'Afwijzing Ling hakt er zwaar in bij Cruijff'

sv, 25-07-2011 om 08:50, 1820 views, De Telegraaf |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Jaap de Groot laat min of meer in zijn column doorschemeren dat de afwijzing van Tscheu la Ling als algemeen directeur een flinke tegenslag is voor Johan Cruijff en voor hem het bewijs dat hij eigenlijk nooit in een officiële functie moest gaan zitten. 'Omdat Cruijff het bij een stemming nooit kan winnen binnen de rvc wordt hij ongewild verantwoordelijk voor het beleid van anderen. Een doembeeld voor Cruijff. Het is de reden waarom hij ooit – vaak tot onbegrip van de publieke opinie – voor diverse functies bedankte. Zijn collega-commissarissen hebben Cruijff in de tang genomen want opstappen is geen optie meer', schrijft De Groot in De Telegraaf.

De Groot is negatief over de andere commissarissen en schrijft dat de zwaarwegende stem van Cruijff 'niks waard is'. Daarnaast is hij in 'een onmogelijke positie beland'. 'De toezegging dat Cruijffs stem zwaarwegend zou zijn bij de aanstelling van de directeur is direct niets waard gebleken. Cruijff blijkt voor een schriftgeleerde als Ten Have, Olfers, Römer en zelfs Davids een excuus te zijn om het voor het zeggen te hebben bij Ajax. Hij is hun eigen katvanger. De legendarische nummer veertien is direct in een onmogelijke positie gemanoeuvreerd door zijn medecommissarissen'.
Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
milansu
Dus als hij éen keer wordt tegengesproken is het eigenlijk al gebeurd? Feitelijk ben ik er juist blij mee want ik was juist bang dat er straks alleen nog maar Ja knikkers zaten die alles deden wat Cruijff hun opdroeg. Hij kan toch ook niet zelf verwachten dat iedereen alleen maar ja en amen zegt op alles wat hij wil. Hij heeft het al zover dat hij wat betreft de technische invulling carte blanche heeft. Zijn mannetjes Jonk en Bergkamp hebben alle vrijheid om naar Cruijffs ideeen de jeugdopleiding en de scouting in te vullen. Maar omdat er door één naam een streep gezet wordt zetten ze hem in een onmogelijke positie? Jesus wat een jank stuk dit. Het gejank van een klein kind dat zijn zin een keer niet krijgt. Hopelijk is dit de visie van die de Groot en niet van Cruijff zelf anders is ajax mét Johan geen lang leven beschoren.
0 0
Sualex
Misschien ooit opgevallen dat Cruijff altijd 2 of 3 stappen voor ligt met denken. Cruijff weet wat hij doet.

Ik heb Cruijff ook nog niet zelf horen klagen.

Natuurlijk is hij het er niet mee eens want hij wordt verantwoordelijk gehouden als het mis gaat.
0 0
milansu
Dit heeft niks met vooruit denken te maken, dit gaat erover dat hij op éen punt zijn zin niet krijgt. Nogmaals, op alle andere punten mag hij Ajax naar hartelust naar zijn hand zetten.
En waarom zou het zonder Ling misgaan, wie er ook wordt aangesteld, het zal iemand zijn waar ook Cruijff mee akkoord gaat. Maar als de overige 4 mensen na overleg het niet in Ling zien zitten lijkt het mij een gedane zaak.
0 0
Sualex
Dat gaf Cruijff zelf toch ook al aan. Dat hij niet wegloopt omdat Ling niet wordt gekozen.
0 0
Stuyvesant
Inderdaad, maar vervolgens gaan die Televaag journalisten allemaal negatieve columns de wereld inslingeren. Daarom zeg ik dat ik het pas geloof als ik het uit de mond van Cruijff zelf hoor.
0 0
Rosales7
Jaap de Groot schrijft ook alle columns van Johan Cruijff. Cruijff belt vaak (sowieso voor elke column) met De Groot en doet dan zijn verhaal. Vervolgens maakt Jaap de Groot hier een column van. Ga er dus maar vanuit dat wat De Groot schrijft met betrekking tot Johan Cruijff in 9 van de 10 gevallen van Cruijff zelf komt en anders zeer realistisch is. Anders had Cruijff allang zijn columns niet meer door Jaap de Groot laten schrijven (die 2 hebben een soort vriendschapsband).
0 0
Hwb
Klopt, alleen is deze column niet van Jaap de Groot, maar van Valentijn Driessen.

