Column: Viergever is verdiend basisklant

BVeenstra, 15-02-2017 om 14:45, 16031 views, Ajax Showtime | Er is een collectie voor Champions League-artikelen.

Hoe komt het toch dat sommige spelers, ook al presteren ze naar behoren, nooit echt geliefd zijn in de voetballerij? Ligt het aan hun imago dan wel aan hun uitstraling? Nick Viergever is dit seizoen misschien wel een van de belangrijkste voetballers bij Ajax, maar toch blijven mensen roepen dat ze graag een ander op zijn positie willen zien.

Toegegeven, Viergever heeft inderdaad weinig uitstraling. Zeker als je hem vergelijkt met zijn kompaan Davinson Sánchez in de Amsterdamse achterhoede. Waar Viergever lijkt op iemand die, met alle respect, in een computerwinkel zou kunnen werken, ziet Sánchez er natuurlijk uit als een ware krijger. Gelukkig gaat het in het voetbal niet altijd maar om uitstraling en uiterlijk, maar vooral om de voetbalkwaliteiten van een speler. Trainers als Louis van Gaal (die hem als bondscoach liet debuteren in Oranje), Frank de Boer en ook Peter Bosz zagen het uiteindelijk in hem zitten.

Zijn doorbraak bij Ajax kende hij eigenlijk pas een jaar geleden. Op dat moment speelde Viergever al anderhalf jaar bij Ajax, maar was hij veelal bankzitter of mocht hij spelen op de ongebruikelijke positie van linksback; een positie waar centrale verdedigers nooit echt uit de verf komen. Door een blessure van teamgenoot (en concurrent) Jaïro Riedewald kwam Viergever in de basis te staan. Hij vormde tot en met het einde van het seizoen het centrale duo met Mike van der Hoorn en de analytici waren zowaar een keer lovend.

Toch leek Viergever met de komst van de nieuwe trainer Peter Bosz weer terug bij af te zijn. De verdediger was bij de start van het huidige seizoen opnieuw geen basisspeler en hij gaf zelf al aan dat hij bijna was vertrokken uit Amsterdam. Na een gesprek met Bosz, waarin hem duidelijk werd gemaakt dat hij gezien werd als belangrijke schakel en de vaste basisopstelling nog lang niet vaststond, besloot hij alsnog voor zijn kans te gaan. En die kans greep hij met beide handen aan. In de eerste drie wedstrijden, waarin onder meer werd verloren van Willem II en gelijkgespeeld werd tegen Roda JC, was Viergever nog bankzitter, maar sinds de wedstrijd bij Go Ahead Eagles (0-3 zege) staat hij steevast op het wedstrijdformulier van Ajax.

De vraag is alleen: wie is de betere voetballer, Viergever of Riedewald? Uit de rubriek Stats bleek al dat beide verdedigers elkaar niet veel ontlopen. Riedewald speelt verder vooruit en is comfortabel aan de bal, hetgeen handig zou kunnen zijn in het hoge druk zetten wat Bosz graag wil met Ajax. Viergever is alleen defensief de betere van de twee en op basis van die statistiek zou dat de reden kunnen zijn waarom Bosz voor Viergever kiest. Iets voetballend oplossen is mooi, maar iemand die achterin staat, moet vooral kunnen verdedigen.

Voetbal is daarnaast meer dan alleen statistiek en dat blijkt wel uit het feit dat Bosz al enkele malen lovend is geweest over het feit dat de ervaren Viergever erg goed is in de coaching. Dat nieuwkomer Davinson Sánchez dit seizoen direct kan meedraaien, is daar een oorzaak van, zo vertelde Bosz onlangs. 'Ik vind Sanchez sterk in de combinatie met Nick, omdat ze elkaar goed aanvullen. Nick is degene die praat en coacht. Daar heeft Davinson nog moeite mee, omdat hij de taal niet spreekt.' Onlangs sprak ik met Van der Hoorn en ook hij vertelde over het belang van een speler als Viergever. 'Hij coacht veel, wil de boel neerzetten. En hij wil de jonge jongens helpen en geeft ze ook een pak op de sodemieter. Dat soort jongens heb je ook nodig.' Het zijn mooie teksten van een trainer en een oud-teamgenoot, die beiden wijzen naar een enorm onderschatte taak in het voetbal: het neerzetten van een elftal vanuit de achterhoede.

