[Update] Ajax bevestigt gesprekken directie

SamVR, 20-04-2015 om 09:28, 20611 views, De Telegraaf |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Roger van Boxtel moet de nieuwe algemeen directeur van Ajax worden. Dat schrijft De Telegraaf maandagochtend. De dagen van Michael Kinsbergen als algemeen directeur van Ajax zijn daarmee geteld. D66-coryfee Hans Wijers, commissaris van Ajax, stelde Van Boxtel voor.

Van Boxtel was minister in het tweede kabinet Kok en is sinds 2011 voorzitter van de D66-fractie in de Eerste Kamer. Ook is hij voorzitter van de raad van bestuur van PSV-sponsor Menzis en voorzitter van de publieke omroep NPS. Eerder zat Van Boxtel in de opgeheven ledenraad bij Ajax. Ook zat hij in 2011 in het interim-bestuur van de club en was hij deel van de klankbordgroep financiële zaken. Het is nog onbekend hoe lang Van Boxtel zal tekenen en wat er nu met Edwin van der Sar gebeurt, die aanvankelijk de opvolger van Kinsbergen zou worden.

Vast staat dat Kinsbergen de club verlaat, zoals Ajax Showtime eerder bepleitte in een column. Kinsbergen maakte zijn positie onmogelijk door een nieuw tweejarig contract te eisen bij Ajax. Daarnaast wist hij de ontstane onrust in de club niet te voorkomen en was hij eindverantwoordelijk voor de exorbitante prijsverhoging van seizoenkaarten aan de oostzijde van de Amsterdam Arena.

Update 9.27u
Middels een kort statement op de officiële website bevestigt Ajax dat de club in gesprek is met een potentiële opvolger van Kinsbergen als algemeen directeur. Het aflopende contract van laatstgenoemde wordt niet verlengd.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Rudolph J
Van der Sar is geen partij voor deze gasten, te licht. Molenaar zou mijn 1e keuze zijn ... Of Ling?
0 0
wdka
Ja want een Nv laten leiden door ex voetballers zonder noemenswaardige ervaring of opleiding, is een fantastisch plan. Sommigen hier, staan compleet los van de realiteit en kramen met alle respect onzin uit. Ajax is een beursgenoteerd bedrijf en daarvoor heb je bepaalde kwaliteiten binnen de organisatie nodig. Voetbaltechnische beleid over laten aan voetballers, ja! De leiding van de Nv moet men overlaten aan mensen met bestuurlijke ervaring, zo simpel is het.

Zolang men maar met elkaar meewerkt en niet tegen kom je een heel eind. De juiste poppetjes met de bijbehorende expertise op de juiste plek zetten en dat geheel laten samenwerken onder een eenduidige visie en met een duidelijke hiërarchie is een hele kunst. Dat is momenteel het probleem binnen Ajax door het machtsvacuüm van cruijf en het heropbouwen van de visie. Zijn er binnen de organisatie onduidelijkheden over bevoegdheden waardoor verschillende belangen met elkaar botsen wat weer zorgt voor spanningen. Ajax heeft behoefte aan iemand die de visie van cruijf in duidelijke doelen en bevoegdheden kan vertalen en een plan van aanpak kan opzetten. Het opbouwen van de visie en het schoonmalen van de (financiële) rotzooi is afgerond, nu moet de volgende stap worden gezet om Ajax naar een hoger niveau te brengen.
2 -1
JCr14
Dat is toch ook door Cruijff gezegd.
Het voetbaltechnische gedeelte moet door voetballers gedaan worden. Alles daaromheen moet geregeld worden die daar meer verstand van hebben.
1 0
wilyha
gladjakker die al een heleboel mensen in de problemen heeft geholpen met de menzis ja nog zo boef bij ajax kan ajax goed gebruiken
1 -4
RuudRuud
We mogen in onze handjes knijpen met Wijers, een van de meest invloedrijke mannen van Nederland. Van Boxtel lijkt mij niks mis mee, veel bestuurlijke ervaring en aanzien. Bovendien echt een Ajax-hart. We moeten niet doen alsof Cruijff's wil ook wet is....Tenzij Cruijff met gedegen argumentatie op de proppen komt waarom Van Boxtel niet geschikt is, kun je nog een andere kandidaat heroverwegen. Hij lijkt mij een prima opvolger voor Van Kinsbergen, die de touwtjes toch niet helemaal stevig in handen blijkt te hebben. Bovendien, wat is er mis met D66? Van Boxtel lijkt mij een keurige vent....Je moet er toch niet aan denken om van die straatvechters/proleten als v/d Boog of Sturkenboom die macht in handen te geven. Daarnaast zie ik veel liever Wijers aan het roer staan dan een nobody als Ten Have
4 -1
Berlin Brussel Banlieus
Met van der Boog was Ajax nu failliet geweest. Sturkenboom is Utrechts Pleps.

