Ten Hag: 'Vertrek Ziyech verandert de Ajax-speelwijze'

ThijsZwagerman, 02-08-2020 om 09:35, 17706 views, NOS |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Ajax-trainer Erik ten Hag verwacht dat het vertrek van Hakim Ziyech bij Ajax zal leiden tot een verandering van de speelwijze. De oefenmeester stelt dat een speler als Ziyech niet één op één te vervangen is en dat er daardoor dingen zullen veranderen.  

‘Het vertrek van Ziyech verandert de speelwijze van Ajax natuurlijk’, reageert Ten Hag desgevraagd in gesprek met de NOS. Volgens de Ajax-trainer blijven de intenties van zijn ploeg echter hetzelfde. ‘Als je spelers kwijtraakt die een grote invloed hebben gehad op de speelwijze, dan verandert ook de speelstijl. De intenties van Ajax blijven hetzelfde, maar de specifieke kwaliteiten veranderen wel.’

Op het vertrek van Ziyech is door Ajax al enigszins geanticipeerd met het aantrekken van Antony en Mohammed Kudus. Een échte vervanger van Ziyech zal er volgens Ten Hag niet komen, omdat de linksbenige creatieveling volgens de hoofdtrainer niet één op één te vervangen is. Wel hoopt Ten Hag nog op de komst van een linksachter en stelt hij dat Ajax de transfermarkt op gaat bij het eventuele vertrek van sterkhouders. ‘De transferwindow is onvoorspelbaar, je weet nooit wat er gaat gebeuren. Het enige dat je kunt doen, is je goed voorbereiden. Ik denk dat we dat goed hebben gedaan. We kunnen anticiperen en kunnen op gang komen als we spelers verliezen.’

Denk jij dat het Genoa van Schöne het cruciale duel met Hellas Verona met 2-1 wint? Zet in en krijg 7,30 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Libero
Nilfisk Schreuder, wat een zuiger is dat.
Ik krijg alleen al jeuk van hoe die man een microfoon vasthoud, kan je nagaan als ie ook nog eens begint te praten.
0 -1
louis60
Dat klinkt realistisch. Ik heb wel vertrouwen in de spelers die ze nu hebben. Stekelenburg is bij plotselinge vertrek van Onana zeker een tijdelijk goed slot op de deur. En iedere positie is dubbel ingevuld. Gun die backup ook meer speelminuten bij ruime voorsprong of mindete tegenstanders. Kan je ook makkelijker rouleren in zware weken. Mocht het tot half september toch minder uitpakken of spelers verkocht worden, heb je nog twee weken om versterking voor het juiste systeem te halen. Maar dan wel ervaren spelers.
0 -1
DeWijsneus
Dubbel bezet? Linksback is een probleem en vind middenveld ook niet echt dubbel bezet.
1 0
TheRiviera
Linksback heeft geen dubbele bezetting in de vorm van de pure linksback. Maar bij nood heb je naast Taglifico nog drie alternatieven die linksback kunnen staan. Het zelfde geld voor het middenveld dat vorig jaar al niet echt serieus dubbel bezet was. Maar door de komst van Anthony and Kudus is het mogelijk dat Tadic een linie terug zakt.

En bij nood zijn er sowieso meerdere verdedigers en aanvallers die uit de voeten kunnen op het middenveld. Natuurlijk zou het mooi zijn om alles dik en dubbel bezet te hebben maar je moet ook realiseren dat dit Luxe problemen gaat bezorgen. Voorin heb je al 8 spelers die zullen strijden voor de 3 aanvallende posities. Achterin heb je er sowieso 7 die strijden voor 4 posities. Dus het is logisch om aan te nemen dat sommige spelers naar het midden geschoven gaan worden voor speeltijd.
0 0
Ajax95Duivendrecht
Denk dat Tadic dit seizoen een nog veel belangrijkere rol gaat krijgen in de opbouw en het combinatievoetbal. Hij is in principe nu onze meest creatieve man, dat blijkt ook wel uit de data van de afgelopen seizoenen waarin hij samen met Ziyech hoog in het klassement stond wat betreft het creëren van kansen. Alleen verwacht ik dat Tadic de creativiteit nu meer van lager op het veld zal moeten gaan bezorgen dan in de 'final third' (waar hij afgelopen twee seizoenen veelal opereerde).
2 0
MH1988
Ben het met je eens dat Tadic nu nog belangrijker wordt en de grootste rol heeft in het creëren van kansen. Deel alleen niet je mening dat hij zo laag op het veld gaat spelen dat hij meedoet in de opbouw.
Tadic is een aanvaller, 10 is zijn laagste positie, hij kan waanzinnig kaatsten, scoren en een assist over de grond geven. Met vd Beek erbij zit dit goed. Promes, Neres, Antony, genoeg diepgang en scorend vermogen.

