'Iedere clubsupporter moet Ajax als tweede club hebben'

BartVeenstra, 22-09-2020 om 07:55, 14091 views, The Guardian |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Edwin van der Sar benadrukt in een interview met The Guardian dat het enorm belangrijk is dat Ajax haar identiteit waarborgt. De Amsterdamse club moet herkenbaar zijn over de hele wereld, zodat voetbalfans over de hele wereld Ajax zien als hun 'second love', aldus de directeur van Ajax.

Van der Sar zag dat Ajax in de jaren zeventig, tachtig en negentig heel herkenbaar was, maar dit veranderde daarna voor lange tijd. 'Voor ons was het belangrijk dat een jong publiek weet wie Ajax is. Ik wil dat iedere supporter van elke club in de wereld Ajax als second love heeft. Ze moeten onze aanvallende manier van spelen en hoe wij spelers opleiden waarderen. Misschien speelt een van onze oud-spelers wel voor hun club. De strijd die wij voeren is om met een veel smaller budget een grote naam te zijn tussen de reuzen. Dat gevecht is fantastisch om te voeren. Dat maakt zelfs de Nederlanders romantisch. Wij hebben geen enorme investeerder achter ons staan en dat maakt ons uniek.'

Lange tijd ging het op financieel en commercieel gebied Ajax enorm voor de wind, totdat de coronacrisis aanbrak. De club is enorm afhankelijk van de inkomsten uit kaartverkoop, maar vanwege de coronamaatregelen mag de club lang niet iedere supporter toelaten. Tegen RKC Waalwijk waren er bijna 12.000 fans aanwezig, terwijl er in het stadion plaats is voor 55.000 supporters.

'Als we het hele seizoen 22 procent van het stadion kunnen vullen - en als je dan 22 procent neemt van de 53 miljoen (inkomsten uit het seizoen 2018/2019, red.) - is dat ongeveer 11,5 miljoen euro. Dan verliezen we dus 41,5 miljoen euro', zegt Van der Sar, die uitlegt dat het belangrijk dat Ajax een financiële back-up heeft. 'Zodat we sterk staan als we een keer geen Champions League bereiken of als we geen spelers verkopen. Onze back-up is vele malen groter dan de grote clubs die op dit moment heersen in Europa.'

Bestel de FIFA 21 Limited Ajax Edition nu!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
SW6
Ajax & Fulham
0 0
Frankey78
Ik vind wel een aantal clubs mooi in het buitenland en heb altijd wel een zwak voor Barcelona gehad, maar om nu te spreken van een 2e clubliefde nou nee niet echt. Ik heb alleen maar liefde voor 1 club en dat is voor onze mooie club Ajax. De enigste liefde in me leven die nooit zal overgaan. Ik ben ooit verliefd geworden op deze club en dat zal altijd zo blijven. Trouw tot de dood en zelfs daarna nog.

AFC Ajax.
De mooiste voetbalclub ter wereld.
2 0
Frank1978
Mooi gezegd en ik ben het met je eens... Ajax is gewoon uniek in de wereld. Welke club kan nu zeggen dat er spelers als Cruijff, van Basten en Bergkamp op zijn geleid? In 1995, terwijl we onze meeste wedstrijden nog speelden in De Meer, alle (veel rijkere) topclubs van Europa op een hoop gespeeld (de successen in de jaren '70 waren letterlijk voor mijn tijd) en het is dat toen het Bosman arrest er kwam, anders had Ajax nog jaren voor de CL winst kunnen gaan. Ik vind het heel bijzonder om er nu getuige van te mogen zijn dat Ajax op de weg terug is naar de internationale top. Jammer dat we in '17 en '19 net geen EC wisten te winnen, maar die seizoenen hebben aangetoond dat het nog steeds kan en ik ben ervan overtuigd dat het ook weer eens gaat lukken. Ajax zit ook voor altijd in mijn hart...
2 0
Ajaxxxisdebeste
First love is AJAX
Second love is AJAX
Third love is AJAX

