'In werkelijkheid verandert er niet gek veel'

BVeenstra, 04-10-2017 om 07:10, 2787 views, Algemeen Dagblad | Bestel het nieuwe thuisshirt van Ajax!

Ajax-watcher Daniël Dwarswaard denkt dat ondanks het feit dat Edwin van der Sar geen voorzitter meer is van het technisch hart van Ajax weinig zal veranderen. De journalist noemt het vooral een 'cosmetische verandering' in zijn verhaal in het Algemeen Dagblad.

'Ajax zou de buitenwereld laten zien dat de clubleiding heus wel in de spiegel kan kijken. Op eigen initiatief treedt Edwin van der Sar terug als voorzitter van het technisch hart, zo werd deze week bekend. Maar de club blijft vasthouden aan het orgaan dat de technische koers bepaalt. Marc Overmars als nieuwe voorzitter, hoofd opleiding Saïd Ouaali en Dennis Bergkamp', schrijft Dwarswaard, die ook de rol van Dennis Bergkamp zag veranderen. 'Ook daarvoor heeft Ajax nu een cosmetische oplossing. Bergkamp is niet langer assistent zoals Aron Winter en Hennie Spijkerman, maar 'individueel trainer' van de aanvallers. Dat kan verklaren waarom Bergkamp al langere tijd niet meer naar uitwedstrijden meegaat.'

Dwarswaard denkt verder dat er nu geen garanties zijn dat het nu wel ineens gesmeerd gaat lopen binnen Ajax. Said Ouaali staat namelijk altijd aan de zijde van Bergkamp, waarom zij bijna automatisch een doorslaggevende stem hebben in het technisch hart. 'Twee mannen die vooral oog hebben voor de doorstroming van talenten. Terwijl Overmars als directeur spelerszaken, verantwoordelijk voor de aankopen, andere belangen heeft. Deze zomer waren hij en Bergkamp het al niet eens over de aanstelling van Keizer. Dus moet Van der Sar zich misschien toch weer laten gelden. Hij liet al weten als algemeen directeur 'natuurlijk' eindverantwoordelijk te blijven.'

                                          
  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ajaxinho
Wordt er echt zo gestemd???
Tussen 3-4-5 mensen?
0 0
Lagasj
Ze denken daar dat we allemaal een IQ van een volwassen Baviaan hebben.
1 0
Pheadrus
Aan jou om te bewijzen dat dat niet zo is. We zijn benieuwd naar jouw visie op het TH.
1 -4
Ajax68
Ze hebben het ZO in elkaar gepast, dat er NIEMAND pijn gedaan kán worden, en dat ze zélf dus mooi op hun pluche kunnen blijven zitten, want alléén maar een " naamsverandering " , steld natuurlijk helemaal NIKS voor !
Er veranderd dus ONVERANTWOORD als dit is, ook helemaal NIKS !
En wat ik al eerder schreef, ...Overmars kan dan wel "voorzittertje " zijn van dat belachelijke TH, het IS en BLIJFT 2 tegen 1, en dus moet Overmars zich blijven schikken naar de " grappen en grollen " van die achterbakse Bergkamp en Quaali " en co ( Spijkerman, L'amie, Winter en co ) !
Wat een FARCE Ajax !
1 -1
NouridolbergNeres34
Met andere woorden als Overmars een goeie aankoop op de linksback positie wil doen Arana bijv, komt bergkamp en zijn maatje Said met, Nee we hebben Savastano en dankerlui al 2 stemmen tegen 1 gaat dus niet gebeuren. Willt overmars een linksbuiten zeggen ze nee we hebben younes al.

En als ze er niet uitkomen komt sar alsnog in beeld geeft een klap op tafel en kiest alsnog voor bergkamp en said zoals met keizer toen ook is gebeurd want Overmars wilde Laudrup. vd sar zegt niet voor niks " ik blijf eindverantwoordelijk" .

Dit gaat niks veranderen.
5 0
Pheadrus
Het is nog ingewikkelder op links achter; Savastano, Dankerlui en Sinkgrave, maar waneer is die laatste weer fit? Stel je had Arana gehaald en Sinkgrave is weer fit. Dan wordt het ineens heel druk op links achter. En Viergever kan ok heel goed op LV als Wober links centraal gaat spelen. En dan heb je nog Dijks. OK die heeft geen toekomst bij Ajax maar kan hij niet zolang "invallen" totdat Wober of Sinkgrave inzetbaar zijn? Hierom denk ik dat het heel goed is dat ze een team van 3 man hebben om al deze afwegingen te maken.

