Ajax haalt uit in eerste duel in ruim vijf maanden

GinoHaverkamp, 08-08-2020 om 20:40, 93212 views, AS |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Na precies vijf maanden en één dag zonder wedstrijden is de bal eindelijk weer gaan rollen voor Ajax. In een lege Johan Cruijff ArenA werd RKC Waalwijk in het eerste oefenduel van het seizoen 2020/21 makkelijk verslagen: 6-1 

Zonder André Onana, Sergiño Dest, David Neres, Donny van de Beek en Nicolás Tagliafico, maar met Quincy Promes, Dusan Tadic, Lassina Traoré en Maarten Stekelenburg trad Ajax zaterdagavond aan voor de officieuze opening voor het seizoen 2020/21. Onana, Dest en Neres waren geblesseerd, terwijl Van de Beek, Tagliafico en ook nieuwkomer Antony op de bank begonnen. Zij zagen hoe hun teamgenoten na twintig minuten op voorsprong kwamen via Traoré, die een mislukt schot van Promes promoveerde tot een doelpunt. 

De treffer was het resultaat van het constant initiatief tonen van Ajax. De Amsterdammers hadden de bal, bepaalden het tempo en zochten continu het vijandelijke doel. Echt veel concrete kansen creëerde de ploeg niet, maar op hier en daar een tegenaanval na werd RKC Waalwijk prima in het gareel gehouden.  Met een tussenstand van 1-0 in het voordeel van de thuisploeg doken beide ploegen de kleedkamers in voor de rust. 

Na de rust werd, op Stekelenburg na, het gehele team vervangen. Onder anderen Van de Beek, Tagliafico en Klaas-Jan Huntelaar kwamen binnen de lijnen, terwijl Devyne Rensch en miljoenenaankoop Antony hun officieuze debuut in Ajax 1 maakten.  

Vroeg in de tweede helft kwam Ajax op 2-0 dankzij Huntelaar. De ervaren spits tikte in de 47e minuut zonder moeite de bal in een leeg doel nadat hij deze laag voorgegeven kreeg van Jurgen Ekkelenkamp. Drie minuten later was hij het die zijn naam op het scorebord zette door een hoekschop feilloos raak te koppen. 

Snel in de tweede helft werd duidelijk dat RKC Waalwijk, dat slechts anderhalve week bezig is aan de voorbereiding, het beste al had laten zien. De ploeg creëerde amper meer wat en gaf Ajax veel ruimte om aan te vallen. Daar maakte debutant Antony in de 61e minuut dankbaar gebruik van toen Ajax met drie spelers wegcounterde. Huntelaar had de bal, gunde die aan zijn nieuwbakken ploeggenoot, die vervolgens de bal tussen de benen van de keeper in het doel schoot: 4-0. 

Aan het begin van het laatste kwartier deden de bezoekers nog wat terug via Teun van Grunsven, die raak kopte vanuit een corner. Stekelenburg kwam twijfelachtig uit en gaf de verdediger zodoende de kans te scoren.  

Na het speldenprikje leek de wedstrijd wat dood te bloeden, maar Antony en Huntelaar scoorden nog tweemaal in de absolute slotfase. De Braziliaan verzilverde een lage voorzet van Tagliafico, terwijl Huntelaar een kopie produceerde van zijn eerste goal tegen FC Twente van december 2019. Zodoende begint Ajax zeer succesvol aan de voorbereiding van het seizoen 2020/21. Donderdag wacht FC Utrecht. 

Opstelling Ajax:

Stekelenburg; Mazraoui (Rensch 46'), Schuurs (Timber 46'), Blind (Eiting 46'), Martínez (Tagliafico 46'); Álvarez (Ekkelenkamp 46'), Gravenberch (Marin 46'), Tadic (Van de Beek 46'); Promes (Antony 46'), Labyad (Lang 46'); Traoré (Huntelaar 46')

Wissels Ajax:

Scherpen; Jurriën Timber, Tagliafico, Rensch, Eiting, Marin, Ekkelenkamp, Van de Beek, Antony, Lang, Huntelaar.

Opstelling RKC Waalwijk:

Vaessen (Lamprou 35'); Gaari, Meulensteen, Wouters, Nieuwpoort; Augustijns, Bakari, Nöstlinger; Tahiri, Bilate, Efmorfidis.

Wissels RKC Waalwijk:

Grim, Lamprou, Van der Venne, Mulder, El Haddouti, Daneels, Min, Langras, Van Grunsven.

Doelpunten:

1-0 Lassina Traoré (20')
2-0 Klaas-Jan Huntelaar (47')
3-0 Jurgen Ekkelenkamp (53')
4-0 Antony (61')
4-1 Van Grunsven (75')
5-1 Antony (88')
6-1 Huntelaar (91')

Bijzonderheden:

- Voor Ajax betreft het oefenduel met RKC Waalwijk de eerste wedstrijd sinds 7 maart. Destijds won Ajax met 1-3 bij sc Heerenveen. Zodoende is dit het eerste duel in vijf maanden voor de Amsterdammers.
- Het duel tussen Ajax en RKC Waalwijk wordt gespeeld zonder publiek.
Denk jij dat Ajax het oefenduel met RKC Waalwijk met 3-0 wint? Zet in en krijg 8,55 keer je inzet terug!

Volg de wedstrijd via Twitter:

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
dolle dries
Alvares en Labyad ,nooit meer in een AJAX shirt, wat een drama zijn die 2..
Ekkelenkamp en Gravenberg snel verhuren en hopen dat het nog wat wordt..
Wanneer wordt Donny v/d Beek nu eindelijk eens verkocht, dan kan Marin zijn plek overnemen
want die is een stuk beter dan de over het paard getilde v/d Beek, niet voor niets dat er geen clubs meer voor hem in de rij staan .
0 -4
BillSplate
Dries, vergeet niet je pilletje in te nemen.
2 -1
afca1985
Wat ziet iedereen hier toch in Promes, echt oprechte vraag, hoog rendement (heel belangrijk), maar verder?
0 -4
geDaante
Ik zie het ook niet. Het lijkt heel wat door zijn lichtvoetigheid, maat echte creativiteit, in- en overzicht lijkt wat te ontbreken
1 -3
Ozymandias
Zijn overzicht (en spelinzicht) is juist van een behoorlijk hoog niveau. Ik denk dat de spelintelligentie van Promes vaak wordt onderschat.
2 -1
jutter
Die Traore gaat het niet maken als vaste centrumspits van Ajax1. Niet op basis van dat niemendalletje tegen RKC natuurlijk, maar de echte kenners hadden dat al eerder gezien. Je hebt op die positie vooralsnog een levensgroot probleem. Immers, Huntelaar is qua voetballeeftijd al een tijdje op zijn retour, en eigenlijk alleen maar geschikt als een soort breekijzer/ invaller als de nood aan de man is. en ook nog één die zéér waarschijnlijk tegen de wat betere tegenstanders totaal geen potten kan breken. Huntelaar is nooit een voetballer geweest die uitblonk in de combinatie en voornamelijk rendeerde op de aanvoer die hij kreeg. Een specifieke 16 meter (afmaker) spits dus. Door zijn al gememoreerde voetballeeftijd is dat ook al een stuk minder geworden, en dan blijft er dus niet veel meer over. Tadic heeft het enkele keren verdienstelijk gedaan op die positie in de CL, maar is dus duidelijk een noodoplossing, en zelfs Promes werd hier en daar al genoemd..Brobbey en ook de nieuwe belofte Hanssen moeten zich eerst maar eens zien te bewijzen/bevestigen bij Jong. Nogmaals, daar ligt dus op het oog een fors probleem, en lijkt vooralsnog een nieuwe goede aankoop de enige uitweg.
0 -4
geDaante
Tadic is prima toch? Zie ik liever in de spits dan op de flank. Ajax heeft een goed voetballende spits nodig.

Misschien dat Ekkelenkamp ook wel een optie is in de spits, als backup; hij kan goed koppen en afronden, kiest goed positie, loopt goed, redelijk tot goede functionele techniek en is slim en in zijn keuzes soms best creatief.

Als middenvelder vind ik het niet wat, niet bij Ajax inieder geval.

