Van Hanegem en Borst halen uit naar Oranje

BVeenstra, 09-10-2017 om 07:40, 8534 views, Algemeen Dagblad | Bestel het nieuwe thuisshirt van Ajax!

Columnisten Willem van Hanegem en Hugo Borst hebben in het Algemeen Dagblad flink uitgehaald naar het Nederlands elftal. Oranje won weliswaar met 1-3 bij Wit-Rusland, maar daar is ook alles mee gezegd. Het spel en vooral de beleving bij de spelers van Oranje wordt als ondermaats gezien.

'Niemand maakt zich ook meer kwaad', schrijft Van Hanegem, die vertelt dat een verdediger van Luxemburg het Zweden het meer gunt van Oranje. 'Want hun manier van voetballen spreekt die Luxemburger meer aan. Dat is toch alleszeggend? Voor de volgende kwalificatiereeks hebben we straks wederom niet de allerbeste ploeg. Maar in Zeist zullen ze vanaf nu heel duidelijk moeten zijn. Het chagrijn bij mij en andere voetballiefhebbers verdwijnt sneller als het nieuwe Oranje uitstraalt alles te willen geven. Dat is de basis. Wie niet wil of uitstraalt liever niet te willen, moet zijn spullen pakken en vertrekken.'

Ook Borst is allesbehalve tevreden en schrijft zich kapot te schamen voor dit Nederlands elftal. 'Geen elftal in dit melkwegstelsel speelt zo vaak terug en breed als Oranje. Het is een etterende ziekte, het is een plaag, het is de pest. Zelfs als er veertien keer gescoord moet worden, gaat-ie nog terug en breed. De bal moet vooruit, hondenkoppen, hard en zuiver. Terug en breed, het wordt gedaan door modale voetballers zonder persoonlijkheid en zelfvertrouwen.'

Borst verwijst verder naar het succes van de Oranje Vrouwen, die voor hun Europese titel van afgelopen zomer een premie kregen van 'slechts' 16.000 euro per persoon. 'Wat zou het de losers van het Nederlands elftal (morgen gaan ze er tegen Zweden ook aan) sieren als ze hetzelfde gebaar maken als hun Noorse collega's. De mannen van Noorwegen staan geld af uit hun commerciële inkomsten, zodat de Noorse voetbalvrouwen evenveel verdienen als de mannen zodra zij het shirt van hun land dragen.'

                                          
  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
jidi
Wij kunnen hoog of laag springen , maar dit is de niveau van Nederlandse elftal op dit moment, en ik hoop bij de volgende EK of WK dat we wel staat,
0 0
Babangida83
Dit is het niveau omdat er volkomen onbegrijpelijke beslissingen gemaakt worden. (Vandaag twee en een halve debutant in een totaal nieuwe verdediging, terwijl je er 7 moet maken en 0 tegen mag krijgen. Als de basis niet goed staat...
Daarnaast is het duidelijk een kwestie van mentaliteit, tactisch onkunde en gebrek aan teamgeest.
Dat zijn allemaal dingen die we makkelijk kunnen verbeteren. Het niveau van de spelers is ook weer niet zo laag. En zeker niet lager dan Zweden.
0 0
fanforeffer
De opleiding moeten anders moderner. De trainers zijn de grote boosdoeners zij selecteren de verkeerde spelers,zij scouten de zekere breed en terug spelers en belonen die. De trainers moeten veranderen en dus ook de trainers opleiding. Kijk maar eens internationaal waar wij staan met onze trainers.
2 0
Pierre Heno
De laatste twee WK's waren we verliezend finalist tegen Spanje (na verlengen!) en werden we derde van de wereld door van thuisland Brazilië te winnen. Nu doen we niet mee aan het EK 2016 en WK 2018...so what. We hebben er gewoon de spelers niet voor. Niet meedoen is 1.000x beter dan 100% afgaan met deze pannetje pap generatie.
1 -1
Joseph
Zou Dennis achter de schermen ook cultuurbewaker zijn van het Nederlands elftal? Kan toch geen toeval zijn..
2 -1
Freddy Al
Ik denk dat Dennis ook achter onze staatsschuld zit en een belang heeft in IS en ook heult met Noord Korea, Zo... beter nu??
0 0
GvanderK
Iedereen met een Nederlands voetbal hart schaamt zich voor dit elftal.
0 0
Lagasj
Wie interesseert zich nog voor het Ned. elftal?
0 0
godenzonenssuper
Nederlandse voetballiefhebbers als het goed is.
0 0
geDaante
Zó vaak heeft Cruijff terecht aangegeven dat het ligt aan de verkeerde visie van de KNVB en het algehele nederlandse voetbal, met name in de jeugdopleidingen en bij de coaches en trainers, en iedereen die wat van voetbal snapt ziet dat meteen!

