Endt: 'Afstand nemen van die geuzennaam'

giobelloni, 20-10-2017 om 16:21, 3582 views, Metro | Er is een nieuwe collectie voor Champions League-artikelen.

David Endt en Frits Barend zijn het oneens over het feit dat Ajax-supporters zichzelf Joden noemen, zo vertellen zij in een gesprek met Metro. Beide heren vinden tevens ook dat Ajax hier als club te laks op reageert.

Barend zelf vindt het verschrikkelijk dat de supporters zichzelf Joden noemen. 'Het lokt reacties uit en die zijn vaak vreselijk. 'Sisgeluiden' en Hamasliedjes, die zijn niet om aan te horen. Ik ken echte Ajax-supporters die om die reden geen stap in de ArenA zetten.' Volgens de journalist is het echter nog niet te laat om dit tegen te gaan. 'Dan moet er een beleid komen en een plan van aanpak. Bovendien moet iedereen eraan meewerken: directie, spelers en pers.'

Ook oud-teammanager Endt vindt het treurig dat dit soort spreekkoren nog steeds in het stadion te horen zijn. 'Ajax moet veel daadkrachtiger afstand nemen van die geuzennaam. Er zijn gesprekken geweest. Iedereen was eens dat er iets moest gebeuren, maar de vervolgstap was laks.'

Vorig seizoen was het nog Matthijs de Ligt die vrolijk het 'Waar komen Joden toch vandaan' inzette. Endt noemt het 'schadelijk'. Perschef Miel Brinkhuis sprak De Ligt hier ook al op aan. 'Dat was inderdaad niet zo slim', gaf hij eerder al toe.

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
wt4ajax
Volgens mij is in principe het hele probleem dat kakkerlakken en andere supporters van clubs met een minderwaardigheidscomplex de meest verschrikkelijke antisemitische dingen gingen roepen over Joden, als zijnde Ajax supporters of spelers. Vervolgens namen de supporters dit over als een geuzennaam en zongen ze louter positieve dingen over Joden (tenzij ze voetbal niet fijn vinden).
Toen kwam er een redenering dat de supporters van Ajax daarmee antisemitisme in de hand zouden werken. Het is toch te gek voor woorden..
0 0
3sterren
Rassendiscriminatie, en/of discriminatie in het algemeen, zal blijven voortbestaan als de aangesprokenen zich zullen blijven ergeren en sommige zogenaamd discriminerende zaken willen verbieden. Dat is in de afgelopen eeuwen niet uitgeroeid en zal ook nooit gebeuren. De idioten discrimineren juist omdat ze ermee kunnen kwetsen. Zodra je er geen aanstoot aan geeft gaat de lol er vanzelf vanaf. Endt en Barend zouden beter moeten weten. Negeren moet je idioten die anderen op wat voor manier dan ook willen discrimineren/kwetsen.
Maar hier in Nederland (uit-Hol-land) worden het liefst alle tradities overboord gegooid. Goed of slecht, laat het gaan. Door steeds maar weer de misstanden uit het verleden op te rakelen zorgen de Endten, Barenden en Silvana’s van deze tijd juist voor nog meer polarisatie in deze roerige maatschappij.
Voetbal kent zijn eigen tradities en leuzen. Meestal goed van aard, in ieder geval goed bedoeld. Idiote reacties daarop gewoon negeren.
0 0
footietsar
Waarom denk je dat ze bij psv 'boeren' roepen? Denk je dat ze hier zelf mee waren gekomen of werden ze zo eerst genoemd door anderen (mensen uit randstad) en het vervolgens een 'positieve' draai aan hebben gegeven?

Hetzelfde met het woord nigger. In de VS werd dit woord gebruikt om zwarte mensen te beledigen. Vandaag wordt het woord door een gedeelte van de zwarte mensen zelf vaak gebuikt met een positieve draai eraan soms wel tot ergernis van andere zwarte mensen.

Denk je dat ze bij Ajax zomaar besloten om zichzelf joden te noemen of kwam dit eerst van buitenaf? Volgens Jack van Gelder kwamen de uitsupporters vroeger in Amsterdam veel joden tegen en van daaruit ontstond er "we gaan naar de jodenclub".

