'Muric komt al maanden niet opdagen'

SamVR, 19-05-2014 om 07:00, 56515 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

LOUCHE - De situatie van Robert Muric bij Dinamo Zagreb begint erg te lijken op de situatie waarin Dejan Meleg zich voor zijn transfer naar Ajax bevond. Er is een Oost-Europese club die veel geld eist, een aantal louche zaakwaarnemers en in het midden een veelbelovend talent dat niet aan spelen toekomt.

Muric, nu achttien jaar oud, geldt als een van de grootste talenten van Europa. De buitenspeler staat volgens Marc Overmars in de belangstelling van de complete Europese top, maar Ajax moet zijn nieuwe club worden. Dan moet Overmars hem wel los weten te weken bij Dinamo Zagreb, zijn zaakwaarnemers lozen en zorgen dat Muric snel weer fit kan worden.

De club

Muric debuteerde dit seizoen voor Dinamo Zagreb en liet vervolgens kort na de winterstop weten een transfer te willen maken. Dinamo Zagreb zegt echter dat zijn contract nog doorloopt tot medio 2015 en wil hem niet zomaar laten gaan. 'Onze jeugdopleiding en het harde werk van Muric zelf hebben hem gemaakt tot de speler die hij vandaag de dag is', vertelt Vedran Attias, woordvoerder van Dinamo Zagreb, aan Ajax Showtime. 'Wij zouden het als club terecht vinden als hij nu wat terug zou geven. Zo niet, dan zijn we klaar voor andere uitkomsten.'

Met dat laatste doelt Attias op een lucratieve transfer. De kampioen van Kroatië weet zijn beste talenten doorgaans voor vele miljoenen te verkopen. In de afgelopen zes jaar wist het flink te cashen voor bijvoorbeeld Luka Modric (20 miljoen euro), Mario Mandzukic (7 miljoen euro), Dejan Lovren (9 miljoen euro), Vedran Corluka (10 miljoen euro), Eduardo da Silva (9 miljoen euro), Mateo Kovacic (15 miljoen euro) en zeer recent Alen Halilovic (2,2 miljoen euro).

De zaakwaarnemers

Als Ajax tot een akkoord weet te komen met Dinamo Zagreb, wat zomaar zou kunnen, dan wacht er een ander obstakel. Muric heeft een aantal louche zaakwaarnemers om zich heen, die hem nu weg proberen te loodsen bij Dinamo Zagreb. 'Zijn agenten brengen constant onjuiste berichten over de situatie naar buiten', vertelt Attias. 'Muric doet dat zelf ook, omdat zijn management dat wil.'

Op verzoek van zijn zaakwaarnemers heeft Muric begin februari tegen Dinamo Zagreb gezegd dat hij op een transfer aast. 'Toen begon het probleem', vertelt Attias hierover. 'Nadat Muric zei dat hij wilde vertrekken, zette de trainer hem terug naar het beloftenelftal. Sindsdien is Muric voor geen enkele training meer op komen dagen, terwijl het voor een speler van zijn leeftijd erg belangrijk is om elke week te spelen. Niemand weet nu hoe dit zal eindigen.'

