Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Apart transferpotje Ajax: 'Begroting gebaseerd op commerciële inkomsten'

BartVeenstra, 11-11-2019 om 12:00, 50577 views, Ajax.nl |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Het gaat op commercieel vlak steeds beter met Ajax. De Amsterdamse club weet vele miljoenen euro's binnen te halen door onder meer kaartverkoop, sponsoren, merchandising en de uitbreidingen in andere continenten. Die miljoenen zijn hard nodig om zodoende onder andere de salarissen van de spelers te betalen, maar ook om te investeren in de jeugdopleiding. 

Commercieel directeur Menno Geelen legt in de Ajax Podcast uit dat er vier inkomstenbronnen zijn voor Ajax. Hij noemt de normale kaartverkoop, de verkoop van de luxe kaartjes (business seats en sky boxen), de sponsorinkomsten en de merchandising. Daarnaast krijgt Ajax ook inkomsten door tv-gelden en transferinkomsten.

Die transferinkomsten rijzen bij Ajax de laatste tijd de pan uit. Wie denkt aan de transfersommen van Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong denkt: Ajax heeft nu zoveel geld, dat kan toch geïnvesteerd worden in nieuwe spelers? Dat is volgens Geelen deels waar. Wat Ajax zelf betaalt aan transfersommen an sich is niet opgenomen in de begroting. 'Dat haal je uit jongens die je hebt verkocht', zegt hij.

De nieuwe spelers van Ajax willen echter ook een salaris ontvangen en daarvoor moet Ajax wel een begroting hebben. 'En die begroting is volledig gebaseerd op commerciële inkomsten', zegt Geelen. 'Als je Frenkie verkoopt, kun je van dat geld spelers als Marin, Promes en Martínez halen. Die jongens moeten ook een salaris krijgen en daarnaast investeren we jaarlijks elf tot twaalf miljoen euro in de jeugdopleiding. Het geld moet ergens vandaan komen en dat is ons kleine steentje dat wij bijdragen, zodat we die investeringen kunnen doen.'

En dat het commercieel goed gaat bij Ajax, blijkt wel uit het feit dat wedstrijden bij Ajax vaak uitverkocht zijn. Daarnaast is er een enorme wachtlijst voor seizoenkaarten bij Ajax en steeg de merchandising van veertien naar 21 miljoen euro. Bovendien zijn de sponsorinkomsten bij Ajax meer dan Feyenoord en PSV samen. Kortom: in Nederland gaat het goed met Ajax. 'Maar als je wilt aanhaken bij de Europese top moet je andere dingen bedenken. Dan kan het niet blijven bij die vier inkomstenbronnen (zie hierboven, red.). Dan moet je internationaal gaan denken', doelt Geelen op de expansies naar de Verenigde Staten, China, Japan en Australië.

Geelen merkt op dat de commercie bij Ajax bovendien zichtbaarder is dan bij clubs uit bijvoorbeeld Engeland. Zo krijgt Chelsea bijvoorbeeld 160 miljoen euro aan tv-gelden. Bij Crystal Palace is dit 140 miljoen euro. En bij Ajax? 'Slechts' acht miljoen euro. Een verschil in sponsorinkomsten tusen drie of vier miljoen euro is om die reden bij een club als Crystal Palace nauwelijks te merken. 'Maar wij leven van de sponsoren', zegt Geelen.

'Inkomstengroei ligt niet in kaartverkoop'

Een andere optie bij Ajax zou zijn om de seizoenkaarten te verhogen. Op dit moment is de goedkoopste seizoenkaart bij Ajax 250 euro, terwijl dit bij Chelsea 1000 euro is. Toch wil Geelen daar niet in mee. 'Als we de prijzen van de seizoenskaarten verdubbelen, verkopen we ze ook lachend uit. Maar Ajax is Ajax en we proberen voor iedereen beschikbaar te blijven. Natuurlijk zal er af en toe een prijsverhoging zijn, dat hoort erbij, maar dat proberen we schappelijk te houden. De inkomstengroei ligt niet in kaartverkoop.'

