'Stevenden voor coronacrisis al af op verlies'

ArthurV, 06-04-2020 om 21:10, 16178 views, Telegraaf |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Hoewel Ajax de afgelopen jaren vele miljoenen bij elkaar heeft weten te voetballen, komt de coronacrisis ook in Amsterdam erg hard aan. Volgens Edwin van der Sar komt dat vooral vanwege het hoge uitgavepatroon, zo laat hij weten tegenover De Telegraaf

'We hebben hard gewerkt voor een buffer in zware tijden', vertelt Van der Sar. 'Maar we hebben 470 werknemers in dienst en de spelerssalarissen zijn in ruim twee jaar gegroeid van 25 naar 55 miljoen euro. Ik ga geen bedragen noemen over hoeveel we er mogelijk bij inschieten, want we zijn beursgenoteerd. Maar er komt niets binnen nu. Onze drie fanshops zijn gesloten, maar de huur en personeelskosten lopen door.'

Waar Ajax momenteel helemaal geen inkomsten ontvangt, lopen de huur en personeelskosten gewoon door. 'We hebben gelukkig langlopende contracten met onze sponsors Ziggo en Adidas, maar we hebben ook zakelijke relaties die het lastig hebben. De voetbalwereld gaat er straks ook echt anders uitzien, ook de transfermarkt. En wij zijn erg afhankelijk van transfers. We willen aanhaken bij de Europese top en geven structureel meer uit dan dat er binnenkomt. Voor de coronacrisis stevenden we daarom al af op een verlies.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Radie125
Mooi dan ook geen geld meer afstaan. Die vieze Hagenees had het over 40% bij VI. Die is met zijn kop tegen het torentje opgelopen. Nee Ajax moet de hand op de knip houden alles voor een goed team.
1 0
Ronaldinho020
Mensen die denken dat nu alles zal veranderen, nee dat zal helaas niet zo zijn.
Zodra de competities weer normaal gespeeld worden en de TV gelden, Sponsor gelden & prijs gelden weer op “normaal” niveau zijn(anno 2020). Gaan de salarissen en transfersommen gewoon weer de lucht in. Vraag&aanbod icm wat de gek ervoor geeft om de beste te willen hebben en zijn.
0 0
RusselWestbrook
Hebben jullie die mafkees nou eindelijk eens een keer een ban gegeven?
1 0
DeWijsneus
Wie ga ik (niet) missen?
0 0
RusselWestbrook
Cupmetgroteoren of hoe de fuck die mafkees ook maar heet.
2 0
Web
Voetbal word weer waar het allemaal voor bedoeld was
Die gekte is wel voorbij nu
Belachelijke hoge contacten, transfersommen ver boven de realiteit
0 0
Sterspeler
Zolang de UEFA er is zullen ze er alles aan doen om de commercieel interessante ploegen te helpen. Ook al is het dadelijk klaar, binnen 10 jaar is het weer hetzelfde verhaal.
0 0
Salamis
Direct stoppen met onzinactiviteiten als het vrouwenvoetbal waar niemand naar kijkt, de videospelletjesspelers en die gekke club in Zuid Afrika.
3 0
godlike
Jij snapt duidelijk niet hoe marketing in elkaar zit..
0 0
Juichtoon
Goed bericht van Edwin, als je begrijpt wat ik bedoel.
0 0
Babayaka
Mwah, als je wel eens goed keek naar de cijfers, dan is dit geen verrasing.
Ajax maakte wat winst door de transfers en cl, maar zonder transfers draaide ze gwoon verlies.
We zien het allemaal wel, het is een utopie om te denken dat ajax ongeschonden blijft met het corona gezeik.
0 0
AFCA020!
Exact dit is dus een van de redenen dat het nergens op slaat dat Ajax geld moet betalen om andere clubs overeind te houden.

Je hebt als grotere/rijkere club ook een hoger uitgave patroon dan een kleinere club. Dus Ajax heeft even hard CL inkomsten en steun van de KNVB nodig als bijv. Sparta dat heeft.

Sowieso vind ik dat alleen de gezonde clubs aanspraak maken op steun. Waarom moet de voetballerij anders handelen dan de overheid? Die nieuwe regeling van de overheid telt ook alleen maar voor gezonde bedrijven (in voetbaltaal: categorie 3 clubs).