Ik denk dat we hier heel blij mee moeten zijn. Wijers is gewoon een kanjer die niet zo nodig krijsend op de TV moet, maar onzichtbaar de club leidt. In van Boxtel heb ik ook vertrouwen: Iemand met veel bestuurlijke ervaring. van der Sar komt of te kort of is niet goed ingewerkt. Waarschijnlijk beide. Vooral de zoektocht naar een sponsor ging amateuristisch, net zoals de verhoging van de seizoenkaarten. Niet goed gecommuniceerd.
4 -1
godenzonensuper
wanneer flikkeren ze die slop er nu eens uit . Die engnek waait met alle winden mee en overleeft alles.
6 -2
klopper
Hehe...het zal een keer tijd worden dat ze die slang er uit flikkeren. De man die er een heel matig financieel beleid op na hield, vervolgens het wiel van Ten Have kiest, vervolgens van Cruijff en vervolgens gaat klagen over een financiële erfenis, die hij nota bene zelf heeft veroorzaakt. Wegwezen met die vent.
4 0
klopper
Mijn voorkeur gaat zo langzamerhand uit naar Tscheu La Ling...laat hem het maar laten zien. Doet het geweldig bij AS Trencin en is iemand die 'de lijn' Cruijff volgt. Nu is Trencin heel wat anders dan Ajax...maar laat hem het maar bewijzen.
7 -3
Beachboy
Lijkt me uitstekend om met een goede balans van bestuurders en oud voetballers te werken. Ik heb persoonlijk geen idee hoe v Boxtel werkinhoudelijk is, maar in types als Weijers heb ik wel vertrouwen. Een ieder die beweert dat het optimaal is dat er alleen maar oud-voetballers rondlopen is niet wijs. Ajax is nu eenmaal een bedrijf, of je dat nu wilt of niet. Nogmaals de balans is belangrijk, zodat de voetbal technische beslissingen bij de voetbalkenners liggen en de bedrijfsmatige beslissingen bij de zakenmensen liggen. Hoe moeilijk kan het zijn...
3 0
johnd
Klopt, zeggen dat er alleen maar voetballers moeten zitten bij Ajax, is zeggen dat er alleen maar schoenmakers mogen werken bij Eram.
3 0
Quando425
Wijers en van Boxtel worden als 'slechte mensen voor de club' bestempeld door Cruijff. Vervolgens mag Wijers in de RVC plaatsnemen en draagt diezelfde RVC (Wijers) vriendje van Boxtel aan om de functie van directeur te bekleden.

Ik word hier zo moe van. Of je gaat volledig mee in het plan Cruijff en zet daar de mensen neer die zijn plan willen vertegenwoordigen of je laat het plan helemaal liggen (2e optie zou helemaal dodelijk zijn). Dit halve gedoe zorgt er voor dat er binnen de gehele club weer twee kampen ontstaan.

Ik ben wel klaar met de mensen die opgewonden worden van een functie bij de grootste club van Nederland in plaats van mensen die hart voor de club hebben en Ajax naar een hoger plan willen tillen.

Johan kom maar door....
2 -5
godenzonensuper
weijers is juist aangesteld door cruijff..
1 0
Quando425
In een ander artikel staat dat Cruijff hem samen met van Boxtel als machtswellustelingen zag...wat nu de waarheid is is mij niet duidelijk!