En De Groot kan in zijn eigen columns natuurlijk best af en toe zijn eigen mening geven, zonder dat dat ook Cruijffs mening hoeft te zijn, op basis van de feiten die hij via Cruijff weet.
0 0
Rosales7
Dan heeft SV dit foutief gepost want in dit bericht (door SV gepost) staat: "Jaap de Groot laat min of meer in zijn column doorschemeren dat..." Waardoor ik logischerwijs denk dat het om een column van Jaap de Groot gaat (beetje misleidende post dus).

Net even doorgeklikt en nu zie ik dat het inderdaad een column van Driessen is. Maar wat "Stuyvesant als zegt klopt, De Groot schrijft (veelal) namens Cruijff en Driessen is Ajaxwatcher.
0 0
Stuyvesant
De Groot schrijft "namens Cruijff" en Driessen is Ajaxwatcher en schrijf op persoonlijke titel.
0 0
eros
Ze moeten gewoon Cruijff zijn gang laten gaan! Cruijff maakt geen clubs kapot,... daar heeft hij te veel kennis voor! Bij Barça hebben ze alles te danken aan Cruijff zeggen ze,... dus laat hem z'n gang gaan!
0 0
RuffRhythim
Cruijff heeft toch zelf ingestemd met de nieuwe RvC?
Er zou gelijkheid heersen. Waar is die afspraak gebleven?
Waarom lijkt Cruijff die gelijkheid op te zeggen en dreigt hij nu na de eerste de beste keer dat de meerderheid niet gelooft in Ling om de handdoek in de ring te gooien nog voordat het allemaal goed begonnen is?

Ik heb Cruijff hoog zitten maar godsallejezus zeg...Ajax is geen dictatuur hoor.
Er is toch bewust gekozen voor deze samenstelling van de nieuwe RvC, mèt instemming van Cruijff?
0 0
Sualex
Heb jij Cruijff zelf al gehoord?!?!?! Dit zegt iemand van de grootste onzinkrant van NL. Als Cruijff het er echt niet mee eens is hoor je hem wel net als vorige keer samen met Bergkamp en Jonk.
0 0
tijger19
hoezoo de schuld bij de rest in de schoenen schuiven.. Cruijf heeft deze mensen zelf voor in de RvC gepolst en ik denk wel dat ze goede redenen hebben om ling niet aan tenemen.. Wel vind ik dat er nu wat meer actie mag genomen worden qua positie algemeen directeur.
0 0
Robinjo1988
Ben benieuwd wanneer er een algemeen directeur benoemd gaat worden. Duurt me echt veel te lang allemaal.
0 0
Rho1980
Kan pas als de RvC officieel geinstalleerd is... dus wellicht vanaf morgen.
0 0
IamLegend
Dan hadden ze ling toch ook niet mogen wegwuiven?
0 0
HeinJan
Besluitvorming kan ook vóór de officiële instelling van de RvC plaatsvinden. Een officiële benoeming, die de uitkomst van besluitvorming van de RvC is, kan pas worden gedaan als formeel iedereen is geïnstalleerd.
0 0
Stuyvesant
Dat wel. Dat gaat alleen om de kandidaatstelling. Dat mogen ze voor hun benoeming doen, maar een directeur mogen ze pas na hun eigen benoeming aanstellen bij de club.

Verder heb ik Cruijff in deze zelf nog niet gehoord (allemaal meningen van Jaap de Groot en Valentijn Driesen van de Televaag). Ik denk dat de nieuwe RvC na hun formele benoeming met een verrassende en goed kandidaat op de proppen komt.
0 0
donny848484
Kan die Jaap de Groot niet een keer zijn mond houden over Ajax.
0 0
NR9
Het is toch niet te geloven dat ze weer voor baantjeszieke mensen hebben gekozen bij Ajax. Die Ten Have heeft een mij ook iets te gladde uitstraling , hij is geen haar beter als bijvoorbeeld Jake of Rick van de Boog. Ze hadden gewoon meer voetballers in de RVC moeten doen, die financieel onafhankelijk zijn. Die geen eigen belang hebben. Cruijff moet gewoon een zwaardere stem krijgen in het geheel. Ben benieuwd hoe dit afloopt. Met moeten Johan nu wel binnenboord houden anders gaat het faliekant mis met ons aller Ajax.
0 0
Caelintroy
Wat mij verbaast in dit geheel, is dat niemand eens de moeite neemt om het plan van Cruijff eens zo uit te voeren zoals hij dat geschetst heeft. Het blijken toch allemaal weer egootjes te zijn die het heerlijk vinden om een machtspositie te vervullen.

