Ten Hag: 'Mag hier trainer zijn, dat maakt me gelukkig'

JesseTH, 14-08-2020 om 16:55, 7365 views, Ajax TV |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Erik ten Hag voelt nog altijd het volste vertrouwen vanuit de club Ajax. De oefenmeester vertelt tegenover Ajax TV over het type trainer dat hij is, maar ook over de manieren waarop hij nog altijd dingen leert. Ten Hag gaat zijn derde seizoen als Ajax-trainer in en dat maakt hem dolgelukkig.

Allereerst legt Ten Hag uit wat voor een type coach hij is. 'Ik denk dat ik vooral mezelf ben. Ik ben geen kopie van een ander. Je kunt je spiegelen en heel veel leren van inspirerende coaches, maar het is belangrijk om de middelen in te zetten die dicht bij jezelf staan. Anders speel je theater en daar prikken spelers zo doorheen. Dan verlies je heel snel je autoriteit.'

Als club staat Ajax bekend om haar goede jeugdopleiding, maar ook om het aanvallende voetbal dat er gespeeld wordt. Toch ziet Ten Hag zich niet per se als een ultra-aanvallende coach. 'Nee, want er zijn ook situaties waarin ik anders kan coachen. Ook Ajax moet zich soms andere strategieën eigen maken om heel succesvol te zijn. Af en toe moet je een tegenstander lokken.'

'Trainen is een ervaringsvak', vervolgt Ten Hag over de job die hij uitoefent. 'Naarmate je het doet, word je steeds rijker. Uiteindelijk kom je ook steeds weer tot nieuwe inzichten, als je ervoor openstaat. Als je wilt leren van je spelers, andere trainers en andere culturen, dan ontwikkel je je als trainer.'


'Hoe gaan we met z'n allen om met tegenwind?'

Tot op de dag van vandaag is Ten Hag nog altijd gelukkig bij Ajax. Afgelopen zomer zijn de koppen opnieuw bij elkaar gestoken en er bleek nog voldoende goede moed te zijn. 'Intern is er geen enkele twijfel over, dat voel ik echt. Die toets hebben we deze zomer weer gedaan, want dat is wel een voorwaarde om met elkaar het seizoen in te gaan. Dat er tegenwind gaat komen, dat is zeker, maar hoe gaan we daar met z’n allen mee om? Ik ben heel trots dat ik hier werk. Ik mag hier trainer zijn en dat maakt me een gelukkig mens.'

Verwacht jij een 2-1 overwinning van FC Barcelona op Bayern München? Zet in en krijg 10,25 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
brullie
Gewoon lekker blijven en laat je niet gek maken door geruchten uit Barcelona! Je zal gek zijn als je daar als trainer nu instapt! Alles gaat op de schop en ook het elftal en dan begin je helemaal opnieuw. Je ligt onder een wereld groots vergrootglas met een druk van jewelste...
0 0
IkJijHijWijJullieZijnAjax
Dit word een test jaar voor ten hag.

Het hele ontwikkelings en bouwproces van 3 jaar staat weer op een nulpunt, een proces dat een samenweeking was tussen drie trainers bosz-keijzer-ten hag.

Tenhag heeft niet meer de middelen van 2018, en moet dus terug gaan naar het punt waarmee de toon werd gezet, namelijk bosz met 6 seconden regel. Dit was de basis voor het uiteindelijk authentieke ajax spel, twee jaar later.

Is hij opbouwende trainer? nee vind ik niet, ten hag vind ik een tacticus, een trainer die met de juiste middelen een elftal goed kan neerzetten en kan laten spelen. Maar zonder die middelen moet je terugkeren naar die bewustwording waardoor je druk af kan houden van een zwakke verdediging, en dat is afjagen, en dat wedstrijd op wedstrijd tot het punt balheroveren makkelijker gaat en er sneller gedacht word, maar ook beter op resultaat kan worden gespeeld en niet 60 min goed voetbal word gespeeld maar 90 min.
Van hieruit kun je een elftal weer tactisch laten spelen.
0 0
BRAMHOUTEN
Als hij gewoon op een normale manier wordt benaderd van geeft hij ook gewoon op een normale manier antwoord en krijg je gewoon een prima interview. Galbakken als jan Joost hans kraay en fox verslaggevers zijn gewoon prutsers
6 -1
IkJijHijWijJullieZijnAjax
Vind het een prima trainer, maar hij gaat dit jaar lastig krijgen, aangezien hij een bepaald spel voor ogen heeft, wat niet haalbaar is als er intern niks word opgelost.