Maar als dat zo is dan steekt die Weijers (en de rest van de RVC) nu een mes in de rug van Cruijff want hij weet namelijk heel goed dat Cruijff die van Boxtel er niet bij wil hebben.
0 -1
MosesD
Totale onzin. Weijers is juist aangesteld en had de hartelijke goedkeuring van JC. Van Boxtel echter, die moest destijds idd weg.
Typisch voorbeeld van iemand die de klok heeft horen luiden....
4 -1
Quando425
Dan staat er foutieve informatie op deze site. Want in een artikel verder wordt Weijers namelijk bestempeld als een machtswellusteling door Cruijff.

Daarmee blijft het dan toch ontzettend vreemd dat van Boxtel naar voren wordt geschoven? En daarmee worden er toch weer kampen gecreerd? Als je eerst wordt weggestuurd door Johan Cruijff en vervolgens kom je via een andere weg weer binnen dan lijkt me niet dat je bereidwillend bent om het plan te ondersteunen (en als hij dat wel is dan is het ontzettend ongeloofwaardig).

Dus het bestempelen als totale onzin lijkt me een beetje overtrokken.
0 -2
Ardoe
Des te vreemder is het toch dat de naam Van Boxtel wordt genoemd?
1 0
MosesD
Begrijp daar ook helemaal niets van. Net zoals het feit dat JC nog steeds in Barcelona zit. Niet dat hij kleuterjuf is, maar iets meer betrokkenheid en aanwezigheid lijkt me niet gek, zeker als je weet dat JC niet echt van de digitale communicatie is.
0 0
johnd
Aan de andere kant, de transfermarkt is niet open, het seizoen is bijna af. Wat moet hij nu doen?
0 0
Ajax Koersvast
Cruijff heeft meer te doen.
Hij komt deze maand nog las ik hier laatst.
Dat is goed; hij is inderdaad geen kleuterjuf...
Hopelijk is er niet weer (of nog altijd) een kamp bij Ajax dat zijn plannen probeert tegen te werken.....
0 0
Ardoe
Daar ben ik het mee eens. Toch wel een gemist dat hij niet standaard een dag in de week op de club rond loopt, of ten minste een aantal dagen per maand.
0 0
Boer Gijs
Zelf kom ik niet verder dan namen als Maurits Hendriks en Joop Alberda, of natuurlijk Keje Molenaar, maar die wil misschien niet? Er zijn vast ook nog wel anderen. Wie?
0 -4
ChristianoRonal
Joop Alberda... das een goeie!
0 -3
Tecmessa
Jongens, ik weet niet hoe het met jullie zit maar ik snap er werkelijk geen drol meer van. Wie hoort nou bij welk kamp? Wat doet onze algemeen directeur überhaupt? Heeft de huidige structuur met een TH nou echt zoveel meerwaarde?
4 -2
Koenniiee
Maar wie van Ajax is nu in gesprek met die Van Boxtel? Neem aan dat de RvC dat doet dus. Je zou zeggen dat zij op de hand van Cruijff zijn, maar echter blijken vriendjes nog net zo gemakkelijk binnengehaald te kunnen worden.
1 0
RasAjacied
Inteelt Alert!!! Inteelt Alert!!! v Boxtel is vriendje van Wijers...
3 -3
gras
Ik ben geen Kinsbergen fan, maar als ik zie welke argumenten tegen hem worden gehouden, ben ik op geen enkele manier overtuigd.

Prijsverhoging? Dom en gebrek aan fatsoensnormen, maar herstelbaar en geen reden voor ontslag.

Ontstane onrust voorkomen? Dat is toch niet realistisch. Alsof een niet voetballer ooit zal worden geaccepteerd door van zichzelf overtuigde voetbalmiljonairs. De Boer gaat echt geen bijsturing accepteren en zal zeggen: ik bepaal de speelwijze van het eerste. En Kinsbergen mocht zich niet eens met technische zaken bemoeien, dus daar sta je met je bemiddeling. Evenmin kan Kinsbergen om die reden, als niet voetballer, Jonk overtuigen bij de vergaderingen te zitten, als er al jarenlang niet geluisterd naar hem wordt. Had het misschien kunnen proberen, maar was nooit gelukt. Klinkt allemaal gezocht.

