Jeugdtrainers Ajax rouleren minder

BartVeenstra, 13-04-2016 om 09:40, 7252 views, Voetbal International |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Ajax is in de jeugdopleiding minder gaan rouleren met jeugdtrainers. Waar bij de jeugdteams van de Amsterdamse club tot voor kort iedere acht weken van jeugdtrainer werd gewisseld, heeft Ajax dat na de onrust rond Wim Jonk beperkt. Toen Frank Peereboom en Gery Vink onlangs wisselde van team (A1 en B1) was dit pas de eerste keer sinds 22 weken, zo schrijft Voetbal International.

In de komende tijd wil het technisch hart van Ajax gaan bepalen in welke mate men in de opleiding wil vasthouden aan het roulatiesysteem en die van groepsmentoren. Verder is ook het werkterrein van Simon Tahamata uitgebreid. De individuele techniektrainer, die de onderbouw en middenbouw al trainde, traint sinds januari ook de bovenbouw.

Ook is Ajax na het vertrek van Jonk en Ruben Jongkind afgestapt van de door hen geïntroduceerde afdeling methodologie. Dit werd destijds onder leiding van de 24-jarige Duitser Matthias Kohler aangevoerd. Inmiddels is jeugdtrainer Gery Vink er onder de noemer voetbalcreatie op een ietwat andere wijze mee verdergegaan. 'Voorheen bestond de maandag- en donderdagmorgen in de bovenbouw puur uit performancewerk. Ik heb daar bijpassende voetbaltraining aan toegevoegd', legt de huidig jeugdtrainer van Ajax A1 uit.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
31xAjax
Weer een stap in de goede richting....
2 -2
Labanda
Nee helaas
2 0
IamLegend
waarom niet?
0 -2
ajaxinho
Kunnen jullie AUB ook rouleren met Ulderink?
3 0
robertomalone
Ik weet dat het heel gevaarlijk is wat ik nu ga zeggen, maar ik denk dat een vent als van Gaal het innovatieve gedachtegoed van JC/WJ zou kunnen voortzetten. Hij is een sterke persoonlijkheid, heeft de energie om de confrontatie aan te gaan en ik denk dat hij ook buiten de voetbalsport kijkt en leert. Het enige: Hij past niet bij Ajax nu. Hij zal én moeten aangeven dat hij fout zat bij zijn aanstelling vlak voor de fluwelen revolutie én hij zal los moeten komen van Judas Heinrichs. Ik zie beide niet snel gebeuren.
0 -1
geDaante
Van Gaal staat qua visie haaks op Cruijff wat vooral opleiden betreft. Cruijff is van de creativiteit, eigenheid, vooral individuele klasse opleiden, om daar daarna een heel sterk elftal van te kunnen maken, van de techniek, de handelingsnelheid, het combinerend vermogen, combinatiespel overal op het veld, driehoekjes, diep denken, zoveel mogelijk scoren, aantrekkelijkheid van het spel boven resultaat, het geloof dat vanuit goed voetbal vanzelf resultaat zal volgen.

Van Gaal is veel meer van het teamgebeuren, presteren als team, vaste taken en looplijnen, discipline, betrouwbare, volgzame spelers, fysiek (kracht/snelheid), mentaliteit. Dit gaat vaak ten koste van de eigenheid, de individuele klasse, techniek, creativiteit en handelingssnelheid van jeugdspelers. Van Gaal leidt robots op, gemaakt voetballers, die doen wat hen is opgedragen. Komt men in een situatie die men niet zo goed herkent, weet de speler niet meer wat te doen, denken te weinig voor zichzelf.

