Bruijn: 'Ajax ziet type Xavi in mij'

BvdPloeg, 17-03-2013 om 12:00, 23570 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

EXCLUSIEF INTERVIEW - Samen met vijf leeftijdsgenoten tekende Jordy Bruijn (16) afgelopen vrijdag een contract voor drie jaar bij Ajax. De middenvelder van B1 kijkt vol verwachting vooruit naar de jaren die alles-beslissend worden. Ajax Showtime sprak met een jongeling met grootse plannen. 'Zo, een dag na het tekenen van mijn contract voel ik mij vooral heel erg trots. Ik ben vereerd en heb het mooi gevierd met mijn ouders', begint Bruijn tegenover Ajax Showtime. 'Ik wil sowieso iedereen bedanken, ook mijn trainer en begeleiders. Zonder hen had ik allemaal niet kunnen bereiken, al is dit nog maar het begin van iets wat ik altijd al wilde. Het is nu aan mij om met mijn voeten te spreken en iedereen te laten wat ik kan.'

Bruijn is een jeugdexponent optima forma met al acht 'dienstjaren' achter de rug in Amsterdam. De voormalig spelmaker speelt in de B1 op '6' en moet van daaruit de boel organiseren, volgens hemzelf een kwaliteit van zichzelf. 'Mijn kwaliteiten zijn het vooruit voetballen, mijn dribbel aan de bal, mijn inzicht, het organiseren, mijn traptechniek en mijn tweebenigheid.'

Snel bij Ajax
Genoeg dus om naar uit te kijken, ook al omdat Bruijn al vroeg werd gespot door Ajax. 'Ik was zes of zeven jaar en was met mijn broertje aan het voetballen op het strand. Ik viel op bij iemand die toevallig stond te kijken en die man tipte mij bij Ajax. Ik speelde toen in de F1 van NAS en Ajax kwam kijken bij mijn wedstrijden. Via veel stage-trainingen ben ik uiteindelijk toegelaten bij de club', legt de Ajacied uit.

Bruijn doorliep met succes de vele jeugdelftallen in Amsterdam, maar kreeg tijdens zijn lichamelijke ontwikkeling te maken met een 'verlate groeispurt'. Hij loopt daardoor wat achter op zijn teamgenoten als het gaat om het fysieke aspect. Een nieuwe positie bij B1 zorgt er dan ook voor dat er genoeg te verbeteren valt voor Bruijn. 'Ik moet mij nog ontwikkelen op het gebied van verdedigen, want ik heb altijd als aanvallende middenvelder gespeeld. Nu sta ik als verdedigende middenvelder geposteerd. Het gaat al stukken beter, maar er zijn zeker groeimogelijkheden.'

Doelen van de 'nieuwe Xavi'
'Met een contract op zak kijk ik nu vooruit, want ik ben geen jongen die achterover gaat leunen. Ik wil juist zo snel mogelijk stappen maken en in eerste instantie zo snel mogelijk aansluiten bij de A1', is Bruijn helder over zijn persoonlijke doelen. 'Daar wil ik mijzelf bewijzen en snel de overstap maken naar het eerste. Als ik helemaal gelijk loop met mijn teamgenoten, zou ik zomaar binnen twee jaar kunnen debuteren, daar hoop ik op.'

Aan zelfvertrouwen daarom geen gebrek, ook niet als Bruijn alvast droomt over de verre toekomst. 'Op langere termijn wil ik graag kampioen worden en de beker en Europese toernooien winnen. Ik droom ervan om met Ajax de Champions League te winnen en uiteindelijk een legende bij Ajax te worden.'

Die laatste woorden blijken onder meer gevoed door gesprekken met de staf van Ajax. 'Ajax verwacht van mij dat ik me nu verder ga ontwikkelen. Zij zien het erg in mij zitten. Ik heb verschillende gesprekken gehad met de staf binnen Ajax en zij zien een 'type Xavi' in mij, omdat ik het inzicht en de passing van hem heb', legt Bruijn uit. 'Maar dat zeggen zij hè', voegt hij snel toe. 'Ikzelf heb nu even geen voorbeeld bij Ajax, omdat niemand lijkt op mij qua spel. Toch kijk ik naar de hele selectie, want ik heb geleerd om van elke speler dingen over te nemen en de goede dingen aan te leren.' (foto's: Jordy Bruijn)

Hou de site in de gaten voor meer interviews met spelers die vrijdag bijtekenden, maandag: Bas Kuipers en Leeroy Owusu

Bram van der Ploeg
b.vanderploeg@ajaxshowtime.com
Twitter: @BvdPloegg
Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
DemyAFCA
Leuk grietje
0 0
RobertoStrife
'Op langere termijn wil ik graag kampioen worden en de beker en Europese toernooien winnen. Ik droom ervan om met Ajax de Champions League te winnen en uiteindelijk een legende bij Ajax te worden.'

