Platform voor herstructurering geopperd

Ajax krijgt mogelijk een platform dat de bestuurlijke structuur van de club door gaat lichten. John Jaakke opperde dat donderdagavond tijdens de algemene ledenvergadering in de Amsterdam Arena. Volgens de voormalig voorzitter van de club deugt de huidige structuur niet.

Het voorstel van Jaakke kreeg bijval van diverse leden. Onder meer de huidige voorzitter Hennie Henrichs gaf aan open te staan voor een onderzoek naar de bestuurlijke situatie van de club. De afgelopen maanden van Ajax zijn gekenmerkt door een chaos op bestuurlijk gebied. De bestuursraad, raad van commissarissen en directie hebben allen de nodige kritiek te verwerken gekregen.

Het voorstel van Jaakke wordt besproken in de AS Podcast van deze week. Die is hieronder in zijn geheel te luisteren:

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
je
Arie van Os
Uri Coronel
Hennie Henrichs
Dat gespuis moet een andere hobby zoeken.
Het wordt tijd
1 0
De Ajax Ziel
Jaakke snijdt zinnig onderwerp aan. Voortdurend geneuzel over de poppetjes , lees: ego's, lost niets op.
Jaakke stelt terecht dat deze (gespleten) Ajax-structuur niet deugt.
Structurele oplossing ligt in herstel eenheid en clubstructuur AFC AJAX, sportief bestuurd en bedrijfsmatig geleid door de eigen leden onder 1 dak: AFC Ajax Amsterdam.

0 0
trainerdv
Goed idee. Wellicht kunnen zijn een rapport schrijven met aanbevelingen. Of een commissie samenstellen. Of een raad oprichten. ..
0 0
AnoniemeTank
Platform van beursexit.
0 0
afca95
John Jaakke, wtf doet hij daar.. Nog zon droeftoeter
0 0
MichelAngelo66
Gezanik over structuur dit en structuur dat. Zolang er een bankdirecteuren filosofie is, zolang dit soort lekker politiek zit te bedrijven door vanalles te zeggen en dan wat anders te doen. Zolang blijft het een lachertje. De club is door en door verrot. Heeft geen enkel respect voor zijn iconen en voor zijn supporters.

Ik bedank de heren hartelijk voor het feit dat mijn enthousiasme voor Ajax tot Nul is gedaald. vier-vijf jaar geleden was dat weer van een laag pitje aangewakkerd door de goede gedachte van degene die Ajax ooit groot gemaakt heeft. Dat is door muitende lieden en door de houtzagerij die er nog zat weer teniet gedaan. Ik hou mooie herinneringen aan de periode 70 tot 95. Nu kan de club me verder gestolen worden.

2 0
Cruyffie
Wederom een goede, inoudelijke podcast. Dank guys! Verademing dit, itt tot die kul in de media!

En on topic: WTF. Freek de Jonge. Grappenmaker.

De kern wat mij betreft: HOE kan het - in 2016 - dat 300 volwassen mannen het niet voor elkaar krijgen om eens een keer niet de VORM (Jonks houding) maar de INHOUD (Jonks plannen) te bespreken?!

Dat is voor mij de centrale vraag in deze hele soap. Begrijpen ze het niet? Willen ze het niet begrijpen? On-voor-stel-baar.
2 0
godenzonensuper
Dat laatste , ze willen het niet begrijpen. Cruijff is een bedreiging voor de plucheplakkers.
1 -1
nightgoat
Leugens
Leugens
Leugens
1 -2
chrisjuhhh
praten kan ieder als de beste , enkel de uitvoering vrij weinig !
1 -1
Basvann
En maar zakken vullen met niets oplossende platforms, klankborden of rapporten.