Het zal wel weer aan mij liggen, maar ik snap er niks van en het frustreert mij enorm.
0 0
leo9jaap
Stuk is geschreven door Valentijn Driessen en niet Jaap de Groot..
0 0
IamLegend
Jaap groot wie kent hem niet... Weet niet wat ik er van moet vinden,als hij weer iets zegt over johan.
0 0
Warrior
Jaap de Groot is Cruijffs terugtrekken aan het voorbereiden, lijkt wel. Cruijff kan toch moeilijk verwachten dat iedereen zo maar naar zijn pijpen danst? Ook dat geval met Ling. Zover ik weet was hij akkoord met het afwijzen van Ling, en nu opeens niet meer? Mijnheer de Groot is gewoon stemming aan het maken, om Cruijff in te dekken, voor diens vertrek. Het duurt Cruijff allemaal wat te lang, en daar heeft hij geen zin in. Hij heeft wat in gang gezet, en dan vertrekken....?
0 0
daslogisch
Of wat meer aansluit op de werkelijheid, gdv iedere keer dat Cruijff advies geeft of initiatief toont wordt ie tegengewerkt door mensen die schriftgeleerd zijn maar helemaal niets van voetbal weten. Zodra hij ook maar iets in gang lijkt te zetten, komt er weer uit een hoek die eigenlijk alleen maar heel blij moet zijn dat iemand met echt verstand van zaken zich ermee komt bemoeien tegenwerking. Iedere keer weer. Wat is er gvd toch mis mee om neerlands beste voetbalfilosoof eens gelijk te geven en zijn advies eens daadwerkelijk op te volgen ipv op ieder onderwerp uiteindelijk toch alleen maar je eigen zienswijze te respecteren??
0 0
Hwb
Ik vind dat je het zo wel erg extreem stelt. Cruijff heeft zeker verstand van voetbal en een visie die Ajax al veel heeft gebracht (je kan zelfs zeggen Ajax heeft gemaakt tot wat het is). Die visie moeten we ook absoluut vasthouden/uitbouwen. Maar dat betekent niet meteen dat als Cruijff iets wil, dat anderen dan ook maar meteen hun eigen mening terzijde moeten schuiven. Het is jammer (en soms onterecht) dat mensen die het niet eens zijn met Cruijff of een andere opvatting hebben erg snel weggezet worden als mensen die geen Ajaxhart hebben of er alleen voor hun eigen zakken/hachje zitten. Dit dreigt/lijkt nu zelfs met iemand als Davids te gebeuren.
Cruijff is niet onfeilbaar en dat is in het verleden al verschillende keren gebleken. Ook Cruijff maakt ook verkeerde beslissingen. Zijn visie is helemaal in orde, maar de manier waarop hij die wil uitvoeren en/of de mensen waarmee hij dat wil doen, zijn dat niet altijd. Volg niet alles wat Cruijff zegt blind op, maar beoordeel wat hij zegt. Als er goede redenen zijn om niet te doen wat hij zegt, moet je dat vooral niet doen. Als die er niet zijn, moet je wel doen wat hij zegt.

Een voorbeeld is het bericht hierboven over de structuur. Het is onzin om te zeggen dat in de ene structuur de voetbalmensen het af zullen leggen tegen de zakelijke mensen en in de andere structuur niet. In beide structuren kan dat gebeuren, in beide structuren kan het ook niet gebeuren. Hooguit is de kans in de ene structuur groter dan in de andere. Maar uiteindelijk valt of staat elke structuur met de mensen die je hebt. Als je niet de goede mensen hebt, maakt je structuur niet zo veel uit, succes zal je niet hebben. Als je wel de goede mensen hebt, maakt de structuur iets uit, maar echt falen zal je niet snel.