Kijk, dat is mooi om te horen!
0 0
Sterretje73
En on topic =-p
0 0
TeddyRuxpin
Er is door de afdeling PR bij Ajax goed werk verricht wil je zeggen. Dit soort teksten komen toch niet van zo'n jongen zelf. Dit is een persmomentje, dus krijgt zo'n jongen toch coaching en een stuk tekst mee naar huis om de dag daarna bij het tekenen niet met een mond vol tanden te staan. Niks mis mee, maar dit ziet iedereen.
0 0
RobertoStrife
Wat ben jij negatief zeg. Je bent er pas net, maar ik heb je nog geen positief woord zien posten.
0 0
Sterretje73
Kom op nou kerel. Heb je nou ook nog iets positiefs te melden ? Jij wilt dus beweren dat alle spelertjes die gisteren getekend hebben een ander verhaaltje op een A4-je hebben gekregen ? Lijkt me heel erg sterk...De PR ondersteuning begint namelijk al veel vroeger en bestaat niet uit het voorkauwen van stukken tekst maar meer uit het gevane van interviews in zijn algemeen.
0 0
TeddyRuxpin
Ik word zo langzamerhand wel een beetje moe van dat eeuwige vergelijken met dat "geweldige" Barcelona. De Boertjes, Overmars hebben er gevoetbald en Bergkamp, Jonk en vd Sar zijn pupillen van Cruijff en volgen hem in alles. Opeens is alles wat Barcelona doet alles wat Ajax ook zou moeten doen, zelfde speelstijl, zelfde visie ga zo maar door. Realiteit wordt volledig uit het oog verloren en Ajax lijkt soms wel provencialer dan het ooit geweest is. Kijk Twitter als Barcelona speelt en zowel Ronald als onze trainer Frank komen superlatieven tekort als Barcelona speelt, zelfs een simpele dieptepass is al buitenaards, zeker als Messi het doet.
Overmars laat zich ringeloren door Barcelona en was apentrots toen HIJ wel even Cuenca had geregeld. Nu 2 maanden later hebben we nog helemaal niks aan die magere snuiter gehad, sterker nog, Boerrigter is verder weggezakt dan ooit tevoren wegens gebrek aan vertrouwen.
Wij zijn Ajax, wij zijn de beste! Niks naar Barcelona kijken, onze geschiedenis is net zo rijk. Dat TH moet is karakter tonen en niet denken dat de zon uit de reet van Barcelona schijnt!
0 0
elpresidente
Het is maar een Typering van een speler. Hoef je echt niet zo`n drama van te maken.

Bovendien is het Barca die Ajax heeft gekopieerd en niet andersom alleen was Ajax zelf tijdelijk even verdwaald.
0 0
TeddyRuxpin
Laatste stuk ben ik absoluut niet met je eens. Het Ajax systeem van de jaren 90 was heel anders dan hoe Barcelona nu speelt. Ajax staat bekend om zijn vleugelspel en een nummer 10 (met de punt naar voren) Het huidige Barcelona spel lijkt hier helemaal niet op, dat is een opzichzelfstaand systeem.
0 0
elpresidente
Dus Ajax speelt pas positiespel pressie dominant en verzorgd voetbal vanaf de jaren 90 ?

Daarnaast kan je alleen met een 10 spelen als er ook daadwerkelijk een verdediger doorschuift die de positie van de Dm overneemt, anders loopt je hele positiespel scheef. De basis is verzorgde opbouw , positiespel , pressie bij balverlies spelers die andere posities over kunnen nemen en technisch en tactisch onderlegde spelers.

