Jeugd: weg van Cruijff is volop ingeslagen

BvdPloeg, 11-03-2014 om 13:00, 45908 views, Ajax Showtime |

Bekijk nu de nieuwe thuis-trainingslijn van Ajax!

JEUGDANALYSE – STAND VAN ZAKEN – Het seizoen zit er voor driekwart op en het zou allemaal zomaar een vierde landstitel op rij voor Ajax kunnen opleveren. Maar ook in de jeugdcompetities laat de club zich gelden. Jonge talenten die doorstromen, harde nederlagen, fijne opstekers. Ajax Showtime maakt de balans op. De 'route Cruijff' wordt met overtuiging bewandeld. 

De fluwelen revolutie van Johan Cruijff dreunt nog steeds na, ook op De Toekomst. Dat er nogal wat mensen werden weggestuurd en aangetrokken, dat is voor de trouwe Ajaxfan geen geheim meer. De stap van Orlando Trustfull naar Ajax A1, de ‘degradatie’ van Gery Vink naar A2, de enorme zoektocht naar talent over de landsgrenzen, Ajax blijft een bezig bijtje. Al met al leverde dat enkele veelbelovende elftallen op.

B1: slachtoffer van eigen ontwikkeling
Te beginnen met Ajax B1 van coach Saïd Ouaali. Met jeugd-internationals Stan van Bladeren, Teun van Zweeden, Donny van de Beek, Abdelhak Nouri en Ezra Walian in de gelederen werd er veel verwacht van B1, dat vorig seizoen nog kampioen werd onder leiding van Trustfull. Bovendien bleken er enkele pareltjes bij te komen ‘van onder’. Adham El Idrissi, verdediger Darren Sidoel, Leon Bergsma en ‘aankopen’ Ottar Magnus Karlsson en Markus Bay bewezen onder meer hun waarde.

Na een valse start tegen Vitesse B1 (0-0) kwam de ploeg zoals verwacht aardig op gang in de Eredivisie voor B-junioren. Weliswaar zonder Walian, die al snel doorstroomde naar de A-junioren, maar met gangmakers Van de Beek en Nouri werden Sparta, PSV en AZ opzij gezet. Het voetbal was, zoals Cruijff het voorschrijft, met klassieke buitenspelers, waarbij vooral El Idrissi zich ontwikkelde. Het zou hem later zelfs een invitatie voor Ajax A1 opleveren.

Tot aan de winterstop bleef B1 goed presteren. FC Utrecht, Roda JC, Willem ll, FC Groningen, SC Heerenveen, Excelsior en ADO Den Haag werden opeenvolgend aan de zegekar gebonden. Uitgerekend in de klassieker tegen Feyenoord B1 op eigen terrein kwam de machine tot stilstand: 0-1. 29 punten na dertien duels en in Nouri de best gewaardeerde Ajax-speler via het KNVB-systeem.

Uiteindelijk werd B1 in de winterstop slachtoffer van de eigen ontwikkeling. Nouri en Van de Beek stroomden definitief door naar A1, El Idrissi werd wat heen en weer geschoven en plots moest Ouaali schuiven met zijn basiself. Een nederlaag, meteen na de winterstop, tegen Vitesse B1 hielp niet mee. De resultaten werden minder. Sparta en AZ werden geklopt, maar afgelopen weekend was PSV met maar liefst 0-5 de baas. De nederlaag ten opzichte van de 1-3 nederlaag eerder dit jaar vertelt het hele verhaal. De eerdere bekernederlaag tegen FC Utrecht was daar al een voorproefje van.

Prestaties tellen niet in de jeugd en daar weet B1 inmiddels alles van. De mannen van Ouaali staan derde met zeven verliespunten meer dan koploper Feyenoord. Waar B1 vorig seizoen een jaar lang met dezelfde namen speelde en kampioen werd, daar lijkt de doorstroming van toptalent nu de doodsteek op de ranglijst. Ajax B1 moet in het slot van de competitie vooral zorgen dat het in de zomer weer een aantal jonge pareltjes aflevert bij de hoogste jeugdafdeling en niet verder gezichtsverlies lijdt. Dat zou zonde zijn van een elftal, waarin Ouaali bijna iedereen beter heeft gemaakt.