Door Sam van Raalte (Twitter: @SamRaalte | e-mail: S.vanraalte@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
De_Meer
Als je een talent als Muric haalt moet je hem zo snel mogelijk speeltijd in het eerste geven. Zelfde geld voor Zivkovic.
Meleg moet je of uitverhuren of bij het eerste halen en speeltijd gunnen. Andersen heeft afgelopen seizoen wel kansen gehaden niet weten te overtuigen,die kan je nu beter uitverhuren tenzij de Boer hem bij het eerste wil.
Niet te lang wachten met die jonge talenten. Als ze er wat bovenuit steken en hun fitheid het toelaat, gooi jonge talenten zo snel mogelijk voor de leeuwen. Goed voor die spelers hun ontwikkeling en leuk voor het publiek. Altijd mooi om een speler op jonge leeftijd bij Ajax te zien debuteren.
0 0
Gregorclegane
Hupperts. En Becker. We hebben Kishna Fischer Milik en Zivkovic. Liefst zou ik Meleg er ook bijhalen.
0 0
Johan Cruijff
Laat deze jongen aub gaan! Ajax moet zich niet gaan bemoeien met deze ratten van zaakwaarnemers! Koop gewoon Kostic voor Rechts of als Linksbuiten. Die staat er direct terwijl deze jongen nog moet groeien. Ajax heeft iemand nodig die er direct staat.
0 0
gebruikersnaam
Dit gastje van 18, wat nog geen heel seizoen gespeeld heeft, wil dus al een transfer waarop de club besluit hem terug naar het tweede elftal te zetten en speelminuten te gunnen aan spelers die er volgend jaar ook staan. Vervolgens besluit dit ventje helemaal niet meer op te komen dagen. En dan schijn hij ook nog vertegenwoordigt te worden door meerdere zaakwaarnemers.Kutmentaliteit en vage entourage, dit soort gasten moet je helemaal niet willen.
0 0
wendoo9
Hij wilt gewoon naar Ajax dus doet hij alles aan om te vertrekken. Niiks mis mee toch !! Groningen toen Silva, onze held Luis,dus dingen gebeuren gewoon eenmaal in de voetballerij.
0 0
MaupCaransaNES
Waarom schrijf jij erover zonder je te verdiepen in de werkelijke zaak? Volgens de FIFA mag een speler onder de 18 nog niet een volwassenen meerjarige verbintenis aangaan. Door regelgeving in Kroatië zou dat volgens hun rechters wel mogen. Robert Muric beproeft liever zijn geluk elders op 18 jarige leeftijd, dus moet dat geschil ook door een rechtsgang worden verholpen. Voor hem zijn deze maanden gewoon een soort van geblesseerd zijn, want hij wilt gewoon dolgraag onder Dennis Bergkamp mogen werken. Alleen Dinamo denkt hem die kans te moeten beletten. Tja, als niet beide partijen gebonden willen zijn aan een contract, dan kun je een volwassene niet verplichten om toch te blijven in verband met een dienstverband als minderjarige. En volgens mij moeten ze nog steeds met schaamrood op de kaken zitten in verband met de Lyon-zaak. Snap Dinamo een beetje, schaamteloos zijn ze daar!
0 0
gebruikersnaam
Volgens het bericht is Muric 18 dus ik begrijp niet precies waar je heen wilt met dat deel van je betoog. Ten tweede, stel een 18-jarige speler van ons eist, na nog geen half jaar in het 1e te hebben gespeeld, meteen een transfer naar bv ManU. Hij wordt teruggezet naar het 2e en komt vervolgens een half jaar niet opdagen. Zou je dan ook positief zijn over zijn gedrag? Is Ajax dan ook de club die flauw bezig is omdat ze denken hem de kans te moeten beletten om met Ryan Giggs te werken? Die gozer heeft daar jarenlang mogen spelen en opleiding mogen genieten. Een beetje respect naar de club die je die opleiding heeft geboden is dan wel op zijn plaats.
0 0
boye04
Zou jij respect naar je club tonen waar je opgeleid bent als je een wurgcontract hebt (als dit inderdaad zo is) en door allerlei luche zaakwaarnemers en clubleden worden omringd. Denk het niet.
0 0
MaupCaransaNES
Het contract waar Dinamo het over heeft is ondertekend toen hij minderjarig was.

Een doorsnee speler bij Ajax zou dat niet wagen, omdat bij ons het sportieve plaatje voor een 18-jarige gewoon uitmuntend is. Dus dat is het risico dat elke club loopt, dat je rekening moet houden met de ambities van de spelers.

Muric heeft alle recht om naar Ajax te gaan. En hij is alle moeite waard.
0 0
ProudToBeAnJew
Haal die gozer nu meteen : https://www.youtube.com/watch?v=719MDKlGvzg
0 0
ajaxmening
Kostic is helder,sterk en inzetbaar.Muric wordt niks.
0 0
Beretta
Het voetbalwereldje is echt een verkapte vorm van slavenhandel, sommigen worden geweldige gladiatoren en kunnen zich 'vrij kopen', anderen blijven lang in handen van zaakwaarnemers en/of zijn niet in staat om verstandig en gedoseerd met hun financien om te gaan waardoor ze na hun carriere snel failliet gaan. Moderne gladiatoren, meer niet. Ik zou voor geen goud willen ruilen.

