Ajax klopt aan bij JC ArenA: 'Vaste deel huur aan hoge kant'

BartVeenstra, 25-05-2020 om 07:25, 13799 views, Algemeen Dagblad |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Als gevolg van de coronacrisis kloppen profclubs in Nederland massaal aan voor een verlaging van hun vaak forse huur voor de stadions. Onder die clubs valt ook Ajax, zo meldt het Algemeen Dagblad maandagochtend.

De krant schrijft dat Ajax, bij monde van algemeen directeur Edwin an der Sar, al aanklopte bij de directeur van de Johan Cruijff ArenA - Henk Markerink - met de mededeling dat het vaste deel van de huur volgens de club aan de hoge kant is.

Markerink geeft in het Algemeen Dagblad een korte reactie. 'We sluiten onze ogen natuurlijk niet voor de realiteit', zegt hij. 'Maar juist door onze deal met de club is de huurkwestie geen grote zaak. Ajax betaalt "gestaffeld" de huur. Er is een vast bedrag en een variabel gedeelte: hoe meer kaarten Ajax verkoopt, hoe hoger de huur die aan de Johan Cruijff Arena moet worden betaald. Nu er dus totaal geen kaartverkoop is, gaat ook de huur voor Ajax automatisch omlaag.'

Ajax betaalt per jaar tien miljoen euro aan huurkosten aan de Johan Cruijff ArenA. De Amsterdamse club is voor dertien procent eigenaar van het stadion. De gemeente heeft het grootste aandeel in het stadion met 48 procent. Investeerders bezitten de overige 39 procent. In het Algemeen Dagblad valt verder te lezen dat meerdere Eredivisieclubs vragen om huurverlaging.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
wladimir
Koop het stadion gewoon! Geld zat.
2 0
debarbaar
ja maar dat mag dus niet. Ajax wil de aandelen van de gemeente wel overnemen maar dat vindt de Arena weer helemaal niets. De Arena of moeten we zeggen de stichting administratiekantoor verbrast liever de verdiende huurcenten in Brazilië of in een ander ver land omdat ze graag een internationale uitstraling willen hebben. Minimaal 10 miljoen is en blijft een achterlijk hoog bedrag voor de huur van een stadion zeker als je nauwelijks wat aan de horeca overhoudt. 20,000 man meer gemiddeld dan bij Twente en slechte 5% van de horeca opbrengst van Twente.
0 0
PierreHeno
Grofweg 1.3 miljoen betaalt Ajax dus per jaar aan zichzelf. Rest dus 8.7 miljoen. Tja...wanneer de contractspelers nauwelijks wat in willen leveren...waarom zou decstichting JC Arena dan wel meteen kortingen op de huur gaan geven ? Zij zullen ook hun verplichtingen hebben net als elke verhuurder.
2 0
Ajax27
Hahaha... Gelukkig zit jij niet in de aandelen. Wat denk je, dat alles wat er aan inkomsten binnen komt in aandelen wordt uitbetaald hahaha. Man man man, als je denkt dat het niet treuriger kan hier op AS.
0 0
trodat4030
Nee, die 10 milj huur is niet de winst waar dividend over uitgekeerd wordt natuurlijk. De Arena BV heeft ook kosten, die gaan van de inkomsten af, wat er overblijft (in normale jaren doorgaans ongeveer een milj) is de winst. Dáár krijgt Ajax zijn deel van. Ajax betaald zichzelf geen 1,3 milj...
2 0
Mocrodammerr
skirre tijden bij jaxie komen eraan.
0 -2
GrandMasterFlex
Denk ik niet, maar ze maken wel slim gebruik van het Corona argument. Zoals helaas heel veel bedrijven doen om geld te krijgen en ook om werknemers te lozen.
4 0
Sampaoli
Even ter vergelijking met de top 4: Ajax betaalt 10 miljoen per jaar aan huur, deze kosten zijn gestaffeld. Feyenoord zit daar het dichtst bij maar betaalt minder dan de helft (4,5 miljoen). PSV is eigenaar van het stadion en betaalt 2,4 miljoen voor de grond onder het stadion aan de gemeente. AZ is eveneens eigenaar, maar heeft te maken met het ingestorte dak. Dit brengt uiteraard ook kosten met zich mee.
0 0
Vak M
Vergelijking heeft pas zin als je het aantal verkochte tickets daar tegenover zet en denk je dat een stadion van 54000 net zoveel kost als één van 32000? Misschien wel 30 thuiswedstrijden met 50000 man ipv 20 van Feijenoord en PSV. Veel variabele kosten ook : stewards, beveiliging, Electra : dat zit grotendeels in de huur van 10 miljoen en kost dus meer naarmate er meer thuis gespeeld wordt. Ik denk dat het goed is dat Ajax geen eigenaar is. Beter focus op voetbal dan op gebouw geneuzel
0 0
Kingoffdatoilet
Ondanks dat de andere stadions kleiner zijn betaald Ajax dus veel te veel aan huur
1 0
trodat4030
Als je ziet hoe weinig winst de Arena BV maakt valt dat wel mee. Waarschijnlijk zijn de kosten ook fors. In een normaal seizoen maakt de Arena BV zo'n 1 milj winst. En das dus incl concerten en evenementen, die hebben ze gewoon nodig om uberhaupt winst te maken. 1 milj winst p/j op een omzet van meer dan 10 milj is niet echt heel veel..

Betaalt Ajax dan teveel? Ik denk t niet eigenlijk.. Denk niet dat je naar andere stadions moet kijken om dat te bepalen.
3 0
Kingoffdatoilet
Je zou ook kunnen zeggen dat de kosten dan te hoog zijn. Als er zo'n verschil tussen andere stadions en de JC arena zit mag je wel kijken waar dat aan ligt. Onderhoud en energie zal wel iets meer zijn vanwege de grootte. Daar tegenover staan dan wel weer veel meer evenementen.

1 miljoen winst op een omzet van 10 miljoen is wel vrij aardig.
0 0
Danos
Dat kan je niet helemaal zeggen, wat zit er bijv allemaal inbegrepen in de huur en wat niet? Vitesse betaald volgens mij 2.4 miljoen en mag het stadion maar 30 dagen per jaar gebruiken bijv.

Het psv stadion zullen ondertussen ook wel hypotheek vrij zijn dus dat scheelt ook al in kosten. Bij psv komt nog de onderhoudskosten bij.

1 0
Joseph
Als Ajax elk jaar 10 miljoen huur betaald heeft, heeft het de kosten van de bouw ruimschoots terugbetaald.
0 0
Danos
In de huurprijs zit natuurlijk meer dan alleen een hypotheek en er zijn ook al wat verbouwingen geweest.
0 0
Libero
ik vermoed zo dat de huurprijs met de tijd mee omhoog is gegaan, zeker nu het stadion gemoderniseerd en uitgebreid is en nog steeds wordt.
0 0