Kortom, waarom moet Viergever spelen bij Ajax? Allereerst is Viergever gewoon een prima verdediger. De internationale top zal hij niet halen, maar voor Ajax is hij meer dan degelijk. Zelden is hij te betrappen op een cruciale fout, alleen op bezoek bij PEC Zwolle ging hij even de mist in en die handsbal bij FC Twente was knullig. Verder straalt hij vooral enorm veel rust uit. Zelden lijkt hij in paniek te raken en dat is iets wat overslaat op de rest van het elftal. Een speler als Lasse Schöne heeft dat bijvoorbeeld ook.

Het coaching-verhaal is inmiddels bekend, maar dat zorgt vaak wel voor een ander discussiepunt. Men zegt namelijk weleens: als Sánchez straks volledig geïntegreerd is in het Nederlandse voetbal, is het tijd om Viergever te vervangen. Dit is een onjuiste constatering. Ik zeg niet dat Viergever er tegen die tijd niet uitgaat, maar een trainer zal altijd met zijn best mogelijke opstelling spelen. Dat Riedewald misschien meer potentie heeft en Ajax er op termijn meer aan kan verdienen, zal voor een trainer op dit moment niet veel uitmaken. Het gaat hem er natuurlijk om te winnen en die kans is het grootst als je speelt met je beste team. Wie dat tegen die tijd zal zijn, zien we dan wel weer. De indruk wekken dat Viergever alleen speelt omdat hij goed coacht is een belediging voor Viergever, maar ook voor Bosz.

Viergever speelt op dit moment namelijk omdat hij goed is, niet omdat Riedewald er niet klaar voor is. Dit seizoen hebben we van Riedewald weinig gezien, maar de Haarlemmer liet vorig seizoen wel degelijk zien potentie te hebben. Toch oogde hij soms wat slap in de duels en had hij zijn droommomentjes. Men vroeg zich weleens af of hij misschien wel meer middenvelder is dan verdediger. Voetballend is hij namelijk prima, maar verdedigend schort er nog wel wat aan. Het is voor de toekomst ongetwijfeld een goede zaak dat Ajax een transfer van Riedewald naar Wolfsburg afgelopen transferperiode afwees en het is te hopen dat Riedewald zijn geduld kan bewaren, want hij kan in de toekomst nog zeker van grote waarde zijn voor Ajax. Tot die tijd moeten we profiteren van de waardevolle ervaring, rust en coaching van Viergever die bij Riedewald (nog) ontbreekt.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Pierre Heno
Viergever zorgt voor rust en weet hoe hij met Sanchez en Onana moet samenspelen. En hij begint te wennen aan de 'foutjes' van Sjinkie. Je merkt pas dat het misgaat wanneer hij er niet bij is. Zoals tegen PSV thuis bv. "You don't know what you got until it's missing" zogezegd. En De Ligt is coming (maar helaas is Sanchez waarschijnlijk going : tegoed voor de Kleredivisie).
0 0
AlexIbarra
Haha, we hebben opeens allemaal een jongen gescout die al meer dan een jaar in Ajax 1 speelt. ;)

Ik vraag me af of Nick niet een stap gaat maken komende zomer, zijn contract loopt volgend jaar af.
0 0
BRR59
Helemaal eens. Hoewel ik geen fan van Viergever ben. De verdediging staat goed met Viergever als leider. Hij zet de lijnen uit. Geeft sturing aan anderen.
Afgelopen zondag was goed te zien wat er gebeurd met de verdediging als Viergever uit het centrum gaat. Wissel Sinkgraven/ Riedewald. Viergever naar links. Het werd rommelig chaotisch en onrustig. Dus Viergever mag er wat mij betreft in blijven. En toch wil ik ook Riedewald zien.
1 0
3*stars*3
Viergever heeft mij en vele Ajacieden toch wel verrast.
Moet er wel bij vermelden dat Viergever al aardig wat jaartjes meeloopt, dus hij weet situaties op het veld makkelijker te herkennen.
Vaak kritisch op hem geweest maar er is momenteel geen reden om hem eruit te halen.