Om die reden zoekt Ajax de oplossing in het buitenland. Zoals gezegd is Ajax op commercieel vlak actief in de Verenigde Staten, China, Japan en Australië. 'Een van de grote problemen is de zichtbaarheid van de competitie. In China hebben we er eerst voor gezorgd dat we zichtbaar zijn. Daar hebben we veel in geïnvesteerd om te zorgen dat het uitgezonden wordt. In China heeft het eerst drie jaar geld gekost, toen hebben we drie jaar break-even gedraaid en nu levert het geld op. Vanuit China komen er nu miljoenen binnen.'

Ook in de Verenigde Staten probeert Ajax haar bekendheid te vergroten. De deals met ESPN en Bleacher Report zijn dan ook enorm welkom. 'In Amerika draaien we nu al break-even en gaat het al de kant op richting winst.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Hutsniffauw
Misschien klinkt het gek wat ik nu ga zeggen. Maar zou Gaston Pereiro niet een versterking voor Ajax zijn? Mooie voetballer om naar te kijken. Alleen het meeverdedigen of druk zetten moet er dan ingeslepen worden net zoals Ziyech in z’n beginperiode.
0 -1
Hollister
Voetballer prima, mentaal en als persoon niet geschikt. Bovendien een hele lastige zaakwaarnemer, die gaat je net zoveel problemen bezorgen als die rioolrat
0 0
PetrusKeizer
ik heb t wel vaker gezegd, m.n. toen het nog 'kon': Domenico Berardi halen.
0 0
Hutsniffauw
Het schijnt dat Ajax interesse heeft in Exequiel Palacios van River Plate. Wat een aanwinst zou dat zijn zeg.
1 0
Hollister
Palacios en Antony.... die 2 zou helemaal te gek zijn.. Antony is gewoon Neres 2.0, dezelfde club, dezelfde positie... middenvelder en spits erbij ... zou top zijn.. liever 2 a 3 spelers van 20 miljoen dan weer 5 a 6 van 7 a 8 miljoen. Maar vooral ook mannetjes met spirit en een drive halen is belangrijk .. zie nu Martinez en Tagliafico. Zo belangrijk dat typoe spelers... Drive, creativiteit, ervaring, talent, spelvreugde en scorend vermogen is de juiste mix bij Ajax
3 -3
Sterspeler
Je noemt uitgerekend 2 spelers die samen nog geen 12 miljoen hebben gekost. Waar een Marin tegen de 10 kostte en het nog niet heeft laten zien... Dus je verhaal qua wat je wil halen is prima. Maar qua geld sla je de plank volledig mis.
2 0
Topteam
En dan Martinez en tagliafico noemen....
3 0
ajaxrulesz
Kijk dat zijn de namen. Ajax heeft vaker interesse in dergelijke spelers afgelopen jaren en we weten allemaal waar dat naartoe geleid heeft niks.. Dus laten we dit ook vooralsnog met een flinke korrel zout nemen.
1 0
ajaxrulesz
Zou graag eens zien dat Ajax investeert in een echt goede speler, een echte topper trek daar eens een keer 30/35 miljoen voor uit wat mij betreft, je hoeft er daar geen 2 of 3 van te kopen maar gewoon 2 spelers van 25/30 miljoen of 1 van 33 miljoen ofzo moet best een keertje kunnen vind ik met die bergen geld die ze al jarenlang uit transfers halen.
0 -2
Joseph
Meestal zijn dat soort spelers niet haalbaar, niet vanwege de financiën, maar de voorkeur van de speler. Als Ajax zo blijft presteren in Europa, kan dat misschien wel veranderen.

Maar met aankopen als Blind, Martinez, Tagliafico, Neres, Promes en Tadic voor het eerste, hoor je mij niet klagen hoor.
0 0
Avloecx
@offtopic
Zeg het nog maar is: https://imgur.com/a/aMuSl4N
Het is erger dan Time Square
2 0
ddavidd99021
Ik kan iedereen aanraden om de "Ghostery" plugin voor Chrome te downloaden. Bij mij ziet het er zo uit: https://imgur.com/a/QCKAbO8
1 0
Avloecx
Is dat mobiel?
0 0
insectenverdelg
Zorg is dat de kaartenmarkt goed opgezet wordt. Groot aandachtspunt lijkt me. en opkomstplicht invoeren.
2 0
ajaxinho
Ik zie ze in R’dam en E’hoven hun hoofd al breken.

