Topscout De Visser prijst YL-lichting Ajax

SamVR, 14-03-2016 om 12:50, 17225 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Ajax A1 staat dinsdag tegenover Chelsea A1 in de kwartfinales van de Youth League. Reden genoeg voor Ajax Showtime om Piet de Visser, scout van Chelsea, te vragen naar zijn visie op het duel. De 81-jarige topscout is onder de indruk van de selectie waarmee Ajax naar Londen reist. ‘Ik vind dat een zeer talentvol ploegje’, begint De Visser complimenteus. ‘Ik ben vooral zeer gecharmeerd van Donny van de Beek en Vaclav Cerny.’

De Visser zag de lichting van de Amsterdamse jeugdopleiding reeds meermaals aan de slag. Met name de mentaliteit van Van de Beek is hem daarbij opgevallen. ‘Op Van de Beek staat een goede kop, dat zie je direct. Hij kan box-to-box spelen, heeft loopvermogen, een goede passing en een goed overzicht. Hij speelt gewoon zonder flauwekul, laat ik het zo zeggen’, meent De Visser. ‘Cerny vind ik een geweldige buitenspeler. Die kan met de bal dribbelen en er voorbijkomen. Die komt van rechts, met zijn linkerpoot, en schiet hem er dan nog met rechts in. Dat is een supertalentje. Hij moet natuurlijk nog kracht krijgen en volwassen worden, maar hij heeft veel mogelijkheden, ook snelheid. Mooie speler om te zien.’

De Visser vindt Abdelhak Nouri, een andere veelgeprezen Ajacied die meedoet in de Youth League, nog iets te tenger en wisselvallig. ‘Nouri moet nog een tandje bijschakelen, maar hij heeft wel talent en grote kwaliteiten’, oordeelt hij. De A1 van Chelsea mag er volgens De Visser ook zijn. ‘Dat is een talentvol elftal, al zijn de besten van de jeugd van Chelsea uitgehuurd om ervaring op te doen. Bijvoorbeeld Charly Musonda, die momenteel heel goed speelt bij Betis Sevilla. Zo zijn er nog wel een aantal jongens verhuurd. Maar je kan er van op aan dat de A1 wel een goed elftal is. We zoeken naar spelers met techniek, visie, fysiek, mentaliteit en karakter. Die eigenschappen moeten terugkomen in de talenten bij Chelsea.’

NextGen Series en ASA United
Over twee maanden doet ASA United, een elftal van twee voetbalacademies (Equador en Ghana) van De Visser, mee aan de NextGen Series in het Olympisch Stadion. ‘Het elftal speelt dan voor het eerst in Europa, maar het zijn talentvolle jongens. Vooral die uit Equador, die zijn al een aantal jaar bezig in een academie. Danny Walker, een vriend van mij, is daarmee bezig in de steden Quito en Guayaquil. In Ghana is mijn voetbalzoon Godwin Attram elke dag bezig met talenten. Ze trainen daar nu al drie keer per dag en we leggen er de laatste hand aan een academie in Accra. Ik wil laten zien dat twee werelddelen samen kunnen spelen in één United. Zuid-Amerika en Afrika, dat vinden wij toch wel een uitdaging’, aldus De Visser.

Sam van Raalte (Twitter: @SamRaalte | e-mail: S.vanraalte@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
eros
Bekijken en vastleggen!

Ik vind het nog steeds jammer dat die Jamaicanen, Lobotka en Moses Simon des tijds niet zijn vastgelegd.
Zeker Lobotka is nu al bij Nordsjaelland een zeer gewaardeerde kracht.
2 0
Rockpotje
Lobotka is ondertussen ook al weer 21 en speelt in de grijze middenmoot van Denemarken (bij Nordsjælland, niet Midtjylland) die zou echt de concurrentie strijd niet gewonnen hebben van Bazoer, Van de Beek en Eiting.
1 0
Chesterson93
Oke, en door de weerstand van Ajax zou hij niet kunnen groeien?
0 0
Rockpotje
Het heeft toch geen zin om zo'n jongen te kopen als je ziet dat je zelf grotere talenten hebt lopen? Ik denk ook dat het voor zijn ontwikkeling juist beter is om gewoon elke week te spelen. Dat is nu ook zo bij Vincent Janssen en geldt ook voor Bakker die vertrekt bij Jong Ajax. Als je 21/22 bent moet je niet meer in een beloftenteam spelen, maar in ieder geval elke week bij de selectie zitten.
1 0
DappreStryder
Die Jamaicanen en Simon konden niet of moeilijk vastgelegd worden vanwege de werkvergunning. Lobotka was gehuurd, maar toen te licht bevonden. Ajax heeft hier netjes gehandeld en pogingen gedaan. Achteraf is het altijd makkelijk om te zeggen dat ze harder hun best moesten doen.
1 0
Ajacied1989
Het is een opvallende verschijning en in verschillende boeken die ik heb gelezen vertelt hij over de grote misstanden binnen het Afrikaanse voetbal, waardoor spelers tot een soort slaven verworden. Ik heb dan ook groot respect voor zijn werk in Afrika, wat dat betreft.