Het is gewoon niet zo gemakkelijk als de meesten hier zich voorstellen
1 -2
DeKenner
Ben ik met je eens inderdaad. Veel supporters willen alleen maar aankopen, aankopen, aankopen, maar je moet niet naar een situatie toe dat we straks weer teveel contractspelers hebben rondlopen. Het lijkt mij dat ze in het TH alledrie het beste voorhebben met Ajax. Ze moeten echt wel in staat zijn om per positie te kunnen bepalen of een jeugdspeler er (snel) klaar voor is, of dat er een aankoop gewenst is. Nou is de LB-positie misschien een slecht voorbeeld, omdat al jaren duidelijk is dat we daar poblemen hebben. De jeugd lijkt daar ook niet goed genoeg, alleen Bakker straks... Ajax wilde in eerste instantie ook gewoon een LB halen, dus op dat vlak hebben ze wel gefaald.
0 -2
Pheadrus
Mee eens. LB is geen goed verhaal. Daar hadden ze versterking kunnen halen en dat is niet gebeurd. Dan had Sinkgrave ook op links middenveld kunnen spelen. Met het weg vallen van Nouri heb je geen goede back up voor Ziyech die op dit moment ook niet de sterren van de hemel speelt. Had je dan ook Siem niet hoeven te halen als 6e middenvelder.

Haps en andere Nederlanders vonden ze niet goed genoeg blijkbaar. Als je dan Arana haalt zit je met het geweningsprobleem. Je moet Orejuela ook integreren en Neres komt nu pas een beetje los.

Hoe meer je er in duikt hoe meer je beseft hoe ingewikkeld het is.
0 -1
chrisjuhhh
Daniel er is wel degelijk iets veranderd , zoals ik het begreep heeft Bergkamp geen zeggenschap over het 1e wel over doorstroming jeugd .
Hij heeft medezeggenschap over aankoop beleid jeugd en mede inspraak eo advies spelers aankoop 1e elftal .
Overmars zal eindverantwoordelijk worden over het TH en zal dus moeten rapporteren aan vd Sar en RVC , dus al met al enige veranderingen en of dit het ei van Colombia is geen idee tijd zal het leren .
0 0
Koenniiee
Het blijft een gedrocht zodra het op basis van stemmen gaat. Bergkamp is de enige binnen dat TH met lijstjes, met vriendjes erop (voor als er een vertrekt), zodat hij de stemronde kan winnen en zijn zin krijgt.

Ik denk niet dat Johan hier achter stond, maar hij wilde wel een ‘sterke man’ erin. In mijn optiek moet die de beslissingen maken obv de beste argumenten. Er is dan een eindverantwoordelijke en die had de lijn van Cruijff dan moeten bewaken.

Geen van deze lichtgewichten zie ik nu deze positie graag vervullen.
1 -1
Pheadrus
Bergkamp met lijstjes met vriendjes…..???????
Waar haal je die wijsheid vandaag? Zuig je dat uit je duim?
0 -4
chrisjuhhh
Juist nu is er verandering , want Overmars heeft de leiding in deze en Bergkamp heeft de eindverantwoording doorstroming jeugd en aankoop beleid jeugd in portefeuille , maar als scouting met een groot talent komt dan zal Overmars directer kunnen reageren en heeft Bergkamp de eindbeslissing hierin , dus in jeugd ja en in het 1e nee , tenminste zoals ik het begrepen heb , maar zal later hier over op terug komen .
0 0
Pheadrus
Cruijff wilde dat oud top voetballers van de club in de belangrijke posities zouden zitten op het veld en in het bestuur. Heel goed uitgangspunt om meerdere redenen. Dat begint nu zo'n beetje vorm te krijgen; vd Sar, Overmars, Bergkamp, Reiziger, Heitinga, Mousampa, Tahamata…

Je moet nu beslissen; wil je een oud voetballer hebben die beslist over aankopen en aanstellen van trainers of wil je een team van 3 oud voetballers? Iedereen zijn eigen mening maar ik heb liever een team van 3 man. Dat zit er nu.
0 0
Koenniiee
Het heeft geen enkel zin als dat TH bestaat uit 3/5/7 ‘voetbalman’ als er op basis van vriendjespolitiek stemmingen gewonnen worden. Onder andere de reden dat Jonk er voor “jan met de korte achternaam” bijzat en uiteindelijk besloot niet meer aan te schuiven.

Daarom zeg ik, Bergkamp is de enige met lijstjes om zijn positie te kunnen behouden en stemmingen te winnen. Dit werkt zo niet.

Een sterke voetbalman in het Th die beslist, maar overige leden wel zegje laat doen, uiteraard. Dan een stemronde, maar die is niet doorslaggevend. Dat doet uiteindelijk de voetbalman. Notuleer wie welke stem maakte en kijk naar verloop van tijd wie het bij rechte eind had. Dan kun je alsnog kritisch zijn, verantwoordelijkheid, iedereen involved, klaar!
3 0
chrisjuhhh
Cruijff wilde niet voor niets een voetbalman in de RvC hebben en liefst 3 aangevuld met 2 zakenmannen dat was wat Cruijff wilde in de RvC .

Wat Jonk aanga is alweer verleden tijd en Ajax (lees TH) zal ergens weer de draad moeten oppakken en dat zal nu Overmars gaan doen .
Deze man wordt schromelijk onderschat .