Hoe krijgen we fans in het buitenland??
4 -1
Redrum
Het antwoord is ongelofelijk simpel: met attractief voetbal clubs van de mat spelen die op papier veel sterker zijn. En niet in de Nederlandse competitie, in Europa. Zie hier meteen het grote probleem van psv en feyenoord. Zelfs met een gelijkspel uit bij Chelsea heeft Ajax alweer veel meer lof geoogst dan Feyenoord met hun overwinning op Porto. Het gat lijkt gewoon definitief geslagen nu, al was Feyenoord natuurlijk eind vorige eeuw al afgehaakt eigenlijk.
1 0
mgtow
Zullen ze goed voetbal op de mat moeten leggen. Dat wordt hem dus niet.
0 0
Redrum
Dat is precies waar het al fout gaat. Psv had vorig jaar een leuk elftal dat in potentie goed voetbal kon spelen. Maar als je dan in Europa alleen maar met de staart tussen de beentjes ballen staat weg te rossen met 11 man op eigen helft maak je echt geen indruk. Ook niet als je 'maar' 4 keer verliest en zelfs 2 keer gelijk speelt, iets dat ze zelf heel knap vonden.
3 0
Heliumschaap
Ik mis nog de inkomstenstroom ‘prijzengeld’ in dit verhaal. Laat vooral die stroom zo groot mogelijk worden!

(:
4 0
Maus1978
Dat zijn dus vijf bronnen...
0 0
Hollister
En dus straks (nu nog maar heel kleine bijdrage) ook inkomstenbron nummer 6 .. rendement uit internationale samenwerkingen.
0 0
Fieldman
Wat is Ajax toch een fantastische club.

En als kers op de taart is PSV van Toon "Topsportklimaat" in slechts enkele weken van de tafel geveegd in de strijd om de titel.

Heerlijke tijden.
6 0
dolle dries
Maar ik ben bang dat AZ kampioen gaat worden dit seizoen.
0 -11
Rentokill
Ik ben bang voor je dat ze 2e worden. Al met al een prachtig resultaat en veel leuker dan PSV.
2 -1
Eastwood
Dan moeten Stengs en Boadu het hele seizoen heel blijven. Als ze door blessures of schorsingen wegvallen, krijg je een heel ander AZ. Buiten dat denk ik dat AZ te kort komt om Ajax serieus te bedreigen voor de titel.
1 -1
ST
Dan raad ik je aan naar het forum van AZ te gaan. AZ gaat dit niet een seizoen lang volhouden.
4 -1
Bjorn
Minder brede selectie, kunnen niet omgaan met de druk, spelen Europees, die gaan nog zoveel punten verspelen.
3 -1
ajaxminimax
Leg me even uit, waarom je dat denkt? Het klinkt mij namelijk heel bijzonder, aangezien Ajax er met kop en schouders bovenuit steekt
2 -1
dolle dries
Ajax gaat nog een aantal tegenslagen krijgen, te beginnen met Lille en daarna Valencia, wat uitschakeling C.L. gaat betekenen. Deze klap gaat dan nog lang doorwerken in de competitie.
0 -5
henrytimmner
Dolle Dries,

