Column: Ajax heeft opvolger Tete al in huis

SJvanveen, 11-07-2017 om 16:00, 49363 views, Ajax Showtime | Er is een nieuwe collectie voor Champions League-artikelen.

Heel veel fans zijn boos. Teleurgesteld. Logisch ook wel; Kenny Tete vertrekt. Een uitstekende rechtsback, een echte Ajacied, doorgekomen uit de opleiding. Een echte pitbull op het veld en iemand die harten stal met zijn branie en tackles. Nu is hij echter weg. Naar Frankrijk. Naar Lyon. Gelukkig heeft Ajax al een opvolger in huis. 

Intern is Deyovaisio Zeefuik namelijk als eerstejaarssenior doorgeschoven vanuit Jong Ajax. De rechtsback, geboren op 11 maart 1998, is goed. Heel goed. Hij heeft zich de afgelopen jaren stormachtig ontwikkeld tot een ‘Tete Light’ en Ajax gaat veel plezier aan hem beleven. 

Dat Zeefuik nu al bij Ajax 1 zou horen, had men een aantal jaren geleden niet gedacht. Op de Future Cup zag ik hem voor het eerst van dichtbij aan het werk. Als back was hij goed, maar niet zó goed dat je dacht: hé, die gaat Ajax 1 halen. Hij was té hard, werd door zijn kracht vaak afgefloten in fysieke duels en voetballend was het net niet. In twee jaar tijd is er echter veel veranderd. Dipper, zoals zijn bijnaam luidt, is nog steeds kiezelhard, hij wordt nog steeds vaak afgefloten wegens zijn robuuste duel- en sprongkracht, maar hij heeft zich wél op alle facetten ontwikkeld. Hij heeft zich opgewerkt vanuit de A2 als B-junior tot de A1, om vervolgens als tweedejaars A-junior de stap te maken naar Jong Ajax. Nu mag hij onder zijn leermeester Marcel Keizer niet ruiken aan het eerste elftal, nee: hij maakt officieel deel uit van Ajax 1. 

Dat is een mooie beloning voor zijn harde werken. Als emotionele, altijd vrolijke jongen en bovenal opperprof heeft Zeefuik onder Ajax’ nieuwe hoofdtrainer in de Jupiler League laten zien dat hij alles heeft van een goede back; hij is fysiek sterk, heeft sprongkracht, is snel, is goed in de defensieve een-tegen-een, schakelt steevast zijn man uit én hij komt steeds vaker goed mee op. Dat laatste, daar heeft Keizer veel werk in gestoken. Welk moment ga je, waar loop je, welke keuze maak je in balbezit (niet langs zijkant passen, maar naar binnen kijken). 

Het steeds completer worden van de jonge, multifunctionele verdediger leidde eind vorig seizoen tot een dikverdiend, officieel debuut in de hoofdmacht tegen SC Heerenveen. Zeefuik kende geen zenuwen, zo blijkt uit een interview op de site van Ajax. ‘Het voelde meteen goed. Ik dacht dat ik zenuwachtig zou zijn, maar dat was niet zo. Ik was gefocust, voelde dat ik er klaar voor was.’ Deze mentaliteit tekent Ajax’ nieuw selectielid. Een mentaliteit die zijn weerga niet kent. Acht dagen vakantie vierde Zeefuik. Acht. De rest van zijn vrije dagen deed hij aan bokstraining. Waarom? ‘Werken aan spierconditie.’ Alles doen om klaar te zijn voor het eerste elftal. Voor een gepast gevolg op zijn debuut. Dat er hoe dan ook gaat komen.

Ja: Zeefuik is dé opvolger van Tete. Hij lijkt qua kwaliteiten op hem, is ook een échte Ajacied, doorliep de opleiding vanaf de F1, is tevens een pitbull op het veld en hij zal harten stelen met branie en tackles. Daarbij heeft hij overall héél veel kwaliteiten en potentie, is hij jong, ligt hij goed in de spelersgroep en mokt hij (nog) niet als bankzitter, gezien zijn leeftijd en Joël Veltman voor hem. Tot snel in de Johan Cruijff ArenA. 

