Van der Sar: 'Kunnen anderhalf miljoen per wedstrijd kwijt zijn'

JesseTH, 18-09-2020 om 19:15, 15583 views, Ajax TV |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Ajax verliest maximaal zo'n anderhalf miljoen euro per thuiswedstrijd vanwege de coronamaatregelen, zo vertelt hij in gesprek met Ajax TV. Vooral het feit dat de club minder toeschouwers toe mag laten tijdens wedstrijden zorgt ervoor dat de Amsterdamse club veel inkomsten misloopt.

'Iedere onderneming in Nederland wordt getroffen en dat geldt ook voor Ajax', begint de algemeen directeur zijn uitleg. 'Normaal gesproken kunnen we 55.000 man ontvangen, waarvan 41.000 seizoenkaarten en 14.000 losse kaarten. De losse kaarten kun je al niet verkopen, dat is ongeveer een half miljoen. Van de seizoenkaarthouders komt een derde binnen. Het kan zomaar oplopen tot anderhalf miljoen per wedstrijd wat we kwijt zijn.'

De uitgaande transfers van onder anderen Hakim Ziyech en Donny van de Beek zorgen er niet voor dat de situatie van Ajax plots geheeld is, zo benadrukt Van der Sar. 'Dat zit gewoon in onze begroting. We hebben Europese ambities en die staan nog steeds overeind. We willen aansluiting met de top en gelukkig zitten we in pot 2 in de Champions League. We zijn blij met de steun die we hebben, zoals de supporters die seizoenkaarten hebben afgenomen en de bedrijven en partners die ons blijven steunen.'

In de komende tijd wil Van der Sar het aantal toegestane supporters in de Johan Cruijff ArenA opschalen. Daarvoor moet men in het heden echter wel goed omgaan met de huidige situatie. 'Je moet als supporter respect hebben voor de maatregelen die wij moeten nemen. We proberen zo snel mogelijk en op een goede manier zo veel mogelijk supporters in het stadion te krijgen. Daarom zijn deze eerste vier wedstrijden heel belangrijk. Gedraag je, klap zoveel mogelijk en ga niet staan zingen.'

Verwacht jij tijdens Ajax - RKC een 3-0 zege voor de Amsterdammers? Zet in en krijg 6,60 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Leviathan
Behoorlijk wat geld 1.5mil per wedstrijd...
0 0
Hollister
Iedereen wordt hier door vd Sar op het verkeerde been gezet.
Ajax begroot normaal helemaal geen transfers maar met Corona houdt men bij Ajax rekening met een van de ergste scenario's en dat is een 55 a 60 miljoen aan inkomstenverlies (voor het overgrote deel door het mislopen van recettes)
In de begroting van dit lopende boekjaar moet dus dit bedrag gecompenseerd worden.
men heeft dan de CL inkomsten en als wij die hadden misgelopen anders transfers moeten gebruiken om dat verlies te compenseren.
MAW. Operationeel verwacht Ajax een verlies van 55 miljoen euro (normaal draait Ajax net een klein plusje) ... De transfers van Hakim en Donny is 80 miljoen bruto kunnen eventueel aangewend worden om dat operationeel verlies te compenseren.
Boekjaar 2020/2021 is nu al aardig gedekt. Als Ajax verder komt in de CL (bv overwintert) en of nog meer transferwinsten boekt (uitgaande minus inkomend) dan kan zelfs nog een prima winst worden behaald. We zijn ook nog maar 3 maanden op weg in dit boekjaar
1 -1
gi0vanni
Transfers horen niet in de begroting maar natuurlijk de inkomsten uit kaartverkoop wel. Dus als die 1,5 mil per wedstrijd minder zijn is dat niet as l te goed voor je begroting. En omdat transfers er niet op staan kan je begroting negatief worden. Transfergeld en CL geld zorgen voor een prima bankrekening maar beter wordt Ajax helaas niet van de maatregelen.
0 0
Babangida83
Hoe werkt dat voor de Europese licentie van de UEFA. Kun je je boekjaar voor die organisatie ook dichten met transferinkomsten? Of gaan die over enkel het operationeel resultaat?
0 0
Babayaka
Zonder de verkoop van de ligt en de jong zou ajax rode cijfers geschreven hebben, toen was er geen corona.
0 0
Hollister
Joh , doe ff normaal.. die transfers waren in een heel andere jaargang... bovendien moeten mensen even niet vergeten dat de bedragen die in de media verschijnen niet de bedragen zijn die Ajax werkelijk kan bijschrijven. Op 100 miljoen bruto mag je minimaal 35 a 40 afdragen.....
0 0
preme
Dit is al de tweede keer dat VDSar aanhaalt dat de verkopen in de begroting zitten. Eerder gaven mensen al aan dat dit mogelijk een verspreking was, maar lijkt er dus niet op.