Als hij onslagen word is dat imo de schuld van de club, we weten allemaal waar onze zwakheden liggen, maar we blijven maar aanvallers halen, terwijl het vorigjaar al code oranje was in de rechter verdediging en de schakeling naar het middenveld. Je mist een goed cvm een bal can controleren, we missen een goede rcv, en een RB.
Het kan zomaar zijn dat we 85 goals maken en 38 goals tegen krijgen, als er niet word gehandeld.

Aanvallend mis je wat creativiteit, maar eigenlijk hoef je je bij ajax altijd weinig (globaal) zorgen te maken over de aanval.
0 0
Huntelaar020
Valt mij op dat de interviews van ten hag bij ajax tv de beste/mooiste zijn,
Bijvoorbeeld toen hij dit jaar 50 werd zo ontspannen als dat interview heb ik hem nog nooit gezien.
2 0
AFCA-pride
Ik ben hem nog een witbier schuldig, 2 jaar geleden bij trainingskamp Duitsland (Marienfeld) moest hij zich nog bewijzen. Inmiddels wel wat laten zien.
2 0
Lane 8
Erik is een toppertje
0 0
036AFCA97
Wat een verschil met het interview van gister met Perez van Jan Joost. Ik denk dat als je Ten Hag in de juiste setting plaatst hij echt een goede vent is en helemaal niet zo ongemakkelijk als die bij Fox soms overkomt. Dat volk stelt ook een partij domme vragen en Ten Hag kijkt gewoon op ze neer. Als je hem hier dingen hoort uitleggen, geweldig. Echt mooi dat die achter elke loopactie een reden of visie ziet.

Heb een tijdje een enorme hekel aan Ten Hag gehad. Zijn rare late wissels, aparte keuzes, saaie wedstrijden en hij had natuurlijk zijn uitstraling niet mee, zeker ten opzichte van Peter Bosz. Maar wat Ten Hag wel heeft is een plan B, als het voor de rust slecht gaat heb ik er vaak vertrouwen in dat Erik ervoor zorgt dat het goed komt. Dat had Bosz dan weer totaal niet.
Ten Hag heeft mij overtuigd en ik hoop dat die nog lang blijft!
6 0
Redrum
Ik ben nooit een hele grote fan van Ten Hag geweest, maar ik heb het wel altijd een hele sympathieke vent gevonden. Er zit echt geen kwaad in die gozer. Dat ongemakkelijke interview van gisteren met Jan-Joost en Kenneth was ongelofelijk moeilijk om te kijken. Het was duidelijk dat Erik zich daar totaal niet op zijn plek voelde bij die twee kunstmatige zuigers van Fox. Interview Erik in een voor hem comfortabele setting en hij zegt alleen maar zinnige dingen. Als hij nog ff flink aan zijn wisselbeleid gaat werken dan word ik nog echt fan van hem. Doet hij dat niet blijf ik het sowieso een goeie gozer vinden.
3 0
AFCAMM
Het gaat niet altijd goed en dat ligt soms ook aan Erik, maar over het algemeen hebben we volgens mij weinig te klagen gehad de afgelopen jaren en veel prachtig voetbal gezien.

Ik ben blij dat het meeste gelul over randzaken en het belachelijk maken van zijn accent of zijn manier van praten inmiddels voorbij is. Hij is geen Amsterdammer en dat zal hij nooit zijn, maar hij past blijkbaar toch prima bij Ajax. Wat mij betreft gaan we gewoon nog een tijdje zo door met alles..
3 0
IkJijHijWijJullieZijnAjax
Het is alleen geen bouwende trainer, dus ik ben bang dat zon beste kerel straks afgerekend gaat worden, door alles en iedereen.

Verdiend hij natuurlijk niet, maar ja tussen de laatste loodjes leggen in een selecti, en opnieuw een succesvol elftal opbouwen met een deels oude waardes, zit een groot verschil.