Sjors van Veen (Twitter @SjorsvanVeen) | email: sjorsvanveen@live.nl 

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
DonAdam
Ik kan me een wedstrijd van vorig seizoen herinneren(de eerste flits uit die clip hierboven) dat Jong Ajax Almere City compleet van de mat speelde en naar 5-0 uitliep, waarna Zeefuik drie keer zat te slapen en Jong Ajax opeens totaal onnodig op moest passen. Dat hoort bij het leerproces, maar ik acht het veel te vroeg voor Zeefuik als stand-in.

Stel dat Veltman de dag voor het sluiten van de transfermarkt opeens voor belachelijk veel geld wordt weggekocht, of dat Veltman vroeg in het seizoen zijn been verbrijzelt, dan kost Zeefuik je punten. Jeugd inpassen is prima, maar wel als ze er klaar voor zijn, en daar ben ik in het geval van Zeefuik nog niet zeker van. Ik wil dit seizoen resultaten zien, we moeten dit jaar echt doorpakken, dus laat hem maar rustig gebracht worden.
0 -2
Ozymandias
Vreemd om Zeefuik te beoordelen op een wedstrijd waar hij niet eens als rechtsback, maar als centrale verdediger, was opgesteld. Hij was die wedstrijd, inderdaad, niet goed maar dat kwam omdat hij geen centrale verdediger is. Zeefuik is zeker al goed genoeg om als back-up rechtsback te fungeren.
0 0
Ozymandias
Dit artikel doet net alsof Zeefuik een vergelijkbare rechtsback is als Tete terwijl hij juist aanvallend ook een grote waarde heeft. Zeefuik heeft afgelopen seizoen bij Jong Ajax in de Jupiler League laten zien het loopvermogen en de drive te hebben om de gehele flank te bespelen. Daarbij kan Zeefuik als back een directe tegenstander passeren en heeft hij een goede lage voorzet. Waar hij vooral nog wel nog aan moet werken is zijn vroege (hoge) voorzet en het doordekken op de helft van de tegenstander.
5 -1
ElFlaco14
A2 is dus wel nuttig, als je de opleidingskosten van de a2 overweegt tegenover de spelers die ajax gaat verkopen dam lijkt het me wel een goeie investering.
0 -2
Ozymandias
Ik zie niet hoe je hieruit op kan maken dat de A2 wel een meerwaarde heeft. Als Ajax toen het huidige beleid had gehanteerd was Zeefuik dat seizoen in de A1 begonnen en was Sanniez waarschijnlijk al naar Jong Ajax doorgeschoven.
0 0
trooop
Het enthousiasme is aanstekelijk, maar uit niks in dit stuk blijkt dat hij een geschikte back voor Ajax is. Integendeel zelfs. Alle genoemde kwaliteiten had tete ook, en dat is nou juist waar we niet naar op zoek zijn. Alleen snel, sterk, man uitschakelen en langs de zijlijn kunnen rennen, dat is niet genoeg gebleken. Waarom staat er niks over z'n voetballende kwaliteiten?

Die zijn beter dan die van tete, maar dat zijn ze al snel. Ik ben nog niet kapot van deze speler. Al is dat nooit leuk om te zeggen. Moet aan de bal nog veel slimmer worden. Maar hij is nog jong, daar is nog alle tijd voor. Ten opzichte van tete gaan we er met zeefuik wat mij betreft wel op vooruit.
3 0
BobaAjax
Nee idd, maar hij krijgt aankomend jaar de kans om te laten zien wat hij kan. Veltman gaat ook z'n wedstrijden rust krijgen/ schorsingen ;).
Na dit jaar kunnen we hem beoordelen. Volgend jaar gaat Veltman wel weg en Ajax kan dan een beslissing maken wel of niet een nieuwe te halen / door te schuiven uit de jeugd !

