'Voorlopig geen duidelijkheid over honk'

basdew92, 15-10-2015 om 17:00, 7478 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Donderdagmiddag vond er in de gemeenteraad een spoeddebat over de ontwikkelingen rondom het supportershome van Ajax plaats. Burgemeester Van der Laan probeerde aan de raad Algemene Zaken (AZ) duidelijkheid te verschaffen rondom de recente gebeurtenissen.

Het spoeddebat werd geopend door Reinier van Dantzig, het raadslid van D66 dat 'sport' in zijn portefeuille heeft. Van Dantzig leidde het debat in door zijn vrees uit te spreken voor 'hooligans die het heft in eigen handen nemen.' Door hemzelf en raadsleden van SP en GroenLinks werden een aantal kritische vragen gesteld aan burgemeester Van der Laan. Onder andere Peter Kwint en Rutger Groot Wassink van GroenLinks stelden weliswaar begrip te hebben voor de arrestatie van de supporters op zich, maar grote vraagtekens te stellen bij hun lange voorarrest.

Van der Laan werd geconfronteerd met het zogenaamde 'onmagistratelijke trucje' van het OM, waarmee supporters langer konden worden vastgehouden. Volgens één van de raadsleden was het wel duidelijk dat de aanklacht 'geweldpleging tegen een object' slechts was gebruikt als excuus om supporters makkelijker vast te kunnen houden. Ook werd er gewezen op de slechte behandeling van de 126 arrestanten: zo had de raad gehoord dat er door politie medicatie (insuline) was achtergehouden.  

Van der Laan beantwoordde de kritische vragen met stevige taal: 'Wij accepteren niks van mensen die er op uit zijn om te rellen of om mensen te intimideren. Dit past in onze benadering van supporters: 'High trust-high penalty'. De arrestaties waren in mijn ogen dus terecht.' Doelend op de deelnemers van de protest-actie zei de burgemeester dat 'als je hieraan mee doet, je er dan om vraagt.' Toen namens de SP op scherpe toon om uitleg bij deze uitspraak werd gevraagd, zei Van der Laan: 'Dan vraag je erom dat de politie anderen tegen jou gaat beschermen.' 

Het oordeel van de burgemeester over de arrestaties op zich klonk dus luid en duidelijk. Opvallend genoeg bleef een oordeel over het lange voorarrest van de arrestanten en de slechte behandeling die zij ondergingen achterwege; dat noemde de burgemeester een zaak voor de advocaten en voer voor in de rechtszaal. Voor de boycot van VAK410 en het feit dat er veel supporters in de stad zullen verzamelen tijdens wedstrijden was de burgemeester, in tegenstelling tot D66, niet bevreesd: 'Ik denk dat hun Ajax-hart het zal winnen en dat supporters zich niet zelf een soort stadionverbod zullen opleggen.'

Van der Laan gaf hiernaast ook het perspectief van de gemeente op de totstandkoming van het nieuwe supportershome: 'Ik wil hier duidelijk hebben dat het niet aan ons ligt dat er nog geen nieuw supportershome staat. Het ging om de financiering, grootte en locatie van het nieuwe home; hierover verminderde bij betrokken supporters het enthousiasme. Het ging dus niet om zaken rondom vergunningen.' De gemeente zelf zou 2 miljoen euro in het home willen stoppen, die dan over de jaren weer terug zou moeten worden verdiend. 

De burgemeester meldde ten slotte geheel achter Ajax te staan in hun supportersbeleid: 'Sinds de gebeurtenissen tijdens de bekerfinale tegen PEC Zwolle zitten wij geheel met Ajax op één lijn.' Van der Laan had weinig hoop op de snelle totstandbrenging van een nieuw home: 'Door de spanningen komt hier voorlopig nog geen duidelijkheid over. Dat kan nog lang duren.'

 

Op dit moment vergadert de gemeenteraad van Amsterdam over de onrust bij de supporters van Ajax en het uitblijven van het supportershome. Ook burgemeester Eberhard van der Laan is aanwezig. #ajaxshowtime #ajax #afca #spoeddebat #supportershome #amsterdam