Anders is het wel erg makkelijk voor clubs als Twente (bijvoorbeeld).
Clubs/bedrijven die voor de corona crisis niet kern-gezond waren maken wat me betreft gewoon geen aanspraak. Wel zo eerlijk, anders benadeel je clubs met goed, gezond beleid.
0 0
Puurvoetbal
In 2 jaar tijd spelerssalarissen van 25 naar 55 mio is krankzinnig ! 470 man in dienst : krankzinnig !
Die buffer is over een aantal jaar weg.
1 -1
Cello
Over die 470 man in dienst....als die allemaal full-time voor 40 uur pw in dienst zijn: ja!. Dan is het wel een beetje veel. Probleem is dat hier ontzettend veel medewerkers bij zitten, die op wedstrijddagen een paar uurtjes wat doen en verder helemaal niets. Denk aan stewards bijvoorbeeld. Of extra beveiliging die wordt ingehuurd rondom Europacup wedstrijden of soort van risiko-wedstrijden. Ja, dan kan het wel ineens heel erg oplopen.

Wat betreft de spelers salarissen is het wel krankzinnig te noemen. Ben ik eens.
Maar ja ook daar zit wel een andere kant aan....wil je spelers, sleutelspelers uit je team, behouden zal je er meer salaris tegenover moeten willen stellen. Anders vertrekken ze nog eerder dan dat ze nu al doen en kan je sportieve doeleinden wel op je buik schrijven. Maar dan nog is het, zeker voor NL begrippen, krankzinnig te noemen.
0 0
Ronaldinho020
470 man in dienst is waanzin omdat? Jij denkt dat het de plaatselijke SV is met vrijwilligers?
0 0
Puurvoetbal
Zowel bij PSV als bij Feyenoord zijn ruim 200 personen in dienst.
Ajax is natuurlijk groter; maar 470 ?
0 0
Amsteraaij
Atletico madrid 430 Barcelona heeft 477 medewerkers en Madrid 1178. Waarom kan ajax er dan geen 470 hebben?
0 0
Puurvoetbal
Heel simpel : Atletico heeft 3x zoveel inkomsten als Ajax, Barcelona heeft 6 x zoveel inkomsten als Ajax.
0 0
Sluk
Zonder die verdubbeling van salarissen was er geen CL seizoen 18-19 geweest en waren we dit seizoen ook niet zo dichtbij overwintering in de CL gekomen. Je moet investeren om verder te komen, met oppotten win je niks.
0 0
mistermiyagi
Ajax is waarschijnlijk de best genoteerde bedrijf/voetbal club ter wereld als het gaat om opbrengsten en transfergelden.

Ik vind dat vdSar nu wat zeurt, vele clubs in Brazilië gaan het lastig krijgen en zouden graag hun sterspeler van rond de 20 jaar willen verkopen.
Als Ajax daar nou gebruik van gaat maken.
Niet zeuren, investeren!!

Boadu, Ihattaren ophalen uit Nederland.

Traore heeft niet het scorend vermogen, ideaal als stand in.
Donny zal vertrekken en Ihattaren brengt creativiteit.
Ik vind Ihattaren een ***** potential player. ;)
0 -2
Puurvoetbal
Gelukkig sta jij niet aan het hoofd van een onderneming.
0 0
AltijdGelijk
We hadden dit jaar die stap inderdaad kunnen maken!

Maar o o o wat is er slecht geinvesteerd zeg!!!
0 -4
RusselWestbrook
Ja ja ja, dat was wat geweest zeg. Even een paar spelers van 40 miljoen aantrekken die 5 miljoen per jaar verdienen en dan ineens midden in een pandemie zitten zonder inkomsten.

Dan waren we er echt helemaal geweest nu.
3 -1
AltijdGelijk
Je schreeuwt weer hard.

Ik bedoel de spelers die zijn aangetrokken!

Je had veel betere spelers aan kunnen trekken die nu veel meer waard waren geweest dan Marin, Pirie, Scherpen, Babel etc...
0 0
RusselWestbrook
Ja, die kosten geen 40 miljoen en verdienen geen 5 miljoen per jaar hè? Als je het allemaal nog een beetje binnen de perken wilt houden dan wordt het altijd een gok.

