Miskoop? Hierom komt Marin niet uit de verf

ThijsZwagerman, 08-04-2020 om 21:15, 13910 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Ongeveer een jaar geleden werd Razvan Marin gepresenteerd als nieuwste Ajax-aanwinst. De Roemeense middenvelder werd voor twaalf miljoen euro overgenomen van Standard Luik en moest met zijn komst de dreigende leegloop op het middenveld zien op te vangen. Twaalf maanden later is Marin daar totaal niet in geslaagd. Waarom komt hij niet uit de verf bij Ajax?

Van de mogelijke 25 competitiewedstrijden speelde Marin er tot dusver slechts tien, waarvan ook nog eens vijf als invaller. Het zal absoluut niet zijn wat Ajax en Marin in april 2019 van de aanstaande samenwerking zouden hebben verwacht. Marin komt nauwelijks in de plannen van trainer Erik ten Hag voor. Zelfs toen Ajax na de winterstop met flinke personele problemen kampte, kregen spelers als Carel Eiting, Ryan Gravenberch en Jurgen Ekkelenkamp de voorkeur boven Marin, die alleen in het bekerduel met Spakenburg mocht opdraven. Voor de heenwedstrijd tegen Getafe behoorde de Roemeen niet eens tot de wedstrijdselectie. De man van twaalf miljoen euro is op alle vlakken voorbijgestreefd.

Marin bij Standard Luik

Weinig mensen binnen Ajax zullen vooraf hebben verwacht dat Marin zo veel moeite zou hebben om zich aan het niveau van de Amsterdamse club aan te passen. Ten Hag heeft al eerder aangegeven dat Marin juist door de wedstrijden tegen Ajax op de radar kwam. Met Standard Luik speelde Marin in de zomer van 2018 twee Champions League-kwalificatiewedstrijden tegen Ajax en in de tactische voorbereiding op deze duels, viel het de technische staf van Ajax op dat veel Standard Luik-aanvallen begonnen bij Marin. De nu 23-jarige was zeer bepalend in balbezit en gold als één van de grootste gevaren van Standard Luik. 

Marin is bij Standard Luik zeer bepalend in balbezit. Hier stuurt hij rechtsachter Luis Cavanda met een steekbal in de diepte.

Waar Marin bij Standard Luik dus dominant en bepalend is, is de Roemeen dit in het Ajax-shirt nog nooit geweest. Dat we de Marin van Standard Luik bij Ajax nog niet hebben gezien, kan echter ook komen door de totaal andere speelwijze. Standard Luik speelt direct voetbal en probeert zo snel mogelijk de rappe aanvallers te bereiken. Hier gaat doorgaans niet veel positiespel aan vooraf. Marin heeft iets lager op het veld veel ruimte om zijn belangrijkste taak uit te voeren en de snelle aanvallers met zijn goede traptechniek in stelling te brengen. Deze rol is hem op het lijf geschreven. 

Een ander wapen van Marin bij Standard Luik is om dankzij zijn loopvermogen rondom het vijandelijke strafschopgebied van de tegenstander op te duiken. Tegen Ajax leidt één van deze momenten zelfs de 2-1 van Mehdi Carcela in. Marin herkent de momenten om diep te gaan en aarzelt vervolgens niet om deze loopacties ook te maken. 

Marin wordt ingespeeld met Frenkie de Jong in zijn rug. De Roemeen draait echter goed weg en verplaatst het spel naar de rechterkant.

Hierna sprint Marin zelf direct de diepte in, waardoor er ruimte ontstaat voor Carcela. De Marokkaans international schiet vervolgens van afstand de 2-1 binnen.