Verder moet er wel perspectief voor de jeugd blijven, en moet deze gewoon voorde leeuwen gegooid worden, vind ik.
1 -1
trainerdv
Ik vond em lekker.
0 0
Ajaciedvooraltijd1434
Voorin wordt het echt wel dringen. Zoals Lang gister speelde is hij te goed voor op de bank.

Wat mij verder opviel was:
*Traore is niet slecht maar past niet echt bij Ajax naar mijn inziens, Huntelaar is nog altijd beter.

*Alvarez is minder dan de zogenaamde "wisselspelers"

*Martinez is een goede speler , maar brengt aanvallend gezien geen 50% van wat Nico doet.
4 0
Ozymandias
Persoonlijk vond ik Traoré ver onder zijn niveau spelen. Bijna elke bal schoot van zijn voet en normaal is zijn aanname niet perfect maar wel veel beter. Gisteren was zijn aanname zo slecht dat hij zijn grootste kwaliteit (het vermogen om als kapstok te functioneren) niet tot uitvoering kon brengen. Traoré heeft geen groot scorend vermogen en als hij ook als kapstok niet functioneerd voegt hij niets toe aan het spel. Het was de eerste oefenwedstrijd en ik ga er dus vanuit dat Traoré gewoon wat roestig was en zijn komende wedstrijden al weer een stuk beter zijn.

Martínez moet als linksback dan ook niet in dezelfde rol spelen als Tagliafico. De inspeel- en crosspass van Martínez zijn veel beter dan die van Tagliafico en daardoor kan hij opbouwend veel meer toevoegen. Als Martínez als linksback speelt moet hij veelvuldig naar binnen knijpen (wat hij gisteren al regelmatig deed) om op de hoogte van de middenvelder die naar de '6' is getrokken vanuit de linkerhalf-ruimte in de opbouw te worden betrokken. Dat kan hij afwisselen met Blind die naar die positie kan inschuiven waarbij Martínez de postie van Blind overneemt.

Een opbouwend goede linksback voegt extra variaties aan het opbouwspel van Ajax toen. Daarom vind ik Mazraoui op rechtsback qua type ook beter dan Dest. Volgens mij is het opbouwspel namelijk de belangrijkste fase van balbezit in de Ajax School. Als het opbouwspel niet goed wordt uitgevoerd zal het aanvalsspel ook niet goed functioneren. Dan worden de aanvallers namelijk niet vaak genoeg in één op één situaties gezet, zal er ook geen ruimtes worden opengetrokken waarin spelers een loopactie kunnen maken, etc.. Ik denk dat een verdediging met (v.r.n.l.) Mazraoui, Schuurs, Blind en Martínez opbouwend gezien een geweldige linie kunnen vormen.
2 0
Babangida83
Ik begrijp echt niet hoe jij er bij komt dat Traore als kapstok kan fungeren. Daar is zijn eerste aanname te slecht voor. Als het voller wordt, heb je niks aan hem.
0 0
trooop
Je bent te snel in je oordeel. Het is geen dolberg, maar hij is verfijnder dan hij oogt en veel balvaster dan hij gister liet zien. Met meer rust in z'n kop gaat dat eruit komen.
1 0
Ozymandias
Zijn aanname is normaliter helemaal niet slecht en hij is zelfs in de kleine ruimte sterk in het bij zich houden van de bal. Bij Jong Ajax toonde hij aan ook een goed oog voor de diepgaande spelers te hebben (wat een belangrijke kwaliteit is die een kapstok moet hebben) en gaf hij daardoor relatief veel assists.
1 0
Aspers73
Traore is geen Ajax spits. Vond Marin vooral veel balletjes breed en terug geven, Alvarez was zonder bal niet zo slecht maar positioneel heeft hij geen idee wat hij moet doen. vd Beek en Blind met afstand beste spelers. Ook die Antony vond ik verder niet echt positief opvallen behalve zijn goals, nog timide. Veel te weinig middenvelders kunnen open draaien, en Ekkelenkamp kan dat wel. Doet nie talles goed, maar als Donny vertrekt zou ik hem wat vaker willen zien.
2 -2
Pure
Marin speelde juist best goed dit keer vond ik
0 0
Adam24
Als je puur op basis van deze wedstrijd een opstelling moet maken, kom je gek genoeg op zo iets uit:

Mazraoui - Schuurs - Blind - Tagliafico
Marin - Ekkelenkamp
Tadic
Antony - Huntelaar - Lang

Vooral goed dat jongens als Marin, Ekkelenkamp en Lang weer even laten zien dat ze echt wel kunnen voetballen. Ze leken ook heel vrij te spelen allemaal. Alleen Alvarez was echt ondermaats. Ik hoop eerlijk gezegd dat Ajax hem verkoopt en er een goede middenvelder voor terughaalt ipv een halfbakken verdediger/middenvelder.
5 -1
Soccerskins
Hoe kan je Marin boven Martinez verkiezen en Huntelaar boven Promes? Je weet van te voren al dat die 2 verzekerd zijn van een basisplaats. Het duo Ekkelenkamp- Martinez zou ik wel eens willen zien op het middenveld.
1 -1
Zuiderling
En toch heeft Ekkelenkamp iets !!
9 -2
MosesD
Ekkelenkamp is gewoon een prima voetballer. Een geweldige 10. Functionele techniek, neusje voor de goal en groot loopvermogen. Type Litmanen. Nog niet zo goed natuurlijk, maar ik ben benieuwd waar zijn plafond ligt. Wordt al vanaf begin door enkelen afgebrand, maar nooit op basis van onderbouwde feiten. Als Ajax bijvoorbeeld met twee creatieve controleurs gaat spelen, is Ekkelenkamp met zijn kwaliteiten en arbeid misschien wel de ideale 10. Het wordt sowieso een interessante strijd om de basisplaastsen. Nico en Donny zullen vrijwel zeker vertrekken. Je hebt imo een rechtsbenige creatieve controleur nodig, een back up als linksback en een back up voor Blind. Altuesta en van de Ven zie ik er in ieder geval graag bijkomen. Z.s.m. afscheid nemen van Alvarez, Labyad. Marin nog even aankijken.
1 -2
geDaante
Ik vind een 10 die aan de bal matig is helemaal niets. Ik zou Ekkelenkamp meer als spits zien, als je hem aanvallend in zou willen zetten. Voor een spits voetbalt hij wél heel aardig, kan goed koppen, afronden, positie kiezen en goed lopen, en heeft iets creatiefs en is slim.

Op het middenveld gaat het hem soms te snel, heeft wat teveel tijd en ruimte nodig. Dat zieje dan vooral aan gehaaste, slechte passing.
0 -1
MosesD
Ekkelenkamp is aan de bal helemaal niet matig. Het is geen verfijnde technicus als bijvoorbeeld Bergkamp. Hij heeft meer van Litmanen en van de Beek. Functionele techniek, goede timing, goed inzicht, enorme veel loopvermogen en neusje voor de goal opduikend achter een echte spits. Als centrumspits vind ik hem zeker niet geschikt, kan ook niet met de rug naar de goal spelen. Let maar op, Ekkelenkamp gaat nog velen verbazen!
0 -2
geDaante
Op 10 vind ik het sowieso niets, is ook gebleken. Lis van eat goede loopacties is hij veelal onzichtbaar, met name tijdens de opbouwfase, terwijl dat de belangrijkste fase is. Maar ook in de spelmaakfase. Staat veel te diep en is afwachtend. Kan niet veel mrt de. Bal dus focust zich op positioneren en lopen, wil de bal op het middenveld liever niet hebven. Dat schiet niet op.
0 0
geDaante
Ik zie hem lager op het middenveld en bij niet eens veel druk al geregeld te traag handelen, waarna foutieve passing plaatsvindt.