Topscorers Ajax B1 per 11 maart 2014
Adham El Idrissi             9 goals
Donny van de Beek         8
Ezra Walian                   5
Ottar Magnus Karlsson    4
Javairô Dilrosun             3

A2: Fris en fruitig doorgeefluik
Niets is zo veranderlijk als het weer. Gery Vink zal zich wel eens achter de oren hebben gekrabd. Waar het in Nederland de ene dag regende en de volgende dag straalde, daar was dat met zijn Ajax A2 niet anders. Voor het seizoen werd er benadrukt dat de A2 van Ajax sterker moest worden en dat het verschil met A1 niet meer zo groot moest zijn. In die missie is Vink meer dan geslaagd. Spelers van zijn elftal deden moeiteloos mee met A1 of kwamen B1 versterken. Zelf zal Vink, die altijd wil winnen, wel eens hebben gebaald dat A2 een heus doorgeefluik is geworden.

'Een goed stel', zou iemand ooit hebben gezegd. Met Nathan Leyder, Tom Noordhoff, James Efmorfidis, Vince-Gino Dekker, Pelle Clement en Zakaria El Azzouzi bleek daar geen woord aan gelogen. Wijt het aan het geschuif in de voorbereiding, aan gewenning van nieuwe spelers of zelfs misschien aan onderschatting, maar in de praktijk kwam de kwaliteit op papier er niet altijd uit. Gelijkspelletje hier, een nederlaag daar, Ajax A2 was vanaf de meet af aan een subtopper. Soms wat meer bovenin, soms wat verder naar onder op de ranglijst.

Alfons Groenendijk van Jong Ajax kan er vast over meepraten en bij de prestaties van A2 mag er ook niet voorbij worden gegaan aan het feit dat A2 per week verschilde. Ajax is een opleidingsinstituut en meer dan andere jaren wordt dat in de praktijk gebracht. Toptalenten worden zo snel mogelijk doorgeschoven voor meer (fysieke) weerstand. Ajax A2 heeft wel een vaste kern, maar de verfijnde spelers ontbraken nog al eens en ook de vastigheden zijn lastig in te brengen als je als Vink zijnde pas op vrijdag weet met welke spelers je het mag doen.

Al met al doet Ajax A2 het met een vijfde plaats in de Eerste divisie voor A-junioren niet eens onaardig. Uitgezonderd Feyenoord hebben alle ploegen boven A2 op de ranglijst geen ‘last’ van andere teams die spelers nodig hebben. NEC/FC Oss A1 bijvoorbeeld, met zestien punten voorsprong de onbedreigde koploper in de competitie.

Wat rest is genieten van de spelers die aantonen dat een plekje in A1 volgend seizoen geen gekke gedachte is. Zo begon de Belg Leyder wat zuinigjes, maar inmiddels heeft hij zijn eerste optredens onder Trustfull al achter zijn naam. Leyder is een complete verdediger, die als middenvelder wat handelingssnelheid wordt bijgebracht. Dan is er de ontwikkeling van El Azzouzi. Ook hij speelde al mee met A1 en is ondanks zijn lengte een spits die in voetballend opzicht al heel ver is. Efmorfidis rammelt aan de poorten van A1 en vergeet ook Bruijn niet. Dit seizoen geplaagd door blessureleed, maar vorig seizoen bij kampioen B1 een dragende speler. A2 mocht verder geregeld ‘genieten’ van een A1-speler die terug kwam van een blessure of meer wilde spelen. Denk aan Djavan Anderson, Ricardo Kishna en Melvin Vissers.

Vink zal al met al tevreden moeten zijn. De resultaten wisselen logischerwijs van week tot week, maar iedere wedstrijd is er spektakel. Dan is het een individu die uitblinkt en dan is er weer een uitslag die vermaakt biedt. Denk aan het 4-4 gelijke spel tegen Zwolle en de 3-2 overwinning op Barendrecht na een 0-2 achterstand. De vaste bezoeker kan alleen maar hopen op nog een aantal van zulke potjes. De A2 zit er, zoals afgesproken, dichter tegenaan als het om A1 gaat en daar plukt de club straks alleen maar de vruchten van.

Topscorers Ajax A2 per 11 maart 2014
Zakaria El Azzouzi                5
Serhat Cakmak                    4
Django Warmerdam             4
Daoud Boushiba                   3
James Efmorfidis                 3
Samet Bulut                         3

A1: Topleverancier van talent
Ajax A1 is al jarenlang de kweekvijver voor talent waarin menig Ajax-coach geregeld vist. Maar meer dan ooit staat het jeugdelftal in de spotlights. Wat begon met onder meer Viktor Fischer, Davy Klaassen en Stefano Denswil, daar gaat de aflevering van toptalent maar door en door.

Onder leiding van Trustfull heeft Ajax A1 de volgende stap gezet. Niet eens meteen op het gebied van resultaat, maar wel op het gebied van aansluiting. Frank de Boer wil een A1 die moeiteloos mee kan als hij iemand nodig heeft voor het eerste. Met die missie is Trustfull bezig. Vorig seizoen bij B1, dit seizoen bij A1. Hij traint dagelijks om spelers beter te maken en het lijkt er soms zelfs op alsof de wedstrijd niet eens prioriteit heeft. Luister een interview met Trustfull terug en hij zal het altijd over de manier waarop hebben. Hij pikt er spelers uit in plaats van teleurgesteld te zijn over een minder resultaat.