Maar nee, nooit wordt er over gerept, het komt alleen maar door een goflbeweging, gewoon even wat minder talent. Vrijwel niemand die zich bedenkt dat Van Gaal bij Ajax na '95 en bij de KNVB in 2001 het technische beleid en de jeugdopleidingen naar zijn hand heeft gezet, en dat wat we nu zien een heel logisch gevolg is van die visie, waarin vaste posities, vaste taken, vaste stramienen en systemen, geen gekke dingen maar afspelen die bal, team boven individu, etc., centraal staan. Dat levert brave, gemaakte systeemvoetballers op die geen actie, geen dribbel, geen initiatief, geen bovenmatige techniek, geen bovenmatige handelingssnelheid, geen creativiteit, geen eigenheid en geen karakter hebben.

Al decennia wordt Cruijff naar buiten toe geprezen en trots mee gedaan, maar deze legende en absolute voetbalvisionair, wordt al net zo lang compleet genegeerd! En dat terwijl hij alle juiste antwoorden had op de problematiek! Ziek!

Het zal weer dat calvinistische, bekrompen volksaardje zijn, waarin mensen die boven het maaiveld uitsteken weggekapt moeten worden, gelijk getrokken moeten worden.

En iedereen maar achter Van Gaal aanhobbelen en zowat smeken het nederlandse voetbal te 'redden'.
Deze man heeft het kapot gemaakt! Samen met types als Van Marwijk, die er ook nog een meer 'realisme' (lees: belachelijke drang naar controle en balbezit > tikkie breed en terug) in hebben gebracht.

Echt ongelooflijk, als je die analisten op TV hoort, echt niet te geloven, die absolute domheid en visieloosheid.
8 -1
Freddy Al
Er zit zeker waarde in je analyse (dus een plus) maar we moeten niet de fout maken te denken dat alles wat Cruijff zei of vond sloeg op de jeugdopleiding.

Daarnaast zit er ook weer het gevaar in dat we 1 visie heilig gaan verklaren en ziedaar.... het systeemdenken is geboren!
Er is geen zeker pad naar het succes, althans niet uitgestippeld.Zaak is om altijd te anticiperen op situaties en aanwezige kwaliteiten
0 0
Babangida83
Het ironische van Van Gaal is dat hij zelf wel goed met dit soort opgeleide spelers kan werken. Zo lang de spelers niet zelf nadenken en Van Gaal dictatortje kan spelen, gaat het goed. Krijgen spelers een eigen mening, dan gaat het fout.
Punt is dat creativiteit en persoonlijkheid inderdaad totaal niet gestimuleerd wordt met deze methode en dat je daardoor een erg statisch verhaal krijgt, waarbij je ook niet meer ziet dat spelers zelf het vernuft hebben om tactisch in het veld in te grijpen.

Wordt tijd dat we naar diegenen gaan luisteren die wel een duidelijk plan hebben en creativiteit en persoonlijkheid stimuleert.
0 0
gras
Grotendeels met je eens, maar Van Gaal kent twee kanten. De Ajax coach en de coach daarna.

Bij Ajax was hij geniaal. Beter voetbal heb jij nooit gezien hoor. Daar kan Peter Bosz enkel van dromen.

Daarna is hij meer voor de balans tussen resultaat en dominant gegaan. En als TD en opleidingen was het niet best...
1 0
behangdelul
dit is toch hetzelfde materiaal als waar van gaal 3e mee werd? maw, zoek een fatsoenlijke coach! en het liefste eens een buitenlander.
0 0
geDaante
Het enige wat Van Gaal goed deed is zijn status gebruiken en zijn act van overwicht uitstralen, waardoor die jongens onder de indruk waren en voor hem wilden strijden. Sneijder en Van Persie waren toen nog wel een stuk beter.

Een coach verandert helemaal niks. De opleidingen voor coaches en trainers, en de jeugdopleidingen moeten volledig op de schop, en naar visie Cruijff ingericht worden.

Betrek Bosz in het technische beleid, Jordi Cruijff, en laat Cruijff Footbal van Jonk de opleidingen bij de KNVB regelen, en jeugdtrainers opleiden.

