Van der Sar lovend: 'Álvarez grote indruk gemaakt'

BartVeenstra, 11-10-2019 om 11:50, 21068 views, Sports Illustrated |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Edwin van der Sar is blij met aanwinst Edson Álvarez. De Mexicaan is goed begonnen aan zijn periode bij Ajax en in de Champions League was hij bovendien al tweemaal trefzeker.

Ook in de Verenigde Staten is het men opgevallen dat Ajax steeds vaker spelers van buiten Europa haalt. Van der Sar legt bij Sports Illustrated uit waarom de Amsterdamse club nu vooral scout in - en in de omgeving van - Zuid-Amerika. 'Zo'n vijf jaar geleden haalden we veel spelers op uit Scandinavië, vooral uit Denemarken. Daar spreken ze bijna dezelfde taal en hebben ze dezelfde achtergrond. We kregen het gevoel dat we wat anders nodig hadden en we zijn ons meer gaan richten op Zuid-Amerika.'

Zodoende wist Ajax enkele spelers uit landen als Colombia, Argentinië en Brazilië op te halen in de afgelopen jaren. 'Mexico was de volgende stap. We zochten een vervanger voor Matthijs de Ligt en kwamen bij Álvarez uit. Hij speelde eerst in de verdediging en later is hij meer op het middenveld gaan spelen. Daar speelt hij bij ons nu ook. Hij heeft al een grote indruk achtergelaten. Hij scoorde in de kwalificatie voor de Champions League, maar ook in de eerste groepswedstrijd van het hoofdtoernooi. Voor ons is hij een geweldige aanwinst en speler. En hij kan zich bij ons nog volop ontwikkelen.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ETM
@ trooop (bovenaan want er is iets aan de hand met reageer optie)


De 'eis' dat Ajax heel aantrekkelijk speelt is zeker iets dat hij erbij hoort. -waarbij aantrekkelijk enigzins samen te vatten is aan de hand van de bekende principes. En ook is het een belangrijke eis van supporters.
Bartemeu zei dat Cruijff voetbal naar 'art' had verheven. Daarmee 'licht' bracht in een donkere periode van onderdrukking. En dat is denk ik ook waar jij op doelt.
Maar ik zeg het toch bewust zo. Omdat ik wil benadrukken dat het aanvallende voetbal met flair waar Ajax aan herkent wordt een 'noodzakelijkheid' vind. Mooi omdat het steen goed is. En dus omdat het tegen de hoogste weerstand moet kunnen. Want Ajax moet daadwerkelijk de beste zijn. Andere clubs kunnen ook een periode mooi voetballen. En teams op alle niveau's (bij wijze van) kunnen mooi voetballen. Maar dat is niet genoeg om me over hen om half 3 s'nachts te laten schrijven in correspondentie met trooop..

Ik denk dat de hoge heren bij Ajax het nu onderbewust begrijpen. Zoiets. Maar tuurlijk ben ik niet vrij van zorgen. En veel kritiek op beslissingen en ontwikkelingen vind ik terecht.

Toch vind ik 16/17 en 18/19 regelrechte bewijsstukken van een koers. Hoezeer je ook kunt wijzen op enorme fouten. Kunt wijzen op in consequent beleid. Op de breekbaarheid, de dunne lijn van het succes.

Om de doelstellingen van Ajax is keihard gelachen. Financieel kon het niet, met al die simpele voetballers aan het roer kon het niet, met verouderde denkbeelden kon het niet. Met de gemiddelde leeftijd kon het niet. Met Ajax kon het niet. Met dat bedrijfsgebouw dat op een UFO lijkt kon het niet. Ajax zat al lang aan haar plafond.
Alleen de schalen doen er nog toe en zelfs die zijn vaak voor PSV.

Ajax vs Lyon. Jij en ik wisten wat we zagen. Heel veel mensen niet, maar waren wel sprakeloos. En na Ajax Man U haalde heel veel mensen opgelucht adem. Geen plan B, haha.. geen plan B. Maar wat men niet zag was dat Ajax een gat in een muur had gebeukt.
En zo zag ik ook wat anders dan veel niet-Ajacieden toen Ajax met het controle-voetbal van Frank met zn tieners door een idiote uitslag en scheidrechterlijke 'dwalingen' werd uitgeschakeld in de CL. Het voetbal en Frank zelf zaten vol kuren, maar ik zag wel Ajax. Ik zag Ajax ploeteren. Dat Frank niet de juiste trainer was werd heel duidelijk, maar ik zag wel die koers. Het was een heel ander Ajax dan het Ajax waarbij Martin Jol zn schouders ophaalde. (beetje valse symboliek en retorisch maar zet maar eens Ajax- Madrid: Jol, Frank, Ten Hag op een rij)

