Terugblik: Wervelend seizoen El-Ghazi

BvdPloeg, 09-05-2014 om 07:40, 25993 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

TOPSEIZOEN - Ajax A1 kan zaterdag kampioen worden in de Eredivisie voor A-junioren. De ploeg van Orlando Trustfull moet het daarbij echter stellen zonder sterkhouders Donny van de Beek en Abdelhak Nouri. Alle ogen zullen daarom gericht zijn op goaltjesdief Anwar El-Ghazi. Ajax Showtime zette zijn indrukwekkende seizoen op een rij.

El-Ghazi kwam afgelopen zomer over van Sparta. Een veelbesproken transfer, zo bleek vorige week maar weer. Sparta was niet blij met zijn vertrek, maar El-Ghazi kon naar zijn droomclub. 'Sparta vindt het jammer en teleurstellend dat ik de club ga verlaten, maar er worden nu eenmaal keuzes gemaakt in het leven. De club snapt ook wel dat ik de overstap maak naar Ajax', zei hij na zijn overstap tegen Ajax Showtime

Valse start
De rechtsbuiten begon echter met een blessure en toen hij eenmaal fit was en trainde, kwam daar een nieuwe tegenslag bij. El-Ghazi moest weken wachten op het verlossende nieuws dat hij speelgerechtigd was. Achter de schermen werd er hoogstwaarschijnlijk een strijd om wat dan ook gevoerd, helaas over de rug van een talent dat stond te popelen om te spelen.

Hij miste de eerste wedstrijden van het seizoen. El-Ghazi trainde bij Ajax A1, maar hij moest toezien hoe de competitie en de Youth League zonder hem werd afgewerkt. Pas op 5 oktober 2013 maakte de jongeling zijn debuut, thuis tegen SC Heerenveen. Hij kreeg een half uur speeltijd, maar kon niet voorkomen dat A1 met 0-0 gelijk speelde. Een week later kreeg hij opnieuw een half uur, uit bij Vitesse. Uitslag: 0-1.

Scoren tegen oude club
Het sprookje van het eerste seizoen van El-Ghazi begon eigenlijk op 26 oktober. Uitgerekend tegen zijn oude club Sparta begon hij in de basis op De Toekomst. Ajax speelde met de Rotterdammers, maar tot vijf minuten voor tijd bleef het gek genoeg 0-1. Leeroy Owusu maakte gelijk en El-Ghazi gaf de genadeklap, één minuut voor tijd: 2-1. Een rebound, maar het bleek het begin. 

In de twee wedstrijden die volgden, uit bij FC Twente (0-3) en FC Groningen (0-3), was El-Ghazi opnieuw trefzeker. Door een kleine kwetsuur bleef hij tegen Roda JC (7-1) aan de kant, maar tegen ADO Den Haag (2-1 winst) en Feyenoord (1-0 nederlaag) sloot El-Ghazi het jaar met twee basisplaatsen goed af. 

Wat zat er in de thee?
De tweede seizoenshelft werd de periode van El-Ghazi. Tegen AZ A1 was hij belangrijk met een goal in een 1-1 gelijkspel en een paar dagen later scoorde hij opnieuw tegen AZ. Uit bij PSV sloeg echter het noodlot toe. De aanvaller werd in de zestien onderuit geschoffeld, viel op zijn pols en bleek die na onderzoek te hebben gebroken. Dat de scheidsrechter geen strafschop gaf voor de tackle, dat was voor El-Ghazi plots even bijzaak. De verwachting was dat hij er zes weken uit zou liggen, maar gelukkig bracht een brace uitkomst.  Na twee gemiste wedstrijden stond hij uit bij FC Utrecht weer op het veld. Een 2-0 achterstand werd mede dankzij een goal van El-Ghazi teruggebracht naar 2-2. 

Een week later werd Willem II aan de zegekar gebonden en El-Ghazi was de absolute uitblinker. Met maar liefst vier doelpunten was hij verantwoordelijk voor een 7-1 uitslag. Het leverde hem enkele weken later zelfs de prijs voor 'Doelpunt van de Maand maart' op. El-Ghazi ging door. Tegen SC Heerenveen en Vitesse maakte hij in totaal vier treffers en afgelopen weekend, uit bij Roda, was het tweemaal raak. 