Een plaat voor je kop!
2 -1
Jerry033
Haha. Dat mensen nog reageren op deze dolle troll. Wat een sukkel. Niks te doen. Ga lekker janken om je lelijke club ipv. ons lastigvallen met je BS. Kortom, get a life! :) De groeten! Loser...
2 -1
Cupmetgroteoren
Verschil tussen begroting Ajax en die van Barcelona is 900 miljoen euro. Deze jaren zijn incidenteel. De primera division heeft de supercup voor drie jaar voor 120 miljoen euro verkocht, dat soort gekkigheden. Beter nu van genieten want de verschillen worden almaar groter. Het is niet meer in te halen behalve misschien met een Beneliga deels.
2 -3
Schwalbino
"misschien met de Beneliga in te halen".
0 -1
niquedegraaff
Sorry maar het hoeft niet incidenteel te zijn want hoeveel geld je ook hebt, er zit ook een plafond aan talent dat je kan kopen en opstellen. Daarnaast spelen er meer belangrijke dingen mee in creatie van succes.
1 -1
Cupmetgroteoren
We zullen zien. Omzet bepaalt uiteindelijk het succes. De CL is de laatste 17 jaar alleen gewonnen door clubs met een megabegroting. Vergelijk dat met voor het Bosman arrest en voordat de verschillen exponentieel begonnen te worden eind jaren 90, en dan zie je een groot verschil met de periode daarvoor. Je kunt geweldige plannen hebben, en Ajax doet het prima, maar structurele verschillen zoals 900 miljoen verschil in begroting maak je niet goed. Je hebt een Messi, Salah of Ronaldo nodig om de CL te winnen. Ik blijf erbij dat Ajax de CL onmogelijk kan winnen met zulke grote verschillen. Incidenteel meedoen tot aan kwartfinale of hoogst uitzonderlijk tot halve finale, maar dat is anders dan structureel meedoen. Alleen de grote clubs met een begroting van 500 miljoen euro en hoger doen structureel mee. Het is de mensen hier een beetje naar het hoofd gestegen, zodanig dat ze de realiteit een beetje uit het oog verliezen.
1 -4
Sterspeler
Grappig dat je zegt dat het hier mensen naar het hoofd stijgt. Terwijl je zelf altijd loopt te raaskallen en nooit inhoudelijk erop ingaat als je een vraag krijgt.
0 0
Jerry033
Hey TrollmetgroteBS, jij hebt echt niets te doen, hè?! Hele verhalen typen, terwijl men met een beetje verstand wel kunt weten dat je een troll bent. Haha. Dat mensen nog reageren op deze sukkel. Niks te doen. Ga lekker janken om je lelijke club ipv. ons lastigvallen met je BS. Kortom, get a life! :) De groeten! Loser...
4 0
Ajax27
Is nog te vroeg om te zeggen. Ajax heeft jaren toegewerkt naar deze middelen. Nu pas beginnen we ervan te profiteren. In 2017 een EL finale, in 2019 een CL halve finale... over 5-10 jaar kun je pas iets zinnigs zeggen over of Ajax wel/niet structureel kan blijven meedoen in de top-8.
4 0
FrankBeton
Klopt
0 -2
FiberPaste
Kan er geen extra ring op de ArenA?

Seizoenskaarten en tickets mogen van mij omhoog, geen problemen mee als Ajax daarmee langer z’n beste spelers kan behouden!
3 0
Hans Kraay Jr.
Die Menno Geelen is echt een wonderkind.

Hij is pas 37 maar wat hij heeft bereikt op commercieel vlak is echt ongekend. Ik kan alleen maar respect opbrengen voor gasten zoals Menno en ben blij dat hij dit voor Ajax doet.
10 0
Caparzo
Ik zie allemaal Chinese tekens op de boardingen tegenwoordig, dus dat zal wel een hoop poen opleveren :)
1 -1
3*stars*3
Mooie team achter de schermen met Geelen, Marc en vd Sar.
Hopelijk blijven ze nog jaren.
Ook mooi om te lezen dat Ajax in China goed draait en ook in de Vs break even draait.
Mooie extraatje dat je met Dest een international hebt van de VS en misschien over een paar jaar, 2 erbij met Pynadath en Mendez.

Ajax is nu echt next level.
3 0
JSF
Ehm, dat zijn toch 5 inkomstenbronnen...?
2 0
AFCA Leiden
Ik denk dat ze 4 inkomstenbronnen hebben die relatief voorspelbaar zijn. Die andere, transfersommen en tv-gelden, is (zijn) meer variabelen en daar kan je geen begroting op maken.
1 0
Danishdynamite
Ajax is op elk gebied heel erg goed bezig en groeit ook ontzettend goed de laatste jaren. We hebben veel toppers met Ten Hag, Overmars, vd Sar en deze Geelen is ook ontzettend goed bezig voor Ajax. En dan het spel zoals gisteren, met geweldige spelers individueel en als team. Mooie tijd om supporter te zijn van deze mooie club!
4 0
noppenkoning
Nog puntje betreft merchandising. Wilde voor mijn zoontje een Ajax trainingspak maat 116 kopen, die blijken helemaal niet beschikbaar te zijn. Begint pas vanaf maat 128. Kan wel Barcelona en PSG trainingspakken kopen in maat 116.
1 -1
Minsc
Heet wassen.
0 0
Koekepeer
Die hebben dan ook Nike als kledingsponsor
0 0
noppenkoning
Real Madrid en Arsena, allebei Adidasl hebben ook 116
0 0
Hans Kraay Jr.
116 is toch redelijk een buitenmaat.

