Shock op De Toekomst: Ajax stopt met A2

BvdPloeg, 19-04-2016 om 12:20, 45821 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Ajax heeft besloten dat er vanaf volgend seizoen geen Ajax A2 meer zal bestaan. De club gaat volgend seizoen alleen verder met een A1 en B1 in de bovenbouw. Het besluit heeft tot gevolg dat enorm veel spelers Ajax na dit seizoen moeten verlaten.

Afgelopen weekend werd de selectie van Ajax B2 geïnformeerd over de situatie. B2 zal volgend seizoen wel gewoon als team actief blijven, maar het verdwijnen van A2 heeft ook voor dit elftal gevolgen. Maar liefst acht spelers uit de ploeg van coach Regillio Simons kregen per telefoon te horen dat ze op zoek moeten naar een andere club. Het gaat hier om keeper Alessio Budel, verdedigers Vasco Lo-Ning-Hing, Magid Suleiman, Thomas Rier, James Fofana, middenvelder Quincy Nkansah en aanvallers Deonell Jamie en Arquinio Bel.

Deze week heeft Ajax eindgesprekken gepland met alle spelers uit de bovenbouw. Uit die gesprekken moet duidelijk worden welke spelers er volgend seizoen nog mogen aansluiten bij A1 of B1 en wie er vanwege het doorselecteren moeten vertrekken.

Update - 12.38 uur:
Ajax heeft in een korte verklaring op de website uitgelegd waarom de A2 wordt opgeheven. 'De afgelopen jaren is de meerwaarde van de A2 binnen de club veelvuldig onderwerp van discussie geweest. De voor- en nadelen zijn zorgvuldig afgewogen door de betrokkenen, waaronder het Technisch Hart en interim hoofd jeugdopleiding Said Ouaali. (...) Met deze verandering wil Ajax het niveau van de oudste jeugd en de doorstroom naar Ajax 1 en Jong Ajax verbeteren.'

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Showtime Poll
Ajax stopt met de A2. Dat vind ik... 34% Dom, had een toegevoegde waarde
35% Slim, A2 bracht niets op
30% Twijfelachtig, baat het niet...
Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
JohnDylan
Persoonlijk vind ik het helemaal geen slecht idee om in de bovenbouw alleen door te gaan met een o19 en o17. Er nu sneller doorgeselecteerd worden op talenten die toch niets te zoeken hebben in de jeugdopleiding van Ajax. Hopelijk zal dit ook betekenen dat talenten van het kaliber van Nouri en Cerny ook sneller naar Jong Ajax worden doorgeschoven.

Zoals eerder al werd gemeld heeft Barcelona niet lang geleden ook besloten hun o18 elftal stop te zetten en over die beslissing zijn ze nu nog steeds zeer positief. Trouwens is dit een beslissing waar Ajax al langer mee bezig was en ook Jonk dacht er over na om de A2 af te schaffen. Het is dus niet alsof dit uit de koker van de mensen komt die nu de leiding hebben.

Het zou verstandig zijn als Ajax nu de band met Almere City aanhaalt en de talenten die niet naar de A1 doorstromen een plaats in de A1 van Almere City aanbieden. Dat zou voor zowel Ajax als Almere City goed kunnen uitpakken. Desnoods kan Ajax een jeugdtrainer onder contract nemen die ze uitlenen aan Almere City om daar de A1 onder zijn leiding te nemen.
1 0
Mace0107
O16 wel blijven toch?
En waar lees jij dat Barcelona is gestopt met de O18?
0 0
JohnDylan
De o16 hoort niet bij de bovenbouw maar bij de middenbouw, vandaar dat ik die niet noemde aangezien ik het alleen over de bovenbouw had. Barcelona is al een aantal jaar geleden gestopt met hun o18. Ook Anderlecht heeft geen A2/o18 team and die hebben misschien wel de beste jeugdopleiding van Europa.
0 0
vakp
Moeten we ons geen grote zorgen gaan maken als ene heer Ouaali mag beslissen over de talenten van de Toekomst ?!!!!!
Samen met de heren Vink en Pereboom en Ulderink?
Waar hebben deze heren dan gevoetbald?
Cruijff wilde ex Ajax topspelers op de bank........
Het is echt een puinhoop en helaas gaat het alleen maar slechter en kiest een verdediger voor PSV ipv Ajax
Het is maar een voorbeeld en er zullen er velen volgen ben ik bang
Iedereen blijft maar geloven in dit systeem zonder echte leiding bij Ajax !!!!!
3 -4
gras
Waarom wordt dit als 'shock' gepresenteerd? Een beetje jeugdwatcher wist dat dit al jaren werd overwogen.

Ik vind het een beetje stemmingmakend, zeker van iemand als vdPloeg.
3 0
BvdPloeg
Ik stel voor dat je een gemiddelde ouder van een speler deze vraag stelt. Daarna zul je de kop begrijpen. Die titel slaat namelijk niet op mij.
3 -2
SP
Hij zal doelen op het moment en manier van communiceren. Als club zijnde kan je zo'n beslissing ook in februari nemen als (ongeveer) duidelijk is met welke speler je door wil en welke niet.

8 spelers weg uit de B2 en beslissing om met A2 te stoppen, mogen geen verrassingen zijn voor een jeugdwatcher inderdaad. De beslissing om Rayan El Azrak weg te sturen is dat wel. Een van de weinige creatieve jongens, maar te vaak aan de zijkant van de aanval geposteerd en niet op zijn sterkste positie op het middenveld.
1 -1
Chesterson93
El Azrak weg? Je maakt een grap?
0 0
DeAjacied07
Ik lees het ook overal inderdaad. Doodzonde.
0 0
Fredschuit1
Kwam laatbloeier bergkamp niet via de a2 bij het eerste?
1 0
IamLegend
Goedzo ajax, luister maar niet na de koppige jc-beliebers.
1 -10
OKP-AFCA
Wil jij eens kappen met dat achterlijke belieber woord...
2 -1
IamLegend
ach gut, voel je je beledigd, dat mag... Nee ik kap er niet mee, vind het mooi begrip voor de jc-belieber-kliekje
1 -6
Chesterson93
Respect voor mensen als jij. Die zo debiel kunnen doen dat zij er in gaan geloven. Klasse man, prestatie op zich.
3 -1
OKP-AFCA
Beledigd? Door het woord belieber?

Nee, ik vind alleen dat je een ontzettende mongool bent als je dat woord serieus gebruikt. Maar goed, ga je gang, jij staat voor lul.
1 -2
IamLegend
En jij bent een ontzettend domme ei om erop te reageren en te ergeren om een woord. waarom doe je dan moeilijk? Laat me. haha lollzz. JC-belieber prachtig xd

