Breuk RvC en Cruijff over Van Basten

sv, 26-10-2011 om 22:59, 2152 views, NOS |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

De NOS heeft beslag weten te leggen op de brief die de RvC naar Johan Cruijff heeft gestuurd. Verder heeft het aanvullende informatie. Arno Vermeulen heeft alles uitgelegd in Nieuwsuur. Cruijff heeft niet meer gereageerd op de brief.

Cruijff wilde adviesraad, Van Basten niet
Op 1 oktober zou er een akkoord zijn met Marco van Basten voor de aanstelling als technisch directeur. Cruijff wilde alleen nog een paar weken bedenktijd. Hij wilde een adviesraad invoeren met o.a. Hiddink, La Ling, De Groot (Telesport) en Fontein. Hierdoor deinsde Van Basten twee weken later op 15 oktober terug.

De RvC betreurt de adviesraad van Cruijff en is het ook niet eens met de namen. Ze vinden de raad overbodig. Daarop besloten ze een brief te sturen en daarin is de moeizame relatie van de afgelopen weken beschreven.

Cruijff liet ultimatum verlopen
In de brief, gedateerd op 16 oktober, staat zelfs een ultimatum: 'Wij vragen jou per omgaande expliciet en onvoorwaardelijk in te stemmen met het voornemen om Marco op zeer korte termijn te benoemen. (...) Het zou onacceptabel zijn als verandering van de spelregels aan het einde van de wedstrijd zou leiden tot het missen van Marco'.

Cruijff heeft de ultimatum laten verlopen.

De overige RvC-leden betichten Cruijff van onbehoorlijk bestuur: 'Het frustreren van een benoeming die goed en hard nodig is, kan trekken van onbehoorlijk bestuur vertonen. Daarnaast had de RvC haast met het benoemen van Van Basten: 'Wij vragen jou per omgaande expliciet en onvoorwaardelijk in te stemmen met het voornemen om Marco op zeer korte termijn te benoemen'.

De brief is hier te downloaden.

(foto: Orangepictures.nl)Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
theonieuwegein
Breuk niet om VAn BASTEN maar om vieze brief van vieze Ten Have
0 0
suske
Die brief was niet vies. ga eerst eens na wat de ware reden is. Ten have doet zijn werk als voorzitter van de RVC goed. En de brief was mede ondertekent door zijn mede Commisarissen. Kun je zien als je brief download.
Wat Cruijff wil dat weten we en dat is alleen maar goed. Maar hij kan en mag nu eenmaal niet om de RVC heen. Dat is statutair vastgelegt.
Ten Have haalt in die brief terecht aan dat Cruijff meer moet samenwerken met hen. Want zij moeten en kunnen alleen maar over gaan tot het aanstellen van een technies en algemeen directeur. Dat hoort zo en Cruijff heeft net als alle andere zich hier aan te houden.

Wat nu vast staat is dat er geen breuk is zoals Vermeulen beweert maar een menings verschil met Cruijff wie het moet worden en de voorwaarden wat Cruijff wil kan niet dat is onwerkbaar en niet prakties. Er daar wees Ten Have hem onder andere ook op en verder gaf hij aan dat als Cruijff meer bij Ajax aanwezig zou zijn dit makelijker zou werken en zouden brieven e-mails en telefoontjes en reisjes naar Barcelona niet nodig zijn.
0 0
AJAXSENSE
Ik ben blij met het verstand van Mokum31, Densim, en nu ook Frank De Boer!!

Natuurlijk moet die Ten Have zijn irritante gedrag aanpassen want hij begrijpt er echt helemaal niks van.
Indien JC iets zegt over MVB zal hij dat wel overwogen doen want hij zal hem nooit afkraken.

Nu is het oppassen en helemaal als mister Anti -Ajax, Anti Cruijff en mister Shit Arno Vermeulen zich gaat uitlaten!!

Hoop idd nog steeds op Hiddink en kom op MVB is wel geschikt en Ling niet terwijl deze zichzelf ook naast het veld goed heeft laten zien!! MVB moet maar weer eens een vliegveld gaan opzoeken!!!!

