Ten Hag: 'Voel me soms net een bondscoach'

BartVeenstra, 17-10-2019 om 07:15, 17496 views, Algemeen Dagblad |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Erik ten Hag heeft af en toe het idee dat hij geen clubcoach, maar een bondscoach is. Door het drukke wedstrijdschema van Ajax staan de trainingen bij de Amsterdamse club vaak in het teken van onderhouden, zo zegt de oefenmeester van Ajax in gesprek met het Algemeen Dagblad.

'Ik voel me soms net een bondscoach. Het is continu manoeuvreren tussen belastbaarheid en de race tegen de klok', zegt Ten Hag, die elke training waarop spelers wel belast kunnen worden goed wil gebruiken. 'Het is bouwen aan een ploeg, aan automatismen, maar het belangrijkste blijft dat spelers fris een wedstrijd in gaan', aldus de trainer, die daarvoor goed moet afwegen wat een speler fysiek en mentaal aankan. Zo hadden sommige spelers een kortere vakantie dan andere spelers. 'Per speler is het dus continu verschillend kijken en handelen. We monitoren alles, en dan is het zaak dat te combineren met het oog van de meester.'

Ten Hag merkt op dat spelers bij Ajax graag willen spelen. 'Maar je moet ze ook beschermen als dat moet en kan. Want ze moeten niet alleen nu of volgende week, maar ook in maart en april fit zijn. Dan worden de prijzen verdeeld', aldus de Ajax-trainer, die denkt dat zijn spelers nog niet topfit zijn. 'Dat zie ik bijvoorbeeld aan wat spelers in wedstrijden kunnen brengen', zegt Ten Hag, die dat door de zomerse toernooien logisch vindt. Wel ziet hij zijn spelers vooruitgang boeken. 'Op dat vlak heeft deze interlandperiode veel spelers goed gedaan. Dat merkte ik begin deze week op de training al bij de jongens, die al wel terug waren', doelt hij op het feit dat veel spelers van Ajax niet in actie kwamen tijdens de interlandperiode.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Kikke
wat weet Ten Hag er nou van om bondscoach te zijn, slaat werkelijk weer helemaal nergens op...
0 0
Web
Ten Hag is een top trainer, ben benieuwd hoe lang hij nog blijft
4 0
Juichtoon
Had Koetje maar de helft van Ten Hag. Dat zou al helpen. Helaas zitten we nog even met Ronald opgescheept.
0 0
Lazell
Ten Hag is ook exceptioneel goed, denk dat je hem net onder Guardiola en Klopp mag plaatsen. Doet echt niet onder voor een Sarri, Pochettino, Ancelotti, Valverde, etc. Daar hebben we echt geluk mee gehad.
2 0
MPAjax
Qua tactische kennis is hij minder gebleken dan Pochettino, vind daarom Pochettino een niveau hoger dan Ten hag als coach
1 -4
Spuit11
Gebasseerd waarop? Dat Pochettino beide wedstrijden moest ingrijpen omdat zijn tactiek van geen kant klopte tegen het Ajax van vorig seizoen?
5 0
AnsB
Ik zie hier veel mensen reageren op het feit dat Siem de Jong nog een rol speelt bij TH, als wisselspeler. Ikzelf was daar in eerste instantie ook verbaasd over, maar bij nader inzien begrijp ik het veel beter. Ik denk dat er twee redenen zijn.

1. Hoewel ik ook 10x liever een jeugdspeler kansen zie krijgen in het eerste, voegt TH de daad bij het woord door ze pas kansen te geven als zij verbetering laten zien op specifieke punten waar die betreffende jeugdspeler nog aan moet werken. De lat voor jeugdspelers moet immers hoger worden gelegd?! Dat kan door ze het signaal te geven dat talent alléén niet genoeg is om kansen te krijgen. Je moet ook laten zien dat je een echte prof bent door niet te teren op je talent ,maar door hard te werken aan álle facetten waarop je jezelf nog kunt verbeteren. Ik juich dit beleid van harte toe (al blijft mijn voetbalhart liever die jonge talenten aan het werk zien). Op de langere termijn is dit echter véél beter voor de jonge talenten, daar ben ik van overtuigd. En dan vertrouw ik maar op TH dat hij dit allemaal goed weet te managen.