Dat kan niet, laat staan in het drukkere hogere middenveld. Ajax moet voetbalkend en tikkend superieur zijn op met name het middenveld, daar past Ekkrlrnkamp niet in vind ik, meer geschikt voor wat opportunistischer spel, met meer ruimte, en dus ook tijd.
0 0
MosesD
Ik denk dat je Ekkelenkamp mits je speelt met twee creatieve controleurs juist wel hard nodig hebt. Veel loopvermogen, gevoel voor positie en je kan hem ook diep sturen. Zeker met een tamelijk statische (maar technische) spits als Tadic is dat perfect. Speel je slecht met 1 creatieve controleur (liever niet) dan wordt het idd wel wat lastiger. En 10 hoeft imo niet een opbouwer te zijn, maar zorgen voor veel beweging en aanvoer naar de voorhoede. Ik hoorde dat Lang het gisteren niet slecht deed. Als we met een 10 spelen zal het gaan tussen Ekkelenkamp, Promes en de genoemde Lang. En wie weet gaat Jensen nog verrassen en ik Kudus al verder dan ik denk. Maar nogmaals, ik denk dat Ekkelenkamp een hoop mensen gaat verbazen. Niet voor niets dat hij niet naar Twente mag.
0 0
Adam24
Neus voor de goal in ieder geval. Het is een gekke speler. Ik zou niet per se iets een specifieke kwaliteit (als snel, sterk, technisch, tactisch etc.) van hem kunnen noemen maar hij scoort wel makkelijk.
4 0
frankvandeschepop@outlook.com
Oh ja labyad is niet goed genoeg . Commentaar louis60 ben ik het 100 procent mee eens
1 0
frankvandeschepop@outlook.com
Wat voor mij het duidelijkst was in deze wedstrijd is het totale gebrek aan talent bij Alvarez. Verder viel mij de technische beperkingen van Traore op. Huntelaar is echt veel beter. Verder, wat een talenten hebben wij steeds weer. Aankopen moeten echt beter zijn en dat is Alvarez zeker niet.
4 0
louis60
Ik heb goeie dingen gezien. Met Stekelenburg hebben we een goede sluitpost. Tweede helft liep een stuk beter. Ik denk dat Ten Hag na deze oefen periode precies weet wat zijn A-team gaat worden. Veel concurrentie op verschillende posities is prima. Alleen vind ik Traore tegenvallen. Hij is een beetje te zwaar en niet explosief genoeg. Bij de 1-0 schoot hij nog bijna over. Labyad en Alvares missen zelfvertrouwen en voegen nog niets toe. En nog iets. Ik heb onze vetrokken nummer 3 voor geen seconde gemist.
1 -1
Ozymandias
Ik zou Ajax wel eens met een driemans verdediging van Martínez en Jurriën aan de zijkanten en Blind centraal willen zien spelen. Ik denk dat zo'n verdediging enorm hoog op het veld kan spelen en fenomenaal zal zijn bij balverlies in de omschakeling vooruit. Blind is daar positioneel gezien een fenomeen in en is vokaal een aanjager bij het drukzetten en Martínez en Jurriën hebben de dynamiek en de felheid waarmee goed druk kunnen zetten.

Het moderne 3-4-3 (zonder ruit) is een goed systeem voor een club met veel explosieve aanvallers met een goede dribbel. Vanuit zo'n formatie is het namelijk makkelijk voor spelers om (zonder de bal) binnendoor of buitenom over de speler met de bal heen te gaan om zo een één op één situatie voor die speler af te dwingen. In de periode waarin het Barcelona van Guardiola hun beste voetbal speelde stonden ze de meeste wedstrijden voor het grootste gedeelte in zo'n 3-4-3 opgesteld.
4 -2
AFCA.
Heb ik ook over na zitten denken. Maar dan ongeveer zo:

Neres - Tadic - Anthony
Promes - Martinez - vd Beek - Dest
Tagliafico - Blind - Timber
Onana

Promes speelde vaker op deze positie bij Seville en bij Oranje. Dest heeft de inhoud en zeker ook het voetballende vermogen om aanvallend gevaarlijk te zijn. Als buitenste middenvelder heeft hij hier meer ruimte voor.
Als Tagliafico blijft kan hij zeker als lcv. Speelt bij Argentinië daar ook vaak (spelen ook vaak met 3 achterin). Martinez als soort breker voor de defensie.

Lijkt mij zeker het proberen waard!
1 0
Hollister
Met Blind hoog gaan staan in een driemansverdediging is regelrechte zelfmoord...
Als je al met 3 man achterin gaat spelen is voorwaarde 1 dat deze spelers op zijn minst snel zijn .. daar hoef je geen voetbalanaliticus voor te zijn
1 -1
Ozymandias
Blind is juist geweldig in het aanhouden in een hoge lijn doordaat hij geweldig is in de omschakeling vooruit bij balverlies. Als je een hoge lijn hanteerd is het veel belangrijker dat de verdediging bij balverlies direct goed naar voren drukzet dan dat de explosiviteit hebben om heel hard naar achteren te rennen. Daarom kon het centrale duo van Blind en De Boer een hele hoge lijn hanteren terwijl ze beide geen explosieve snelheid hadden.
0 0
Sanalologo
Imo heb je dan toch echt een type Sanchez nodig. Met een hoop snelheid.
0 0
Ozymandias
Wanneer een driemans verdediging een hoge lijn wil hanteren is het vooral belangrijk hoe goed ze druk naar voren zetten. Zo'n speelstijl werkt namelijk alleen als het drukzetten goed wordt uitgevoerd. De explosive snelheid is dus minder belangrijk dan de positionering en felheid van een centrale verdediger. Ik denk dat een verdediging met Blind centraal en Martínez en Jurriën links en rechts van hem geweldig zal zijn in de omschakeling vooruit bij balverlies. Blind is een positioneel fenomeen en ook een vokale aanjager in het drukzetten en Martínez en Jurriën hebben beide de dynamiek en felheid waarmee ze dicht op een directe tegenstander kunnen verdedigen. Ik zou graag zien dat Fosu-Mensah komt en die heeft natuurlijk een enorme explosieve snelheid maar hij koppelt dat aan goed drukzetten vooruit en dat vind ik persoonlijk belangrijker. In dat geval is zijn enorme explosieve snelheid een prachtig bijkomstigheid.
0 0
PierreHeno
...het gaat natuurlijk om de kwaliteit van de spelers waarmee je dit systeem zou willen spelen en niet over hoe talentvol ze mogelijk zijn. Barcelona had de beschikking over etvaren topspelers die weten wat ze wel en wat ze niet kinnen en die het ook 80 minuten weten vol te houden. Dat wordt met talenten een heel ander verhaal. En dan heb ik het nog niet over de CL/ EL wedstrijden.
0 0
Ozymandias
Natuurlijk zal het niet direct op op Champions League niveau worden uitgevoerd maar daar moet Ajax in welke formatie dan ook toch naartoe bouwen. Martínez heeft in Argentinië al met enige regelmaat in een driemans verdediging gespeeld. Blind heeft de enorme spelintelligentie die de middelste verdediger nodig heeft en Jurriën heeft zowel als centrale verdediger als rechtsback gespeeld en zal daardoor weinig tijd nodig hebben om zich aan te passen aan een rol als rechterverdediger in een driemans verdediging. Zeker aangezien die rol perfect past bij het type verdediger wat hij is.

Met zo'n speelstijl kan Ajax het maximale halen uit de explosiviteit en/of dribbelkwaliteiten van Promes, Neres, Antony en Kudus. De vraag is alleen of Ajax er de juiste centrale middenvelders voor heeft. Dat is voor mij nog onduidelijk.
0 0
Babangida83
Het Barca van Pep speelde altijd met de punt naar achter (in de praktijk). (De meeste en beste jaren dan). Geen uitzondering, met een zeer compact doch dynamisch middenveld. Heb bijna alle wedstrijden gezien uit die periode en lette toevallig ook precies daarop. Met name omdat die opbouw van ene FdB in ongeveer diezelfde periode liet zien hoe het niet moest. Denk dat je hetzelfde misschien hebt gezien, maar anders interpreteert. Die punt naar achteren was juist cruciaal in het gegroepeerd druk zetten en de opbouw.
2 -1
Ozymandias
Barcelona speelde op papier in een 4-3-3 met de punt naar achteren maar in balbezit stonden ze het grootste gedeelte van de tijd in een 3-4-3 formatie opgesteld. Eerst was het vaak Abidal die samen met Piqué en Mascherano achterin bleef en Alves die op rechts hoog op het veld kwam te spelen. Later was het vaak Busquets zich tussen de centrale verdedigers liet inzakken en kwamen Silva en Alba hoog op het veld te spelen.
0 0
Babangida83
Dit is een vaak terugkerend thema. :-)
Misschien een idee. Kun jij een wedstrijd en twee momenten aangeven in een wedstrijd van dat Barça waarin dat jij vindt dat ze NIET met de punt naar achteren spelen? Dat is voor jou vast niet zoveel moeite.