Dit is de lastigste periode om als trainer in te stappen of aan te blijven. Zon selectie heeft een type van gaal nodig, die ziet welk kwaliteit er weg is gevallen en ook kwaliteit herkend om dit op te vangen, iig spelers met een basis vaardigheid van diens voorganger.
En dan het type van gaal die blijft hameren op speelwijze en spelers confronteren met fouten en feiten.
0 0
Web
Ik blijf het een geweldige trainer vinden, heeft zijn nukken maar zo veel voetbal verstand
4 0
Siemsubliem10
Over het algemeen vaak aanvallend en attractief voetbal wat we gezien hebben. Als hij het plan B aanpast/optimaliseert wordt het alleen maar beter in mijn beleving..
2 0
Ozymandias
De moderne tactisch goede hoofdtrainers gebruiken geen 'Plan B'. Clubs zijn tactisch zo sterk geworden dat de tactisch goede hoofdtrainers juist ervoor kiezen om één speelstijl te ompimaliseren. In plaats van een 'Plan B' zorgen ze ervoor dat de uitvoering van die speelstijl kan worden aangepast aan de tegenstander zodat de speelstijl zo optimaal mogelijk kan worden uitgevoerd. In plaats van een 'Plan B' hebben trainers als Guardiola en Klopp een Plan A.1, A.2, A.3, etc. en namate ze langer mer één spelersgroep werken voegen ze daar een A.1.1, A.1.2, A.1.3, etc. aan toe. Alleen vertrekken de beste spelers van Ajax elke zomer en moet de hoofdtrainer van Ajax dus steeds opnieuw beginnen. Daarom is het ook zo belangrijk dat spelers die al langer bij Ajax hebben gespeeld (en dan met name het zelf opgeleide talent) een kans krijgen. Die zullen de basis van de speelstijl namelijk al onder de knie hebben. Daarom moet Lang ook een echte kans krijgen.
1 -1
Champy
Yup, geen Koemannetje die een klote plan A heeft en 70% van de tijd met plan B speelt.
0 0
IkJijHijWijJullieZijnAjax
Koeman is alleen een goede trainer als de middelen daar liggen.

Neemt het oranje over van advocaat die daar een goede basis heeft gelegd, en die gewoon zeer getalenteerde ajax spelers laat debuteren.

Neemt het ajax over van co adriaanse die het gehele elftal heeft samengesteld, de middelen liggen er. Vervolgens laat hij conflicten onstaat in de selectie en gaat openlijk speler afvallen.

Je gaat er achterkomen hoe een tergend zwakke opbouwende trainer het eigenlijk is zodra hij naar barca gaat.
0 0
Redrum
Koeman doet altijd net alsof hij het liefst lekker aanvallend en attractief voetbal speelt, maar dan door de tegenstander en het wedstrijdverloop gedwongen wordt om te schakelen naar plan b (ordinair verdedigend reactievoetbal). In werkelijkheid is dat het enige spelletje waar hij zich als coach veilig bij voelt. Koeman als bondscoach is voor mij een reden om niet naar Oranje te kijken. Ik vind er echt geen flikker aan.
2 0
OpaVerteld
Koeman heeft een steevast falend plan A en wordt dan gedwongen om God zegen de greep (= plan B) te spelen. Of de assistent trainer zorgt dat er wat omzettingen via de achterkant van z'n sigarendoos worden gecommuniceerd.
3 0
Pauw
Zoals geDaante hier al meermaals terecht heeft aangegeven is de positieve ontwikkeling van Ajax een erg broze.

Misschien profiteert Ajax van een 'vreemdeling' zoals Ten Hag, die de heilige huisjes binnen Ajax tegen het licht houdt en heel eigenwijs (waar nodig geacht) en zo tot voor Ajax vreemde tactische keuzes kiest. Misschien is het feit dat Ajax zich wat vaker aanpast een goed idee.

Stel nu dat de huidige technische leiding dit ook een goede ontwikkeling vindt. Hoe gaat Ajax ervoor zorgen dat deze kennis geïncorporeerd wordt; niet verloren gaat? Hoe zorgt Ajax er dus voor een lerende organisatie te zijn en zich zo aldoor verbeterd? Als ik geDaante z'n bijdragen goed begrijp maakt hij zich vooral zorgen om het lerend vermogen van Ajax. Immers: hoe succesvol kan Ajax nog zijn als de huidige verantwoordelijken (Overmars en co + ten Hag) binnen Ajax straks één voor één of zelfs ineens vertrekken? Wie bewaakt dan nog de rode draad? Hoe is dit georganiseerd?

