Overmars sluit break in toekomst niet uit

BartVeenstra, 18-10-2019 om 09:40, 17265 views, Ajax Life |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Marc Overmars sluit niet uit in de toekomst afstand te nemen van zijn huidige functie bij Ajax. Voorlopig heeft de directeur voetbalzaken nog enorm veel plezier in zijn job, maar hij kan zich voorstellen dat er een moment komt waarop het tijd is voor een break.

Onlangs bekeek Overmars een documentaire van voormalig basketbaltrainer Ton Boot. 'Hoeveel energie hij in zichzelf stak, dat is ongekend. Omdat hij zoveel van zichzelf verlangde, moest hij na elke paar jaar een break nemen', zegt Overmars in het nieuwe Ajax Life Magazine. 'Heel veel mensen durven dat niet, uit angst dat ze hun plekkie kwijtraken in de wereld waarin ze zitten. Dat begrijp ik ook goed, maar ik bewonder de aanpak van Boot. Voor mij komt er ook een moment dat ik zeg: jongens, ik neem een break. Nu nog niet, maar zodra ik de scherpte verlies hoop ik dat besluit te durven nemen.'

Voorlopig is het nog niet zover, zo verzekert Overmars in het openhartige interview. 'Erik ten Hag is nog relatief nieuw bij de club, en hij is heel sterk in het opbouwen van een team. Om dat samen met hem te doen, maakt het leuk. Ook op andere gebieden zijn er nieuwe mensen, frisse winden. Dat geeft nieuwe inzichten, en dat geeft mij weer energie.'

Overmars heeft bij Ajax nog een contract tot en met 13 november 2020. De Raad van Commissarissen wil het contract van de beleidsbepaler graag met vier jaar verlengen. Hierover zal meer bekend worden tijdens de aandeelhoudersvergadering van vrijdag 15 november.

Denk jij dat Ajax met 0-4 wint op bezoek bij RKC Waalwijk? Zet in en krijg 7,50 keer je inzet terug! 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ErikDeBosz
Ik hoop dat we dan wel een TD krijgen die de scouting serieus neemt.
0 0
FrankBeton
Ted van Leeuwen en / of Max Huiberts.
0 -1
geDaante
En dan Ajax overlaten aan de grillen en mogelijk incompetentie van een nieuwe TD, die dan ook de technische alleenmacht heeft, dan ook zéér goed zal moeten zijn en de visie van Ajax door en door moeten kennen en ook een visionair moeten zijn, daar hij alle technische zaken bepaalt en neerzet. Grote kans dat dat een keer helemaal misgaat, staat eigenlijk wel vast.
Diegene draagt weer alle verantwoordelijkheid in zijn eentje, en dus enorme druk, waardoor de kans groot is dat ie rare sprongen gaat maken, puur aan de korte termijn zal denken en de lange termijn uit het oog verliest, rare paniekaankopen zal doen, een trainer snel zal ontslaan, etc.

Precies zoals het was pre-Fluwelen Revolutie.

Maar ja, daar heeft alles en iedereen binnen en om Ajax voor gekozen, door Cruijff keihard te laten vallen.
1 -2
Maus1978
Ik weet niet of dat wel klopt. Immers, er is ook nog een Raad van Commissarissen die controle uitoefent. En een Algemeen Directeur. En in de praktijk zal ook met de hoofdtrainer heus wel worden afgestemd. En daarbij, de huidige structuur is toch niet anders dan bij welke topclub dan ook ?

Ik ben enorm fan van Johan en hem heel dankbaar voor alles dat hij voor Ajax heeft betekend. Niet in de laatste plaats de Fluwelen Revolutie die ons toch verlost heeft van die walgelijke incompetente bestuurstype’s. Maar niet alles van het Plan Cruijff was top. Het Technisch Hart functioneerde gewoon niet. Als je teveel meningen, met ook nog onduidelijkheid over de eindverantwoordelijkheid hebt dan raak je je daadkracht kwijt. In de voetbalwereld moet je snel kunnen beslissen.