Hij moet het dit jaar laten zien .
0 0
Ajax412
Ik heb niet zo'n goed beeld van de voetbalkwaliteiten van deze jongen. Fysiek lijkt hij me beresterk, daar zal het niet op fout lopen. Fijn om een paar beesten in de selectie te hebben. Hij kan makkelijk dit seizoen als back-up voor Veltman door, laten we hem mooi wat ervaring opdoen. Verder ontwikkelen en dan volgend seizoen onze nieuwe aanvoerder opvolgen.
0 0
Rommy
Jammer dat Ajax geen belangstelling heeft in Marvin Zegelaar, zou de perfecte linksback zijn.
1 -1
Babangida83
Kan je me uitleggen waarom? Heb namelijk het idee dat het feit dat hij in de Champions League gespeeld heeft, de enige reden van sommigen is om hem te willen hebben. Dat vind ik nogal kort de bocht, uiteraard.
0 0
Zwaan
Helemaal eens! Kan niet direct inschatten of ie basisklant kan zijn. Maar in de breedte absoluut nog een linksbenige verdediger nodig. Dan kun je met Viergever/De Ligt en Zegelaar/Sinkgraven/Viergever prima uit de voeten.

By the way nog meer interessante spelers van Sporting. Ruiz voor op de flank en Douglas mocht Sanchez alsnog vertrekken..
1 0
3*stars*3
Klinkt veelbelovend!
1 -1
Daantje Makkes
Hij is beter dan Dankerlui
3 -2
Mr.P.
die is een naar binnenkomende linksback
1 -1
ram
Okay... dat is echt een vergelijking van niks. Ze spelen niet eens op dezelfde positie...
0 -3
gras
Hoop dat hij een beetje normale zaakwaarnemer heeft.
1 -1
Ferd
'een uitstekende rechtsback, een echte Ajacied'. Vind je het erg als ik het daar niet mee eens ben? Een goede verdediger is nog geen uitstekende rechtsback, van een rechtsback wordt meer verwacht in het huidige voetbal dan alleen maar goed je man af te kunnen stoppen. En een echte Ajacied vertrekt niet door de achterdeur met slechts rond de 50 officiele wedstrijden achter z'n naam op 21 jarige leeftijd.
4 -5
trodat4030
Dat mag zeker, dit is een column, oftewel de mening vd schrijver. En het mooie van meningen is dat die per persoon kunnen verschillen.
2 0
Koenniiee
De schrijver had het onlangs in een tweet nog over Ajax beste linksback van de laatste jaren, Maxwell. Tsja.. het contrast is immens. Dat wil niet zeggen dat beide niet uitstekend kunnen zijn, maar Kenny is dat verre van. En volgens mij ook geen op en top Ajacied, dan zou je de supporters ook wel wat meer waarderen.

Daarnaast kan Zeefuik tien keer beter met een bal overweg dan Kenny. Heeft daar zeker hard aan moeten werken, maar het is hem in elk geval wel gelukt. Met Zeefuik en Veltman ga je er dik op vooruit ten opzichte van Kenny en Veltman.
6 -4
Lazell
Dus je vind Zeefuik beter dan Tete? Is dat alleen omdat jij meer waarde hecht aan het voetballende gedeelte, of is hij over het geheel beter?
0 -1
Koenniiee
Bij een vleugelverdediger van Ajax 1 hoort een voetballende type te staan. Hij moet heus prima kunnen verdedigen, daar mag geen misverstand over bestaan, maar het mag niet zijn onkunde aan de bal compenseren.

Ajax speelt op de helft van de tegenstander, soms wel voor 80% in de hele wedstrijd. Dan heb je niets aan een gozer die alleen kan verdedigen, maar juist kan bijdragen door in hoog tempo die bal rond kan laten gaan of zelfs nog beter: zich vooruit goed uit de voeten kan maken met belangrijke aanvalsopzetten, assists en evt. zelfs een doelpunt.