De opbrengst van El-Ghazi in 2013/2014 is indrukwekkend. Hij miste door blessures en andere redenen zes wedstrijden in de competitie. In de andere negentien stond hij zestien keer in de basis, drie keer viel hij in. In totaal maakte hij zestien treffers. Daar komt de Youth League bij. El-Ghazi speelde drie van de vijf wedstrijden mee (tegen AC Milan werd het reglementair 3-0 toen A1 weigerde te spelen) en was thuis tegen Celtic met twee treffers hoofdverantwoordelijk voor de 2-1 eindstand. 

22 wedstrijden, 18 goals. Tel daar het feit bij op dat hij soms inviel en geregeld vroegtijdig naar de kant werd gehaald en het gemiddelde zal zo ongeveer uitkomen op 1 goal per wedstrijd. Dat Nouri en Van de Beek niet meedoen zal A1 zaterdag dan ook voelen tegen FC Groningen. El-Ghazi werd namelijk vaak in stelling gebracht door het creatieve tweetal. De cijfers van de rechtsbuiten geven echter ook genoeg reden voor Trustfull om gerust te zijn op een goede afloop. El-Ghazi is in topvorm en is de meest in het oog springende speler, zaterdag tijdens de kampioenswedstrijd. (foto: Jeffrey van Bakel)

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
De_Meer
Vrij snel, technisch goed, sterk, lang, durft een mannetje op te zoeken, niet bang aangelegd, scorend vermogen, gaat dreiging van uit. Net als Kishna een eigenzinnige lange aanvaller, die niet alleen op de training, maar juist in een wedstrijd iets extra's kan brengen, dat kan je goed gebruiken. Als hij 100% fit is niet te lang mee wachten, hij is al 19 en is niet naar Amsterdam gekomen om de planten water te geven. Zou mooi zijn als hij er in de seizoensvoorbereiding bij wordt gehaald en een kans krijgt.
0 0
Michael25
Weer een rechtsbuiten die nadrukkelijk aan de deur klopt. Net als Kishna verdient hij een beloning voor zijn goede spel, te beginnen met een plek in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Ajax is bezig met een spits, over een rechtsbuiten hoor ik vrij weinig de laatste tijd. Wellicht willen ze hem een kans geven in plaats van een externe speler te halen.
0 0
Ibratimovic
El-Ghazi heeft zich stormachtig ontwikkeld dit seizoen! Ik verwachtte niet veel van hem toen van Sparta kwam, ik dacht weer een nieuwe aanvaller bij.. Maar het zal me niet verbazen als De Boer hem minuten laat maken in een paar oefenpotjes.
0 0
Ajaxnummer10
Geweldige speler! Hoop dat Franky verstandig genoeg is om hem mee te nemen met de voorbereiding!
0 0
S.Ajacied
Hoop het ook! Nu Bojan niet meer meegaat lonkt er misschien een plaats voor El-Ghazi. Aanvaller voor aanvaller dus, zou denk ik logisch zijn.
0 0
Ajaxnummer10
Ajax wilt lukoki dumpen. Dus El Ghazi krijgt hoogstwaarschijnlijk snel een kans!
0 0
afca patrick
Volgens mij is de redactie van AS fan van El Ghazi. Er verschijnen wel veel stukjes over hem.



Goede, creative buitenspeler zoals ik ze graag zie. Maar hij heeft nog steeds niet alles laten zien wat hij in zich heeft denk ik. Hij is nog niet topfit lijkt het. Volgend seizoen de voorbereiding bij het eerste laten beginnen en kijken hoe dat uitpakt.
0 0
Daneman
toppertje (denk ik). Ajax kan mooie tijden tegemoet gaan. Maar vergeet aub niet meerdere ervaren rotten in je team te hebben! Anders heb je in europe niets te zoeken. En te weinig ervaring in het team is uiteindelijk meestal niet goed voor de jongkies. Jongens van 18, 19 20 dienen ervaren jongens naast zich te hebben om het echte spel te leren. Het spel van sluwheid en geslepenheid
0 0
Rayno95
Vd Beek en Nouri zijn wel grote aderlatingen, goeie vervangers?, volgens mij is ene Eiting wel een aardig talent, Ermorfidis ?

El Ghazi krijgt hopelijk snel een kans in de voorbereiding of volgend seizoen :)
0 0
chubby
Gewoon Kishna een helft laten meedoen hij is toch hier in Nederland niet mee met selectie!!!
0 0
AFCAwooz
Volgens mij is kishna licht geblesseerd toch?
0 0
chubby
Daarom een helft :)
0 0