Uiteraard werd ook ik moedeloos toen Ajax seizoenen op rij vast hield aan een trainer op een volledig dood spoor. En dat Ajax over de Graafschap struikelde kon me gestolen worden. Gudelj & co met dat domme gif.
Ik zag het toen allemaal heel somber in.
Maar sinds Bosz geloof ik er weer in.
Al loog de bende er niet om. Het verliezen van Jonk. Zelfs het verliezen van de vage Bergkamp. De ogenschijnlijke machtsspelletjes die zeker bepalend zijn geweest bij het vertrek van Bosz...
Het gevecht dat Ajax voerde met zichzelf was wel het juiste gevecht. Het relatieve succes van El finale wel cruciaal. De financiele gevolgen boven al jaren lang beleidsmatige zuinigheid een goede voorwaarde voor groei. En boven al een bevestiging van de juiste visie. Want Ajax kan alleen financieel mee komen , als het van stenen diamanten maakt.
Het is niet zo dat ik pretendeer dat ik in 17/18 rustig op mn stoel zat. Ik heb veel gevloekt. Maar het gat dat Ajax in de muur gebeukt had ben ik wel blijven zien.
En als dan een seizoen later 2 Ajaxspelers bij de cornervlag in Turijn bij een 1-1 stand tegen elkaar zeggen dat het eigenlijk al wel gebeurd is met Ronaldo & Co dan weet je waar het de buikschuiver van Overmars vandaan komt...
0 0
trooop
'En dus omdat het tegen de hoogste weerstand moet kunnen. Want Ajax moet daadwerkelijk de beste zijn.' Dit is precies waarom ik altijd zo over ons gebrekkige positiespel zit te bauwen (om maar weer even in te zoomen). Ultiem positiespel is voor geen enkele tegenstander te bespelen. Dat is het enige middel om met mindere spelers toch de beste van allemaal te kunnen zijn.

Onder meer netto en sar begrijpen in elk geval iets waar al die leidinggevenden voor hen duidelijk geen idee van hadden. Een aardige indicatie voor inhoudelijke drijfveren en (daarmee) kwaliteiten is trouwens hoe erg figuren op belangrijke posities van de camera genieten. Netto heeft daar bv een pleurishekel aan. Dat is in de regel een heel goed teken. (Dat is eigenlijk ook een van de redenen dat ik bosz altijd nogal wantrouw.)

Dat het misging tegen de graafschap interesseerde mij inderdaad ook helemaal niets. Net wel of net niet kampioen, dat was het probleem helemaal niet. Volgens mij zei frank nadien trouwens dat hij waarschijnlijk nog een jaar gebleven was als we daar kampioen waren geworden. *Slik*

Wat zíjn we omhooggeschoten sindsdien. Ondanks al die rare beslissingen, tegenvallers, ruzies en miskopen is er heel veel goed gegaan. We zijn in een paar jaar tijd opgekrabbeld, rijk geworden, aangehaakt. In zekere zin begint de echt grote proeve van bekwaamheid eigenlijk ongeveer... nu.
0 0
ETM
Ultiem posisiespel inderdaad. Want Ajax heeft de bal. Dus Ajax heeft het initiatief. Dus Ajax is altijd een stap voor.
En als het er niet is begint de discussie over waarom het er niet is. Want dat is juist fascinerend. 'Voetbal is simpel, maar simpel voetbal is het moeilijkste dat er is'.

Rijk geworden, aangehaakt. Idd begint nu de grootste uitdaging. De voetbalindustrie is slopend, en slopender als je groter wordt. We hebben het al over enkele aspecten gehad. Jij maakte er bijv een goed punt over toen je het had over mentale aspecten. Ajax draait op volle toeren om commercieel te groeien en het momentum uit te buiten. Dan hoop ik dat Ajax wel heel goed weet wie Ajax is.

Ziet hoe historische giganten onder de virussen zitten. (ook daar hebben we het over gehad). AC Milan (onze grote vrienden uit de jaren 90) , Manchester United (rijkste club van de wereld). Real Madrid (meest succesvolle club ooit) En zelfs Barcelona.
Het huidige Manchester City is zelfs een regelrecht product van het moderne voetbal. Juist clubs met een grootse historie en een sterke identiteit hebben het meeste te verliezen. Maar tevens het vermogen juist veel meer dan poen te zijn.