Kan iemand uitleggen hoe dit nu zit? Ik begin me klein beetje zorgen te maken.
1 0
Babangida83
Denk dat je dat zo niet kunt lezen. Beetje raar geschreven van de schrijver van dit stukje, lijkt mij. Transferinkomsten staan nooit op een begroting. Dat is tegen de regels.
0 0
Babayaka
Het is heel simpel, ajax moet 1 a 2 spelers per jaar verkopen om zwarte cijfers te schrijven, zonder cl zouden dit er meer zijn.
0 0
ovdw
Spelersverkopen zitten gewoon in de begroting?

Als dat zo is dan is dit echt kamikaze beleid.

In de tekst wordt gerefereerd aan de verkopen Donny en Ziyech en wordt geinsinueerd dat die verkopen onderdeel uitmaken van de begroting. Dat is natuurlijk quatsch. Want zij zijn voor 80 miljoen verkocht.

Begroting 20/21 is 110 miljoen volgens VI.

CL is 40 miljoen waar men al op begroot, plus 80 miljoen aan deze verkopen zit je al boven de begroting. Dan hebben we kaartverkoop en sponsorgeld niet eens meegenomen.

Máár wie weet wordt er niet 80 miljoen maar wel een X bedrag aan verkopen begroot icm CL. Dat zou echt waanzin zijn! In dat geval speel je namelijk zwaar Russische roulette.
4 0
Babayaka
80miljoen verkocht, en voor 50 miljoen gekocht.
Alleen dat vergeten de meeste hier steeds. Zonder spelers te verkopen en zonder cl
schrijft ajax diep rode cijfers. Dat klopt ook wel want met de verkoop van de jong en de ligt had ajax nog maar iets van plus 20 miljoen.
0 0
Hollister
Hoe kom jij bij 50 miljoen aan inkomende transfers? Tot nu werd alleen Kudus (9) en Antony (16) gekocht en is er voor 107 miljoen (incl Ziyech) verkocht....
0 0
BrandjeXL
Ziyech is vorig seizoen verkocht voor de zoveelste keer.
0 0
KlasseLasse
enige nadeel is dat al die cluppies niet in 1x het geld overmaken maar dat het eeuwen duurt
0 0
Hollister
Dat heeft hier helemaal niets mee te maken.. het gaat om boekhoudkundige bedragen die als inkomsten of als uitgaven worden gecalculeerd.
0 0
Vlieske
1 grote verkoop elk jaar staat in de begroting. Dit is al lang bekend
0 0
Hollister
Wat in in zijn geheel niet begrijp is dat we doorgaans een begroting hebben van 100 tot 110 miljoen euro.... vd Sar wilde geleidelijk aan richting de 150 miljoen.. dat wilde men oa doen door verhoging deelname Europese tournooien, dus ipv overwintering El (12 a 13 miljoen?) naar deelname CL (25 a 30 miljoen?).
Vorig jaar had men geloof ik ook voor het eerst een begroting van 160 miljoen, daar werd dacht ik ruim 50 miljoen winst op gemaakt.
Nu weet je al sinds jan / febr dat Corona een enorm lastig is om dit te verwerken in je begroting.
Ik ga ervan uit dat Ajax dus weer terug is gegaan naar een iets voorzichtige begroting van 100 a 110 miljoen euro.
Je kan me veel wijs maken, en ik ben ook geen boekhouder, maar als je in febr nog 51 miljoen in de plus staat en er in de 2e helft van het boekjaar dus van jan 2020 tot 31 juni 2020 niet veel bijzonders is gebeurd (tv gelden werden netjes betaald en geen recetteverlies) dan moet boekjaar 2019/2020 een hele prima plus gaan opleveren. (dat zullen we over 2 weken wel zien)