Eisen van een twee jarig contract? Sinds wanneer zijn contractsonderhandelingen een reden om te stoppen? Tenzij je evident onredelijke eisen stelt. Wat dit simpelweg niet is.

Klinkt erg zondebokkerig. Zo van, Kinsbergen luister niet erg naar ons, nu gaan we er een van ons - RvC - inzetten. Maar wat de RvC wil? Geen flauw idee. Betekent dit dat de RvC meer de kant van Jonk op wil? Door degene die de ophoging van het budget voor de opleiding tegenhield, weg te sturen? En degene die goed ligt bij vdSar - die wellicht op de lijn van Overmars en de Boer zit, weg te sturen?

Blijft mij onduidelijk. Alleen geen goede zaak dit.
3 -2
klopper
Heel simpel. Kinsbergen is eindverantwoordelijk. Wellicht kan hij niets inbrengen op voetbaltechnisch gebied...maar hij kan wel zorgen dat beslissingen professioneel genomen worden. Hij kan tegen Frank bijvoorbeeld aandragen dat een speler eerst bekeken wordt en dat er een beslissing wordt genomen door het TH. Zie je een trend ontstaan waarbij 1 partij structureel wordt buitengesloten, dan kijk je of je de structuur aan kan passen. Die prijsverhoging valt natuurlijk onder verantwoording van Van der Sar, commercieel directeur en is een misser van jewelste. Dit valt mij enorm tegen van Van der Sar, maar ook van Kinsbergen. Je hoeft namelijk geen genie te zijn om op je vingers te kunnen uittellen dat een dergelijke prijsverhoging op verzet gaat stuiten. Tevens weet je ook dat je dit heel goed moet communiceren. Ik vraag me ook wel eens af wat voor bestuurders bedrijven hebben...omdat dit soort dingen vaker gebeuren...maar dat er zo amateuristisch of arrogant gehandeld wordt.
2 -1
gras
Het TH zou moeten gaan over aankopen en technisch beleid. Het zou Kinsbergen juist aangerekend worden, als hij daar had willen meebeslissen. Je hebt een punt hoor, met het bewaken van procedures. Maar dit zaakje stinkt gewoon best. Kinsbergen is geen hoofdrolspeler, terwijl de enige wiens kop nu rolt die van hem is. Dan ben je echt aan het zondebokken.

Cruijff moet kleur bekennen en een fout toegeven - waar hij vreselijk slecht in is - en een TD aanstellen. Die Frank overruled en voor de lange termijn staat, waarbij het plan Cruijff leidend is. Maar wel een man met een netwerk, om aankopen te kunnen doen. Denk bijna aan die Ling. Mulder was ook al lyrisch over die Moses Daddy nogwat.
1 0
klopper
Klein beetje onzin, omdat Kinsbergen een aanbieding heeft gekregen voor 1 jaar, volgens de media...en hijzelf 2 jaar wilde.

Ling aanstellen betekend dat Cruijff gelijk krijgt, niet dat hij een fout heeft gemaakt. Daarbij heeft Cruijff de lijn uitgezet en laat het de poppetjes zelf invullen. Dat vind ik alleen maar goed. Ik pleit eigenlijk ook voor La Ling...laat het maar zien zou ik zeggen.
1 -1
gras
Ling aanstellen was idd wat Cruijff wilde, maar niet als TD. Ik wil een TD en niet een trainer die beslist over zijn eigen aankopen of beleidslijn.

Hij laat goede dingen zien bij zijn club, zowel qua opleiding, scouting als prestaties.