De vraag is wie de lange bal diep gaat geven nu Ziyech weg is? De lange cross, zowel breed als diep? Vooralsnog zie ik alleen Eiting en Blind die dit kunnen. Ben benieuwd!
1 0
jutter
Tadic was een absoluut topnummer in dat zo succesvolle, nog heel vers in het geheugen liggende, CL seizoen. Ongetwijfeld het beste uit zijn carriere. Een Tadic die toch bij Southampton ook duidelijk wat mindere periodes doormaakte/kende, anders was hij wel opgepikt door een Engelse topclub. Voor Ajax is hij echter een soort van lot uit de loterij geworden/gebleken, en hopelijk zal dat nog een tijdje het geval zijn. Toch ook een laatbloeier deze jongen die nu naar het schijnt dus tot volle bloei komt.
0 0
FerdiZ
Schuurs kan dat ook
0 0
ram
Ik ben benieuwd wat Ten Hag tactisch anders gaat doen.

Ik neem aan dat hij, nu het team en hij langer bij elkaar zijn, hij streeft naar nog iets feller en langer drukzetten en de bal dus iets eerder terugveroveren.

Verder zal hij inderdaad moeten zoeken naar manieren om het gebrek aan creativiteit op te vangen nu Hakim is vertrokken. Persoonlijk hoop ik dat ie dat gaat doen door simpelweg een creatieve middenvelder te kopen en daarbij zou ik het verstandig vinden om met de punt naar achter te gaan spelen.

Het ligt natuurlijk heel erg aan de invulling maar ik denk dat 'de punt naar achter' een aantal voordelen kan hebben. Ten eerste is er meer ruimte voor Tadic om terug te zakken naar het middenveld zoals een echte 'valse 9' dat doet. Daarmee creëer je iets meer ruimte voor de buitenspelers om in het gat te duiken en ook creëer je iets meer ruimte voor de twee halven om over Dusan heen te gaan. Tadic kan vanuit het middenveld voetbal brengen en de twee halven komen dichten bij de goal van de tegenstander en kunnen dus ook meer creatieve impulsen en verrassing brengen.

Aan de andere kant, moet je dan waarschijnlijk Antony op de bank laten beginnen. Je kunt Neres, Antony of Promes niet opstellen als half. Maar misschien is dat niet zo verkeerd voor Antony, in zijn 'wenjaar'. Ik kan me ook voorstellen dat Ten Hag Antony en Promes wil proberen als '10'. Ik denk dat ze dat allebei prima kunnen. Lang zou dan een goede back-up zijn voor de '10' en misschien heb je dan niet eens een creatieve aankoop nodig. Maar ook dan is er weer een 'maar': Gravenberch en Marin zijn speler die in mijn ogen veel beter tot hun recht komen als half i.p.v. als onderdeel van de 'dubbele 6'.

