Ling: 'Ajax staat voor cruciale beslissing'

SamVR, 12-11-2015 om 07:15, 10158 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

De komende weken zullen van fundamenteel belang zijn voor de toekomst van Ajax, zo is Tscheu La Ling van mening. Ling kan momenteel vanwege een geheimhoudingsplicht niks zeggen over de inhoud van zijn rapportages, maar de sportbestuurder is wel bereid om over de toekomst van Ajax te praten. 'De mensen die Ajax nu besturen, kunnen nu niet meer pappen en nathouden. Ze staan voor een cruciale beslissing', zegt de voormalig adviseur van de raad van commissarissen.

Ling werd in juni aangesteld als adviseur van de raad van commissarissen, maar trok zich in oktober terug. Zijn rapportages over de gebrekkige uitvoering van het Plan Cruijff door de clubleiding werden aanvankelijk geprezen door de raad van commissarissen, maar de bestuurlijke toplaag van Ajax voerde vervolgens een andere agenda uit. Het gaat daarbij om dezelfde weerstand bij de bestuurlijke toplaag die hoofd opleidingen Wim Jonk keer op keer trof. 'Dit kan niet meer onder de pet gehouden worden', zegt Ling in gesprek met Ajax Showtime. 'De bestuurders moeten een keuze maken. Of Ajax gaat linksom, of Ajax gaat rechtsom. Een tussenweg is er niet.'

De raad van commissarissen heeft Cruijff en Ling de afgelopen weken meermaals beloofd om de grondslag van de breuk met Ling officieel naar buiten te communiceren middels een publieke verklaring. Deze beloftes zijn niet nagekomen. In plaats daarvan volgde afgelopen dinsdag een persbericht over het ontslag van Jonk. De raad van commissarissen en directie van Ajax zijn zodoende bezig te breken met de ideeën van Cruijff. Ling hoopt dat de club alsnog kiest voor de plannen van de legendarische nummer veertien. 'Voor de toekomst van Ajax is dit zeer belangrijk. Ajax is het grootste voetbalbolwerk van ons land en Johan Cruijff de grootste ambassadeur', aldus Ling.

Door Sam van Raalte (Twitter: @SamRaalte | e-mail: S.vanraalte@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
De_Meer
Jonk op straat zetten = Cruijff op straat zetten.
Jonk is de enige die regelmatig contact heeft met Cruijff en Cruijff heeft de afgelopen periode via de media herhaaldellijk z'n steun betuigd aan Jonk z'n werk op de Toekomst.
Het was Cruijff aanvankelijk ook op de eerste plaats te doen om verbeteringen in de opleiding aan te brengen en op die manier de basis te leggen voor nieuwe successen met attractief aanvallend voetbal van Ajax 1.
Ajax heeft nu met Dolf Collee iemand aangesteld die op dezelde wijze als Ten Have en Sturkenboom Cruijff erbij Ajax uit probeert te werken.
En dat op het moment dat juist zowel Nationaal, als Internationaal n.a.v. het nieuws over Cruijff z'n gezondheidsproblemen, weer bleek hoe Cruijff nog steeds leeft en wat hij voor het voetbal betekent.
En dan vervolgens op zo'n manier z'n vertrouweling bij Ajax eruit proberen te werken. Smakeloos!
4 -1
wladimir
Ajax wil attractief voetbal spelen. Frank de Boer speel realistisch resultaat voetbal. Frank de Boer verdient het vertrouwen en respect om het seizoen af te maken. Aan het einde van het seizoen wordt besloten of we voor resultaatvoetbal gaan met Frank of voor attractief voetbal zonder Frank.

Het plan Cruyff is duidelijk over het transferbeleid. In versterkingen mag veel geld worden geïnvesteerd, maar niet aan breedte aankopen. Marc Overmars heeft overduidelijk gefaald. Daarnaast heeft hij onethisch gehandeld. Die kan dus niet aanblijven.