Het kan simpelweg niet zo zijn dat de twee centrale middenvelders horizontaal naast elkaar staan. Dan kunnen ze de bal nooit naar elkaar spelen namelijk, want dat zou uiterst risicovol zijn. Een breedtepass die onderschept wordt, en je bent gezien. Verticaal daarentegen, heb je altijd nog een man achter de bal. Maw, zet je ze naast elkaar, kun je in de as van je elftal de bal niet overspelen. Dat is Cruijff 1.01. Dus ik denk dat ik je misschien niet helemaal goed begrijp.
Zelfs het Ajax van Ten Hag met Frenkie speelde alleen zonder bal met twee man naast elkaar. Maar Frenkie en Schone waren daar exceptioneel slim en begaafd (dribbel en loopvermogen van Frenkie) in, in balbezit. Het huidige Ajax bezit die middenvelders niet, in mijn ogen.
0 0
Ozymandias
"Dat is voor jou vast niet zoveel moeite."

Ik heb geen idee waar ik dat zou moeten vinden maar kijk naar elke wedstrijd onder Guardiola waarin Busquets op '6' stond en Silva en Alba als backs stonden opgesteld. In balbezit stonden Silva en Alba bijna structureel enorm hoog op het veld opgesteld en moest Busquets samen met de centrale verdedigers achterin blijven.

"Het kan simpelweg niet zo zijn dat de twee centrale middenvelders horizontaal naast elkaar staan. Dan kunnen ze de bal nooit naar elkaar spelen namelijk, want dat zou uiterst risicovol zijn."

Je moet een systeem (op papier) niet verwarren met de daadwerkelijke positionering van spelers ten opzichte van elkaar. Dat er een "plat" 3-4-3 staat betekent niet dat de centrale middenvelders bij balbezit veelvuldig op één horizontale lijn staan. In de opbouw staan ze alleen ongeveer op één horizontale lijn als de meest centrale verdediger in balbezit is zodat hij twee aanspeelpunten vooruit heeft.

Voor de rest zal de ene centrale middenvelder dieper staan dan de andere (wie er dieper moet staan ligt aan waar de bal zich bevind). Guardiola heeft daar ongelofelijk strikte regels voor als de bal zich bij de verdedigers of middenvelders bevind (in het laatste 1/3 van het veld krijgen spelers een enorme creatieve vrijheid van hem).

Als de bal zich bij de rechtercentrale middenvelder bevind dan zal de linkercentrale middenvelder logischerwijs een loopactie naar voren hebben gemaakt zodat hij een aanspeelpunt linksvooruit is. De rechtervleugel middenvelder zal op ongeveer dezelfde hoogte als de linkercentrale middenvelder op de flank moeten staan als aanspeelpunt rechtsvooruit en de rechtervleugel aanvaller zou in de rechterhalf-space moeten staan om een aanspeelpunt rechtvooruit te zijn als vierde punt in een ruit.

De rol van de linker fullback is om iets naar binnen te knijpen om bij balverlies de ruimte die de linkercentrale middenvelder heeft achtergelaten te kunnen verdedigen. In een "plat" 3-4-3 worden de centrale middenvelders beide ook aan beide kanten van rugdekking voorzien (net zoals in een 4-3-3 met '6' alle middenvelders aan beide kanten van rugdekking worden voorzien).

Ook de verdedigers staan in een "plat" 3-4-3 heus niet op één horizontale lijn. In de opbouw kunnen ze wisselen tussen een positionering waarin de linker- en rechtercentrale verdedigers hoger dan de middelste centrale verdediger komen te staan en een positionering waarin één van de drie centrale verdedigers de positie van de '6' intrekt om een driehoek te vormen met de andere twee verdedigers en twee andere driehoeken met de linker- en rechtercentrale middenvelder (waarin ze in een 2-3-2-3 komen te staan).

"Dus ik denk dat ik je misschien niet helemaal goed begrijp."

Okay...
2 0
Babangida83
Plat is dus voor mij met twee box-to-box spelers op te middenveld dus. Uiteraard staan ze niet de hele wedstrijd naast elkaar, maar dat is wel de basis waar vanuit ze denken.
0 0
Babangida83
Heb jij zelf ooit gevoetbald trouwens?
0 0
Ozymandias
Ik heb tot mijn zestiende gevoetbald (Ouaali was een aantal seizoenen mijn jeugdtrainer).
0 0
Babangida83
Thanks voor de uitleg. Dat verklaart een hoop.

Een hele goede en bekende website is footballia.net
Maar dan begrijp ik dat je gewoon heel veel live hebt gezien én geanalyseerd? Of doe je dat voor je werk?

Systeem op papier en praktijk:
Ik kijk juist naar de praktijk. Jij geeft ook aan een 3-4-3 zonder ruit. Dan lees ik dat het in de praktijk dus plat staat. Nu begrijp ik dat je dat dus zo niet bedoelt.
Natuurlijk zijn spelers altijd weg van hun positie, maar je ziet altijd heel duidelijk dat het elftal probeert terug te gaan naar een bepaalde formatie. En backs gaan en gingen bij Barça of om en om. Dus als de ene hoog stond, stond de ander in de verdediging met Busquets of wie dan ook ervoor. Met Dani Alves stond meestal Xavi niet zo diep en kwam Messi naar binnen naar t middenveld over het algemeen in de half space.

In plat 3-4-3 niet op 1 lijn: tja, praat dan ook niet over een 'plat' 3-4-3 :-). Want dat is t dan niet. Althans, Ik begrijp niet waarom je die terminologie gebruikt. Zo bezien vind ik het zeker een 'plat' 3-4-3 zeker een oplossing voor dit Ajax. Hoop echt dat Ten Hag zoiets gaat doen. Zou veel beter werken met het huidige materiaal.
0 0
Ozymandias
Wat ik bedoelde met "zonder ruit" was niet een 3-4-3 systeem waarin er een ruit op het middenveld wordt gevormd door de vier middenvelders. In een 'plat' 3-4-3 is het idee dat de ruiten rondom de linker- en rechterhalf spaces worden gevormd.

Als de bal op links is wordt het ruit gevormd door de linkervleugel middenvelder, de linkercentrale middenvelder, de rechtercentrale middenvelder en de linkervleugel aanvaller. Het idee is dat deze vier spelers de tegenstander naar links trekken om vervolgens met een snelle combinatie de bal bij een speler aan de rechterkant te krijgen die daardoor in een één op één situatie is gekomen.

Het woord "plat" is misschien verwarrend maar in Engeland noemen ze het vaak "a flat 3-4-3" en ik weet eigenlijk niet de juiste vertaling daarvoor naar het Nederlands dus heb het maar letterlijk vertaald.
0 0
AJAIXIXIXI
Laatst had ik hier de volgende opstelling geopperd:

Promes - Tadić - Neres
Kudus - Blind (6) - Vd Beek
Dest - Martinez - Schuurs - Mazraoui
Onana

Het idee daarvan was grotendeels dat Blind in balbezit terugzakt (tussen de centrale verdedigers) en Dest en Mazraoui naar het middenveld doorschuiven. Dan krijg je automatisch die driemans verdediging van Martinez, Blind en ik had dan Schuurs in plaats van Timber maar misschien is Jurriën nog wel een betere optie als je zo wilt gaan spelen.
0 -2
Soccerskins
Wie zou je als de buitenste “Middenvelders” zogezegd opstellen?
0 0
Ozymandias
Ik zou vooral in zo'n 3-4-3 formatie spelen tegen zwakkere tegenstanders. Daarom zou ik Neres en Promes op links en Antony en Dest op rechts in de basis zetten. Ik zou tussen die twee paren geen vaste posities als middenvelder of aanvaller aanwijzen. In plaats daarvan moeten ze veelvuldig van linie wisselen.

