'Ophouden met dat domme, gecultiveerde haten'

JesseTH, 19-07-2017 om 08:27, 8972 views, Voetbal International | Er is een collectie voor Champions League-artikelen.

Nico Dijkshoorn is in zijn column in de Voetbal International ingegaan op de situatie rondom Abdelhak Nouri en hoe mensen eromheen daarmee omgaan. Hij zag de voetbalwereld rouwen, maar ergerde zich tegelijkertijd aan het feit dat zelfs in een week als deze de banden tussen Ajax en Feyenoord aan worden gehaald.

'Ik moet deze week veel aan Rob de Wit denken', opent Dijkshoorn over de oud-speler van FC Utrecht en Ajax, wiens carrière stopte door een hersenbloeding. 'Appie is Robbie. Dezelfde onbevangenheid en dezelfde voetbaldurf. Ik heb zojuist nog eens de schijntrap van Abdelhak Nouri bekeken, tijdens een wedstrijd in de UEFA Youth League tegen Spartak Moskou. Na de wedstrijd legt Nouri uit dat hij die beweging van zijn broer heeft geleerd. Op straat. Je doet net alsof je de bal schiet, je tegenstander schrikt en gaat op de grond zitten. Daarna loop je met de bal om hem heen. Daarna houdt het publiek van je.'

'In allebei de gevallen, bij het hartfalen van Abdelhak Nouri en de hersenbloeding van Rob de Wit, werd er door veel mensen in Nederland hetzelfde gevoeld', zo vervolgt hij. 'Allemaal voelden wij de afgelopen week dezelfde vreemde sensatie, die je ook kan overvallen na een begrafenis. Hoe is het mogelijk dat de wereld om je heen gewoon doorraast?' Dijkshoorn verbaast zich over het feit dat het als bijzonder wordt gezien dat Feyenoorders meeleven. 'Zo ver is het blijkbaar gekomen, dat het verdriet van Feyenoord-supporters om Abdelhak Nouri zijn wrede lot, groot nieuws was. Er werd over gesproken alsof het Israëlisch- Palestijns conflict was opgelost.'

'Abdelhak Nouri en Rob de Wit waren niet van Ajax. Zij waren van ons allemaal', weerlegt Dijkshoorn. 'Abdelhak Nouri haatte niet, hij hield van. Voetbal, alleen maar voetbal. Daarom hoop ik zo ontzettend dat alle Ajax- en Feyenoordsupporters, in de geest van Abdelhak Nouri, ophouden met dat domme, gecultiveerde haten van alles wat uit een andere stad komt. Iedereen die deze week met zijn hart bij Abdelhak Nouri was, zou die switch moeten maken. Denk na waarom Abdelhak Nouri zijn lot je zo raakt. Als dat is omdat je een prachtige voetballer zag verdwijnen, neem dan die beslissing.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Sam Badi
Mannetjesbeestjes zijn nou eenmaal biologisch geprogrammeerd om andere mannetjesbeestjes uit te dagen, zeker als ze met een groepje zijn. Haat en agressie is onderdeel van ons mens-zijn. Af en toe gebeurt er iets waardoor we ineens beseffen hoe onverdiend het is dat we de ander haten, dan blijken het ineens ook maar gewoon mensen te zijn. Maar dat vergeten we ook snel weer en dan neemt de behoefte aan rivaliteit en superioriteit het weer over.
0 0
mistermiyagi
Ik gun Feyenoord veel (kampioenschap) goed doen in Europa.
Leuke spelers binnen halen.

Dit geldt ook voor AZ, Vitesse en PSV.

Ajax is mijn club, jaartje of 10 speelde ik al met Litmanen, Ajax is een onderdeel van mijn leven.

Mooi dat het zo kan en gebroederlijk naast elkaar kunnen leven, jammer dat een Nouri, Rob de Wit daar voor nodig zijn.
0 0
WyZynDeBeste
Nobel streven, maar dat gaat niet gebeuren. Iedereen leeft over een maand of 3 gewoon weer verder. Als het niet eerder is.
0 0
Robinjo1988
Gaat nooit gebeuren Dijkshoorn.

