'Luis was professioneel als James Dean'

sjoerd, 14-12-2009 om 14:36, 2228 views, Ajax Showtime | Pak 30 procent korting op het uitshirt van dit seizoen .
Luis Suarez is nog steeds kandidaat voor de Gouden Loeki. Ajax Showtime sprak met communicatiebureau N=5 Amsterdam. Dit bedrijf is de bedenker van de spot voor Beter Horen, waarvoor de aanvoerder van Ajax heeft geacteerd.Pim Kok, creative director van N=5, beantwoordde tegenover de redactie van Ajax Showtime enkele vragen over de reclame. Voor de mensen die willen stemmen: klik onderaan dit artikel op de link naar de site van de Gouden Loeki!Wat voor partijen zijn er allemaal betrokken bij zo'n reclame?


'De adverteerder geeft de opdracht. Het reclamebureau verzint het idee. Dan kiezen wij een regisseur en productiemaatschappij. Casting doen we in samenwerking met een castingbureau, er wordt een locatiehunter ingeschakeld, een setdresser, een stylist(e), enzovoorts. Op de set staan vervolgens ongeveer 40 mensen, zoals je dat van echte films kent: regisseur, cameraman, geluid, loaders, clappers, gaffers, runners , technici, tutti colore. Maar het reclamebureau blijft creatief verantwoordelijk. Dus wij staan op de set vooraan. Na de opnames krijg je nog een heel traject; editen, geluid, digitale bewerking... Daarvoor schakelen wij ook weer allerlei studio's in.'Heeft Luis Suarez lang geoefend?


'Hij heeft eerst de tekst eerst toegestuurd gekregen. We vonden het top dat hij zich er niet te groot voor voelde en de humor ervan inzag. Op de set zag je hem met het tekstapiertje staan en de zinnetjes met bijbehorende gelaatstrekken proberen. 'Off camera' dus. De regisseur en ik gaven hem aanwijzingen. Luis begreep alles snel, snapte precies welke emotie hij wanneer moest spelen. Het woordje 'antifluitregeling' was natuurlijk lastig. Maar hij had het eerder onder de knie dan Rene Froger de tekst 'buizentrekkers en pijpensnijers' voor een spotje van de Telefoongids, dat ook van ons is.'Heeft Luis ook zelf inbreng gehad in het script?


'Bij de tekst: 'Suarez nooit zitten op de bank', hebben wij hem aangemoedigd grote verontwaardiging te spelen. Eerst zei hij het nog wat tam, maar daarna was het of de trainer hem echt op de bank had gezet! Luis was professioneel, zpals James Dean in zijn beste dagen. Hij schoot wel af en toe in de lach door zijn tegenspeler: de hoorspecialist. Volgens mij vond Luis dit een behoorlijk rare kerel. Wat deze man, in zijn rol, ook wel een beetje is... Overigens was de vrouw van Luis van vroeg tot laat aanwezig op de set.'Waarom hebben jullie voor Luis gekozen in deze spot? Hoe is dat traject verlopen?


'De hoorspecialist van wie de reclame is, had behoefte aan een echt opvallende commercial. Dus we wilden de clichés vermijden. Niet gewoon een ouder iemand die met hoorklachten in de winkel komt, maar iets wat je niet verwacht. Doordat ik las dat er in een goed gehoorapparaat een 'antifluitregeling' is ingebouwd, moest ik aan voetballen en vervolgens aan Luis Suarez denken. Daar zat een grappige combinatie in. Want Suarez kon ook wel een antifluitregeling gebruiken. Alleen niet in een gehoorapparaatje, maar in het veld. In het spotje wordt dat misverstand uitgespeeld.'Hoe is Luis benaderd?


'Een producer van ons reclamebureau kent iemand die veel met Ajax te maken heeft. Via hem werd het contact gelegd. We zouden ook nog, ter voorbereiding op het spotje, even met Suarez praten, maar eenmaal in de Arena bleek toenmalig trainer Van Basten een straftraining te hebben ingelast. Geen Suarez gesproken, maar wel een goed gesprek gehad met twee mensen van Ajax.'Moet Ajax toestemming geven voor dit soort spotjes?