0 0
Sterretje73
Gesproken als een echte korstzichtige momentsupporter. Overmars was gewoon blij dus niet zo tendentiues schrijven. Daarbij is Cuenca wel degelijk een hele goede voetballer maar zelfs die hebben tijd nodig. Lijkt me logisch...En weet je waar ik heeel erg moe van word : mensen die lopen te droeftoetteren en de boel op scherp zetten ondanks alles wat er zich dagelijks voor hun bijziende ogen afspeelt. Heb je nu verstand van voetbal in al zijn facetten of leef je van wedstrijddag topt wedstrijddag en rageert alleen op wat er zich op die dagen afspeelt ?
0 0
roygreen
ben het gedeeltelijk met je eens. Maar waarom een speler huren voor +/- 17 wedstrijden, terwijl deze speler net terugkomt van een blessure en totaal geen wedstrijdritme heeft. Daarentegen is het al gauw beter dan Boerrigter of Lukoki, heb er dus een beetje een dubbel gevoel bij. Overigens vult Schone de positie erg goed in.
0 0
Sterretje73
Dat is inderdaad een ander vraagstuk. Het is of een echte noodgreep geweest of er zit meer achter. Ik heb hier ook al een stukje gelezen waarin werd geschreven dat hij langer zou blijven. Dat zou het wel een minder "paniekerige" beslissing maken. Aan de andere kant als Cuenca er direkt had gestaan en de sterren van de hemel had gespeeld was deze discussie er helemaal niet geweest ;-)
0 0
suske
Wat er word gezegd en bepaalde uitspraken moet je in een bepaalt perspectief zien. De toekomst!!!!! zal het uitwijzen.
Het technisch hart en de trainers Zij allen verliezen zeker de realiteit niet uit het oog.
Vorige bestuurders en trainers en directeuren deden dat wel.
Zie hoe Ajax er nu voorstaat.
Je bent pas op deze site welkom bedankt voor je reactie maar ik ben het volstrekt niet met je eens!!!
0 0
Daantje Makkes
Die jongens bedoelen dan ook een bepaalde rol die de spelers van Barça bekleden in de selectie.. Dus ik geloof dat ze niet dezelfde kwaliteiten bedoelen maar de positie in de selectie, verder ben ik het wel met je eens
0 0
Lewis Hamilton
Leuk doorschijnend truitje heeft die chick aan.
0 0
nightgoat
Nu de directeur nog.
:P
0 0
3*stars*3
Ken hem niet maar is hij echt een toekomstig Ajax1 speler?
0 0
RicoChet
Overmars eet goed zo te zien :P
0 0
JohnDylan
Bruijn is het type voetballer waar ik enorm van hou door zijn dynamiek, inzicht en goede techniek. In het voetbal wat Ajax wil spelen is het erg belangrijk dat er een spelverdeler op '6' staat en Bruijn in zo'n speler. Het zou mooi zijn als hij nog een groeispurt krijgt want hij is nu nog wel erg klein (zo'n 1,65 meter).
0 0
Lewis Hamilton
Bij Barcelona zijn ze ook klein.
0 0
TeddyRuxpin
wij zijn barcelona niet, zoals zoveel clubs in de wereld barcelona niet zijn en dus verstandig besluiten met kracht en lengte te compenseren.
0 0
mvdk
Klopt, wij zijn Barcelona niet. Wij zijn Ajax!
0 0
Cello
Dat is ook alleen maar handig als je spelers hebt die naast die lengte en kracht ook de juiste voetballende kwaliteiten hebben.....

Het is zo makkelijk kritiek leveren van jou (en danderen die dat zeggen). Het lijkt wel bijna alsof je het allemaal op bestelling geleverd kan krijgen. Maar zo werkt dat, zoals je wellicht kunt begrijpen ook weer niet.

Misschien ook wel, dat wanneer mensen de naam Barcelona gebruiken, dat je het iets te letterlijk opvat, terwijl het alleen maar bedoeld is om enigzins aan de hand van een vergelijk iets duidelijk proberen te maken (iets te typeren) èn zeker niet om te stellen dat het dan gelijk 1-op-1 net zo goed is als bij Barcelona.
0 0
Lewis Hamilton
Nee, maar de filosofie en speelwijze is hetzelfde.
0 0
JohnDylan
De verdedigende middenvelder van Barcelona is anders wel 1,89 meter. Het klopt dat de lengte van Bruijn geen probleem hoeft te zijn maar het is wel handig als hij iets langer en fysiek sterker wordt. Anders moeten zijn techniek en handelingssnelheid perfect zijn.
0 0
Cello
Ik heb begrepen, dat gemiddeld genomen mensen doorgroeien kwa lengte tot een jaar of 21. Nu.... Jordy Bruijn is 16 jaar, dus die zal heus nog wel wat centimeters gaan toevoegen aan het huidige totaal van 165cm of zo?.

Ik denk zelfs, dat 1,65m een redelijk normale lengte is voor een 16-jarige, zeker als ie wat laat is met de groeispurt zoals ze dat noemen.
0 0
OKP-AFCA
Leuk hoor, dat legende willen worden bij Ajax maar als hij daadwerkelijk straks de Xavi van Ajax wordt is hij met de eerste beste kans weg naar een Europese topclub.

Maar goed, dat is wel heel ver vooruit gedacht en onwaarschijnlijk dus succes en het beste!
0 0