En hij heeft John de Wolf knock out gemept. Wat wil je nog meer.
0 0
MosesD
Moses Daddy is een geweldige blunder geweest van de scouting. Of hebben we eigenlijk geen scouting? Ik begin er onderhand beetje genoeg van te krijgen. Kijk nou eens naar de rust en helderheid bij Psv. Heeft niet zozeer met hun kampioenschap te maken, maar daar is gewoon een duidelijk 3manschap. Bij ons een th, een directie, een coach die zogenaamd passant is maar wel veel te vertellen heeft, etc. Ik ben gewoon voor een technisch directeur die samen met de directeur de grote lijnen uitzet. Af en toe zit de coach of het hoofd jeugdopleiding aan als het hun pakkie an aangaat.
2 -2
klopper
Sorry, maar dat is echt onzin. Als PSV een aantal keer, terecht, punten had verloren aan het begin van /midden in de tweede seizoenshelft, was het daar ook weer onrustig geworden, geloof me. En ze hebben het daar wat mij betreft totaal niet voor elkaar. Ze hebben diverse spelers gehaald, ten koste van hun eigen jeugd...door menigeen al voorspelt...en er staat helemaal niets klaar in Eindhoven. Misschien Hendrix, maar die krijgt toch geen kans. Als PSV wat minder geluk had gehad en een aantal blessures, zoals Ajax...dus Guardado, De Jong, Wijnaldum...dan was ook daar de pleuris weer uitgebroken. Echter liep het anders en zat werkelijk alles mee. Prima, dat gebeurd wel eens...maar dat zegt niets over het 'geweldige' PSV...want die werden door Zenit op alle fronten gedeklasseerd.

Moses Daddy, begrijp ik ook helemaal niets van...vooral omdat je op dat moment De Sa had, meen ik te herinneren. En ik vraag mij ook af wat de scouting bij Ajax doet. Jonkies hebben enorm veel potentie, maar Duarte, Zimling en van der Hoorn worden volgens mij nooit serieus gescout en het lijkt meer op 'achter het bureau'-scouting, dan professioneel iemand bekijken of hij goed genoeg is voor Ajax. Wat dat betreft ben ik aanhanger van Jonk. Niets halen, tenzij het echt duidelijk een versterking is.
2 -1
Sterretje73
Aan de andere kant zie je heel erg vaak in het bedrijfsleven dat we met z'n allen in het ootje genomen worden. Nl: dat men het vertrek van Kinsbergen expres heeft laten samengaan met een onpopulaire beslissing waarvan men wist dat deze zeer fout zou gaan vallen. Oftewel....Kinsbergen wordt heel bewust en met zijn eigen medeweten als zondebok voor ons supporters gebruikt. Juist met een tweetal politici (wat moeten die gasten in godsnaam bij onze club) in dienst is dat ook een zeer plausibel scenario... Ik wordt hier weer heel erg onrustig van iig. Gadverdamme waarom kan het nou niet gewoon eens rustig blijven bij Ajax.
2 0
klopper
Ik wordt ook niet echt vrolijk van de huidige gang van zaken...we zullen moeten afwachten of deze jongens in de zomer wel de juiste keuzes kunnen maken, al biedt het vooruitzicht op het halen van Gudelj niet de hoop dat ze het begrijpen.
0 0
ChristianoRonal
amen.
1 -3
aJaxppy
Echt raar trouwens dat Johan dit goed vind! Z\'n vriend er uit en iemand op z\'n plek die hij niet moet...
1 -2
aJaxppy
Belachelijke actie.. Club takelt echt weer zienderogen achteruit.. Voetbal is al jaren niet om aan te gluren en we beginnen weer compleet waar we vijf jaar geleden begonnen, een grote bestuurlijke pleuris zooi...
0 -1
Rayno95
Oke, en nu?
0 0
afca95
Die beursgang heeft Ajax echt naar de klote geholpen qua bestuur... Misschien ook wel qua voetbal! Onze club wordt misbruikt door mannetjes zoals kingsbergen, nu weer 1 of andere politicus die ff z'n zakken wilt vullen!
2 -2
Cruyffista
Het moge duidelijk zijn dat dit niet het plan van Cruijff is. Als supporters moeten we direct massaal aangeven dat we het hier niet mee eens zijn. Het is beter als deze man bij voorbaat afziet van de functie, dan dat we hem weg gaan pesten als hij er eenmaal zit...

Petitie of brief starten, die iedereen digitaal kan ondertekenen?