AJAXSENSE0 0
theonieuwegein
Zou ook niet reageren op zo SMERIGE TEN HAVE BRIEF met als doel cruyff te lozen
0 0
suske
Ten Have staat recht in zijn schoenen hij had in deze gelijk. De berichtgeving gisteren door Vermeulen was suggestief en achter haalt. De brief was van 16 October en Cruijff moest antwoorden voor 18 October daarnaast hadden ze bij de NOS ( lees Vermeulen ) bepaalde passage onleesbaar gemaakt. Zodat de indruk werd gewekt dat er een breuk was onstaan tussen de RVC en Cruijff.
Als je nu allemaal de berichtgeving van Ajax goed had gevolgt dan had je kunnen weten dat jongslede maandag 24 october er een een ledenvergadering is geweest waarin het een en ander besproken is. Ook deze brief is terspraken gekomen!!! jazeker en dan dan verbaast het mij dat toen de eventuele breuk tussen Cruijff en de RVC niet in de media terecht is gekomen. Ik denk dat er geen breuk is was al door de heer Koopmans is bevestigt trouwens.
Dus ga nu niet afgeven op Ten Have en consorten want das pas grote onzin. De nos berichtgeving is en was suggestief en niet of nawelijks met goede argumenten onderbouwt. Vermeulen had beter moeten weten en moet daarom hier op worden aangesproken. Nu gooit hij weer onterecht olie op het vuur.
Ten Have is een goed bestuurder en heeft het goed voor met Ajax. Hij is verantwoordelijk op Bestuurlijk vlak. En de RVC moet de technies en Algemeen directeur aanstelen. Cruijff heeft de leiding op het technische vlak. Maar voor een aanstelling van de Technies directeur moet hij wel bij Ten Have zijn. Het moet een goede samenwerking zijn. Maar alles moet op de juiste manier worden ingevuld.
0 0
AJAXSENSE
Ik ben blij met het verstand van Mokum31, Densim, en nu ook Frank De Boer!!

Natuurlijk moet die Ten Have zijn irritante gedrag aanpassen want hij begrijpt er echt helemaal niks van.
Indien JC iets zegt over MVB zal hij dat wel overwogen doen want hij zal hem nooit afkraken.

Nu is het oppassen en helemaal als mister Anti -Ajax, Anti Cruijff en mister Shit Arno Vermeulen zich gaat uitlaten!!

Hoop idd nog steeds op Hiddink en kom op MVB is wel geschikt en Ling niet terwijl deze zichzelf ook naast het veld goed heeft laten zien!! MVB moet maar weer eens een vliegveld gaan opzoeken!!!!

AJAXSENSE0 0
trainerdv
Weet je: van mij mag dit allemaal juist zo lang mogelijk duren. Als het 10 jaar fout is gegaan, kan je dat niet in een korte periode rechtbreien. Hoe meer, commissies, bestuursraden, Cruijff-aanhangers en haters er komen, hoe meer er gebeurt. Al deze reuring gebeurt met een uiteindelijke eindresultaat, het is de storm voor de lange stilte....
0 0
boye04
De overige RvC-leden betichten Cruijff van onbehoorlijk bestuur: 'Het frustreren van een benoeming die goed en hard nodig is, kan trekken van onbehoorlijk bestuur vertonen.

Je kan ook precies hetzelfde zeggen over die 4 andere leden van rvc.
0 0
Cruijff4ever
Het aanstellen van een directeur die in het recente verleden een groot deel van het kapitaal van Ajax heeft laten verdampen, zonder enig extra toezicht, vertoont naar mijn bescheiden mening ook trekken van onbehoorlijk bestuur. Logisch dat Cruijff extra controle c.q. advies voor Marco wilde!
0 0
ajaxtukker89
geef cruijf eens ongelijk over een commisie van van basten want die heeft al eens 30 mil door de plee gespoeld
0 0
Hwb
Vreemde brief, het lijkt een brief die bedoeld is geweest om uit te lekken of in elk geval een brief waarbij er rekening gehouden mee werd dat die uit zou kunnen lekken. Anders hoef je namelijk niet zo krampachtig de naam van het andere beoogde directielid (naast Van Basten, pag. 1: "met een kandidaat-directielid heb jij ook op positieve wijze kennis gemaakt") te verzwijgen. Ook het stuk waarin de rest van de RvC zegt dat Cruijff er voor de voetbaltechnische kant is en Römer, Ten Have en Olfers voor het bestuurlijke, organisatorische, commerciële, juridische, strategische en financiële en waarin ze Cruijff aanspreken op zijn aanwezigheid (of eigenlijk afwezigheid), met een toegevoegde tekst als "zoals je weet: desnoods komen we naar je toe", lijkt het alsof deze brief niet alleen voor Cruijff bedoeld is, maar ook beoogd is geweest om in de openbaarheid te komen.