En zo blijkt maar weer... Het is een helse puzzel.
2 0
louis60
Dat wordt dus bijkopen op de transfermarkt. Linksachter en CV.
0 0
FerdiZ
Geen CV. Schuurs is daar de juiste man met een prima traptechniek
0 -1
trooop
Bij iedere andere trainer die aan de speelwijze wil gaan sleutelen zou ik denken: interessant, spannend, kom maar op. Maar bij ten hag denk ik hele andere dingen.
1 -2
Prethoofd123
Ik blijf weinig vertrouwen hebben in deze clown. Past met zijn hele uitstraling en voorkomen in de media totaal niet bij Ajax en de resultaten van afgelopen seizoenen zijn vooral te danken aan het materiaal dat hij ter beschikking heeft.
4 -12
ajaxxcied4life
Hoi Johan.
0 -1
Sterretje73
Denk je zelf niet dat je reacties serieuzer genomen worden als je je scheldwoorden achterwege laat ? Je mag je mening hebben maar om ten Hag gelijk een clown te noemen komt zo infantiel over dat het je reactie direct omlaag haalt.
4 -1
Prethoofd123
Clown als een scheldwoord beschouwen, dat is pas infantiel. Ik noem hem een clown omdat ik hem moeilijk serieus kan nemen als ik naar “meneer Ten Hag” luister.
2 -6
Lazell
Misschien kun je betere argumenten aandragen dan clown, uitstraling, media voorkomen. Het gaat erom dat hij de spelers van Ajax de handvaten geeft om te kunnen excelleren en mooi/aanvallend voetbal te spelen. Dát maakt iemand een Ajax trainer.

De Boer wordt gezien als echte Ajacied, maar had minstens zo'n slecht voorkomen, komt ook uit een boerengat in Friesland en speelde vele malen slechter voetbal. Grote onzin dat hij niet bij Ajax past om jouw redenen.
0 0
PierreHeno
."..maar de intenties blijven hetzelfde". En wat zijn die intenties dan voor komend seizoen? Ik neem aan het kampioenschap en de Knvb- beker. En hoe zit het met 'aanhaken bij de Europese top' = structureel KO fase CL halen. Gaan we daar nog ècht voor of blijft het bij 'intenties?
1 -2
ajaxxcied4life
Met intenties doelt hij denk ik vooral aan aanvallend spel en niet aan de doelstellingen die je beschrijft.
3 0
geDaante
Hij lijkt daarbij vooral te kijken naar hoe het in de laatste fase gaat. Zo hield hij afgelopen seizoen per se vast aan Ziyech op rechtsbuiten en Van de Beek op 10, maar stelde hij op 6 en 8 TOTAAL andere spelers op dan het seizoen ervoor.

Het had onder meer duidelijk als gevolg dat de opbouw niet liep, onder druk uitvoetballen was er niet bij, en dat het elftal in tweeën viel. Pas heel laat ging hij toch maar overstag, en zette hij eindelijk Ziyech op het middenveld, zodat Donny iets naar achter kon, en je veel meer voetballend vermogen en creativiteit op het middenveld had. Maar te laat, het heeft je de CL gekost.

Tegen een fel Groningen die er strak op zit ook ineens voor een middenveld met Donny én Siem de Jong kiezen. Dat is de meest onlogische en slechte keuze die je maar kan maken.

En ook de wissels waren veelal onbegrijpelijk.

Ten Hag heeft op mij afgelopen seizoen een heel erg matige, eigenlijk slechte indruk gemaakt. Ik denk wel dat hij de juiste intenties heeft, en het tactisch inzicht, maar niet het inzicht de juiste mannetjes op de juiste posities te zetten.

Ik hoop dat hij dat beeld zal veranderen, en logischere en betere keuzes gaat maken.