Kan zijn doordat de verkoop bij Ajax in deze maat achterblijft er is gekozen om deze maat niet te verkopen.

Niet iedereen is bereid zoveel knaken neer te leggen voor een shirtje waar een kind binnen het seizoen al is uitgegroeid.
0 0
Hollister
Half jaartje wachten dus.. kids groeien als kool...
0 0
noppenkoning
Maat 128 is pas bij 7 jaar ongeveer, hij is nu 4 jaar, Ajax laat 3 jaar aan omzet liggen.
1 0
Avloecx
Gewoon een groot pak kopen joh, lekker schattig en issie gelijk zoet voor de komende 4 jaar!
1 0
Simon1
Liever niet, die is derde keeper bij PSV. ;-)
2 0
wladimir
Klopt. Ajax en Adidas kunnen nog een hoop meer geld verdienen. Deze zomer waren er überhaupt geen shirts beschikbaar.
0 0
Kojaxx
Wat dacht je van broekjes? Stad & land afgereisd
0 0
mistermiyagi
Eerst moet het Nederlands voetbal omhoog qua kwaliteit, Linsk en Young Boys moeten worden verslagen.. Punt.

Ajax gaat straks spelen met 2 ploegen 1 Europees + Linker rijtje en 2 Beker en rechterrijtje..
2 0
Redrum
Als Ajax zo doorgaat dan kunnen ze echt structureel CL spelen en daarin ook regelmatig overwinteren. Voor de Nederlandse clubs is er eigenlijk niks meer wat ze kunnen doen om Ajax te achterhalen. Het is voor psv en Feyenoord onmogelijk om ook zulke sponsorinkomsten te genereren, want daarvoor is hun naam wereldwijd veel te klein. Die clubs hebben Europees succes nodig om weer in the picture te komen en dat gaat natuurlijk niet gebeuren. Dit geldt natuurlijk ook voor de transferinkomsten. Ajax vangt simpelweg veel meer geld voor zijn spelers en ook dat gaat niet veranderen op de huidige manier.
7 0
Spectre
Ik weet nog dat Overmars een paar jaar terug zei dat Ajax het Bayern van Nederland moest worden, we door alles wat Ajax haat uitgelachen werden, die boomerang krijgen ze nu keihard terug :)
4 -1
RusselWestbrook
Zei Overmars dat? Volgens mij werd dat door diverse media gesuggereerd (dat Ajax het Bayern van Nederland zou moeten worden/zijn), maar heeft Overmars dat nooit gezegd.

Ik laat me graag verbeteren.
4 -1
Web
Ajax kan nooit de toppers vast houden, wat Bayern wel kan
In Nederland kunnen ze wel domineren.
0 0
ajaxrulesz
Klopt. Dit heeft hij laatst nog uitdrukkelijk ontkent in een interview omdat het volgens hem onmogelijk is om sterkhouders langdurig vast te houden zoals bij bayern. Hij noemde het voorbeeld ribery en robben waarin hij zei dat Robben en ribery bijna 10 jaar bij bayern speelt, dat is voor Ajax onmogelijk vertelde hij.En Ajax zal het toch veelal van onderaan moeten opvangen.