Een foto die is geplaatst door Ajax Showtime (@ajaxshowtimecom) op

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Bobo het Konijn
Kom op 410, laat je niet kennen en kom gewoon naar die wedstrijden toe! Zonder trommel en aanjager kan het ook prima, beter zelfs. Ik denk dat individuele leden toch wel een eigen wil kunnen hebben? Of is 410 een centraal aangstuurd supportersvak en zijn orders van de leiding wil en wet? Als dat laatste zo is, dan begrijp ik Ajax wel.
2 0
trainerdv
Beter idee: Er hoeft geen nieuw home, als het stadion en zeker 410 gewoon eerder opengaat en geen kutmuziek voor de wedstrijd wordt gedraaid. Maak dát deel van stadion helemaal voor en door de supporters. Eigen opgang, eigen horeca, eigen inrichting etc. Lekker vroeg in het stadion de spelers aanmoedigen bij warming up ipv naar teringherrie te luisteren tot 1 seconde voor de aftrap.
0 0
Retep
Hoezo een supportershome? Wie van de doodgewone Ajax seizoenskaarthouders durft spontaan het supportershome binnen te lopen? Niet veel volgens mij.
Zie echt niet in wat een supportershome trouwens te maken heeft met het steunen van je club. Staat volgens mij los van elkaar. Kappen met die chantage dus.
2 0
skinny hein
zeker nooit binnen geweest?elke supporter,jong of oud,vrouwen of opaatjes zat daar gewoon.Met 99% een seizoenskaart.Niet oordelen als je er geen verstand van hebt.
0 0
Mixmaster
Onzin! Ik ben Hagenees en dat is duidelijk te horen als ik mijn mond open trek. Maar ik ben ook gewoon meerdere keren in het honk geweest en ik zeg je eerlijk dat ik daar best zenuwachtig over was, toen ik dat voor het eerst deed. Maar ik heb nooit gezeik gehad. Heb wel soms uit moeten leggen hoe een Hagenees bij Ajax belandt, maar die vraag krijg ik ook in Den Haag voorgeschoteld ;)
0 0
Fundamento
Amen
0 0
stefan pluim
de echte problemen in zijn stad durft hij niets
aan te doen, stumper.
3 -9
3sterrenAjax1
dit zijn de echte supporters! die geven alles voor de club! al die bobos zijn mafkezen!
3 -8
Talent
Een gezellig honk waar voor en na de wedstrijd gezamenlijk een biertje gedronken kan worden, daar zal niemand problemen mee hebben.

Echter, we weten allemaal dat dat niet de hoofdactiviteit van het honk was.