Marin bij Ajax

Door zijn goede seizoen bij Standard Luik en zijn sterke optredens tegen Ajax, zijn de verwachtingen hooggespannen als Marin zich afgelopen zomer meldt op het trainingskamp in Oostenrijk. De middenvelder debuteert officieus tegen Istanbul Başakşehir en speelt vervolgens ook tegen Watford in de basis. Wat opvalt is dat Marin aan de bal direct een zeer redelijk niveau haalt als hij de ruimte krijgt, maar dat hij moeite heeft wanneer hij onder druk wordt gezet. Aannames springen dan van zijn voet en hij wordt onnauwkeuriger in zijn passing. Ook heeft Marin moeite zichzelf goed te positioneren. De middenvelder is vaak onbereikbaar in de opbouw en loopt in zijn drang naar voren ook enkele keren aanvallende middenvelder Donny van de Beek voor de voeten. Het lijkt op het eerste gezicht echter een kwestie van tijd voordat Marin weet aan te haken op het Ajax-niveau. Het tempo ligt iets hoger en het spel gaat wat sneller, waardoor het niet gek is dat Marin daar in zijn eerste wedstrijden als Ajacied aan moet wennen.

Het is echter schrijnend om te zien dat de Roemeen acht maanden na zijn komst nog altijd moeite heeft met de bovengenoemde punten. In plaats van te acclimatiseren en na een tijdje aan te haken op het hogere niveau, is Marin achtergebleven en voorbijgestreefd door talenten uit Jong Ajax. De handelingssnelheid van Marin ligt nog altijd te laag en hierdoor kwam hij soms zelfs tegen de amateurs van Spakenburg in de problemen. Wanneer hij de ruimte krijgt, weet Marin regelmatig goede dingen te doen aan de bal en is zijn passing een gevaarlijk wapen. Maar onder druk komt hij zelden tot goede oplossingen en voegt hij eigenlijk niets meer toe. Het dynamische positiespel van Ajax ligt Marin duidelijk minder dan het directe voetbal dat er bij Standard Luik werd gespeeld.

De bovenstaande statistieken van Statified Football wijzen daarnaast uit dat Marin in verdedigend opzicht ook behoorlijk tekortschiet. De middenvelder heeft zijn meeste minuten gemaakt als één van de twee controlerende middenvelders. En hoewel Marin in deze rol veel moet pendelen en middels loopacties in de diepte voor gevaar moet zorgen, wordt er op verdedigend vlak alsnog meer van hem geëist dan dat hij tot nu toe heeft laten zien. Doordat Marin te weinig oog heeft voor de situatie om zich heen, staat hij regelmatig uit positie en dat maakt het een stuk moeilijker om verdedigend in te grijpen. 

Toch scoort Marin nog helemaal niet zo slecht op de schaal van de waarde van zijn verdedigende en aanvallende acties. Hoewel zijn concurrenten Eiting en Gravenberch in aanvallend opzicht meer creëren, scoort Marin op dit onderdeel beter dan bijvoorbeeld Van de Beek. Daarbij moet wel aangetekend worden dat Van de Beek vaker het eindstation van een aanval is, in plaats van dat hij middels dribbels of passes kansen creëert. De doelpunten van Van de Beek worden in het bovenstaande overzicht echter niet meegenomen. Marin scoorde nog niet voor Ajax, maar gaf wel één assist.

In verdedigend opzicht legt de Roemeen het ruimschoots af tegen Van de Beek, terwijl ook Eiting op dit onderdeel beter scoort. Wel is Marin defensief gezien van meer waarde dan Gravenberch. De zeventienjarige voegt aanvallend meer toe, maar scoort op deze schaal juist heel laag.

