FIFA: 'Contracten mogen na 30 juni doorlopen'

NielsOpdam, 03-04-2020 om 18:25, 7461 views, Voetbal International |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

De FIFA gaat het mogelijk maken dat contracten na 30 juni doorlopen en dat de transferperiode opschuift. Dat blijkt uit een document van de FIFA, waarin een aantal voorstellen worden gedaan, zo weet Voetbal International vrijdagavond te melden. 

Het document is tot stand gekomen na overleg met de ECA (internationale cluborganisatie, red.) en de spelersvakbond FIFPro. Volgens de huidige regels lopen contracten door tot het einde van het seizoen, wat normaal gesproken 30 juni is. De wereldvoetbalbond stelt nu voor om die contracten automatisch door te laten lopen tot de nieuwe einddatum van het huidige seizoen.

In praktijk zou dat dus betekenen dat het nieuwe contract van Hakim Ziyech bij Chelsea niet ingaat per 1 juli, maar pas bij de startdatum van het nieuwe seizoen. Als de seizoenen in verschillende landen elkaar overlappen, krijgt de oude club voorrang. Dat zou in het geval van Ziyech dus Ajax zijn. Zij hebben dan recht op de speler, omdat de integriteit van de competitie zo gewaarborgd blijft. 

Volgens Voetbal International gaat het hier echter wel om richtlijnen. 'Die de FIFA vanwege de coronacrisis tijdelijk opneemt in de regelgeving, maar de mondiale voetbalbond kan uiteraard geen contractverlengingen verplichten. In hoeverre de aanbevelingen in de praktijk gebracht gaan worden, is afhankelijk van nationaal recht en collectieve afspraken zoals de cao.'

Transferperiode 

Verder stelt de FIFA dat nationale bonden de transferperiode mogen opschorten. Volgens de regels moeten transferperiodes ingaan na het seizoen en mogen ze dan maximaal twaalf weken duren. Nu het huidige seizoen voorlopig stilligt, kunnen nationale bonden een verzoek indienen om de transferperiode uit te stellen en later aan te passen aan het nieuwe seizoensslot. 

Het gevolg hiervan kan dus worden dat de transferperiodes in Europa kriskras door elkaar gaan lopen. Als Nederland bijvoorbeeld besluit de competitie nu te stoppen, gaat de transferperiode in. Maar misschien wordt het huidige seizoen op dat moment nog afgemaakt in andere Europese landen. Hun transferperiode begint als zij het huidige seizoen hebben afgerond. 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ardoe
Haha al die mogelijke maatregelen....er wordt niet meer gevoetbald dit seizoen. Iedereen is daar al achter behalve de voetbalbonden en een aantal voetbaldirecteuren die in financiële nood komen. Te triest voor woorden.
2 0
Cello
Ik denk dat het totaal onuitvoerbaar is.......
0 0
Babayaka
Dir gaat een bom leggen op het hele transfer systeem,

Als een speler het durft aan te vechten.
0 0
Libero
Hoe zien ze dat voor zich met spelers zoals Ziyech die al een nieuwe club hebben gevonden? Het was na het nieuws al de vraag of het kampioenschap hem nog wel genoeg zou boeien... Wat denken ze, dat hij het ziet zitten om na maanden stilstand nu tot eind juli, als zijn contract bij Ajax al afgelopen zou zijn, nog heel hard zijn best te gaan doen voor die schaal? Hij of anderen stemmen misschien niet eens in met verlenging en dat is dan hun meer dan goede recht. En logisch, wie wil zich in een maand of anderhalf de tering werken om het maar af te raffelen, bijna geen vakantie en dan door met het volgende nog voller gepropte seizoen, gevolgd door EK of ander continentaal toernooi?
Hoe zit het met spelers die al gecontracteerd zijn, maar dit seizoen niet speelgerechtigd waren, zoals Antony? Moet je dan spelers wel zien vertrekken, maar niet mogen vervangen? Pure competitievervalsing, hoe je het ook wendt of keert.
0 0
JariJari
Wat een teringzooi maakt de UEFA ervan

Alle competities gijzelen om de paar grootste te redden en het dan solidariteit noemen. Walgelijk!
2 0
Bky
FIFA de wereldoverheid die het nationaal contractrecht bepaald (of in ieder geval denkt te bepalen). De wereld wordt met de dag raarder.
1 0
niquedegraaff
Ajax staat toch gewoon potverdikkie bovenaan!? Wat een onzin dat az twee keer wint van ajax en daarom meer aanspraak zou moeten hebben!! Ajax staat volgens de regels bovenaan. Punt uit.
1 0
Sterspeler
Ajax staat het hele seizoen al bovenaan en heeft vorig seizoen halve finale CL gehaald, en is dit seizoen finaal genaaid in Europa. Alleen daarom zou directe plaatsing logisch zijn

Dat lijken ze me met name in Rotterdam en Zeist te vergeten.
0 0
AFCA020!
Met dat transfer statement halen ze hun eerste ondersteuning onderuit. België heeft dus sinds gister 12 weken transfers. Terwijl degene die tot 3 aug wachten vanaf dan 12 weken hebben... dat betekent dat de belgen en iedereen die zich aansluit (wij?) de eerste 2-3 maanden van het seizoen leeggekocht mogen worden zonder dat we wat terug kunnen halen?! Dat wil niemand dus sturen ze bij de fifa aan op opschorting, maar verpakken ze het zo dat ze sympathie kweken....