Rivaliteit hoort er gewoon bij. Wat zei Rinus Michels ook alweer?
1 -2
Dwergje48
Rivaliteit en dom haten zijn toch niet hetzelfde?
10 0
insectenverdelg
Zolang Feyenoord qua status niet op gelijke hoogte komt met Ajax, zal dit helaas t geval blijven Nico. Ze denken dat ze bij de top horen maar de prestaties vertellen anders. Dus de jaloezie valt niet weg te krijgen.
5 -7
Ferd
Zelfs als Feyenoord 18 keer op rij kampioen wordt zal een redelijk deel van de Feyenoord aanhang nog met een minderwaardigheidscomplex zitten. Het is niet alleen de club maar ook de status van de stad die oorzaak is van de ziekelijke jaloerse haat.
2 -3
D4nny
Die haat gaat (hopelijk ging) twee kanten uit. Doe nu niet alsof Ajax hooligans in het verleden roomser dan de pas waren richting Feyenoord.

Ajax hooligans moet in de spiegel kijken en de supporters van de tegenpartij behandelen zoals zij behandeld wensen te worden. Geen actie en reactie toestanden meer. De betere zijn en doen waar ze goed in zijn, Ajax aanmoedigen.

1 0
Aeter
Het zit er gewoon ingebakken.
3 0
Jongenskamer
zielige reactie...wees groter dan dit, daar knap jij van op, daar knapt de wereld van op.
1 -3
MSwertz92
Houd nooit op, als je die reacties op facebook ziet van beide kanten elkaar belachelijk maken en binnen een paar minuten verrot schelden, het zijn echt net kleine kinderen. Houd me hart alweer vast als we weer bij elkaar mogen komen..
4 -2
masterrr
Kan het niet meer eens zijn met hem.
Rivaliteit -plagen, provoceren en humor- zijn een groot goed. Maar de haat verpest dat eigenlijk alleen maar.
3 -1
Wimmel
Gelukkig passen wij thuis dit al jaren toe en daar hebben we Nico niet voor nodig.
2 -4
Dwergje48
Dat wordt ook nergens beweert ofzo.
2 -1
kleinedraaicirkel
Gaan jullie het filmpje van Soufiantje Touzani nog plaatsen?
2 0
AFCA-CBS
Zolang de gemiddelde feyenoordsupporter het iq van een baksteen heeft, zal er niks veranderen.
Ik ken trouwens genoeg feyenoorders die met respect over Ajax praten, maar dat zijn niet de mensen die wekelijks in de kuip zitten.
4 -10
Puurvoetbal
Tjonge, jij bent niet erg nozel als jij dit denkt.
0 0
D4nny
Vat dit niet verkeerd op maar wanneer je deze reactie aan het schrijven bent denk je dan niet, terwijl je aan het typen bent, goh dit zou weleens het gedrag kunnen zijn wat we eigenlijk met z'n allen niet willen zien?
1 0
RusselWestbrook
Hahaha.

Je hebt er niets van begrepen.
2 -2
leppe
Applaus voor jezelf!
0 -1
zico
Jij hebt er dus echt helemaal niets van begrepen. Ik denk dat het gemiddelde IQ van de Feyenoord-supporter hoger is, dan jouw IQ.
8 -2
tomtiedom
Is dit niet precies waar Nico Dijkshoorn over schrijft...

Ik heb niets met die club en ook niets met die stad, echt niet. Alleen dat haat zo ver gaat dat we niet eens meer bij elkaar in het stadion kunnen zitten, elkaar het daglicht in de ogen niet gunnen en mensen intens haten om het zijn voor een club. Dat gaat mij te ver.
17 -1
Dwergje48
En zolang wij op die manier over Feyenoord supporters praten zal er ook niks veranderen. Het ligt niet alleen maar aan hun.
20 -2