Hij zei wel dat hij hoopte dat het bij concurrerende clubs steeds minder goed zal gaan en minder werd. Nou daar heeft hij wel gelijk in gekregen, kijk naar Psv.
2 0
Hans Kraay Jr.
Nou Veltman is aardig op weg.
1 0
Juichtoon
Fnoord zou dit wel moeten kunnen. Maar die club wordt al zo lang zo slecht geleid. Zou voor Ajax ook goed zijn als Fnoord beter werd.
7 -1
sebastiaan1900
Ja, een goed Feyenoord is leuk. Maar buiten NL is Feyenoord niets. Waarom zou een Duitser Feyenoord aantrekkelijk moeten vinden. Het Ajax-DNA is geweldig. De historie overweldigend en de resultaten in het heden overdonderend, net als de zeer aansprekende speelstijl. Feyenoord is een club van havenslaven. Hard werken. Nou, dat spreekt weinig mensen aan.
3 0
Hans Kraay Jr.
Nou de markten waar Ajax nu op commercieel vlak vist, zijn vooral jonge markten zoals Amerika en Azië.

Die gasten kijken alleen naar CL en de commerciële machine die achter die teams zit. Waarschijnlijk hebben ze Messi, Ronaldo en Neymar hooguit 2x zien spelen. Maar kennen ze die gasten alleen uit Gillet reclames.

Dus ook voor clubs als 010 en lampjes valt hier iets te halen als ze slim zijn. Maar ja juist dat stukje slim zijn....
0 0
AjaxDaniel
Feyenoord is als club groter dan Psv, maar internationaal is Feyenoord echt niks vergeleken met Ajax. Dus ik denk niet dat het zomaar zou moeten kunnen.
2 0
trainerdv
De commercie hobbelt altijd het succes van het eerste elftal acherna (aldus ook Cruijff). Dus het mag nooit invloed hebben op iets van technisch beleid. Om die reden ben ik niet direct voorstander van 'expansies' naar USA, Australie, China, Japan etc. Wanneer het eerste elftal daar eens per jaar heen moet, verneukt dat altijd een groot deel van de voorbereiding én fitheid. Zolang dat allemaal niet in het geding komt, ga je je gang maar in die landen.
1 -4
FrankBeton
Klein denken is zwak
0 0
AlexIbarra
Het moet zeker niet ten koste gaan van het trainingsschema of iets dergelijks maar zorgen dat je in een land met een miljard inwoners uitgezonden wordt, heeft natuurlijk wel voordelen.

Zeker als we zo lekker blijven ballen als nu.
0 0
Danos
Ik mis toch de vragen over zijn visie hoe je in Nederland toch meer geld kan aanboren, tv contracten, gokmarkt etc etc .

En kunnen we meer geld uit het stadion halen als je meer in eigendom hebt of founders uitgekocht zijn?
1 0
RusselWestbrook
TV contract ligt nog 6 jaar vast volgens mij. Gokmarkt gaat niets toevoegen tenzij Ajax een gokbedrijf als (shirt)sponsor neemt. Of die meer betalen dan, pak em beet, Ziggo, durf ik te betwijfelen, tenzij dit een bedrijf gaat worden met een wereldwijde reach. Bwin ofzo.

Eigenlijk liggen de inkomsten uit Nederland al behoorlijk tegen de max aan. Daarom kijkt Ajax ook zoveel over de grens.
2 -1
waayop
Uit het stadion is vrijwel geen geld te halen, winst uit de exploitatie is afhankelijk van de grote evenementen en daar wil je als voetbalclub juist vanaf.
2 -1
Danos
Nou ja je hebt nu te maken met een stuk huur waar een staffel is verbonden volgens mij ook een stuk qua horeca omzet, je betaald nu ook voor een organisatie en hier kunnen nog synergie voordelen behaald worden.
Founders hebben exploitatie rechten, hier kan je dus op dit moment al minder geld aan verdienen, ik verwacht dat je van je huidige sponsors meer geld kan halen die nu conflicteren met de founders.
Je kan een sponsornaam aan de arena hangen etc etc had daarom graag zijn visie gehoord.