0 0
chrisjuhhh
er zit best veel voetbal intelligentie op die foto .
maar die hele bestuur rvc en directie troep interesseer me geen hele moer meer .
hoop voor de supporters en ajax dat we spelers langer kunnen behouden als riedewald , bazoer , tete , vd beek , klaassen , nouri , younes , cerny , sinkgraven en cillissen erom heen door selecteren
al vind ik veltman ook wel hierbij passen dijks , millik en el ghazi met muric de 2e rang ook nog , maar door selecteren !
0 0
wladimir
Het lijkt erop dat precies dit gaat gebeuren. Wanneer we dit jaar de titel pakken stromen de nodige miljoenen ook weer binnen.
0 0
kaashaas
ee gaar op korte termijn weinig jeugd komen.. tijd om de bankrekening aan te sprekwn en te gaan ballen
0 0
talent020
nu ik de foto bij het artikel bekijk moet ik concluderen dat ik zelden een foto hier op AS heb gezien waar zoveel kwallen opstaan
2 0
godenzonensuper
Vindt de foto van Collee in zijn eentje nog gruwelijker.
0 0
talent020
Herstructureren is een leuk begin, echter moeten er daarnaast ook wel mensen opzouten. Dit is nodig wil je de club echt gezond krijgen,

0 0
robertomalone
Ajax kan herstructuren totdat ze een ons weegt. Een ander harkje tekenen verandert het gedrag van mensen niet. Dit zijn gewoon heel banale politieke spelletjes die ik in mijn 25 jarige ervaring als management consultant al zo vaak gezien heb.
5 -1
Eriksen11
Het probleem zit hem inderdaad niet in de structuur. Het grote probleem van Ajax is dat de vereniging maar zo'n 700 leden heeft. Die voelen zich door de exclusiviteit van het lidmaatschap allemaal enorm belangrijk en denken dan ook allemaal dat ze zich overal mee moeten bemoeien, ook al hebben veel leden nauwelijks verstand van voetbal. Daarnaast is het natuurlijk een slechte zaak dat al die ledenvergaderingen en bijeenkomsten van de bestuursraad de transparantie hebben van een Bilderbergconferentie.
3 0
carsfield
spijker op zijn kop
0 0
carsfield
Weet je wat triest is. Dat het doek van cruyff nr 14 is weggehaald. Zo gaan we in NL om met mensen die de sport groot hebben gemaskt. Ze moeten de ogen uit hun met chardonnay gedrenkte kop schamen.
3 0
carsfield
Beste fans en supporters van ons aller Ajax,

Lange tijd hebben wij met lede ogen moeten toe zien hoe onze club steeds verder de vernieling in wordt geholpen. De vraag is alleen, hoe komt dat?
Er zijn mensen (inclusief Cruijff) die dit wijten aan de beursgang. Maar als Ajax van de beurs af gaat, wat heb je dan? Een gesloten vereniging. Een vereniging waar tijdens de ledenvergadering 30% van de leden kwam opdagen, terwijl de vergadering ging over de toekomst van onze club. Deze leden zijn totaal niet representatief voor de gemiddelde Ajacied. De club moet net zoals in Barcelona in handen komen van de supporters. Wij moeten ook lid kunnen worden, de vereniging moet een open vereniging worden. Wij moeten de bestuursraad kunnen kiezen. Daarvoor is deze actie, voor transparantie en democratie bij Ajax. Door politieke spelletjes en wanbeleid zijn de laatste 20 jaar te veel mensen ontslagen of opgestapt. Dit kan niet los van elkaar worden gezien.

Daarnaast is deze actie ook gericht op het uitvoeren van Plan Cruijff. Zoals menigeen inmiddels weet is het Plan Cruijff gericht op vijf pijlers:

-Aantrekkelijk voetbal: Wordt niet uitgevoerd, voetbal De Boer staat haaks op visie Cruijff. Guardiola is degene die het wel uitvoert, ook met de spelers die Ajax nu heeft moet je volgens die visie kunnen spelen, in ieder geval de intentie tot hebben. Dat is nu niet het geval.
-Doorstroming jeugd: individueel opleiden: Jonk doet dit. Uiteraard kan het altijd beter, maar er wordt inidividueel opgeleid.
-Samenwerking met andere clubs: Samenwerking is verwaarloosd, dus wordt niet aan gedaan. Zie samenwerking Almere City, Trencin en Ajax Cape Town
-Geen breedte aankopen: Ik wil hier geen woord aan vuil maken
-Functionerend Technisch Hart: Functioneert alleen als bij afbakening functies/bevoegdheden

