Portret: Daley Blind, bespot en bejubeld

TomCopier, 30-08-2014 om 19:54, 26021 views, Ajax Showtime | Er is een collectie voor Champions League-artikelen.

PORTRET - Als iemand weet dat de lijn tussen falen en succes in de voetballerij flinterdun is, dan is het Daley Blind wel. De 24-jarige international werd twee jaar geleden nog verguisd door de eigen fans, maar heeft nu als dé motor van Ajax' geambieerde combinatiespel een transfer naar Manchester United verdiend.

Het is 12 augustus 2012. Ajax staat in de eigen ArenA met 1-2 achter tegen AZ. Trainer Frank de Boer grijpt in. Daley Blind, die net als de andere 10 spelers rijp was voor een wissel, wordt naar de kant gehaald. De supporters op de tribune juichen: eindelijk wordt die dramatische linksback gewisseld.

Het is 17 augustus 2014. Ajax speelt in Alkmaar tegen AZ. De meegereisde aanhang zingt vanuit het uitvak: ‘Daley nog een jaar, nog een jaar. Daley nog een jaar!’, bedoeld om de inmiddels tot sterkhouder uitgegroeide verdedigende middenvelder over te halen nog een jaar in Amsterdam te blijven voetballen.

Makkelijk heeft Blind het nooit gehad. Toen kleine Daley zich als vierjarig spelertje op de Toekomst meldde, werd al snel geroepen dat hij alleen bij Ajax kon spelen vanwege zijn vader, Danny Blind. Ook tijdens de Fluwelen Revolutie werd de naam Blind verguisd. Er gingen zelfs geruchten dat Daley’s contract niet verlengd zou worden, omdat zijn vader pro Van Gaal was. Eigenlijk heeft de reputatie van zijn vader, ondanks een goede band tussen Danny en Daley, hem meer in de weg gezeten dan geholpen.

Gelukkig liet Blind altijd zijn voeten spreken. De geboren en getogen Amsterdammer werd in 2008 verkozen tot grootste talent van de jeugdopleiding van Ajax en maakte datzelfde jaar zijn debuut onder Marco van Basten. Omdat diens opvolger Martin Jol niets in de jonge linksback zag, werd Blind verhuurd aan Groningen.

Gelukkig zag Frank de Boer, toen die dikke coach met dat trainingspak weer was opgehoepeld, wel hoe goed Blind kon worden. De Boer gaf Blind een basisplek en vertrouwen, maar de fans waren nog niet overtuigd van de meerwaarde van de linksback. Het dieptepunt van de carrière van Blind vindt plaats in de wedstrijd tegen AZ: de ArenA juicht (vanaf 05:35) als Blind wordt gewisseld.

Een vreselijk moment, maar vanaf toen is het alleen maar bergopwaarts gegaan. Aan het einde van datzelfde seizoen (ja, echt waar) wordt Blind verkozen tot Ajacied van het Jaar. Een jaar later wint Blind, inmiddels met vier kampioenschappen op zak, in mei 2014 de Gouden Schoen als beste speler van de Eredivisie. Na een fantastisch WK met Oranje meldt Manchester United zich en vertrekt hij voor 17.5 miljoen euro naar Engeland. Daley Blind, sterker dan ooit, neemt op fenomenale wijze revanche voor het gezeik dat hij jarenlang heeft moeten aanhoren. Wát een held.

Door Tom Copier (
Twitter: @Tommaestro)

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Godenzoon88
17.5 voor Blind. Bam 100% winst voor Ajax. Vooral als je nagaat dat strootman ook zoiets kostte.

Bedankt. Was alleen fan van zijn strijdlust en er 100% voor gaan. Voor de rest niet echt een ajaxspeler alleen qua naam
0 0
TrabzonsporLove
Wat zijn die dames die bij ajax spelen zo lekker... ik 1 van hun hebben in bed
0 0
jvs
Het artikel klopt maar half!
Ik was een fan van Daley vanaf het begin en er waren duizenden met mij!
Ajax verliest wat zonder Daley.
Dit is een zwarte dag!
0 0
zwollie
Bedankt louis om ajax vlak voor de deadline nog deze streek te leveren. Had je toch iets hoger in mijn achting zitten.
0 0
vd.Vaart
ps: Toby Alderweireld zit weer niet in de wedstrijd selectie van Atl. Madrid. Mocht Moisander toch nog vertrekken bij ons, dan zou ik voor Alderweireld gaan en Viergever is al de vervanger van Daley Blind.