Plus het feit dat verdedigende kwaliteiten overschat worden. Het is niet eens heel erg moeilijk om goed te kunnen verdedigen. Het gaat erom dat je een goed spelinzicht hebt en weet waar en wanneer je moet corrigeren of een schot/voorzet moet blokken. Dan kom je al een heel eind en dat bewijst Sinkgraven. Als zelfs hij al zich knap staande weet te houden..

En dan hoor je soms, 'ja, maar ze hoeven toch helemaal niet op te bouwen? Je moet ze gewoon laten verdedigen'. 1) Bij Ajax heb je dus niets aan spelers die alleen verdedigen. En 2) daar stellen teams zich op in, als je bepaalde zwakke voetballers opstelt. Bv. Rostov en Cambuur, beide teams zorgden ervoor dat ze onze backs (Dijks en Tete) vrij lieten. Die kunnen toch geen gevaarlijke pass geven en daar mocht/moest (!) Ajax dus naar toe passen omdat alles vast werd gezet. Prima zet van hen.

En internationaal hoef ik niet veel te zeggen. Daar zijn het allemaal omgeturnde vleugelaanvallers. Het is makkelijker om te leren verdedigen, dan om te leren voetballen. En met dat motto gaan veel teams dan ook aan de slag, zoals ook Bosz.

Ja, Zeefuik is completer. Of hij het voor 50.000 man kan laten zien, altijd afwachten. Maar zijn potentieel is groter. Bovenstaande is slechts mijn visie hè. ;)
3 0
Lazell
Volgens mij begreep je me verkeerd. Ik ken die jongen totaal niet, dus vanuit dat oogpunt is mijn vraag. Ben het eens met die visie. Wij zijn geen Barca, domineren dus niet elke wedstrijd 90 minuten lang (vooral Europees), waardoor verdedigende kwaliteiten bij ons belangrijk zijn. Maar volgens mij vind jij dat ook niet onbelangrijk.

Ik bedoelde meer: is Zeefuik beter omdat hij beter kan voetballen? Of overstijgt hij Tete ook op andere punten. En is 'beter kunnen voetballen dan Tete' goed genoeg voor Ajax? Want beter kunnen voetballen dan Tete is niet zo heel moeilijk. Ligeon kon ook beter voetballen dan Tete.
0 0
Koenniiee
Ah, op die manier, Lazell. Verdedigend is hij gelijkwaardig, net zo'n fel bijtertje. Hij heeft echter een groot voordeel. Hij is namelijk wél actief bezig met de rugdekking en het ingrijpen wanneer het niet zijn directe tegenstander betreft. Dit is een heel mooi voorbeeld:

Tete (zie 3:00) : https://www.youtube.com/watch?v=352wayh4VYE

Zeefuik (zie 2:20) : https://www.youtube.com/watch?v=y-qVPUgZ3zs

Dit is nu toevallig een momentje, maar zit mij al langer dwars bij Tete.

Aan de bal had Zeefuik in de jeugd een hoop moeite, maar heeft daar veel progressie geboekt. Het is moeilijk inschatten of het echt al goed genoeg is, maar de techniek en passing van Veltman heeft hij niet. De aanvallende loopacties en strakke voorzet daarentegen zijn een dikke plus voor 'm!
1 0
Inhartennieren
Dan is het niets.
Veltman heeft namelijk geen techniek.
0 0
Lazell
Ik heb nu een beter beeld van hem, thanks! Wordt gewaardeerd!

We gaan het zien, ben wel heel benieuwd. Loopacties en voorzetten zijn imo ook belangrijker dan een retegoede passing. Hoewel dat ook wel belangrijk is om onder druk uit te voetballen, maar als je met Donny/Frenkie op 6 en Sinkgraven op links speelt heb je genoeg 'voetbal' in de ploeg.