Conclusie

Marin is na de derde Eredivisie-wedstrijd van dit seizoen zijn basisplaats verloren en is daarna nog maar twee keer in de basis begonnen. Veel tijd om zich aan de de Ajax-speelstijl aan te passen heeft de Roemeen dus niet gekregen, al mag Marin dit ook zeker zichzelf verwijten. De handelingssnelheid van de middenvelder ligt nog altijd te laag, terwijl hij in verdedigend opzicht niet betrouwbaar genoeg is. Dat Marin inmiddels voorbij is gestreefd door zowel Eiting als Gravenberch zegt verder genoeg. Voor twaalf miljoen euro verwacht je een directe versterking voor Ajax, maar tot op de dag van vandaag heeft Marin nooit het gewenste Ajax-niveau benaderd.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: info@ajaxshowtime.com

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Rockpotje
Het is me nog steeds een totaal raadsel waarom Ajax bij Marin uitgekomen is. Vanaf het begin heeft hij helemaal niets laten zien. Er waren veel betere opties beschikbaar die wel goed tot hun recht zouden komen als rechtshalf; Soucek, Berge en Pröpper bijvoorbeeld. Die spelen nu allemaal in de Engelse middenmoot en waren prima haalbaar geweest, maar wij zitten met Marin.
0 0
BrandjeXL
TH wilde hem persé hebben obv de wedstrijden tegen Ajax. Er is geen scout die hem heeft beoordeeld.
0 0
mistermiyagi
Dit zag ik al lang aankomen.
Ook heb ik Belgische vrienden die hem goed kende gevraagd en vonden hem niet eens de helft van zijn waarde waard.
Ook vonden ze hem niet goed genoeg voor een Ajax.
Pure middelmaat.
Vanaken was een betere deal geweest zijn ze.
0 0
Kingoffdatoilet
Vorig seizoen speelden we veel directer. Dit jaar gaat het allemaal weer wat langzaam.
1 -2
Ajaciedvooraltijd1434
Gewoon niet genoeg techniek voor Ajax 1.
4 0
Schip
Rare titel. Het stuk legt uit waarom Marin een miskoop is, maar de titel suggereert het tegenovergestelde.
2 0
7172AFCA7395
Ik verwachtte er ook veel van en het zou me dan ook niet
verbazen als hij bij bijvoorbeeld Club wel uit de voeten komt.
Wellicht eerst nog een half jaar Ajax ?
0 -1
Hagmag
Niet iedere voetballer is geschikt om in het huidige Ajax te spelen c.q. naar behoren te kunnen presteren. Er zijn hem velen voor gegaan. Marin en ook Alvarez zijn ongeschikt.
3 0
de-Ajacied
En Standard Luik was vorig jaar ook een van zwakste tegenstanders van Ajax
1 0
Schwalbino
Wanneer zijn wij dat onsympathiek clubje geworden dat spelers 3 wedstrijden de tijd geeft en dan afserveert?
3 -2
Flipper33
Miskoop kan je het niet noemen gewoon
Ongeschikt voor Het spel wat Ajax wil spelen .. maar een speler kopen na een beoordeling van op 2 wedstrijden vind ik wel erg dom !
2 -1
Schip
Hij is gewoon niet goed genoeg voor de basis. Dat is nog veel erger dan over een langere periode in de basis staan en niet goed genoeg blijken.
0 0
Francisco81
Komt gewoon tekort voor het spel dat ze bij Ajax willen zien. Is niet anders dan helaas een miskoop. Topper in Belgie betekend nog niet automatisch een topper bij ons. Word altijd lacherig over gedaan in talkshows van oh oh ze moeten wennen aan het Ajaxspel alsof dat onzin is. Maar simpelweg gezegd kun je niet elke goede speler zo maar bij Ajax inpassen, dat blijkt keer op keer.
3 0
Woodenshoe
Zijn handelingssnelheid is hemeltergend langzaam. Dit is geen gewone miskoop, dit is een blunder aankoop...
2 -6
Van Reenen
En Ajax moest hem beslist kopen van een Ten Hag!
3 -5
KingJames23
En mede dankzij ten Hag hebben we in de halve finale van de CL gestaan!!
5 -4
Kingoffdatoilet
Dit seizoen is zijn speelstijl gewoon veel minder dan vorig seizoen.
0 -1
Schip
Nee, dankzij Overmars en het team. Het is eerder ondanks TH. Die kerel is de meest gehypte trainer in de historie van Ajax. Met een wereldselectie is een halve finale geen uitzonderlijke prestatie. Verliezen van spurs dan weer wel.
1 -2
PierreHeno
Ja precies...ondanks Ten Hag....en dankzij zijn incompetente coaching stonden we dus niet in de finale van ds CL waar ee wèl hadden behoren te staan wanneer je met nog 35 minuten te gaan nog met 3 goals voor staat .
2 -1
VoorOnzePloeg
en mede de beste selectie van de afgelopen 10/15 jaar
2 -1
PierreHeno
...en wat heeft Ten Hag daar dan mee te maken? Hij liet en laat Neres veel te veel banken en kwam steeds weer met Dolberg in de basis aanzetten..een speler die er seder november 2016 thuis tegen NEC totaal niets meer van bakt ...op 2 mooie goals tegen Osc Lyon na.
1 -1
Bensco
Een goede trainer maakt nog geen goede scout. Hoeveel misperen hebben we Frank wel niet laten maken omdat hij 4 schalen heeft gepakt?
1 -2
DeWijsneus
Laat Ten Haggie dan lekker coach spelen in plaats van scout.
1 0
PierreHeno
Adequate coaching van Ajax 1 is nu precies de grote makke bij Ten Hag.
2 0
DeWijsneus
Had zelf de indruk dat Marin als vervanger van Donny was gehaald, dus al diepe 10. Heb een aantal Marin compilaties bekeken op YouTube en zag hem daar altijd in de laatste fase van de aanval. Als 6 of dubbele 6 had hij nooit en te nimmer gekocht mogen worden. Dat ziet iedereen. Jongen gaat het niet redden, dat durf ik nu wel te zeggen.
5 -3
Lazell
Hetzelfde gebeurt met Donny en Gravenberch. Zijn beide geen 6-en, maar worden in dat systeem gepropt. Donny is nog multi functioneel, maar vooral Gravenberch verzuipt daar. Voegt verdedigend weinig toe en staat aanvallend te ver weg van de goal om zijn klasse te laten zien. Ik ben heel bang dat een van onze grootste talenten gaat mislukken vanwege het systeem.