Het is allemaal zo simpel, maar op een of andere manier moet Nederland per se alles wat met Cruijff te maken heeft keihard weren. En maar zeiken over het balletje breed en terug, maar Cruijff naar voren schuiven, wiens visie en voetbal iedereen zal kunnen bekoren, ho maar.

Zelfs na 20 jaar achteruitgang denkt men het nog steeds wel even beter te weten dan Cruijff, die overal waar hij kwam een perfecte technische visie en uitstekende jeugdopleidingen neerzette, en AJax en Barcelona zo groot maakte. En wiens visie gretig wordt toegepast door landen als België en Duitsland, en de beste topclubs die het meest aantrekkelijke spel spelen.

Het Nederlandse voetbal mag van mij helemaal naar de klote gaan, ze zoeken het maar uit.
3 0
Freddy Al
Ja daar zijn we lekker mee!
Ik deel je mening over het negeren van de visie van Cruijff helemaal niet.
Johan heeft juist veel bijgedragen aan de voetbalvisie van grote Nederlandse trainers en is helemaal niet genegeerd.
Ik ben soms verrast dat trainers en (ex-spelers) ,die ik nu niet meteen Ajax minded zou durven noemen of die in het verleden twijfels uitspraken over de gedachten van Cruijff hem veelal hoog hebben zitten.
Overigens volledig terecht want Cruijff had een uitstekende visie over het voetbal.
Ik snap dus niet wat je bedoeld
0 -1
Ajaccus
Van Gaal haalde het uiterste uit wat hij aan spelers materiaal had op dat moment en was niet bezig met hoe hij gewoonlijk wil spelen, integendeel, hij speelde daarom en alleen daarom op resultaat. Dat getuigt van visie en inzicht. Alle trainers daarna omtbeerden dat inzicht en begaven zich in een uitzichtloos traject zonder enige visie en inzicht in datzelfde spelers materiaal. De realiteit is namelijk dat het rendement van een systeem afhankelijk is van enerzijds het systeem dat de coach voorstaat maar nog meer de kwaliteit van de spelers die je tot je beschikking hebt die dat kunnen realiseren.
1 -1
Babangida83
Jij zegt dat dit 5-3-2 zo goed gewerkt heeft. Op zich waren daar de meningen over verdeeld. Het ging vaak pas lopen als hij het omzette naar 4-3-3 als een achterstand was opgelopen na een 5-3-2. Ook in de kwalificatie is enkel 4-3-3 gespeeld.
Dus weet niet hoezeer je dit visie kunt noemen (was sowieso korte termijn) en inzicht is dus de vraag. Ik moet wel zeggen dat Van Gaal het systeem er best goed heeft ingetraind in korte tijd. Een van de weinige trainers die het redelijk goed uitvoerde. Dat tactische niveau zie je niet vaak meer.

Ondertussen heeft het Nl- elftal weer bijna 50 passjes teruggedaan in de eerste 5 minuten en heeft Zweden daarin al een beste kans gehad.
1 0
geDaante
Van Gaal ging voor 5-3-2, en dat werkte alleen tegen Spanje. In alle andere wedstrijden werd er pas resultaat neergezet (gescoord) toen hij eindelijk weer overschakelde naar 4-3-3.

Met mindere spelers kan je een tegenstander gewoon verslaan, dat gebeurt zo vaak. Dan moet je gewoon een beter strijdplan hebben, en die met volle overtuiging als team uitvoeren. Kijk naar AZ van een paar jaar terug, die speelden zeer aanvallend in Europa, en kwamen ieder jaar erg ver. Ajax speelt onder Bosz ook eindelijk weer eens echt aanvallend, schroom eraf, fuck controle, meer scoren dan de tegenstander. En meteen finale EL.

Al die nederlandse coaches inclusief de Van Gaal van nu, zijn helemaal bezeten van controle willen, en dus balbezit, en dus balletje breed en terug, en dus angst voor balverlies, en dus angst in de ploeg, en zeker geen overtuiging. In die belabberde speelwijze valt ook geen tempo te leggen, daar iedereen vrijwel stil staat, en gaat de bal vrijwel nooit diep over de grond. Spel waar dus totaal geen overtuiging in te leggen valt. EN mensen maar klagen over de mentaliteit van de spelers. Dat kan best meespelen, maar dat kan je pas beoordelen als ze met vertrouwen en lef het veld ingestuurd worden, met de opdracht de tegenstander op te rollen en niet bang te zijn, en plezier te maken. Doe je dat, zal je zien dat ze gewoon tekeer gaan. Net zoals ze onder Bosz tekeer gingen.