De grote evenementen zijn niet het probleem en zeker als je daar aan kan verdienen, je moet allen qua planning kijken of het niet conflicteert.
Als de toppers optreden en het zit ons niet in de weg dan moet dat geen probleem zijn.
1 0
14AFCA14
Prima verhaal, maar een punt erger ik me wel nog altijd kapot aan: het aantal lege plekken op de tribunes bij vrijwel alle thuiswedstrijden m.u.v. CL en eredivisietoppers/klassieker. Zie gisteren: een van de beste potten in jaren maar lange zijde en op Noord gatenkaas. Allemaal leuk en aardig dat elke wedstrijd uitverkocht is, maar als vervolgens 20% niet komt opdagen terwijl er 30k mensen in de wachtrij staan is dat gewoon schandalig slecht. Jaren geleden is al een kaartenmarkt beloofd, maar daar is intussen niets meer van vernomen. Wat mij betreft komt die er zo snel mogelijk, in combinatie met een opkomstplicht. Prima als je zelf niet wil/kan gaan, maar zorg dat er iemand anders op je plek zit (met de huidige vraag is dat niet zo heel moeilijk) of ga opzij en sta je plek af aan iemand die er wel tijd voor en zin in heeft. Nu zijn er duizenden ajacieden voor wie het vrijwel onmogelijk is om zelfs gemiddelde eredivisie thuiswedstrijd te bezoeken zonder zich scheel te betalen via ViaGogo of vergelijkbare boevensites. Werk aan de winkel Menno!
12 -3
Knalpot
Van der Sar heeft al aangegeven dat die goedwerkende kaartenmarkt er niet eerder als in 2020 zal zijn. En dan zet ik gerust nog in op de 2e helft van 2020.
0 0
koppensneller
Lekker als je een keer een hernia hebt , je been breekt , in scheiding ligt of anderszins een periode niet kan komen . Wordt als bonus ook nog je seizoenskaart verbeurd verklaart . Niemand geeft zijn geld graag voor niets uit . De meeste mensen die niet op komen dagen hebben daar een reden voor . Hoe triest het ook is voor personen op de wachtlijst . Ook zij lopen kans op een periode niet kunnen of tegenslag.
1 -3
14AFCA14
Jij trekt het meteen in het absurde. Natuurlijk kunnen er genoeg redenen zijn om een wedstrijd (of meerdere) te missen. Je gaat me echter echt niet vertellen dat dat al die lege plekken tijdens mindere affiches verklaart. Wel heel toevallig dat blijkbaar een stuk minder mensen hernia's hebben of in scheiding liggen tijdens CL-potten, want dan is elk stoeltje wel bezet. Een flink aantal seizoenskaarthouders heeft met name een seizoenskaart voor de mooie wedstrijden, en pakt daarnaast hier en dar een pot mee als dat uitkomt. Dat gaat ten koste van de sfeer, stadioninkomsten maar bovenal duizenden fans die de kans wordt ontnomen een wedstrijd bij te wonen. Zoals Stoffer ook aangeeft gaat het er inderdaad om dat de seizoenskaarthouders ervoor zorgen dat hun plek bezet is als zij er zelf niet kunnen zijn. Daar kunnen ze zelf nog nota bene aan verdienen ook. Als zelfs dat teveel gevraagd is dan is het misschien inderdaad maar beter als die seizoenskaart naar iemand anders gaat.
3 0
Stoffer
Gaat er niet zozeer alleen om dat seizoenskaarthouders niet altijd zelf komen, maar dat ze klaarblijkelijk hun plekken vaak dan ook niet geven aan familie, vrienden, collega's etc. Zodat ze op z'n minst bezet zijn en iemand anders van die wedstrijd kan genieten.
4 0
Stoffer
Van der Sar heeft ook onlangs nog aangegeven zich hier mateloos aan te ergeren. En ze zijn ook inderdaad nog bezig met een systeem of app om het makkelijker te maken voor seizoenskaarthouders aan te geven wanneer ze niet komen, en dat die stoelen dan vrijkomen voor een schappelijke prijs. Maar dat schijnt nogal ingewikkeld te zijn, vandaar dat het zo lang duurt.
2 0
DarkDefender
Juist. Tegenwoordig hoop ik maar dat we in de beker thuis loten, want in die wedstrijden heb je dan nog meer kans op een kaartje. Even met je kind naar het voetbal is tegenwoordig niet meer zo eenvoudig en dan is het inderdaad wel irritant als je dan al die lege plekken ziet. Als Ajax zo door blijft gaan sportief gezien zou een groter stadion geen kwaad kunnen.
4 -1
Babayaka
Tja dat is te danken aan de fijne zogenaamd echte supporters, die de gewoonte hebben rotzooi te trappen. Dit ligt niet aan mensen die een x overslaan.
1 -3
Mokumnorth
Wat lul je nou slap man. Juist op zuid is het goed geregeld ivm die opkomstplicht, kan er iemand niet dan wordt de kaart doorgegeven. Een goed begin zou zijn dit voor ieder vak te gaan eisen.
0 0
MrAjaxxxx
Of een bepaald incheck systeem via een app. Als je 6 uur van tevoren nog niet hebt ingecheckt, komt je kaart op de vrije markt. Gebeurt het 4 of 5 keer dat je incheckt maar niet komt, vervalt je kans op verlenging.
4 -1
ram
Ik denk dat iedereen het daar wel mee eens is; ook Ajax. En ik neem aan dat ze daar wel mee bezig zijn. Maar je moet ook begrijpen dat het voor Ajax geen enorme prioriteit is; eerder één van de 100 bijzaken.
0 -1
14AFCA14
Ervoor zorgen dat je stadion daadwerkelijk is uitverkocht en dat zoveel mogelijk fans de gelegenheid hebben een wedstrijd te bezoeken zou m.i. geen bijzaak, maar een van de absolute topprioriteiten moeten zijn. Juist in deze geweldige tijden moet je aan fanbinding doen. Bovendien is het ook uit commercieel opzicht zeer voordelig: 15% meer publiek = 15% meer horeca/merchandise opbrengsten op match day.
5 -1
ram
Het ding is dus dat de kaarten al verkocht zijn en Ajax het geld dus al binnen heeft... Snap je?

