Vanenburg keert als techniektrainer terug bij Ajax

JesseTH, 10-08-2020 om 19:00, 15505 views, Ajax.nl |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Gerald Vanenburg keert terug bij Ajax, zo meldt de club via Ajax.nl. De oud-voetballer van de club zal als techniektrainer aan de slag gaan in Amsterdam. Hij ondersteunt de techniektrainingen van de bovenbouw, wat erop neerkomt dat hij gaat werken met Ajax Onder 17 en Onder 18. Als speler speelde hij in de jaren tachtig bij de club.

De voormalig Ajacied kijkt uit naar zijn volgende job. Vooral het niveau van de Ajax-jeugdspelers zorgt voor enthousiasme. 'Ajax heeft fantastische jeugd en ik heb een goed gevoel bij de club. Ajax was de droomclub van jonge voetballers en een grote naam. De club had en heeft een grote aantrekkingskracht.'

Zelf was Vanenburg veertien jaar oud toen hij naar Ajax kwam. 'Mijn jeugdtrainers waren Dirk de Groot, Rob Been sr en Nol Boerkoel en ik speelde met jongens als Sonny Silooy en John van ’t Schip in een team. We hadden een heel goed elftal en het was uniek dat drie, vier jongens het eerste haalden. Dat is nu ook de uitdaging. Zoveel mogelijk jongens naar het eerste brengen.'

Vanenburg hoopt een echte impact te hebben bij Ajax, want hij weet dat elk detail telt op het hoogste niveau. 'Want in een wedstrijd maar ook op een training moet iedere bal goed zijn. Dat kan de club in de Champions League twintig tot dertig miljoen schelen. Die techniek kan je trainen. Het is een stuk belangrijker dat een speler de bal goed aanneemt onder druk dan als hij alle tijd heeft. Dat moeten we ze standaard aanleren.'

Verwacht jij dat het Bayer Leverkusen van Peter Bosz wint van Internazionale? Zet in en krijg 3,45 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Sneijdertje
Vaantje word oud
0 0
Ajax34
Goed dat zo'n mannen terug komen. Word Ajax alleen maar beter van.
0 0
Sneijdertje
Zijte gij un Belg?
0 0
Liam
Gerald heeft veel te weinig respect gekregen tijdens zijn carriëre. Hij was echt een geweldenaar maar werd een beetje ondergesneeuwd door Van Basten, Gullit en Rijkaard.
Hij was fysiek niet de allersterkste en dat was in die tijd nog veel belangrijker dan nu. Hij was echt niet minder dan Iniesta of Xavi, dat durf ik gerust te stellen. Misschien dat hij, zeker in zijn jonge jaren, iets meer doelmatig had moeten spelen. Het was soms een haakje teveel maar dat kon hem zeker nog bijgeleerd worden.
Hij was fabelachtig technisch. Niet alleen zijn aanname of trucjes maar ook bijvoorbeeld zijn wreefschot was werkelijk fenomenaal. Als hij een bal inschoot vanaf 10 tot 20 meter dan nam hij de bal steevast vol op de wreef en zelden tot nooit leverden dat afzwaaiers op.

Wat een heerlijke voetballer. En hij had ook het overzicht om steekballen te geven en kon eveneens bikkelen als het moest. Natuurlijk had hij een haat/liefde verhouding met Ajax want Cruijff pestte hem een beetje weg, daarop vertrok hij naar PSV. Wat moest hij anders in die tijd? Hij kon in 1986 echt niet naar Juventus of Manchester United, dat was in die tijd nog niet zo makkelijk.
Later werd hij in Amsterdam weggehoond door zijn hoge stem belachelijk te maken. Nogal logisch dat hij een hekel kreeg aan Ajax maar ik heb altijd vermoedt dat dit een soort van reactie op was. Hij is in heel zijn doen en laten een Ajacied....de niet-biologische vader van Appie en Naci. Zo'n speler was hij ook. En als Naci het niveau van Gerald mag benaderen dan gaan we binnenkort ontzettend genieten.