Het plan Cruyff gaat uit van een TH i.p.v. een technisch directeur. Dit is een regelrechte ramp geworden en zal dus uit het plan moeten worden geschrapt. Edwin van der Sar kan nog altijd niet zelfstandig functioneren. Daar is geen plaats voor in een beursgenoteerde onderneming. Het ontslag van Jonk blijkt o.a. zijn zwakte. Als hij toch aanblijft kunnen van der Sar en Colle onmogelijk aanblijven.

Er zitten veel jeugdspelers in de huidige selectie (11). Er zit een talentvolle lichting aan te komen. Het individueel opleiding zoals in plan Cruyff wordt omschreven kunnen we nog niet geheel beoordelen. Wim Jonk levert volgens iedereen een prima prestatie. Kennelijk is het geen vergaderdier. Is dat reden voor ontslag?

Laatste peiler zijn (internationale) samenwerkingsverbanden. Vooralsnog is hier niets van terecht gekomen. Behalve dat een scout in Denemarken ervoor zorgt dat wij toptalenten krijgen. Hier is de afgelopen jaren onvoldoende aandacht aan besteed. Hier liggen volgens mij wel enorme kansen.

Ajax staat er na 5 jaar financieel sterk voor. De Jeroen Slop en RvC hebben hier op toegezien en het lijkt erop dat dit zal blijven gebeuren. Wat mij betreft blijven die gewoon zitten.

Colle, van der Sar en Overmars exit. Frank de Boer maakt dit seizoen af. Wim Jonk blijft zitten.
3 -2
JohnDylan
Het technische hart werkt niet doordat de taken niet goed werden vastgelegd. Daarbij kwam werd een technisch directeur (Overmars) aangesteld die boven dit technische hart stond. Daardoor is het idee van Cruijff nooit ten uitwerking gebracht en kunnen we ook niet zeggen of het wel of niet werkt. Ik vind dat het idee van een technisch hart een echte en eerlijke kans verdient.

Persoonlijk zou ik graag zien dat er een technisch hart komt wat wordt gevormd door een directeur voetbalzaken, de hoofd jeugdopleiding en de hoofd scouting. Bij aan- en verkopen moet dit technische hart dan unaniem voor stemmen zodat het zeker is dat er goed naar de jeugdopleiding en scouting wordt gekeken voordat er iemand wordt gekocht.
1 0
wladimir
Dus jij wil ongeveer hoe het nu is? Wel andere poppetjes neem ik aan? Vind je niet dat ook de hoofdcoach een stem moet hebben in het technische hart? Hij moet immers met de spelers aan de slag.

Wie hoofd scouting bij Ajax? Die mag wel eens verantwoording afleggen m.b.t. de aankopen van de afgelopen jaren. Sowieso raar dat die nooit heeft plaatsgenomen in TH.
0 0
JohnDylan
Nee ik wil dat het wordt zoals Cruijff dat voor ogen had. Namelijk zonder een technisch directeur. Daarbij moet de taakverdeling duidelijker worden vastgelegd en moeten de hoofdtrainer en zijn assistent uit het technische hart verdwijnen.

Een hoofdtrainer is een passant en moet gewoon roeien met de riemen die hij door de club krijgt aangeboden. Een hoofdtrainer moet aan de korte termijn kunnen denken terwijl het technisch beleid op de lange termijn moet worden ingesteld. Die twee dingen gaan niet samen en daarom moet een hoofdtrainer geen zeggenschap krijgen over het beleid. Natuurlijk mag hij wel in een adviserende rol zijn mening over het beleid duidelijk maken en moet het technische hart dat ook meenemen in hun besluitvorming.

Momenteel heeft Ajax geen echte hoofd scouting en dat is denk ik ook een deel van reden dat er nooit naar de scouting wordt gesluisterd. Als de hoofd scouting in het technisch hart plaatsneemt zal dat wel gebeuren.
2 0
wladimir
Je zou kunnen zeggen dat Frank de Boer die inmiddels 5 jaar coach is geen passant is. Ook Dennis Bergkamp en Jaap Stam zitten al even bij de club.