Spijtig, maar ik begrijp Van der Laan wel. Helaas voor de goeden.
6 -6
Jack Skiezo
Zolang we in de Arena cocainesnuivers en anabolenfanaten toelaten gaan we richting Oost Europa niveau. Daar bepalen supporters het beleid.
8 -8
Fundamento
Amen
3 -5
Fundamento
Ik wil niet generaliseren, maar ga dat nu toch doen. Het voetbal is beter af zonder de (verbale) agressie die de harde kern met zich mee brengt. Als compleet vak 410 wegblijft komt daar het tienvoudige aan publiek voor terug. Een publiek die het voetbal nu mijdt precies omdat dit type 'supporter' daar het nu voor het zeggen heeft. Je kunt in veel landen met je oma van 100 naar het stadion, het is daar gezellig. Dat is bij Ajax op sommige plekken wel anders. Alsjeblieft GEEN nieuw supportershome. Doe dat lekkr thuis of in een kroeg.
10 -10
ambtenaar
Wat een hoop onzin.
5 -4
Jwduijm
pleur op joh 410 doet geen vlieg kwaad. afgelopen jaar zijn er in de hele eredivisie net zo veel mensen opgepakt als in een weekend lowlands, op lowlands komen 150.000 mensen in de eredivies ruim 2 miljoen, uit een enquete van de knvb voelt 97% zich veillig bij een wedstrijd onzin dus
6 -3
Fundamento
Verder is oppakken geen criterium. De politie werkt bij voetbal de-escalerend. Bij Lowlands gaat dat anders. Ik zou die onderzoeken wel eens willen zien trouwens. Misschien kunnnen we ook beter met andere sporten vergelijken ipv een muziekfestival.
3 -4
Jwduijm
bij andere sportevenementen komen lang niet zoveel mensen als bij voetbal, die enquete werd gestuurd naar s(cc) houders en de resultaten ook, mischien mits je hem ingevuld had weet ik niet volgens mij had ajaxlife er ook een artikel over.
1 -1
Fundamento
Ik heb bij Volleybal, Tennis, Hockey, Schaatsen, Tafeltennis, Zwemmen, Schaken etc. nog nooit de figuren gezien die ik bij Ajax zie (gelukkig). Om ze te kunnen vergelijken met Voetbal hebben we percentages uitgevonden. Bij Barça hadden ze ook een groep criminelen, die heeft een voorzitter met heel veel lef er uit geschopt en nu is het een zeer aangenaam stadion.
1 -2
Jwduijm
ja aangenaam zonder sfeer, ik praat niet goed wat sommige doen, maar ik reageerde op iemand die het over mensen van 410 had, ik heb nog nooit last gehad van mensen van 410 spreek voor mezelf weet niet wat andere hun ervaring is
2 0
Fundamento
Veilig als in 'niet levensbedreigend' is toch wel het minimale dat je van een bezoek aan een voetbalstadion kunt verwachten. We hebben duidelijk de lat op een andere hoogte liggen.
1 -1
godenzonensuper
Ajax wil tam theater publiek wat niet te lastig is en vooral flink wat euro's uitgeeft in de fanshop. De fanatiekere supporters worden alleen maar gezien als last. Ze vergeten blijkbaar welke jongens Ajax altijd en overal achterna reizen.
10 -7
AFCA020!
Geweldige reactie! Ik heb hier niets aan toe te voegen!
5 -3
Amsterdam Loyals
Kijk naar engeland.. Daar is dit al jaren geleden gebeurd.. Het volk vecht nu pas terug met acties als twenty is plenty en £nough is £nough...
6 -4
afca95
Zo te lezen de meeste ook op dit "forum"
3 -3
TikkieTerugJaap
Vak410 met een boycot, plaatje staat op hun Twitter. Wat een zielige mensen joh. In een maand als deze afwezig zijn, denken dat ze groter zijn dan de club. Lachwekkend.
9 -8
Bensco
Fuck van der laan, die man maakt alles kapot voor de supporters van ajax wat er kapot te maken valt. Eerst die huldiging op het museumplein wat nergens op slaat en nu dit weer. Kan die wel lopen janken dat hij een seizoenskaart heeft maar dat is ook niet zo gek want die krijg je gratis bij het burgermeesterschap. Ik tuf op die vent.
10 -13
Rhythim
Gelukkig maakt een deel van bepaalde "supporters" de zaak voor de rest van de supporters totaal niet kapot he?
0 0
dezengene
Ja, die huldiging op het Museumplein weet ik nog. Toen was het Van der Laan die in zijn eentje alles kort en klein sloeg. Als een bezetene ging hij daar toen tekeer. Het leek haast wel het werk van een hele groep, zoveel als daar toen gesloopt was. Maar nee, dat was Van der Laan die het voor de echte supporters verklootte.
5 -3
Bensco
gelul man, 100.000 man op het museumplein en een paar lui gaan met elkaar op de vuist en het is zogenaamd gelijk niet meer te beheersen. Elk groot evenement heeft rotte appels er tussen zitten, een professionele organisatie zoals de politie of gemeente moet daar mee om kunnen gaan. Maar dat maakt Van Der Laan niet uit, zolang zijn geliefde museumplein maar leeg is vindt die het allemaal best. Geen Huldiging, Geen 538, geen koningsfeestje.
4 -3
Bensco
gelul man, 100.000 man op het museumplein en een paar lui gaan met elkaar op de vuist en het is zogenaamd gelijk niet meer te beheersen. Elk groot evenement heeft rotte appels er tussen zitten, een professionele organisatie zoals de politie of gemeente moet daar mee om kunnen gaan. Maar dat maakt Van Der Laan niet uit, zolang zijn geliefde museumplein maar leeg is vindt die het allemaal best. Geen Huldiging, Geen 538, geen koningsfeestje.
0 -2
Bensco
gelul man, 100.000 man op het museumplein en een paar lui gaan met elkaar op de vuist en het is zogenaamd gelijk niet meer te beheersen. Elk groot evenement heeft rotte appels er tussen zitten, een professionele organisatie zoals de politie of gemeente moet daar mee om kunnen gaan. Maar dat maakt Van Der Laan niet uit, zolang zijn geliefde museumplein maar leeg is vindt die het allemaal best. Geen Huldiging, Geen 538, geen koningsfeestje.
0 -2
Bensco
gelul man, 100.000 man op het museumplein en een paar lui gaan met elkaar op de vuist en het is zogenaamd gelijk niet meer te beheersen. Elk groot evenement heeft rotte appels er tussen zitten, een professionele organisatie zoals de politie of gemeente moet daar mee om kunnen gaan. Maar dat maakt Van Der Laan niet uit, zolang zijn geliefde museumplein maar leeg is vindt die het allemaal best. Geen Huldiging, Geen 538, geen koningsfeestje.
0 -2
Bensco
gelul man, 100.000 man op het museumplein en een paar lui gaan met elkaar op de vuist en het is zogenaamd gelijk niet meer te beheersen. Elk groot evenement heeft rotte appels er tussen zitten, een professionele organisatie zoals de politie of gemeente moet daar mee om kunnen gaan. Maar dat maakt Van Der Laan niet uit, zolang zijn geliefde museumplein maar leeg is vindt die het allemaal best. Geen Huldiging, Geen 538, geen koningsfeestje.
0 -2
tonny
het word nu ook wel door van der laan overdreven.
Die home moet er gewoon komen daar kan ajax ook best wel geld in investeren want echte kanjers op het veld kopen ze toch niet.
Van der laan heeft wel gelijk dat men zich gedragen moet en van andermans spullen etc. af moeten blijven.
Verder mag ajax wel eens meer aan hun achterban denken.
We willen onze oude logo terug.
6 -5
tamme
Volgens de berichtgeving investeren zowel Ajax als de Gemeente miljoenen.
1 -1
afca95
Miljoenen? Wat zijn ZE van plan subtropisch zwembad erbij?
5 -1
godenzonensuper
hahaha
0 -2
samfromamsterdamxxx
Het is alsof ze het erom doen
1 -2
Amsterdam Loyals
Als de mensen waarvan verwacht mag worden dat ze verstand van zaken hebben er in de praktijk werkelijk niets van te begrijpen..dan houdt alles op! Amsterdamse politiek is een lachertje!
5 -6
AFCA020!
Misselijke vent die van der laan.