Wat de inhoud betreft (en dan ga ik er even vanuit dat wat er staat klopt), is het dus niet zo dat de RvC alleen de benoeming van Ling tegen heeft zitten houden en verder niets deed. Er is hard gezocht naar kandidaat directieleden, er is met 7 oud-ajacieden gepraat en met nog wat andere kandidaten. Uiteindelijk waren ze rond met Van Basten en dat lijkt Cruijff gefrustreerd/verhinderd te hebben. Overigens is het uiterst onbehoorlijk en als commissaris (vrijwel) onvergeeflijk om na zo'n brief, waar de urgentie vanaf druipt niet te reageren binnen de gestelde termijn. Ik zeg niet dat Cruijff akkoord had moeten gaan met Van Basten, maar de dagen gewoon laten verstrijken zonder reactie past niet en is niet in het belang van Ajax.

Overigens moeten de onderlinge relaties al behoorlijk problematisch zijn geweest, anders communiceer je niet via zo'n brief. Waardoor dat komt (en dus ook wiens schuld dat is), ik heb geen idee.
0 0
AFCACBS410
zit dan te denken wie die zeven kandidaten zijn geweest?

overmars, marco, vd sar, la ling en wellicht guus....verder kwam ik eigenlijk niet.
0 0
Hwb
Overmars zit daar zeker bij, net als Ling en Van Basten. Molenaar misschien?
Sar weet ik niet, misschien nog erg vroeg. Misschien is er al wel met Jonk gesproken bijvoorbeeld. Blind zou ook kunnen. Van Halst?
Hiddink kan daar natuurlijk niet bijgezeten hebben, omdat hij geen Ajaxverleden heeft. Wel kan hij vallen onder de "andere kandidaten met een voetbal of andere topsportachtergrond" waarin "de nodige tijd is gestoken". Leo van Wijk zit hier mogelijk ook bij. Maar dat is allemaal speculeren.
0 0
MaghrebUnited
Het is heel simpel,toen cruyf paar jaar geleden terug kwam en marco van basten coacht was , toen heeft marco cruyf laten zitten. dit is gewoon revange op van basten wat cruyf doet.

de documenten liegen niet erover.
0 0
Cello
Ik begin meer en meer de indruk te krijgen, dat men bewust aanstuurt op een confrontatie met Cruijff, in de hoop dat die op een gegeven moment de eer aan zichzelf houdt.

Dat is zeer bedenkelijk. Want als ik lees wat redenen zijn van de overige RvC-leden om niet in te stemmen met de voorgestelde leden van de adviesraad zoals Johan die wil dan denk ik.... waar gaat dit over?.
Wanneer je op 1 oktober, inclusief Cruijff, wel accoord bent met de kandidaat, maar dat Cruijff (wellicht ingegeven door de onervarenheid van Van Basten) toch een adviesraad wil, wat zou er dan op tegen zijn.
Die adviesraad zou helemaal niet de macht krijgen binnen Ajax, nog niet eens close. Het zou advies geven indien het gevraagd zou worden om advies.... en dan zou het nog zijn aan Van Basten of ie wat met dat advies zou doen.

Je had als overige RvC-leden gewoon kunnen instemmen met die wens van Cruijff. Maar nee, dat doen ze niet. En meer en meer begint me het gevoel te bekruipen dat alles er op toegespitst is om Cruijff eruit te werken en te hopen op dat ie de eer aan zichzelf houdt!.
0 0
Hwb
Maar waarom zou men bewust aansturen op een confrontatie met Cruijff? Dit viertal was toch ook een beetje Cruijffs team, waarom zouden zij willen breken met Cruijff? Hoe het zit weet ik niet, maar ik vind het veelzeggend dat van de 4 commissarissen er niet 1 aan Cruijffs kant lijkt te staan, dat doet toch vermoeden dat Cruijff zichzelf een beetje onmogelijk heeft gemaakt.

Daarnaast is het voorstel van de adviesraad (volgens de brief) geopperd op 15 oktober. Als je op 1 oktober eigenlijk al rond bent, dan is het toch heel vreemd om op 15 oktober ineens met een adviesraad aan te komen zetten? Vooral als je dat in gesprek met de kandidaat-directeur doet, zonder dat de rest van de RvC daar, blijkbaar, van op de hoogte is.