Het spelersmateriaal van Oranje is geen wereldtop, maar voldoende om prima mee te ballen, en resultaten te boeken. Ze worden echter slechter gemaakt dan ze zijn, door de coaches, die laf gaan lopen doen, er niet in geloven, en altijd maar weer moeten controleren, tactisch 20 jaar achter lopen, etc.
3 0
Lagasj
Volledig met je eens. van Gaal heeft ons voetbal kapot gemaakt, dat vond ik al toen hij voor het eerst bij Ajax verscheen.
Dat voetbal was voor Ajax begrippen niet om aan te zien. Veel te traag, doorzichtig en dus niet verassend zoals we gewend waren in de jaren Michels.
Ik zat wel op de tribune, vak K, maar verveelde me rot. Eenheidsworsten die moesten werken.
Dat was daarvoor nooit het geval, als je in dat elftal met Cruijff en co 2 keer een bal verkeerd afspeelde werdt je door Michels gewisseld en kwam je er de eerst komende weken niet meer in.
Een keeper was in die tijd volkomen onbelangrijk, mocht zelfs dik en slecht zijn want dan moest het elftal maar gewoon beter spelen en harder werken en ervoor zorgen dat de tegenstander niet eens in de buurt van de keeper kwam. Veel te gevaarlijk. Dat moeten we niet hebben.
Om het zuivere Ajax voetbal te kunnen spelen moet je tegenwoordig heel wat in je bovenkamer hebben, nadenken voordat je speelt.
Dat is dus met het Cruijff voetbal onnodig, daar gaat alles op instinct, gogme, techniek, timing snelheid.
Dat heb je of dat heb je niet.
Dat is bepalend.
Dat kan je niet of nauwelijks aanleren.
Cruijff zei altijd, laat die ventjes pingelen tot ze een ons wegen en zet ze elke week op een andere plek. Net zo lang tot ze alles winnen en lukt dat na een jaar nog niet dan gaan ze maar bij DWS spelen.
Ons voetbal draait nu om trainers, technische harten, TD's, inkopers en weet ik niet wat allemaal.
Flikker toch op met al die klootzakken.
Trainers moeten hun bek houden en zo nu en dan in de lach schieten om zoveel lef en techniek bij die jonge ventjes. Techniek die ze zelf niet hadden.
Laat ze aanrommelen en denken dat ze Messi zijn.
Op hun bek laten gaan en ze helpen weer op te staan.
Een Ajax voetballertje herken je binnen twee seconden: een ventje dat drie , vier verdedigers voorbij loopt , de keeper 2 keer omspeelt en voor een leeg doel per ongeluk keihard in het zijnet schiet.
Dat is de ware Ajaxied. (Twee min. later doet hij precies hetzelfde en scoort)
2 0
Ajaccus
Ik concludeer uit het betoog van Hugo dat hij geen voorstander is van Frank de Boer als volgende bondscoach.
0 0
geDaante
Wie dat wel is spoort niet.
2 0
afcajawa
Alles breed,terug en de controle hebben!! Nou dat hebben we ook enkele seizoenen in de arena gezien. Vreselijk saaaaai. Toen kwam Bosz en zagen we hoe het ook kan . Het roer moet dus om! Zowel bij Ajax als het Nederlands elftal. De supporters moeten vaker hun afkeuring laten blijken. Niet alleen voetballen, voetballen !!! Roepen. Maar de Slowhandclap moet terug!! Kennen jullie die nog uit de Meer??
3 0
V12
Het is inderdaad triest. Borst zijn voorstel echter is ridicuul. Alsof het vrouwenvoetbal zo goed en professioneel is. Alle zaterdag 4e klasse amateurs winnen van het NL elftal. Zo simpel is het. De beste vrouwen amateurs van NL winnen niet van een B team (onder 17 red.) uit de eerste klasse. De beste profteams kunnen de A junioren net bijbenen als ze tweede klasse spelen. Het NL elftal is niet veel beter dan dat. Daar ga je toch geen grootte sommen geld aan spenderen. Het zijn mensen met een hobby. Er wordt met vrouwenvoetbal geen geld verdiend waarom zou je ze dan dik betalen. Het is ook geen topsport. Er wordt in Nederland veel te makkelijk over topsport gedacht. Denk je nou echt dat die meiden hetzelfde hebben moeten doen en laten als een Max Verstappen? Wat een onzin.
0 -2
Babangida83
Lees je verhaal nog eens terug om te beseffen wat je opgeschreven hebt. Dat laatste zinnetje twee keer lezen.
0 0
witchmaster11
Er komt een nieuwe lichting aan ik zie de Jong eh frenkie als toekomstige topper in het ned 11tal ook de ligt zal een vaste waarde gaan vormen soms vergeet men wel eens dat die gasten nog zo jong zijn en het zal de ervaring die hun verder zal gaan brengen talent hebben ze al dus het ned 11 is gewoon afgelopen nu en begint van af de grond met zulke talenten ze hebben 19 maanden de tijd en ja ik zie ronald koeman wel als bonds coach
0 0
3*stars*3
Maat van mij is een fey fan en ik had vorig seizoen discussie met hem, tijdens het seizoen.
Ik zei hem dat fey dit niet gaat volhouden.
Hard werken maar weinig creativiteit en matige bank.
Moet er wel bij vermelden dat ze een prima medische staf hadden.