Ik vind deze vorm van racisme jegens voetbalsupporters alle perken te buiten gaan!
Het Maagdenhuis werd van 25 feb tot 11 april bezet door studenten die onrechtmatig toegang hadden verschaft tot dit gebouw. De "burgervader" kwam toen met de optie "het pand vreedzaam te verlaten" vervolgens bijna 2 maanden later kwam de ME pas. En de mensen van deze wekenlange bezetting werden niet of nauwelijks vervolgd. Maar omdat er nu "voetbalgerelateerd wangedrag" aan te pas komt wordt er direct ingegrepen en alle "verdachten" als varkens en zwaar onmenselijk behandelt!

Elke uitwedstrijd waar ik heen ga worden we weer als vee op transport gezet. Het wordt tijd dat wij als supporters eens echt op gaan treden tegen deze vorm van racisme!
Zeker omdat is gebleken na de wedstrijd tegen AZ uit, waar de politie weereens wilde staken en voor de zoveelste keer supporters wilde benadelen (en boos waren dat de wedstrijden toch door mochten gaan), dat alles zwaar overdreven is.

Geef het voetbal terug aan de fans en STOP met supportertje pesten!!!

5 -11
HeinJan
Als je totaal niet op de hoogte bent van de perikelen rondom de bezetting van het Bungehuis en het Maagdenhuis moet je het er ook niet bij betrekken.
Overigens heeft racisme hier niets mee te maken.
5 -2
Amsterdam Loyals
Bezetting heeft juist alles te maken met dit vergelijk.. Links tuig sloopt en krijgt kop koffie van de burgemeester.. Zondag gebeurde er veel minder en mensen werden 3 dagen vast gehouden.. Twee maten meten noemen we dat!
4 -5
HeinJan
Bezetting is iets tussen studenten en universiteit, tussen supporters en Ajax. Toen universiteit verzocht om ontruiming is er direct ontruimd. Toen Ajax verzocht om ontruiming is er direct ontruimd. Universiteit heeft geen aangifte van vernieling gedaan. Ajax wel. Universiteit heeft besloten geen kosten te verhalen, Ajax wel (al weet ik dat niet zeker).
Dat de supporters 3 dagen werden vastgehouden is overdreven, maar daar had VdLaan niets mee te maken. Ook een groep studenten is een aantal dagen vastgehouden. Dat is een zaak van het OM en de politie. Als bezetter is het een risico van het vak.
Tevens gaven de studenten direct een statement af over de bezetting. Het hoe en waarom. Dat heb ik van de supporters nergens mogen lezen. En als het alleen over een supportershome gaat is het een disproportioneel middel om je eisen kracht bij te zetten.
Maar goed, dat zie je blijkbaar niet in.
5 -1
tamme
Ik kan me aan de indruk onttrekken dat dit niet het eerste incident is met echte Ajacieden.
2 -2
Amsterdam Loyals
Is dat zo? Wie zijn dat dan? Als we bevolkingsgroepen net zo zouden generaliseren als voetbalsupporters zou de boot aan zijn kan ik je melden..
2 -4
strafschop
En toen iedereen zijn capuchon afdeed, zei meneer agent : "he jullie ken ik nog niet".
0 0
AFCA020!
Exact!
Christenen, moslims, homo's, blanken, zwarten, mannen, vrouwen, etc. Kies een groep en wanneer je die net zo generaliseert als de voetbalsupporter, dan staat dit land op z'n kop.