'Ja. Gelukkig zagen ze de humor en de relativerende toon van het script in. En hebben ze vervolgens alle medewerking verleend.'Wie heeft er zoveel gevoel voor humor bij Ajax?


'Ten eerste Luis zelf natuurlijk, anders doe je niet mee. Verder de mediamanager, Mark van Leest, en nog twee mensen die onder meer media doen.'Heeft Luis zelf ook inbreng gehad voor de teksten?


'Niet zozeer in het script, maar hij brengt het wel op een onnavolgbare, eigen wijze.'Net als in het veld?


'Zeker. Ook bij de shoot maakte hij vanuit het niets opeens een weergaloze actie!'Hoe lang duurden de opnames?


'Luis is er niet voor in trainingskamp geweest, maar dat had ie ook niet nodig. Hij nam het wel serieus. Hij oefende op de set een beetje voor zichzelf en bleef de heel dag geconcentreerd. Echt top! De opnames duurden een lange dag.'Luis zegt op een gegeven moment: 'Suarez nooit zitte op de bank'. Heeft hij dat zelf zo ongelukkig geformuleerd of was dat jullie idee?


'In het script staat al dat hij zichzelf 'Suarez' noemt. Leek mij grappig. Voor 'nooit zitte op de bank' hadden we een aantal scriptvarianten. Maar deze vonden we het leukst. Nogmaals: respect voor Suarez dat ie niet te ijdel was om het zo te zeggen!'Hoeveel kost zo'n reclame?


'Ik ga niet over het geld, gelukkig.'Gelukkig?


'Ja, ik steek mijn energie liever in een creatief detail, een woordje, een gebaartje, een beeldje dan in gesprekken over geld. Gaat ook niet samen, denk ik. Een gezond creatief uitgangspunt is: alles kan, geen creatieve beperkingen, ook niet door geld. Ik had ook nooit gedacht dat we Suarez konden krijgen, maar ik heb het toch voorgesteld. Altijd denken dat 't wél kan. En niet denken aan geld. Net als een voetballer eigenlijk: als je aan geld denkt, ben je niet met je werk bezig. Het zal in ieder geval niet minder dan 200.000 euro zijn geweest.'Er komt in de reclame het logo van Ajax nadrukkelijk in beeld, evenals het trainingspak. In hoeverre moet daar extra voor betaald worden?


'Niet. Ik denk dat Ajax het juist mooi vindt dat het logo in beeld komt. Ze waren ook heel behulpzaam met het aanleveren van het trainingspak. Is toch ook reclame voor de club?'Hoeveel heeft Luis op mogen strijken?


'Dat weet ik ook niet. Ik was er wel heel blij mee dat Luis en Ajax het wilden doen. Het getuigt ook van moed, maar ja, dat hoort ook bij Ajax!'De volgende keer krijgt Luis een penalty?


'Misschien, als ie tenminste het fluitje nog kan horen... Kaartjes krijgt hij in elk geval niet meer. Kaartje genoeg. We hebben nog overwogen om Luis over de drempel te laten struikelen, volgens de hoorspecialist dan een schwalbe. Maar we wilden dat idee van schwalbes uiteindelijk niet te erg voeden.'Hierbij bedankt Ajax Showtime creatief directeur Pim Kok van N=5 voor het interview. Stemmen kan hier.  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
jw1982
Postduif033 en RobinhoV410...geen ruzie maken he? Hou de kerstgedachte hoog! Stem liever op Suarez ipv hier je tijd aan te verspillen!
0 0
David89
Jammer dat dat struikelen er uiteindelijk niet in zat haha.
0 0
Postduif033
Vervolg: Overigens verwijt je mij dat ik er \'elke keer op reageer\', maar volgens mij was jij degene die in dit topic is begonnen met azijnpissen op iemand die nog bezig is met het plaatsen van een bericht.

Nou, snel weer aan je huiswerk en dan doen we net alsof dit niet is gebeurd;).
0 0
Postduif033
Gouden reclame.
0 0
RobinhoV410
Professioneler DAN, wtf dat mag je toch wel goed schrijven op zo\'n site.
0 0