0 0
SNTR
Voelt Toby zich veel te groot voor joh
0 0
vd.Vaart
Eyongh Enoh gaat naar Standard Luik.. word een prachtige wedstrijd tegen Feyenoord 2x.
0 0
markajax
ik zet bij bwin in op een gele kaart voor Enoh! Wat een held was dat!
0 0
Rds1977
Hoe erg ik er ook van baal
SUCCES Daley
0 0
jeugdgaatvoor
Mooi moment dat tegen Blind en nu is iedereen verliefd op Blind raar.
0 0
Bensco
Dat is de kracht van blind geworden. Bekritiseerd, de grond in getrapt en er bovenuit gekomen. Blind is geen clubheld geworden op basis van techniek maar op karakter ;)
0 0
ajaxmening
Veel succes het is hem gegund maar die poppenkast vooraf had beter achterwegen kunnen blijven, intern was bekend dat de deal onder elkaar geregeld was de afgelopen zomer, bedrag was bekend en Ajax had zich al voorbereid op inclusief de Boer, vervelend dat de supporters elk seizoen worden voorgespiegeld dat spelers zullen blijven maar keer op keer vertrekken opvallend net voor het sluiten van de transferperiode, hierdoor kan en zal Ajax zich verschuilen dat er niet veel meer te halen valt en gaat het door met hun benadering van de ingezette koers namelijk inversteren in leeftijd 17/20 jaar en geen bepalende spelers halen die direct al een probleem verzorgen inzake het salaris platform, nogmaals ik gun Blind het alle beste en vertrouw op zijn kwaliteit, immers hij blijft een echte Ajacied.
0 0
Danivr
Als dat zo is hadden ze Mokotjo wel gehaald voordat Twente dat deed. Dit geloof ik dus niet...
0 0
ajaxmening
Ajax kan iedereen kopen, maar Mokotjo vond men een leuke speler maar niet een meerwaarde, terwijl hij voor een stuiver kon worden opgehaald, Serero had contract verlenging verkregenen ik zie in hem zelfde type speler, daarnaast zal indien deze van Heerenveen wel komt gericht zijn op toekomst, als ik Ajax was haalde ik hem pas in de winterstop omdat Heerenveen een vracht geld gaat vragen vandaag terwijl hij niet eens direct nodig is, ik blijf nog steeds Andersen de idealen speler vinden vanuit de half dan wel 10 postitie, enige die kaan versnellen met bal aan de voet.
0 0
mrniceguy
Zelfde gaat met andersen gebeuren. Let maar op. ( denk ik dan haha )
0 0
jaribombari
Ik zie wel potentie, maar het komt er absoluut nog niet uit.

Blind is al 2 seizoenen de beste Ajacied. Er blijft nu heel weinig meer over.
0 0
Lewis Hamilton
Zelfs door eigen fans lang niet gewaardeerd, maar gaat nu wel naar een van de grootste clubs ter wereld.
0 0
SNTR
off: als je denkt dat je alle ellende hebt gehad. Eto'o staat er 1 minuut in en scoort meteen. nota bene tegen Chelsea
0 0
Robinjo1988
En daarna meteen weer raak voor Chelsea, HAHA!
0 0
SNTR
Wat een wedstrijd. Je zou haast denken dat je FIFA speelt zoveel goals
0 0
JCr14
Voor een dikke 5 miljoen per jaar hoor ik net.
0 0
SNTR
koopje
0 0
Rayno95
Laat die gozer gewoon los, zet hem uit je hoofd net als meerdere hier.... pffff
0 0
SNTR
Ja die commentator begint bijna elke keer als Eto'o in beeld is over Ajax nogal hinderlijk
0 0
Chachiboy
Daley, vanmiddag was ik pissed dat je weg was, maar vooral pissed vanwege het feit dat je niet meer bij ons bent. Jou heb ik altijd alles gegund, zeker gezien waar je vandaan komt.

Een teleurgesteld gevoel heeft bij mij plaats gemaakt voor trots. Ik ben trots dat jij zo'n geweldige Ajacied bent die nu bij één van de grootste clubs ter wereld gaat spelen (kijk mij praten alsof hij dit leest, haha).

Ik wens je het allerbeste en ik hoop dat jij wél het afscheid krijgt die je verdient, niet zo'n schandalig armoedig gebeuren zoals bij Siem.

Hopelijk tot ziens Amsterdamse strijder!!!
0 0
flithje
een held ben je niet vanaf het begin, in held wordt je. Mini Blind succes!
0 0
Bensco
Ik mis hem nu al... Het ga je goed blind
0 0