We zien alleen de succesverhalen zo groot uitgemeten (survivorship bias) maar voor elke speler die de top haalt zijn er honderden (zo niet duizenden), met dezelfde aspiraties en misschien wel helemaal niet zoveel minder talent, die het niet halen. Het wordt vooral triest wanneer iemand zijn hele jeugd wijdt aan het voetbal, niet investeert in andere opties en faalt.

Ik hoop voor Muric dat hij die ratten van zich af kan schudden en dat Dinamo ook een beetje meedenkt. Ajax zal in meerdere opzichten een zegen voor hem zijn. Hopen dat we deze vis die op het droge dreigt te raken het gemoedelijke Nederlandse vijvertje in kunnen leiden met Ajax als opper-'school', dan kan hij zich geleidelijk, doortastend en speels naar grote hoogtes bewegen.
0 0
stefanwillem
Laat maar gaan, hier moet je als club je handen niet aan willen branden. Zal wel via een "legale" constructie naar een grote club met een miljardairsvoorzitter gaan.
0 0
AjaxD1986
Hoe zit dat met Meleg eigenlijk? Hij zit nu toch gewoon bij een Nederlandse zaakwaarnemer?
0 0
SamVR
Hij zit nu in Nederland bij Winny Haatrecht, waar ook bijvoorbeeld Kenneth Vermeer bij zit.
0 0
Rayno95
En Denswil ... Is ook niet de beste zaakwaarnemer, maar beter natuurlijk dan die gozer die hij 1st had en Raiola. :)
0 0
j0rdiii
Heeft ie volgens mij nog steeds hoor. Haatrecht is een tussenpersoon.
0 0
djaxax1
Straks moet Ajax 8 miljoen betalen..
3 voor Muric en de rest voor zijn zaakwaarnemers...
0 0
JanTa
Bij Meleg was dat niet gebeurd en het zal ook nu niet gebeuren bij Muric. Ik vraag me alleen af wanneer die papieren tijgers van de UEFA nu eindelijk eens in actie komen want elke keer is er gelazer met dubieuze zaakwaarnemers uit die hoek.
0 0
JesusZoonVanGod
Het wordt gewoon eens tijd dat de UEFA met een fatsoenlijk systeem voor zaakwaarnemers gaat komen. De belangen van spelers kunnen nu gewoon behartigd worden door allerlei soorten criminelen, die alleen maar op geld uit zijn. Dergelijke personen kunnen de carrière van zo'n jonge voetballer helemaal naar kolere helpen, dat zien we nu ook weer.

Gewoon met een internationaal licentiesysteem gaan werken en ook daadwerkelijk zware eisen stellen aan het verkrijgen van zo'n licentie. Als een onbevoegd persoon dan ten onrechte handelt, dan kun je als club/speler/bond die handelingen vernietigen zonder rompslomp. Met Muric is het nu zo'n onduidelijke situatie geworden, dat de speler gewoon geschaad wordt. Daarnaast ook niet meer toestaan dat iemand door meer dan één persoon vertegenwoordigd kan worden. Nu hebben bij Muric ook meerdere zaakwaarnemers een vinger in de pap en dat maakt het wéér ingewikkelder.

