'Staat nergens dat je volledige competitie moet spelen'

BartVeenstra, 05-04-2020 om 16:30, 19273 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Voetbaladvocaat Christian Visser verwacht niet dat Nederland hoeft te vrezen voor het verliezen van haar Europese tickets mocht de competitie vroegtijdig beëindigd worden. UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin gaf vrijdag in een interview met ZDF aan dat landen die eraan denken hun competities stop te zetten, riskeren om volgend seizoen niet te worden toegelaten tot Europees voetbal.

Zover zal het echter niet gaan komen, zo spreekt Visser zijn verwachting uit tegenover Ajax Showtime. 'Het komt in zo'n nieuwsbericht harder over dan het is. Hij zegt dat die landen het riskeren. In sommige media wordt het gepresenteerd als dreiging, maar Ceferin zegt het wel iets voorzichtiger.'

Dat de UEFA het brengt als 'riskeren', is al opvallend, zo geeft Visser aan. 'Als je kijkt naar de UEFA-reglementen staat er helemaal nergens dat je een volledige competitie moet spelen. Er is wel bepaald hoe je clubs moet afscheiden. Het staat wel echt vast dat - als je vier Champions League-plaatsen hebt - de nummers 1, 2, 3 en 4 de Champions League in moeten. Maar er staat nergens hoe je de competitie moet inrichten. Er staat niets over een volwaardige competitie. Ik denk niet dat de UEFA een sterke kans maakt.'

'Dus op het moment dat de KNVB besluit: dit is voor ons de eindstand voor ons om te bepalen wie Europa ingaat, dan kan de UEFA daar volgens mij niets tegen doen. In ieder geval niet zonder in strijd te handelen met haar eigen reglementen.'

Is het dan misschien bangmakerij of grootspraak van de UEFA? 'Ja, eerlijk gezegd denk ik dat. Ik kan me niet voorstellen dat als het niet anders kan - dus als de autoriteiten bepalen dat er niet meer gespeeld kan worden - ze die plaatsen niet gaan vergeven. Daarom gebruiken ze ook het woord riskeren. Ze zeggen niet dat ze nu al bepalen dat je niet meedoet. Ik denk niet dat het zo'n vaart zal lopen.'

De vraag is dan wel: waarom komt de UEFA met een dergelijke melding? Visser geeft aan dat de UEFA er op dit moment alles aan doet om de competities uit te spelen. Het EK werd immers al verplaatst. 'Als de UEFA er alles op inricht en ze volgend seizoen ook naar iets later verplaatsen, zou het onhandig zijn als een paar landen nu al stoppen. Die gaan dan in augustus beginnen, terwijl het voor de andere landen die hebben doorgevoetbald dan zomerstop is. Wat dat betreft snap ik de UEFA. Maar ik vond de toon niet zo verstandig.'

Hakim Ziyech

Mocht er na 30 juni nog gevoetbald worden, is er voor Ajax nog het probleem rondom Hakim Ziyech. De creatieveling is vanaf 1 juli officieel speler van Chelsea, maar wat als het seizoen van Ajax dan nog niet afgelopen is? Kan hij dan nog wel voor Ajax uitkomen of toch niet? Volgens Visser hoeft Chelsea Ziyech niet af te staan. 'Ik ken de overeenkomst niet, maar er zal vast niet instaan dat als er iets zou gebeuren Ajax na 30 juni nog een beroep op hem kan doen.'

Toch bestaat er een kans dat Ziyech ook na 30 juni nog voor Ajax mag spelen. 'Er kan iets van bovenaf geregeld worden. Dat alle clubs met elkaar afspreken dat de contracten tot 1 juli verplaatst worden naar 1 augustus. Ik geloof wel dat er veel partijen zijn die het graag willen. De Engelse clubs zijn in veel grotere maten afhankelijk van de tv-gelden (waardoor men de competitie daar graag wil uitspelen, red.).'

Dat het ingewikkeld kan worden, is een zekerheid. Stel dat Ziyech in juli nog voor Ajax zou spelen en hij raakt zwaar geblesseerd? En gaat Ajax het Chelsea-salaris betalen vanaf 1 juli? 'Dat is ook een probleem en dat moet je afspreken. Maar in de basis kan niemand Chelsea of Ziyech dwingen om hem te laten spelen voor Ajax. De FIFA heeft gezegd dat het zou mogen, maar zij kunnen niet over een overeenkomst tussen Ziyech, Ajax en Chelsea zeggen. Zij kunnen regels maken over de transfermarkt, maar niet daarover.'