Daarbij is dan nog niet eens de verkoop van Ziyech in opgenomen.. als ik vd Sar beluister dan wordt die meegenomen in het lopende boekjaar 2020/2021
Nogmaals, ik ga ervan uit dat Ajax max 110 miljoen begroot heeft... aan transferwinsten kan nu al 107 miljoen -25 miljoen = 85 miljoen bruto worden genoteerd en daarnaast een gegarandeerd CL inkomsten van minimaal 36 miljoen.
Stel je hebt idd in het ergste geval een verlies van 50 miljoen aan recettes en andere misgelopen inkomsten... dan is dat enorme bedrag toch nog steeds prima op te vangen.
Als vd Sar het al roept dat een club als Ajax al enorme problemen heeft, hoe doen dat AZ Feyenoord en PSV het dan.. die hebben nog geen CL inkomsten en al helemaal geen transferwinsten.. die moeten dan diep en die in het rood komen... want we zijn ook nog maar 3 maanden bezig in het nieuwe boekjaar
2 -1
Libero
Hoe kom je trouwens aan 107 mio transferinkomsten?
Vooralsnog, in concrete bedragen: Donny 39, Hakim 40, Joel 1, samen 80.
0 0
Hollister
Botman, Marin, Zeefuik, Kemper, Jonhsen, Kuhn, en nog wat kleine kleine bedragen... (kan wel zijn dat Ajax Botman en Marin gaan boeken op boekjaar 2021/2022)
0 0
Libero
Botman en Marin worden eerst verhuurd, maar als je hen meetelt komt het idd wel in de buurt.
Tenminste, als Johnsen en Kühn niet voor minder dan waarvoor ze gehaald zijn zijn verkocht.
0 0
Hollister
Marin en Botman zijn verhuurd met koopverplichting per 1 juli 2021.. dus die inkomsten zijn er wel.. voor welke bedragen jongens als Kuhn, Johnsen en Kemper verkocht zijn is bepalend, toch niet voor hoeveel geld ze gekocht zijn.. die uitgaven zijn al geweest.
het is geen transferwinst maar transferbedrag wat telt bij de inkomsten.
0 0
Libero
Ik bedoelde dat als ze voor net zoveel of meer verkocht waren ze nu iets van 5 of 6 mio opgeleverd hadden. Ik heb het niet over winst t.a.v. aankoopbedrag.
0 0
Hollister
Kemper is eigen jeugd dus kostte niets, Kuhn is destijds dacht ik transfervrij overgenomen en Johnsen heeft men wel verlies op geleden vrees ik.. kostste dacht is 2,5 / 3 miljoen en zal hooguit een miljoen hebben opgeleverd..
0 0
Libero
Ik heb begrepen dat de tweede helft van het boekjaar meestal minder is dan de eerste. Eerst komen de lusten, dan de lasten.
0 0
Hollister
je haalt nu denk ik 2 dingen door elkaar heen...
Over afgelopen boekjaar 1 juli 2019 tot 31 juni 2020 had Ajax een 51 miljoen winst over het eerste jaar (gepresenteerd in febr 2020). Over 2 weekjes krijgen wed e jaarrekening over dat jaar. Het klopt dat waarschijnlijk die 51 miljoen winst niet vast gehouden gaat worden, maar heel veel minder zal het ook niet worden.