Plan Cruijff is dus nooit uitgevoerd. Wij willen dat dit wordt uigevoerd. Door mensen die er 100% achter staan. Op dit moment is er geen Plan Cruijff bij Ajax, maar Plan De Boer/Overmars/Bergkamp

De leden van Ajax, de directie, Bestuursraad, RVC hebben Cruijff geschoffeerd. Zelfs zijn doek met de tekst NR 14 voor altijd is weggehaald uit de ArenA. Er is gelogen tegen hem dat de aanbevelingen van Rapport Ling zouden worden doorgevoerd. Meerdere malen is zijn naam misbruikt voor eigen politieke spelletjes. Dit pikken wij niet meer. Cruijff is onze grootste voetballer en is 's werelds grootste voetbalvisionair. Hij heeft het voetbal doen evolueren, iets wat duidelijk zichtbaar is nu door Guardiola bij Barcelona en Bayern.

Zoals Cruijff zelf zei: Als de leden tegen stemmen, dan is het uiteindelijk aan de fans. Want Ajax is van de mensen.

Het is nu zaak voor de fans om kleur te bekennen. Staan wij ook achter de RVC en Bestuursraad? Of achter Cruijff?
Vinden wij de huidige structuur, waar bij leden de toekomst van onze club kunnen bepalen binnen een gesloten vereniging waar in geen enkele supporter lid kan worden, een juiste structuur of willen we dit veranderen?

Komende wedstrijd tegen De Graafschap zullen we actie voeren. Als je achter Cruijff staat, blijf zitten in de ArenA na de wedstrijd. We verzamelen met z'n allen op één of meerdere vakken en blijven net zo lang tot er gepraat wordt met ons. Wij moeten weer invloed krijgen bij de club. Wij moeten laten zien hoe wij over de situatie denken. We zullen zien wat het Bestuur dan gaat doen.

https://www.facebook.com/events/1656857961261695/
9 -1
robertomalone
Maar hoe kunnen ze Ajax nou verder hebben. Dit zijn bestuurders. Geen leiders. Geen mensen met visie. Gaan gewoon hun bestuurlijke spel spelen. Het lijkt goddomme de politiek wel. Daar zitten ook jongens en meisjes hun politieke fratsen uit te halen, waar die burgers niks van begrijpen en niks van willen begrijpen. Daar zie je de kloof met de burgers groeien. Ik zie de kloof tussen Ajax en zijn aanhangers alleen maar groeien in de komende jaren.
3 -1
JesusZoonVanGod
Ze schreeuwen allemaal om het hardst dat ze Ajax verder willen helpen, maar vervolgens zijn ze niet bereid om water bij de wijn te doen of om beslissingen te nemen die écht in het belang van de club zijn. Als je écht de club wilt helpen, dan zet je je ego opzij en ga je werken aan echte oplossingen. Maar dat kunnen de heren zelfs niet opbrengen. Volgens mij is er ooit gezegd dat niemand groter is dan de club, nou, deze heren zien dat anders.
1 0
Ruff Rhythim
Commissies...platformen...

Wat een belachelijke club is dit toch geworden.