Je verpand je hart in leven maar aan één club
0 -2
Naoro
In het buitenland wel, in Nederland is voor andere supporters Ajax toch meer de 'First Hate'
2 -1
Frank1978
En allemaal uit afgunst, want welke voetballiefhebber kan er nu echt een hekel hebben aan een club waar spelers als Cruijff, van Basten en Bergkamp vandaan komen?
1 0
Raoul14
Goed verhaal! Wie is jullie second love? De mijne was altijd Barcelona, maar dat wordt minder,
1 -2
Frank1978
Ik heb niet echt een second love, maar heb enige sympathie voor Liverpool en daarnaast zijn er een paar Italiaanse clubs waarvan ik de shirts altijd erg mooi vind en waarvoor ik daarom ook een klein beetje sympathie heb, Fiorentina en Napoli.
0 0
Stroeve
Heb ik eigenlijk niet, maar als ik toch moet kiezen dan maar RKC.
0 0
Kingoffdatoilet
FC Emmen. Club uit de regio wat leuk voetbal speelt. Buitenland helemaal niks.
0 0
Jojo49
betaal liever aan ajax , dan aan de zorgverzekeraar.
3 0
Aspers73
Nou Edwin, stop dan eens met een half team neer te zetten dat van buiten komt. Er staat nauwelijks nog een echte Ajax speler in het veld.
1 -10
SilverHaze
En als Anthony en Kudus de sterspelers worden sta jij zeker vooraan. Zeiken om het zeiken gaat je niets opleveren vriend.
1 0
Dennis129
Als gasten als Kluivert, De Ligt en Dest na 1 of 2 jaar al willen vertrekken.. Wordt wel heel lastig natuurlijk als ze op die leeftijd al weggaan. Van de Beek en Veltman dit jaar vertrokken. Dit jaar meer dan ooit aandacht aan de jeugd geschonken. Maar 3 aankopen gedaan tov ongeveer 15 vertrokken spelers. Beetje onterechte kritiek
5 0
Duggoutdennis
Wie zou je dan opstellen die er nu naast staat of in jong speelt zonder dat je qua niveau weer terugvalt?
2 0
RuffRhythim
Zoals Barry White ooit zong: "You're the first, my last, my everything......"
4 0
johnantoni
Barry 'White'.
1 0
RuffRhythim
Ja kan er weinig aan doen dat ie zo heet haha
1 0
MK77
Wat ben jij ook een romanticus
1 0
migilo
Hehehe meteen half Nederland in rep en roer bij het koffie apparaat.
0 0
WZAWZDB14
Mag Ajax ook mijn eerste liefde zijn?
3 0
Adios
Zolang het ook maar je tweede is
7 0
ajax1forever
Haha, Sar is lekker bezig. Behoorlijk gegroeid in zijn rol de laatste tijd.
5 -1
ajax1981
Die brief aan ManU was ook schitterend, voor hem geschreven of niet, het is wel zijn persoon (als oud voetballer) die het mogelijk maakt.
3 -1
ElPistolero9
Was een gênante vertoning die brief, echt beschamend voor een club als Ajax

Small club mentality
0 0
Van Reenen
Van Hanegem heeft al het voortouw genomen door in zijn colom in het AD te verklaren dat hij naar Ajax kijkt van wege Anthony. Hij geniet net als elke voetballiefhebber van het aanvalsspel van Ajax. Daar kijk je toch liever naar dan naar ploegen die het moeten hebben van lange bal naar voren en ren je rot of betonvoetbal spelen?
3 0
Schip
Alsjeblieft niet zeg. Ajax moet iets eigens en zelfs eigengereids hebben. En dat betekent dat lang niet alle supporters wat met je hebben. Ik vind dit eerlijk gezegd ook commercieel gekwezel.

Dat je normaal moet kunnen doen over de club Ajax en de verdiensten is iets anders. Zo'n Van Galen van AZ kan dat niet. Maar dan ben je een redelijk beperkte kneus.

Maar als tweede voorkeursclub? Op zijn Edwin's 'Kappen met die shit!'.