0 0
AjaxD1986
Ik snap niet dat je je zaakwaarnemer niet gewoon verteld dat ie de tyfus kan krijgen als hij je ontwikkeling zo ernstig probeert tegen te werken.
0 0
Rayno95
Hahaha dat zou ik ook zeker doen, maar waarschijnlijk ligt het ingewikkelder dan het lijkt?...
0 0
AjaxD1986
Heel simpel toch? Als de overeenkomst is getekend op minderjarige leeftijd of als het dus een wurgcontract is, of als er helemaal geen papieren overeenkomst is. Dan heb je dat recht ten eerste, en als ik hem was zou ik dat nemen!
0 0
12ajax
en dan volgende week tekenen bij Bayern Munchen
0 0
071
Ik vraag me af of die Muric enig idee heeft dat zijn zaakwaarnemers zo zijn. Die hebben waarschijnlijk zo erg op hem ingepraat. Daarnaast is die jongen zo jong, die heeft geen idee hoe dat hele voetbal wereldje werkt.
0 0
Rdk1983
Dit is gewoon slavenhandel. Zon jong ventje en van die haaien erom heen. Afschuwelijk.
0 0
TOOL
Die jongen zal het slecht hebben... Persoonlijk heb ik erg met hem te doen!
0 0
Capi86
Juist en daarom is het een goede zaak om die jongen daar snel weg te halen.
0 0
Pinpanter
het begint met een speler die aast op een transfer - waar de club kennelijk geld mee verdient - en dan door de club uit selectie wordt gezet. Dat klinkt ongezond. Ook Ajax zet een speler die niet wil bijtekenen wel eens buiten het elftal, dat is nmm feitelijk chanteren.
0 0
rdhuijsmAFCA
Het gaat hier om een ventje dat nog nat is achter de oren, die -onder de beïnvloeding van louche zaakwaarnemers- momenteel zijn talent aan het vergooien is. Hem naar Ajax halen zou eigenlijk een soort reddingsactie zijn, al moet ie ook af van die zaakwaarnemers uiteraard.
0 0
Pinpanter
als ik het goed in schat, dan heb jij het mis. Ik begrijp dat ManUnt al enige tijd achter deze jongen aan zit, samen met nog andere clubs. Daar heeft Dynamo belang bij: dat schuift maar dan een transfer naar Ajax. Maar kennelijk wil dit ventje (of zijn ouders) naar Ajax. En daar is Dynamo niet zo dynamisch mee. En dus wordt hij teruggezet en gedwarsboomd. En ook de zaakwaarnemers willen graag de vis zo vet mogelijk en werken dus de overgang naar Ajax tegen. Ik concludeer (interpreteer) dit op basis van info op Britse sites.
De praktijk om het tekenen van contracten af te dwingen door spelers gewoon niet meer te laten spelen maakt dit soort uitwassen mogelijk. Ook Ajax maakt gebruik van die praktijken, maar ik vind dat een speler met een contract het recht heeft om alleen op sportieve aspecten te worden opgesteld of niet en dat dat ook in het belang is van de club en de supporters. Een nieuw contract moet van zichzelf aantrekkelijk zijn.
0 0
Rayno95
Trieste figuren die zaakwaarnemers!.. pffff, hoop dat hij komt
0 0
ST
Toch jammer dit soort praktijken. Je moet je afvragen of je hierin mee wilt gaan. Als een speler van Ajax dit zou doen dan zouden wij hem bijna allemaal verafschuwen. Denk bijvoorbeeld aan Bouy.
0 0
JesusZoonVanGod
Meleg zat in een soortgelijke situatie en daar zijn we ook mee in zee gegaan. Ik denk dat Ajax Muric hier wel kan helpen door een duidelijke situatie te scheppen en te zorgen voor een goede zaakwaarnemer. Volgens mij kun je contractueel wel het een en ander vast laten leggen met betrekking tot de vertegenwoordiging van een speler.
0 0
Rayno95
Bouy bleef gewoon trainen hoor, maar koos mede door Raioolrat voor het geld ..
Met Meleg is het toch ook weer goed gekomen en misschien traint hij wel voor zichzelf en niet bij Dinamo, wie weet ;)
0 0
rdhuijsmAFCA
Wow, toch wel een talentenmachine dat Zagreb... Echt zonde dat dit soort raioolratten ervoor zorgen dat de ontwikkeling van een talent stagneert. Hopen dat ie naar Ajax komt!
0 0
l0l
Klinkt niet heel erg fijn. Andere speler maar?
0 0