Laat ook maar...
1 0
MosesD
Wat een slap excuus van Jonk toch weer. Het moest over Plan Cruyff gaan. Volgens mij is hij daar belangrijke spil in. Tja, communicatie niet sterkste punt van Jonk. Was daar natuurlijk nat gegaan tijdens de vergadering. Maar niet verschijnen, onvoorstelbaar. Precies wat ie ook mist in zijn functie; management kwaliteiten en en een peoplemanager zijn. Anders was hij er uiteraard geweest en had hij zijn idee met verve verdedigd. Nu een brief naar de media en dan niet verschijnen. Laf en waardeloos.
1 -3
chrisjuhhh
ja we weten het nu wel stop ermee is allang over .
2 0
robertomalone
Ik blijf me toch telkens weer verbazen over je naïeve kijk op wat er bij Ajax bedoeld. Heb jij nou echt niet in de gaten dat van alle topstukken die er in de afgelopen 24 uur in beeld zijn geweest er niet één is die iets met voetbal te maken heeft gehad. Er wordt door de "Bende van de Zwarte Hand" een politiek spelletje gespeeld, waar een voetbalman geen verstand van heeft en ook niet zou moeten hebben. Kom jij weer met jouw treurige invalshoek. Je had ook kunnen zeggen dat er in die brief eindelijk iemand weer eens concreet en feitelijk is. Ik begrijp dat het voor jou mooie tijden zijn. Ik wens je er veel plezier mee. Ik schakel de komende jaren af. Het rondom rond de jongens op de mat, laat me het hele gevoel over Ajax verloren doen gaan.
4 -2
MosesD
Waar was Jonk? Niet eens in staat om zijn ideas te verdedigen. Nee, wel een brief naar de media. En jij denkt dat er niet meer goede voetbalmensen in staat zijn om wat toe te voegen aan Ajax? Alleen Wim uit Volendam kan dat? Kortzichtig gedacht.
0 -1
robertomalone
Lezen vriend. Niet als een dolle op iedere berichtje willen reageren. Lezen, nadenken en je dan afvragen of je nog iets toe te voegen hebt.
0 0
MosesD
Ik lees het, maar je zegt niets.
0 0
godenzonensuper
- van gaal kliek maakt zichzelf erelid
( coronel , van os , henrichs)
- bestuursraad met henrichs als voorzitter
- Rvc leden wijers en collee waren pionnen van Henrichs
- van gaal aanhangers in de directie overmars en van der sar waren pionnen van wijers en collee
- hoofdtrainer de Boer is een van gaal aanhanger en speelde onder 1 hoedje met overmars.

Misselijkmakend hoe er alles aan gedaan is om Cruijff , Jonk , Ling etc weg te werken.
Het old boys network houdt zichzelf in stand door zelf te bepalen wie lid wordt. Te gek voor woorden dat een engerd als john Jaakke gister gewoon mag aanschuiven. En ze hebben de megalomane Freek de Jonge laten opdraven om Cruijff af te branden.

De gevolgen zullen wel zichtbaar worden over een paar jaar. En dan denkt iedereen terug aan Cruijff die van Ajax gewoon weer een voetbalclub wilde maken.
4 -3
Finidi en Nwanko
Tja dit is idd een puur op de emo geschreven stukje. Laat het gaan, maak een wandeling en zondag weer achter de jongens gaan staan. Of laat je die ook links liggen nu de leden hebben gesproken?
2 -4
je
JI bedoelt die jongens die Wim Jonk heeft klaar gestoomt voor het eerste elftal.
2 -2
Finidi en Nwanko
Deze bijdrage snap ik niet. En uiteraard mag je de mijne minnen. Maar buiten dat verdienen de jongens op het veld naar mijn bescheiden mening de steun van de supporters.
1 -2
je
Iedereen claimt ik Heb die opgeleid ik Heb die gebracht doe dat nu ook achter de jongens gaan Staan die wim Jonk heeft opgeleid
0 0
Finidi en Nwanko
Ohh en de rest negeer je gewoon uit boosheid........?
0 0
je
Spelletjes spelen doe je maar op de Leden vergade ring.
0 0
godenzonensuper
Heb ik ergens gezegd dat ik de spelers niet steun? Die jongens kunnen er vanzelfsprekend niks aan doen.
1 0
Finidi en Nwanko
Nee had het niet richting jou, ik reageerde op het stukje van 'je'..
1 -1
je
Arie van Os ook ji inleveren dat erelidmaatschap oudboekhoudertje
0 0
MosesD
Wat een kampen denken weer. Veel te simplistisch gedacht. Ling die als een kind wegloopt en Jonk die niet eens verschijnt. Pro-Cruyff mensen ook unaniem voor bestuursraad. Zegt nogal wat.
1 -3
geDaante
Zegt inderdaad allemaal wat, daarom loopt Ling ook weg, tussen zoveel inzichtloosheid, onwetendheid en achterbaks gedrag wil je je niet bevinden. Omdat Jonk niet wilde rapporteren aan de directie (waarvan de achtergrond niet is uitgelegd, en Jonk niet gehoord is), sloeg de vergadering om zo klinkt het. Dus om zo'n detail, de vorm, laat men alle verdere inhoud en de visie Cruijff, en Cruijff zelf als een baksteen vallen.