Maar die maat zei, fey gaat kampioen worden.
Ze hebben minder individuele kwaliteiten ivm Ajax maar het is een hecht team en de spelers hebben winnaarsmentaliteit en dat is ook kwaliteit.
Bij oranje zie je totaal geen winnaarsmentaliteit, niet bij spelers maar ook niet bij coward Dick.

Hij heeft gelijk gekregen en ik gaf hem een hand maar ik moest er wel aan toevoegen dat Ajax kampioen zou worden, als EL niet zoveel kracht had gekost ;-)
2 -1
Babangida83
Nederlands elftal heeft het grootste succes gehad toen die mentaliteit van Feyenoord met het succesvoetbal gecombineerd werd. Zeker een mooi en goed punt.
We hebben beide kwaliteiten in dit landje. Nu nog gebruiken.
0 0
geDaante
Winnaarsmentaliteit kan er pas uitkomen als de coach de voorwaarden daarvoor schept, dus niet de spelers met angst en vooral controle moeten houden het veld in sturen, maar met de boodschap die tegenstander op te rollen, vast te zetten, weg te spelen waar mogelijk, meer goals te maken dan hen, lekker te ballen.

Maar nee, men moet geen gekke dingen doen, tempo wat lager houden zodat de kansen fouten aan de bal minder groot zijn, controle houden, altijd maar controle houden, niet omschakelen maar eerst weer terug naar de organisatie.

Voordat er naar de mentaliteit van spelers wordt gekeken, eerst maar eens de laffe coaches aanpakken die tactische 20 jaar achter liggen met een speelwijze en mentaliteit die laf en slecht is, en waar helemaal geen overtuiging in gelegd kán worden door spelers.

Advocaat ook tegen Belarus, met vier verdedigers tegen 1,5 spits.... En dan weer balletje breed en terug. Dat doen de spelers omdat de coach dat wil.
2 0
Redrum
Het groepsgevoel en de mentaliteit zijn minstens net zo belangrijk als de individuele kwaliteit van de spelers. Feyenoord kwam vorig jaar vanaf het begin al in een flow terecht en ze werkten echt als team samen naar de titel. Voetballend was het natuurlijk niet om aan te zien en daarbij hadden ze natuurlijk wel erg veel geluk. Iedereen met een beetje zicht en verstandelijk vermogen kon natuurlijk zien dat Ajax voetballend veel beter was, maar die hadden net teveel misstappen gemaakt om de titel te pakken. Zoiets gebeurd een club als Feyenoord wel eens, maar het is bij die club nooit structureel. Bij Oranje is het gewoon één losse chaos, waarbij iedereen maar wat lijkt te doen en er nul komma nul groepsgevoel is. Dan heb je het tegen iedereen moeilijk en dat zie je dan ook deze kwalificatie weer.
0 0
Ajaccus
Net als bij Ajax zijn er door het vele wisselen in de basis geen automatismen. Doordat je bij NL nog minder traint en speelt is het daar eigenlijk van nog groter belang.
Verder is de spirit en mentaliteit in het NL voetbal naar mijn mening altijd al een issue geweest.
Nou ben ik nooit een voorstander van Duitse trainers geweest maar daar zijn nu wel een aantal interessante opties en die pisvinger van een Joachim Low zou ik zowel voor Ajax als het NL elftal een goede optie vinden om de knuppel is op zijn manier in het hoenderhok te gooien zoals Piet de Visser al opperde.
0 0
Redrum
Die wisselingen helpen zeker niet mee inderdaad. En de mentaliteit is inderdaad dramatisch, spelers hebben hier echt behoefte aan een harde hand. Alleen als ze enigszins bang zijn voor een trainer lijken ze alles te kunnen geven.
0 0
Ajaccus
Van Gaai bedoel je dus?
0 0
rodnet
Dat gelul over mentaliteit doet me weer erg denken aan de tijd dat Leo Beenhakker de generatie Rijkaard/van Basten als de patatgeneratie omschreef. Ook toen al die verhalen over dat het ze veel te makkelijk zou zijn gemaakt en dat ze niet wilden en niet hard genoeg werkten. Vier jaar later stond er een vrijwel onverslaanbaar elftal met juist die spelers.
Conclusie: de jongens willen echt wel maar ze kunnen (nog) niet. Op dit moment is er gewoon sprake van gebrek aan kwaliteit (en in tegenstelling tot toen: helaas ook talent).
1 -1
blava
Nederland is de laatste jaren altijd vertegenwoordigt op de eindtoernooien van u17 en u19 en die teams bereiken vaak (halve) finales. Dit betekent dat het ergens gigantisch fout gaat.
0 0
behangdelul
omdat ze daarna, voordat ze 20 zijn al naar het buitenland zijn verkast en daar gaan banken of wegrotten in de krochten van....
1 0
geronimo
Het is de schuld van Ajax , als Ajax niet beter wordt blijft Oranje sukkelen
2 -4
PJK54
Lijkt mij ook de schuld van 010 en P=V daar loopt ook niet zoveel talent meer rond en doen het, nog meer als Ajax, met veel buitenlanders op de cruciale posities waar vroeger onze "uitblinkers" stonden.