Maar in zijn functie als scout wordt deze man nog een steeds een te hoge status toegekend. Hij heeft Psv in zijn rol als adviseur iets van 50mln aan miskopen (transfers incl salarissen) aangesmeerd. Psv heeft zich in allerlei bochten moeten wringen, toen zij een tijdje geen kampioen werd, om zich op het niveau van Ajax te handhaven. Alleen Gomes en Alex zijn echt successen gebleken. Kezman sportief wel, maar financieel niet, hij werd voor de helft(7mln euro) van het aankoopbedrag(14mln euro) verkocht, omdat hij op een slinkse wijze naar Chelsea werd gelokt. Dat schijnt te maken hebben gehad met het 'hoge' bedrag dat destijds door Chelsea voor Robben is betaald, als ik het woord van een scout van psv moet geloven. Uiteindelijk heeft Chelsea Robben voor het dubbele bedrag verkocht en voor Kezman is het aankoopbedrag opgestreken, terwijl hij geen knikker had geraakt. Bij Psv werd hij in zijn laatste seizoen afgetekend topscorer.

22 aanwinsten op advies van De Visser, geloof ik. Alleen Alex, Gomes en Kezman waren een sportief succes. De Visser is vooral goed voor Chelsea, met zijn maffiamaatje Abramovich.
3 -1
gi0vanni
Je vergeet Ronaldo. Als je die scout en het maakt niet uit hoe (Hij vond hem bij toeval.) ben je gelijk een topscout.

2 0
Ajacied1989
Dat is natuurlijk de hele reden dat men hem een topscout vindt. De rest van zijn vondsten is weinig of niets. Ik las ooit ergens dat hij Neymar claimde te hebben gescout. Piet dacht zeker dat internet tot de grenzen van Europa ging, of zo.
2 0
gi0vanni
Ik heb niet veel met PSV maar die 100% Ronaldo had ik graag bij Ajax gezien.
1 0
FlyingDutchMan
Het stoort mij ook dat Piet wordt gezien als een topscout, want die gast tipt alleen spelers die al bij een topclub zitten of zwaar in de belangstelling staan van vele clubs. Zoals het wk onder 20 in Nederland toen hij uitvond dat Messi een groot talent was. No shit als je toen al bij Barca in de jeugd uitblonk. Ik had Piet dit willen zien zeggen toen Messi nog in Argentinië voetbalde. Piet installeert FM, bekijkt de wonderkids en vervolgens benoemd hij deze spelers als grote talenten. Zo kan ik ook bij Chelsea aan de slag. Olsen is een topscout!
2 -1
willieovertoom
Het is best grappig om te horen dat Nouri wisselvallig is en Cerny een supertalentje is. Terwijl Nouri dit seizoen een heel hoog rendement haalt. Maar goed. Ook zegt hij dat Donny van de Beek speelt zonder flauwekul. Wat is flauwekul dan om precies te zijn? Hoe Nouri speelt?
1 -3
trodat4030
Ik denk dat Piet inderdaad de overbodige overstapjes, nutteloze trucjes, kansloze dribbels etc etc bedoelt. Vd Beek is iemand die vaak snel de bal doorspeelt, niet een echte dribbelaar of pingelaar.
1 0
willieovertoom
Ik denk ook dat hij dat bedoeld, ja. Van de Beek speelt inderdaad zonder franje. Dat is overigens absoluut niet erg. Want Donny is dan weer een meester in het zien van de ruimte naar voren, kan het spel inderdaad versnellen als de beste en is iemand die vrijwel nooit de bal verliest.

Maar we moeten niet vergeten dat voetbal toch vooral een spelletje is waarin we vermaakt willen worden. Soms wordt er geen franje gevraagd maar zo'n wedstrijd tegen Spartak is werkelijk genieten. Ik vind ook vaak dat de trucjes die gebruikt worden door Nouri, bijzonder vaak gepaard gaan met rendement. Om een voorbeeld te noemen: kampioenswedstrijd tegen NEC vorig seizoen waarin hij Dekker met een kunstzinnig hakje de diepte in stuurt. Daar tegenover staat dan weer zo'n schijntrap wat 9 vd 10x geen rendement oplevert. Maar dat neem ik op de koop toe.
3 -1
FlyingDutchMan
Nouri wisselvallig, bij Jong ajax misschien maar als hij de afgelopen YL wedstrijden heeft gevolgd dan was Nouri samen met Donny toch echt de uitblinker..
1 0