Het was jaren wel anders met al die jonkies maar spelers als; Veltman, Viergever, Lasse, Ziyech en Klaassen krikken leeftijd wat omhoog en aan de hand van deze spelers kunnen de jonkies zich beter en rustiger doorontwikkelen.
3 -1
Ajax27
waarom deze reactie nou een minnetje ontvangt... rare mensen hier op AS
1 0
dezengene
Helemaal mee eens. Hulde ook voor de mentaliteit van Schöne en Viergever: die gasten zaten vaak op de bank, maar je hoorde ze nooit klagen. En nu zijn ze belangrijke spelers in een team dat beter voetbalt dan Ajax de afgelopen jaren heeft gedaan. Ik ben het wat dat betreft ook eens met de schrijver van dit stuk, dat de trainer altijd kiest/moet kiezen voor de spelers die nu het best zijn, niet voor diegenen met de meeste potentie. Als die echt zo talentvol zijn, dan winnen ze de concurrentiestrijd op den duur wel.
9 0
FlyingDutchMan
Precies, hulde aan Nick en Lasse! Ervaren belangrijke sleutelspelers geworden en hoop dat ze nog jaren de jonkies bijstaan in het veld. Dan kunnen er Europees weer mooie dingen ontstaan!
0 0
gi0vanni
Amen.
1 0
Ajax412
Prima stuk. Viergever is op dit moment by far de beste LCV van de selectie en hij is ook niet zomaar even te vervangen door elke willekeurige speler op de Nederlandse velden. Gewoon laten staan en zijn ding laten doen! Hij laat geen echt groeipotentieel zien, maar dat is niet belangrijk op dit moment. Genoeg talent op andere posities die deze ervaring goed kan gebruiken in hun rug.
1 0
insectenverdelg
Was een kopje van Overmars :)
0 0
MosesD
Prima stuk. En geheel eens. Viergever oogt ook niet als hij op snelheid is, maar die heeft hij wel degelijk. Prima speler voor Ajax en belangrijk: ervaring in de benen.
7 0
Redrum
Alle lof voor Slick Nick. Nooit gezeurd toen hij op de bank zat en speelt nu gewoon degelijk. Wat betreft Riedewald: die heeft in zijn korte invalbeurt van 10 minuten er werkelijk alles aan gedaan om de wedstrijd nog spannend te maken. Zijn goeie wedstrijden wegen totaal niet op tegen zijn slechte. Veel te slap en mist een heleboel gif in zijn spel. Het gaat hem helaas niet meer worden ben ik bang voor Riedewald. En ja, dan kan men wel zeggen: zonde, we raken weer een talent kwijt, maar als een talent de stap niet weet te maken van talent naar stabiele goeie speler dan is hij helaas gewoon niet goed genoeg.
4 0
Ajax27
Riedewald heeft nog net zoveel talent als voordat Schone erin kwam. Toen was iedereen over 'm te spreken. Hij haalde ook geen rare streken uit, oogde heel rustig. Waarom? Omdat ie verzekerd was van een basisplaats en vertrouwen had.

Nu heeft ie geen vertrouwen en in de paar minuten die hij krijgt probeert ie zich heel erg te bewijzen. En jezelf heel erg willen bewijzen.. dan ga je krampachtig spelen en fouten maken. Datzelfde zie je bij Younes, veel te erg gebrand op het maken van een doelpunt.