Tenzij jij een glazen bol hebt, natuurlijk. Dat verandert alles. Een echte Ajacied brengt die glazen bol direct naar Overmars trouwens, maar jij niet, egoïst.
0 0
DeWijsneus
In Football Manager bestaat het virus niet...
0 0
Ajaxbrl
Dus dat..
0 -1
Cruyffie
Domdomdom. ‘Aanhaken bij de Europese top’, als in structureel aanhaken, is niet weggelegd voor clubs uit de kleinere competities. Van de Sar en Overmars moeten meer naar de lijn Cruyff. Dat is ‘ incidenteel aanhaken bij de Europese top’: dus een jaar top zijn, en dan weer drie/vier jaar bouwen, en dan weer een jaar europese top zijn, enz. Dat lijkt me het meest realistische beleid.
0 0
MosesD
Nee, terug naar de Europese top is iets waar JC voor stond. Dat was meteen al van de gekke, om precies de reden die jij noemt. Hooguit aanschurken tegen de (sub)top is het maximaal haalbare.
1 0
Drukwerk1968
Gezien alle negativiteit tijdens dit seizoen al wordt dat nooit geaccepteerd door de as supporters.
1 0
PierreHeno
Van der Sar: "Al vóór de coronacrisis stevenden we al af op verlies"en"we geven structureel méér uit dan we binnenkrijgen"......en dan willen aanhaken bij de Europese top? Ach waar zijn we dan allemaal eigenlijk mee bezig? Die salarissen van topvoetballers zijn tot in het absurde doorgetrokken en het is prima dat dit zooitje eens flink op de schop gaat. Dat zal deze tak van sport alleen maar goed doen.
1 -1
godlike
Ze moeten gewoon maximaal met prestatiecontracten werken.
0 0
Hollister
Van de Sar heeft het dus over het operationeel bedrijfsresultaat, niet over het totaal waarbij transfers en CL inkomsten niet zijn inbegrepen... zolang Ajax CL blijft spelen en regelmatig spelers verkoopt is er helemaal niets aan de hand.. zelfs ene Corona kan daar niets aan veranderen
6 -2
Benleiden
Oftewel, EvdS komt -heel slim- met cijfers naar buiten die voor het grote publiek niet bekend zijn en een dusdanig vertekend beeld vormt zodat mensen begrip en sympathie krijgen voor Ajax.

Het werd ook wel tijd om met een beknopte versie te komen om het sentiment te veranderen. De meeste mensen in Nederland hebben het idee dat Ajax voor Sinterklaas moet spelen. Sterker nog, de media voert de druk ook al op.
6 0
Stuyvesant
Gewoon bekend als je de jaarrekening kan lezen.
0 0
Lazell
Niemand die niet voor Ajax is, leest de jaarrekening.
0 0
Terugnaardemeer
Alleen transfers vallen buiten operationeel bedrijfsresultaat.
0 0
Hollister
Dat is niet waar.. Ajax heeft altijd *ten tijde van een begroting van 100 / 110 miljoen euro alleen de overwintering EL begroot... pas vorig jaar, dacht ik, kan ook 2 jaar geleden zijn... heeft men de begroting opgeschroefd naar 150 miljoen euro... toen is men iets hoger gaan zitten met de begrote inkomsten uit Europees voetbal.. maar dat was geloof ik alleen het startbedrag.
Maar als Ajax bv net als vorig jaar weer een keertje richting de halve finale komt en dan weer 80 / 90 miljoen verdient is nog steeds alleen die slechts 40 miljoen startkapitaal begroot en dus zit die andere 40/50 miljoen er nog niet bij.. maw.. jij kan als Ajax toch nooit weten bij het opstellen van een begroting hoeveel geld je gaat verdienen.. daarom begroot men max de groesfase
0 0
Hollister
Vreemde uitspraak als je net halfjaarcijfers bekend hebt gemaakt van 53 miljoen winst... dan moet je het 2e gedeelte van het seizoen wel heel slecht hebben gepresteerd
1 -3
Lazell
Waarvan uit mijn hoofd 55 miljoen aan transfergelden. Dan kom je inderdaad uit op operationeel (!) verlies.
0 0
Bjorn
Dat is ook zo. In het tweede halfjaar zitten geen Europese inkomsten. Die bepalen wel of geen positief operationeel resultaat.
0 0
FSideMaluku
We hebben in Europa slechter gepresteerd dan we hadden begroot in ieder geval, dan loop je potentieel veel geld mis. Dat is op de halfjaarcijfers misschien niet zo duidelijk, maar die ga je bij de eindafrekening wel merken.
2 -3
Hollister
Hoe kom je daar nu bij...? Ajax heeft gewoon iets van 55 miljoen bruto verdiend in de CL.. in de begroting is rekening gehouden met overwintering in EL... dat zal ongeveer zo n 10 a 15 miljoen euro betekenen....
geloof mij nu maar dat Ajax dit boekjaar nog steeds een hele prima winst gaat noteren... je gaat geen 53 miljoen winst in een half jaar verspelen temeer omdat de transfer van Ziyech er ook nog niet eens is meegerekend.. die hoort al zeker bij dit boekjaar en misschien nog wel meer transfers als die voor 1 juli worden beklonken.
0 0
ajaxinho
3 fanshops? Waarom zo weinig?
0 0
ajax1981
Omdat je voor de rest resellers hebt.
Hoe mooi ook, een Ajax-fanshop in Rotterdam zal niet zo goed draaien...
0 0
Hans Kraay Jr.
Vind dit best verontrustende uitspraken om eerlijk te zijn.
4 -2
AlexIbarra
Het gaat om het woordje 'structureel'.

