Analyse: Zo speelt attractieve pressing-machine Atalanta Bergamo

ThijsZwagerman, 26-10-2020 om 18:00, 10654 views, Ajax Showtime |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

Aanstaande dinsdagavond speelt Ajax in het Italiaanse Bergamo de tweede groepswedstrijd in de Champions League. Na de 0-1 nederlaag tegen Liverpool is dinsdag in het gerenoveerde Stadio Atleti Azzurri d’Italia het Atalanta van trainer Gian Piero Gasperini de tegenstander van Ajax. Een tactische analyse van de zeer attractief spelende Italiaanse opponent, die in verdedigend opzicht bij vlagen de nodige ruimtes weggeeft. 

Atalanta Bergamo was afgelopen seizoen een grote sensatie in Europa. De ploeg eindigde achter kampioen Juventus en runner-up Internazionale derde in de Serie A en oogde mondiaal ontzettend veel lof door het tot de kwartfinale van de Champions League te schoppen. In het debuutseizoen van Atalanta Bergamo in de Champions League was in die bewuste kwartfinale diep in de blessuretijd de uiteindelijke verliezend finalist Paris-Saint Germain met 1-2 te sterk. Een ronde eerder rekende Atalanta Bergamo nog wel overtuigend af met Valencia, de Champions League-kwelgeest van Ajax in het voorbije voetbalseizoen. 

Sinds de aanstelling van hoofdtrainer Gasperini in de zomer van 2016 is de ster van Atalanta Bergamo reizende. In het seizoen voordat Gasperini aantrad eindige de Italiaanse club nog als dertiende in de Serie A, maar in zijn debuutseizoen bij Atalanta leidde Gasperini zijn nieuwe ploeg direct naar de vierde plaats op de ranglijst. In de Europa League werd Atalanta het seizoen daarop direct na de poulefase uitgeschakeld door Borussia Dortmund. In het seizoen 2018/2019 verloor Atalanta Bergamo in de voorrondes over twee duels na strafschoppen van FC Kopenhagen en liep het zodoende Europa League-voetbal mis, maar na de derde plaats achter kampioen Juventus en nummer twee Napoli kwalificeerde Atalanta Bergamo zich dat jaar middels de competitie wél voor de Champions League. Afgelopen seizoen gooide de ploeg van Gasperini zowel in dat toernooi als in de Serie A hoge ogen. 

Atalanta Bergamo reikte in de Champions League dus tot de kwartfinale en werd voor het tweede jaar op rij derde in de Serie A. Buiten dat dit sowieso uitstekende prestaties zijn voor een club met een gemiddelde begroting in Italië, is vooral de wijze waarop Atalanta Bergamo tot deze prestaties kwam zeer spraakmakend. De ploeg scoorde afgelopen seizoen alleen al in de competitie 98 doelpunten, een ongekend hoog aantal. Ter vergelijking: landskampioen Juventus vond 76 keer het net. Atalanta Bergamo is onder Gasperini een geoliede machine en begon ook voortvarend aan het huidige seizoen. De eerste drie competitiewedstrijden werden gewonnen, maar vervolgens ging Atalanta Bergamo wel verrassend onderuit tegen Napoli en (met een B-elftal) Sampdoria. In de Champions League werd er tussendoor wel ruim en overtuigend gewonnen op bezoek bij FC Midtjylland.

Uitgangspunten

Onder Gasperini is de formatie waarin Atalanta Bergamo speelt het best te omschrijven als 3-5-2. De uitgangspunten van het voetbal dat Gasperini met zijn ploeg wil spelen zijn drie centrale verdedigers in de achterhoede, dynamische backs die de hele flank bestrijken, twee controlerende middenvelders kort voor de verdediging en een creatief en lastig te verdedigen driehoek (aanvallende middenvelder en twee spitsen) voorin.

Van achteruit wil Atalanta-doelman Marco Sportiello het liefst verzorgd opbouwen. De voetballende kwaliteiten van de drie verdedigers voor hem (Rafael Tolói, Cristian Romero en Berat Djimsiti) sluiten hier ook op aan. Maar wanneer een opponent Atalanta Bergamo écht hoog onder druk zet, aarzelt Sportiello ook niet om de lange bal richting de ijzersterke spits Duván Zapata te hanteren. 