Overigens vind ik dat je je speelwijze nooit zo erg zou moeten afstellen op een bepaalde speler, om een tactisch foefje erin te kunnen gooien. Als die speler dan wegvalt door een blessure of schorsing, ben je ineens een stuk minder.
6 -3
Van Reenen
Siem terughalen was al een blunder van het mgmt. Een voetballer die totaal niet z(meer) geschikt is voor het topvoetbal. Zelfde blunder als Babel terughalen. Pfff, hoop niet dat dit nog eens herhaalt wordt.
0 0
Ajax27
Neem je ook even mee dat Neres geblesseerd was, Later ook Promes, toen ook jog even Blind en zelfs je genoemde Ziyech een tijdje. Ten Hag heeft veel meer moeten schuiven dit jaar dan gewild. Hij koos voor keer ervaring voorin, ipv die ervaring zoals jij zegt al eerder defensief op het middenveld te zetten en een jong talent als Hansen of Unuvar als buitenspeler te laten spelen.
1 0
ajaxxcied4life
He he eindelijk een inhoudelijke analyse. Precies wat jij schrijft denk ik dus ook. Hij heeft idd denk ik wel het tactische inzicht maar niet voldoende kwaliteit lijkt het om de juiste poppetjes op de juiste plek te posteren.
0 0
JohnTB
Schone is gewoon onderschat en hebben ze te vroeg weg laten gaan. Had de opbouw een stuk beter gegaan...
0 0
PierreHeno
Zoals iedereen Kiki Bertens het predikaat wereldtoptennister opplakt terwijl ze dat niet is maar wel met haar wijze van spelen soms in de top 10 weet te komen zo is Ten Hag ook geen topcoach maar krijgt hij dat predikaat toch opgeplakt. Maar Ten Hag mist het vermogen om tijdens een voor Ajax ongunstig wedstrijdverloop de wedstrijd alsnog in Ajax voordeel te doen kantelen. Hij zit als "ik zag 2 beren broodjes smeren" op de bank en gaat pas wisselen wanneer het al te laat is. Voorbeelden te over van de voor Ajax ècht belangrijke wedstrijden waarin het volkomen onnodig mis ging. Wanneer het in het team lekker loopt is er niks aan het handje ...maar dan hoef je als coach tijdens de wedstrijd weinig meer te doen. Ajax- Tottenham en Ajax - Valencia zijn wat dat betreft de bekendste voorbeelden. Maak dus van Ten Hag dus niet meer dan hij is: een prima trainer, maar daarmee niet meteen de beste coach voor Ajax.
2 0
CDS
Oh jee, de quarantaineperiode heeft jou ook geen positiever mens gemaakt, zie ik.
0 -1
Ozymandias
Ten Hag had dan ook niet de beschikking over een type Schöne en een type De Jong. Hoe kan je vergelijkbare type's opstellen als die niet aanwezig zijn? Ten Hag heeft gezocht naar de samenstelling waarbij hij Ziyech en Vd Beek in de rol kon laten spelen waarin ze het in het seizoen daarvoor fantastisch deden. Daar heeft hij misschien te lang aan vast proberen te houden maar op het moment dat hij overschakelde naar een speelstijl met Ziyech op '10' en Vd Beek als rechtercentrale middenvelder stond Ajax (met maar vier verliespunten) eerste in de Eredivisie en stonden ze met zes punten uit drie duels er goed voor in de Champions League. Het is dus niet alsof Ten Hag in die periode het seizoen heeft verwoest. In de periode nadat Ziyech op '10' kwam te staan met Vd Beek en Martínez als controlerende middenvelders en Blind en Veltman als centrale verdedigers heeft Ajax het geweldig gedaan en werd het voetbal met de wedstrijd beter. Het is pas later fout gegaan door (lichte of zware) blessures van spelers als Blind, Veltman, Promes, Ziyech en Neres. Natuurlijk heeft Ten Hag in die periode ook fouten gemaakt qua opstellingen maar dat doet elke hoofdtrainer elk seizoen.
4 -1
ajaxxcied4life
Juistem.
0 0
3*stars*3
Hij lijkt toch te leren van zijn fouten.
Vorig seizoen begon Ajax zonder 2/3 van het middenveld van het succesvolle seizoen 18/19.
Toch dacht hij dat Marin en/of Alvarez zo konden instromen.
Sommige spelers kan je idd niet opvangen en dan moet je wel wat veranderen.
Benieuwd hoe het middenveld nu gaat staan want het was toch een lange tijd een probleem vorig seizoen en vooral bij balverlies.
5 -2
Schip
De creativiteit moet gewoon van meer spelers komen. Dat is ook wel het ouderwetse systeem van Ajax, maar zo makkelijk is die balans niet gevonden. Bedoelt hij een punt naar achteren met Eiting? Met Kudus op rechts aanvallend en Gravenberch een beetje gestaffeld ernaast op links, zou dat wellicht kunnen. Maar wie gaat die ballen dan terugveroveren.... VdBeek, Ziyech en Martinez waren daar goed in. Deze drie waarschijnlijk alle drie niet of een stuk minder.