Als je ziet dat Zwarte Piet al zoveel bombarie op z'n hals haalt, kan je nagaan wat zo'n generalisatie als bij de voetbalsupporter teweeg zo brengen in een willekeurige andere groep
0 -3
BvZ<3FdB
Racisme? Ik zou leren wat racisme betekent als ik jou was.
4 -2
AFCA020!
Racisme is de opvatting dat rassen of groepen gerangschikt kunnen worden als superieur en inferieur ten opzichte van elkaar. Daaruit voortvloeiend kunnen voor het ene ras of groep andere maatstaven worden aangelegd dan voor het andere...

Daar heb je je definitie. Wij als voetbalsupporters (groep of gelovigen zo je wilt) worden voor vergelijkbare omstandigheden anders gestraft of behandelt dan een willekeurig persoon of groep die hetzelfde doet.

Voorbeeld is het Maagdenhuis tov De Toekomst (wat ook nog eens vele malen onschuldiger was dan in het Maagdenhuis).

Voorbeeld 2. Ga met een willekeurig bedrijf mee met een uitje en er is niets aan de hand. Of een willekeurige sportvereniging die een uitwedstrijd heeft tov een voetbalclub wordt anders behandeld.

Voorbeeld 3. Een automobilist die een agent helemaal verloren scheld met ziektes en al bij wegmisbruikers wordt bedaard en mag doorrijden. Een supporter die uitleg vraagt of desnoods "klootzak" zegt wordt keihard aangepakt. Van SV's en boetes tot zelfs gevangenis.

Ik kan duizenden voorbeelden geven van situaties waarin supporters in vergelijkbare situaties anders worden behandeld dan willekeurige andere mensen of groepen.

Edit: hier is dus wel degelijk sprake van racisme en discriminatie. EN DAT MOET STOPPEN!!
2 -6
BvZ<3FdB
Jammer, je definitie klopt niet.
3 -2
AFCA020!
Bel even met de dikke van Dale anders, misschien kunnen ze de definitie naar jou maatstaven aanpassen spuitelf
1 -2
BvZ<3FdB
Nee, jij hebt de definitie van Wikipedia gekopieerd, en toen je zag dat het niet klopte heb je hem wat aangepast:

"Racisme is de opvatting dat rassen gerangschikt kunnen worden als superieur en inferieur ten opzichte van elkaar. Daaruit voortvloeiend kunnen voor het ene ras andere maatstaven worden aangelegd dan voor het andere."

Het zou wel discriminatie kunnen zijn, maar dat is minder erg dan racisme. Of de Ajax supporters zijn een afzonderlijk ras, maar daar ben ik dan niet van op de hoogte.

Groetjes spuitelf.
2 -1
godenzonensuper
poeh poeh het is wat voor een club met zoveel miljoenen om iets neer te zetten waar de fanatieke aanhang bij elkaar kan komen voor een wedstrijd.
8 -6
AFCA020!
Het zou de club zeker sieren als ze iets neerzetten voor de fans!

Helaas lijkt Ajax niks met haar supporters te hebben. Voor je het weet zijn we een FC Barcelona. En nee niet qua voetbal, maar qua achterban.
De echte fans worden geweerd en vervangen voor dagjesmensen, miljonairs en toeristen. Minder scc levert meer geld op.
Dat is het enige waar ze bij onze multinational naar kijken. (Een voetbalclub is het nauwelijks meer te noemen)
7 -3
BvZ<3FdB
Ja we hebben veel geld dus geven we een stel hooligans carte blanche om met geld van de club een drugshol te bouwen. Sure.
7 -8
godenzonensuper
Pfff....
0 -2
Amsterdam Loyals
Ooit een keer geweest in het home? Of praat je kansloze politici of mislukte misdaadverslaggevers na?
6 -5
BvZ<3FdB
Jazeker, vaak zat. Maar door acties zoals op de Toekomst proberen ze Ajax onder druk te zetten om het volledig naar hun plan te doen. Wat mij betreft moet het supportershome moet wel een plek worden/blijven waar je met je kinderen heen kunt.

Daarnaast vraag ik me wel eens af hoeveel pure voetballiefhebbers er tussen liepen op de Toekomst, ik denk dat het aantal de 0 nadert.
3 -6
Amsterdam Loyals
0? Hahaha

Jammer, niet serieus te nemen..
Ik durf te beweren dat er in het honk alleen echte Ajacieden komen..
3 -5
AFCA020!
Jij weet duidelijk niet waar je het over hebt....

2 -2