Overigens moet je filosofen niet te snel zeggenschap geven. De ideeën zijn vaak prachtig, maar aan de uitvoering schort het nog wel eens. Geloof me, ik ben er één.
0 0
daslogisch
Een juiste filosofie kan heel waardevol zijn als deze goed wordt uitgevoerd. Je hebt pas niets aan de wellicht beste ideeen van de beste filosoof wanneer de uitvoering van deze ideeen op belangrijke onderdelen niet door in deze de bestuurders correct worden uitgevoerd. Dat lijkt nu helaas weer te gebeuren, om wat voor vaak vage, arbitraire reden dan ook wordt er toch op bijna ieder voetbalonderwerp niet geluisterd naar Cruijff door de bestuurders. Terwijl geen een van hen zo stoer is om daadwerkelijk aan te geven dat ze meer waarde aan hun eigen ideeen over voetbal en wat daaraan direct verbonden is hechten doen ze in de praktijk weinig anders dan structureel menen het beter te weten.. Dat klopt toch niet??

Overigens is bestuurders de uit te voeren plannen zelf op laten stellen vaak nog een veel ongelukkiger keuze, omdat deze topbestuurders vaak redelijk beperkt zijn wat betreft filosoferen en het vormen en innemen van standpunten. Het verwoorden van standpunten en het uitvoeren van die standpunten is pas echt hun gebied van expertise. Helemaal als t om voetbal gaat is dat al onomstreden duidelijk gemaakt. t Is ook niet voor niks dat echt goede filosofen structurele aangeven dat hoge bestuurders zeker niet de beste denkers hoeven te zijn. Vaak zelfs juist niet..

Helemaal als het niet een normaal, groot beursgenoteerd bedrijf betreft, maar t slechts gaat om een voetbalclub die toevalligerwijs beursgenoteerd is is produktkennis/ voetbalkennis bij de leidigngevenden vele malen belangrijker dan normaal gesproken t geval is. Daar gaan zo goed als alle schriftgeleerden wel heel erg graag en snel aan voorbij hoor. Je mag het leiden van een KPN of Philips of wat dan ook natuurlijk absoluut niet vergelijken met het leiden van een voetbalclubje omdat bij een club/bedrijf als Ajax werkelijk alles valt of staat met het presteren van de trainer Ajax1 en de baas van de Toekomst.

Daarom ook is het zo belangrijk imo dat de bestuurders, de schriftgeleerden eens iets van nederigheid tonen en voor eens (is nl werkelijk nog nooit gebeurd door Ajax) nederigheid tonen en de grootste expert een kans geven ipv feitelijk te zeggen dat je Cruijff volgt zolang hij maar doet wat de bestuurders zelf als belangrijk zien.. Cruijff's ideeen eens werkelijk gaan volgen is iig nog nooit gebeurd bij Ajax en lijkt ook nu weer onmogelijk te zijn voor de bestuurders.

In plaats van dat wij nu zeggen dat het inderdaad wel vreemd is dat een club enerzijds aangeeft Cruijff te omarmen en graag (onder druk van volk natuurlijk) van Cruijffs ongeevenaarde voetbalkennis gebruik te gaan maken maar in de praktijk op werkelijk ieder belangrijk onderwerp teegnstribbels en Cruijff negeert, wordt langzamerhand de zwarte piet richting Cruijff of de telegraaf uitgedeeld. Ik vind dit werkelijk te krom voor woorden. Iedereen gaf aan blij te zijn met de werkelijke betrokkenheid van Cruijff, maar nu wordt toch keer op keer feitelijk tegen hem gezegd dat Ajax het niet wil doen zoals Crujiff voorschrijft. Vind jij dat dan wel logisch?!
0 0
Daluniz10
tegenstribbelen en negeren?

tja.. er bestaat ook iets als 'ik heb een ajax-hart maar ik ben het niet met jou eens meneer cruijff'....
er kan nu wel gezegd worden dat cruijff verantwoordelijk wordt voor beleid van een ander.. maar dat vind ik een zwak excuse...want andersom geldt dat ook... als cruijffs filosofie niet blijkt te werken dan worden alle uitvoerders ook medeverantwoordelijk gehouden terwijl ze het er misschien niet mee eens waren.
het zou wat zijn als bij elk bedrijf iedereen eruit stapt als er een beslissing wordt genomen waar hij het niet mee eens is...
ik vraag me trouwens af waarom cruijff deze mensen heeft aangesteld ..als hij blijkbaar alleen opzoek was naar een paar dombo's.. die 'ja' en 'amen' knikken bij alles wat hij zegt.

0 0
omisom
We gaan ten onder aan egotrippers die alleen maar aan hun eigen ikkie denken en absoluut niet aan ons AJAX.
0 0
IamLegend
met zo instelling kom je er nooit;)
0 0
Warrior
Als dit waar is, vraag ik me wel af, wie de grootste egotripper is....
0 0