Luizenstreek
0 0
Sjaakvaak
De Belgische clubs moeten nog bij elkaar komen om hun voorstel te bekrachtigen. Maar die kunnen dan mooi inbakken dat er bijv indien er 30 juni niet gespeeld kan worden, hun voorstel van kracht gaat. Aangezien er tot 1 juli toch niet gespeeld kan worden.
0 0
Sterspeler
Deze uitspraak is als een natte wind in een storm
0 0
louis60
In China schijnt het virus alweer voor een tweede keer te ontbranden. Help! Hoelang gaat duren? Totdat ze een vaccin vinden? Nog een jaar dus. En gaan we tot die tijd dan niet spelen? Het komt er dus op neer dat we voor Zyech nog een afscheids wedstrijd moeten organiseren. Of komt er eindelijk een plan om gewone leven vanaf eind mei te herstarten? 70 plussers en zwakke groepen in lock down tot er een vaccin is. Rest weer open gooien?
1 -3
ajaxdordtt
Ik zeg doen!
0 0
afcas
Ja, jij blijft toch wel binnen...
0 0
Mikee
Mafkezen.
0 -3
Sterspeler
Leuk maar niet rechtsgeldig. Veel succes!
1 0
ajax1forever
wat een kolder, wanneer komen de internationale topspelers met een statement?
1 0
Ajax95Duivendrecht
Richtlijnen...

Allemaal mooi en aardig, maar clubs/spelers kunnen zo'n richtlijn gewoon naast zich neerleggen en naar de rechter te stappen. In dat geval staan ze juridisch gewoon heel sterk (en de FIFA/UEFA met hun richtlijn heel zwak), want het gaat hier om arbeidsrecht. Een spelerscontract is iets tussen speler en club, en kan niet door een externe partij zomaar even verlengd worden. Chelsea kan per 1 juli gewoon Ziyech opeisen.

Dit gaat op deze manier juridisch zo'n grote puinhoop worden aankomende zomer.
1 0
mgtow
Complete onzin. Irritante drammers die zich in allerlei bochten wringen om datgene wat ze willen maar voor elkaar te krijgen. Elke rechter op het gebied van arbeidsrecht lacht zich krom als dit op zijn of haar rol komt.
2 -1
AjaciedRK
Ja dit is mooi. Richtlijnen.

Ald ziyech of chelsea niet wil dan speeltie niet bij ons.
0 0
ajaxdordtt
Dat is vrij makkelijk te verhelpen. Ziyech niet speelgerechtigd maken, Chelsea uitsluiten bijv.
0 -3
trodat4030
Dat Ziyech niet voor Chelsea mag spelen, wil niet zeggen dat hij dús maar domweg bij Ajax speelt.
1 0
ajaxdordtt
Dat is inderdaad het volgende probleem.
0 0
BrandjeXL
Wederom een onnozele reactie van je waar je steeds meer in uitblinkt. De FIFA heeft nul inspraak wanneer het om individuele contracten gaat.
0 0
ajaxdordtt
Jij blinkt uit in het niet lezen. Heb het toch nergens over zijn contract? Heb het over het toelaten tot hun competities.
0 -2
BrandjeXL
Nogmaals, dat mag dus niet.
0 0
ajaxdordtt
Waarom niet? Tot voor kort mochten spelers die in de winter een transfer hadden gemaakt ook niet in een Europees toernooi spelen als ze er al in hadden gespeeld. Als het seizoen wordt verlengd tot augustus, kunnen ze Ziyech volgens mij prima uitsluiten. Of Engelse clubs uitsluiten, zoals ze ook de Belgen dreigen te doen.
0 0
afcas
Dat recht hebben ze niet...
0 0
ajaxdordtt
Nee? Zou kunnen hoor. Maar ze hebben heus wel andere middelen.
0 -1
afcas
Zoals?
0 0
ajaxdordtt
Zelfde als bij de Belgen, Engelse clubs uitsluiten. Rocchi uit zijn pensioen halen. Ik neem aan dat zij er wel verder over nagedacht hebben, en er aan hebben gedacht dat clubs niet zomaar akkoord gaan.
0 -1
preme
Dit wordt echt een grote juridische rotzooi als er ook maar een partij is niet meewerkt.
3 0
BrandjeXL
Dat niet alleen. Sterker nog, als er zo'n geval mislukt dan heb je al sprake van competitievervalsing.
0 0