Die visie is terug te zien in de Eredivisie voor A-junioren. A1 is vrijwel altijd de betere op het veld en in spelopvatting en uitvoering lijkt het op het spel wat De Boer graag wil. Trustfull lijkt te begrijpen wat De Boer nodig heeft, maar tegelijk houdt de coach er zijn eigen visie op na. Hoog druk zetten, klassieke buitenspelers en enkele creatieve middenvelders. Je kunt dit seizoen namen noemen die doorbraken, maar eigenlijk heeft iedere speler potentie om het eerste te halen.

In de competitie begon A1 voortvarend. Lang werd er niet verloren en het aantal tegengoals was nihil. Voorin was het vaak raak en als dat een dag niet mee zat, dan werden de schouders opgehaald. Kansen waren er altijd en daar gaat het uiteindelijk om.

Net als vorig seizoen bleek de combinatie met Europees voetbal uiteindelijk een flinke belasting. In de Youth League leerde A1 wijze lessen met nederlagen tegen AC Milan, FC Barcelona en Celtic. Dat had wel degelijk zijn weerslag op de competitie, waarin vooral vlak voor de winterstop weleens werd gemorst. Bovendien waren er kwetsuren, soms door botte pech. Anwar El-Ghazi met een gebroken pols, Anderson met een gebroken vinger, pijntjes bij Sheraldo Becker en Acolatse.

Uiteindelijk is er weinig te klagen. Met Jaïro Riedewald en Ricardo Kishna leverde A1 eerder dan verwacht twee talenten aan het eerste. Beiden kregen al een basisplaats en scoorden al. Daarnaast zijn Becker en Branco van den Boomen inmiddels vaste namen bij Jong Ajax. De competitie is voor A1 nu de belangrijkste bijzaak. Nu er geen Europees Voetbal meer wordt gespeeld en er geen nieuwe talenten meer lijken door te stoten naar het eerste, kunnen Trustfull en zijn mannen een eindspurt inzetten om zichzelf optimaal te belonen voor een leerzaam en goed seizoen. De achterstand op koploper PSV A1 bedraagt slechts twee punten en met nog acht wedstrijden op het programma zal Ajax graag kampioen willen worden.

Volgend seizoen moet niemand er daarna raar van opkijken als een groot gedeelte van dit elftal doorgaat naar Jong Ajax of Ajax 1. Leeroy Owusu, Damian van Bruggen, Damon Mirani, Aschraf El Mahdioui, Becker, Acolatse en ga zo maar door. Met de moeiteloos ingestroomde Van de Beek en Nouri en straks onder meer Leyder, Bruijn en Efmorfidis blijft er genoeg kwaliteit over om volgend seizoen wederom topleverancier voor die laatste stap te zijn. Zoals Cruijff het heeft bedoeld.

Topscorers Ajax A1 per 11 maart 2014
Queensy Menig                        8
Ricardo Kishna                         6
Anwar El-Ghazi                        6
Ezra Walian                             5
Elton Acolatse                         3
Donny van de Beek                  3 
Sheraldo Becker                      3

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

(foto: Black Bath Towel Photographers)

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
dezengene
Even advocaat van de duivel spelen: waaruit blijkt dat het feit dat de Ajax-jeugd nu leuke talenten kent, valt te danken aan Cruijff? Begrijp me niet verkeerd, ik sta achter veel van Cruijffs plannen, maar enige objectiviteit in combinatie met kritisch inzicht kan nooit kwaad.
0 0
Bensco
Johan heeft het huidige technische hart bij elkaar gezocht en die hebben met zijn allen de jeugdopleiding opnieuw leven in geblazen. o.a. door het scoutingsapparaat op jongere spelers te richten, de doorstroom van de jeugd elftallen te bevorderen, Jong ajax naar de Jupiler League te halen en investeringen te doen in de jeugdopleiding door o.a. intensievere individuele begeleiding van spelers en de professionalisering van voetballers op jongere leeftijd.