Niet veel mensen weten nog hoe goed Gerald was als 17-jarige. Dat was ongekend.
6 -1
Sneijdertje
Cruijff heet later meerdere malen aangegeven er wel spijt van te hebben gehad, das wel in orde, maar daar koopt Vaantje weinig voor. Het was echt niet alleen die opmerking over zijn stemmetje. Cruijff heeft hem stelselmatig kapot proberen te maken, iets wat ik nog steeds niet begrijp. De grote Cruijff hoefde toch niet bang te wezen dat Vaantje hem zou gaan overklassen iijkt mij, dus dat zal het toch wel niet geweest zijn? Mensen die niets maar dan ook niets fouts van Cruijff willen horen, verklaren dan vaak weer dat Cruijff het uitzonderlijke talent van Vaantje zag maar vond dat Vaantje zijn best niet genoeg deed, en dat zou frustrerend zijn geweest waardoor hij hem harder aanpakte dan de rest, iets wat toch wel vaker gebeurt. Desalniettemin vind ik dit nog steeds een van de kwalijkste dingen van Cruijff, was volstrekt onnodig om zelfs nadat ze beide niet meer bij Ajax zaten, nog steeds sneren uit te delen.
Vind het nog steeds pijnlijk om te zien dat Vaantje er zo erg mee zit dat hij niet uit zijn carriere heeft weten te krijgen, om wat voor reden dan ook, dan wat er allemaal in had gezeten. Hij lijkt zich er voor te schamen, en ik hoop dat hij dat ooit uit zijn koppie krijgt, want als je 'te aardig en zacht' zou zijn, is dat absoluut niet iets om je voor te schamen. En als ik hier ook eens zo lees, is er niets dan respect en bewondering voor de voetballer Gerald Vanenburg, ook al heeft hij het nooit bij een Barcelona ofzo kennen laten zien. En die bewondering, in combinatie met zijn prima carriere, Europees Kampioen, EuropaCup, man, beetje trotser op jezelf zijn Vaantje!
0 0
Cello
Ik ben het volmondig met je eens. En idd weten niet veel mensen meer hoe goed Gerald was als 17-jarige. Al is er een destijds, ik meen in 1984, een docu-videoband uitgebracht met de titel 'van de straat tot het stadion' als ik het goed heb.
Misschien wel één van de technisch meest begaafde spelers die ooit door de jeugdopleiding is afgeleverd aan het eerste!.
Het knappe bij Vanenburg vind ik vooral achteraf bezien, dat hij zijn techniek en de trucjes ook functioneel in een wedstrijd kon uitvoeren. En ja af en toe betekende het wel eens een hakje te veel idd. Maar niet eens zo heel vaak.

Al met al een speler die eigenlijk alles met, voor het oog althans, speels gemak beheerste. Ben benieuwd of hij hetgeen, waarin hij één van de beste was, ook kan overbrengen op de jeugdspelers. En natuurlijk, veel is trainbaar, maar uiteindelijk moet het ook in je zitten....een bepaalde virtuoosheid, die hij idd als 17-jarige debutant bij Ajax en daarna bijna wekelijks liet zien.