2. Een fitte Siem de Jong kan met zijn ervaring, scorend vermogen, spelintelligentie en all round kwaliteiten nog best belangrijk zijn in hele specifieke situaties. Bij blessures sowieso, maar ook als het heel spannend is, b.v. als een wedstrijd op slot zit, Ajax niet voorstaat of gelijk staat en er wel gewonnen moet worden. Maar dan heeft De Jong wel een beetje wedstrijdritme nodig om die rol op zich te kúnnen nemen. Dat kan alleen in oefenwedstrijden en als wisselspeler in het eerste.
6 -3
Schwalbino
Iedereen heeft het erover dat 'de lat voor jeugdspelers hoger gelegd moet worden'. Lag die lat dan enkele seizoenen geleden te laag? Toen debuteerden spelers als De Ligt, Van De Beek, Neres, De Jong en Onana. Allemaal spelers die binnen een paar seizoenen doorgroeiden tot de sterkhouders die ze vorig seizoen waren.
2 -3
AnsB
Het basis niveau dat Ajax destijds had lag simpelweg lager dan het basisniveau dat Ajax nu heeft. Daarom moet de lat voor de jeugd ook omhoog.
2 0
waayop
El Ghazi, Riedewald, Bazoer. Die krikten het niveau van het eerste niet omhoog.
0 0
Siemmie
Punt is dat het niveau in Ajax 1 de afgelopen 2 jaar zo erg omhoog is gegaan, dat het niveau van de jeugdspelers die willen doorbreken ook omhoog moet, anders redden ze het niet (logisch). Gezien het lagere niveau van Ajax 1 enkele seizoenen geleden, was de lat voor jeugdspelers toen ook lager. Dat is toch logisch, of niet? Je moet het niveau van de jeugdspelers vergelijken met het niveau van het eerste.
2 0
Schwalbino
De topteams onder Cruijff en van Gaal lieten jonge talenten debuteren die nog geen sterkhouders waren. Dat was ook het plan onder de fluwelen revolutie namelijk dat je een mix moest hebben van jong talent en routiniers.

Dat laatste heeft iedereen als een vette, groene snotbal weggeslikt.
0 -2
AlexIbarra
Qua profiel is Siem wat we nu ff misten, een middenvelder met veel ervaring bij Ajax en rust aan de bal. Stel Donny en Martinez blesseren elkaar morgen bij een botsing op de training, dan is het fijn dat Siem evt. klaar is voor speeltijd.
Ook in zijn herstel is speeltijd in het eerste natuurlijk een belangrijke stap.

Maar ik zie Marin, Mazraoui, Eiting, Lang, Ekkelenkamp, Gravenberch, zelfs Labyad meer van waarde zijn op het middenveld dan Siem. Nu en zeker in de toekomst.
Tenzij Siem ineens een explosief stijgende lijn gaat vertonen in zijn prestaties, neem ik dus aan dat we hem niet meer dan een keer of 3 gaan zien dit seizoen.
1 -1
BillSplate
Rust heeft ie zeker aan de bal. Hij is nog slomer dan Johnny van Beukering op z'n goeie dag in de Kuip.
0 0
Spitz
Daarbij weet je ook nooit wat er zich precies achter de coulissen afspeelt. Veltman is hetzelfde verhaal. Misschien zitten er wel transfers aan te komen naar het buitenland om nog een leuke transfersom te vangen.
0 0
Hagmag
Met alle respect voor Siem, maar hij gaat voor ons geen potten meer breken. Gun een jong talent speelminuten in Ajax-1. Dat is voor hen de "kers" op de taart, daar hebben ze alles voor gelaten.
Die moeten nog veel leren en dat kan dan op die momenten als Siem heen en weer gaat lopen op het veld. Siem kan dan wel belangrijk zijn in de kleedkamer, heeft ons de 3e ster bezorgd, waar ik hem tot vandaag nog dankbaar voor ben. Maar Siem moet ook kunnen begrijpen dat hij zijn niveau niet meer aan gaat tikken. Veel respect voor Siem, was geen wereld talent maar is ozooo belangrijk geweest voor Ajax.
Ik gun hem dan ook een overweldigend afscheid.
3 0
Knalpot
Dat 'gunnen' gaat altijd een beetje kriebelen bij mij. Wellicht bij gebrek aan beter maar in het verleden werd er vaak gegund waardoor jongens als de Sa en Koppers etc. ook in Ajax 1 kwamen. Hou ze maar hongerig zodat ze nog meer uit zichzelf persen om beter te worden, de voetbalpyramide is hard zo is het nu eenmaal maar je moet geen spelers gaan belonen omdat ze al zolang hun best doen, ze moeten het verdiend en afgedwongen hebben.
0 0
Simon1
Zolang Ten Hag Siem de Jong blijft gebruiken hoeft hij zich geen bondscoach te voelen.

Maar zonder dollen, hij heeft wel gelijk. Spelers moeten er staan en het is abnormaal hoe vol het rooster is van voetballers.
2 -3
Luck76
Het valt me op dat, sinds TH coach is, er heel weinig blessures zijn. Dat was onder Frank de Boer wel anders. Zal het toch aan de intensiteit vd trainingen liggen? Ik kan me herinneren dat, toen TH net begon, de trainingen een stuk langer duurden dan de speles gewend waren.
0 -1
Lazell
Nee, denk dat TH veel intenser traint dan De Boer. Denk dat het hem in het monitoren ligt, waardoor het moment dat ze rust moeten krijgen inzichtelijk wordt. En met zo'n brede selectie kan je makkelijker een spelertje rust geven, dan de selectie van Frank.
0 0
JariHeijden
Klopt. En het uithoudingsvermogen is daarnaast groter dan onder Bosz. Dat doet ie goed.
0 0
altijdwelwat
Blij met Ten Hag als trainer , maar hoe kan je met het oog van de meester Siem de Jong brengen ?
2 -6
Markopantelic007
Liever Siem dan Dolberg met z'n klokkie
0 -2
gi0vanni
Wat druk op de jongens om het te laten zien. Anders worden ze vervangen door Siem. :d
2 0
ETM
Je hebt een meesters oog nodig om dat te kunnen zien ;)
3 0