Je hebt gelijk dat je idioten het beste kan negeren. Maar op het moment dat jij jezelf jood gaat noemen(terwijl je dat niet bent), je gaat 'joden joden' scanderen en je gaat met Israëlische vlaggen zwaaien.... ben je het dan aan het negeren of juist niet?
0 0
Labrador
en al die arme boeren dan? Ik zou mijzelf kapot schamen als boer zijnde als ze bij psv boeren boeren roepen.
3 0
shachalnur
Interessanter is te vragen waarom Barend en Endt juist nu hun bezwaren kenbaar maken.

Zou toch niets met de huidige (politieke) ontwikkelingen in de wereld -en Hollywood-en het middenoosten te maken hebben?

Ajax heeft de naam "Joden" gebruikt onder forse aanmoediging en goedkeuring van the Tribe,en nu dat niet meer opportuun is ,vragen de meest bekende voetbal leden van the Tribe het weer na te laten.

Pavlov,Pigeon Superstition,Usefull Idiots,Sjabbesgoy?

Take your pick.

Psy-op numero zoveel,en hoi polloi likt het op.

Vrije wil,eigen mening ,blablabla.
0 0
Ajax34
Dan mogen andere clubs geen anti joodse leuzen meer roepen, maar ik hoor ze nog wekelijks. Laten ze zich daar maar eens druk over maken.
2 -1
swing
vind het juist een eer voor de joodse bevolking, superjoden dat is toch mooi!!
2 0
Noxin
Ach, we moeten weer tegen Feyenoord, laten we het eeuwenoude wel-of-niet-joden-als-geuzennaam maar weer eens van stal halen.
0 -2
Deepblue
Wat een gezeik. de vertrutting van PC principal
2 -3
AFCAsphere
Dit heeft niets, maar dan ook echt helemaal niets met PC principal te maken. De 'problemen' die in South Park worden aangekaart gaan o.a. over de privileges van mannen, misgendering en alle andere vergelijkbare hedendaagse problemen die naar voren zijn gebracht door feministen en de LBGQT community. Althans... velen zijn het er over eens dat er geen problemen zijn en dat de meeste onnodig worden verzonnen. Maar dat is een hele andere discussie.

Dit gaat over het feit dat Ajacieden zichzelf een controversiële geuzennaam hebben gegeven en daarmee een reactie uitlokken bij andere supporters. Je kan het vergelijken met Afro-Amerikanen die tegenwoordig ''nigga'' gebruiken, bijvoorbeeld in mainstream muziek. Vervolgens worden er een groot aantal Afro-Amerikanen boos wanneer niet-zwarten deze term gebruiken in het meezingen. Het slaat nergens op.

Zelfde geldt voor de geuzennaam die Ajacieden gebruiken. Er is maar een heel klein percentage van de Ajacieden die Joods/Israëlisch zijn, maar om één of andere reden is het toch nodig om onszelf te uiten als joden. Ik heb het zelf ook vaak meegezongen, maar na een tijdje (en al die anti-semitische bullshit) begon ik mij toch te realiseren dat het complete onzin is.

Of je gebruikt de geuzennaam niet, of je doet het wel en je accepteert de consequenties. Je moet niet gaan lopen piepen dat je een reactie krijgt op je eigen vreemde gedrag.

PS: Oh, en voor de moderator die de reacties afgaat, laat dit a.u.b. gewoon staan. Ik probeer hier gewoon netjes een discussie aan te gaan, en het is niet nodig om reacties te verwijderen.
1 -2
Deepblue
Een geuzennaam is 'een erenaam die men zichzelf geeft, hoewel deze oorspronkelijk door anderen als scheld- of spotnaam werd gebruikt.' Dus de tegenstander gaf eerst de naam en pas toen is het als erenaam gebruikt.

Daarnaast kan het mij helemaal geen ene bal schelen wanneer mensen dit gebruiken. Wanneer men vind dat sommige mensen over de streep gaan (die van mij best ver mag liggen) met gesis of hamasliedjes, dan moet je die aanpakken. Maar ga niet zitten miepen over zaken die op zich geen problemen zijn. Dat is evenzo een onnodig.
2 -2
AFCAsphere
Hoe is jezelf 'joden' noemen een erenaam? Je geeft het zelf al aan, het was meer dat anderen ons ermee bespotte, en dat Ajacieden het destijds zelf gingen overnemen. Dat was eigenlijk nergens voor nodig.

