Ajax-icoon Suurbier (75) overleden

JesseTH, 12-07-2020 om 20:30, 10939 views, AT5 |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Ajax-icoon Wim Suurbier is op 75-jarige leeftijd overleden, zo meldt AT5 zondagavond. De verdediger, in het verleden gedurende een periode van dertien jaar actief in Amsterdam, kreeg een zware hersenbloeding en is uiteindelijk overleden aan de gevolgen daarvan.

Suurbier komt uit de jeugd van Ajax en speelde in 1964 voor het eerst in het eerste elftal van de club. Hij was toentertijd pas achttien jaar. In de jaren erna was er maar weinig wat Suurbier niet wist te winnen. De Europa Cup 1 (driemaal), de wereldbeker en de landstitel (zesmaal) wist hij binnen te slepen in het rood-wit van de club.

Ook met het Nederlands elftal ging Suurbier op jacht naar succes. In de jaren 1974 en 1978 behaalde de ploeg de finale van het WK, maar geen van beide keren eindigde de eindstrijd in eremetaal. Uiteindelijk speelde hij ruim vijfhonderd duels voor Ajax en zestig voor het Nederlands elftal.

Na zijn actieve carrière als voetballer besloot Suurbier het trainersvak in te gaan. Hij trainde een lange lijst van clubs, maar deed dat vooral in de Verenigde Staten. Uiteindelijk verliet hij het voetbal met veel waardering, voornamelijk uit zijn tijd als voetballer. Suurbier was geliefd bij zijn collega's, zowel op club- als op internationaal niveau.

 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Frankey78
'Amsterdam huilt'
'Waar het eens heeft gelachen'