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Dennis1964
Gewoon lekker voetballen tot wat mij betreft november. Dan begin december de zomerstop. Dan beginnen we rond Kerst met de Johan Cruijff schaal. En eindigen juli 2021 de competitie.
Het EK spelen we met jeugd of dames of een mix daarvan. Dan speelt Ajax bijvoorbeeld om 17:00 en dan heb je als voorwedstrijd Nederland - Oostenrijk voor het EK. Super leuk en we sluiten dan af met Sensation 2021.....................................................zoiets???????
0 0
Van Reenen
Ik wacht eerst dinsdagavond af om 19:00 uur wat Mark Rutte te melden heeft. Daarna doen reacties ertoe. Nu praat iedereen over zaken die ons dwarszitten ivm de corrupte UEFA, inclusief mijzelf.
0 0
Bjorn
Dan ben je dus snel uitgeluld.
1 0
Godenzoon88
fuck de uefa.. moeten gewoon een toernooi starten zonder die lijers.. Wat voegen zij uberhaupt toe
3 0
Sterspeler
Ze voegen geld en organisatie toe. En een hoop corruptie. Maar dat mag je niet zeggen.

De grote 4 landen vinden het wel best. Die zullen echt niet zonder de UEFA verder gaan. Als Er dat wel doen dan zal de FIFA zich er ook mee bemoeien. 1 pot nat.
1 0
Ajax4xbestevaneuropa
De uefa kan landen toch zelf een schorsing opleggen of een straf bedenken omdat ze zich niet aan de regels houden, dus deze advocaat moet je blijkbaar nog uitleggen hoe de uefa te werk gaat.Neem aan dat als die voorzitter dit zegt hij het ook waar kan maken en de uefa gewoon landen kan gaan uitsluiten die niet luisteren.
1 -9
JariJari
Dan ga je naar CAS en is de UEFA snel uitgeluld.
3 0
greinsje
welke regels? heb je het stukje gelezen? Er is geen regel die zegt dat je een hele competitie moet spelen.
8 0
roodwit007
nu 16.00 doden en ja elke doden is er een te veel we hebben allemaal een opa en oma , maar verleden jaar viel er tijdens de griep 30.000 doden gaan we niet een beetje te ver ?
en die kop van Rutte de slechtste president aller tijden kreeg er zelf virtueel 8 zetels erbij en dit terwijl het kabinet 3 weken te laat was en de bezuinigen 75.000 stuks (zorg) en het sluiten van 3 ziekenhuizen neem men ook op de koop toe WAAR ZIJN WE MEE BEZIG???
4 -10
Van Reenen
30.000?? In heel Europa bedoel je misschien. In Nederland waren het er vorig jaar rond de 2.000. Kan er iets boven of onder zijn geweest.
1 0
31xAjax
Jij denkt, ik gooi er zonder na te denken wat getallen en hoofdletters in en dan komt ik wellicht enigzins intelligent over. Google ff, dat is niet zo moeilijk en dan zie dat we in de winter 18-19 tussen de 8500 en 9000 groepdoden hadden, 2900 meer dan normaal. Let wel, dat is zonder beperkende maatregelen in een heel seizoen. Nu hebben en we al bijna 1800 doden in minder dan een maand met verregaande maatregelen. Wat denk je waar we over 5 maanden op uit zouden komen zonder die maatregelen.
3 -1
JanBiesbos
Idioot !! Als we dit virus zijn gang laten gaan hebben we straks 170.000 doden ! Daar kan jij tussen zitten gek!
0 -2
FreddyAX
WE ZIJN BEZIG HET LEVEN TE REDDEN VAN VELEN ZELFS VAN GROOTSCHREEUWERS.
4 -2
Rhythim
AS, kunnen jullie dit account van Bolsonaro verwijderen?
2 -1
Sjalala
Je klinkt nog te dom om te poepen
4 -1
Libero
Zorg nou eerst eens dat je je cijfers op orde hebt voor je met schreeuwerige hoofdletters gaat lopen beweren dat het niets voorstelt.
In NL ca.16.700 besmettingen, maar tot nu toe is er weinig getest. 1656 doden. Mensen die thuis overlijden worden niet getest en tellen dus niet als coronadoden. Het werkelijke getal ligt dus veel hoger.
Wereldwijd 1,2 miljoen besmettingen (en in veel landen wordt niet tot nauwelijks getest), bijna 65.000!!! doden en wederom ligt het werkelijke cijfer veel hoger om bovengenoemde reden, behalve in Italië waar alle overledenen op corona getest worden. Maar de nummers nemen nog enorm toe, in sommige lande gaat het zeker weten nog losbarsten, sommige landen zoals Noord-Korea zullen niet eens toegeven dat het virus er is.
In China is, ruim geschat, de 5e maand ingegaan, in NL zijn we nog niet eens zes weken onderweg na de eerste bevestigde besmetting. De experts hebben geen idee hoe dit virus zich gaat ontwikkelen i.t.t. influenza, da's redelijk voorspelbaar en alsnog gaan er enorm veel mensen dood aan.
De doden door corona zijn, god ik hoop echt dat je dit al uit jezelf begreep, BOVENOP alle andere redenen waarom mensen dood gaan.
De drogredenatie dat aan griep ook veel mensen sterven gaat mij echt mijn pet te boven. Het is alsof iemand een dierbare van je overhoop knalt en dat je vervolgens te horen krijgt dat je niet mag zeiken, want er worden zoveel mensen doodgeschoten in de wereld.
3 -5
Bky
*Hele wereld in lockdown om het aantal doden zoveel mogelijk te beperken*.