We hebben allemaal kunnen ervaren dat wanneer het lerend vermogen van een organisatie niet op orde is, ook Ajax kan afglijden tot middelmaat. Wat was er nog van Ajax over tot de fluwelen revolutie?

Nu Cruijff het Ajax-DNA niet meer kan bewaken ben ik zeer benieuwd wie Ajax bij een volgende crisis weer op de rails kan zetten. Het aantal supporters dat zich écht druk maakt om het DNA van Ajax - daar zijn er hier op AS wat mij betreft maar weinig van - is zo laag dat we daar niet op kunnen rekenen. Veel groter is de kans dat de altijd grote groep opportunistische supporters gevoelig zal zijn voor bestuurders of aspirant bestuurders die populistische teksten uitslaan.

Nu dus maar genieten van wat Ajax nu is. Of Ajax haar succesformule voor de toekomst voldoende verzekert heeft vraag ik mij ten zeerste af.
0 -2
IkJijHijWijJullieZijnAjax
Mooi verwoord, helaas ligt het nivo erg laag bij veel as forumers om het begrijpen, en mag je geen oprechte kritiek geven hier(oppertunisten), dus iemand heeft je onterecht een duim omlaag gegeven.

Van mij krijg je echter 1
Vooral door het feit dat dit zich afspeeld bij het grote barcelona, en waar ajax mogelijk ook in terecht kan komen.

Die eigenwijze externe denkwijze van ten hag heeft overigens net dat laatste zetje gegeven, wat nidig was na de cruijff filosofie periode bosz/keijzer.

Naar nu zal meer dan ooit (voordat we die gedachtengang kwijtraken) terug moeten grijpen naar de visie van cruijff
0 0
Schwalbino
Een ding kan ik alvast bedenken. Leg statutair vast dat je alleen maar mag kopen met geld dat je verdient door op te leiden. Onder dat statuut zou het geld dat voor Ziyech is ontvangen niet eens op de rekening van de NV komen.

Waar zorgt dit statuut voor? Dat opleiden prioriteit blijft. Dat een professionele, op talentontwikkeling gebaseerde opleiding de core skill van Ajax en de melkkoe van de NV is.
0 0
Kingoffdatoilet
Dat zou ik niet doen. De miljoenen stapelen zich dan op, je wordt zwakker ten opzichte van de concurrenten, talentvolle jongens willen dan niet meer naar Ajax vanwege uitblijvende successen in het eerste, niveau keldert als een gek naar beneden, goede ervaren spelers die voor balans zorgen zijn dan niet meer aan te trekken en we moeten dan maar hopen dat wel elk jaar 80 miljoen binnen halen met jeugdspelers. Dan zal Ajax gigantisch veel "jeugd" spelers aantrekken en net zo als alle Engelse clubs een heleboel jeugd kapot gaan maken. We zijn niet alleen een opleidingsclub maar ook een topclub waarbij resultaten horen. Alleen de allerbeste jeugd moet bij ons doorbreken. De rest moet het niet met een kunstmatige maatregel als deze gaan halen.
0 0
Schwalbino
Is dat zo? Al die keren dat wij Europees uitblinken bestaat een aanzienlijk deel van het 11-tal uit zelf opgeleide spelers. Waterdragers maar ook echte toppers van het hoogste niveau. Elke keer weer.

Als je kijkt naar de samenstelling van de teams door de jaren heen zie je gewoon dat wij nooit bijzonder presteerden als het team uit veel vreemdelingen bestond.

Kopen moet dus veel zorgvuldiger gebeuren. Vorig seizoen kochten we Alvarez en Marin. Spelers die de eigen jeugd in de weg zitten.
0 0
Ozymandias
Als Ten Hag vertrekt blijft (het grootste gedeelte van) de rest van de technische staf bij Ajax actief. Daarbij zullen trainers hopelijk leren van zijn moderne interpretatie van de Ajax School. Bepaalde aspecten daarvan zijn nu al overgenomen door andere trainers bij Ajax (zoals Reiziger en Vd Gaag). Ik vind de beste kwaliteit van de Ajax School is dat het niet alleen de spelers maar ook de trainers een bepaalde creatieve vrijheid geeft binnen de principes van de speelstijl. Michels, Cruijff, Van Gaal, Bosz en Ten Hag hebben allen hun eigen interpretatie aan de Ajax School gegeven. Ik zou het ongelofelijk saai vinden als Ajax onder elke hoofdtrainer precies hetzelfde voetbal speelde. Ik wil creativiteit zien van zowel de spelers als de technische staf.