Dan hebben we jaargang 2020/2021 die dus 1 juli 2020 is ingegaan... die begroting staat natuurlijk veel meer onder druk.... Voordeel voor Ajax is wel dat ze Ziyech al verkocht hadden en ik neem aan dat ze die transfer overhevelen naar deze jaargang... samen met nog wat transfers staat de teller dacht ik op 107 miljoen bruto aan uitgaande transfers. Bij mijn weten is er voor een 25 a 26 miljoen ingekocht. Dan zou de transferwinst nu bruto 80 miljoen zijn (and still counting) . Samen met de gegarandeerde inkomsten uit de CL van minimaal 38 miljoen zou dat al moeten resulteren in een positieve balans over die boekjaar ondanks de enorme verliezen door Corona. Ik vind de opmerkingen van vd sar dan ook best negatief, maar snap de achterliggende boodschap wel..... Ajax wordt natuurlijk veruit het meeste getroffen als je kijkt naar absolute bedragen (- 55/60 miljoen) maar relatief gezien kan Ajax dit het beste dragen.
Clubs als PSV, Feyenoord en AZ hebben nog vrijwel helemaal geen compenserende inkomsten uit Cl en of transfers. Die gaan het ook zeker wel voelen.
0 0
Libero
Ik weet niet welke zaken ik door elkaar zou halen.
Bij de halfjaarcijfers zitten vaak bedragen zoals Europese premies. seizoenkaarten en transfers die aanvankelijk in een dikke plus resulteren, in de tweede helft van een boekjaar worden veelal afschrijvingen gedaan en dat zie je in de eindbalans van de jaarcijfers terug.
Zo heb ik het gelezen, betekent niet dat ik pretendeer alles te weten, maar nogmaals: welke zaken haal ik volgens jou door elkaar?
0 0
Hollister
Waar van de sar het hierboven over heeft heeft allemaal betrekking op jaargang 2020/2021
Jij hebt het over halfjaarcijfers van 2019/2020 die in febr 51 miljoen waren. Idd zal daar het een en ander van af gaan, maar dan nog zal Ajax over 2 weken denk ik een hele goede winst kunnen presenteren (Ajax hoeft dit jaar weinig bonussen uit te keren) Ik schat dat zeker nog een winst van 20 tot 30 miljoen behaald gaan worden over boekjaar 2019/2020. We gaan het zien.
0 0
Libero
Ik hoop dat je gelijk hebt.
0 0
DonAdam
Lulkoek. Zie de jaarrekeningen op ajax.nl.
0 -2
Hollister
Helaas staat daar niet wat Ajax dit jaar begroot.. de begrotingen van Ajax kan je sowieso nergens vinden.. dat zou een stuk schelen.. dan zie je waar Ajax rekening mee houdt mbt Corona... Ik dacht dat Van der Sar onlangs heeft verteld dat in het slechtste geval deze hele crisis Ajax 55 a 60 miljoen kan kosten. Nu moet je wachten tot eind sept 2021 om te zien wat de resultaten zijn... nog genoeg mogelijkheden om bv extra transferwinst te maken
0 0
Babangida83
Ik vermoed dat Sar dit met name zegt vanwege de internationale concurrentie. Die recettes van Ajax maken een groter percentage van de begroting uit dan bij pakweg Barcelona. Die hebben veel meer tv-gelden. Dus Sar gaat er qua concurrentiepositie wel degelijk flink op achteruit.
0 0
noppenkoning
Misschien eind van het jaar nog een keer vragen aan seizoenskaarthouders vragen of ze willen afzien van compensatie, kan zo paar miljoen schelen.
1 0
Radie125
Helaas ga ik dat dit keer niet doen.
0 0
JOHANisGOD
Hoe doet dat PSV dat dan?