Als Kudus goed genoeg blijkt te zijn kan hij zowel op links als rechts met die paren rouleren. Ik denk dat hij gezien zijn kwaliteit als dribbelaar optimaal tot zijn recht zou komen in een speelstijl waarin hij veelvuldig in één op één situaties komt doordat teamgenoten met bepaalde loopacties gaten voor hem trekken.

Het idee van zo'n speelstijl is dat er (bij balbezit) een stabiel centrum staat van drie verdedigers, twee controlerende middenvelders die het spel verdelen en één spits waar de vier vleugelspelers met enorm veel creatieve (inclusief positionele) vrijheid voorin de flanken en half-ruimtes invullen.

Met drie veredigers onstaat er relatief vaak ruimte voor één van de verdedigers om het middenveld in te dribbelen over zelfs over te steken. Met Blind, Martínez, Schuurs, Jurriën en Rensch heeft Ten Hag maar liefs vijf centrale verdedigers ter beschikking die dat goed kunnen en met veel plezier doen.

Volgens zou een rol als rechter fullback in een driemans verdediging voor Fosu-Mensah de perfecte tussenstap richten de positie van rechtercentrale verdediger in een 4-3-3 systeem zijn. Fosu-Mensah kan met zijn atletisch vermogen een enorme ruimte verdediger en heeft een groot voetballend vermogen.

Ik denk dat Gravenberch geschikt is om in zo'n systeem als linkercentrale middenvelder te spelen maar dan moet er wel een aanjager naast hem komen te staan. Ik blijf erbij dat Henrique de ideale middenvelder voor Ajax is. Net als De Jong koppelt hij een enorm voetballend vermogen aan een enorme felheid.

Volgens mij zou Ajax met Onana; Fosu-Mensah, Blind, Martínez; Antony/Dest, Henrique, Gravenberch, Promes/Neres; Antony/Dest, Tadić en Promes/Neres een fantastisch 3-4-3 opstelling hebben die bepaalde wedstrijden tegen Europese topclubs makkelijk tot een 4-3-3 kan worden omgezet.
2 0
Soccerskins
En met het omschakelen naar 433 zou je dan zoiets krijgen: Onana; Dest, TFM, Blind, Martinez; Henrique, Gravenberch; Antony, Promes, Neres; Tadic?
0 0
afcas
Ik zou dan neres op 10 zetten omdat hij toch beter is in de kleine ruimte en goed het overzicht bewaard. Ook is het dan wat makkelijker rouleren tussen neres en Antony en neres en promes. Met promes op 10 kom je bij positiewisselingen uit in een formatie met promes op rechts Antony centraal en neres links. Dan zou je dus regelmatig in een situatie komen waarbij geen van de 3 op hun favoriete plek staat.
0 0
Ozymandias
Ik ben zelf geen fan van Promes als '10' maar wel iets in de buurt van dat elftal.
0 0
ram
In dat scenario zou Dest en Promes logisch zijn, vind ik (als Nico vertrekt, uiteraard).

Tegen ploegen die veel zwakker zijn zou je zoiets kunnen proberen. Op zich geen verkeerd plan maar dit zal Ten Hag nooit gaan doen.
0 0
Ozymandias
Ten Hag heeft bij Bayern II een periode zo'n systeem gehanteerd. Hij heeft in het verleden aangetoond behoorlijk flexible in systeem keuze te zijn. Hij heeft bij Go Ahead Eagles, Bayern II, FC Utrecht en Ajax steeds andere systemem gebruikt.
4 0
Soccerskins
Promes is bij Sevilla vertrokken omdat hij in zo’n systeem niet wou spelen.
0 0
Ozymandias
Vertrok Promes niet gewoon omdat hij geen vaste basisplaats had en niet omdat hij niet in zo'n systeem wilden spelen?
1 0
Soccerskins
33 wedstrijden gespeeld waarvan 15 in de basis. Ik denk dat het een combinatie van was. Die trainer van Sevilla zag hem vooral als wingback.
1 0
TomAjaciedd
Ik snap ten Hag niet. Alvarez is in alles een rcv. En in niks een middenvelder voor Ajax. Elke ajax trainer zou dat moeten zien!
6 -3
Soccerskins
Wanneer Ajax met Gravenberch als controleur speelt moet er een middenvelder naast staan die verdedigend zijn mannetje staat of je wordt overlopen. Alvarez is in mijn ogen voetballend niet goed genoeg voor die rol maar hij staat verdedigend wel zijn mannetje.
8 0
Cello
Als dit de eerste competitie wedstrijd zou zijn kan ik je begrijpen. Nu niet. Kom op....de eerste oefenpot van het jaar!. Daar gaat het nu voorlopig om het geven van speeltijd en niet direct de opstelling. Dat verandert langzaam aan gedurende de voorbereiding en dan komt een trainer tot zijn definitieve 11-tal.
Voor conclusie's is het veel en veel te vroeg.
5 -2
ST
Er is ook een heel seizoen aan vooraf gegaan hè
2 -1
Cello
En daaraan vooraf ook een seizoen.....
Dat doet er niet toe, want in principe beginnen de spelers vanaf nul bij de start van de voorbereiding en krijgt iedereen zijn kans om zich gaande de voorbereiding in de basis te spelen straks bij de officiele start van de competitie.
2 -2
Cello
Ik heb me goed weten te vermaken met deze wedstrijd. De eerste wedstrijd idd na 5 maanden en 1 dag.
Ik vind het ook grappig, hoe velen hieronder al serieus praten over wie goed, minder goed en slecht waren. Na een paar dagen trainen???.
Ik heb dus niet op die manier gekeken, maar wel op een manier of iemand me zou irriteren gedurende de wedstrijd. Waar in het verleden bijvoorbeeld ik me nog wel eens kon irriteren aan Noah Lang had ik dat vandaag totaal niet!. De enige die erbij in de buurt kwam vandaag, wbt irritatie, was eigenlijk Labyad. Want afgezien van die mooie vrije trap (op paal) deed hij niet echt veel dingen goed.
Maar voor de rest, zoals we nu begonnen zijn met een eerste wedstrijd, heb ik me wel kunnen vermaken en hoop ik en verwacht ik ook, dat het vanaf nu met de week beter wordt.

Langzaam aan richting een vaste basis-11 die er dan volgende maand als de competitie begint moet staan. Ik heb er wel het vertrouwen in, dat dat gaat lukken. Prima eerste indruk van Antony. Los van zijn 2 doelpunten lijkt hij aardig te passen in dit team. En wat een sprint voorafgaand aan zijn eerste doelpunt!.
6 0
DeMeervanweleer
Veel positiefs gezien ondanks " maar RKC" Blind wordt alleen maar beter en beter. Tadic heeft energie getankt, Promes prima, Lang veelbelovend, Schuurs beetje meer body. Alvarez en Labyad gaan het niet worden, verhuren of verkopen. Marin zijn spel gaf hoop, Antony is doelgericht en lijkt mentaal ook in balans. Over Ekkelenkamp moet ik ook positief zijn, ik vind hem niet de motoriek van een profvoetballer hebben, maar zijn inbreng is gewoon heel goed, slimme efficiente voetballer. Timber en Rensch fysiek sterk zelfbewust. Krijg echt zijn in het seizoen!
21 -1
Web
Eindelijk lees ik eens de waardering voor Ekkelenkamp vandaag
Ik zeg niet dat hij de basis gaat halen
Maar je kunt hem er heel goed bij hebben
Die jongen is vanaf dag een hier afgezeikt, en ik bleef hem maar verdedigen
3 0
BrandjeXL
Trots op je
1 0
ETM
Lang moet in principe vooral nog meer volwassenheid in zn spel krijgen en het is misschien zorgelijk dat hij daarin weinig vooruitgang lijkt te boeken. Maar ik vind hem toch een schromelijk onderschat talent. Ik lees weinig over zijn gogme.(en stoor me flink aan de mate van comments over zijn overkomen) Als hij inhoud kweekt en zonder bal meer werk gaat verzetten en je zet goede voetballers om hem heen dan wordt dat alsnog een klasbak voor Ajax.
0 0
ST
Goede analyse
0 0
DS
De aannamens van Labyad, echt verschrikkelijk slecht.
Hij en Alvarez waren inderdaad de minste vandaag.
5 0
Babangida83
Eindelijk weer een wedstrijd van Ajax, heerlijk. Nog weinig te concluderen, maar in mijn ogen wel al t volgende:

Ten Hag mag van mij weg. Met 2 cvm's blijven spelen, terwijl je precies nul middenvelders hebt die in dat systeem kunnen spelen en een jeugdopleiding hebt die is afgestemd op 1 cvm, dat is mijns inziens een brevet voor onvermogen. Aan de selectie ligt t echt niet.