EU premies zijn maar heel beperkt meebegroot, transfers helemaal niet.
Structurele inkomsten zijn seizoenkaarten, tv-rechten Fox, vaste sponsors etc.
De rest is afhankelijk van prestaties en dus niet 'structureel'.
0 0
Bjorn
De buffer is dermate groot, net als het kapitaal wat op het veld staat, dat het nog geen reden is om onrustig van te worden. Het wordt pas een probleem als we twee tot drie jaar op rij geen CL spelen en geen goede transfers maken. Dan kom je weer in zo'n 2006-2010 situatie.
3 0
Hans Kraay Jr.
Je speelde dit jaar gewoon CL en overwintert in de EL.

Als je dan nog verlies draait dan is je financiële situatie gebouwd op het overwinteren in de CL.

Ik vind dit best een gevaarlijk uitgangspunt. Zoals jezelf al aangeeft als dit 2 a 3 jaar op rij fout gaat heb je dus wel een probleem.
0 0
Lazell
Niet helemaal. 5 van de grootverdieners staan op de nominatie om te vertrekken. Op het eerste half jaar hebben we 2 miljoen verlies zonder transfers, dat is daarmee ruimschoots opgevangen.
0 0
Bjorn
Waarom leveren de spelers niets in zoals bij de Europese top?
6 -1
Mbaku
We stevenen op een verlies af omdat bijna alle aankopen mislukt zijn dit jaar.

Eens te meer reden om wederom alles op onze jeugdopleiding te gooien. Talenten als Unuvar zullen ons wederom uit het wak trekken. De klassieke fout van Ajax door de jaren heen.
1 -5
MosesD
'We geven structureel meer uit dan er binnenkomt'. Wat is dit voor een beleid?
4 -8
AlexIbarra
Een beleid dat prima werkt wanneer je elk jaar veel niet-structurele inkomsten hebt, zoals transfersommen en Europese premies.

Als we nooit meer spelers of shirtjes verkopen en steeds 8e worden, kan het niet.
0 0
Cupmetgroteoren
Dat is wat de supporters wilden toch? Overmatig geld uitgeven, want het salarisplafond moest per se omhoog. Dan krijg je dus dit soort toestanden.
0 -2
Bky
Het beleid dat zorgt een EL finale en een CL halve finale.
6 -3
MosesD
Ten tijde van EL finale bestond er nog een salarisplafond. Erna 1x ver in de CL, maar structureel meer uitgeven dan er binnenkomt, lijkt me zeer onverstandig.
3 -3
Lazell
Maar er wordt op dit moment niet meer uitgegeven dan er binnenkomt. Als je de transfers van dit jaar telt is dat 50 miljoen. Daarmee kun je nog in lengte van jaren verlies draaien en dan hebben we de positieve resultaten van vorige jaren niet meegeteld. En als er 2 grootverdieners vertrekken draai je geen verlies meer.