Van Gaal de opleiding laten aansturen is ten eerste het bewijs dat men de visie Cruijff helemaal niet wilde, maar de weg vrij hebben gemaakt voor Van Gaal, het zou een nog ergere steek naar Cruijff zijn dan Cruijff al geïncasseerd heeft, en ten tweede kan je de opleiding dan wel opdoeken, dan gaat het weer naar de pure middelmaat van de periode '95 - 2010. Sinds Van Gaal de opleiding bij Ajax naar zijn hand zette zijn de toppers op een hand te tellen, en dat was niet eens wereldtop, behalve Sneijder, verder alleen maar middelmaat en wat leuke spelers, in 15 jaar tijd. Sinds Van Gaal het Masterplan voor de KNVB schreef in 2001, landelijk ook een zware droogte aan goed individuele spelers. De betaald voetbalclubs die buiten de KNVB opleiding te werk gaan, maken nu wat goed, Ajax was daar nog beter mee bezig onder Jonk, maar dat wordt dus weer afgebroken, gezien de belachelijke speelwijze van De Boer die daar nu ook in wordt doorgevoerd.

Methodologie is overigens het bewaken van het stramien binnen de opleiding, de speelwijze en de aspecten waarop gefocust moet worden, men controleert zo of iedere trainer zich daaraan houdt, om de visie optimaal over te brengen op de talenten. Een must om de visie te bewaken binnen de opleiding, wordt nu ook weer afgebroken, net als het rouleren, men wil hun ego's weer laten gelden in de opleiding, verantwoordelijkheid dragen voor een enkel elftal, en dan daarmee pochen, door meer op resultaat te spelen, en meer maling te hebben aan de visie, wat ten koste gaat van het opleiden, en die visie. Het worden straks weer eilandjes, zoals voorheen. Het is weer één grote ego-bende bij Ajax.
7 -1
IamLegend
schei toch uit. je weet niet waar je het over hebt. dit verzin je zelf.
0 -3
BaddahBing
Lastig he inhoudelijke posts
2 0
IamLegend
wil niet op dit forum dan ben je gelijk anti jc...
0 0
BaddahBing
Ja want de voetbaltrainer weet t beter...
Want ach methodologie fysiologie pfff
Want vroeguh


Leve de starheid gebrek aan visie en de eigen successen weer laten prevaleren boven het OPLEIDEN.


5 -2
geDaante
Inderdaad, een jeugdtrainer bepaalt even hoe zaken aangepakt dienen te worden, willen weer het mannetje zijn en hun ego laten gelden, vandaar afschaffen methodologie, vandaar minder tot straks geen rouleren meer, etc.
2 -1
je
Trainers en hun ego.
3 -2
Joseph
Je ziet dus ook dat de A1 in die tijd eigenlijk alleen maar slechter is geworden. Je hebt weer coaches die een team naar hun hand zetten ipv te werken naar het model van Cruijff.
Je ziet dat onder Vink veel minder de lange bal gespeeld wordt, de A1 probeerde gisteren alles voetballend te doen, maar je ziet dat ze dat niet gewend waren met middenvelders die eerst voor de afvallende bal gingen.
Het rouleerbeleid heeft zich daarmee bewezen. Maar goed, we weten dat het ego van de trainers belangrijker is dan de doorstroom van de beste talenten.
8 -2
geDaante
Precies, te triest maar waar.
2 -1
Labanda
Genieten van de tweets van Jimmy Hill (Fsider en columnist) veegt de vloer aan met Bergkamp, ouali en Vink. De jeugdopleiding wordt terug in de tijd gegooid, en die gevolgen gaan heel groot worden.
11 -2
Koenniiee
Kun je me een link geven?
0 0
Koenniiee
'Logisch', AS/VI. Ze zijn van de afdeling methodologie afgestapt en vervolgens weer mee verder gegaan onder een andere noemer. Zijn ze van de noemer 'methodologie' afgestapt of de totale afdeling? Beetje onduidelijk, want van die performance training zijn ze weer afgestapt, staat er. Kan iemand dit verduidelijken?

Ze zijn onder Jonk meer voetbaluren gaan maken, naast de extra performance uren. Dus waarom is er dan toch weer gekozen voor extra voetbaltraining in die performance training?
2 0
AFCA.
En zo wordt alles weer langzaam aan afgebroken.....

Maar we blijven de visie van Cruijff volgen! Rot toch op.
11 -5