Ajax moet niet per se geliefd willen zijn. Dan ga je foute keuzes maken. Ajax moet zichzelf willen zijn. Ik krijg rillingen van dit soort marketing teksten.
1 -10
AlexIbarra
Eerlijk gezegd hebben we in NL niet meer zoveel groeipotentieel.
"Iedereen" is net als als Altijd, Nooit, Overal natuurlijk een beetje overdreven maar het is toch mooi als naast 4-5 mln Nederlanders ook nog 100 miljoen mensen rond de wereld Ajax volgen en een shirtje of zo kopen?

Lijkt me ook de makkelijkste manier om meer geld te verdienen en om net ff wat meer aanzien te krijgen onder spelers die Nederland normaal willen overslaan.
Daarnaast hebben we ook echt een historie, opleiding, visie (geen sjeiks maar Ajacieden) en speelstijl die wereldwijd veel mensen aan zou kunnen spreken.
1 0
ajaxxcied4life
Vanuit nationaal perspectief bezien snap ik jouw relaas en daarnaast ben ik het tevens met jouw eens dat dit een commercieel babbeltje is in een toch wel internationale krant. Echter, snap ik dat van der Sar ook iets te babbelen moet hebben als hij wordt geïnterviewd en de ambitie om over de hele globe een aaibare positie te krijgen is best wel van belang vanuit commercieel oogpunt en qua expansie. Dus ik vind het ook best een kwijlverhaal maar tegelijkertijd is het mooi en bijzonder dat er in zo een grote krant aandacht wordt besteed aan een Europees gezien kleine club als Ajax (doelend op de budgetten en internarionale supportersschare) en dat van der Sar zijn eigen persoon aanwendt om openingen te forceren waar die er eigenlijk niet zijn.
3 -1
Schip
Jij begrijpt me :) Maar inderdaad, het feit dat het in the Guardian staat en niet in een NL krant, maakt het misschien net wat meer aanvaardbaar commercieel.

Uiteindelijk zal maar een ding echt de status van Ajax bepalen en dat zijn de Europese prestaties. Zouden die uitblijven, dan gaan dit soort teksten je wel achtervolgen. Alsof je erom vraagt aardig te worden gevonden. Doe mij maar een paar epische wedstrijden in de CL, met vol druk op de tegenstander, zodat TV kijkers weer weten waar AJax voor staat. Dat is langer geleden dan wij ons willen herinneren vrees ik, maar is marketing technisch de beste strategie.
1 -1
ghouleseddik
Ben vaak genoeg in 't buitenland met mensen in gesprek geraakt die het grote Ajax uit de 70s zo ff opsommen. Dat is toch prachtig? Ik denk dat vd Sar zoiets wil. En ik was afgelopen augustus in Frankrijk waar ik een local, jonge kerel, in het uitshirt van vorig jaar tegen het lijf liep.
1 0
Schip
Dat is al bereikt en daarop is uiteraard niets tegen. Dat is ook de identiteit van Ajax. Maar ik kennelijk lees ik hier iets meer commercieels in dan anderen.
1 0
Dennis129
Juist als Ajax zichzelf is heeft het de sympathie van het Buitenlandse publiek toch.
Met het aanvallende voetbal. Schijt aan grote namen, maar met de borst vooruit de strijd aangaan en gewoon willen winnen. Spelen met veel zelfopgelegde jongens Die nergens bang voor zijn. Gezien de commentaren die ik meekreeg hoopte iedereen op een stunt van Ajax 2 jaar geleden. Behalve fans van de tegenstander natuurlijk. Ik vond die lyrische Engelse commentaren ook schitterend om te horen.
2 -2
Dubbelvla
aan eigenzinnigheid heb je niets als commercieel bedrijf.
1 -3
goajaxgo
Juist wel.
0 0
Schip
Onzin. Liverpool is dat ook, Bayern idem.
1 0
Vierendertigste
Second love:
Benieuwd hoe ze daar in 010 over denken
1 -1
DrFootball
Dickie sprak in het top CL seizoen altijd heel lovend over Ajax als commentator. Kreeg zelfs tranen in zijn ogen bij de uitschakeling. In Rotterdam zien ze ook de schoonheid van het spel echt wel.
4 -1
ajax1forever
Dickie is hagenees.
2 -1