Maar ook het loslaten van het salarisplafond en de transferlimieten zijn een essentiële breuk gebleken met Plan Cruijff. Ik denk dat de recente successen anders niet mogelijk zouden zijn geweest. Dus het voortschrijdend inzicht van zijn discipelen is denk ik iets dat Cruijff trots zou hebben gemaakt.

Dat gezegd; het blijft tragisch dat iconen als Bergkamp en Jonk zijn gebrouilleerd met de club. Het zou mij wel wat waard zijn als dat nog eens goed komt.
2 0
geDaante
Het Technisch Hart klapte omdat er geen leiding van bovenaf was, en de wil er niet was van bovenaf om het te laten slagen. Cruijff wilde de sterke persoonlijkheid Ling, om de jongens in het gareel te houden. Het werd uiteindelijk Van der Sar, die veel te groen en voor te slapjes was, en meer had met De Boer dan met Cruijff.

Helemaal niks werd er van bovenaf gedaan aan het totaal verloochenen van Plan Cruijff door met name De Boer (speelwijze en aankopen) en Overmars (aankopen). Het Technisch Hart werd toen al niet geraadpleegd, toen al deden ze samen de meeste verschrikkelijke aankopen via SMS.

Zonder leiding faalt elk systeem of plan.

Het is ook evalueren en kijken wat er beter kan, Cruijff noemde het een 'lerende organisatie'. Jonk gaf terecht aan de verantwoordelijkheden meer afgekaderd te willen hebben, en zelfs opperrat Henrichs gaf hem daar mondeling gelijk in, maar deed er niks op uit dat te regelen, dan weet je al wel hoe het in elkaar zit. In het rapport van Ling werd dit ook geadviseerd, nogmaals niks op uitgedaan, men wilde het gewoon laten klappen.

En wat ook is gebleken, is dat Overmars een machtswellustig mannetje is, en altijd al zoveel mogelijk inspraak heeft gewild. Dan kijk je wel uit iemand als Jonk belangrijker te maken en meer verantwoordelijkheden definitief af te staan.

Overmars heeft het nu voor elkaar; iedere mondige persoonlijkheid eruit, en allemaal vriendjes en ja-knikkers (Ouaali) onder hem, en alle technische macht bij hemzelf ondergebracht. Dat zijn gewoon achterbakse praktijken. Ego en eigenbelang, ten koste van Ajax, zeker op de lange termijn, want met zo'n organisatiestructuur gaat het fout.
Inderdaad, het is een vrij standaard organisatiestructuur, maar daarom zijn er ook vrijwel geen clubs met een duidelijke lange termijn visie en identiteit. De trainers bepalen daar gewoon de speelwijze en filosofie. Nu bij Ajax ook met Ten Hag, die ook even de visie in de opleiding bepaalt. Te zot voor woorden.

Het salarisplafond zou met het vermogen en hogere inkomsten onder Cruijff gewoon zijn meegegroeid uiteraard, hij wilde Ajax eerst financieel kerngezond maken. Er zijn gelukkig een paar voltreffers gedaan, maar het is nu veelal kopen om het kopen, als je ziet wat voor pure middelmaat er nu voor veel geld wordt binnengehaald, ten koste van jeugd.