Alhoewel zijn rol echt minimaal lijkt is hij wel degene geweest die het plan heeft opgesteld en de bouwtekeningen heeft aan geleverd. Het echte werk wordt door de technische hart uitgevoerd. Hierin is onder andere een grote rol voor Frank weggelegd want die heeft het mogelijk gemaakt dat veel nieuwe spelers konden doorstromen naar het eerste,
0 0
MosesD
Geheel eens. Gewoon een objectieve kijk. Is er nu opeens sprake van een superjeugd dan? Grote talenten die doorbreken, dat is als een golfbeweging. Niet elk jaar breekt er evenveel en even goede talenten door. De generatie Klaasen is een uitzonderlijke. Maar die is toch voortgekomen uit de zgn 'oude opleiding'. Er komen weer wat interessante spelers aan, maar het is nooit met 100% zekerheid te zeggen dat ze zullen doorbreken, laat staan slagen.
0 0
afca patrick
AS,

Leuk stuk! Misschien is het ook een idee om andere aspecten die sinds de revolutie is ingevoerd eens onder de loep te nemen. Bijvoorbeeld het aankoopbeleid, welke aankopen zijn een succes en welke niet. Of bijvoorbeeld de nieuwe trainingsmethode succesvol zijn, met het performance-team, werkt dit goed? Erg leuk om dingen te lezen die sinds de revolutie veranderd zijn, zowel negatieve als positief.
0 0
MosesD
Wil ook weleens een analyse zien. Ja, 3 titels is natuurlijk heel mooi, maar vooral te danken aan het bedenkelijke niveau van de Eredivisie. Mede daardoor verdien je met kwalificatie voor de Cl de nodige muntjes en gaat het financieel goed. En mede natuurlijk door de verkopen van spelers die ooit gehaald zijn. Maar hoe zit het nu echt? Welke spelers die gehaald zijn, blijken echt een versterking? Wie zijn de spelers die zijn gehaald voor de jeugd en inmiddels doorgebroken? Is het aantal blessures significant afgenomen? Is het huren van spelers echt een win-winsituatie? Zijn er Europees daadwerkelijk stappen gemaakt of is er sprake van incidentele succesjes? Hoeveel bonussen worden er uitgekeerd en waarop is eea gebaseerd? Hoeveel spelers staan er in totaal onder contract? Is het aantal mensen met kantoorbanen inderdaad afgenomen? Hoe zit het met de scouting en wat doet Hans van der Zee precies? Wie gaat erover het wel of niet functioneren van het TH? Waarom heeft Ajax al jaren geen rechtsbuiten en wordt er wel miljoenen gespendeerd aan een overbodige en armoedige voorstopper en wie is in deze de persoon die dit beleid verdedigd? Waarom is Ajax afgestapt met het spelen met een nr 10? Wat is de stand van zaken rond het proces van Ling? Waarom is er zo schimmig gedaan over het ontslag van David Endt? Inderdaad interessant en leuk om daar eens meer over te horen.
0 0
daslogisch
Kon ook al haast niet he, een positief stuk over visie JC zonder dat Stapletonnetje zich negatief uitlaat
0 0
MichelAngelo66
Moses heeft niet helemaal ongelijk in dit geval. Een beetje goede aanvulling is natuurlijk niet verkeerd. Geen enkel team kan alleen met zelf opgeleide spelers succes bereiken. Barca niet, Ajax jaren 70 niet en Ajax jaren 90 niet.

Zorgvuldig kiezen, maar wel de hoofdmoot uit je eigen aanwas halen. Dat laatste is ingezet. Het eerste proberen ze nu met huurlingen., maar vooralsnog niet succesvol. Doelgerichte aankopen komende zomer zullen echt noodzakelijk zijn.
0 0
4xbestevaneurop
Voor iedereen die de propaganda reactie voor van Gaal hieronder heeft gelezen: Sluit niet uit dat het de echte Louis is..
Louis wil graag nog een laatste kroon, deelnemen aan een wk is niet genoeg. Cruijff laat iets groots achterlaat mocht hij morgen sterven, dat heeft hij bij Barcelona gedaan en ook hier. Van Gaal wil ook een erfenis, dat beetje credit met terugwerkende kracht bij Bayern dat hij soms krijgt, dat het bij hem begon, is natuurlijk niet genoeg. Ik ben benieuwd wat hij nog gaat doen, op het wk valt weinig eer te behalen.
Hij is verslaafd aan erkenning. Toen hij in het 2evan Ajax speelde in de jaren 70 zei hij op de club tegen iedereen dat hij beter was dan Cruijff terwijl deze net tot de beste van Europa was verkozen. Louis haalde nooit het eerste en is als trainer op zoek gegaan naar de verering en erkenning die hij als voetballer zo graag wilde hebben. Ik hoop voor van Gaal dat er nooit een film komt oer de grootste crisis van de club ooit want dan zal hij zich doodschamen.
Cruijff laat ons weer geloven in Europees succes, was dat ooit iemand anders gelukt..Met ten have&Co + van Gaal? Nooit.
0 0
Bensco
ik ben echt wel blij met de weg die is ingeslagen. Naast het feit dat we al 4x keer landskampioen zijn geworden sinds de fluwelen revolutie heb ik eindelijk het gevoel dat er weer sportmannen aan top staan. En sportmannen willen 1 ding en dat is winnen!! Het mag misschien niet het aantrekkelijke voetbal zijn waar we op zitten te hopen maar voorlopig slagen we wel en dat is al een hele prestatie.