De opbouw

Opbouwen van achteruit heeft bij Atalanta Bergamo echter de voorkeur. Verdedigers Tolói, Romero en Djimsiti positioneren zich hierbij in de eerste fase van de opbouw op lijn ter hoogte van het eigen zestienmetergebied. Backs Hans Hateboer en Robin Gosens schuiven op dit moment juist door en stellen zich hoger op het veld op, waardoor er voor de drie centrumverdedigers en controlerende middenvelders Marten de Roon en Remo Freuler ruimte komt om van achteruit het spel te maken. 

Het liefst speelt Atalanta Bergamo middels positiespel dus van achteruit op verzorgde wijze naar voren. Op het moment dat één van de drie verdedigers of een controlerende middenvelder aan de bal komt, is er elders hoger op het veld doorgaans veel beweging van de aanvallers. De spin in het web van het veldspel van Atalanta Bergamo is aanvallende middenvelder en aanvoerder van Alejandro ‘Papu’ Gómez. De 32-jarige Argentijn weet zich in de as van het veld vaak slim tussen de linies te positioneren, maar houdt er daarnaast ook van om regelmatig uit te zakken en het spel van achteruit te maken. Gómez is de absolute vormgever van het veldspel van Atalanta Bergamo en geldt als het creatieve hart van de ploeg.

Het veldspel

In het veldspel van Atalanta Bergamo valt naast de prominente rol van Gómez nog een aantal zaken op. Met loopwonders Hateboer en Gosens heeft Atalanta twee kilometervreters op de flanken staan. Deze spelers zijn cruciaal voor de Italiaanse ploeg, omdat Atalanta er in veel gevallen voor kiest om over de zijkant van het veld aan te vallen. De ploeg van Gasperini verplaatst het spel graag naar één van de flanken om hier vervolgens met drie à vier man in een kleine ruimte combinerend ten aanval te trekken. Vaak weet Atalanta hier - door het gebrek aan tegenstanders op de flanken - snel terrein te winnen en op te schuiven richting het vijandelijke doelgebied. Eenmaal in die zone wordt het spel weer naar de as verplaatst en tracht Atalanta met vroege voorzetten of combinaties in de drukte tot kansen te komen. 


Na een combinatie op de linkerflank wordt Gómez vrijgespeeld. De Argentijn heeft vervolgens behoorlijk wat ruimte om een assist te leveren op de vanaf de andere flank inlopende Hateboer. 

Daarnaast zijn er in het spel van Atalanta Bergamo opvallende rollen weggelegd voor de drie centrumverdedigers. Zij vrezen het doorgaans niet om in het positiespel in te schuiven om zich ook hoog op het veld met het aanvalspel te bemoeien. De momenten hiervoor worden zorgvuldig uitgekozen, maar wanneer één van de verdedigers besluit om door te schuiven levert het bijna altijd een gevaarlijke situatie in het voordeel van Atalanta Bergamo op. 

Het is dus duidelijk dat de aanstaande opponent van Ajax in aanvallend opzicht meerdere smaken heeft. Naast de collectieve kwaliteiten kan Atalanta Bergamo ook leunen op individuele bevliegingen van Gómez, Duvan Zapata, Luis Muriel en eventueel Josip Ilicic. De laatstgenoemde is evenals Gómez een ontzettend creatieve speler met een hoog rendement, maar is pas net terug nadat hij maandenlang ontbrak vanwege een depressie. Tegen Ajax zal Ilicic zodoende waarschijnlijk niet in de basis beginnen, maar vormen Zapata en Muriel - die afgelopen weekend tegen Sampdoria werden gespaard - naar alle waarschijnlijkheid het aanvalsduo. Voormalig PSV-er Sam Lammers is een gewaardeerde kracht in Bergamo, maar moet het vooralsnog voornamelijk doen met invalbeurten en basisplaatsen wanneer andere aanvallers rust krijgen. 

Drukzetten

Ook een veel geroemde kwaliteit van Atalanta Bergamo is de manier van drukzetten die de ploeg hanteert. Ajax-trainer Erik ten Hag noemde Atalanta in zijn kenmerkende voetbaljargon al eerder een ‘pressing-machine’ en dat is natuurlijk niet zonder reden. De Italianen zetten met hun twee aanvallers het verdedigende centrum van de tegenstander namelijk hoog vast. De backs van de tegenstander komen hierdoor in de opbouw vrij, maar op het moment dat de opponent besluit één van de backs in te spelen, stappen Hateboer of Gosens (afhankelijk van welke kant) vol door op de back van de tegenpartij. Eén van de drie Atalanta-verdedigers dekt vervolgens door richting de buitenspeler die vrijkomt door het doorstappen van Hateboer of Gosens. Achterin wordt er vervolgens dus één op één gespeeld, iets dat ook op het middenveld van Atalanta Bergamo het geval is. 