Mooi dat ie na 34 jaar terugkeert!. Legend!.
1 0
JohnTB
Zeker. Technisch perfecte speler. Heb hem.nog zien debuteren in de Meer. Scoorde gelijk prachtige goal.
0 0
MosesD
Helemaal eens. Prachtig dat deze man terug is bij Ajax, want daar hoort hij. Bij de allerbesten!
1 0
ajaxxcied4life
Ik denk dat jij het prachtig hebt verwoord.
1 0
aka
Als je door een ruzie met Cruijff dan naar de rechtstreekse concurent gaat dan ben je zeker geen Ajacied
1 -3
JohnTB
gelul
0 0
ajaxxcied4life
Als jij vindt dat de grootste Ajacied allertijden nooit fouten heeft gemaakt, dat zelfs terwijl dhr. Cruijff zelf zijn excuses heeft gemaakt voor zijn uitlatingen over Vanenburg, dan heb jij natuurlijk gelijk met deze comment, alleen vind ik jou dan wel een fanaticus. Dat dan wel weer.
1 0
aka
Ik bedoel als je problemen met Cruijf hebt dat je niet anti Ajax hoeft te worden
0 0
Ajax34
Cruijff is ook eens naar de concurrent gegaan maar was niet Anti Ajax ondanks dat hij ze kampioen maakte.
0 0
DrFootball
Mooie technische speler. Denk wel dat veel jonge spelers zoiets hebben van "Gerald, wie?' Ze kennen hem misschien alleen uit verhalen. Ach, zij zijn opgegroeid met Messi en Ronaldo. Zou het ook mooi vinden als Van Basten bijvoorbeeld een paar uurtjes per week met Brobbey en Hansen als spitsentrainer aan de slag gaat. Die kan die jongens zoveel leren, qua slimmigheidjes. Wat is er mooier om training te krijgen van een Europees kampioen en beste speler van de wereld in zijn tijd?
0 0
JohnTB
Hele goede speler maar zeker geen beste speler van de wereld on die tijd. Dat waren Van Basten, Mattheus, Gullit enz. Hij zat daar net onder qua presteren.
0 0
Gonzalez75
Geweldig. Heerlijke voetballer geweest. Zijn acties met hakje achter standbeen, altijd effectief. Die kan de jeugd nog genoeg leren.
0 0
Ferd
Is zijn avontuur in Zuid Afrika niet goed gegaan?
0 -1
milanoajaxpiet
Samen met Olsen voorin en moet toch zeggen dat Olsen toch een streepje voor heeft.ik hoorde ook bij de joelers ,maar toch mooi dat ie weer Terugkomt
0 0
trainerdv
De Andere Tijden Sport met Vanenburg kan ik eindeloos kijken. Vanwege de techniek maar ook de tragiek. Leer ze maar vooral veel op straat spelen, en frank en vrij spelen zonder teveel druk.
1 0
MankeNelis
Leuk man, Vaantje terug!
1 0
Babangida83
Heerlijk nieuws. Dit is zooo waardevol. Dit is het enige waar Ajax het verschil mee kan maken in Europa. Blijven investeren in die jeugdopleiding.
1 0
OuweDibbes
Nu nog Jari Litmanen terug. Altijd aanspeelbaar, juiste gevoel voor ruimte en verspeeld nooit een bal.
5 0
BRAMHOUTEN
Welcome back. Wat een held was dat. Zoveel techniek die gast. Kom uit dezelfde buurt als hem. Vaak staan kijken als hij op het pleintje stond te voetballen. Bizar goed. Cruijff heeft later ook zijn fout toe gegeven. Typische een ajax speler.
4 0
MPAjax
speler is anders dan trainer dus eerst maar afwachten hoe het gaat
0 -2
JohnTB
TECHNIEK trainer dus dat gaat wel lukken...
0 0
Caelintroy