wat mij betreft noem je me frank-belieber of frank-lover. boeie hihi haha lollzzzz
1 -5
grapje
Ik vind zijn gekozen woord mongool wel de juist benaming voor je.
1 -1
godenzonensuper
Moet je niet nog ff een keer roepen dat Van Gaal nu Cruijff in kan halen qua prijzen etc omdat Cruijff overleden is? Mafkees
1 -2
Pettersson1963
Cruyff heeft als speler en trainer meer gewonnen dan Van Gaal. Als trainer heeft Van Gaal meer prijzen gewonnen dan Cruyff. Dit laatste heeft niets met het overlijden van Cruyff te maken maar met het simpele feit dat Cruyff sinds 18 mei 1996 geen trainer meer was.
1 0
afca95
Als ze daarmee de focus kunnen leggen op de absolute talenten van Nederland.. Prima...
Het gaat mij er meer om wie daar de leiding over krijgt. Ik heb niet veel vertrouwen in mensen zoals Gery Vink...
0 0
MosesD
Het mag dan wel zoals in Barcelona zijn, maar ik weet niet of dit nou echt zo'n goede zet is. Sommige spelers zijn laatbloeiers (ook in de jeugd) of maken een groeispurt door. Er kan van alles de oorzaak zijn dat sommige spelers er niet meteen staan of zich wat langzamer ontwikkelen. Je kan zomaar geweldige talenten (waar je iets meer geduld mee moet hebben) gaan mislopen. Bergkamp zat ook in de A2 toen hij debuteerde tegen Malmö. Natuurlijk zit er wat matig spul in de A2, maar wellicht ook enkele groei briljantjes. En de echte talenten uit de A1 kan je eerder doorschuiven als je alternatieven achter de hand hebt uit, jawel de A2.
0 0
JohnDylan
Veel mensen noemen nu Bergkamp wel maar dat was een hele lange tijd geleden. Daarbij zullen er nu sneller spelers naar Jong Ajax worden doorgeschoven en zullen die ruimte maken voor andere spelers bij de A1. Een speler als Bergkamp zou nu waarschijnlijk dus niet worden weggestuurd maar zou gewoon in de A1 terecht komen.

In de afgelopen 10 jaar is er maar één speler doorgebroken die aan het begin van een seizoen in de A2 heeft gezeten en dat is Veltman. Alleen werd Veltman toen al heel snel bij de A1 gehaald en hij was als er geen A2 had bestaan ook zeker niet weggestuurt.

Talenten die op 18/19 jarige leeftijd niet bij de beste 18 van hun leeftijd bij Ajax horen maken gewoon zeer weinig kans om bij Ajax door te breken. Als Ajax zorgt dat de spelers die weggestuurt worden maar waar ze nog wel iets in zien bij Almere City terecht komen lijkt het me totaal geen probleem dat ze vanaf volgend seizoen de A2 opheffen.
1 0
Ajax_026
volgens mij zat veltman ook lang in de A2
0 0
Met grote verbazing lees ik de kritiek van mede Ajacieden hier!

De jeugdopleiding word nu hervormd naar wat juist Cruyff onder andere heeft opgezet in Barcelona!

Ik citeer: "De jeugdopleiding van FC Barcelona is gevestigd in La Masía en omvat twaalf elftallen. FC Barcelona B en FC Barcelona C (opgeheven in 2008) zijn respectievelijk het tweede en derde elftal van de club".

"De echte jeugdelftallen zijn de Juvenil A (onder 19 jaar), de Juvenil B (onder 17 jaar), de Cadete A (onder 15 jaar), de Cadete B (onder 14 jaar), de Infantil A (onder 13 jaar), de Infantil B (onder 12 jaar), de Alevin A, de Alevin B, de Benjamin A en de Benjamin B." (https://nl.wikipedia.org/wiki/Cantera)

Het enige verschil met Ajax is dat Barcelona beschikt over een B-elftal te vergelijken met Jong Ajax (Barcelona C is in 2008 opgeheven (https://nl.wikipedia.org/wiki/FC_Barcelona_C). Het samenvoegen van elftallen naar leeftijdscategorie i.p.v. ze opdelen tussen de A1 (meest talentvolle) en A2 (minder talentvolle) heeft gewoon veel voordelen. Ik snap niet waar de kritiek vandaan komt aangezien Masía volledig gevormd is naar de visie van Cruyff en Ajax eigenlijk hier eens echt herkenbaar de visie van Johan lijkt over te nemen.

6 0
vakp
Ja , Barcelona maar hier op de Toekomst is het een puinhoop zonder een sterke leiding met verstand van voetbal
Dus zoek maar snel een positieve vergelijking maar als de trainers van zowel A1 als B1 en Jong Ajax geen verstand van voetbal bij een top lub als Ajax hebben dan is het wel heel slecht gesteld bij Ajax
En de A2 weghalen gaat hier niks aan veranderen helaas
2 -1
scstan94
Zou je mij dan ook uit kunnen leggen waarom er een Barcelona C bestaat?
Zoals ik het nu interperteer is Barcelona C een elftal tussen Barcelona B en A1 in. Wij hebben een A1 en A2. Dus ook Barcelona heeft een soort vangnet opgebouwd voor eventuele laatbloeiers, of zie ik dat verkeerd?
0 0
Dit zie je inderdaad goed. Barcelona C was vooral een tussen station tussen Barcelona B (Jong Ajax) en Juvenil A ( Ajax A1). Het is dus een tussenstation met waarschijnlijk als reden een soort vangnet, maar niet dezelfde functie als de A2. Echter het wikipedia artikel loopt achter.

Het lijkt erop dat ook Barcelona het nut er niet meer van in zag en dus werd in 2008 Barcelona C opgeheven. Kortom, de visie van Cruyff word gewoon door Ajax gevolgd.
(https://nl.wikipedia.org/wiki/FC_Barcelona_C)
3 0
Bobo het Konijn
Ik denk dat het juist goed is om die 2-tjes er wel bij het houden. Het is juist zo, dat spelers zich zomaar in ene kunnen gaan ontwikkelen. Er zijn hele goede Ajacieden die uit de 2-tjes komen.
0 -2
MosesD
Bergkamp zat ook in de A2. Wasa toch geen slechte voetballer.....
2 -1
Koenniiee
https://www.youtube.com/watch?v=NwWDfmAL_lw

Kunnen we op De Toekomst en in de ArenA gewoon weer even kijken naar bovenstaand voetbal? Ik ben het eigenlijk wel zat om jongens aan de bal te zien die niets met een bal kunnen (gechargeerd gezegd!) of jongens met een lange bal aangespeeld zien worden die twee turven hoog zijn. Wat mag Tottenham Hotspur blij zijn dat het voor Pochettino gekozen heeft, achteraf. Wellicht dat Frank daar ook met een heel andere tactiek had gespeeld. Maar aan de andere kant.. als je met Ajax in de Nederlandse Eredivisie al niet op een aanvallende manier durft te spelen.

Wat direct opvalt is dat er jongens aan de bal komen die aan de bal moeten komen. Natuurlijk, er loopt wat meer kwaliteit rond bij Tottenham. Maar Ajax kan heel veel verbloemen bij de jongens die geen bal zouden moeten hebben door simpelweg andere (transfer) keuzes te maken of door het tactisch anders in te vullen. Kijk eens hoe vaak die backs de bal krijgen bij Tottenham Hotspur in de opbouw; nagenoeg geen enkele keer. De CM's zakken juist uit om die bal daar te ontvangen en passing lijnen naar de spits te openen en de back staat juist heel hoog, zodat die alleen mee hoeft te doen in de aanval (en natuurlijk de omschakeling). Opbouwen is niet besteedt aan Tete en Dijks. Waarom doen we dat dan wel, Ajax/Frank? In de jeugd komt precies hetzelfde terug!

Waarom spelen wij zo voorspelbaar met de bal naar de rechter of linker vleugelspeler en verder zien we waar het schip strandt? En waarom spelen ze bij ons dan over het algemeen enkel statisch aan de flank? Lamela en Eriksen (of een andere buitenspeler bij Tottenham) speelt juist ver naar binnen om de bal te kunnen ontvangen dankzij de ontstane ruimte die de CM maakte (vorige alinea) en om ruimte te maken voor de hoogstaande back (vorige alinea).