Bij Gravenberch ligt ook echt een sleutel. Hij is sterk genoeg om aanwezig te zijn in controlerend opzicht. Maar het kwartje moet vallen dat hij daarin belangrijk moet zijn.
0 0
Marcus
Wat een irritante interviewer die Joep Schreuder. In dit interview heeft hij echt een negatief, betweterige toon. Knap dat Ten Hag zich zo goed kan inhouden.

Wat betreft de speelwijze. Ik kan er niet uit ophalen of we ook met een ander systeem gaan spelen, wellicht met één 6.
30 0
Boer Gijs
Inderdaad, goed hoe Ten Hag op ontspannen manier Joep van repliek dient. Bij Dick zou Joep zo nooit doen, maar daar zou hij zich als een schoothondje gedragen. Hoe kun je als journalist kritisch zijn op een trainer, als je niet eerst kritisch bent op jezelf?
0 0
migilo
Tsja, "Bogarde is wel wat dikker" zegt denk ik voldoende over het niveau van Joep Schreuder. Een man die op de site van de NOS pronkt dat hij geen enkele opleiding journalistiek heeft gevolgd. Exemplarisch voor de kwaliteit van het werk dat hij aflevert.
"Erger u niet verwonder u slechts" lijkt mij daarom de juiste leidraad bij het bekijken van zijn interviews.
3 0
3*stars*3
Joep spreekt mannen aan alsof het brugklassers zijn.
Echt een raar en betweterig mannetje.
Maar lopen bij NOS wel meer rond, met die Arno Vermeulen en zoals Alexibarra aangeeft, Maalderink...
15 -1
DulceDesde
Alsof de verslaggevers bij Foxsports of Ziggo sport zo hoogstaande sportverslaggevers zijn. Daarvan zijn er ook bij echt tenenkrommend .
2 0
Kuningast
Alleen Wytse vd Goot is goed en die Vincent Schildkamp ofzo iets? Sierd is wel humor maar af en toe ook wel storend. De rest is idd tenenkrommend!
0 0
MK77
Ja het is allemaal echt bedroevend niveau. Bij Fox doen ze vooral een beetje populair, bij NOS quasi intellectueel, Ziggo is echt saai behalve Sierd die zichzelf sws belangrijker vindt dan wat er op het veld afspeelt.
Ik kijk veel liever naar Engelse tv
0 0
Nijmegenaar
Sorry, per ongeluk een min gegeven. Dat moet natuurlijk een duimpje omhoog zijn!
0 0
AlexIbarra
Strontvervelend idd..
Ik kon die Bert Maalderink (die reportages over Oranje maakte op eindtoernooien en zo) ook nooit uitstaan. Zo'n aanmatigend toontje, altijd op zoek naar emoties en gezeur en zelden een inhoudelijke vraag over voetbal.