Het veelbelovende aan Overmars is idd dat hij altijd hakkelt en eigenlijk niet uit zn woorden komt. :) De spaarzame interviews met hem vind ik dan ook altijd zeer leuk. Hij wordt meestal afgemaakt om wat hij zegt. Maar ik pik er juist vaak veel positiefs uit. Ook al zegt hij ook soms hele rare dingen.
Het 'gelikte' aan Bosz is idd wat afstotelijk. Toch had hij qua presentatie mijn zege toen zijn eerste interview over aanstelling bij Ajax ging via het youtube kanaal van zn nichtje :)
0 0
trooop
'Ajax draait op volle toeren om commercieel te groeien en het momentum uit te buiten. Dan hoop ik dat Ajax wel heel goed weet wie Ajax is.' Dit inderdaad. Het was al zo aardig de laatste jaren, maar er breken nog boeiender tijden aan. Ook daarom is het van eminent belang met de nadruk op welk type spel ten hag dit jaar de CL binnenhaalt. Wordt het meer druk absorberen of toch meer druk uitoefenen? Het antwoord zou maar zo de toon kunnen gaan zetten voor de komende jaren.
0 0
ETM
Als Ajax de CL binnen haalt dan zal het een mix zijn geweest, want op een andere manier gaat dat niet gebeuren ;)
0 0
Woodenshoe1
Dat valt wel mee Edwin...
0 0
Ginoajax1
Ik vind het knap wat Martinez en Alvarez doen. Je komt zo maar even van het een op het ander moment in een ander werelddeel terecht. Een andere taal, verwachtingspatroon wat hoog is.
Alvarez die eigenlijk als cv is aangetrokken. Het toch heel behoorlijk doet. Er zit nog genoeg rek in.
Ik vind het knap.
6 -1
Sterspeler
Het werd hier laatst geanalyseerd, maar het verbaast mij vooral hoe goed Alvarez is zonder bal op het middenveld. En dan bedoel ik niet het afpakken, maar echt de looplijnen en voor de goal komen. Het is niet de ideale 6 maar hij vult het vooralsnog ok in.

Martinez vind ik echt waanzinnig. Had niet gedacht dat we na Frenkie een speler zou krijgen die het zo moeiteloos op zijn eigen manier kon invullen.
0 -1
TheTruth
Die Zuid-Amerikanen hebben een veel betere mentaliteit dan die Scandinaviërs. Het was echt slappe hap met die jongens.
4 -1
Catenaccio
Indruk? Zorg maar dat je Sandro Tonali van Brescia inlijft. Past perfect in systeem met een dubbele 6!
Beetje stijl a la Frenkie
1 -3
FrankBeton
Wie?
1 0
Cupmetgroteoren
Van der Sar moet gewoon de namen Cruijff, jeugdopleiding, Ajax-filosofie en nog wat namen droppen zoals Van Basten, Bergkamp, Davids, Zlatan, Suarez, De Jong en de ligt. De marketingafdeling van Ajax weet precies hoe het in elkaar zit tegenwoordig. Het gaat allemaal om de klicks, en mensen zijn dom. Ze klikken op zaken die hen onder de neus geschoven wordt, zoals op Youtube. Er zijn jaren geleden sponsorcontracten gesloten gebaseerd op het 'oude reclamemodel' van reclameborden langs het veld etc. Is totaal niet meer representatief voor anno nu, met social media etc.
2 -3
Schip
Martinez is grote indruk aan het maken. Alvarez doet het redelijk. Is alleen geen centrale middenvelder. Hooguit ipv Martinez en niet naast Martinez.
4 -1
Radikaal
Sar praat hier voor Amerikaanse voetballiefhebbers. Zeer veel daarvan hebben Mexicaanse roots en kennen Alvarez veel beter dan Martinez.
Dus praat Sar over Alvarez.
Staat helemaal los van Martinez of Tadic of zo.
7 -1
Vlieske
Martinez is ook geen middenvelder.
2 -9
Web
Wat is hij wel? Gewoon een hele negatieve opmerking
Het is een hele goede middenvelder, die zich enorm snel aangepast heeft aan het Ajax spel, wat hij nog nooit gespeeld heeft.
Bijzonder knap zelfs, en dan zal er best eens een mindere wedstrijd tussen zitten, maar dat is menselijk, dat doen de andere spelers ook
3 0
pinballmagic
Volgens mij kan hij ook in de spits voetballen
En als het moet gaat hij gewoon keepen
Geweldige aankoop
8 0
Web
Zeker goede aankoop, en ook nog eens voor een klein bedrag
3 0
Henkjanklaas
Reageerders: vergeet niet dat vdSar op TV
vanuit zijn rol gewoon een mooi marketing- verkoop verhaal stond af te steken. Dus met een flinke korrel zout nemen, zou ik zeggen
4 -1
Cupmetgroteoren
Ja natuurlijk, en daar is niks mis mee. Van der Sar z'n rol is Ajax aanprijzen. Hij weet heus wel hoe de boel in elkaar steekt, namelijk dat Alvarez het redelijk heeft gedaan maar niet meer dan dat. Men is daar bezig met verkooppraatjes en zo hoort het.
2 0
Aad82
I.i.g. meer indruk dan die Roemeen die nota bene jarenlang heeft kunnen wennen in de Belgische competitie.
2 -3
Sampaoli
Jouw obsessie met Marin intrigeert me. Waarom ben je zo met hem bezig? Ik ben de eerste die toegeeft dat hij tegenvalt. Als 23-jarige moet hij meer toevoegen, omdat er minder rek in zal zitten dan in een tiener.