Tuurlijk heb je daar voetballers op het middenveld voor nodig. Maar die heeft Ajax ook. Alleen met deze statische tactiek gaat noch Nouri, noch Sinkgraven en noch Van de Beek excelleren. In deze tactiek excelleren enkel jongens die vanuit stilstand iets kunnen creëren (Younes, één van de weinigen) of wanneer je een dusdanig loopvermogen hebt dat je zowel verdedigend (een belangrijke!) als in de omschakeling mee kunt doen. Maar Frank beseft niet dat het voetballend gewoon heel slecht is. Ja, we geven niet zo heel veel weg. Maar is dat nou waar ons voetbal om draait?

Dortmund speelt redelijk vergelijkbaar met Tottenham. Ook al zo mooi om te zien!
3 -2
IamLegend
volgens mij solliciteer jij naar een functie om het woord van jc op tv te vertolken hoe er gevoetbald moet worden;)

ik gun je een baan als analist bij voetbal inside ofzo. lijkt je dat wat?
0 -1
Koenniiee
Nee, want daar komt geen tactische praat aan de pas. Hoezo het woord van JC; denk hij er precies zo over Ja!? In dat geval vind ik het een hele eer om over zijn voetbalvisie te praten.
0 0
Boer
Dat er acht spelers bij B2 weg moeten heeft overigens niets met het verdwijnen van A2 te maken, maar puur met kwaliteitsgebrek. B2 staat zevende in de competitie. Ajax trekt voor het nieuwe B1 daarom betere spelers van buitenaf aan. Die acht van B2 hebben geen toekomst bij de club.
1 0
TheTruth
Dit is echt bullshit, spelers moeten tijd hebben om zich te ontwikkelen, spelers uit de B2 kunnen rustig naar de A1 als ze het een tijdje goed doen.
1 -2
vakp
Eindelijk een goeie opmerking
Kijk eens naar jongens van 16.....
Ajax heeft toch een Ajax school?
Is niet meer nodig als je jongens een jaartje op die school zet en er maar weer even 12 uit gaat gooien
Jongens van 16 horen 1... Dag van tevoren dat de A2 eruit gaat
Echt niet normaal meer
Waar ze daar mee bezig zijn......
Ze zeggen tegen die jongens : we weten het niet helemaal en als nou blijkt dat we ons vergist hebben kom je gewoon over 2 jaar weer terug.....
Wat is dat voor een idiote opmerking
Amateurs kunnen beter omgaan met jeugd dan deze slappe figuren
0 0
Vak M
Alles goed en wel maar ging Bergkamp niet van de A2 naar het eerste? Of misschien ben ik in de war met een ander, maar soms zit een groeistuip de motoriek tijdelijk in de weg, kortom als je binnen een jaar 10 cm groeit moet je even wennen aan je lichaam en kan je bij AJax buiten de boot vallen, want 5 slechte wedstrijden en je mag gaan. Vandaar dat Ajacieden tot voor kort niet boven de 1,82 uit kwamen... Slechte beslissing dus wat mij betreft
5 -1
3*stars*3
Met je eens of Ajax moet nu nauwer gaan samenwerken met Almere City en de (toekomstige) A2 lichting van ons maar daar onderbrengen.
Vooral over groeistuip, ben ik helemaal met je eens.

Gister werd hier een twitter link gedeeld en Fofana had een gesprek met iemand en zei dat het een chaos was.
Hij zei ook, 'De club gaat kapot' maar zie nu dat @Niels2424, dat gesprek heeft verwijderd...
2 0
Boer
Helemaal geen slechte beslissing. A1 moet een onder 18 team worden aangevuld met laatrijpers zoals Bergkamp en Nouri. A1 krijgt dan aUtomatisch meer weerstand in de competitie. A2 is echt een nutteloos team. Tweedejaars A-junioren met kwaliteit (en fysiek) horen in het eerste of in Jong (Van de Beek en Cerny) te spelen. Het is helemaal niet erg wanneer Jong Ajax dertiende of veertiende wordt in de JL.
3 0
OntlastendeMiddenvelder
De belangrijkste waarde van zo'n team is dat je meer spelers bij de club hebt dan anders. Stel dat er op die manier elke paar jaar één laatbloeier voor de club behouden blijft, dan is het al succesvol. Nu ga je waarschijnlijk over een paar jaar zien dat er bij een club als AZ een bij Ajax weggestuurde speler doorbreekt.
1 -1
Boer
Is dat erg dan? Moet je omdat je misschien eens in de zoveel jaar een subtopper te laag inschat jaar in jaar uit middelmaat aan boord houden? Ik ben juist erg enthousiast over dit besluit. A1 wordt jonger, iets zwakker maar qua talent sterker. Voor Jong Ajax geldt hetzelfde. Dit gaat niet ten koste van de Bergkampjes, maar ren koste van de Danny Bakkers.
2 0
schaakmat
Voor de mensen die dit betrekken op plan Cruijff, gedraag je alsjeblieft even. Dit staat toch totaal los van plan Cruijff, waar in feite de ontwikkeling van het individu, op alle facetten, centraal staat. Dat heeft niks te doen met wel of niet afstoten van de A2.

OT: Ik ben het compleet eens met deze ontwikkeling. Bij Ajax, en vooral in de bovenbouw, horen alleen de beste talenten van Nederland te spelen. In de A2 was dit zeker niet het geval. Gevolg: extra kosten voor een elftal met middelmatige talenten en een miniem rendement. Prima beslissing dus.
5 -2
De jeugdopleiding word nu hervormd naar wat juist Cruyff onder andere heeft opgezet in Barcelona!

Ik citeer: "De jeugdopleiding van FC Barcelona is gevestigd in La Masía en omvat twaalf elftallen. FC Barcelona B en FC Barcelona C zijn respectievelijk het tweede en derde elftal van de club".

"De echte jeugdelftallen zijn de Juvenil A (onder 19 jaar), de Juvenil B (onder 17 jaar), de Cadete A (onder 15 jaar), de Cadete B (onder 14 jaar), de Infantil A (onder 13 jaar), de Infantil B (onder 12 jaar), de Alevin A, de Alevin B, de Benjamin A en de Benjamin B." (https://nl.wikipedia.org/wiki/Cantera)

Het enige verschil met Ajax is dat Barcelona beschikt over een B-elftal te vergelijken met Jong Ajax en een Barcelona C. Verder kent elke leeftijdscategorie maar 1 elftal. Barcelona de bakermat van de Cruyff filosofie. Vertel mij eens wat er verkeerd aan is dat Ajax nu net zoals Barcelona maar 1 elftal voor onder 19 jaar heeft?
1 0
schaakmat
Uh ja, ik was juist voor deze ontwikkeling met maar 1 elftal onder 19 jaar?
0 0
El-Futuro
Juist de ontwikkeling van het individu is hier niet bij gebaat.
Elke individu heeft zijn eigen ontwikkelings pad, dit valt niet te vangen door 1 route uit te stippelen, is gewoon dom.

Dit is een ordinaire kostenplaatje die af word gewenteld op de jeugd!
2 -4
schaakmat
Het ontwikkelingspad wordt individueel afgestemd en juist niet middels een team, dus je argument raakt kant noch wal.
1 0
El-Futuro
Individueel ontwikkelingspad niet afgestemd middels een team ?
Hoe word dit dan afgestemd en waar word de jeugdspeler beoordeelt?
In de kantine? In kleedkamer?