Alsof de kijkers en de speler / trainer voor hen komen, ipv andersom.
7 0
MK77
precies dat! Hoe moeilijk is het nou om bijv met hem te spiegelen of een aanval Promes-Tadic-Neres-Antony een optie is? Als Nico vertrekt hij de backs nog steeds zo laat opkomen of dat hij dat op een andere manier wil gaan oplossen?Nu krijg je dit leizige gezeik/ geziek. Who fucking cares of hij een vakantiehuisje heeft
4 0
ÁlvaroRecoba
Ja, exact, en die podcast van de NOS-commentatoren (die er toch voor wedstrijdcommentaar zijn, zou je zeggen, en niet voor hun eenvoudige mening) is ook niet om aan te horen. Heb het de dag na de 2-4-overwinning van Oranje in Duitsland geluisterd, ik werd er bijna depressief van, wàt een triest gemuggenzift en kamp-versus-kamp-gedoe, alsof ze een Derde Wereldoorlog uitvochten. Jeroen Elshoff vindt zichzelf een echt genie, terwijl ik niet enig idee heb waarom, in hemelsnaam. De wedstrijden die Frank Snoeks doet zijn helemaal niet uit te zitten, goddank is het meestal een samenvatting, met het geluid uit.
Nou, dat is even gelucht. Hèhè.
3 0
MK77
Ik zou er geld voor willen betalen om een geirriteerde Louis van Gaal tegenover Joep (kotssmiley) Schreuder te zien.
1 0
Soccerskins
Benieuwd hoe Ten Hag dit gaat oplossen, ik denk eerlijk gezegd niet dat hij van systeem gaat veranderen.
1 0
DeWijsneus
Ah, Ten Hag, je maakt mij nu echt bang met dit soort uitspraken. Vorig seizoen kunnen zien zonder Hakim.
1 -4
Ajaxxxisdebeste
Zonder Neres, Antony, Kudus etc wacht eerst nou af
2 0
Saanchez
Ja, toen speelde we hetzelfde systeem zonder Hakim omdat die vanzelf terug zou keren. Nu hij vertrokken is, is het logischer om de speelwijze wat aan te passen naar de smaken die we nu hebben. Met Antony en Kudus hebben we interessante nieuwe opties voor het aanvalsspel waarbij ik veel vertrouwen heb in de technische staf om daar ook weer een aanvallende machine van te maken. Mijn zorgen liggen echter, zoals bij velen denk ik, bij de verdediging. Als Blind wegvalt (en dat is niet ondenkbaar op zijn leeftijd en met zijn hart in acht genomen) hebben we echt een groot probleem omdat er geen vervanger is die ook maar in de buurt van zijn niveau komt. En daarbij ga ik er nog vanuit dat Tagliafico vertrekt waardoor we of een directe vervanger moeten halen en een back-up (waarvan we nog moeten zien of ze goed zullen spelen), óf Martinez op linksback moeten zetten, wat de puzzel op het middenveld weer gecompliceerder maakt. Ik denk dat we met de huidige selectie een prima middenveld kunnen neerzetten met bijvoorbeeld Donny en Martinez naast elkaar en Tadic op 10 waarbij we met Gravenberch, Marin, Kudus en eventueel zelfs Alvarez en Promes (10) genoeg smaken hebben. Helaas is Martinez de enige goede verdedigend ingestelde middenvelder
0 0
Japievanopdehoe
AS, kunnen we wat terugschalen wat betreft de advertenties...? Ik lees graag mijn Ajaxnieuwtjes bij jullie, maar ik dit kleine artikel staan gewoon vier mega-advertenties. Vind het nogal overdreven worden en het bevordert de leesbaarheid van de artikelen totaal niet. Jullie gaan op termijn een klant verliezen op deze manier.
5 0
Soccerskins
Download een adblocker app en klaar ben je. Normaal vind ik een advertentie op een site niet erg maar AS gaat zwaar overboord.
2 0
Lazell
Heb ik ook. Doe ik niet gaag, omdat AS dan niks verdient. Maar ik heb mijn grenzen. Die bewegende advertenties irriteren mij nog het meest.
0 0
Habalaski
Ik dacht eerst waar heb je het over. Gebruik al tijden een adblocker dus had nergens last van. Voor de gein eventjes uitgezet net en dit kan echt niet. Je hebt als website je verantwoordelijkheid om er een acceptabele website van te maken als je winst wilt maken op de gegevens van je lezers.

Aangezien dit waarschijnlijk niet gaat veranderen want geld: ga naar instellingen van je telefoon, ga opzoek naar waar je private dns kan instellen en kies voor de optie op zelf een dns server in te vullen. Vul daar dns.adguard.com en sla het op. Hierna zal de leesbaarheid op deze site weer top zijn :)
2 0
Ajaxtrouw
Op m’n iPad nergens last van....
0 0
Leprechaun
Nee, dan staan de meeste advertenties nog in de sidebar. Op mobiel is het een ramp.
0 0
Leprechaun
Mee eens. Voordat je aan het lezen van het artikel toekomt, springt de pagina ook 4 a 5 keer heen en weer door al die ads die nog ingeladen worden.

Echt killing voor de gebruiksvriendelijkheid.
10 0