Pro Cruijff mensen? Alleen van Jonk, Guardiola en Laporta valt dat met zekerheid te zeggen. al die anderen bij Ajax die naar eigen zeggen pro Cruijff zijn en al die mensen die zeiden de visie Cruijff te omarmen, hebben hun ware achterbakse ik getoond, en Cruijff en zijn visie keihard laten vallen. En nee, Cruijff heeft zichzelf niet onmogelijk gemaakt, hij heeft alleen constructief overleg met Jonk structureel gehad, en in columns zijn opbouwende kritiek gegeven, wat ook zwaar nodig was, en waar niks mee gedaan is. Er was niet onrust vanwege Cruijff of Jonk, maar vanwege de rest van het TH dat de visie verloochende, en de directie en leiding die dat liet gebeuren, waardoor er logischerwijs tweespalt tussen hen en Jonk ontstond. Oftewel ze hebben zelf onrust veroorzaakt, en leggen de schuld bij de ander, om die ander eruit te kunnen werken, en zo hun eigen visie door te kunnen drukken, plan De Boer.
1 -1
Finidi en Nwanko
Weer een lang emotievol stuk tekst. Het is mooi dat je johan adoreert, dat siert je. Maar gelet op de inhoud van je teksten past je inleving en beleving niet bij hoe het er in een professioneel miljoenenbedrijf aan toe gaat.
0 0
AnoniemeTank
Haha juist wel. Elk groot geworden miljoenenbedrijf in de afgelopen tijd heeft geteert op een kristalheldede en compromisloze inside-out visie. Zoals Steve Jobs, Zuckerberg, Larry Page.

Jij denkt natuurlijk in termen als Nokia, Daihatsu. Nou veel succes met je middelmaat, maar ik steun een echte voetbalclub
0 0
godenzonensuper
We zullen het zien de komende jaren.
Ik heb er geen enkel vertrouwen in , we gaan terug naar de tijden van 2007/2008.
0 0
robertomalone
Ach en maar semi-interessant reageren... Hoezo nou simplistisch?! Die opmerking van jou hier, getuigt van simplisme. Je begint met "kampen denken" om vervolgens ......het pro Cruijff kamp aan te vallen. Denk toch eens gewoon zelf na. Kijk naar de mensen die nu het voor het zeggen hebben. Kijk naar wat ze zeggen en wat ze vervolgens bedoelen. Kijk naar hun verleden. En vertel me dan of je blij bent met de kant waar Ajax uit gaat.
1 0
Finidi en Nwanko
Je zou het stukje mosesd (?) gewoon nog eens moeten lezen robert.
0 -2
nightgoat
Klinkt als een gezellig afgesproken ouwe-jongens-krentenbrood-netwerk-avondje.
De oude uitgerangeerde demente clown Freek de Jonge mocht ook weer even 'lollig' de boel opstoken met zijn anti J.C. tirades, 'de leden' liepen gezellig mee in de saboterende polonaise en ook Sjaak Swart schaarde zich spontaan achter het feest monster Henrichs.
Iemand nog een bitterbal ?
2 -1
godenzonensuper
Het is wachten tot al die ouwe fossielen vanzelf omvallen.
1 0
nightgoat
Daarachter staan dan de veelbelovende heulende opvolgers al te likken en te dringen.
En laten we vooral onbekwame Edje en de rest van de vieze kliek niet vergeten!
De totale aftakeling van Ajax is begonnen en er is niets meer aan te doen, redelijkerwijs.
2 0
TOOL
Ik ben echt van mening dat het geen kloot uitmaakt wat ze doen. Uiteindelijk komt hetzelfde kliekje toch weer bovendrijven! Dure consultants, die via via binnen geloodst worden, en even gaan kijken hoe het bestuurlijk moet gaan lopen. Er zijn talloze voorbeelden van hoe een organisatie eruit moet zien! Ik heb het gevoel dat NV Ajax gewoon topheavy zal worden waarbij men voorbij gaat aan de echte kennis. Voorlopig is de lol er voor mij wel een beetje vanaf.
1 0
rodnet
Jezus trapte alle Farizeeërs de tempel uit, bij Ajax gaat het andersom. Uit alle hoeken en gaten komen hoofdschuddende Farizeeërs te voorschijn die de club wel zullen redden nadat JC weggetrapt is.
4 -1
Aeter
Tuurlijk en dadelijk zien we Jaakke, van der Aat, Coronel, etc. heel Ajax runnen, samen met onze vriend Henrichs die ze persoonlijk de sleutel van de poort geeft waar ze allen destijds hardhandig uit geknikkerd zijn. En we zijn weer terug bij af met deze corrupte boevenbende.
2 -1
Vak M
Beetje open deur van Jaake maar het is inderdaad een organisatorische puinhoop bij Ajax. Niet allen bij het TH maar ook bij commercie, financiën en merchandise. Zet toch eens professionals neer in een logische structuur!!
0 0
RuudRuud
Wauw, dat hij ooit nog eens zou terugkeren! Was hij niet degene die Jan-Arie vd Heijden als jeugdspeler ooit met Steven Gerrard vergeleek?
1 0
PeterVKV
Wat een teringzooi dat dit nu weer nodig is.
0 0
carsfield
haha lekker geloofwaardig. Jullie weten zeker niet hoe sommige bestuurders te werk gaan. Dat zijn weer de notoire zoethoudertjes. Mark my words!
1 0
ram
Hier ben ik groot voorstander van!