Voor Riedewald is in dit team gewoon geen plek (meer). Voor zijn ontwikkeling zou ik naar een ploeg gaan waar ie naast een ervaren iemand achterin mag gaan spelen, of waar ie als verdedigende 6 nodig is.
1 0
A Cohen
SVP Matthijs de Ligt opstellen.
0 -10
Godenzoon24
Groot talent dat ook ervaring naast hem moet hebben. Niet Sanchez. Iedereen zeikt Ajax is te jong en vervolgens iedere 17 jarige met talent er in willen gooien voor de enige ervaring die je hebt. Misschien moeten we eens nadenken waarom veel geweldige talenten het niet meer maken. Misschien dat een te jong team zond er ervaring waar ze zich aan op kunnen trekken en die ze op hun plek kunnen zetten er aan ten grondslag ligt. Laten we aub onze ervaring koesteren en niet zwartmaken.
0 0
Bazenvan95
Ja dag, Geweldig alternatief voor nu af en toe en voor in de toekomst. Maar ik zit toch echt rustiger te kijken naar de wedstrijden nu. Zeker in de wetenschap dat hij veel invloed heeft op de algehele defensie. Dan kies ik toch echt voor ervaring boven talent (op die positie). Kijk hoe vaak we de nul houden nu
3 0
godezonensuper
Goed stuk.
1 -1
Ajax27
Sterk goed artikel Bart! 100% eens met je verhaal. Ik zie Viergever gewoon een nieuwe Blind worden die de komende 10 jaar nog op die positie centraal achterin staat. Niet de topper vanwege z'n fabelachtige acties, maar gewoon een degelijke verdediger waar je op kan vertrouwen en die de jongetjes achterin aanstuurt. Nu Sanchez.. over 1,5 jaar de Ligt naast 'm. Jonge mannen kunnen naast zo iemand veel vrijer voetballen. Viergever hoeft zich niet te bewijzen, hij weet dat dit z'n plafond is en dat is niet erg.
7 0
PeterVKV
Viergever speelt inderdaad gewoon goed en er is dus geen reden hem eruit te halen. Dat valt zelfs niet uit te leggen aan hem. Zelfde geldt voor Schone.

Het dilemma is dat Ajax het risico loopt een groot talent als Riedewald kwijt te raken omdat hij het geduld niet langer kan opbrengen. Aan de andere kant moet je je afvragen of Riedewald wel zo'n groot talent is als je laatbloeiers als Schone en Viergever er niet uit kan spelen.

Toch vind ik Riedewald een mooie voetballer die met zijn sterke techniek en ook zijn loomheid veel aan Rijkaard doet denken. De oplossing is om meer te rouleren en Riedewald regelmatig op 4 of op 6 te laten spelen. Persoonlijk denk ik dat Riedewald tegen sterkere tegenstanders een betere 6 is dan Schone, gebaseerd op zijn snelheid, atletisch vermogen en kopkracht. Tegen zwakkere tegenstanders, zoals zondag tegen Sparta, kan hij opbouwend meer brengen dan Viergever. Zo gezien zou Riedewald toch veel moeten kunnen spelen en zo de kans krijgen zich waar te maken.
1 -2
Ajax27
Het luxeprobleem van téveel grote talenten hebben. Sanchez, Riedewald, Tete, de Ligt, Frenkie, Nouri, vd Beek, Dolberg, dadelijk Neres nog. Allen jonge mogelijke (sub)toptalenten. Het liefst zou ik ze iedere week willen zien, zodat ze zo snel mogelijk kunnen groeien en ervaring op kunnen doen. Het is alleen onmogelijk voor een club om met 9 jongens van 17-20 jaar te voetballen.

Je hoort daarnaast al bijvoorbeeld door Viergever zeggen dat hij en Sanchez elkaar steeds beter aanvoelen door gewoon veel wedstrijden naast elkaar te staan. Automatismen krijg je niet door steeds te rouleren, dat geldt voor het middenveld hetzelfde.

Het is gewoon pech voor iemand als Riedewald, ondanks dat het een erg goede voetballer is. Viergever zal niet zo snel weggaan, en ik denk dat Bosz z'n speelwijze niet meer om Riedewald vraagt op 6. Frenkie of vd Beek zullen eerder achter Schone staan. Dus helaas, maar ik denk dat het beter voor Riedewald z'n ontwikkeling is om een andere club te zoeken.
5 0
Godenzoon24
Klopt en talenten ontwikkelen zich beter en sneller als ze met ervaren mannen spelen, die ze coachen, steunen , op hun donder kunnen geven etc. Wil je een stabiel elftal zijn heb je ook ervaring nodig. En beter dan vergeven en schone gaan we zomaar niet krijgen met dezelfde leeftijd. Dus waarom altijd maar hebben over vervangen. Ja het kost Riedewald zijn speelminuten en dat is niet goed voor hem. Maar 5a6 and ere talenten worden er beter van.
1 0