Kennelijk begrijpt niet iedereen het concept van ontwikkelen.
0 -1
schaakmat
Snap jij de betekenis van het woord 'individueel' uberhaupt wel? Ik heb het voor de zekerheid nog even voor je opgezocht:

in·di·vi·du·eel (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)
1 afzonderlijk, op zichzelf
2 persoonlijk

Zo klaar als een klontje lijkt me, dit is zeker niet in teamverband. En natuurlijk is voetbal een teamsport en natuurlijk moet er ook naar het team als geheel gekeken worden, maar het hele eieren eten van het plan Cruijff was juist om het individu naar een hoger plan te tillen. Individueel ontwikkelen dus. Dus inderdaad, niet iedereen snapt het concept van ontwikkelen. En jij bent daar eentje van.

Hier wil ik het graag bij laten.
0 -1
Hwb
Ik vind het ook een onbegrijpelijk besluit, maar dat argument 'wedstrijdritme opdoen' slaat nergens op. Wedstrijdritme kun je toch ook gewoon in de A1 opdoen? Zeker als het daar, zoals het hoort, om de ontwikkeling van de speler draait en niet om de prestatie van het team.
0 0
flasher93
Nu is het toch vaak het geval dat Jong Ajax te veel spelers heeft en ook veel die het niveau niet hebben of krijgen, die nu veel minuten maken en op dit form is er dan ook veel commentaar op. Grote talenten die de ene week bij Ajax 1 zitten en de week erna bij Jong Ajax spelen. Nu komen er alleen grotere talenten door, want die spelers die uiteindelijk moeten doorstromen en bij A2 speelden, die zijn er nu niet meer. Een slechte lichting wordt meestal aangevuld met talent van buitenaf, waardoor het eindelijk eens een mooie selectie bij Jong Ajax kan worden. Geen Mirani die een Lartey Sanchiez in de weg zit. Geen Bakker die een Nouri in de weg zit. Uiteindelijk heb je meer talent in Jong Ajax waar toekomst in zit, minder gezeik van de supporters en een meer luxe voor de trainer van Jong Ajax. Spelers die op een hoger niveau spelen. Ik zie het ergens wel zitten, las dat het in België ook gedaan wordt, dat er alleen een U18 is bij het nationale elftal. Nou het gaat aardig goed met de Belgen en hun talenten tegenwoordig, het lijkt mij een prima besluit. Door ook minder mensen onder contract te hebben, kan je uiteindelijk ook eerder en meer mensen vastleggen en misschien ook wel voor langer..

Het kan mooi uitpakken, hoe de invulling is, moeten we nog maar afwachten. Wie de trainer van Jong Ajax wordt, of Frank blijft, hoe groot de selecties worden van de A1 en B1 en hoe het gaat met de revaliderende spelers (extra training of meer oefenwedstrijden bijvoorbeeld)
1 0
Hwb
Interessante reactie. Daarmee ben ik het natuurlijk eens. Maar ik zie niet per se wat dat met de A2 te maken heeft.
Het is niet dat Bakker Nouri in de weg zit, omdat er een A2 is. Natuurlijk zijn er spelers die vanuit de A2 in Jong Ajax terecht komen, maar als ze daar grote talenten in de weg zitten, komt dat niet door de A2 maar door de staf van JA.

Jouw reactie gaat ervan uit dat spelers in de A2 een contract hebben. Dat is natuurlijk nergens voor nodig. Dat je minder spelers een contract aanbiedt, betekent niet dat er minder spelers bij je club rondlopen, zeker niet als het de minder getalenteerden zijn die je geen contract geeft. En als ze geen contract hebben, kun je dus ook van ze af en komen ze niet in Jong Ajax terecht als je uiteindelijk niet goed genoeg vindt.

Ik denk dat een A2 meerwaarde kan hebben als een soort 'laatste kans' team. Jongens die potentie hebben, maar door omstandigheden (leeftijd, langdurige blessure, privé-shit, fysieke ontwikkeling) niet op veel speeltijd bij de A1 kunnen rekenen toch op te vangen om te zien of ze in dat jaar wél de benodigde stap kunnen zetten.

Ik ben het dan ook niet zo eens met een indeling in U19, U18, U17 etc. Ik zie meer in twee teams in de lichting U19, twee teams in de lichting U17 etc. De meest getalenteerden spelen dan in het eerste team van de lichting, mits ze dat aankunnen. De minder getalenteerden of zeer getalenteerden die nu gebaat zijn bij een iets lager niveau komen dan in het tweede team. Van daaruit is het aan hen zich naar het hogere team te knokken.
Let op: het gaat dus om talent en niet om hoe ver een speler nu in zijn ontwikkeling is.
0 0
vakp
Wat een schande !!!!
Jongens kregen gisteren te horen dat de A2 stopt !!!
Sommige zitten op de Ajax school en zijn nog in ontwikkeling
Dit is de definitieve doodsteek voor plan Cruijff
Echt te gek voor woorden hoe er met die mannen wordt omgegaan
Wel het neefje van Bogarde een contract geven (toevallig werkt Bogarde bij Ajax)
Dit is echt een idioot gedoe
De A1, de B1 en Jong Ajax hebben trainers die er helemaal niets van begrijpen en niet ingrijpen waar nodig.
deze jongens worden weggestuurd terwijl er geen leiding is bij de Toekomst en geen visie en geen voetbalverstand
Te triest voor woorden en wie weet moeten deze jongens maar gaan bewijzen dat ze wel kunnen slagen bij AZ of elders zoals al zo vaak is gebeurt door verkeerde keuzes bij Ajax.
4 -4
boye04
Hoezo is dit de doodsteek van plan Cruijff. Bij Barca hebben ze ook niet 2 elftallen per jeugdgroep.
5 0
flasher93
Er wordt gewoon gekeken naar kwaliteit hoor en imo kan je dat vanaf de bovenbouw beoordelen. Uiteindelijk leiden wij op voor de Eredivisie, dat zijn de spelers van A2 en B2 uiteindelijk, met enkele uitzonderingen na. De selectie van de A1 en B2 zal denk ik iets groter worden en ze worden eerder doorgeschoven naar Jong Ajax. Een Eiting zou daar nu ook al kunnen spelen of een Dekker, maar een Acolatse, Bakker, El Mahdaoui ect moet je ook speeltijd geven. Zulke spelers vallen dan eerder af. Uiteindelijk komen deze spelers bij een Eredivisie club te spelen en zijn ze Ajax 1 onwaardig.. Nu kan je eerder schuiven met grote talenten zodat een uitblinker uit de B1 (Lang/Kluivert) of een Leyder/Bay (spelers van blessure) weer hun kans krijgen op het hoogste niveau.
1 0
AjaxfanRuben
Voor spelers die ritme op moeten doen na een blessure (Leyder) zou je toch ook oefenwedstrijden kunnen in plannen? Is dat niet wat Ajax gaat doen, meer oefenwedstrijden organiseren tussendoor?
1 0
Chesterson93
Django Warmerdam blijft wel bij de club. Maar el Mahdioui niet. Its keeps getting better and better.
0 -1
Copacabana
Nouri, vd beek en Cerny waren natuurlijk de smaakmakers maar el mahdoui was echt een sterkhouder. Heeft 2 jaar lang uitstekend gespeeld als 6, echt bezopen hoe er met hem is omgegaan bij Jong.
0 0
scstan94
Ik wacht nog steeds op de eerste persoon die mij weet te overtuigen van het nut om met de A2 te stoppen. Het enige voordeel zijn de kosten, maar ik mag toch hopen dat dit niet de reden is, want dan ben ik er helemaal klaar mee.