Dat gaat gewoon de verkeerde kant op, het is qua denken en beleid weer redelijk terug bij af.
0 -1
gusanito
Mocht Overmars ooit vertrekken denk ik dat Ted van Leeuwen een waardige opvolger zou zijn. Die heeft zich toch wel echt bewezen bij een aantal clubs als TD.
1 0
geDaante
Eens
0 0
Bky
Eerst 10 x de CL winnen hoor.
0 0
Ton70
Zou 1 keer al heel helemaal fantastisch vinden...
1 0
Cupmetgroteoren
Overmars gaat zich pas rustig voelen als de CL binnen is.
1 0
Redrum
Dan pas zit zijn taak er op ja.
0 0
Lane 8
Marc is imo de grootste reden van de successen. Echt een opperheld
5 -2
geDaante
Marc zal een van de grootste aanstichters blijken van het terug bij af geraken van Ajax.
Het korte termijn denken, passanten de visie laten bepalen door de hele club heen, kopen om het kopen met veel middelmaat ten koste van jeugd, alle druk bij één man die dan sneller geneigd is paniekaankopen te doen en trainers sneller te ontslaan, etc., is weer het oude kansloze denken van pré-revolutie.
0 -1
stebalk
Hij heeft in het begin natuurlijk vrij veel commentaar gekregen, maar hij heeft echt fantastisch werk geleverd voor onze club. Na al die jaren van crisis hebben ze de club weer echt op de rails gekregen in de afgelopen jaren. Laten we hopen dat dit voorlopig zo blijft!
1 0
Bky
Nee dat is duidelijk Schreuder.
2 0
Sterspeler
Ik dacht de broer van Martin Jol
0 0
davy14
Nee dat is Cruijff
4 0
wladimir
De jeugdopleiding is de grootste reden van het succes! Een TD is een risico om dat naar de kloten te helpen. Marin kopen, terwijl Eiting, Gravenberch, Ekkelenkamp, en de Wit klaar staan. Ook Siem de Jong en Labyad staan nog onder contract.

AZ en PSV doen het op dezelfde manier als Ajax en zijn ook financieel succesvol. De achterstand kan niet meer worden ingehaald. WZAWDB, niet per se door Marc en Edwin. Ik zou eerder zeggen ondanks.
2 -3
Radikaal
Dan moet je ook accepteren dat het weer een paar jaren wat minder komt en we weer wat meer over "dipjes" praten en zo...
0 0
Redrum
Het gaat altijd om de juiste balans tussen eigen jeugd en aankopen. Ajax is daar altijd mee bezig, psv niet. Het is meer toeval dat psv nu een paar goeie jeugdspelers heeft dan dat het een rechtstreeks gevolg is van hun beleid. Daarnaast, twee van hun beste spelers komen gewoon bij Ajax vandaan. Uit de eigen jeugd komen eigenlijk alleen Gakpo en Ihatarren. Ihatarren is een zeldzaam talent en Gakpo is niks bijzonders. Puntje bij paaltje, psv heeft voor het eerst sinds lange tijd een keer een echt groot talent in de vorm van Ihatarren. Dat wil niet meteen zeggen dat ze heel goed bezig zijn. Er komt iets meer bij kijken dan eens in de 10 jaar een goeie aanvaller afleveren. Vooralsnog is de jeugdopleiding van psv nog steeds een lachertje vergeleken met die van Ajax.
0 -1
Indoorajaxzoon
Gewoon pensioen leeftijd 67 in Nederland dan mogen ze stoppen van mij hahaha
1 0
Bjorn2321
Waarom zouden Overmars en van der Sar niet nog minstens 10 jaar kunnen blijven?
In verleden en bij andere clubs zie je vaker bestuursleden gewoon 20 jaar vol maken.
Ze hebben de club gebracht waar hij nu is. Ik denk dat het eerder zaak is de directie uit te breiden, zodat je later ook op anderen kan terugvallen. Bijvoorbeeld een assistent TD etc.
0 0
Cupmetgroteoren
Omdat Overmars nu al op een dun lijntje loopt. Hij geeft in interviews aan extreme druk te voelen en veel stress te ervaren. Ik geloof echter niet dat een break je daarvan kan verhelpen. De prestatiedrang zit gewoon in Overmars.
0 0
JariJari
Laat hem een assistent zoeken (of meerdere) waarin hij het ziet zitten, die hem werk uit handen kan nemen, van hem kan leren en het over X jaar eventueel over kan nemen (met wellicht Overmars als adviseur op de achtergrond). Continuiteit!
0 0
geDaante
Heeft ie zelf om gevraagd door de alleenmacht te grijpen en een almachtige TD te zijn, dan krijg je inderdaad die enorme druk. En die druk heeft in het verleden zo vaak TD's paniekaankopen laten doen en puur naar de korte termijn laten kijken, waardoor geen lange termijnvisie.