Nogmaals jouw verhaal gelezen , maar in Jonk zijn tijd had ook F de Boer veel te zeggen dus was het vaak 3 tegen 2 of zo en zoals het hoor is de trainer 1e elftal ook van de partij zonder stem , maar draag aan wat het probleem is .
Vergeet niet dat Spijkerman er ook altijd bijzat he ten tijde van de Boer en ik dacht L'ami ook terwijl die er geen reet mee te maken hadden .
0 0
Pheadrus
De hele overgang naar oud voetballers in de leiding is niet makkelijk geweest en ze zijn er nog niet. Ze hebben allemaal lesgeld betaald. Maar stap voor stap komt het doel dichter bij. Helaas hebben ze Jonk niet aan bord kunnen houden. Maar als ik kijk naar jeugd doorbreken in Ajax1 ben ik positief. Als ik kijk naar de jeugd opleiding en wat er aan komt wordt ik enthousiast.
0 0
chrisjuhhh
Dit dus , daar kijk ik ook naar en was het niet Cruijff die zei dat het proces zeker 10 jaar in beslag zou nemen ?

Jonk en Ling vind ik het ergste van alles , ook Kinsbergen had ik graag nog gezien , maar ach we gaan het mee maken .
0 0
Pheadrus
Ik wist niet dat Cruijff had gezegd dat het 10 jaar ging duren maar het zijn wijze woorden. Zo jammer dat Cruijff het niet meemaakte dat Ajax EL finale haalde. Toen hij zei "Ajax moet weer Europese finales spelen" dacht ik dat dat onmogelijk was.
0 0
geronimo
Waar komt die Said Quaali nu ineens vandaan?
0 -1
Pheadrus
Google zijn naam en dan zie je dat hij al heel lang de jeugd traint en nu Hoofd Opleiding is bij Ajax.
1 -1
geronimo
Een Ajax icoon dus
0 0
Koenniiee
Onder welke steen kom jij nu ineens vandaan?
2 -1
Pheadrus
Wat is de kern taak van de directie van een voetbalorganisatie?
Antwoord; Spelers (ook jeugd) contracteren en trainers aanstellen. Spelers moeten passen bij de spelstijl van de club. Trainers moeten de spelstijl van de club uitvoeren. De directie waakt hierover. Wil je deze grote verantwoordelijkheid in de handen van 1 persoon plaatsen? Is een team van 3 personen bestaande uit oud top voetballers van de club een goed idee? Lijkt mij wel. Wie stelt dan dat drietal aan en heeft toezicht? Zeker niet de supports of de pers. Ajax heeft daar een Raad van Commissarissen voor. En als dan een tijdje de resultaten tegen vallen (en dat heb je altijd), dan ligt het tenminste niet aan een of andere flapdrol directeur die in Groningen heeft gestudeerd. Dan moet dat team van oud voetballers, jongens die zelf op het veld hebben gestaan, daar mee dealen.

En als de Pers beweert dat dat niet goed functioneert, hoe verklaar je dan dat het democratisch gedrocht vorig jaar Bosz heeft kunnen aanstellen, Dolberg, Sanchez, Cassiera, Traore, Ziyech, Neres, Johnson, Pasquali, Ylatupa, Danilo enz. heeft kunnen contracteren? Reiziger en Heitinga heeft aangesteld?

Dat lijkt mij overtuigend bewijs dat het TH weet waar ze mee bezig is. Pers en supporters willen het TH er uit gooien op basis van de resultaten van de laatste 2-3 wedstrijden. Is dat verstandig?
1 -5
Indojood
TH als structuur is niets mis mee. Dat Bergkamp als trainer zijn baas Keizer kan overrulen omdat hij TH lid is, is wel onwenselijk.

Echter, uitvoerend is het niet om over naar huis te schrijven, vooral sinds 2014. Slecht voetbal, geen prijzen, rommelige transferperiodes, verkeerde trainer aangesteld en nu als dieptepunt geen Europees voetbal. Puur kijkend naar de principes van Cruijff (aanvallend herkenbaar en attractief voetbal en hiermee prijzen winnen, jeugdopleiding als basis met focus op individu, gerichte aankopen die er meteen staan) wordt er niet geleverd door deze heren. Vooral de terugval deze zomer is ongekend.

Vorig seizoen had ik het idee met de aanstelling van Bosz dat men de goede kant weer op ging. Helaas. Vorig jaar is toch wel aan Bosz toe te schrijven, vind ik.
1 0
10Sneijder10
Weet waar ze mee bezig is?
Ben je van drie hoog op je achterhoofd gevallen ofzo?
Heb je de afgelopen zomers niet meegemaakt?
1 0
chrisjuhhh
Hij zegt juist zoals het is en bedoeld is niks mis mee .
0 -2
Pheadrus
Dat geef ik toch aan wat ze vanaf het vertrek van FdB hebben aangetrokken en aangesteld. Wat is daar mis mee?
1 -2
chrisjuhhh
Is moeilijk voor velen , ze willen alles geloven wat de media schrijft en ja natuurlijk was het en bende die ze nu beetje bij beetje recht trekken , maar ach ik maak me drukker om de technische staf dan het TH .
0 0
Bjorn
Dit is denk ik een juiste afspiegeling van hoe het is.
1 0