Er wordt gezegd dat zonder de A2 de doorstroming van de B1, A1 en JA beter verloopt. Ik ben dan wel benieuwd waarom een Philipe Sandler de ontwikkeling van een De Ligt zou vertragen. Dat de doorstroming van de A1 naar JA niet goed is heeft heel ergens anders mee te maken. Dat komt omdat spelers als Clement, Bakker en Warmerdam een contract kregen terwijl ze als 2e jaar A nog niet eens opvielen bij de A2.

Dat is het enige probleem wat Ajax zou moeten aanpakken. Geeft contracten aan de echte talenten en niet aan opvulling. Voor Ajax kan het toch geen kwaad om een A2 te hebben met alleen maar mindere talenten, die allemaal geen contract hebben. Mocht er 1tje zich spectaculair ontwikkelen kun je hem alsnog een contract geven en eventueel overhevelen naar A1 of JA en anders laat je deze spelers gewoon vertrekken als 19 jarige. Daarnaast biedt de A2 aan spelers als een El Idrissi, Bay en Leyder de gelegenheid om wedstrijdritme op te doen na een blessure.
3 -2
Chesterson93
En daarnaast is het goed voor spelers die op een bepaald moment "onhandelbaar" zijn om even een wake up call te krijgen. Of voor spelers die vanuit de B kunnen proberen aan te tikken met de A-spelers om te wennen aan fysieke en tactische aspecten van het voetbal.
2 -1
scstan94
Inderdaad, daarnaast presteerde de A2 voor de winterstop zo goed dat ze in de 2e A-poule zitten met louter A1 teams, behalve Fey A2 dan. Dus het niveau in de A2 is inderdaad ook hoog genoeg om eventueel jonge jongens te kunnen testen.
1 -1
Copacabana
Dit
0 0
ProBono
Eigenlijk zouden we de banden met de Ajax Amateurs kunnen aanhalen ter vervanging van de A2. Laat die jongens dan maar in de Hoofdklasse spelen op hun 17-18de en kun je ze altijd een jaar later laten terug naar de A1/Jong halen.
0 0
Ajacied1989
Als dit betekent dat er intensiever samengewerkt gaat worden tussen JA en de A1 zie ik het helemaal zitten. De A2 heeft al jaren geen enkele functie. Sommige spelers hebben wedstrijdritme behouden of opgedaan door hun wedstrijdjes in de A2 te spelen, daarvoor kan zo'n elftal niet bedoeld zijn.
10 0
Gezien de recente ontwikkelingen in het moderne voetbal lijkt dit een besluit waar de voordelen groter zijn dan de nadelen.

Het grote voordeel is, dat men nu hard kan door selecteren en kwaliteit belangrijker word dan kwantiteit. Ook kunnen de grote talenten uit de B1 nu sneller doorstromen naar de A1 en vanuit de A1 weer meer ervaring opdoen in Jong Ajax. Doordat deze talenten sneller in aanraking komen met het fysieke voetbal van de Jupiler League, is dat dus een enorm pluspunt voor hun ontwikkeling. Men zegt het zelf hier al vaker, Davids, Seedorf etc speelde al in het eerste op hun 17de en 16de.

Ook kan men de beschikbaren middelen in de bovenbouw optimaal concentreren op slechts 23 tot 25 spelers. Dat betekent dus meer individuele begeleiding (iets waar Jonk en Cruyff op hamerde) voor de grote talenten in de A1 en Jong Ajax. Ook het niveau van Jong Ajax en de begeleiding ervan zal omhoog gaan. Al met al, een vrij positieve ontwikkeling.

Het grote nadeel wat eraan kleeft is dat er ook talenten worden weggestuurd die misschien op latere leeftijd hun ware potentie laten zien. Dit is in mijn ogen wel een gok die Ajax moet nemen. Imho niet iedere speler die bestempeld werd als groot talent heeft het gered (Hose, Musampa,Wooter,Elia,Bouy,Kishna, Castillion).

De reden dat Cruyff ingreep was juist omdat de middelmaat die doorstroomde vanuit de jeugdopleiding te hoog was. Nu word er een maatregel genomen die in mijn ogen strookt met de gedachte van Cruyff, barst er toch weer kritiek los. Ik vraag me sterk af, als Jonk was gebleven en dezelfde maatregel was ingevoerd hoe er dan gereageerd zou zijn.

Om de grote meester te citeren: "Elk nadeel heb z'n voordeel". Zodoende ook deze maatregel.
1 -4
scstan94
De talenten van de B1 stromen toch nu ook al door naar de A1 en de grootste talenten van de A1 stromen toch ook door naar Jong Ajax. De echt grote talenten worden nu ook al doorgeschoven. Zonder de A2 veranderd hier dus helemaal niks aan. Voor een speler als Justin Kluivert en Nouri heeft de aanwezigheid van de A2 toch helemaal geen vertraging gekost. De meeste talenten in de huidige A2 worden amper meegevraagd met de A1 terwijl de trend de laatste jaren is dat in de laatste maanden van het seizoen de grootste talenten 1 of 2 lichtingen doorschuiven.

Inderdaad de individuele benadering zal nu groter worden, maar is dit niet het toegeven aan eigen falen. Het is ze dus niet gelukt om genoeg individuele professionals aan zich te binden om de talenten klaar te stomen.

En inderdaad Cruyff vond dat er teveel middelmaat doorstroomde. Maar dan is dit natuurlijk een verkapping van de slechte doorstroming. Dat is dezelfde redenatie als, dat de overheid zegt dat het gemiddelde niveau wiskunde te laag is en dat daarom de domste helft van de klas geen wiskunde meer krijgt. Dan gaat inderdaad het gemiddelde niveau omhoog maar uiteindelijk bereik je hier niks mee.
4 -1
Als er imho niets veranderd dan is het weghalen van de A2 de juiste beslissing.

De jeugdopleiding word nu hervormd naar de visie zoals Cruyff dat ook heeft neergezet in Barcelona. Ik citeer: "De jeugdopleiding van FC Barcelona is gevestigd in La Masía en omvat twaalf elftallen. FC Barcelona B en FC Barcelona C zijn respectievelijk het tweede en derde elftal van de club".

"De echte jeugdelftallen zijn de Juvenil A (onder 19 jaar), de Juvenil B (onder 17 jaar), de Cadete A (onder 15 jaar), de Cadete B (onder 14 jaar), de Infantil A (onder 13 jaar), de Infantil B (onder 12 jaar), de Alevin A, de Alevin B, de Benjamin A en de Benjamin B." (https://nl.wikipedia.org/wiki/Cantera)

Het enige verschil met Ajax is dat Barcelona beschikt over een B-elftal te vergelijken met Jong Ajax en een Barcelona C. Het weghalen van de A2 zorgt ervoor dat de trechter bij de B-jeugd nog strakker word zodat echt alleen de grote top-talenten doorstromen richting de A1 en Jong Ajax.