Die verkopen niet voor zo veel miljoenen als Ajax.

Linksback van 10 miljoen.
Nu weer een Israëliër aantrekken voor 2.5 miljoen salaris per jaar.
1 0
Ajaxbrl
Gewoon een voorbode van : "Met deze selectie gaan we het doen"
0 0
Afca85meer
Weleens aan gedacht dat Edwin het aandikt? Als je ergens weer een prijs verhoogd, een bezuiniging doet of een andere geste vraagt van spelers of supporters is het net wat makkelijker lullen als je een beeld creëert waarbij ook de rijkste club het zwaar heeft.
0 0
PeterVKV
sponsor Brainport Eindhoven...zitten hele rijke tech bedrijven achter zoals ASML
0 0
Deepblue
mwah, buiten dat hun sponsorinkomsten lang niet zo hoog zijn als die van ons zit ASML ook in een lastig pakket met onzekere export (EUV naar China).
0 0
Kuningast
Pisv geeft alles uit wat er binnen komt en wij houden nog wat achter de hand
0 0
pieke
Klein kind met je Pisv
1 0
Redrum
Psv houdt ook altijd wat achter de hand, de gemeente.
2 0
MrPink
Psv is al lang en breed een tak van de gemeente.
1 0
Redrum
Niemand weet hoe psv dit elke keer doet. Zo ging dat jaren geleden ook al, totdat de gemeente opeens bijsprong en de club van de ondergang redde. Nu denk je ook elk jaar dat ze echt geen geld meer hebben en dan kopen ze opeens een Bruma voor 15 miljoen of gaan ze een 33-jarige een salaris van 2,5 miljoen per jaar betalen. Het lijkt wel alsof ze echt altijd volle bak risico nemen om Ajax maar bij te kunnen houden. Op nationaal niveau dan. Europese ambities hebben ze volgens mij al heel lang niet meer in Eindhoven. Het moet toch een keer echt ophouden zou je zeggen..
4 0
Bruno04
Ik begrijp daar ook helemaal niks van. Dat die zulke Investeringen kunnen blijven doen en dat wij geen 6 meer kunnen kopen
3 0
FerdiZ
Omdat wij geen 6 van het niveau van psv willen.. Overigens is er ook geen 6 nodig..
0 0
Hugoboss92
Frustrerend dat je afstand kan nemen van de concurrentir door goede spelers te kopen, dit nalaat.
1 0
Koningtoto
Huh, ik heb mijn seizoenkaarten betaald hoor. Dat geld loop je dus niet mis...
1 0
esteban
Denk dat vd sar bedoeld dat je geld terug krijgt voor de wedstrijden die je moet missen omdat je niet heen kan ( je kan loten voor 1 vd komende 4 wedstrijden)
0 0
Koningtoto
Ik kan inderdaad naar 1 wedstrijd, maar ik heb nergens nog gelezen dat ik automatisch mijn geld terug krijg. Als ik er voor kan kiezen mogen ze het van mij houden.
0 0
afcasven1995
Je kan transfers toch niet in de begroting opnemen?
0 0
DonAdam
Klopt, in- en uitgaande transfers komen op de winst/verliesrekening. Dat maakt het allemaal wat ingewikkelder en glashelder dat Ajax spelersverkoop keihard nodig heeft ook in the precorona tijdperk. Zie de jaarverslagen op ajax.nl

Hoewel Edwins uitleg boekhoudkundig technisch gezien niet helemaal klopt, hoewel de uitgaande transfers van de afgelopen jaren de begroting uiteraard wel dekken waardoor er geen verlies wordt geleden, verklaart het uitblijven van meer inkomende transfers; nog zo'n coronajaar na dit lopende seizoen en al het goede financiele werk van Overmars is (tijdelijk?) tenietgedaan waardoor de grootverdieners, zoals Blind en Tadic, eruit zullen moeten.
0 0
Harrie Nak
Wat zijn de overige 20000 plaatsen dan?
0 0
mvdk
Bioscoopstoelen
0 0
AlexIbarra
Okee, dus 25 x 1,5 mln is 37,5 mln wat je misloopt bij een jaar geen / weinig publiek?
Laten we zeggen nog 5 miljoen voor solidariteitspot en maatregelen treffen.
En 7,5 miljoen voor de gemiste wedstrijden en gedoe vorig seizoen. Samen 50 miljoen.

Zijn er verder nog grote kostenposten? Ik dacht dat eerder over 60-100 mln werd gesproken.
Ik ga er ff vanuit dat langlopende sponsordeals gewoon doorlopen en de transferwaardes niet extreem zijn gezakt (en anders hadden we zelf ook kunnen profiteren).

