Rijsdijk: Pisnijdig om gemiste 0-10 in 010

BvdPloeg, 20-10-2017 om 16:30, 29314 views, Ajax Showtime | Er is een nieuwe collectie voor Champions League-artikelen.

Columnist Rodney Rijsdijk duikt voor Ajax Showtime iedere maand in de krochten van zijn Ajax-bestaan. Voor deze aflevering dacht hij terug aan een achteraf peperdure 0-4 monsterzege in Rotterdam. 

Nee. Zorgen maakten we ons nooit als we naar De Kuip moesten. We gingen altijd uit van een overwinning, of een gelijkspel als Ajax een slechte dag had. Ik ben negentien keer met Ajax in De Kuip geweest en heb Ajax daar nog nooit zien verliezen. Als Ajax daar in de periode 1995-2010 (de periode dat ik veel uitwedstrijden bezocht) een enkele keer verloor, was ik of met vakantie, of kon ik er om andere redenen niet bij zijn. Maar voor de rest, tijdens zowel klassiekers en bekerfinales: Ajax verloor daar dus nooit in mijn bijzijn.

Een memorabele klassieker was die van 22 oktober 2006. Een uitermate prettig herfstzonnetje scheen die dag op onze knarren en de stemming zat er uitstekend in bij ons in het uitvak. Dat kwam niet in de laatste plaats door de bekers cola die wij hadden gebacardiologiseerd met onze mee gesmokkelde drank. Supporters tegen elkaar inzingend, een zonnetje op de bol, een lekker drankje in onze handen en die maffe Rotterdamse chick die zoals elk jaar (we konden inmiddels toch wel spreken van een traditie) wild naar ons stond te schreeuwen, haar middelvinger aan ons toonde vanuit haar veilige thuisvak en vervolgens wild dansend haar tetten liet zien. Kortom, alle ingrediënten voor een fijne Klassieker (de enige echte die we hebben in Nederland) waren ruimschoots aanwezig. 

De wedstrijd begon en al snel kreeg Ali Boussaboun, de ietwat loensende spits van Feyenoord, een dot van een kans. Hij ging alleen op de goal af, maar Maarten Stekelenburg redde attent en het zou ook gelijk de laatste keer zijn dat hij deze wedstrijd echt handelend moest optreden. Het was daarna namelijk eenrichtingsverkeer richting de goal van Feyenoord-doelman Henk Timmer. Twee keer Klaas-Jan Huntelaar en twee keer Kenneth Perez zorgden voor een score van 0-4. Dat was ook gelijk de eindstand. De 0-4 stond na een uur al op het bord. Na de 0-4 hadden veel Feyenoordfans wel genoeg gezien en toen de scheidsrechter voor het eindsignaal floot was het stadion al halfleeg, of zo u wilt: nog halfvol. Het normaal toch altijd zo ongelooflijk hondstrouwe Rotterdamse Legioen was inmiddels massaal afgetaaid richting huis, kroeg of afhaalchinees of hing al huilend aan de telefoon bij Stichting Korrelatie. ‘Het Legioen is met pensioen!’ scandeerden we vanuit het bezoekersvak GG.

Al met al klinkt dat dus als een topdag, zou je zeggen. Echter, wie zijn of haar geld er op durft te zetten dat wij zingend, lachend en in polonaise de trein weer in zouden lopen, is z’n poen kwijt. Wij waren na afloop namelijk bloedchagrijnig. De 0-4 was namelijk een uiterst povere weergave van de krachtsverhoudingen op het veld. Ajax miste bizar veel kansen en geen lullige kansjes, maar echt ‘honderd procentjes’. Iedereen die de wedstrijd heeft gezien weet het: als Ajax ooit met een historische 0-10 in Rotterdam had kunnen, of eigenlijk, had moeten winnen, dan was het op deze dag. Het had iets surrealistisch: met 0-4 de aartsrivaal van de mat getikt en toch was de sfeer in de trein alles behalve uitgelaten. Eerder een beetje bedrukt. De teleurstelling droop van de gezichten af. Niemand was echt blij, heel bizar.

Een aantal dagen na het ‘Debacle van Rotterdam’ verzamelden we in de kroeg op de Nieuwmarkt, waar we altijd afspraken voor een slootje bier alvorens we naar de ArenA gingen. Een doordeweeks potje tegen Heerenveen thuis stond er op het programma. We waren nog steeds een beetje mopperig over de zondag ervoor. Even later kwamen er jongens de kroeg in die op die dag ook in De Kuip waren geweest. Ook zij waren nog steeds pischagrijnig, dus het lag niet ons. Hoe terecht ons chagrijn over die magere 0-4 in De Kuip achteraf was, bleek op de laatste speeldag van het seizoen. Ajax verloor de titel op één luizige goal. Al hadden de boys maar twee of drie van die acht dotjes op die mooie herfstdag verzilverd…

Voor aanstaande zondag, toevallig weer op 22 oktober maak ik me uiteraard weer geen zorgen, maar gezien de huidige vorm van ons aller Ajax zou ik nu in elk geval blind tekenen voor een lekkere 0-4! 