Ben blij dat er weer iemand met snelheid op rechtsachter eraan komt. Veltman compenseert heel veel met slimheid, maar als zijn snelle directe tegenstander ook slim is krijgt Veltman het lastig. Prima speler die Veltman, maar geen back van Europees niveau. Zou het dus ook niet erg vinden als er nog een back bijkomt.
1 0
X-RaY
Wat als Veltman toch besluit om weg te gaan zal Zeefuik dan gelijk doorgeschoven worden en is hij al klaar voor het grote werk?
2 0
Mikes
Ik denk dat hij op de wedstrijden tegen psv, feyenoord en europa na klaar is voor eredivisie. Hierdoor zou ik dus wel een rechtsback halen. Want de wedstrijden die ik net noem zijn wel de belangrijkste.
0 0
ram
Dan verwacht ik toch echt wel een aankoop hoor. Hoe dan ook zou Zeefuik dit jaar de back-up moeten zijn.
1 0
wladimir
Prima column. Geen rechtsback nodig idd. Met Sanchez. de Ligt en Veltman zijn er drie spelers die RCV positie kunnen invullen. De Ligt, Viergever en Riedewald kunnen positie van LCV invullen. Sinkgraven, Viergever en Riedewald linksback.

Het ziet ernaar uit dat Riedewald gaat vertrekken. Kan ook hij door iemand uit de jeugd worden vervangen?
1 -2
Mikes
Nee, daarvoor moet wel iemand gehaald worden denk ik. Was tijd sprake van wober dacht ik, een 19 jarige cv uit Oostenrijk. Maar in jong loopt verder geen echt talentvolle cv vind ik.
0 0
prinsmp
Als Riedewald ook nog vertrekt, hebben we nog maar 6 verdedigers over. Dan is de spoeling wel erg dun. Minimaal één Lb en LCV erbij
2 0
ram
Vind ik ook. Alleen niet minimaal. Wel een type Heiko/Heitinga/Ooijer als 4e centrale verdediger en een zeer aanvallende linksachter. Dat laatste heb je echt nodig nu Veltman (heb je weinig aan op de helft van de tegenstander) lijkt te blijven.

Dan heb je: Veltman (Zeefuik), Sanchez (Viergever, Aankoop), De Ligt (Viergever, Aankoop), Aankoop (Viergever, Sinkgraven). Waarbij Sinkgraven helaas ook zal moeten dienen als back-up van Ziyech...
0 0
Mikes
Idd. Dat talent van Anderlecht als lb zou ik halen, een pool. Als lcv zou ik een zuid Amerikaanse verrassing of anders wober.
0 0
Budapest
Filmpje ziet er goed uit!
Wat is YouTube-scouten toch heerlijk :)
1 0
Mr.P.
Positief ingesteld en een harde werker. Goede keus, meer snelheid dan Tete misschien iets minder dekken maar dat komt wel goed.
0 0
Luie
''meer snelheid dan Tete'' dat klinkt wel erg fijn, ben benieuwd.
0 0
Mr.P.
en meer anticipatie
0 0
Mikes
Ik vind het al een tijdje, eigenlijk vanaf zeefuik in o19 kwam dat hij de meest complete back is van de 3. Hij heeft op dit moment(moet zich natuurlijk nog ontwikkelen, vooral in zelfbeheersing) het meeste weg van een moderne back. Is fysiek sterk, heel snel, heeft aanvallende bijdrage, koppend sterk en een tackle a la Tete.
Waar Veltman toch wel het aanvallende en die doortastendheid mist en tete het voetballende en het positiekiezen. Zeefuik is in mijn ogen de meest complete en ook meest talentvolle back.