De vergelijking met wiskunde is geen goede vergelijking. Aangezien je talent velen malen groter moet zijn om bij Ajax in de A2 of B2 te mogen voetballen dan dat je net een zesje kan scoren bij Wiskunde. Daarom heeft de overheid ook Wiskunde B en C niveau ingevoerd zodat de minder talentvolle kinderen niet het niveau naar beneden halen van de talentvolle kinderen in wiskunde.
1 0
Sasz25
Je laatste voorbeeld over wiskunde gaat niet helemaal op in deze.. Die leerlingen kunnen gerust ergens anders wiskunde gaan volgen, ergens waar het niveau beter aansluit. Zo kun je op ie eigen school het niveau hoog houden en gaat iig daar waar je een hoger niveau wil zien het gemiddelde onhoog.
1 -2
scstan94
Dat je een school en een voetbalclub niet exact met elkaar kunt vergelijken snap ik, binnen een school heb je namelijk verschillende niveaus als MBO HBO etc. En ik kan ook wel ergens inkomen dat als betere spelers meer samenspelen het niveau ook omhoog gaat. Maar als dit verschil dan zo groot is kunnen de A1 en A2 toch ook apart trainen, als ze dat al niet doen?
1 0
boye04
Volgens mij heeft Barcelona ook niet 2 elftallen in elke jeugdcategorie. Zij hebben Barcelona B, Barcelona C, onder-19, onder-17, etc. Daar zal toch ook een reden voor zijn. Zie bijna iedereen hier roepen dat dit anti Jonk/Cruijff is maar blijkbaar is dit bij Barcelona ook niet (en andere topclubs).
5 0
NouriVandeBeek
Ik denk dat dit de doorstroming van talent alleen maar ten goede komt. De grote talenten zullen eerder naar Jong Ajax gaan.
3 -1
Copacabana
Om vervolgens net zoals El Mahdioui volledig verpest te worden.
Jong Ajax is een eigen eiland binnen de club.
1 -2
3*stars*3
Goed nieuws, nieuwe jong Ajax trainers volgend seizoen.
Natuurlijk afwachten wie het word maar denk dat het dan afgelopen is met types as Acolatse, Hendriks en Clement in de basis.

onder Stam en Ulderink is jong Ajax idd een eilandje geworden binnen de club en voor veel jong Ajax spelers is het een weggegooid seizoen.
Werk aan de winkel!
1 0
Chesterson93
Ik help het je hopen. Maar nu lijken de dingen die James Fofana gisteren zei niet zo onwaarschijnlijk meer.
1 0
Baaszoer
In de A2 spelen mensen die niet goed genoeg zijn
Daar willen ze geen moeite meer aan besteden
3 -2
Tinus
Dennis bergkamp kwam uit de A2. Ben benieuwd of hij het eens was met dit besluit.
3 0
Nabil
Vandaar dat James Fofana zo negatief over de jeugdopleiding was.
1 -4
El-Futuro
De al eerder genoemde spelers uit het recente verleden die in de A2 spelritme en in relatieve rust aan de fysieke weerstand hebben moeten wennen zijn spelers als El Azouzi, Kishna, Veltman, Lukoki, de Sa, Koppers , El Hasnaoui etcetera.

De A2 kan alleen afgeschaft worden als er een probleem is met de financiën.
Omdat dit niet bij Ajax het geval is dit onbegrijpelijk.

Je vraagt je dan af waarom jeugdspelers dan niet iets meer tijd krijgen om zich te ontwikkelen??
Waarom moeten alle jeugdspelers dezelfde route volgen?

Bergkamp notabene is een speler geweest die vanaf C junioren jarenlang een twijfelgeval is geweest die in de A2 bijna is weg gestuurd.
Doordat Cruijff iets speciaals in Dennis zag heeft hij een mooie carrière gekregen.

Is Dennis deze ontwikkelroute vergeten?


4 -1
AjaxPassion
Wat ben jij een lafaard zeg. 2x verwijder je jouw eigen post, nadat ik jouw post van onderbouwde kritiek heb voorzien. Ben dan ook een grote vent en ga daarop in in plaats van al je reacties te verwijderen.

Nee gozer, jouw werkwijze is mij wel duidelijk. Op deze manier probeerde je ook AN gebruikers te overtuigen, maar omdat ze je daar allang doorhadden ben je daar ook gevlucht.
0 0
Eduard
Niet zo n verstandig besluit dus. Allemaal geen goede zaken bij de jeugdopleiding. Wat moet er gebeuren om een strakke visie te gaan uitvoeren?? Het is allemaal zo "erratic/warrig" (althans zo komt t nu op mij over.

Raar, maar dit likt een beetje op de situatie bij Feyenoord die kennerlijk niet willen inzien(invsteren) dat een tussenstap als Jong Feijenoord prima zou zijn voor hun jeugd. Voor retentie(Kijk naar Vincent Janssen en voor Groei)
1 -2
JoostEmpty
Iedereen komt met Bergkamp als voorbeeld, maar dat is zo'n 30 jaar geleden, sinds die tijd is er dus niemand noemenswaardigs die voor langere tijd in de A2 heeft gespeeld?

Dan heeft de A2 dus als enige nut om een paar spelers ritme op te laten doen na een blessure? Die paar spelers die ritme op moeten doen kunnen dat ook wel bij A1 doen, of oefenwedstrijdjes organiseren.


4 0
Ajacied1989
Het is een mythe dat hij bijna weggestuurd was in de A2. Hij heeft één maand in de A2 gespeeld, waar al die verhalen vandaan komen weet ik niet, maar in Bergkamps biografie wordt duidelijk geschreven dat hij één maand werd teruggezet naar de A2 om als rechtsback te gaan spelen. Cruijff deed dat om hem mentale hardheid en teambesef op te laten doen. Een paar maanden later debuteerde hij in het eerste. In de biografie blijkt dit uit citaten van zowel Cruijff als Bergkamp. Daarin geeft Cruijff ook aan dat Bergkamp veruit het grootste talent in de opleiding was.
7 -1
daniajax1
Precies. Bergkamp werd teruggezet om rechtsback te spelen. En als ik me niet vergis kreeg de rechtsbuiten op dat moment soms zelfs de opdracht om niet mee terug te verdedigen/met zijn man mee te lopen. Gewoon om Bergkamp te laten zien wat er gebeurt als hij zelf als rechtsbuiten niet meeverdedigd. Mooi staaltje 'individuele ontwikkeling boven resultaat'.
3 0
Chesterson93
Ik snap dat iedereen dit van Bergkamp verdedigt, maar het komt er nog steeds op neer dat er toen een A2 was waarvan hij gebruik kon maken. Dit werd gedaan omdat de weerstand minder dan in de A1 was. Is toch ook eens goed.

Nu wil ik weleens zien wat er gebeurt als er een karakter is waar de leiding van Ajax niet goed mee overweg kan; wordt die dan gelijk weggestuurd? Ben je lekker mee. Heb je weer spelers die internationals worden die bij Ajax zijn weggestuurd vanwege onkunde.

Ik hoop echt dat de leiding mijn ongelijk bewijst, want dit betekent weer een opstart, oftewel de eerste jaren kan of mag je dit niet beoordelen en is de kans groot dat het geen denderende resultaten oplevert.
0 -1
Arim_
Nu nog stoppen met het eerste, kunnen ze zichzelf opdoeken.
5 -2
trainerdv
Bij alle clubs waar wij voetballen gaat het als volgt: de spelers van de A1 halen bij de overgang naar de senioren soms het eerste en die van de A2.... Juist.
Geen rare beslissing dus. Zeker niet in de contekst dat Ajax een 'kleine' club is qua aantal teams.
Echter persoonlijk vind ik de jeugd-indeling met de letters zeer achterhaald. Bij Ajax zouden gewoon zoveel mogelijk jongens van 16-19 moeten spelen, onderling concureren, en zodoende jaarlijks spelers voor het eerste moeten doorstromen. Ik denk dat dat prima kan zonder wekelijkse wedstrijd tegen leeftijdgenoten uit een ander deel van het land. Gewoon veel meer als opleiding beschouwen: "Jong" mag van mij ook weg.
1 -4
daniajax1
Jong moet juist niet weg. Die tussenstap in de JL is zo belangrijk. Stap van A1 naar Ajax 1 is verschrikkelijk groot. Alleen moet JA wel wat veranderingen ondergaan. Andere trainers, ontwikkeling moet boven het resultaat staan, grootste talenten moeten spelen, etc.
1 0
Piejotter
Maakt weinig tot niets uit. Tenslotte gaat het maar om een ding de keuze wie goed genoeg zijn voor het eerste. Kwantiteit is niet gelijk aan kwaliteit, was het maar zo. Ajax moet goed blijven scouten in de zestien zeventien jarige leeftijd en alles wat via de Dtjes en Ctjes doorkomt is mooi meegenomen.
3 -1
Bensco
Totaal geen logische keuze dit. Vooral dat laatste argument waarbij ze beweren dat het de doorstroom te goede zou komen is bullshit. Materiaal wat normaal gesproken in de A2 speelt zal nu moeten worden ingeschoven om in de A1 te spelen en dus ten koste gaan van het daadwerkelijke A1 materiaal.