Ik zou Cruijff heel graag voor Ajax behouden, maar hoe dat precies vorm zou moeten krijgen, zie ik ook niet direct. Ideaal zou zijn als Ajax omgevormd zou worden tot een club met 1 sterke man aan het hoofd, zoals bijvoorbeeld Barcelona, Heracles, Twente en Heerenveen. Als dat een vertrouweling van Cruijff is, kan Cruijff bij Ajax dezelfde rol vervullen als bij Barca. Tegelijk is dat gezien de regelementen en het feit dat Ajax op de beurs zit volgens mij (op korte termijn) niet mogelijk.
0 0
theonieuwegein
Heb brief uitvoerig gelezen. Wat een brief Niet normaal. Zou ook niet binnen 2 dagen reageren. Eerst 10x lezen. dan voorleggen aan advocaat voor advies en dan reageren.
Het lijkt een NV UNILEVER of zo iets Heeftniets met een voetbalclub te maken allen maar strategieen om cruyff er uit te werken.
Met deze Ten Have en co trapt geen oud voetballer in.
Wordt een drama voor ajax die Ten Have en cs


0 0
Cello
Ik heb een anti-pathie tov Arno Vermeulen. Dat komt alleen al door zijn uitstraling die hij op me heeft als een beetje betweterige chef-sport van de NOS.
Arno Vermeulen moet zich gewoon bij zijn leest houden en niet op de voorgrond willen acteren, maar op de achtergrond als chef-sport van de NOS.

Verder kan je hierboven duidelijk lezen, dat Marco van Basten op 15 oktober eigenlijk al afgezegd had en dus niet meer directeur wilde zijn of worden. Dan kan je op 16 oktober wel een brief schrijven aan Cruijff (als die al geschreven is), maar is de vraag aan Cruijff om in te stemmen met Marco van Basten al een overbodige, daar Marco al afgezegd had.
Het daarin stellen, dat verandering van de spelregels zou leiden tot 'het missen' van Marco is belachelijk, want op het moment van dat schrijven had Marco al bedankt en had Ajax Marco al verloren als kandidaat directeur.

Verder was Cruijff niet tegen Van Basten als algemeen directeur, zoals die Valentijn Driessen al eerder schreef, echter wilde hij een soort van adviesraad voor Van Basten, waarop de rest van de RvC het niet eens was, immers zo stelde de andere 4 commissarissen, dat de RvC (incl. Cruijff) genoeg kennis zou herbergen om als adviesorgaan voor Van Basten te kunnen dienen.

Maar zoals ik al in het begin schreef. Wanneer Marco reeds bedankt had op 15 oktober, dan doet die brief van de RvC aan Cruijff op 16 oktober er al helemaal niet meer toe, waarin het hem vraagt om in te stemmen met Van Basten als algemeen directeur. Van Basten had op dat moment al bedankt en was geen optie meer.
0 0
Mokum31
Cruijff vindt Marco gewoon niet goed genoeg op die plek ( alleen)...... Maar dat is logisch.
Volgens mij waren er hier toch een paar flink opgelucht toen bleek dat Marco het niet zou doen.
Johan bedankt
Laat die vuile ratten nu maar opstappen
0 0
AJAXSENSE
Ik ben blij met het verstand van Mokum31, Densim, en nu ook Frank De Boer!!

Natuurlijk moet die Ten Have zijn irritante gedrag aanpassen want hij begrijpt er echt helemaal niks van.
Indien JC iets zegt over MVB zal hij dat wel overwogen doen want hij zal hem nooit afkraken.

Nu is het oppassen en helemaal als mister Anti -Ajax, Anti Cruijff en mister Shit Arno Vermeulen zich gaat uitlaten!!

Hoop idd nog steeds op Hiddink en kom op MVB is wel geschikt en Ling niet terwijl deze zichzelf ook naast het veld goed heeft laten zien!! MVB moet maar weer eens een vliegveld gaan opzoeken!!!!