Geweldig nieuws! Fabelachtige techniek had Vaantje, denk zeker dat dit van meerwaarde gaaf zijn voor de nieuwe lichtingen.
2 0
JohnnyD
I am so happy. Vanenburg back. My hero. Maar ja, fabelachtige techniek hebben, is nog niet hetzelfde als het over brengen op de nieuwe generatie. Maar blij dat hij weer terug is op het honk en niet weer wordt weggeblaasd door allemaal blaaskaken. Na zijn voetbalcarriere heeft Van Basten geen punten gescoord bij mij, maar ook bij hem hoop ik dat hij weer eens het licht gaat zien. Deze iconen moeten toch een plaats hebben binnen de club? Zet die leipe ego's eens opzij en dan hebben we ook nog Bergkamp en Jonk. Mijn hemel wat moet dat worden als die eens een weekje op de hei gaan zitten met de juiste begeleiding
2 0
DonAdam
Hoewel ik dit heel goed nieuws vind, echt heel goed voor de opleiding, vond ik de interviews van Gerald na zijn carriere niet bepaald chique. Maar goed, gedane zaken nemen geen keer.
1 0
echteajacied
Mooi!
0 0
Radie125
Top Gerald was een van mijn favorieten met een fabelachtige techniek. Welkom thuis gaan we een hoop plezier van hebben.
2 0
LL
Heel goed nieuws dit! Mooie move...
0 0
Tinus
Vanenburg als techniektrainer, dat is wel echt een toegevoegde waarde. Welkom Gerald!
1 0
aka
Leuk dat ze zon vent halen die Ajax in de steek liet en een gruwelijke hekel aan Ajax heeft
2 -11
oxxer
Lul niet zo slap, jij weet helemaal niks, Vaantje is door Cruyff weggepest. ruilen van positie met van 't Schip totale waanzin van onze Johan.
3 -1
aka
Ik heb zelf grote problemen met hem gehad over Ajax dus ik weet er toevallig wel alles van
0 -2
Spectre
Daar ben ik best benieuwd naar, kun je hier iets meer over vertellen.
0 0
Web
Ik grote problemen hoe Cruijff hem beschadigd heeft
Jij weet helemaal niet hoe het zit
1 0
aka
Ik weet idd niet zijn problemen met Cruijf maar ik zei dat ik weet dat hij anti Ajax is: en dat is een feit
0 -1
oxxer
Daarom, 100% met jou eens, hij schrijft maar wat interessant doenerij.
0 0
aka
Zie antwoord hieronder
0 -1
Ajaxmax
Vette, stoere taal slappe
0 -1
Radie125
juist ken de historie van je club ipv iets roepen
4 -1
oxxer
Precies, Vaantje wilde helemaal niet weg bij Ajax. Toen hij weg moest wilde hij in NL blijven. Feyenoord was geen optie en Kraay sr wilde hem maar al te graag naar Eindhoven halen. Koeman ging wel bewust naar PSV.
3 -1
Web
Ga weg man
Hoe kom je er bij
Hij moest weg
5 0
Juichtoon
Cruijff zei letterlijk dat Vanenburg dan weer een 8 scoorde en dan weer een 3. Johan wilde altijd minimaal een 7. Vaantje kon vertrekken. Later vond Cruijff dat hij voor Vanenburg te streng was geweest.
1 0
oxxer
Amen, dit dus.
1 0
de bal is rond
Heel goed nieuws dit!
1 0
Duif63
Gerald is hèt voorbeeld van een echte Ajax speler. Had waarschijnlijk zijn hele carrière bij Ajax gespeeld als Cruijff hem niet de deur uit had gejaagd richting Eindhoven. Blijft eeuwig zonde. Welkom Gerald !
4 -1
Libero
https://www.youtube.com/watch?v=QIzCO30iV-A
2 0
Hans Kraay Jr.
Geweldig hè!