Verder zit er in de selectie best een niveauverschil. Het verschil tussen spelers als Tadic en Blind en spelers als Labyad en Alvarez is veel te groot. Een Rensch heeft dat niveau ook nog niet, maar kan daar wel op redelijke termijn al naar toe groeien. Zal ook dit seizoen al dat niveau overstijgen.

En dan gaat t mij met name om de basisprincipes van t Ajax-voetbal, waarbij ik een paar echte dissonanten vond.
- Marin is een goede voetballer. Maar is een middenvelder zonder pass in de benen en heeft een handelingssnelheid die echt niet kan. Ook geen aanname waar je in de kleine ruimte wat mee kunt.
- Alvarez hetzelfde. Heeft wel een pass, maar echt een hele slechte aanname. Sowieso, als de rechtsback en linksback allebei een betere techniek hebben dan je middenvelders, dan is er wat mis. Allebei geen tactisch benul, geen coaching, geen doordekken, geen communicatie. Gewoon kansloos.
- Ik vond het fijn dat Dest en Veltman niet in de verdediging stonden. Wat een rust.
- Traore is geen kapstok. Erg snelle en gevaarlijke spits, gaat een goede worden. Maar niet geschikt voor t Ajax-systeem, in mijn ogen. Kaatst een enkele keer prima, maar meer niet dan wel. Heeft daarnaast ook een te slechte aanname. Stuitert 8 Vd 10x te ver van zn voet af. Bij een Ajaxspits moet die aan een touwtje zitten. Ik denk dat Brobbey momenteel je beste spits is. Traore is niks voor de kleine ruimte.
- Labyad staat op de flank, maar kan dus geen man passeren. Ik zou m misschien eens op t middenveld proberen. En niet als 10, want ook die moet een actie hebben.

De rest prima of met potentie en redelijk brede selectie. Zolang je niet met 2 cvm's speelt, in mijn ogen.
4 -12
Web
Ik heb wel eens betere verhalen van je gelezen.
0 0
Sanalologo
Hoop onzin
0 0
rsvh88
Denk dat iedereen stopt met lezen bij de woorden "Ten Hag mag weg"
4 -1
Babangida83
Tja, dat zeiden mensen ook toen ik zoiets gelijks over FdB zei. Een jaar later was dat anders. Ik heb gewoon niet zo'n zin om een jaar lang onnodig tegen dat onnodige probleem op t middenveld aan te kijken. Want dat gaat met deze coach niet veranderen. Hoewel we echt wel een leuk elftal hebben dit keer. Dat scheelt een boel, gelukkig.
1 -4
Drukwerk1968
Als je het vaak genoeg blijft herhalen krijg je vanzelf gelijk. Maar het is gewoon onzin van je.
6 -1
Flipper33
Deze wedstrijd zegt me niks RKC had eigenlijk helemaal geen zin in deze wedstrijd was ook wel te zien. Ben benieuwd als Ajax wat meer weerstand krijgt hoe dat dan gaat.
4 -4
Cello
Het is verdorie, na pak 'm beet een week trainen, de eerste wedstrijd. Oefenwedstrijd. Een wedstrijd, zoals ieder jaar tijdens de voorbereiding, die nergens om gaan. Doel van wedstrijden in de voorbereiding, ongeacht tegen welke tegenstander, is om ritme op te doen en als selectie wedstrijd fit te geraken. Daarnaast voor een trainersstaf om te inventariseren hoe de spelers er voor staan. Hierin wil men dan wekelijks progressie zien.

Dat RKC in dit geval geen zin had of leek te hebben doet er dan niet toe. Daar gaat het niet om. Voor hetzelfde geld, zoals vrijwel ieder jaar het geval is, start je tegen 1-2 of 3 amateurteams en worden het dubbele cijfers. Echter hebben die duels ook weinig tot geen waarde, behalve dan dat iedereen de kans krijgt om zijn minuten te maken.

Maar goed. Om dan na de eerste oefenpot al gelijk over sterkere tegenstanders met meer weerstand te gaan praten.....tsjah. Even wachten totdat we verder in de voorbereiding zitten......
1 0
jaribombari
Marin speelde wel goed.
3 -3
Rdk1983
Man man wat een idioot is die Kraay.
2 0
RayJordaan
Wat zei die dan?
0 0
3*stars*3
Haha zie Kraay weer langskomen hier.
Ben gelijk overgeschakeld naar CL maar wat zij Kraay???
0 0
FollowAjax1
Het is een hij.
1 0
3*stars*3
Corrigeer me wel goed, “zei”. ;)
0 0
Wieno
Heerlijk dat we weer begonnen zijn. Prima eerste pot. Marin en Lang vielen positief op. Hoop dat ze dit net als Schuurs kunnen volhouden en Ten Hag bepaalde spelers vertrouwen durft te geven. Anthony kan ik ondanks zijn goals nog niet zo gek veel van vinden. Ben voor 95% positief en geef mensen graag een kans, maar Alvarez is (zeker als middevelder) wel echt klaar. Klaas blijft lekker geil voor de goal en Blind was weer helemaal de oude. Heb er weer zin in, hopen dat we snel weer naar de JCA mogen.
3 -1
RuffRhythim
Fox ouwehoert weer als vanouds...niks veranderd in 5 maanden tijd duidelijk
3 0
MPAjax
heb niks gemist dus
0 0
RuffRhythim
Dat onderdeel heb je niks aan gemist nee
0 0
036AFCA97
Hans Kraay jr. is een beetje de Rutger Castricum van de voetbaljournalisten, maar ik kan er opzich wel om lachen.
2 -1
Rdk1983
Die Hans is echt irritant. Waarom is die vent nog op tv? Vragen gaan nergens over, rare aannames etc.
4 0
goajaxgo
Ik word helemaal gek van die gast. Wanneer kreast ie nou eens op?
2 0
Ajacied1989
Vond Marin en Eiting echt positief opvallen. Toch weer 2 opties extra. Dit Ajax heeft echt een brede selectie, daar mogen we heel blij mee zijn.
5 -3
Ozymandias
Zowel Vd Beek als '10' met Antony (als rechtsbuiten) en Neres (als linksbuiten) op de flanken als Lang op '10' met Neres/Antony (als rechtsbuiten) en Promes/Neres (als linksbuiten) op de flanken lijken mij goede opties. Ik vraag me af of Kudus een betere optie dan Vd Beek en Lang op de '10' blijkt te zijn. Als Kudus op '10' komt te staan met Neres/Antony (als rechtsbuiten) en Promes/Neres (als linksbuiten) op de flanken zou er ongelofelijk veel snelheid en kwaliteit in één tegen één situaties voorin staan. In dat geval moeten er twee controlerende middenvelders komen te staan die deze spelers veelvuldig diep kunnen sturen of in één tegen één situaties te zetten. Ten Hag heeft voorin momenteel enorm veel keuzes en vooralsnog lijkt mij geen enkele optie duidelijk beter dan de andere.
3 0
Soccerskins
Ik denk dat je alsnog komt te spelen met het duo Martinez - Vd Beek en dat Gravenberch de dupe wordt van de drukte in de aanval. Zou Ajax bij een vertrek van Nico natuurlijk wel een linksachter moeten halen.
0 0
AjaxDaniel
Ben tevreden met vandaag, al was het natuurlijk ‘maar’ tegen RKC. Vind onze selectie erg goed qua breedte. Het is voorbarig maar Ekkelenkamp en Lang hebben echt stappen gezet. Wordt belangrijk met die 5 wissels, ook Europees.
4 0
Harrie Nak
Samenvatting al ergens te zien?
0 0
goajaxgo
HKJ...Zucht.
1 0
Hakkie
Ik zou als creatieve middenvelder Yousef Namli halen.
Dit wordt mijn mantra dit seizoen, voor alle liefhebbers.