Een Ajacied is heengegaan, een godenzoon gestorven.
Bedankt meneer Suurbier voor wat u voor ons aller Ajax heeft betekend.
Rust in vrede Wim Suurbier en doe ze de groeten daarboven.
0 0
Liam
Johan, Pietje, Nico, Barry, Dick, Velibor ...nu Wim. Tju, er zijn er al veel gegaan van die gloriejaren. En relatief nog allemaal zo jong.
Er rust een beetje een vloek op. RIP Wim.
0 0
Web
Wat heb ik hem vaak zien opkomen aan de rechter kant in het stadion. Ook een fijne en sympathieke goser. Ruud Krol en Wim Suurbier voor mij de besten die er waren
Krol was in mijn ogen de beste verdediger ooit van Ajax
0 0
MichelAngelo66
Ik denk dat je gelijk hebt met Krol. Hij was zowel links als centraal echt goed. Hard, slim, een leider. Een pracht pass op je stropdas en een kegelhard schot. Sommige hier dwepen met Trabelsi maar Suurbier heb ik veel hoger zitten. Zowel Krol als Suurbier waren in de periode na 74 de mannen die de jonkies groot maakten. Het gebulder Hoorde je soms aan de andere kant van De Meer.
0 0
MichelAngelo66
Wat maandjes geleden heb ik hem op de rechtsback plek gezet van het beste Ajax team aller tijden. Was als voormalig rechtsbuiten zijn tijd ver vooruit als rechtsback. Onvermoeibaar over die hele rechterkant. Met zijn vlijmscherpe tackel moest je van goeie huize komen om de bikkelharde Wim een oor aan te naaien. Ronaldo had vanaf de vijfde minuut huilend op het veld gelegen. Van wanhoop.
0 0
Web
Zijn tackel was van grote klasse. Als het moest ging hij over het randje
Maar dat deden er wel meer in die tijd
Neeskens kon er ook wat van
Deze spelers zouden nu niet lang binnen de lijnen staan met al die camera’s om het veld
0 0
MosesD
Fantastische rechtsback (de beste die we hebben gehad) en een prachtig mens. RIP
1 0
Web
Ja met het hart op de goede pleK
Jammer dat hij te diep in het glaasje keek, was best eenzaam de laatste jaren
0 0
komopajax777
Wim Suurbier was een topverdediger en was een sensatie samen met Ruud Krol in de glorierijke jaren zeventig met hun offensieve spel.Rust zacht echte Ajacied!
1 0
DrFootball
Rust zacht Wimpie!
1 0
MarcelvTol1971
Wat een Ajax icoon was dit, wat triest. Als je de verhalen leest was het een prachtkerel waar je vreselijk mee kon lachen.
De anekdote van Gijp blijft ook legendarisch.
Rust zacht Wim. Ajax held !
1 0
Web
Vreselijke fijne goser was het
Was de laatste tijd de weg een beetje kwijt
Goed mens
0 0
PetrusKeizer
voor mij als rechtsback, amateurtje in de amsterdamse onderbond, een groot voorbeeld. Weer een rasechte ajacied en amsterdammer die ons te vroeg verlaat... en doet mij, als 65+ er , weer eens beseffen dat wij maar eenvoudige stervelingen zijn. Maar Wim was wel een bijzondere.
3 0
Web
Wij zijn van dezelfde leeftijd denk ik
Hebben Wim dus heel vaak zien spelen
0 0
AFCA1961
Een echte Ajacied is van ons heen gegaan.....bedankt voor alles Wim.....rust zacht
2 0
Ajax114
Ze worden verdomme allemaal niet oud zeg . Zoveelste kanjer ook weer weg :-(.
2 0
echteajacied
Rust in vrede Wim. Bedankt voor alle wedstrijden die je in Ajax 1 gespeeld hebt en waarin je Door je inzet en vechtlust uitblonk. Hoop dat de nieuwe generaties jouw voorbeeld niet vergeten.
1 0
Raoul14
R.I.P. Wim, bedankt voor de mooie Gouden jaren!
2 0
Oeroeboeroe
Buiten het feit dat ik hem vaak in de Meer en OS heb zien schitteren, want het wad gewoon een hele goede voetballer, kon je geweldig om hem lachen. De acts van knabbel & babbel met Krol waren hilarisch en zijn legendarisch
3 0
Web
Heerlijk was dit
0 0
Van Reenen
Ik behoor tot de generatie van Wim Suurbier. Wimpie was voor mij de beste rechtsback uit die tijd waarvan ik veel heb genoten.Een aanvallende back waarvan et nog weinig waren in Nederland en Europa.
Wim R.I.P.
3 0
Web
Dat team was ook geweldig
Zaten zoveel goede voetballers in
Johan natuurlijk als de grote regisseur
Maar Keizer, Krol en Neeskens waren ook toppers. En spijkerhard
0 0
Antafca
Rip :(
1 0
Fredschuit1
Rust zacht dapp're strijder. Een puzzelstuk in het fenomeen Ajax.
3 0
Dit is mijn club
Rust in vrede Wim. Het gaat helaas hard met de jongens van het meest legendarische clubelftal dat het Nederlandse voetbal ooit gekend heeft. Ik heb hem niet bewust meegemaakt, maar als je de verhalen leest was hij zowel een fantastische prof als enorme levensgenieter. Op VI Pro zojuist nogmaals de reportage gelezen die Johan Derksen maakte over Suurbier toen hij hem bezocht in L.A. in 1985. Een geweldig stuk over een authentiek en eerlijk mens met een hart van goud.