De rechtsback positie is toch wel een positie die wij binnen ajax goed kunnen opleiden. Achter Zeefuik dit bijvoorbeeld Bakboord (die nu vervroegd overgaat naar jong ajax). Achter Bakboord zit weer Dest. Daarnaast hebben we voor Zeefuik ook al aardige rechtsback opgeleid met Tête, Veltman en van der wiel.
0 0
AjaxPassion
Veltman is qua verdedigend inzicht veruit de beste verdediger van heel Ajax, daarmee compenseert hij enorm veel. Verder zijn zijn timing, techniek en trap ook belangrijke factoren waarmee hij een aanzienlijke bijdrage heeft aan dit Ajax.
0 0
Sterretje73
Dat hij vreselijk veel moet compenseren is tegelijkertijd zijn allergrootste minpunt. Ik snap echt niet hoe mensen hem zo kunnen ophemelen. Hij is nooit goed genoeg geweest op misschien 5 tot 10 wedstrijden na in AL die seizoenen die hij al in het eerste meedraait. Ik heb Veltman wedstrijd na wedstrijd zitten volgen specifiek omdat ik op het laatst d8 dat ik ofwel gek of stekeblind was maar mijn mening is nooit veranderd. Passing, op tijd zijn, rust in zijn spel, overzicht (?) gif in zijn spel ? Ik zie het allemaal niet of veel te weinig. En ik zie te vaak pupillenfoutjes in zijn spel. Ik wil wel toegeven dat dit het afgelopen seizoen allemaal iets minder was maar nogsteeds snap ik dat ophemelen niet.
0 0
3*stars*3
Veltman had zijn beste fase als back, in 15/16.
Toen Tete geblesseerd raakte, deed Veltman het echt top.
16/17 hebben we dat weinig gezien en daarom begrijp ik dat sommige mensen hem niet zo vinden maar in EL finale was hij wel goed.
Alleen bij die 2-0, zag hij er niet goed uit.
0 0
Mikes
Klopt allemaal,maar ik vind Veltman totaal geen complete rechtsback. Het is een type Zabaleta, verdedigend erg sterk, goede trap, maar aanvallend geen bijdrage. Zeefuik is in mijn ogen veel completer als rechtsback. Completer dan Veltman en completer dan Tete.
0 0
Ferd
Als je bij aanvallend alleen maar denkt aan 'langs de zijlijn rennen en een voorzet geven' heb je gelijk maar dat is een hele beperkte manier van kijken.

Veltman kan en durft de bal snel naar voren te spelen en is daarom aanvallend van grote waarde, dat is ook aanvallen. Zo noemde Cruijff op een groot toernooi Van der Sar eens de beste aanvaller van Nederland omdat hij die wedstrijd de bal een aantal keer heel goed naar voren speelde waar kansen uit kwamen.
0 0
ram
Leek mij al duidelijk dat hij een prima back-up voor Veltman is.

Ben er wel blij mee eigenlijk: een duidelijke basisback en een duidelijk back-up. Hebben we in ieder geval dat gezeik niet meer; en dat zeg ik als iemand met lichte Tete voorkeur.
0 0
Zionist
Welke club zou Sinkie willen overnemen?
0 -9
FlyingDutchMan
Fc Zionist
0 0
JHM
Als Sinkgraven beter leert verdedigen heb je een geweldige moderne back die aanvallend veel brengt.
0 0
Mr.P.
complete aanvallende linksback die ook linksmid kan
0 0
iammike
?
0 0
NouridolbergNeres34
hij blijft gewoon bij ons. Kan op het middenveld en op de linksback positie ,uitstekende speler waarom zou je hem willen verkopen?
1 0
masterrr
De backup van een back zou eigenlijk nooit van buitenaf gehaald moeten worden vind ik, mooi dat Zeefuik de kans krijgt!

Al blijkt dit voor de linksback lastig.... Gebrek aan goede jeugdscouting? Of worden matige linksbuitens niet meer omgetoverd tot linksback? De beste linksbacks worden itt aanvallers niet geboren, maar gemaakt denk ik zelf.
1 -1