Nieuwe opzet Youth League biedt A1 kansen

BvdPloeg, 14-11-2014 om 10:21, 22447 views, Ajax Showtime |

Profiteer eerder van Black Friday in de Ajaxshop!

De Youth League in de huidige vorm gaat vanaf volgend seizoen op de schop. Het jeugdtoernooi waaraan Ajax A1 de eerste twee edities meedeed gaat uitbreiden. De opvolger van The NextGenSeries kan komend seizoen zomaar eens drie Nederlandse teams op de lijst hebben staan. Ajax Showtime legt het voor je uit. 

Ajax was en is vorig seizoen en dit seizoen de enige Nederlandse deelnemer. De Youth League maakte in zijn eerste twee seizoenen namelijk gebruik van exact dezelfde opzet als de UEFA Champions League. Alle 32 ploegen die zich voor dit hoofdtoernooi plaatsten, kwamen met hun A1 automatisch ook terecht in de Youth League. Dezelfde tegenstanders, hetzelfde speelschema, de Youth League was twee jaar lang een jeugd-versie van het miljoenenbal.

Omdat Feyenoord, de runner-up van de laatste twee seizoenen Eredivisie, er twee keer niet in slaagde het hoofdtoernooi van de Champions League te bereiken, mocht ook Feyenoord A1 niet uitkomen in de Youth League. Het eerste seizoen was ook voor Ajax geen succes, in de poulefase werd het al uitgeschakeld. Deze jaargang staat A1 wél bovenaan in een groep met FC Barcelona, Paris Saint Germain en APOEL Nicosia.

Nieuwe toernooi-opzet
Maar wat gaat er veranderen waardoor er volgend seizoen misschien wel drie Nederlandse clubs in de Youth League spelen? Allereerst de nieuwe opzet wat betreft het toernooi: ook volgend seizoen zullen er 32 clubs uitkomen in acht poules van vier uitkomen in de Youth League, gelijk aan de loting van de Champions League. De eerste verandering is dat volgend seizoen (2015/2016) alleen de groepwinnaars doorgaan naar de laatste zestien. 

De nummers twee uit de acht poules spelen tegen de acht winnaars van de zogeheten 'Domestic Champions Path'. Dit is een toernooi naast de Youth League-poulefase met ook 32 clubs. Zij spelen een knock-out-toernooi waarin uiteindelijk na twee rondes (uit en thuis) acht ploegen overblijven. Zij spelen in de 'Knockout play offs' om acht tickets bij de laatste zestien van de Youth League. Op deze manier zijn er meer clubs (64 in totaal) die kans maken op de achtste finales van het hoofdtoernooi.

De Knockout play offs worden gespeeld door middel van één wedstrijd, de nummers twee uit het hoofdtoernooi van de Youth League spelen sowieso thuis. In de achtste finales van de Youth League wordt er ook maar één wedstrijd gespeeld om te bepalen welke acht clubs naar de kwartfinales gaan. Wie er thuis speelt, wordt bepaald middels een loting. Ook in de kwartfinale wordt er geloot om te bepalen wie zich in één wedstrijd plaatst voor de halve eindstrijd. De halve finales en de finale worden gespeeld op nog onbekend terrein.

Meer kampioenen
Door de nieuwe opzet zorgt de UEFA ervoor dat er niet 32, maar 64 clubs zijn die hun A1 kunnen afvaardigen voor een Europese ervaring. Maar hoe worden de clubs geselecteerd die aan de nieuwe 'Domestic Champions Path' gaan deelnemen? Heel simpel: op basis van de coëfficiëntenlijst van de UEFA worden de 32 hoogstgeplaatste landen geselecteerd. De jeugdkampioenen van 2014/2015 spelen het jaar daarop in het nieuwe knock-out-toernooi.

De ploegen op deze lijst die op basis van een kampioenschap van het eerste elftal al in de Youth League spelen, worden vervangen door de daarna hoogst geplaatste club op de coëfficiëntenlijst. Kortom: de jeugdteams van de kampioenen uit Spanje, Italië, Engeland enzovoort zullen in de Youth League uitkomen, waardoor landen die bijvoorbeeld 45e staan op de coëfficiëntenlijst toch Europees in actie kunnen komen met een jeugdteam. 

Voordeel voor Nederland
Voor Nederland betekent het dat er ieder seizoen minimaal één deelnemer is aan de Youth League, namelijk de landskampioen. Maar er is meer mogelijk. Als de nummer twee uit de Eredivisie zich via de voorronde plaats voor het hoofdtoernooi van de Champions League, komt die nummer twee ook automatisch met een jeugdteam uit in de Youth League. 