Colle, van der Sar en Overmars verdwijnen. Er komt een nieuwe directeur voetbal zaken. Hij geeft leiding aan een technisch hart waarin hoofd jeugdopleiding (Wim Jonk) en hoofd scout (moet worden aangenomen) plaatsnemen. De trainers van Ajax en JA hebben geen zitting in TH.

Welke directeur kan zowel leiding geven aan TH als de in en uitgaande transfers managen en een internationaal samenwerkingsverband opstarten?

Danny Blind, Louis van Gaal, Frank Rijkaard, Morton Olsen?
0 0
JohnDylan
Zelfs al blijft een hoofdtrainer 10 jaar hij zal altijd naar de korte termijn moeten kijken. Je wil namelijk dat een hoofdtrainer op korte termijn zo goed mogelijk presteert.

Een technisch hart moet naar de lange termijn kijken omdat dat de enige manier is waarop een club structureel succesvol kan worden.

Het korte termijn beleid van een hoofdtrainer en het lange termijn beleid van een technisch hart gaat niet samen. Daarom moet een hoofdtrainer daar ook geen rol in hebben.

Ling lijkt me iemand die als directeur voetbalzaken zo'n rol aan zou kunnen. Bij AS Trencin heeft hij geweldig werk verricht door de club van de financiele afgrond naar het kampioenschap te leiden.

Olsen zou het misschien ook kunnen aangezien die ook bij de Deense bond een rol als bestuurder (naast zijn rol als bondscoach) heeft en daar dus ervaring mee heeft.

Van Gaal, Rijkaard en Blind hebben of te weinig ervaring als bestuurder of alleen maar een heel slecht track-record in dat opzicht.
0 0
JohnDylan
Het lijkt me prachtig als Ling als directeur voetbalzaken wordt aangesteld. Van hem weten we dat hij de visie van Cruijff deelt en hij heeft geweldig werk verricht met zijn club AS Trencin. Een club van de financiele afgrond binnen een aantal jaren kampioen maken met het jongste elftal van de competitie, dat doen niet veel mensen hem na.
4 0
talent020
wat een puinzooi weer zeg, De Boer, Overmars, Van Der Sar, Bergkamp, Cruijff heeft verdomme zijn nek voor hun uitgestoken en nu ze eenmaal onder de pannen zijn steken ze Cruijff en Jonk een mes in hun rug, gesteund door een laffe RVC. het is weer de hoogste tijd om bij Ajax een grote schoonmaak te houden!
2 0
flyingsoccer
Het vermoeden bestaat dat Ling er achter is gekomen dat men de lijn Cruijff niet meer wil volgen. Ling maakt zijn onvolledige rapport en men zegt we staan er achter maar dat was schijn dit blijkt nu en ook uit andere zaken die wij niet weten.
1 0
tonny
Oprotten met de directie, Commissarissen, jonk moet blijven en degene die het plan niet steunt oprotten.
Jullie maken ons AJAX kapot om jullie eigen ego
Bah stelletje kwallen.
Laten we nu maar eens onze rug rechten want zonder ons is er geen AJAX
14 -2
Cruyffie
Nu is het mooi geweest. Alles is reeds gezegd, woorden zijn gevallen, zinnen zijn gekraakt, maar nu gaan we voorbij de nuance: wij - de supporters - eisen een 'integrale uitvoering Plan Cruyff'.

Met Cruyff, met Jonk, met Ling. En vooral: voor ons aller Ajax. Voordat het te laat is. WZAWZDB.

Vrijdag 14:00u Arena.

REVOLUTIE!!
20 -2
Leon_ajax
Ja het wordt verdomme eens tijd dat we weer trots kunnen zijn op Ajax, zowel binnen als buiten het veld. Ondanks dat ik erg blij ben met de eerste plaats is het voetbal niet aan te gluren, sommige momenten daargelaten. En dan ook nog al dat gezeik in de media van mensen die met elkaar overhoop liggen. Bah bah bah Ik herken Ajax niet meer .
4 0