Het verval van het NL voetbal is verder als menigeen denkt en MOET gestopt worden en daar kan Ajax een voortrekken in zijn mits er natuurlijk mensen aan de "macht" komen die in voetbal denken in plaats van geld.
0 0
gras
Alsof het enkel de schuld is van de spelers. Die hebben geen lijn, leiding of vast concept.

En belangrijker nog, ook geen kwaliteit. Dat is niet de schuld van de spelers, maar van de bond die al decennialang beweert dat er niets mis is met het niveau van het NL voetbal. Bertje 'dit is een incident' van Oostveen.

Geen topspitsen meer opleiden sinds Nistelrooij. 'Niets aan de hand, talent komt in golfbewegingen.'

Geen kwaliteitsverdedigers meer in oranje die meevoetballen, doordekken en inschuiven. Dat zei Cruijff al in 2008 over oranje. 'Ach. Cruijff is Cruijff, als de ploeg niet zo aangeslagen zou zijn geweest door het geval Boulahrous, hadden ze wel verder gekomen.'

Geen typisch Nederlands voetbal, maar taai, tempoloos, controlerend, fysiek voetbal op WK 2010, terwijl Spanje juist wel wilde voetballen op de Hollandse manier. 'Ach, we staan als klein landje toch in de finale, weten jullie wel hoe bijzonder dat is.'

Uitgeschakeld in eerste ronde EK 2012, enkel nederlagen in de poulefase, wat in de historie van het NL voetbal nog niet eerder was voorgekomen. Rapport wordt opgesteld onder supervisie van Van Oostveen met de briljante conclusie: de ploeg was conditioneel niet in orde, dus exit van Marwijk.

Puur defensief betonvoetbal met 5 verdedigers en dan counteren op WK 2014. Top teambuilding performance van Van Gaal, maar een parodie op de Hollandse School. 'We zijn derde geworden, weten jullie wel hoe bijzonder dat is voor een klein landje.'

Niet gekwalificeerd voor EK 2016. Incident. 'Slecht presteren na een goede prestatie is heel normaal. We starten slecht en kwamen die slechte start niet meer te boven.'

Niet gekwalificeerd voor EK 2018. 'Zoveel pech. Bovendien was Blind geen capabele coach. Er wordt niet voor gevochten.'

Echt, alsof het aan deze spelersgroep ligt. Het is puur (wan)beleid dat de buitencategorie talenten waar Nederland om bekend stond, niet meer wordt geproduceerd sinds jaren en jaren. Ik hoorde de VI boys zeggen dat Wijnaldum, Propper, Klaassen een fantastisch middenveld was.

Wow... slik.