Atalanta-back Depaoli stapt door op de linksback van Sampdoria. Centrale verdediger Sutalo aarzelt niet om door te dekken op de vervolgens vrijkomende linksbuiten van Sampdoria. 

Omschakeling na balverlies

Dergelijke intensiteit in het drukzetten is ook van toepassing kort nadat Atalanta Bergamo onverhoopt de bal verliest. Doordat de Italiaanse club weinig ruimte tussen de verschillende linies houdt, is het relatief eenvoudig om direct na balverlies met de twee à drie dichtstbijzijnde spelers druk op de bal te krijgen. Atalanta Bergamo geeft kort na het verliezen van de bal zodoende weinig ruimte weg, maar wanneer een opponent in de eerste seconden na het veroveren van de bal erin slaagt om wél balbezit te houden, komt Atalanta soms wel in de problemen. Als de bal niet vrijwel direct na balverlies wordt terugveroverd, geeft de ploeg op de flanken - ondanks de fanatieke omschakeling van Hateboer en Gosens - en achter de laatste linie dikwijls behoorlijk wat ruimte weg. 


Ondanks dat er voldoende spelers in de buurt van de bal staan om de bal weer terug te veroveren, krijgt Atalanta Bergamo hier kort na balverlies een counter om de oren. 

Conclusie

Het attractieve Atalanta Bergamo is zonder meer een lastige tegenstander voor Ajax. De Amsterdammers zullen aan de bal weinig tijd en ruimte krijgen, waardoor veel afhankelijk zal zijn van de creativiteit, de dynamiek en het tempo dat Ajax dinsdagavond in balbezit op de mat weet te leggen. In verdedigend opzicht is het voor Ajax zaak om sterspeler Gómez in bedwang te houden. De Argentijn is de vormgever van het aanvalspel van Atalanta Bergamo en geldt als de gevaarlijkste speler van de Italianen. 

Ondanks de individuele klasse van Gómez bouwt Atalanta Bergamo op veel meer dan enkel zijn kwaliteiten. Onder trainer Gasperini is Atalanta de laatste jaren uitgegroeid tot een uitstekend georganiseerd geheel, waarin elke speler zowel in verdedigend als aanvallend opzicht weet wat er van hem verwacht wordt. Het zal dinsdagavond dan ook hoogstwaarschijnlijk een intense wedstrijd op een hoog tempo worden, waarin het spel weleens alle kanten op zou kunnen gaan. Voor Ajax is het - met het oog op de aspiraties om in de Champions League te overwinteren - zaak om in ieder geval niet met een nederlaag te vertrekken uit Bergamo. 

Vermoedelijke opstelling Atalanta Bergamo:

Sportiello; Tolói, Romero, Djimsiti; Hateboer, De Roon, Freuler, Gosens; Gómez; Muriel, Zapata.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Benijax
Atalanta heeft de meeste tegendoelpunten van de serie A. Geen thuispubliek. Laten we gewoon als Ajax volle bak op de aanval spelen. Dan wordt het 4-6 of 5-8. Prachtig, toch?
0 0
Cello
Je moet een tegenstander nooit onderschatten. Maar tegelijk ook niet overschatten. Atalanta heeft 2 zeer goede seizoenen gehad, maar het ene seizoen is het andere niet. De eerste wedstrijd tegen Midtjylland vind ik geen echte graadmeter, daar ik alle andere drie in de poule wel van hen zie winnen.
In de Serie A heeft Atalanta reeds 2 van de 5 duels verloren. Met een doelsaldo van 15 voor en maar liefst 12 tegen. Vooral die tegentreffers vind ik opvallend. Verreweg het meeste van de top-10 in de Serie A.