(samenvatting voor app-gebruikers)

Lees meer van Rijsdijk:
Deel 1: Viva Europa League!
Deel 2: Een droomtrip naar Scheveningen

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ajax4xbestevaneuropa
Wat dacht je van vorig jaar thuis tegen ze, had alleen Traore al 4/5 keer kunnen scoren, konden we ook eindelijk met 10-0 winnen. Maar we moesten nog billenknijpen omdat we ze terug in de wedstrijd lieten komen.
ELke feyenoorder snoer je de mond als je 10-0 zegt. Kan je denken: Flauw. Nee hoor, als je bekend staat als 010 en met 10-0 verliest als topclub zijnde, dan moet je gewoon deze hele eeuw je mondje dichthouden mits je jaren achter elkaar kampioen wordt. Dan mag je weer wat praatjes hebben.
0 0
AlexIbarra
Toen we nog wel eens een penalty kregen in de Kuip...
0 0
Jessey1981
vergeet die wedstrijd nooit meer. zoveel kansen. had serieus gewoon echt 0-10 kunnen zijn.
0 0
IDJosh
Jezus wat een spelers hadden we toen zeg als je zo terug kijkt...
0 0
Ozymandias
Dat valt vind ik wel mee, Huntelaar en Sneijder waren toppers maar er zat ook veel middelmaat tussen.
0 -3
jaribombari
En nog geen kampioen worden.
0 0
DeWijsneus
Mooi stuk, leuke ervaringen ook in de comments! Kan niet wachten op zondag!
0 0
martin1234
Ajax doet het altijd goed in Rotterdam, ik denk dat we winnen.
0 0
insectenverdelg
dat was de pot dat in de eerste helft de linksback Phillipe leonard opgesteld stond bij feyenoord. volgense de recensies een prima speler, maar hij had wel 1 manco als linksback. Hij had altijd omiete om rechstbuitens t verdedigen. zo ook deze pot. volgens mij ook zijn laatste optreden in het feyenoordshirt, want hij werd in de 30e minuut al gewissleld voor Drenthe. overigens ging dat niet veel beter.

HEb nooit zo aak een speler buitenspel zien opheffen. Ik keek in Amsterdam in de kroeg deze pot met een maat die voor feyenoord is, en toen we in de tram naar huis zaten, baalde we idd beide. Als er ooit een kans was om feyenoord echt pijn te doen....
0 0
Juichtoon
Waar ik me toen ook ergerde was dat Temmink toen geen tijd bijtrok op advies van Fnoord spelers. Zij speelden al met 9 man en elke aanval was op dat moment een kans.
En ja we kwamen uiteindelijk 1 goal tekort.
0 0
prsyt
Het is toch ook frustrerend wanneer je zoveel beter bent dat het dan niet uitmondt in meer goals.
0 0
3*stars*3
Typisch Ajax hѐ?
0-4 van de aartsrivaal winnen en chagrijnig zijn.
Mooi man en zeker als je vergelijkt naar mindstate van de fans van fey en psv want daar maakt het niet uit hoe ze van "het grote Ajax" winnen.

Volgens mij wonnen we dat seizoen ook met 1-5 in Eindhoven.
Laat maar weer eens zien, dat je titel pakt tegen de kleintjes.
1-5 winnen in Eindhoven en 0-4 in zuid en toch titel mislopen...
5 0
martin1234
Feyenoord was dat seizoen pas terug te vinden op de zevende plaats in de eindrangschikking. Dus in dit seizoen was Feyenoord een kleintje. Of in ieder geval niet meer dan een subtopper.
2 0
3*stars*3
Weet ik maar ook vorig seizoen hadden we toch een beetje een nare smaak want ze kwamen heel goed weg met 2-1.

Off-las op vi, dat v Beek ook is afgehaakt.
Ik had al een goed gevoel over maar als wij nu niet winnen...
0 0
Redrum
Ja die neanderthaler stijgt altijd boven zichzelf uit tegen Ajax. Dit is dus een meevaller
0 0
blava
Geen Schone, Huntelaar, Younes and Viergever maar Frenkie de Jong, Dolberg, Kluivert en Viergever. Pas dan maak ik mij geen zorgen.
0 -2
AIR-S
Ja, laatste 2 wedstrijden met 4-0 gewonnen. Laten we de opsteliing op 4 plekken veranderen.
2 0
Semmier
Geen Younes en Viergever, wel KJH en Schone weet ik nog niet... Veel ervaring met Klassiekers (Frenkie niet), pegelde niet heel lang geleden tering hard een vrije zo onderkant lat bij die kakkerlakken naar binnen, pure porno
0 0
AjaxAmsterdamnn
Geen Viergever, maar toch wel Viergever?
9 0
OKP-AFCA
Duidelijk de kluts kwijt.
0 0