Dit is gewoon de volgende bezuiniging op de jeugdopleiding die ze mooi proberen te verkopen nadat ze het eerder al nalieten om de performance en talent ontwikkeling afdeling nauwelijks aan te vullen met nieuwe coaches. What's next? uitbesteding van onze jeugdopleiding bij andere clubs ofzo?
0 -3
Copacabana
Ach kijk er niet van op. Heb een tijdje terug met Theo (bekende steward) staan praten.
Hij is nu bijna altijd op de Toekomst en zei al dat veel "jeugdwatchers" en ouders zo verbaasd waren dat sinds de exit van Jonk cs zoveel veranderd is en gaat worden.
Zag op social media ook de uitspraken van een vertrekkende jeugdspeler langskomen en die zijn ook vrij pittig...
Prima hoor allemaal maar waarom is zon Bergkamp dan niet een grote jongen en geeft eerlijk toe dat ze veel willen veranderen? Nu misbruik je de naam van Cruijff.
4 0
flasher93
De een is weggestuurd en de ander kiest voor geld wat al lang bekend is. Onrustzaaiers dus
0 -3
Chesterson93
Heb je het nu over spelers uit de B2 en A2?
0 0
grunnjood
Aan de ene kant heel begrijpelijk, maar aan de andere kant hef je wel een heel team op met alle bijkomende problemen. Het zou natuurlijk meer selectie (als in selectief) moeten geven waardoor je geen spelers meer in de jeugdopleiding houdt die elftalvulling zijn en dan uiteindelijk wellicht doorstromen naar Jong Ajax, maar het niveau van Ajax 1 nooit en te nimmer gaan halen. Dus wat dat betreft is het goed. Ook hoef je hierdoor wellicht minder spelers een contract aan te bieden waardoor je de salarissen voor jeugdspelers evt. iets omhoog kan gooien om te concurreren met buitenlandse clubs die spelers bij je weg willen kapen. Als het dus wordt gedaan met oog op een zwaardere selectie en daardoor ook de bezem halen door Jong Ajax, dan juich ik dit toe.

Aan de andere kant krijg je wel te maken met spelers die gaan zwemmen tussen B1 en A1 en die dan wellicht te weinig speeltijd krijgen wat de ontwikkeling van deze spelers kan belemmeren. En zelfs al zijn dit misschien niet de toptalenten die Ajax 1 gaan halen, dan nog is het jammer, want Ajax is hoofdleverancier van jeugdspelers die doorstromen naar ploegen in de Eredivisie. Als die spelers nu eerder Ajax moeten verlaten gaat dat dus wellicht ten koste van de sterkte van het Nederlandse voetbal, want er zijn straks dus minder spelers die de jeugdopleiding 'afronden', als je het wilt vergelijken met een maatschappelijke opleiding. En ook heb je altijd te maken gehad met spelers die zich pas echt gaan doorontwikkelen in de fase van A2/A1/Jong Ajax, terwijl ze daarvoor niet als toptalent te boek hebben gestaan. Je loopt nu ook het risico om deze laatbloeiers nog voor hun doorbraak uit de opleiding te halen.

Kortom, ieder voordeel heb z'n nadeel, maar als de verantwoordelijke mensen voor de bovenbouw van de jeugdopleiding dit verstandig aanpakken en niet over één nacht ijs gaan in hun keuzes moet dit goed komen. Maar daar zit wel de crux als je het mij vraagt, namelijk dat we op dit moment een roulatiesysteem van jeugdtrainers hanteren, waarbij een speler onder de ene trainer helemaal kan opbloeien, terwijl dit onder de volgende trainer (met een iets gewijzigd spelsysteem of andere voorkeuren) weer helemaal anders kan zijn. Maar het zet de mensen wel in een eerder stadium aan het denken over de toekomst van elke speler, en met het oog op op een vrij jonge leeftijd contracten afsluiten kan dit juist wel weer positief zijn. En laten we voorzichtig zijn met het trekken van conclusies. Als het gaat om spelers die terugkeren van blessures, of wedstrijdritme missen kan het misschien wel zo zijn dat de A1 een iets bredere selectie krijgt, waardoor er wellicht regelmatig oefenwedstrijden kunnen worden ingepland om deze spelers voldoende speeltijd te gunnen. Wat denken jullie hierover?
0 0
Truus de Bakker
Dat het misschien minder gunstig is voor het Nederlands voetbal in zijn algemeenheid is voor mij geen argument. Ajax doet daar meer voor dan de andere clubs door eigen talent consequent kansen te geven in het eerste.
0 -1
grunnjood
Die gedachte is juist heel gevaarlijk. Ajax heeft indirect baat bij een betere competitie: de weerstand voor het eigen elftal wordt zo hoger en ook niet onbelangrijk is het aantal punten dat Nederlandse ploegen in Europees verband kunnen scoren. Straks gaan we naar een positie op de ranking waarbij de kampioen eerst nog playoffs om Champions League voetbal moet spelen en er ook minder Europese plekken te verdelen zijn onder clubs uit de Eredivisie. En als je als Ajax geen Champions League of zelfs geen Europa League speelt, dan kost dat heel veel geld. Ook betaalt de jeugdopleiding zich voor een deel terug door spelers die via een omweg doorbreken, vanwege het systeem van de opleidingsvergoedingen. En alleen eigen talenten de kans geven in het eerste is gewoonweg niet genoeg. Als je kijkt hoeveel spelers de opleiding hebben verlaten zonder het eerste te halen, en het vervolgens bij andere Eredivisie- of Jupiler League clubs tot profvoetballer schoppen zal je daar misschien van schrikken. De Nederlandse vijver waarin de clubs moeten vissen is gewoon relatief gezien heel klein en Ajax (samen met Feyenoord en PSV) heeft daar een heel groot aandeel in.
1 0
Lazell
Het is jammer dat er geen verdienmodel is op spelers die het niet redden bij Ajax, maar wel goed genoeg zijn voor een andere Eredivisie club. Ajax laat ze meestal transfervrij gaan of maximaal als wisselgeld.

Ik weet dat andere clubs weinig geld hebben om een miljoen neer te leggen voor bijvoorbeeld Menig. Je zou dan een laag transferbedrag kunnen vragen en bij elke prestatie (gespeelde wedstrijd, doelpunt, assist, wedstrijd zonder tegengoal ofzo) een bonus krijgen als Ajax zijnde. Op die manier is het voor de kleine club ook geen risico en krijgt Ajax alsnog waar voor haar geld in plaats van helemaal niets.

Op zijn minst merkwaardig dat Ajax hier niets aan wil verdienen.
0 0
grunnjood
Dat model is er wel degelijk, alleen dat geldt alleen voor transfers naar het buitenland. In totaal gaat 5% van elke buitenlandse transfer naar de clubs waar die speler tussen zijn 12de en 23ste levensjaar heeft doorgebracht.