Zijn broertje Jermaine was ook een geweldige voetballer, echt de koning van het zaalvoetbal.

https://m.youtube.com/watch?v=zzWebVXHjA4
0 0
Winning11
Schitterend!
0 0
Libero
Latje-kratje-trainingen are coming.
0 0
Juichtoon
Welkom Gerald. Dit is je heel erg gegund.
3 0
OuweDibbes
Fantastisch nieuws. Jaartje geleden had Vaantje al lovende woorden over dat Ajax het enige was dat hem qua voetbal kon bekoren. Ik kreeg acuut spijt van dat ik er 1 van de supporters was dat ging piepen als Vaantje als PSV speler in het Olympisch stadion aan de bal was. Vaantje heeft er te weinig uit zijn carrière gehaald, had echt bij de beste 20 spelers allertijden van het Nederlands voetbal moeten horen, is denk ergens rond de 50e plaats blijven hangen. Techniek heeft Vaantje als de beste, en misschien kan ie ook leren wat hardheid in de voetbal in houdt zodat spelers er alles kunnen uithalen iets wat Vaantje miste.
5 0
Indojood
Heb ik ook gedaan. Geen spijt van. Nu zou ik dat uiteraard niet meer doen. En leuk voor Vaantje dat ie terug is.
0 0
Frederiksperwer
Ik beken, heb toen ook gepiept. Niet sjiek, maar het klonk toch wel grappig, volle bak OS.
0 0
Web
Eerlijk dat je dit zegt
Ik was in die tijd echt boos op Johan
Wat heeft hij die man toen beschadigd
Ik zat mij te ergeren op de tribune
Gelukkig heeft Johan dat later in gezien
1 0
Marcao
Welkom terug op het oude nest jochie!!!!
2 0
Ajax114
Daar kan iedereen alleen maar blij van worden. Eindelijk eens een echt waardetoevoeging in de jeugdopleiding
0 0
BillSplate
Zeer welkom en hoop dat hij het verschil kan maken. Zijn nog genoeg jongens die iets aan hun techniek kunnen doen.
0 0
OpaVerteld
Jaaaaa....me vaak afgevraagd waarom hij hier al niet jaren rondloopt, maar dit is echt goed nieuws voor de opleiding.
1 0
Frederiksperwer
Heel mooi!
1 0
ajaxrulesz
Echte psv held. Goed dat ajax hem uitlegd hoe voetbal echt gespeeld dient te worden. In Eindhoven zullen ze wel redelijk verbaasd kijken naar deze transfer.
2 -9
fanforeffer
Istie uit gekotst bij pvc ?
3 -4
Caparzo
Prachtig dit..
0 0
Schwalbino
Vaantje.
1 -1
Duif63
Dat is een psv term.
0 -4
ajaxxcied4life
Wat een ontzettend goed nieuws dit. Prachtig dat bij Ajax nu jongens als Witsche, Bosman, Bogarde, Reiziger op De Toekomst rondlopen en het Ajax-dna tot in de kleinste details lijkt te worden ingebed.
6 0
ProfessorX
Je vergeet vd Sar , Overmars en nog veel meer oud voetballers ,maar de meeste kennen die niet .
0 0
Schip
Top! Vaantje is ook weer van een andere generatie - net als Bosman. Beetje diversiteit is mooi en hij was echt een Ajax exponent.
1 0
Ozymandias
Mooi dat Overmars en Ouaali langzaam maar zeker steeds meer oud-Ajacieden bij de club betrekken. Dat was het eerste én meest belangrijke punt van het 'Plan Cruijff' maar door interne conflicten (met Jonk, Bergkamp, Roy, Kreek, etc.) zijn jammer genoeg veel oud-Ajacieden vertrokken (Kreek is inmiddels weer bij de club betrokken als coördinator in de jeugdopleiding). Hopelijk worden Huntelaar, Schöne en Tadić de komende jaren ook als trainers bij Ajax betrokken.
3 -2
OuweDibbes
Cruijff had nooit geaccepteerd dat Vaantje bij Ajax terug kwam. Doet er niet toe, dit is fantastisch nieuws.
2 -2
Web
Daar geloof ik niets van
Johan had achteraf spijt
Johan had ook moeite met de voetballer Ling. Je ziet hoe dit later anders kan gaan
2 0
Cruijffthebest
Welkom terug Vaantje. leer ze maar eens echt voetballen!!!
5 0
3sterrenAjax1
geweldig vaantje!! fantastische voetballer met een fabelachtige techniek en ook een heel fijn mens. ik herinner me nog een moment met harry vermeegen. waar hij achter zn standbeen een kratje van de lat tikt. heerlijk!
3 0
Web
Wat een mooie speler was dit
2 0
3sterrenAjax1
ja echt n kunstenaar op t veld. helaas te zachtaardig om de absolute top te halen. wat m ook weer siert natuurlijk. met t karakter van van basten bv. had hij jaren id top had gespeeld.
2 0
Schwalbino
Wat versta je onder absolute top? Hij heeft de CL gewonnen en het EK.
1 -3
3sterrenAjax1
psv vind ik niet de absolute top ondanks dat ze de cl wonnen. ik bedoel dat hij jarenlang bij n grote club in n grote competitie had kunnen spelen met zijn voetbaltalent.
1 -3
Schip
PSV was wel Europese top hoor. Met Koeman als unieke inschuivende verdediger die 20 goals per seizoen scoorde en middenvelders als Lerby en Vanenburg. Ze versloegen Real in de halve finale. Het was geen CL winst waar men ooit nog over gepraat werd, omdat PSV vanuit de organisatie speelde en de boel redelijk kon controleren. Ajax was andere koek. Maar het was niettemin top.
0 0
Tinus
PSV was in die tijd gewoon wereldtop. Kun je niet leuk vinden, maar ook Romario speelde er in die tijd. Ik vind PSV een vreselijke club, maar destijds waren ze echt heel goed.
1 -1
Bjorn
Welkom terug ouwe overstapper naar het Eindhovense.
5 -8
Web
Waarom ging hij naar Eindhoven
Johan vond dat er te veel goede voetballers op het middenveld liepen
En haalde Wouters
Vanenburg kun je niet op de bank zetten
En er waren wat minder leuke dingen voor gevallen dat seizoen ( stem )
Heeft Johan later ook verontschuldiging voor aangeboden
1 -2
Schip
Cruijff is zich vriendelijk gezegd niet goed omgegaan met de groeipijnen van de grote talenten en meer direct gezegd heeft hij zich echt misdragen. Vanenburg is echt gekleineerd door hem, met die stemmetjes opmerking, maar ook met andere dingen. Die vertrok daarom naar PSV, waar hij een van de steunpilaren werd in een team dat Ajax jaren domineerde.