*Doden worden beperkt*

*"zie dit virus was helemaal niet zo dodelijk, maatregelen waren zwaar overtrokken"*.

-_-
3 -1
pauli187
Jij snapt er echt niks van hè.. je denkt dat een pandemie vergeleken kan worden met een griepje? Denk jij ook dat er over twee weken gezegd wordt dat Frans Bauer dit allemaal heeft opgenomen? Juist door mensen als jij gaan er zoveel mensen dood! Het lijkt me verstandig dat je weer terug in je eierschaal kruipt en voorlopig niet buiten komt.
5 -2
Bennyben
Het gaat niet om die doden het gaat erom dat je straks geen fatsoenlijke zorg krijgt als je op de in ligt wat voor flink wat meer doden kan zorgen
1 -1
Drukwerk1968
Jij bent thuis ook voorbereidt op een crisis? Jij hebt voor 3 weken eten en contant geld? Moraal van dit verhaal: op een crisis als deze kun je niet voorbereid zijn. 2400 ic bedden constant op voorraad hebben is niet te betalen.
2 -1
Aeter
Dit is nou de kracht/macht van de media.
3 -2
Libero
'In ieder geval niet zonder in strijd te handelen met haar eigen reglementen'.
Daar zit de crux, zowel FIFA als UEFA hebben totaal geen scrupules en zullen tot uitersten gaan om dat te bereiken wat ze willen, die reglementen worden heel makkelijk aan de kant geschoven als ze miljoenen in de weg staan.
0 0
FreddyAX
UEFA heeft helemaal niets in te brengen, als de overheid het verbied dan houdt het op.
4 0
Cello
En internationaal gezien kan het nog wel ingewikkelder worden. Ik bedoel maar....het ene land kan de restrictie's eerder opheffen dan het andere land. Dan wordt er bijv. in Nederland, Belgie en Duitsland wel gevoetbald, want de overheden hebben het toegestaan, maar in Frankrijk, Engeland, Spanje en Italie ligt alles nog stil omdat daar de overheid het nog niet veilig genoeg acht....
Dan hoef je dus ook nog niet Europees te gaan spelen, want meer dan de helft van de landen kan niet wedstrijden organiseren op eigen bodem.
1 0
Cello
Precies. En ik zie niet in waarom de komende 2-3-4 maanden er wereldwijd overheden zullen zijn die ineens voetbalwedstrijden en grote evenementen zullen toestaan. Ik denk zelfs nog wel langer niet en dan denk ik aan dat er eerst een vaccin moet komen.
Een streep onder het huidige sezioen is dan het enig realistische wat je kunt doen en dat schept iig voor de komende maanden duidelijkheid en rust.
En dan maar hopen dat je ergens dit jaar nog kan beginnen aan competitie 2020-21. Hopen....want zolang de maatsregelen niet opgeheven worden zal ook die start uitgesteld moeten worden. En pas dan, als dat te lang gaat duren, kan je in de problemen komen, omdat ook in 2021 dan het EK in de zomer in de planning staat. En stel....je kunt in januari 2021 weer voetballen, omdat het vaccin er is....hoe ga je je competitie indelen??. Speel je dan maar een halve competitie tot en met begin mei?.

Maar zoals je al zei....zodra de nationale overheid iets niet toestaat dan kan je plannen wat je wilt, maar zal het niet gebeuren.
2 -1
talent020
Las online dat meer advocaten al zeiden dat de UEFA juridisch niet sterk staat, gewoon weer ordinaire bluf van dat stelletje daar, ze blaffen als honden maar bijten zullen ze niet doen.
6 0