Pieloor: 'Trommels horen niet bij F-side'

Ajax Showtime, 25-03-2013 om 12:01, 47243 views, AT5 |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

NOG NET GEEN MEUBILAIR - Ajax-bestuursraadslid en oer F-sider Ronald Pieloor praat in een lang interview met AT5 over de F-side, de verhuizing naar de ArenA, Vak 410 en zijn positie in bestuur bij Ajax. De supporter vindt dat de ArenA steeds meer een echt Ajax-stadion begint te worden. Pieloor is F-sider van het eerste uur. De supportersgroep ontstond in 1976 toen een aantal fans steeds meer samen met elkaar naar thuis-, maar ook uitwedstrijden gingen. De F-side groeide uit tot de harde kern van Ajax. Het ging niet altijd louter om het voetbal. De groep probeerde ook vaak om de media te halen, want 'de krant van maandagochtend was het scorebord van de supporters’, aldus Pieloor.

Herovering F-side vak in de ArenA
De F-side werd dan ook als lastig ervaren door het Ajax-bestuur en toen de club naar de ArenA verhuisde, greep het bestuur zijn kans om de F-siders over de ArenA te verdelen. Pieloor was hier bepaald niet blij mee, net als zijn mede F-siders. 'Er was geen vak F meer. Het was een ongelooflijk dooie boel.' Pieloor kwam in de winterstop direct in actie en organiseerde een handtekeningenactie. Deze had succes, want er er mochten toch weer 800 F-siders bij elkaar zitten. De echte terugkeer van de supportersgroep zou nog een paar jaar duren. Ieder seizoen mochten er enkele honderden fans bij,

Naar verloop van tijd werd het vak van de F-side zo vol dat er een tweede groep ontstond: Vak 410. Pieloor: 'Die hebben het stokje een beetje overgenomen. Dat vind ik prima.' Doorn in het oog van de F-sider zijn echter die trommels: 'Trommels en de F-side gaan niet echt samen. Zelfs als Ajax 2-0 achterstond, bleef die sambaband gewoon doorgaan. Dat wil je niet naast je hebben, dat irriteert. Op een gegeven moment hebben ze die trommels opgehangen. Dat voelde niet echt natuurlijk aan. Dus toen er een waardeloze wedstrijd was gingen die trommels de gracht in, einde trommels. Nu zijn ze weer terug. We kijken wel wat het gaat worden.' De F-side wil nu ook weer een sfeervak worden. De supportersgroep wil in het midden van de het F-side vak het begin van een sfeervak maken en 'dat gaat goed', aldus Pieloor.

Bestuursraadslid
Maart vorig jaar werd Pieloor bestuursraadslid bij Ajax. Hij kreeg ook een tweede plek in het stadion op de Eretribune. Pieloor over zijn positie: 'Dat had ik niet gedacht. Het was niet echt een ambitie ofzo, maar iemand moet het doen. Als andere mensen denken dat ze het kunnen, dan vind ik het prima.' Pieloor denkt dat de positie aan hem wordt toevertrouwd omdat hij al wat langer rondloopt. 'Nieuwkomers moeten zich bewijzen en ik was er al.' Bovendien: 'Ik wil niet zeggen dat ik bij het meubulair hoor, maar het scheelt niet veel.'

Pieloor is gecharmeerd van de ontwikkelingen in de Arena met de nieuwe dug outs, het meer aanwezig zijn van de rood-witte kleuren en de nieuwe stoeltjes in de gracht. Hij vindt dit zoals het zou moeten, echt Engels. 'Mensen moeten zich hier steeds meer gaan thuisvoelen.'


Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
rodnet
Als ouwe F-sider (1979 tot1985, jaja) hoeven die trommels van mij eigenlijk ook niet zo, hoewel ik de herrie die Vak 410 maakt verder wel weer waardeer. Een beetje sfeer in die betonnen Arena kan voor mij geen kwaad, aan het begin was het ten opzichte van De Meer een kale ramp.
@Robinjo22: voor het weggaan heb ik altijd 1 criterium gehad en dat is een achterstand van meer dan twee doelpunten. Als we voorstaan ga ik nooit weg maar als ik naar een schijtwedstrijd zit te kijken waar een nederlaag onafwendbaar is wil ik het niet meer zien. Als ik zou willen blijven kijken als er waardeloos wordt gevoetbald was ik wel Feyenoordsupporter geworden.
0 0
MelleAfca
Wat een rare laatste zin..
Ik schaam me kapot als ik tijdens de klassieker ff naast me kijk en plotseling zie dat het halve stadion al leeg is in de 85ste min..
Dat hoort niet bij een club als Ajax!
0 0
Starkoo
Trommels in de indentiteid van 410 geworden, gewoon lekker laten doen de sfeer is juist door de trommels gegroeit!
0 0
MelleAfca
Voor bijna iedereen hieronder die lopen te zeiken op Vak410,
wees blij dat ze er zijn, zonder hun was de Arena nog steeds het lachertje van NL waar het leek alsof je niet mocht praten, en als je begon te zingen iedereen je aankeek alsof je niet helemaal lekker bent..
0 0
dongorgonzola
tja,

Waarom zou iemand met een goede baan, een leuke vrouw MET behoorlijk intellect, en een sociale kring om zich heen!
Een account aanmaken op een fansite om in 10 dagen 90 reacties te plaatsen?

ik zou er niet aan toe komen...
0 0
TeddyRuxpin
Speciaal een account aanmaken om op mij te kunnen reageren vind ik ook wel weer wat hoor:-)
0 0
Rbrt92
Laat iedereen gewoon lekker ons cluppie aanmoedigen op de manierdie ze zelf willen... Trommelen, schreeuwen, zingen, juichen,, wat maakt het allemaal uit, belangrijkste is toch dat we allemaal voor dezelfde club zijn! Daarnaast heb ik liever trommels en liedjes die gezongen worden dan dat iedereen zijn mond houdt en alleen juicht bij een doelpunt ofzo!
0 0
Cello
Ben ik met je eens.
De één houdt van platvloerse liedjes als iemand met een 'del' het vak op komt en ziet daar wèl de humor van in, daar waar een ander het houdt bij wat "jalalalala".

Het één is je ding, het ander niet..... maar de overeenkomst tuyssen allen is dat men iig zijn/haare best doet om sfeer te creëren.

Gelukkig laten de meesten elkaar daarin in hun waarde. Uiteidnelijk zijn we met zijn allen Ajax Amsterdam.
0 0
Robinjo1988
Supporters die 5 minuten voor tijd weggaan mogen van mij lekker wegblijven. Als ze maar niet in de file hoeven te staan. Ga dan niet naar het voetbal, heb je ook geen last van files.

Ik irriteer me altijd aan een halfleeg stadion als de wedstrijd nog niet eens is afgelopen.
0 0
TeddyRuxpin
Jouw mening, dat mag. Maar deze supporters betalen gewoon voor hun kaartje en zitten daar toch vooral voor hunzelf. Als dit soort mensen de wedstrijd willen verlaten omdat de wedstrijd gespeeld is, de file willen ontlopen of wat dan ook is hun goed recht. Ik heb liever weglopers dan lui die ruzie zoeken, met stadionverbod binnenglippen of op andere wijze proberen mensen een plezierige wedstrijd te ontnemen.
Mensen kom uiteindelijk voor hun eigen plezier naar het stadion en als zij verplicht moeten blijven zitten tot het eind omdat anders een stel onverlaten ze gaan verrot schelden (sommige hebben kinderen bij zich) zullen ze de volgende wedstrijd helemaal wegblijven en heb je 90 minuten lang een halfleeg stadion.

Ik snap je frustratie, maar je moet kunnen begrijpen dat iedereen daar zit voor zichzelf en hun eigen plezier. Koop je een seizoenskaart dan koop je die niet om loyaal te zijn naar andere supporters en ook niet om loyaal te zijn naar Ajax. Als je een bioscoopkaartje koopt mag je na de film ook gewoon zeggen dat de film kut is.
0 0
Robinjo1988
Ja ik zie anders ook nooit mensen in de bioscoop eerder weggaan. Dus die vergelijking gaat niet op.

Verder kan ik nog wel begrijpen als we 4-0 voor staan dat je dan iets eerder weggaat. Al is het ook niet meer dan normaal dat je de spelers even bedankt als ze na de wedstrijd een ererondje lopen.

Ik zie ook vaak bij een 1-1 of 2-1 stand mensen eerder weggaan. Daar snap ik dan weer niks van!!