Lekker Tadic als valse spits laten spelen. Promes en Neres/Antony van de flanken die in de gaten duiken en Donny/Gravenberch/Ziyech om de beurt op de plek van Tadic laten lopen. Dan komt iedereen in zijn kracht.
0 0
gi0vanni
Dus dan moet hij in een meer aanvallende rol worden gebruikt.
0 0
DeWijsneus
Tegen ADO, Sparta en Spakenburg de slechtste speler van de 22 spelers op het veld zijn... Is gewoon knap.
2 -3
echteajacied
Juist. Ik heb in de wedstrijden die hij in het ajax shirt speelde op een paar aardige schoten en pasjes kunnen betrappen. Lijkt echter alsof hij zich verder verdedigend totaal niet inzet . Vergelijk hem dan maar met een autootje dat er aardig uitziet, maar geen motorvermogen heeft en het bergopwaarts al helemaal niet trekt.
1 0
AltijdGelijk
Hahaha.

Dit verhaal weer over Marin, opgevallen tijdens het tweeluik met Standard...

Ik zat de thuis wedstrijd in de Arena, de uitwedstrijd netjes op tv gekeken!

Marin was nergens bepalend, kijk maar eens de samenvattingen terug, aanvallend is het prima, maar verdedigend maakt hij in de omschakeling zoveel fouten, vooral mandekking en anticiperen in de omschakeling was toen al dramatisch!

Dus wat positief is opgevallen bij de Ajax staf tijdens die wedstrijden bij Marin blijft voor mij echt een wonder.
5 0
BillSplate
Datzelfde wat ze in Magallan zagen...
2 0