Ps: zou van duivenbode dit in zn eentje kunnen blokkeren?
1 -3
Boer Gijs
Het lijkt me best een aardige man die van Boxtel (ook al is die d'66. Maar alsjeblieft worden we nu door die partij overgenomen? Sowieso door politici? Ik ben niet kapot van hoe Cruijff de dingen aanpakt, hij zegt dat er voetbalmensen moeten zitten. Dat punt snap ik, maar volgens mij moet het een combi zijn van sportman en leiding kunnen geven. Denk aan iemand als Toon Gerbrands. Nu is Ajax een stuk lastiger om te leiden als die club van de gemeente Eindhoven. Maar zo iemand moet het mijns inziens zijn. Niet persé een oud-voetballer. Je ziet het met V.d. Sar, een goede voetballer is niet automatisch meteen een goed directeur van een voetbalclub. Gelukkig ziet Sar zelf in dat hij dit (nog) niet zomaar kan, voor er brokken van komen. Zelf kom ik niet verder dan namen als Maurits Hendriks en Joop Alberda, of natuurlijk Keje Molenaar, maar die wil misschien niet? Er zijn vast ook nog wel anderen. Wie?
1 0
MankeNeliss
Ik ben het er juist wel mee eens. Kinsbergen is voor de lange termijn niet geschikt. Hij had duidelijkheid moeten verschaffen. Nu ligt het probleem tussen de Toekonst en de Arena op straat. Wat dat betreft mag je blij zijn dat de commissarissen ingrijpen en de directeur niet verlengen. Met van Boxtel heb je een zeer betrouwbare bestuurder in huis. Een man van coalities. Ik ben ervan overtuigd dat hij de boel bij elkaar krijgt, precies zoals Cruijff aangaf en prompt gast de directeur er uit. 1 en 1 = 2
1 0
MosesD
Van Duivenbode? Jij hebt blijkbaar geen flauw idee wat er gaande is bij Ajax. Van Duivenbode zit op de fiets bij Overmars. De enige Cruyffianen binnen onze club zijn Jonk en Jongkind. Neem van mij aan dat de pleuris weer gaat uitbreken.
1 -1
Ardoe
Hoezo? Van Duivenbode is toch ook gewoon een Cruyff adept? Keje Molenaar overigens toch ook?
0 0
MankeNeliss
Dat zal de reden zijn dat van Boxtel is voorgesteld. Kinsbergen heeft het niet meer in de hand. Boxtel is juist een bruggenbouwer, precies wat Cruijff aangaf om met het beste van beide werelden verder te gaan.
Opvallend is dat de rol van vd Sar steeds onduidelijker wordt. Blijft die nog steeds meeliften?
1 -2
Inhartennieren
Ik denk zelfs dat dit al met Johan besproken is.
0 0
MosesD
Maar van Boxtel moest destijds opdonderen van Cruyff.....
0 0
MankeNeliss
Volgens mij was v Boxtel tijdelijk ingehuurd om de boel op de rails te zetten.
2 0
MosesD
Heel vreemd dit. Moest weg van JC cs. Kan het nu helemaal niet meer volgen.....
1 0
Ibrano9
Cruijff wilde deze man destijds nog uit de ledenraad daar die man er alleen maar zit voor eigen glorie. Er lijkt weer een nieuwe rel te ontstaan op deze manier terwijl we juist gebaat zijn bij rust. Ze leren het ook nooit. Zet daar een man neer die de lijn Cruijff uitzet!
1 0
Ardoe
Wtf, worden we nu een D'66 club?!
1 -1
Justin4195
Nee.
0 0
hetje
Dan zal de beerput wel weer open gaan. hopelijk blijft het rustig bij ons aller ajax.
0 0
pizzapunt
Ik ken deze man niet en kan er niet over oordelen, iemand die meer weet?
1 -1
atl
Samen met de bestuursvoorzitter Henny Hendriks een van de grootste Cruyff haters
0 0
Justin4195
gewoon niet oordelen? lijkt me beter als je geen verstand van zaken hebt..
1 -1
Ewald
A joh. Veel hebben hier ook geen verstand van voetbaal en geven ook gewoon hun ongezouten mening ;)
2 0