Inkomsten uit horeca enzo is volgens mij redelijk minimaal en moet gedeeld worden met anderen.

Vanuit jouw optiek is het noodzaak omdat jij supporter bent. Maar je snapt toch ook wel dat het voor Ajax iets anders ligt, neem ik aan.

Maar goed. Maakt ook niet uit. Als het goed is, zijn ze ermee bezig.
0 -1
waayop
Het punt is juist dat het stadion feitelijk is uitverkocht. Alleen mensen die wel een (seizoens)kaart hebben komen niet alle wedstrijden opdagen. Vandaar die lege plekken. Zelf snap ik niet dat als je niet kan niet iemand anders blij kunt maken met je kaart. Je hebt toch niet alleen maar PSV vrienden als Ajax supporter?
1 0
DarkDefender
precies en niet te vergeten dat Ajax waarschijnlijk ook nog meeprofiteert van de doorverkoop.
2 -1
Bounce77
Interessant om te lezen/horen, Ajax is gewoon top bezig op meerdere vlakken, niks Lucky Ajax gewoon op alle posities goede mensen en actief de club nog groter maken.
1 0
RusselWestbrook
50% stijging van de inkomsten uit merchandise. Tering.
2 -1
ram
Iedereen wil nu een Labyad shirt hebben.
2 0
Bapinho
meer sponsergeld dan die kakkies en calimeros bij elkaar haha lekker
1 0
Mokum2018
Als Ajax de seizoenskaarten verdubbeld komt haast niemand meer, i.p.v. dat het nog steeds is uitverkocht.
2 -4
Juichtoon
Ben je mal. Dat zie je overal. Stadions blijven vol. Alhoewel je hier goed over moer nadenken. Maar we hebben allemaal wel steeds meer geld. De kaartjes zullen duurder worden.
Een oplossing kan zijn om een deel van de losse verkoop voor een lage prijs aan te bieden. Dan denk ik aan 4.000 k per wedstrijd.
0 0
waayop
Juist heel goed dat Ajax niet het onderste uit de kan probeert te halen met de prijzen van de kaartjes. Anders wordt het een heel elitair gedoe. En hier zit ook niet de grote winst.
3 0
ck69
Of juist wel, omdat een plaatsje in het stadion dan toch iets meer waarde verkondigt
0 0
Mazraoui
250 x 50.000 plaatsen is toch 12,5 miljoen wat Ajax laat liggen. Ben het er wel mee eens hoor maar toch
0 -2
Danos
Ja of het gelijk leggen met Chelsea dan 37,5 miljoen
1 0
AFCA.
Deze man is toch ook wel goud waard
2 0