En wat noem jij verrot schelden? Het enige wat ik hoor als mensen eerder gaan is 'en laat je club maar in de steek!'
0 0
Wayout
In de bioscoop komen doorgaans geen 50.000 mensen.
0 0
Robinjo1988
Volgens mij zei ik al dat ik het geen goede vergelijking vond.
0 0
tyzinho
Ik hoor reacties dat de liedjes van 410 niet leuk zijn, maar als F-side gewoon zoals vroeger was en niet zo een dooie bende zoals nu zou 410 meer F-side kunnen volgen qua zang.
Aangezien bijna alles initiatief van VAK410 moet komen bepalen zij wat er gezongen wordt.
Ik ben pas 19 maar zou het ook leuk vinden als er oude liedjes uit De Meer gezongen worden maar als het grootste gedeeld op Zuid 1 geeneens mee doet moet je ook niet gaan zeiken op 410 die de afgelopen jaren de sfeer in de Arena hebben verbeterd.
0 0
MelleAfca
Ik ben 14 dus heb geen idee of trommels niet bij de F-side horen, maar zet aub 410 eens op een andere plek in het stadion( boven F-side?).
Want ik heb het idee dat de sfeer op de F-side een beetje een noodoplossing is om een sfeer te creeren waar ze niet weggepropt zitten in een hoekje..
Vak410 verdient een mooiere plaats in het stadion en laat de F-Side lekker hun eigen gang gaan, en sfeer maken op de manier hoe zij dat willen!
0 0
PietBon
Trommels vindt ik wel kunnen maar een dweilorkest dan weer niet. Daar was in de Meer al protest tegen. Van vak 410 vindt ik de huidige liederen gewoon waardeloos. Allemaal zo onherkenbaar. Waarom niet de ouderwetse liederen die we in de Meer zongen. Ze willen wel het oude logo terug maar niet de oude stadionliederen.
0 0
Robinjo1988
Ik ben het wel met hem eens. Van mij mogen ze die trommels thuislaten.

Gewoon zingen, schreeuwen en klappen als een malle. Meer heb je niet nodig.
Maar ieder zijn ding natuurlijk.

Nummers met een echte tekst erin vind ik ook veel beter dan bijv jelelelelele Ajax Amsterdam.
Daar mag onze kale vriend van 410 wel wat aan doen haha. Verder diep respect voor vak410!!
0 0
Amster
Daar hebben we Ajaxstooktime weer hoor, je kan met 100 verschillende headers beginnen, maar nee laten we beginnen met "Trommels horen niet bij de f-side"
Zet dan ook erbij neer hoe het exact word verteld, begint steeds meer Telegraaf gehalte hier te worden.
0 0
leazi
Het begint inderdaad steeds irritanter op deze site worden.
0 0
BigDaddy84
Goed om te zien dat hij zo 'open minded' is. Misschien passen bepaalde dingen niet bij de F-side, maar past het wel bij bijv. vak 410. Nieuwe generaties, nieuwe manieren van steun bieden aan het team. De sfeer wordt langzaam aan steeds beter in het stadion en dat zal alleen maar positieve uitwerkingen hebben op Ajax. Te beginnen met het binnenhalen van de titel dit seizoen!
0 0
trainerdv
Het zal helaas altijd een beetje het verhaal van de aap en de gouden ring blijven.

Op den duur moet Ajax echt weg uit de Arena. Het Olympisch stadion herbouwen en als echt Ajax-stadion laten herrijzen is mijn ideaalbeeld. En waarom niet?!

Maar goed. Tot die tijd is het fantastisch dat men zich blijft inzetten om er toch het beste van te maken.
Overigens over F-side zelf niets dan slechts, het zijn de grondleggers van de sfeeracties. Maar ik denk dat het geen sfeervak a la 410 wordt. Het is jammer, maar logisch dat ze dat drukke niet meer pruimen. Daardoor blijft het wel stil achter het goal en dat is jammer, want dat moet juist de heksenketel zijn.
0 0
Stuyvesant
En waarom niet? Omdat het verbouwen van het Olympisch te duur is en het stadion niet rendabel te exploiteren is voor Ajax. Er zijn amper sponsorruimtes en er is weinig comfort.

Ik denk dat Ajax de komende jaren echt niet uit de Arena verktrekt. Ik zou het wel mooi vinden als de Arena nog meer Ajax-accenten krijgt, zoals bijvoorbeeld rood-witte stoeltjes.
0 0
stefan pluim
100% mee eens.
0 0