Een scenario met drie teams is ook mogelijk, zo stelt de KNVB tegenover Ajax Showtime. 'Helaas mogen we geen vervangend U19-team mee laten doen als blijkt dat de landskampioen uit de Eredivisie en de kampioen van de Nike A-junioren-competitie hetzelfde zijn', vertelt woordvoerster Maruschka van Soest. 'Als de kampioen van de Nike A-junioren-competitie een andere club is dan de landskampioen van de Eredivisie én de nummer 2, dan zijn drie clubs in de Youth League mogelijk. De landskampioen, de nummer twee die zich via voorronde plaats voor de Champions League én de kampioen van de A-jeugd.   

Bovenstaande betekent dat Ajax A1 meer mogelijkheden heeft om deel te nemen aan een Europees toernooi. Mocht Ajax 1 geen kampioen worden of mocht het zich niet plaatsen via voorronde als nummer twee, dan kan Ajax A1 alsnog deelnemen als het in het voorjaar kampioen wordt in de nieuwe Nike A-junioren Eredivisie. In dat geval moet Ajax wel deelnemen aan de 'Domestic Champions Path' en is de route naar succes een stukje langer.

Dispensatiespelers
Dan nog één laatste verandering, gemeld op de site van de UEFA zelf: vanaf komend seizoen mogen clubs die deelnemen aan één van de twee toernooien drie dispensatiespelers inschrijven. Van de veertig U19-spelers die speelgerechtigd zijn, mogen er drie uit de categorie U20 komen. In het geval van Ajax betekent dat dat spelers als Jaïro Riedewald en Robert Muric ook volgend seizoen nog mogen worden ingeschreven voor de Youth League. (foto: Jeffrey van Bakel)

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Lazell
Wat een belachelijke opzet!

Nog steeds krijgen jeugdteams de voorkeur op basis van prestaties van het eerste elftal. Speelt het eerste CL, maar heeft het een dramatische jeugd, mag die jeugd deelnemen aan de Youth League. Wordt het beste nationale jeugdteam kampioen maar speelt het eerste geen CL, moet het eerst naar de Domestic Champions Path.

Vreemde gang van zaken. Je zou toch, net zoals bij de CL, altijd de beste teams willen zien spelen?
0 0
OKP-AFCA
Nee, ze willen geld zien. Het kan ze geen fuck schelen of de teams goed zijn.

City A1 levert door de naam waarschijnlijk veel meer op als Midjylland A1... die laatste is denk ik veel beter dan City A1.

Bovenstaande puur als voorbeeld.
0 0
Lazell
Begrijp ik.

Als voetballiefhebber frustreert me dit enorm. Het gaat al lang niet meer om voetbal.
0 0
RuudRuud
Duidelijke, uitgebreide uiteenzetting, maar totaal irrelevant voor Ajax aangezien we toch gewoon weer kampioen gaan worden
0 0
Lazell
Het is gewoon oneerlijk, dat koopclubs die niets met eigen jeugd doen (Chelsea, City, Real, PSG) automatisch in de jeugd CL mogen spelen en clubs die het juist van de jeugd moeten hebben, worden uitgesloten terwijl ze misschien wel een veel beter team kunnen sturen.
0 0
AjaxPassion
Gasten, ben toch niet altijd zo negatief. Het gaat iig de goede kant op. Dit is allemaal in het voordeel van Ajax en NL. De extra deelname is gunstiger voor NL dan Spanje bijvoorbeeld en door de extra dispensatiespelers (wat ook al zo was in de nextgen, hierdoor en sinds dit toernooi heeft Veltman echt nog de belangrijke stappen in zijn carrière gezet, gunstig voor laatbloeiers dus) gaat het niveau alleen maar omhoog. Ook nog eens gunstig voor een club die zich op de jeugd richt!
0 0
Leprechaun
Aardige opzet in de zin dat de A1 ook kans maakt mee te mogen doen indien het eerste geen kampioen wordt. Je moet er niet aan denken indien PSV kampioen wordt dat we naar de A1 van PSV moeten kijken in de Youth League. Dat terwijl de A1 van Ajax heeft aangetoond die competitie te kunnen winnen.
0 0
scstan94
Barca 1 speelt toch CL dus dan mag Barca a1 ook automatisch meedoen
0 0
Mace0107
Owja, mijn fout.
0 0
mistermiyagi
Haha beetje onduidelijk is het wel.
Maar terecht er zijn hele goede u19 ploegen die niet meedoen met de youth league
0 0
scstan94
Waarom dispensatie spelers, snap daar het nut ook niet van
0 0
joodje!
Om het niveau omhoog te krikken, jongere spelers kunnen zich optrekken aan de ouderen. Hierdoor komt het spelniveau van de Youth League hoger te liggen, waardoor talenten meer weerstand ondervinden. Dit bevordert de ontwikkeling van de talenten en dus van het voetbal in het algemeen.
0 0
Torque
Juist. Waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan!
0 0
3*stars*3
Idd...
0 0