Ik zou zo tekenen voor 50 mln verlies en doorrrrrr maar helaas is het allerminst zeker dat alles volgend seizoen weer normaal is.
1 0
Hollister
Maar tegenover die 50 miljoen staan ook minder kosten... en inkomsten als CL en transferwinsten... daarmee moet toch prima de jaarrekening van komend seizoen gedekt kunnen worden? En we hebben ook nog 9 maanden om extra inkomsten te genereren zoals CL (nu 38 miljoen, bonussen en extra wedstrijden) en nog meer verkopen in de winter of volgende zomer.
0 0
Jortjuh14
Zou bestuurlijk gezien wel echt heel dom zijn om de 80 miljoen en 40m miljoen van deelname CL in de begroting op te nemen. Dat klopt ook echt niet. Op die manier kan je ook helemaal niet groeien.
3 0
AFCA.
Volgens mij begroten ze altijd op de verkoop van spelers. Niet zozeer de 80 miljoen van vd Beek en Ziyech. Maar dat ze bijvoorbeeld 30 miljoen begroten als uitgaande transfers.
1 0
Vlieske
Met andere woorden er is geen poen voor aankopen. Geld van frenkie en de ligt verdampt?
0 -3
Ferd
Nee. We zijn niet zo dom en arm als jouw favoriete clubje PSV
1 0
Dennis129
Dat geld is niet verdampt, want uit de jaarcijfers van februari dit jaar bleek dat Ajax een eigen vermogen had van 261 miljoen na een nettowinst van 53 miljoen in het halve jaar ervoor. Hebjaar ervoor heeft Ajax 51,9 miljoen winst gemaakt. De klappen van Corona (Spelen met weinig publiek) moeten nog gaan komen.
De uitspraak dat de transfers van Zyech en vd Beek in de begroting zitten is wel zeer schokkend en na eerdere uitspraken dat ook CL in de begroting zit kan je wel concluderen dat Ajax Russische roulette aan het spelen is. Want wat als je onverhoopt een jaar geen CL haalt en geen toptransfer hebt. Dan ga je recordverlies lijden en verdampt je eigen vermogen wel in recordtijd.
2 -1
AjaxHoorn
Tuurlijk niet. Ajax kan geen russische roulette spelen en maar gokken op dat het goed komt.
0 -1
Deepblue
Dan teer je maar in op je vermogen. Anderen hebben dat niet in die mate dus kom je relatief sterker uit de strijd. 1,5 slecht financieel jaar moeten wij op kunnen vangen. De concurrentie niet.
1 -1
ddkoning
21duizend seizoenkaarthouders??
0 0
Hugoboss92
Lekker dan. Zonder die 2 uitgaande transfers, zijn we failliet?
2 -1
Dennis129
Uitgaande transfers van Zyech en vd Beek staan in de begroting..
Als dit waar is compleet wanbeleid en reden voor ontslag
3 -2
DonnyNeres
Hoezo? Ik denk dat dat juist is. De begroting berust op een maximale bezetting qua publiek. Zoals van der Sar in dit artikel aangeeft lopen ze daarom miljoenen euro per wedstrijd mis (Deze zijn natuurlijk begroot) . Dus dat de verkopen van dit jaar mee gaan op de begroting maakt dat niet zo gek. Wat betreft de Champions League inkomsten, daar is sinds vorig seizoen wel op begroot en met de financiële buffer die Ajax heeft kunnen ze zich dat veroorloven.
0 0
Dennis129
Er staat toch dat ze niet gered zijn door de transfers, omdat ze al in de begroting zitten. Zoals jij het zegt lijkt me ook logisch dat de door Corona misgelopen inkomsten gecompenseerd worden door de transfer van vd Beek.
Maar dat staat er juist niet.
Ook zou 1 van die 2 transfers genoeg moeten zijn om de misgelopen inkomsten te compenseren. Heel vreemd verhaal dit.
0 0
DonnyNeres
Je hebt helemaal gelijk, ik heb niet goed gelezen. Blijft een erg vreemd verhaal. Als dit waar is voeren kamikaze beleid. Juist ook, omdat je dan moet blijven verkopen om je begroting rond te krijgen.
0 0
mgtow
Ik mag inderdaad hopen dat hij dat verkeerd gezegd heeft anders moet zijn arbeidsrelatie met Ajax per direct een terminerend karakter krijgen. Zijn ze gek geworden ofzo?
0 0
MNJ7
Kan toch niet ,
1 0