Zo lang je met je buffer het verlies kunt draaien ter lengte van je duurste contracten (4-5 jaar), dan is het niet zo risicovol als jij zegt.
2 0
Rhythim
Als je met dat salarisplafond had blijven werken had jij in 2019 geen Ajax in de halve finale CL gezien...
1 0
Bjorn
Volgens mij is dat al bekend sinds 2018. Niets nieuws. Dat is een bewuste keuze geweest om aan te haken in Europa.
2 0
PierreHeno
...maar wij gaan echt niet structureel de KO fase CL halen.....en dàt is aanhaken bij de Europese top. Dus niet enkel de poulefase halen...dan doen de Portugese topclubs al jaren maar ze behoren nog steeds niet de de Europese top.
0 -1
Web
De keiharde realiteit
Sport zal weer op een heel ander niveau uitkomen
Het grote geld in de sport is voorlopig voor bij
Resetten dat gaat gebeuren
2 -2
PierreHeno
Laten we het hopen. Het zal de redding van de sport zijn.
1 0
Cupmetgroteoren
Als corona voorbij is komt het weer op zelfde punt. Maar clubs als Ajax gaan hier weinig van merken. Jan met de pet en zzp'ers wel. Dus of men hier zo blij mee moet zijn.... Als de voetbalwereld omvalt betekent het dat iedereen al omgevallen is.
3 -2
PierreHeno
We leven in een schuld economie waarin al het geld gebakken lucht blijkt en waar virtueel mee wordt gegooid en het merendeel vooral werkt om zijn/haar schulden af te kunnen betalen. Nog geen 4 wkn na intrede van dit nanometer grote virusdeeltje en onze hele economie ligt al op z'n gat en iedereen houdt meteen al zijn hand op. Daaraan zie je dat onze hele economische systeem inclusief globalisering één grote mislukking is die puur op schulden loopt en wat aldus leidt tot de race naar de bodem: geen kwaliteit maar nòg goedkoper. Het toont maar weer eens aan dat economie allesbehalve een empirische wetenschap is en dat topeconomen het zich kunnen permitteren er 180 graden tegengestelde meningen op na te kunnen houden waarbij er dan weer op die bekende koe gewacht moet worden om die weer eens in de kont te kunnen kijken en achteraf te gaan zeggen hoe alles in elkaar zat. Dat ene spaartientje dat door de bank 8-9x wordt uitgeleend tegen rente houdt in dat er 80-90 euro uit lucht bestaat waarover de bank dus rente vangt en dat miet bestaande geld verdwijnt pas weer als schuld uit de boeken wanneer de schuld is afbetaald. Maar die schulden worden te weinig afgelost en daarom leeft bijna iedereen in dit land zwaar op de pof. En je ziet hoe snel dat misgaat. Alles valt in één klap volledig om an die bedrijfjes die toch al zwak stonden vallen meteen om. Sanering noemen we dat. Tot slot: het is bekend ...deze planeet zou heel wat beter af zijn met 6 miljard minder mensen. Bij corona zijn er sedert december wereldwijd krap 70.000 doden... terwijl er netto ELKE DAG 190.000 babies bijkomen. Van corona moet deze Aarde het dus ookl al niet hebben. Naarmate de menselijke woekering doorgaat zullen ziekten , oorlogen en rampen alleen maar toenemen. Geen politiek partij ter wereld die streeft naar het doen afnemen van de menselijke populatie. Dat worden dus meer corona's en andere dodelijke virussen en die liggen hoogstwaarschijnlijk nu al klaar op die vreetmarkten in China.
2 -1
JanBiesbos
Mooi verhaal ik dacht nog straks komt ie met de rothschilds , rockenfellers , Bilderberg , 911 en moet ik mijn alu hoedje opzetten ;-). Ze zeggen idd dat de economie terugval meer slachtoffers eist? Toen dacht ik oh? En de schone lucht nu? En minder verkeersslachtoffers ? Minder stikstof? Minder vliegverkeer mag ook wel , men neemt makkelijker en goedkoper het vliegtuig dan de trein!
0 0