Profiel: Collee, man van de financiën

SamVR, 07-09-2015 om 09:50, 11758 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Ajax maakte zondag bekend dat Dolf Collee (1952) is aangesteld als algemeen directeur van de club. Collee was sinds 2012 deel van de raad van commissarissen van Ajax, maar is voor veel Ajax-supporters nog een onbekende. Ajax Showtime maakte daarom een beknopt profiel van de kersverse algemeen directeur.

Verleden
Dolf Collee zag het levenslicht in 1952 en begon twintig jaar later aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam aan zijn rechtenstudie. In 1980, na acht jaar studeren, rondde hij zijn master af. Vervolgens trad Collee direct in dienst bij ABN Amro, de bank waar hij tot 2000 diverse functies zou bekleden, alvorens er lid te worden van de Raad van Bestuur.

Van 2000 tot 2006 was Collee lid van de Raad van Bestuur van ABN Amro, totdat er daar geen plek meer voor hem was. Bij zijn vertrek uit het bestuur kreeg Collee een bedrag van drie miljoen euro mee van de bank. De VEB plaatste deze beloning in de top tien beloningsschandalen van 2006.

Naast zijn werk voor ABN Amro deed Collee van 2005 tot 2012 ook werk als adviseur bij de Nederlandse Financieringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden. In 2012 werd hij bij Ajax aangesteld als commissaris. Met het toetreden tot de directie van de Amsterdamse club vervalt voor Collee logischerwijs nu zijn rol als commissaris van Ajax.

Heden
Naast zijn rol bij Ajax vervulde Collee tot op heden nog zeven functies bij andere bedrijven, voornamelijk in de financiële sector. Zo is hij, sinds zijn vertrek uit het bestuur van ABN Amro, actief als adviseur/commissaris bij Quion (hypothekenservice), Hema (winkelketen), Rabo Bouwfonds (vastgoedinvestering) en ABN Amro Verzekeringen (verzekeringen).

Daarnaast is Collee nog vice-voorzitter van Mediocredito Centrale Spa (investeringsservice) en voorzitter van zowel De Hypothekers Associatie (hypotheekadvies) als Wealth Management Partners (vermogensbeheer). Onbekend is nog of en in hoeverre Collee in functie zal blijven bij de zeven genoemde bedrijven, nu hij de uitdaging als algemeen directeur van Ajax aangaat. In november 2015 zal hij officieel aangesteld worden in de directie van de voetbalclub.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Michael25
Ik mag aannemen dat hij zijn nevenfuncties een jaar in de koelkast zet. AD zijn is een job die aandacht en toewijding vereist.
0 0
IamLegend
Vooral benieuwd na de beknopte denkwijze van deze man wat niet op internet te vinden is.
0 0
Bobo het Konijn
Wat maakt deze man zo geschikt? Mensenkennis? Kennis van een voetbal organisatie?
1 -2
mvdk
Het is ook wel handig om iemand te hebben met een hoop kennis naast het voetbal Al die voetballers is leuk, want Ajax is natuurlijk een voetbalclub. Maar Ajax is daarnaast ook een beursgenoteerd miljoenenbedrijf. Het lijkt misschien allemaal makkelijk, maar het is in het echt geen football manager of zo. Het zijn serieuze zaken en daar zijn dit soort mensen nou eenmaal ook nodig. Directeur van ABN AMRO is niet niks, dan kun je echt wel wat!
2 0
AFCHilvarenbeek
Fijn, weer een graaier op een leuke functie. Een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken. Hoop dat hij echt geen rotzooi er van maakt, maar met zijn profiel verwacht ik niet veel goeds....
sorry
9 -9
afca95
Maak kennis met de voetbalwereld 1 grote graaierij
0 -1
Amsteraaij
Mooi, ik hoopte al op berichten over Ajax. Over oranje hoef ik voorlopig echt niks meer te zien! Laat Ajax dit jaar maar eens knallen in nl en hopelijk europees
8 0
Melvin01
Zou het Kut vinden als we niet naar het EK gaan maar laten we dan maar meteen door selecteren. Denk aan vaste klanten zoals Cillessen Tête Riedewald Dijks Bazoer Sinkgraven Klaassen El-Ghazi. Daarnaast talenten zoals van Dijk Rekik Willems Depay Kongolo Ziyech Aké. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Dan hebben we 2 jaar de tijd om te groeien met deze talentvolle lichting. Veel voetbal en vol potentie.
2 0