5 0
roodwit007
oud worden is een hel , je verliest zoveel om je heen johan suurbier de lijst zal te lang zijn om ze te benoemen allen heb ik ze zien komen en helaas ook zien gaan dit zijn spelers waar de jeugd zich kan optrekken vooral mentaliteit dat hadden die kerels wel en niet alleen de dollar tekens er was ook club liefde echte club liefde reisde eens van af 1969 overal met de jongens naar toe vliegen was een avontuur in die tijd 71 72 73 koste me toen een vermogen dit Ajax van toen zal een roemrijke historie blijven we zijn door de tijd in gehald en door het Bosman arest weg met de e.u die in ons nadeel is want waarom mogen de clubs uit spanje en italie + engeland met grote schulden zitten ??
3 -5
MarcelvTol1971
Dames dit gaat over Wim Suurbier. Dank u
0 -1
Van Reenen
Waarom deze clubs met schulden mogen zitten? Lijkt mij nogal duidelijk. Barcelona neem ik als voorbeeld. Deze club leent heel veel geld van banken om hun selectie te versterken. Nu jammeren Italië en Spanje om schenkingen uit de EU van 750 miljard euro. Hieraan wil Rutte dus niet voldoen.
En terecht. In het zuiden van Europa jarenlang zonder hervormingen voor Sinterklaas spelen en daarvoor moeten wij financiële offers brengen. Nou niet dus en ik hoop dat Rutte zijn been stijf houdt.
4 -1
Ajax114
Nou Rutte gaat wel door de knieen hoor en alsnog schenken. Let maar op ! Bizar want daar worden indirect ook de clubs daar mee gesponsord en wij als Ajax weer zuinig aan doen .
1 -2
Babayaka
Rutte spartelt voor de stemmen een beetje tegen, maar het is de grootste leugenaar ooit. Weer een bedrijf naar de klote dankzij deze man.
La place
0 -3
AjaxDaniel
Wat heeft de EU ermee te maken? Het Bosman arrest is ook van voor de intreding van het EU. Het probleem voor Ajax is dat het voetbal nu om het geld draait. Nederland is een klein land en dus een veel kleinere afzetmarkt t.o.v. de grotere Europese landen wat weer zorgt voor minder inkomsten.
1 -1
Ajax27
Als je er geen verstand van hebt, roep dan ook nix. Denk je dat de inkomsten veel te maken hebben met hoe groot of klein het land is? De grootste inkomsten komen van tv- en sponsorinkomsten af. Onze competitie is zwak, de meeste clubs niet interessant. Onze competitie wordt dan ook over de wereld bij lange na niet zoveel bekeken als de topvompetities. Wij hebbem dan ook andere type sponsoren die minder betalen omdat de shirts in minder landen minder vaak te zien zijn. In jouw optiek zou Duitsland altijd de meeste inkomsten hebben... want ja, zij hebben 80+ miljoen inwoners tegenover 55+ miljoen in Engeland en 47+ miljoen in Spanje. Helaas, die vlieger gaat niet op.
0 0
ajaxminimax
Ver van voor mijn tijd, maar heb de verhalen van mijn vader gehoord over het gouden Ajax en natuurlijk over suurbier. Rust in vrede!
2 0
Jojo49
super kerel, en karakter man in het veld. een zeer goede rechtsback .
2 0
AjaxDaniel
Rust in vrede Wim. Ik ben van ver na jouw tijd maar ik hoorde alleen maar mooie verhalen. Ik denk dat elke Ajacied wel weet wat voor grote Ajacied hij was.
2 0
Schip
Rust zacht, je laat een prachtige nalatenschap als rechtsback achter. En ook als persoon geliefd naar wat ik hoor.
2 0
Ajax34
R.I.P. Wim
2 0
hartvoorajax1
Rust zacht Wim. Dankjewel voor je tomeloze en brutale inzet al die jaren. Van de foto van het kampioenselftal van 15 mei 1966 is nu meer dan de helft overleden. Wat gaat de tijd toch snel en wat is het leven vergankelijk.
3 0
Frank1978
Rust in vrede. Veel sterkte voor alle nabestaanden...
2 0
Arek Milik
Sterkte voor de nabestaanden! RIP Wim Suurbier!
3 0
Bjorn
RIP Ajacied. De gouden generatie van de jaren 70 ontvalt ons in rap tempo de laatste 5 jaar.
3 0
noahdepoah
Balen, leuke vent. Kwam hem regelmatig tegen. Echt jammer.
4 0
MrPink
Rust zacht Wim
2 0
Bobbaasje
35ste landstitel voor Wimpie!
3 0
JohnTB
Wat een triest nieuws zeg. Weer een speler uit het gouden ajax weg.
RIP Wim !
5 0
Ajaxxxisdebeste
Rust zacht Ajacied!
4 0
Mikenick
Weer een icoon overleden.. het leven is kort en gaat zo snel voorbij. Bedankt voor al het moois dat je onze club hebt gebracht! Rust zacht Wim!
3 0
Stuffie60
R.I.P. Wim, wat heb ik van jou genoten als rechtsback van Ajax en Oranje!
3 0
talent020
R.I.P Wim Suurbier,
3 0
ChrisMokum
Ik hoorde het net bij Rondo van Ziggo Sports Live uitzending, heel erg triest nieuws.

RIP Wim Suurbier
3 0
pieke
R.i.p. ras-Ajacied.
3 0
BrandjeXL
RIP Dapp're strijder. Wederom een groot Ajacied is heen gegaan.
4 0