sinds het roer is overgenomen hebben tal van talenten hun entree mogen maken en tot nu toe niet teleurgesteld. Mede te danken aan frank maar ook dankzij het nieuwe beleid. Klaassen, Denswil, Veltman, Van Rhijn, Blind, De Jong, Fischer en Kishna zijn allemaal producten van de vernieuwde jeugdopleiding en er staan nog meer talenten om de hoek om belangrijke posities over te nemen. De instroom gaat hard, harder dan verwacht en dat is alleen maar goed. Het zal ervoor zorgen dat er eerder een sterk elftal staat wat Europees ook gaat vlammen. Intussentijd worden nieuwe talenten gescout en staan ze in de rij om de jeugdopleiding van Ajax te mogen doorlopen en dat is wat we willen: gretige jongens die we kunnen kneden naar ajax standaarden. Louis van gaal, met alle respect, zou dat nooit kunnen fiksen. Hij slaagt er bij oranje al niet meer in om er een mooi team van te maken en ook daar moet ik het dit WK nog maar van zien of het wat gaat worden. Komt nog bij dat de complete TH opstapt zodra hij binnenkomt en dan is de kans weer groot dat er weer bestuurders aan het roer komen te staan ipv sportmannen. Ik houd er vertrouwen, ik zie niet alleen dat de filosofie werkt, ik weet het, ik voel het.
0 0
jaribombari
Wat heeft de schrijver van dit stukje geslikt? Als we hem moeten geloven dan bestaat het eerste elftal volgend jaar alleen maar uit jeugdspelers. Wat een positieve lulkoek. Ook een nederlaag wordt afgedaan als "maar we hebben er wel veel van geleerd".

Het lijkt wel alsof niemand de realiteit wil inzien. Het niveau wordt minder en minder en minder.
0 0
ajaxfor
Jongens, weet iemand van jullie wanneer dit jaar de Future cup begint?
0 0
Rayno95
Met Pasen, in het Paasweekend wordt het gehouden
0 0
charles
Ik durf het niet met zekerheid te zeggen maar ik hoop/denk dat Bazoer, El-Ghazi, Owusu, vd Beek, Nouri, Tete, Cerny alle het 1e zullen halen. Over Dekker, Walian, etc. Heb ik mn twijfels en weet ik eerlijk gezegd ook te weinig.
0 0
oudzuid2
dit soort artikelen mag AS vaker plaatsen, top!
0 0
Raikkonen94
Goed en zeer informatief artikel. Met dit soort werk onderscheidt AS zich echt van andere sites, keep up the good work!
0 0
Louis de Grote
Mijn vorige account is verwijderd, maar waarom??

Zitten jullie als ajaxshowtime zijnde ook allemaal in het Cruijff kamp? Mag een van Gaal fan zijn zegje niet doen op deze site?

Ik zal hieronder duidelijk beargumenteren waarom ik Van Gaal een beter persoon vind voor Ajax dan Johan Cruijff.

Ten eerste zal van Gaal 24/7 bezig zijn met ajax, dat terwijl Cruijff toch nog steeds vaak in de zon van Barcelona ligt.

Verder heeft van gaal al stapels prijzen gewonnen in zijn carriere en kan hij spelers aanzienlijk beter maken. Danny Blind en Patrick Kluivert lijken mij de 2 perfecte assistenten van van Gaal omdat zij al met hem samenwerken bij het NL elftal en een ajax verleden hebben.

Ik ga er trouwens vanuit dat Frank de Boer vertrekt na dit seizoen en daarom zie ik het liefst van Gaal en zijn staf komen om de erfenis van de Boer over te nemen.

Verder denk ik dat de nu ingeslagen weg op de lange termijn de veel vruchten zal afwerpen. Er wordt alleen ingezet op jeugd terwijl ik liever een elftal zie met wat meer ervaring. Neem bijvoorbeeld spelers als Enoh, Tainio, Davids, Oleguer, Gabri etc. ondanks dat het geen wereldvoetballers zijn brachten zij toch de nodige ervaring met zich mee.

Het huidige technisch hart heeft naar mijn mening geen eigen geluid en loopt blind achter Johan Cruijff aan zonder ook maar iets te bekritiseren van zijn beleid.