Dan Koeman laten vertrekken en hem als verdediger eigenlijk onderwaarderen. Ook naar PSV vertrokken en daar een van de beste verdedigers van Europa geworden.

De talloze aanvaringen met Van Basten, die een te grote schil om zijn hoofd had om zich daar echt door te laten breken.

En het constant maar afzagen en uitdagen van Rijkaard, die het ook gehad had met Cruijff, omdat hij geen leider wilde zijn en daarom vertrok.

NU wordt je gekielhaald als je zoveel toptalenten de deur uit jaagt.

Bij allemaal, op bassie na, heeft hij aangegeven te ver te zijn gegaan en het fout te hebben aangepakt. Best bizar. Terwijl ze op Vanenburg na, die echt brak door Cruijff, allemaal heel warm spreken over Cruijff.

Daarom mooi dat Vaantje het opbrengt om weer terug te keren. Hij moet echt over het meeste heenstappen.
7 0
Web
Ja ik erken dit allemaal
Johan is een geweldenaar, maar zat ook vol fouten
De oude generatie weet dit maar al te goed
1 0
Schip
Klopt. Die hebben een veel genuanceerder beeld van Cruijff. Dat hij Wouters heeft gehaald zoals jij zegt, begrijpen sommige hier niet. Ga het GeDaante maar eens uitleggen. Die zal het waarschijnlijk uitleggen op een manier dat het toch door iemand anders bedacht is. Maar Cruijff zag heel goed de waarde van middenvelders in die hard in duels waren, loopacties konden maken zonder bal, de balans bewaakten etc., zolang ze tactisch maar sterk waren.

Niet alleen haalde hij Wouters, maar ik dacht dat WIm Janssen ook op zijn voorspraak kwam. En Winter was ook een protegé van hem. Ook geen man met een echte individuele actie, maar een loopwonder met een prima positioneel inzicht en techniek.
2 0
Robbie en de Kock
En Danny Blind
0 0
BRAMHOUTEN
Cruijff was ook een grote fan van davy klaassen, maar dat kan je gedaante ook niet aan zijn verstand brengen
1 -1
Web
Johan voor Wim Jansen
Zat hij vaak mee over voetbal te praten, lagen elkaar goed
Leo van Veen kwam ook door het inzicht wat hij had
Maar het werden te veel oudjes
Wat dacht ja van Frank stapelthon
0 0
Bjorn
Is ook een opmerking met een knipoog. Was een mooie speler om te zien.
0 0
gebruikersnaam
Nice!
0 0
Web
Wat ben ik hier blij mee
Vanenburg is misschien wel de speler met de beste techniek die ik ooit in Nederland heb zien voetballen
Ik heb hem ook wel eens over voetbal horen pratten de laatste jaren, man naar mijn hart
Goed bezig Ajax
10 0
JohnnyD
Herinner mij een interview van Romario waarin hij zei geen Braziliaan te kennen die een betere techniek had dan Vaantje.
0 0