Vervolgens zeg je ''ga niet zitten miepen'', terwijl jij en anderen Ajacieden exact dat doen. Je loopt te miepen. De holocaust was natuurlijk een geheel mensonterende gebeurtenis, en dat dit nooit weer mag gebeuren is duidelijk. We zijn nu bijna 70 verder, en ondanks dat er nog kleine neo-nazi groepen zijn, is er verder geen reden om te denken dat er daadwerkelijk Nederlandse voetbalsupporters zijn die anti-Semitisch zijn. Maar omdat Ajax de grootste en meest succesvolle club van Nederland is, haar supporters 'joden' als geuzennaam gebruiken, slaat de haat ook over naar gesis en Hamas-leuzen. Ik vind het zelf ook niet getuigen van enig respect, maar ze proberen Ajax-supporters alleen pijn te doen waar ze denken dat het beste te kunnen: door discriminerende leuzen en gebaren te gebruiken.

Dat is natuurlijk niet de bedoeling, maar Ajax-supporters zijn hier zelf ook schuldig aan. Als je die geuzennaam niet over had genomen, dan had dit probleem waarschijnlijk nooit bestaan!
2 -2
Deepblue
Nou, dan roep jij het lekker niet. Heb je er ook geen 'schuld' aan. Je lijkt me zo`n type die korte rokjes ook uitlokking tot verkrachting vindt..
Mij boeit het allemaal geen zak en het zal volgens mij ook allemaal niks uitmaken, ondanks je quasi-moralistische gezever.
0 -1
AFCAsphere
Wat een achterlijke opmerking om te zeggen dat ik 'rokjes een uitlokking tot verkrachting vind'. Dat heeft ten eerste helemaal niets met deze discussie te maken, en het slaat ten tweede nergens op om zoiets te zeggen over iemand die je totaal niet kent, terwijl ik gewoon een normale discussie met je probeer te hebben.

Je maakt het wel grappig door te zeggen dat ik quasi-moralistisch ben, maar je loopt zelf te janken dat anderen geen grapjes over de misplaatste geuzennaam mogen maken. Je bent gewoon enorm hypocriet, je maakt aannames gebaseerd op niets, en je geeft mij het label 'moralistisch' terwijl je zelf van mening bent dat andere supporters hun mondje moeten houden over joden.

''Mweeeh, vertrutting van PC principal! Maar eh, die boze jongens van 010 en 030 mogen niets over joden zeggen, waag het niet!'' Wat een hilariteit.
0 0
Ajaxvooraltijd
Ik vind het zoiezo dom om jezelf Jood te noemen als je dat niet eens bent. Als je het woord Jood vervangt voor Afrikaan staat heel Nederland op z'n kop.
3 -4
Daniii
Er is wel een reden waarom we ''Joden'' als geuze gebruiken maar heeft inderdaad niks met de religie te maken.

Misschien een tip om de documentaire ''Superjoden'' te zien daar zoeken ze uit waarom en waar het vandaan komt dat wij die geuze gebruiken.
2 -3
Ajaxvooraltijd
Ik vind die docu echt de inhoud hebben van een stripverhaal. Uiteindelijk is nog steeds niet bewezen in de documentaire waar de naam vandaan komt behalve dat er paar aannames worden gedaan van bepaalde personen. In de rechtszaal zou je hier niets mee bewijzen.
2 0
godenzonenssuper
Jij hebt dus niet begrepen hoe die bijnaam tot stand gekomen is?
0 0
AFCAsphere
Het boeit eigenlijk gewoon niet hoe die naam tot stand is gekomen, het is iets uit het verleden en er is absoluut geen reden voor om ermee door te gaan.
0 0
AFCAsphere
Ik heb die documentaire nog niet gezien, maar ga hem misschien wel even bekijken.

Desalniettemin is het gewoon vreemd dat wij het als Ajacieden nodig vinden om ons joden te noemen. Meer dan 95% van ons is niet joods of Israëlisch en heeft ook geen connectie met het geloof of de nationaliteit. Het is puur gebaseerd op gebeurtenissen in het verleden, van na de Tweede Wereldoorlog. Misschien was het toen beter te begrijpen, maar we leven nu in een moderne wereld en er zijn in Nederland eigenlijk geen problemen met joden... behalve het feit dat wij de geuzennaam gebruiken en daarmee een reactie uitlokken bij rivaliserende fans. Als we deze geuzennaam niet gebruikte, dan hadden we ook niet van die misselijke leuzen van Utrecht en Feyenoord gehoord.