Maar dat verdienmodel voor binnenlandse transfers zou alleen werken als de speler nog een doorlopend contract heeft.
0 0
BaaszoeRoermond
Hoop echt van harte dat Jonk terug keert als trainer van het 1e en Jongkind als assistent, misschien dat het dan nog goedkomt.
1 -2
WesleySonck
In zo'n geval is een samenwerking met een Volendam of Almere handig, kan je daar de twijfelgevallen plaatsen met een soort eerste optie. Een beetje wat Feyenoord met Excelsior deed.
0 0
Beretta
Precies, zo'n rare beslissing is dit niet. Bij Volendam of Almere City A1 zouden ze ook in de eredivisie uit kunnen komen mits die goed presteren, dan kan bij de A2 niet. Daar hebben twijfelgevallen meer baat bij, een hoger niveau met minder druk in plaats van andersom.
0 0
mkAFCA
Ongelooflijk...kan het bijna niet geloven. Wat een stelletje debielen. Alleen al om talent weg te houden bij andere clubs, moet je een A2 en B2 willen hebben. Spelers kunnen even een mindere periode hebben en daarom goed om in de luwte terug te komen.

Ze zijn helemaal gek geworden op De Toekomst. Ze hebben de juiste mensen niet (meer) dus stoten ze hele elftallen af. Mijn hemel...waar gaat dit heen...
1 -1
Labanda
Wat denk je van blessures... El idrissi bijvoorbeeld kon bij de A2 weer even rustig in zijn ritme komen.
0 0
jantjuhss
Belachelijk!!! Ideale springplank voor spelers die nog in de B-categorie horen en zo kunnen wennen aan fysiekere tegenstanders. H
1 0
Labanda
Lachwekkend dit. Maargoed AS waarom plaatsen julie geen bericht over de uitspraken van Forfana en de reden van het vertek van Castilio.
Dat sluit wel aan bij dit artikel.
Sinds Jonk weg is wordt er van alles veranderd, en maar roepen dat ze gewoon doorgaan met plan JC hoor.
0 -1
scstan94
Waar kan ik dit ergens vinden, ben er wel benieuwd naar.
0 0
BaaszoeRoermond
Twitter van dublanqbogarde.
0 0
scstan94
thx
0 0
Mokum_32
Misschien omdat ze niet meerderjarig zijn.. die Pipo die het op internet heeft gegooid moet wel trots op zichzelf zijn
2 -1
Labanda
Doet pijn he als eigen spelers zeggen dat alles achteruit is gegaan sinds Jonk eruit geschopt is.
0 -1
BRAMHOUTEN
Waarschijnlijk zijn dat de spelers die al weten nooit het eerste te zullen halen. Weg moeten en Ajax nog een trap nageven, vooral naar blijven luisteren hoor
1 -1
Copacabana
Castilio wilde ze graag houden.
0 0
Bazenvan95
Hoe dan.. Bergkamp is notabene via de A2 doorgebroken. superdom
0 0
Joseph
Lachwekkend, je weet gewoon dat dit iets is wat de ego'tjes willen, ik kan mij niet voorstellen dat dit iets is waar Jonk en Cruijff al jaren mee bezig waren.

Je wilt een topclub zijn met focus op de jeugd, dan moet je dus ook veel jeugd kwijt kunnen. Nu moeten ze spelers wegsturen die zich nog kunnen ontwikkelen.

Chapeau voor de ego's, ze laten de club nog sneller naar de klote gaan dan ik gedacht had.
1 0
jonathafca
Wat gebeurt er met de huidige A2?
0 0
flasher93
Naar A1, Jong Ajax of andere club lijkt me.
0 0
LuisSuarez2010
Kennen we een mooi woord voor. Symptoombestrijding.
0 0
davy14
Als de A2 elk jaar een afvoerputje lijkt, moet je gewoon beter opleiden en scouten! Opheffen verhelpt het probleem niet!
1 0
3*stars*3
Tja imo een raar besluit.
Zijn zat spelers die van een blessure terugkomen en dan in A2 kunnen warmdraaien of spelers die fysiek of tactisch nog ff moeten groeien en nog net niet klaar zijn voor stap naar het vlaggenschip, A1.

Wat jong Ajax is voor Ajax1, is A2 voor A1 maarja, ze zullen het wel beter weten binnen onze club.
Denk dat Jonk hoofdschuddend toekijkt...
2 0
booya4afca
Lijkt mij dat de A2/B2 ideaal zijn voor spelers die het gewenste niveau nog niet hebben, maar wel de potentie hebben om het niveau te halen. Nu valt dat dus weg en kun je je afvragen in hoeverre er nog opgeleid wordt..

0 0
ruben uit de ho
Dit vind ik een onbegrijpelijk besluit om de volgende redenen:
- Iemand uit de A1 raakt geblesseerd, waar gaat die nu wedstrijdritme op doen?
- Een tweedejaars of eerstejaars B speler is te goed voor de B1 maar net te licht voor de A1, hoe ontwikkelt die zich nu nog?
- Er zijn 3 geweldige spitsen(A junioren), maar omdat er geen A2 is kan er 1 nooit minuten maken?
- Bij vele blessures in de A1, hoe gaat dit opgelost worden?
- Wat als iemand een twijfelgeval is voor de A1, maar pas een laatbloeier is?

Wie is verantwoordelijk voor de keuze van deze opheffing?
Deze persoon mag dit dan wel heel goed gaan onderbouwen want dit is niet zomaar een besluit.
8 0
booya4afca
Bergkamp waarschijnlijk. Aangezien hij zich meer ging bemoeien met de opleiding na het gedwongen vertrek van Jonk..

1 0
Joseph
Bergkamp bemoeide zich er ook al mee toen Jonk er nog zat, is 1 van de redenen dat Jonk weg moest..
0 0
ram
In principe is dit niet zo'n probleem volgens mij. Alleen is het wel redelijk apart als je 'Plan Cruijff' wilt uitvoeren. Zou je dan niet 'zoveel mogelijk' jeugdspelers moeten willen hebben?

Aan de andere kant heb ik niet het idee dat er talent in de A2 zit. Als je goed bent ga je naar de A1 of Jong Ajax. Je zou natuurlijk wel kunnen zorgen dat je overal in Nederland extra hard zoekt naar talenten om ook de A2 vol te gooien met potentiële toppers.
0 0
flasher93
Nu is het leuk om te zien wat de gevolgen zijn. De Bakker's, Mirani zullen nu moeilijker Jong Ajax en Ajax 1 bereiken. De doorstroming naar Jong Ajax wordt nu gewoon een stuk minder, de grotere talenten, mits ze blijven bij de club, kunnen dan doorstromen, zonder al te veel opvulling, zoals nu het geval is. Maar de kans dat je een talentvolle speler weg stuurt wordt ook iets groter, niet iedereen bewandeld de weg van Eriksen, sommige hebben een omweg nodig en die kans wordt hun nu minder snel geboden via Ajax zelf. En wat gebeurd er met spelers met blessures, worden er vaker oefenwedstrijden georganiseerd of krijgen ze vaker training.
0 0
Mokum_32
Mirani speelde gewoon in de A1 en werd zelfs uitgeroepen tot talent van de toekomst. Kust saying
0 0
flasher93
Ja, maar we hebben al gezien dit jaar dat die titel niks voorstelt. El Mahdaoui was dat ook, maar dat was puur om zijn ontwikkeling vanuit de Amateurs en niet omdat hij de beste spelers was op dat moment.
0 0
Toon meer reacties