Ik stem dus voor van Gaal in de toekomst als de grote leider van dit Ajax om ons echt weer terug te gaan brengen naar de internationale top.

En dan kunnen we weer met zijn allen JUICHEN!! :-)
0 0
MichelAngelo66
Noem je dat beargumenteren? Je geeft af op het huidige beleid. Je hebt twee argumenten: 1. Hij heeft Blind en Kluivert als assistenten want daar werkt ie nu ook mee. Ja, en? 2. Hij zou er 24/7 zijn. Hoe weet je dat en wat heeft dat er mee te maken?
Ongelofelijke kulargumenten. Niet zo gek dat je vorige account is verwijderd. Zoveel onzin kan geen enkel forum aan.
0 0
MaupCaransaNES
"Het huidige technisch hart heeft naar mijn mening geen eigen geluid en loopt blind achter Johan Cruijff aan zonder ook maar iets te bekritiseren van zijn beleid."

> Het huidige technische hart doet in alle rust wat zij zelf noodzakelijk vinden in de voetbalproductie. Cruijff is een beschermheer voor zijn verzamelde mensen die ongeveer dezelfde verbeterpunten zien in de voetbalproductie.

"Ik ga er trouwens vanuit dat Frank de Boer vertrekt na dit seizoen en daarom zie ik het liefst van Gaal en zijn staf komen om de erfenis van de Boer over te nemen. "

> Dat gaat dus niet gebeuren.

"Ten eerste zal van Gaal 24/7 bezig zijn met ajax, dat terwijl Cruijff toch nog steeds vaak in de zon van Barcelona ligt."

> Zoals je zei, is Cruijff op een ander niveau bezig en dat doet hij door niet 24/7 aanwezig te zijn. Als Van Gaal dat wel zou willen, zou hij moeten kunnen samenwerken met Cruijff om ooit de vaklieden te kunnen versterken. Zoals iedereen weet, wil hij dat niet en wil hij ook niet aanvullen maar besturen wat de rest van de vaklieden doen. En dat gaat allemaal tegen de wens van iedereen op de club in, want wij steunen grotendeels alle kredieten van de visie Cruijff.

" Ik stem dus voor van Gaal in de toekomst als de grote leider van dit Ajax om ons echt weer terug te gaan brengen naar de internationale top."

> Laat hem eerst maar eens het Nederlands Elftal terug brengen naar de internationale top. Met deze generatie brouwt hij er bar weinig van. De chronische zelfoverschatting met zijn zelf verzonnen profielschetsen gaat niet uitwerken zoals hij wilt.


Dit is overigens ook niet een beste plek om je mening over het beleid te ventileren.
0 0
Nacho van Manen
Geniale reactie, respect!
0 0
Mace0107
Mooi artikel. Mijn complimenten
Off topic: Vanavond oefenwedstrijd Jong ajax tegen Zwaluwen 30 om kwart voor 8 te zien op ajax tv.
Dit is de selectie:
Elton Acolatse
Norbert Alblas
Lucas Andersen
Branco van den Boomen
Stefano Denswil
Sam Hendriks
Mike van der Hoorn
Bas Kuipers
Ruben Ligeon
Stanislav Lobotka
Lesley de Sa
Tobias Sana
Maurits Schmitz
Kenny Tete
Chengkuai Wang
Lerin Duarte
Ze spelen dus met een mix tussen Jong Ajax en Ajax 1. Goed om te zien dat spelers als Denswil, De Sa, Duarte die van het weekend niet hebben gespeeld nu minuten kunnen maken.
0 0
Capi86
Jaaa, dit zijn de stukken die we willen lezen.
0 0
Willem410
Ik hoor altijd hele goeie verhalen over de trainingscapaciteiten van Trustfull. Zal dat niet de man kunnen zijn die Frank op termijn moet opvolgen? Frank kwam destijds ook rechtstreeks bij de A1 vandaan en wist daardoor ook precies wat er allemaal in de jeugd speelde. Zal ook helemaal in de filosofie van Cruyff passen, trainers doorschuiven.
0 0
MosesD
Ik zou graag Ajax voetbal willen zien van Ajax1. De jeugd is altijd al goed geweest bij Ajax, de stap naar het eerste is nu wat kleiner daar het niveau van Ajax1 wat lager ligt dan we gewend zijn.
0 0
Bobo het Konijn
Klopt al een bus, als het niveau van Ajax 1 naar beneden gaat dan is de jeugd ook eerder klaar voor Ajax 1. Daarom moet het niveau van Ajax 1 ook omhoog maar dat is een kwestie van investeren in de huidige selectie en goede aankopen. Dat vind ik ook het zwakke verhaal, Ajax 1 hoort de norm te zijn maar als je daar niet investeert dan houdt het op. Het zou heel bijzonder zijn als Ajax 1 dit jaar kampioen wordt. Het zegt wat over Ajax maar nog meer over de concurrentie. We mogen blij zijn dat PSV er al jaren een potje van maakt.
0 0
MosesD
Vroeger kon een speler van de A1 niet heel makkelijk aansluiten bij Ajax1 (uitzonderingen daargelaten). Dat is nu wel anders, en dat heeft puur te maken met het niveau wat gewoon enorm achteruit is gegaan. Dan heb ik het niet alleen over Ajax, maar over de hele Eredivisie. Wil Ajax1 echt stappen maken dan moet men investeren. Als je goede spelers haalt, trekken jeugdspelers zich daar aan op en worden alleen maar beter. Nu moet vaak een jeugdspeler de kar trekken of krijgt meteen het predicaat 'super talent' of 'buitencategorie'. Zwaar overdreven ten eerste en ook niet de goede manier. Geef jonge jongens de tijd, investeer in kwaliteit. Een win-winsituatie.
0 0
paulurs
Geloof ook dat we volop aan het investeren zijn. Er gaat veel meer geld naar jeugdaankopen, die het niveau van andere spelers natuurlijk ook omhoog trekt en er wordt geïnvesteerd in de opleiding, met tijd, geld en innovatie.