Pas als een revisie a la Duitsland en België plaatsvind van de opleidingen en de filosofie, ga je weer echt grote talenten opleiden.
10 0
V12
De eerste stapjes zijn voorzichtig gemaakt. Groot probleem echter is dat de trainersopleidingen bij de KNVB echt superslecht, dodelijk saai en veel te duur zijn. Een team dat top presteert heeft gewoon een goede trainer nodig. En talenten die worden opgeleid helemaal. Je kunt wel een heel goede voetballer zijn technisch, fysiek, mentaal maar als je op het veld steeds de verkeerde dingen doet (niet mee druk zetten, gaten dicht lopen, bal verkeerd aannemen, pas gaan kijken en denken als je de bal krijgt etc. etc.) dan wordt je nooit een topvoetballer.
0 0
AjaxAddicted
Ajax voetbal...
1 0
Ajax68
NATUURLIJK zijn het de SPELERS die het moeten uitvoeren, maar vergeet de LAFFE TACTIEK en speelwijzen niet onder Advocaat, die is nét zo érg als die Hiddink en Blind !
Die ouwe verdedigende kliek moet ERUIT.
Stel een jonge én frisse coach aan, zoals Ronald Koeman, of een buitenlander desnoods, en zuiver die selectie helemaal, en verwijder die onwillige gezwellen voorgoed.
En asjeblieft GEEN F de Boer, anders blijven we nóg in die saaie systemen hangen, en komt er straks geen mán meer naar de stadions.
De KNVB vooral, maar ook Ajax, Feyenoord én Psv zijn hier ook mede schuldig aan, dat héél het Nederlandse voetbal geen cent meer waard is, en in een heel diep dal zit door hun WANBELEID. Straks kopen de buitenlandse clubs hier NIKS meer, zodat de spelers zich ook niet meer dóór ontwikkelen, en zakken we steeds vérder en vérder weg !
3 0
Ruff Rhythim
Gaat me nog niet ver genoeg eigenlijk....
2 0
Red Devil
Schoonvegen die selectie van Oranje want 95% verdiend het niet om het Oranje shirt te mogen dragen.
Er moet een bondscoach komen die schijt heeft aan al die ego's en ze op de tribune zet op gewoon niet oproept als ze de juiste instelling niet hebben.
4 -1
Red Devil
Dit artikel las ik net:

http://www.voetbalzone.nl/doc.asp?uid=314691
0 -1
chrisjuhhh
ach ik lees nergens hoe het geweldige belasting systeem van Nederland hier in voor komt .
Niemand die weet dat een bedrijf extra moet betalen om jou te laten werken , niemand onthoud dat de extra belastingen op grootverdieners ( was tijdelijk ) veel tegenhoud ach Nederland op zijn kleinst , maar je plafond kan je verhogen dat wel .
0 0
Ruff Rhythim
https://www.ajaxshowtime.com/article/opinie/107743/club-heeft-meer-potentie-dan-fnoord-of-psv
0 0
Koenniiee
Alsof ze niet willen? Dat is enkel en alleen wat uitstraalt omdat ze gewoon niet weten wat ze moeten (tactisch). Het positiespel is een drama, de techniek laat te wensen over (zoveel balcontacten nodig) en de sterkten van het elftal worden totaal onbenut gelaten. Dan lijkt het alsof de mentaliteit niet klopt, ze 'er geen zin in hebben', maar daar geloof ik niet in.

Sterker nog, zou dat maar zo zijn. Dan heb je snel 5-6 anderen die het over zouden kunnen nemen. Het probleem ligt helaas veel dieper.

De manier van effectief druk zetten ontbreekt volledig (onderlinge afstanden zijn zó groot), de manier van opbouwen staat niet toe dat de juiste mensen in balbezit komen (als ze dat komen dan is dat op ongevaarlijke plekken, U-vorm voetbal), de manier van doordekken is bedroevend (het laat een counterende tegenstander zich in de hemel wanen) en we ontberen inmiddels al jaren échte spelmakers (nu Sneijder al een tijdje niet meer kan als middenvelder) en goede aanvallers (we teren alleen nog op Robben).

M.n. dat laatste zou al ogen moeten openen, maar volgens schrijvers van het rapport #WinnaarsVanMorgen (van de KNVB) zijn we tactisch en technisch op niveau, maar lopen we defensief en fysiek achter. Hahaha, te triest voor woorden. Terwijl er nog nooit zoveel verdedigers minuten maakten in de top 4 competities van Europa. En ook met spelers als Mathijsen en Heitinga kun je eind komen, zolang je het daarvoor beter voor elkaar hebt. En ook nog nooit maakten aanvallers en middenvelders zo weinig minuten in die competities: Rajiv van La Parra is de koploper!
3 0
Dexy
Het helpt natuurlijk ook niet mee dat ons Oranje-middenveld momenteel uitsluitend bezet wordt door box-to-box types. Spelers die stuk voor stuk beter zijn ZONDER bal dan MET bal.