AJAXSENSE
0 0
V12
Als grote aanhager van Cruijff valt me dit toch zwaar. Het lijkt erop dat hij geen ja durft te zeggen. Hij wil zekerheid omdat hij bang is dat Van Basten op sommige gebieden te weinig inhoud heeft. Hij komt dan met een adviesraad. Op zich niet slecht veel topondernemers en artiesten hebben vaak een coach. De genoemde namen zijn alleen niet je van het en Marco van Basten wil er niet aan. Johan had hier toestemming moeten geven. Ik snap dat hij bang is dat Marco het weer niet red vanwege te weinig steun bij Ajax zelf maar dat had hij later moeten regelen. Het is goed mogelijk dat deze kans zich nooit meer voor doet.
Verder vindt ik het zeer verwonderlijk dat deze communicatie weer op straat ligt. Waarschijnlijk weer de huidige directie die gesteund door interne stromannetjes nog steeds veel invloed binnen Ajax hebben. Ik denk dat het goed is om vast een nieuwe financiële man te benoemen en een nieuwe commerciële man waarbij we later een directeur benoemen. Maarten Fontein als commercieel directeur kan snel worden geregeld en hij is commercieel gezien de meest succesvolle bestuurder van de laatste jaren. Michael van Praag zal niet komen. Kortom pakken die man. Een financieel directeur kunnen we anders inhuren van bijvoorbeeld Ernst & Young scheelt ook een hoop gezeur en we kunnen te zijner tijd makkelijk van hem af. Kortom, even doorpakken nu, hopen op Hiddink en anders iemand anders. Marco komt vast niet meer terug. Jammer maar ik vraag me ook af of hij bij Ajax gelukkig was geworden.
0 0
Mokum31
JOHAN stapt zeker niet op nu op EL
0 0
afca1985
Arno Vermeulen:S:S Dan zal het wel WEER ENORM worden opgeblazen. Zodra er wat te klagen valt op Ajax en Cruijff dan is Arno van de partij hoor. Wat een gluiperige etter die gozert BAHHH.
0 0
AFCACBS410
weer gelekt om johan zwart te maken! huichelaaaarss!
0 0
Mokum31
Vuile valse adders zijn het.
0 0
afca1985
Yep
0 0
DenSim
Ja, we moeten Cruijjf serieus nemen als hij "de Groot" van de Telegraaf in een adviesraad wil zetten, hahahahaha. Dat is hetzelfde als Theo Maasen bij PSV de macht geven of Gerard Cox bij de Kakkerlakken.
0 0
afca1985
Zo is het niet eens gegaan flapdrol, Cruijff heeft dat nooit gezegd..... wel het nieuws blijven volgen. Die Beunhaas van NOS verzon weer eens wat op Cruijff zwart te maken, zoals wel vaker.
0 0
Randy428
Wat een stelletje amateurs weer, dat zo'n brief weer uitlekt naar de pers. Het is toch ongelooflijk.

Het lijkt me goed als dit lek zo spoedig mogelijk boven komt, en diegene, wie het ook moge zijn, een zo hard mogelijke schop onder z'n reet krijgt. Of hij nu 30 jaar voor Ajax heeft gespeeld of 50 jaar, weg ermee. Als het al een oud-speler is.

En verder, tsja. Ik had ook meer verwacht van Cruijff. Vooralsnog, wat ik vanuit de media begrijp, zit hij meer op z'n berg verstoppertje te spelen, dan dat hij aanwezig is om daad bij woord te voegen.

Ben dat gezeik met Johan nu wel echt meer dan zat. Iedere keer dat gelazer, en machtspelletjes over wie nou de directeur mag aanwijzen, kniesoren en krokodillentranen als jouw favoriete vriendje het niet mag worden etc.

Wanneer is dat hele gezeik nou eens afgelopen? Wanneer kan er nou gewoon een goede kandidaat benoemd worden, en kunnen we verder, los van al deze nonsens, die onze club schaden?
0 0
Rogyros
zou het nog steeds allemaal niet in Cruijff liggen?
0 0
DenSim
Tuurlijk ligt het aan Cruijff, deze man spoort niet helemaal op het moment dat iemand een andere mening heeft dan zal hij net zolang doorzeiken, zeuren en de pleuris uit laten breken tot dat hij zijn zin heeft. Een aantal maanden geleden toen hem door de NOS na een heet avondje werd gevraagd of hij zich onfatoenlijk zou hebben gedragen kreeg hij een kleur op zijn gezicht en loog keihard in de camera, nee hoor. Laat hem lekker in Spanje en zich voor de rest druk maken om zijn eigen reclamecampagne de "Cruijff Foundation" (Waar hij wel goede werk verricht).
0 0
Roovers419
En wie ben jij dan? Cruijff zou zogenaamd voor vriendjes als van basten gaan...want ja wie zou van basten bij ajax anders nog willen.. Cruijff wilde hem wel maar zoals nu blijkt onder heel andere voorwaarden. Steek jij je vertrouwen maar lekker in ten have en consorten...Mijn advies aan cruijff Ajax is ajax niet meer. Geef het op en heb plezier van jou fundering van barcelona....kut zooi...fuck vermeulen, de vries ten have vd bog coronel en al die andere pluche jagers
0 0
erikajacied
Het zal me allemaal een worst wezen, lijken wel een stel kinderen. Is het allemaal zo moeilijk?
0 0