Daarom is het ook zo slecht dat Overmars de technische alleenmacht op achterbakse wijze zichzelf toegeëigend heeft. Iedere volgende TD bepaalt even de visie en alle technische zaken van Ajax, en zal daarbij ook die enorme druk voelen. Ajax kan zo weer terug bij af geraken.
1 0
Cupmetgroteoren
Op achterbakse wijze vind ik overdreven. Er heerste een conflict binnen de club en dan moet je de macht grijpen of je gaat ten onder aan iemand anders die het doet. Niks menselijks is Overmars dus vreemd.

Misschien dat ie teveel hooi op zijn vork heeft genomen, maar Overmars heeft die rush nodig, zoals veel mannen. Nu terugtrekken is geen optie, en Overmars moet de illusie laten varen dat ie een stressvrij leven kan leiden. Als man moet je gewoon bepaalde doelen achterna en daar hoort stress bij. Hier en daar kun je proberen balans te zoeken en taken verdelen. Men maakt zich echter altijd wijs dat men de beste in z'n vak is en dan komt de controledrang om de hoek kijken. Er zijn echter wel meer mensen die goed zijn in de dingen die Overmars doet, en daar moet ie gewoon vertrouwen in hebben en een meer coachende en superviserende rol aannemen.
0 0
geDaante
Nee, een conflict los je op. Als de leiding onbreekt, en werknemers het zelf gaan uitvechten, dan moet de leiding op de schop, en moet er leiding komen die het wel in het gareel kan houden, en verantwoordelijkheden afkadert en dat ook zo houdt.

Overmars begon als Technisch Manager, een vrij simpele functie waarin hij vooral contracten moest opstellen en onderhandelen, meer niet. Maar meteen al ging hij aan iedereen voorbij en regelde hij aankopen met Frank de Boer, toen al had hij schijt aan Plan Cruijff.
0 0
Soccerskins
Zodra Overmars vertrekt gaat het achteruit met Ajax. Ben ik 100% van overtuigd.
0 -1
geDaante
Precies wat Ajax (supporters, (bestuurs)leden en anderen) dan verdienen, door Cruijff massaal te laten vallen, en het prima te vinden dat een ooit Technisch Manager (puur contracten afwikkelen) de volledige technische alleenmacht heeft gegrepen, nu zelfs over de opleiding gaat. Zeer riskante organisatiestructuur waarin het ooit zal misgaan. Je hoeft maar één keer een verkeerde keuze te maken bij de opvolging van de TD, en je hele technische tak wordt verpest en afgebroken.
1 -1
Cupmetgroteoren
Er gaat altijd een keer wat mis, het kan niet altijd goed gaan. Geniet van de hoogtijdagen en ga niet speculeren over mogelijke doemscenario's, er kan van alles op meer dan 100 manieren misgaan.
1 0
geDaante
Het gaat erom dat wanneer je de huidige koers aanhoudt, het 100% weer in het oude denken en handelen vervalt, en er geen Cruijff meer is die dat weer recht kan zetten.
0 -1
Sterretje73
Exact maar als je de vaste koers blijft houden dan kom je daar gewoon weer overheen. Geen enkel schip vaart alleen maar in glad water en daarom is het zo belangrijk wie er uiteindelijk aan het roer staat. Ik was een paar jaar geleden fel tegen deze opzet. Inmiddels hebben ze mijn respect dubbel em dwars verdient.
1 0
Bjorn
Laten we hopen, voor de continuïteit van de hele club, dat Edwin en Overmars besluiten samen nog een jaar of twee a drie door te gaan. Minimaal.
2 0
SilverHaze
Het is ook niet verkeerd om alvast aan opvolging te denken. Clubmensen met bestuurlijke ambitie zoeken. Ik ben wel bang voor een terugval, want de groei is nog erg instabiel en volledig afhankelijk van de jeugdopleiding. We weten allemaal hoe snel dat in verval kan raken.
2 0
Juichtoon
Zeker graag al een potentiele opvolger laten meelopen.
1 0
Ferd
maak daar maar 4 van, en dan niet beide tegelijk vertrekken.
0 0