Ik mis Ziyech namelijk nu al en zie in Namli zijn opvolger. De meerderheid is het niet met mij eens, maar dat laat mij koud.
Helaas hebben enkelingen het vaak bij het rechte eind en is de meute gewoon een kudde schapen.
0 -15
Knalpot
Zegt de kudde die het bij het verkeerde eind heeft,
1 0
Santiago
Younes Namli? Speelt die niet in de MLS de komende aantal jaren?
1 0
goajaxgo
Persoonlijk ben ik tevreden met elke creatieve middenvelder,
0 0
036AFCA97
In de aanval zijn we wel echt verwend met Antony, Promes, Neres, Lang, Huntelaar, Tadic en Traore.

Verdediging is wel oke met Mazraoui, Dest, Martinez, Nico, Schuurs, Rensch en Blind. Kan nog wel een linksback bij als Nico vertrekt.

Middenveld vind ik mager met Donny, Marin, Kudus die nog een vraagteken is en Gravenberch.

Alvarez vind ik echt niet goed genoeg en Ekkelenkamp en Eiting heb ik echt geen idee over. Ben niet perse fan van ze maar vandaag laten ze weer aardige dingen zien. Magallan tel ik ook niet meer mee.
0 -1
Yeshyeshyall
Die Antony wordt wel wat. Lang als ie constant blijft ook. Brede selectie met nog hoop aanstormend talent: moet je kampioen mee worden zou je zeggen. Leuk hoor dat we weer spelen!
0 0
WZAWZDB14
En we moeten kudus nog zien!
0 0
AFCA.
Neres - Tadic - Anthony
Lang - Vd Beek
Martinez
Tagliafico - Blind - Timber - Dest
Onana
4 -3
Henkjanklaas
Te veel kleine mannetjes achterin. Je hebt daar ook koppers nodig. Enige met lengte is schuurs maar die liet er een paar keer weet eentje uit zijn rug lopen, erg flegmatiek deze Schuurs.
0 0
Santiago
Ja hoor. Promes op de bank.
1 -1
AFCA.
Ik vind Promes geen hele bijzondere speler. Heeft rendement maar haalde dat vooral uit de perfecte ballen van Ziyech. Creëert zelf zeer moeizaam kansen. Geen verfijnde dribbel en geen goede steekbal. Vandaar.
2 -3
oxxer
Promes heeft rendement, vandaar.
0 0
AjaxDaniel
Hiermee doe je Promes echt veel te kort imo
4 -1
AFCA1510
Vind ik een zeer accurate samenvatting van de voetballer Promes als ik eerlijk ben.
1 0
robbertvd
Gemiddelde van 1.80 achterin. Succes als een tottenham of Manchester weer een reus opstelt. Niks geleerd?
0 -1
Henkjanklaas
Precies zoals ik net al zei. Geen koppers op die manier
0 0
ST
Gelukkig zijn Schuurs en Alvarez er nog
0 0
Web
Ajax krijgt weinig kop goals tegen
Hoe verdedigd een Ajax verdediger?
Lange speles zijn vaak houterig en zijn niet goed in de opbouw
2 -1
Henkjanklaas
Toch te veel kleins achterin. Kan niet in de CL. Schuurs nog steeds niet solide genoeg. Ik wacht nog op Cv en een verdedigende middenvelder.
0 0
Dennizzz
Hww= verdedigen. Stam = verdedig. Stam t= verďedigt.
Dank u.
1 0
robbertvd
Het gaat niet om kopgoals. Het gaat erom dat de reus zo sterk is dat onze verdedigers niet van ze winnen en dus kunnen terug koppen en gaat de tegen stand voetballen. tottenham en manchester waren voorbeeld. Of je moet die afvallende is winnen
0 0
Henkjanklaas
In CL ga je nat met zo veel kleintjes achterin
0 0
Aeter
Tagliafico wint veel duels en is klein. Sprongkracht, timing en positionering zijn heel belangrijk. Lengte is leuk maar als je verder niks kan, heb je er geen kut aan.
1 0
Web
Juist
0 0
036AFCA97
Weet niet, maar Dijks is een stuk groter van Nico en wie van de twee wint meer kopduels?
3 0
Henkjanklaas
Geen vergelijk dus dijks was alleen maat groot en kon er verder weinig van. Toch houd ik staande dat ze allemaal bij elkaar te klein zijn
0 0
robbertvd
Llorente? Fellaini? Belangrijke reden waarom je wedstrijden verloor. Plus dat de terug kopbal nooit voor ajax was
0 -1
Web
En al die andere wedstrijden dan in de Cl en competitie
Hoorn is te koop, wil je dit dan
1 0
robbertvd
Uiteraard geen Hoorn. Dit centrum wat jij oppert is niet slecht. Maar dan moet je van die wedstrijden wel leren
0 0
robbertvd
Onze competitie is niet de beste. Heb jij dan niet gezien dat over 2 wedstrijden bij tottenham llorente geen probleem was?
0 0
Web
Natuurlijk zie ik dit
Maar wie moet je dan halen?
Als je kan kiezen tussen goed voetballen en lengte is iedereen voor
Maar die zijn er niet zo veel hoor
Meestal reuzen die de 16 meter niet uit komen
1 0
robbertvd
Ja klopt maar wellicht die porozo?
En anders in het vervolg zorgen dat je het voetbal eruit haalt bij de terug kopbal. Dan is blind timber perfect
0 0
AjaxDaniel
Promes bank? Hahaha
0 -2
Santiago
Het mooiste aan Antony vandaag was hoe hij zo koelbloedig is in al zijn acties. Niet te frivool, maar elegant op een zakelijke manier.
6 0
Web
Gewoon een uitstekend speler, waar Ajax heel veel plezier aan gaat beleven
Want het is ook nog eens een super mooie speler, met een waanzinnige versnelling
0 0
MrPink
Lekker man zo'n selectie
2 0
NotForSale
Wedstrijd is net klaar en Leo begint alweer over spelers die vertrekken
0 0
3*stars*3
Eerlijk, als je geen Ajacied ben en een ander NL (top)club support, dan ga je toch zweten als je Ajax laatste jaren bezig ziet.
Geen wonder dat veel mensen beginnen over “KNJB”, hopen dat spelers vertrekken en telkens beginnen over verschil in budget.

Vroeger kon ik mij daaraan irriteren.
Nu zit ik gewoon met een smerige grijns.
Ze zijn echt bang, dat Ajax het Bayern van NL gaat worden.
Laat het maar een saaie ED worden met een lange reeks aan schalen voor Ajax.
Mag spannend blijven voor plekkie 2. ;-)
2 0
oxxer
Standaard riedeltje van de FOX clan.
0 0
Gino1986
Zwaar irritant ja
0 0
MrPink
Ja ze zijn allemaal bang voor Ajax. Voor die kakkerlakken want het is niet eerlijk.
0 0
Jarl1989
Wordt nog lastig voor ETH qua opstelling. Zijn keuzes zat.
0 0
Web
Lekker toch, daar is hij voor aangenomen
Vorig seizoen zat je met blessures gelijk in de problemen
0 0
Ozymandias
Als er niemand vertrekt heeft Ajax met Onana; Mazraoui/Dest, Schuurs/Jurriën, Blind, Tagliafico; Vd Beek, Lang, Martínez; Neres/Antony, Tadić en Promes/Neres een geweldig team.
1 0
3*stars*3
Misschien toch nog een (back up) CV erbij.
Maar ploeg ziet er zeker heel goed uit.
Al denk ik dat Nico nog wel vertrekt.
Puur omdat hij ook leeftijd heeft voor een stap en waarschijnlijk ook een afspraak met Overmars.
0 0
Ozymandias
Als Tagliafico de enige is die vertrekt zou ik Ajax graag met Onana; Mazraoui/Dest, Schuurs/Jurriën, Blind, Martínez; Aankoop, Vd Beek, Gravenberch; Neres/Antony, Tadić en Promes/Neres zien spelen. Vd Beek en Gravenberch zouden als ze samen als de twee controlerende middenvelders spelen in de omschakeling bij balverlies enorm kwetsbaar zijn.
0 0
3*stars*3
Jij ziet wel potentie in Martinez als back?
Denk toch dat er wat bij moet voor de back positie.
Tenzij die Salah Edine één stormachtige ontwikkeling gaat maken.