Laten we alsjeblieft zorgen voor een professionele organisatie, met je juiste mensen op de juiste plek. En kijk meteen even naar het dramatische scouting- en aankoopbeleid.

PS.
Goede inhoudelijke podcast ; ga zo door!
1 0
godenzonensuper
Jaakke , laat me niet lachen.
1 0
IamLegend
ff voor de mensen die niet weten wie john is.

John (Johan Coenraad ) Jaakke (Hilversum, 3 juli 1954) is een Nederlands jurist en sportbestuurder.

Jaakke klom via de mulo en de mavo op naar de havo om vervolgens naast zijn werk als taxichauffeur op een avondschool het VWO af te ronden. Uiteindelijk is hij rechten gaan studeren. Van 2003 tot 2008 was Jaakke voorzitter van AFC Ajax, hij was de opvolger van Michael van Praag. In het dagelijks leven was hij werkzaam als advocaat bij Van Doorne, en later consultant en partner bij Boer & Croon.

Bij de aanstelling van Louis van Gaal als technisch directeur van Ajax leek het hem te lukken om zowel Johan Cruijff (als adviseur) als Louis van Gaal bij Ajax te betrekken. Medio 2004 vertrok Van Gaal echter voortijdig na onenigheid met trainer Ronald Koeman over de haalbaarheid van voorgenomen doelen. Later vertrok ook Koeman na de uitschakeling door AJ Auxerre. Onder Jaakke wint Ajax wel de Johan Cruijff Schaal.

In 2006 maakte Jaakke een roerige periode mee bij Ajax, waar hij het onderwerp was van de spreekkoren. Hij heeft zich hierdoor niet uit het veld laten slaan en is aan een nieuwe driejarige periode begonnen. Ook in 2007, toen Ajax zich wederom niet wist te kwalificeren voor de Champions League en al in de eerste ronde van het UEFA Cup toernooi werd uitgeschakeld, werd Jaakke, samen met de toen vertrokken trainer Henk ten Cate, door veel supporters verantwoordelijk gehouden voor de slechte resultaten.

Onder leiding van Jaakke zijn inmiddels vele bestuurlijke posities veranderd. Na kritiek door een uitgebracht onderzoeksrapport (o.l.v. Uri Coronel) op 17 februari 2008, werd op 19 februari 2008 besloten dat John Jaakke en de rest van het bestuur hun functies aan het einde van het lopende seizoen zouden neerleggen. Hij werd opgevolgd door Uri Coronel.
1 -3
Finidi en Nwanko
Ben zo benieuwd of het opleidingsniveau en inkomen van 'johnnie' en TheLegend enige raakvlakken hebben....
0 0
Truus de Bakker
Goed stuk. Neutraal van toon.
0 0
IamLegend
Staat gewoon op Wikipedia...
0 0
jollie18
Dit kan natuurlijk wel iets positiefs opleveren. Het moet eens ophouden.
0 0