Als je denkt dat we met aankopen kunnen presteren, zul je 20 jaar terug in de tijd moeten. Het grote geld zit overal behalve Nederland, onbegonnen concurrentie..

Dat het niveau te wensen over laat geef ik je absoluut gelijk in, maar A1 spelers die bij het eerste aankloppen is absoluut geen uitzondering, als je de geschiedenis er op na gaat.

Wat je in dit stuk leest is precies wat we voor ogen hebben, keihard werken om een geweldig eerste elftal te krijgen met zelf opgeleide spelers volgens de visie van Cruijff. En zo te horen komen er mooie jaren aan!

0 0
MosesD
Volgens mij valt dat wel mee met het investeren. Ja, het budget van de opleiding is weer wat omhoog gegaan, zoals dat eigenlijk elk jaar wordt opgeschroefd. Het gaat mij echter om Ajax1, het vlaggenschip van onze club. Die behoeft toch echt een kwaliteitsinjectie. En ja, dat kost geld. Zuinig aan doen is niks mis mee, maar men is doorgeslagen qua zuinigheid. Natuurlijk kost Sana weing, maar je hebt er ook helemaal niks aan. Buitenspelers zijn vaak niet goedkoop, maar wel 4 mio neerleggen voor een van der Hoorn die echt in de verste verte niet het niveau heeft wat Ajax moet nastreven, onbegrijpelijk. Een eerste elftal met louter zelf opgeleide spelers is een utopie. Ja, het kan maar dan doe je echt nergens mee. Dat moet Ajax niet willen. Ajax moet zich meten met de besten. Dat kan niet alleen met zelfopgeleide spelers. Mooi als het er een stuk of 6 zijn, zoals in de laatste jaren altijd het geval is geweest, maar je moet altijd extra kwaliteit van elders kunnen halen. Zelfs Barca (toch het grote voorbeeld volgens velen hier) koopt spelers, zoals afgelopen zomer o.a. een Neymar voor 70 mio Dan moet Ajax verhoudingsgewijs ook bereid zijn een goede buitenspeler te kopen voor pak 'm beet 10 mio. Als je denkt het met A1 junioren te kunnen doen, dream on! Een goed elftal (zoals in 95) heeft altijd een perfecte balans tussen talent en ervaring. Essentieel voor succes. Overmars & co zouden moeten weten wat hen te doen staat.
0 0
heinp
Ja Staplethon een gebed zonder eind met jou .
PSV koopt al jaren spelers die jij ook koste wat kost wilde binnenhalen en wie wordt telkens kampioen ?
0 0
Capi86
Tussen 2005 en 2010 zijn we geen kampioen geweest nee maar het scheelde vaak niet veel. Suarez en Huntelaar zijn nooit bij Ajax kampioen geworden. Wat mij dan ook bij blijft zijn uitzonderlijke wedstrijden waarin Ajax oog stelend speelde. Zoals die 1-5 tegen PSV uit in 2007. Als we die selectie nu hadden gehad hadden we 20 punten meer gehad denk ik. Kampioenschappen zijn we allemaal blij mee maar het wil niet gelijk zeggen dat we nu 4 jaar lang een topteam hebben. Net als nu, we hebben geen vleugelaanvallers of een spits van het niveau bovengenoemd.