Het wordt heus geen makkie, maar we moeten ze nu ook weer niet groter maken dan dat ze op dit moment lijken te zijn. Er zijn echt wel mogelijkheden, de vorm van de laatste 2 jaar is er nog lang niet bij Atalanta.
0 0
ajaxrulesz
Nummer 6 van de Serie A. volgens mij behoor je dat toch wel serieus te nemen. Serie A is een behoorlijke sterkere compititie dan de onze en Dan is Atalanta wel een echte graadmeter voor mij Voor ajax. Bovendien spelen er aardig wat nl spelers daar en die zullen de medespelers en trainer wel voorzien van de nodige info over ajax. Lammers kent ons ook maar al te goed. Dat is niet positief voor Ajax. Alhoewel ik vind dat Schuurs Lammers moet kunnen fysiek gezien, ondanks dat ik Lammers Fysiek een zeer sterke speler vind.
0 0
vdhaas
Interessant stuk. Ik verwacht ajax dan weer in de liverpool variant, met blind op gomez wellicht. Hopelijk met Neres - Tadic - Antony voorin.
2 0
JanBiesbos
Martinez variant hahaha!
0 0
louis60
Wordt heel moeilijk. Ze hebben hun spelers een paar wedstrijden gespaard om zo in de CL te overwinteren. Ajax krijgt daarom een veelsterker team tegenover zich dan zoals ze speelden tegen Napoli. En afgelopen weekend. Ik heb ze gezien tegen de Denen. Indrukwekkend. Maar wij zijn Ajax!
1 0
Aspers73
Spelers rust geven kan ook negatief uit pakken.
0 0
JanBiesbos
Wzdb
0 0
Ajax95Duivendrecht
Neres zie ik graag tegenover Hateboer morgen. Die weet dan binnen de kortste keren waarschijnlijk niet meer waar hij het moet zoeken met de snelheid van Neres.
3 0
Ajaxxxxx1995
In die oefenwedstrijd tegen Az speelde Anthony links en Neres rechts. Ik zie het morgen ook liever andersom.
0 0
Cello
Flankspelers wisselen gedurende een wedstrijd een flink aantal keren van zijde. Dus zullen er genoeg momenten zijn dat Neres op links staat en Antony op rechts.
0 0
Murtagh
stijgende lijn doorzetten dus ik verwacht 0-15
2 0
Restored
Interessant stukje weer, top AS
2 0
Clarence
Als Ajax ervoor kan zorgen dat Neres of Antony veel in de 1-tegen-1 komt met die Toloi, dan valt er over die flank veel te halen. Dramatische verdediger...
1 0
Koscar
Extra vervelend dat we Kudus missen. Wat je voorheen ook vaak zag onder Frenkie was dat teams die hoog druk wilden zetten het vroeg of laat maar opgaven, omdat het met zulke spelers zinloos bleek.
3 0
4xEC1
Kudus kan idd cruciaal zijn tegen zulke ploegen. Uitgerekend hij is weggevallen...
1 0
4xEC1
Kan niet wachten tot het zover is. Heel interessant om te zien hoe Ajax zich staande houdt tegen zo'n pressingmachine, herinner me nog heel erg goed hoe Ajax thuis en uit zo verrast en weggespeeld werd door die andere pressingmachine Red Bull Salzburg in een niet zo heel ver verleden. Gelukkig is dit een ander Ajax waar tegenstanders weer bang voor zijn tegenwoordig en die zelf ook hoog druk zet. Ik baal nog steeds dat Kudus er niet bij is pfff. maar ik heb vertrouwen in de rest, hopelijk zet Ten Hag het wel logisch neer….
1 0
Ozymandias
De spelers van Salzburg werden toen behandeld bij het Red Bull Athlete Performance Center net buiten Salzburg. Daar werkte toen (en trouwens nog steeds) Bernd Pansold die in 1998 door een gerechtshof schuldig werd bevonden aan het toedienen van doping aan miderjarige vrouwlijke atleten zonder hun wetenschap. De fitheid die de spelers van Salzburg toen hadden was nog opvallender dan de fitheid van de spelers van Juventus in 1996.
3 0
Bruno04
Die wedstrijd zat ik aan het stadion en was werkelijk de grootste ruk wedstrijd die ik ooit gezien heb aanvallend betreft. We kwamen gewoon niet verder als rondspelen bij dr achterste 4 en de keeper
0 0
BrandjeXL
Gek he als je Duarte als back neerzet. Dit Ajax rolt het RB van destijds op.
0 0
4xEC1
Dan ben je wel heel kortzichtig als je 1 van de grootste decepties van Ajax in de geschiedenis (Europees) aan Duarte toeschrijft.
2 0
4xEC1
Bizar was dat hè. Nog nooit heb ik een kanslozer Ajax gezien als toen. Uit èn thuis.
0 0