Ga maar na: Vilhena, Strootman, Pröpper, Klaassen, Wijnaldum, Ramselaar, Bazoer en Hendrix. Allemaal hardwerkende lopertjes die amper bij de opbouw betrokken willen worden, amper in de as van het veld staan, slecht aanspeelbaar zijn en slecht kunnen wegdraaien bij hun tegenstander. Het enige positieve: door hun diepgang scoren ze allemaal veel. Maar dat is i.m.o. helemaal niet de taak van middenvelders. Ja, hooguit 1 van de 3 middenvelders, maar die andere twee moeten creatief zijn en goed betrokken willen worden bij het opbouwen door de as.

Ik geef het de verdedigers van Oranje te doen, als er drie man voor je staan die zich compleet verstoppen in de 1e en 2e fase van de opbouw. Het huidige U-vorm voetbal is dan ook niet zo zeer het gevolg van dat de verdedigers niet WILLEN inspelen, maar simpelweg omdat ze dat niet KUNNEN met die drie verstoppertje-spelers voor hun.

Ergens zit er dus iets fout in de manier van opleiden van middenvelders. Hoe kan het dat er louter nog box-to-box middenvelders doorbreken, maar dat typische spelmakers en spelverdelers (de 10 en de 6) al jaren niet meer doorbreken in Nederland? Die vraag zou de KNVB zich eens moeten stellen. En niet of we fysiek/mentaal achterlopen, dat is namelijk echt gelul van de bovenste plank.
1 0
Tufono
Goed stuk, we willen echte Hollanders zien en geen verwende etterbakjes die alleen en lollie willen! Stelletje arrogante egoisten!
3 -3
jaripettersson
Wat bedoel je met echte Hollanders?
1 0
Tufono
Spelers die het een eer vinden Pm te spelen voor hun land, spelers die met hart en ziel spelen tot ze helemaal alles hebben gegeven!
0 -1
PJK54
Mee eens afscheid nemen van de oude garde en de jeugd er in en opnieuw opbouwen met een coach die aanvallend voetbal wil spelen en dat ook van de spelers eist.
Ik ga niemand aanwijzen dat heeft geen nut meer we moeten vooruit en dat moet eigenlijk morgen al beginnen met een compleet verjongde selectie maar dan doe je Jong Oranje weer te kort dus na morgen afscheid nemen van de "oudjes" en verjongen.
3 0
DS
Tjah het word een moeilijk verhaal.
Voor het middenveld heb je nog jongens als Klaassen en de Rhoon geen wereld top maar ze zullen wel 100% geven, een frenkie en Donny zitten eraan te komen.
Maar noem eens 2 goede buitenspelers als robben wegvalt? Berhuis misschien ook middelmaat, Kluivertje heeft nog een lange weg te gaan.
Wat heb je in de spits voor de toekomst? Naast Janssen en Dost is er ook weinig.
2 0
trodat4030
Voor de spits zie ik over 4-6 jaar wel potentie in Lammers van PSV, Sierhuis en Redan, maar alles valt en staat bij hun ontwikkeling vanaf nu. Deze jongens moeten allemaal nog doorbreken bij hun clubs, tot dat gebeurt moet je het uitzingen met wat er nu loopt.
0 -1
PeterVKV
Bergwijn wordt een topper.
4 -4
ambtenaar
Meen je dat ? Vind hem juist tegenvallen bij psv.
2 -3
Schillo
In Nederland zien wij dit als het moderne voetbal. Het Frankie de Boer betonvoetbal. Er in geslepen door Louis van Gaal zelf. Iedere oud-voetballer die lang met Louis gewerkt heeft speelt dit voetbal met zijn ploeg. Trainersgilde, open je ogen. Dit is niet het moderne voetbal. Het moderne voetbal is het voetbal dat door Bosz, Guardiola, Vanhaezebrouck en o.a. Duitsland gespeeld wordt. Misschien hebben wij hier de spelers niet voor, maar zorg dan dat er een (h)echt team op het veld staat zoals bij IJsland en ook Zweden het geval is...
22 0
jaripettersson
Toch roept jan en alleman weer om van Gaal.
7 0
Lazell
Er zijn ook maar weinig analisten op tv en de journalisten van de krant die echt goed over voetbal kunnen praten.
2 0