Het ironische is dus dat wij eigenlijk niets met het jodendom te maken hebben, maar dat we de geuzennaam wel gebruiken, daarmee een reactie uitlokken, en vervolgens pissig worden omdat onze rivalen ons willen kwetsen. Het gebruiken van zo'n geuzennaam slaat dus nergens op en is ook nergens voor nodig, dus laat het dan ook in het verleden.
1 -1
JLitmanen10
En als je het woord Ajacied voor Afrikaan dus ook, of bij PSV het woord boer. Dus eigenlijk kan je jezelf geen naam meer geven volgens jou?
0 -1
Ajaxvooraltijd
Ik prefereer Ajacied. Dat vind ik de lading wel dekken. Jood niet. Ik ben een Nederlandse Amsterdammer dus waarom in vredesnaam zou ik mezelf Jood willen noemen? Als je zelf Joods bent vind je dat misschien wel leuk maar dan is er tenminste een valide reden.
2 0
Siemmie
Nou Barend, als je vanwege die geuzennaam geen stap zet in de arena, ben je geen echte Ajax supporter lijkt mij.
Wij gebruiken 'Joden' juist positief en zijn er trots op. Lijkt wel de zwartepieten discussie 2.0 dit.
3 -2
AFCAsphere
Haha, heeft ook gewoon helemaal niets met zwarte piet te maken.
0 0
Web
Niet te vergelijken met de zwartepiet discussie.
3 -3
RaynoFischer
Wij gebruiken het toch gewoon als iets positiefs, dat mensen uit Rotterdam en Den Haag o.a zo hersenloos zijn om de 2de wereldoorlog erbij te betrekken is niet ons probleem.
2 -1
godenzoon92
Onzin. Gaat niet gebeuren.
2 -1
Marcw1972
Deze discussie wordt alleen maar weer gevoerd omdat er een aantal "supporters" van fey zo'n smakeloze foto online hebben gezet. Anders had je deze heren niet gehoord. Als we gewoon met zn allen een beetje normaal blijven doen en bijv geen Hamas of sisgeluiden horen, is er weinig aan de hand
. Omdat anderen zo onfatsoenlijk zijn, moeten wij onze geuzennaam veranderen?
7 -1
OKP-AFCA
Uiteraard, vooral niet de daders van smakeloze liederen aanpakken.

Hoe naïef zijn die lui? Ajax komt nooit meer van die geuzennaam af, ook niet als ze het verboden maken om Ajax joden, superjoden te zingen bijv. dat zou uberhaubt al absurd zijn.

Dus nogmaals, waarom pakken ze degene niet aan die sisgeluiden etc. maken?
Nee, daar moet natuurlijk allemaal veel te veel moeite voor gedaan worden, stel je voor zeg.
1 0
Daniii
Ach dat overgevoelig gedoe van Barend, het is al tijdje geleden met die sis geluiden of hamas/gas liedjes.

Vrienden vanuit Israel vinden het juist vet dat wij ''Joden'' als geuze gebruiken terwijl het woord Jood meestal als scheldwoord gebruikt word. en wij voeren het met trots uit. Ook al heeft het niks met het Jodendom te maken.

Dat word wel gewaardeerd in Israel ;)
6 -4
footietsar
En dat is voor jou een goed argument en een motivatie om zo hard mogelijk 'joden' te roepen? Omdat mensen in Israel het waarderen? Mensen in Israël leven niet in NL en krijgen de negatieve kant ervan niet mee.

Ajax zal niet zo snel van deze geuzennaam afkomen, maar die Israëlische vlaggen moeten verboden worden! Waarom zou je je club aan zo'n (omstreden) land willen binden? Dat je mee gaat in de euforie door het scanderen van joden kan ik nog ergens begrijpen, maar om dit door te trekken en de link met Israel te maken gaat te ver. Bovendien is niet elke jood een Israëliër en niet elke Israëliër is een jood!

Doordat hersenloze Ajacieden met Israëlische vlaggen gaan zwaaien gaan de hersenloze(het zijn er veel) feyenoorders juist met Palestijnse vlaggen zwaaien en dan betrek je dus politiek erbij, wat niet in het voetbal thuishoort!
3 -4