De creativiteit van Keizer om De Jong als centrale verdediger te gebruiken en de creativiteit van Ten Hag om een rol op het middenveld te creëren voor De Jong die PERFECT bij hem past en het absoluut maximale uit de kwaliteit die hij toen had haalde zijn dingen waar ik van kan genieten. Dat gaat over de creativiteit in het gebruiken van een individuele speler (iets waar Cruijff als trainer een fenomeen in was) maar ook de creativiteit van een hoofdtrainer in de manier waarop hij de Ajax School uit laat voeren is iets waar ik met plezier naar kijk.

Dat is één van de redenen waarom ik blij ben dat de elftaltrainers in de jeugd nu meer vrijheid krijgen in de manier waarop ze hun team de Ajax School laten uitvoeren. Zo ontwikkelen die trainers zichzelf ook en voor de talenten is het goed omdat het de ontwikkeling van hun spelintelligentie prikkeld om verschillende variaties van de Ajax School te leren (die allen gebasseerd zijn op bepaalde basisprincipes die ze als handvat kunnen gebruiken).

Het idee van Cruijff was dat als de spelers de basisprincipes van zijn speelstijl goed onder de knie hadden het niet uitmaakte hoe hij ze tijdens een wedstrijd positioneerde aangezien ze waar dan ook gewoon die basisprincipes zouden uitvoeren en daardoor tactisch een goede wedstrijd zouden spelen. Daarom wisselde Cruijff tijdens zijn loopbaan van hoofdtrainer constant van systeem aangezien hij zijn systeem koos op basis van de spelers die hij ter beschikking had. Uiteindelijk heeft de individuele kwaliteit van spelers voor hem namelijk altijd op één gestaan. De rest was daar ondergeschikt aan.

Jammer genoeg lijken veel mensen vooral van 'de analist en adviseur' Cruijff te leren in plaats van de speler en trainer Cruijff (die nog véél indrukwekkender was). De speler en trainer was een romantische realist terwijl de de analist en adviseur een pure romanticus was. Dat is de vrijheid die iemand als analist en adviseur zichzelf kan geven maar die technisch directeur en hoofdtrainers zich niet kunnen permiteren.
3 -1
Web
Het voetbal ontwikkeld zich ook enorm, je zal altijd het plan bij moeten stellen
Ik weet nog goed in de tijd van Cruijff toen was een buiten speler heilig, hij moest met krijt aan de zijlijn blijven staan om he spel breed te houden
Allang weer vanaf gestapt, nu zijn de backs moderne buiten spelers
Het voetbal is zo veel sneller geworden, je moet gewoon een goed getraind lijf hebben om in het huidige voetbal mee te komen, vroeger veel minder belangrijk.
De twee grootste voetballers van uit mijn tijd, Cruijff en van Hanegem zaten in de rust en voor de wedstrijd te roken.
Daar kun je nu niets bij voorstellen, de spelers zijn nu vol gepropt met media training, goed oppassen dat ze niets verkeerd zeggen
Heb ik mij bedenkingen bij, kweek je geen persoonlijkheden mee
Zou vroeger nooit gebeuren als er in een praat progamma ( Derksen ) wat verkeerd gezegd word, mogen ze niet meer met ze praten
Echt geen speler die durft te zegen, mag dit zelf even bepalen
0 0
JOHANisGOD
Geweldige kerel.
1 0
jstratingg
Mooi interview, kan echt genieten van z’n nuchterheid
2 0
DUDE92
Serieus heel goed interview, met interessante vragen. Ook de setting, op het veld van de Arena terwijl ze dingen laten zien op de grote schermen is best tof gedaan. Meer van dit!
4 0
Saanchez
Helemaal mee eens! Klasse interview met goede vragen en voorbeelden en een trainer die met plezier de vragen beantwoord. Enige dat hij niet echt antwoordde was wat voor trainer hij is. Hij zei alleen dat hij zichzelf blijft en altijd wilt leren maar denk dat de vraag meer ging over hoe hij zijn spelers beter maakt en tactieken en strategieën bedenkt en implementeert
1 0