Eens met jouw laatste zin.
Maar denk dat Martinez wel potentie heeft om het goed in te vullen als “6”.
Ten Hag heeft ergens wel een zwak voor Eiting en zal waarschijnlijk ook zijn minuten pakken maar ik twijfel toch of Eiting Ajax1 materiaal is.
0 0
Ozymandias
Eiting zou een optie voor de positie van linkercentrale middenvelder zijn als er een aanjager naast hem komt te staan.
0 0
3*stars*3
Ik heb altijd een zwak voor jeugdspelers, zoals de meeste Ajax fans.
Ik zie echt wel dat die gozer kan ballen hoor.
Heeft vaak genoeg ook geniale dingen laten zien en vooral in jong.
Maar hij oogt imo gewoon oud en dat op zo’n jonge leeftijd.
Dat hij aanleg heeft om dik te worden, is niet grootste probleem want dat hebben meer voetballers.
Probleem is ook dat hij blessuregevoelig is.

Nee, ik denk gewoon niet dat hij Ajax materiaal is.
Maar we zullen zien wat Marc uit de hoed tovert want window is nog heel lang open.
Eigenlijk belachelijk lang.
0 0
Ozymandias
De pass- en traptechniek van Eiting is iets speciaals. Daarnaast heeft hij een grote spelintelligentie waardoor ik verwacht dat hij net als Blind leert hoe hij zijn gebrek aan atletisch vermogen kan compenseren. Spelers met een groot spelinzicht hebben bij Ajax altijd meer kans om te slagen. Koppel daar zijn pass- en traptechniek aan en dat is genoeg om een belangrijke speler voor Ajax te worden (zoals bijvoorbeeld Blind en Schöne). Alleen zijn blessures zijn zorgwekkend maar ik zou hem nog zeker niet afschrijven als hij fit blijft.
0 0
vincent_DV
Zou Eiting niet gewoon LCV hebben gestaan omdat Martinez op linksback moest door blessures van Dest/Salah-Eddine en er dus niemand Blind verder kon vervangen.

Zal me zelfs niets verbazen als Eiting bezig is met een transfer en nu nog even als opvulling gebruikt wordt.
1 0
vincent_DV
Alleen dat middenveld mist gewoon iets. Van de Beek is mijn inziens niet zo’n goede controleur en samen met Martinez is het al helemaal net niet. Vorig seizoen was het probleem dat de opbouw niet echt liep en zo’n speler missen we nog echt.
1 0
Ozymandias
Martínez is een goede controleur met een redelijke inspeel- en crosspass en Vd Beek is een goede box-to-box speler die zowel opbouwend als aanvallend een bijdrage doet. Beide passen goed op een middenveld met een creatieve '10' (zoals Lang). Alleen zou ik Martínez wel als linksback gebruiken mocht Tagliafico vertrekken. Dan moeten de andere posities ook anders worden ingevuld.
0 0
wieweet
Martinez is inderdaad een goede controleur, probleem is alleen dat hij altijd veel te veel gaat proberen mee te voetballen. Daarmee vertraagt hij het spel enorm vind ik.
1 0
vincent_DV
Ik heb daar zelf een andere mening over. Mijn inziens kan Martinez enkel een geweldige middenvelder worden als hij een ondersteunde stofzuiger wordt, fel in de duels. Ik ben zelf geen fan van hem maar een beetje zoals Casemiro. Daarnaast moet je dan een creatieveling hebben en geen van de Beek. Want die is in principe ook meer ondersteunend. Die missen we echt nog, een creatieve 6. En over Lang bijvoorbeeld. Vind jij oprecht dat Lang een betere 10 is als bijvoorbeeld Promes?
1 0
Ozymandias
Ik denk dat je Vd Beek onderschat. In de opbouw heeft hij het vermogen om het spel te versnellen door middel van de hoge handelingssnelheid in zijn passing en als hij te veel ruimte krijgt kan hij ook met de bal aan de voet een actie maken. Met een creatieve '10' die zich regelmatig naar de linkerhalf-ruimte zal laten inzakken (omdat hij vanuit die ruimte het beste tot zijn recht komt) zou er een gekanteld middenveld staan waarbij Martínez rugdekking moet verlenen.
0 0
frisooooooo
Toch wel leuke pot gezien leuk voor Antony dat die 2x prikt !
0 0
oxxer
Het is maar RKC maar ik zou het niet begrijpen als ETH overdreven rustig gaat brengen. Antony speelt de hele eredivisie neurologisch.
1 -1
Ozymandias
Dat is precies het soort uitspraken wat een hoofdtrainer moet doen om de hype te temperen zodat de druk op zo'n jong talent (wat voor het eerst in Europa woont zonder familie en bij een nieuwe club komt te spelen) niet enorm wordt.
1 0
oxxer
Mee eens toch dat hij aardig kan ballen?
ik zou het vreemd vinden als ETH bijv Labyad voorrang geeft.
1 0
Ozymandias
Hij kan zeker "aardig ballen" en zelfs heel wat meer dan dat. Labyad moeten ze sowieso laten gaan. Neres, Vd Beek (op '10'), Lang en Antony zijn in ieder geval beter en ik denk dat Kudus ook wel beter zal blijken te zijn.
1 0
oxxer
Labyad gaan vrijwillig nooit weg. Binnen NL gaat hij never nooit niet hetzelfde verdienen. Overmars moet hem in het buitenland slijten hier heeft niemand wat aan.
0 0
036AFCA97
Gravenberch, Lang, Blind, Antony goed vandaag. Marin en Ekkelenkamp ook gewoon goed. Lekker man.
7 0
Gino1986
Ken die Leo oldenburger geweigerd worden als commentator
0 -1
Dit is mijn club
Is Feyenoord mannetje.
0 -1
Patje2011AJAX
Aardig begin, leuke dingen gezien.
0 0
willycicci
Ook Lang maakte een goede indruk was veel minder met zichzelf bezig en had oog voor zijn teamgenoten wat zijn spel ten goede komt
4 -1
AjaxDaniel
Zou hem niet verhuren, gaat genoeg speeltijd kunnen krijgen dit seizoen.
0 0
Web
Er zijn mensen die vonden dat Huntelaar overbodig zou zijn
Huntelaar als stand-in mag je je handen dicht mee knijpen
Ook goed voor de jonge spelers, de energie spat er vanaf
0 0
ST
Vergeet niet dat we tegen een RKC waar roofbouw op gepleegd is speelden. Ze zijn 11 spelers kwijt sinds hun promoveren. Laat onze jongens eerst maar eens tegen een volwaardig Eredivisie team spelen.
0 0
PierreHeno
Dat wordt inderdaad erg snel vergeten.....maar we zullen het gauw genoeg gaan zien allemaal. Zo'n eerste wedstrijd moet vooral leuk zijn. Nou de kop is er af. Ik heb werkelijk geen flauw idee wat dit seizoen ons zal gaan brengen. Kan veel kanten op maar verdedigend staan we in elk geval niet sterk zonder Onana en Nico.
0 0
Web
Geen basis plaatst, laat dat duidelijk zijn
Maar stand-in prima
0 0
Sanalologo
Normaal speel je tegen fc de lutte. Dus gewoon prima voor een eerste wedstrijdje
0 0
ST
Zeker maar je kunt er geen conclusies uit trekken.
0 0
RuffRhythim
Voor een eerste potje: prima spel gezien
0 0
Ajax95Duivendrecht
Lang de beste op het veld vanavond.
4 -1
Ozymandias
Voor mij was dat Blind maar Lang was ook goed.
1 0
altijdwelwat
Blind idd ook goed ! Maar 2e helft was een stuk vermakelijker.
0 0
altijdwelwat
Eens ... voetbalt zo enorm makkelijk
1 0
talent020
Huntelaar wat een pegel
2 0
3*stars*3
Leuk begin en dan ontbreken er nog wat spelers.
Mooie start van het seizoen.
0 0
Schwalbino
Crist, the redeemer.
0 0
Toon meer reacties