Maar je hebt het nu over aankopen doen die volgens de Ajax norm moeten voldoen? Wat is dan de Ajax norm? En wie zou Ajax dan moeten aantrekken die zoveel beter is dan een Kishna of Klaasen?
0 0
spcHenk
Mee eens! Vergeet ook niet dat we in die jaren, ondanks dat we geen kampioen werden, meer punten haalden dan de afgelopen seizoenen.
0 0
Bobo het Konijn
Leuk om te lezen dat in de jeugd met klassieke buitenspelers gewerkt wordt.
0 0
DannyAdam
Prachtig stuk dit AS. Voor dit soort stukken komen mensen terug!
0 0
j.ajax97
maar in welk team speelt bay überhaupt? a2?
0 0
Rayno95
Begon in de b1, maar heb ik ook een paar keer in de A2 of A1 gezien.
0 0
charles
Fantastisch stuk! Leuk om dit soort berichten te lezen over de jeugd.
0 0
mkAFCA
Mooi stuk, met bekende namen die ook daadwerkelijk de stap (lijken te) maken. Waar ik me wel zorgen om maak is het steeds kleiner wordende verschil met psv en f'noord. Maar ook de terugval van alle talenten na een voortvarende start. Klaassen, Fischer, Kishna (blessure, maar toch), Riedewald, Denswil, Veltman. Van Rhijn past daar ook wel bij. Jongens die vaak al vele jaren bij Ajax voetballen. Dat geeft te denken. Bij 010 en 040 zie je dat ook, maar vind ik niet des Ajax. Want dan leveren we toch niet mensen 'kant en klaar' af. Ze moeten er staan. Punt. En niet aankomen met het argument 'jong en dus terugval'. Dan komen ze te vroeg, of zijn toch niet goed genoeg.

Hoe zie jij dat @BvdPloeg? Nogmaals top artikel!
0 0
BvdPloeg
Dat heeft weinig met het vermogen van de speler te maken denk ik. Voetbal is ook een mentale sport. Als je drie keer op rij een foute bal geeft, ga je er de vierde keer wel over na denken. Dat zie je bij Van Rhijn en Denswil vaak de laatste tijd. Als het bij Van Rhijn wél loopt, zie je in de Klassieker dat hij de beste man van het veld is.

Ik mag het niet noemen, maar de leeftijd is ook van belang. Je ziet het overal, geen enkele jonge speler heeft geen terugslag. Zelfs Messi was niet altijd top bij Barça. Vorm is een raar begrip en als je het hebt, is het geweldig. Als je het niet hebt, is dat lastig te verklaren. Keihard werken en terugkomen, dat doen de Ajax-spelers in ieder geval altijd. Dat is de verdienste van De Boer.
0 0
mkAFCA
Eens dat het voor de jeugd lastig is en de druk van publiek etc het niet makkelijker maakt. Maar zo'n terugval als Fischer heeft en ook Veltman - zulke fouten kunnen ook niet in de jeugd. En ook al echt voor een langere tijd vind ik wel opvallend. Ook Van Rhijn is al anderhalf seizoen niet de snelle, slimme vervanger van Vd Wiel zoals hij ooit debuteerde - Greg mocht meteen weg van het publiek na een paar goede invalbeurten van Ricardo. Komt nu vrijwel geen pass aan.

Ook eens dat De Boer die gasten harder laat werken en misschien wel beter maakt. Maar elke week een andere 11, de talenten die zeker na de winterstop door de ondergrens zakken. Daarbij voor sommigen te weinig echte concurrentie, w.o. Van Rhijn en Veltman (en dat lijkt voor De Jong altijd te gelden) dus falen kan...

We zullen zien, maar nogmaals: de verschillen met de rest v Nederland worden kleiner en de terugval is te groot imo...
0 0
RuudRuud
Voor dit soort artikelen ben ik ooit bij AS terecht gekomen. Erg leuk, zou vaker van dit soort stukjes zien
0 0
Rayno95
Altijd leuk om te lezen idd!, weet graag veel over de jeugd/toekomst helemaal nu het ons beleid weer is de laatste jaren :), check altijd het toekomstjournaal
0 0
ibrahendriks
Wij hebben een mooie Toekomst.
0 0
grunnjood
Leuk artikel!
0 0
CHRISSSSZ
Leuk stuk
0 0
j.ajax97
waar is bay?
0 0
BvdPloeg
Staat er nu tussen. Het was een selectie, had bijna iedereen kunnen noemen op basis van de eerste seizoenshelft :)
0 0
Rayno95
Ja idd!, verbaasd mij ook dat hij er niet tussenstaat en Cerny, maar die is er pas sinds de winterstop definitief bij
0 0
Rayno95
Er zitten goeie lichtingen aan te komen als ze zich goed doorontwikkelen! :)
0 0