Hij was bij Standaard razend populair en speelde daar ook beduidend beter. Is de aankoop dan dermate vreemd? Nee. Ook jij, ondanks de waas voor ogen wegens agressie jegens Marin, kan niet ontkennen dat Marin bij Luik een ander spel liet zien. Of dat genoeg is voor Ajax, is de vraag. Wat voor mij geen vraag is, is of hij langer de tijd moet krijgen voordat ''supporters'' als jij hem op alle mogelijke manieren de grond in boren.
2 -2
ajaxdordtt
Aad is vroeger misbruikt door een groepje Roemenen.
4 -4
Aad82
Gewoon verkopen die jongen in de winter.
1 0
Radikaal
Ik weet niet wat er voor Aad82 geboden wordt.
Oh wacht, sorry.
0 -1
Sampaoli
Dat sommige hier niet snappen dat dit een commercieel praatje is van VD Sar is toch wel bijzonder. Hij wilt Ajax verkopen in Amerika, dan is een negatieve noot niet aan de orde.
0 0
nicholas87
Overdrijven is ook een vak Edwin. Een mexicaan halen is voor zowel de mexicaanse als amerikaanse markt erg interessant, maar Alvarez is wel een simpele huis tuin en keuken VERDEDIGER, e zeker geen Ajax middenvelder. Het past veel meer bij ajax om een eigen kweek speler daar neer te zetten, denk aan Gravenberch
8 -7
AFCAjax
Heb niet het idee dat we hem centraal in de verdediging moeten willen hebben, daar staan Veltman en Schuurs toch beduidend hoger in de pikorde wat mij betreft.
Komt een beetje over als houten klaas die zich gemakkelijk uit laat spelen als verdediger.
4 -2
geDaante
Vraag me af of veel spelers ook niet gewoon gehaald worden vanwege hun nationaliteit, om daar voet aan de grond te krijgen en de fanbase te vergroten. Dat zou een hoop miskopen kunnen verklaren.

Doe maar een Mexicaantje... zoiets.
8 -10
Schwalbino
'een hoop miskopen kunnen verklaren'

Slimme manier om de discussie te framen.
2 -1
RuffRhythim
Als je om die reden mogelijke miskopen gaat verklaren zit er iets compleet fout in de denkwijze hoor.
3 -1
geDaante
Dat denk ik dan ook, en dat moet ook wel, aangezien er absurde aankopen zijn gedaan. Ook heel opportunistische.
0 -1
DrD3k
Als je het filmpje kijkt kun je dat er goed uit opmaken.
"Doe maar een Mexicaantje" moet je wel met een korreltje zout nemen.
Sar trekt dus wel bij Marc aan de jas met deze stelling en ziet Ajax financieel graag groeien.
Fanbase vergroten en zoals hij zei "telling the Ajax-story to a broader audience" en "Mexico was the next step after Colombia, Argentina, Brazil and The States" of "me as ceo want Dest to choose for the USA cuz of financial perspective and Marc want him to choose for Holland cuz of traveling time etc".

Edwin, Marc en Menno doen samen hele goede zaken en maken Ajax wereldwijd bekend.
ESPN is een meesterzet en een logisch gevolg van de nieuwe strategie die toch vóóral geweldig uitpakt.
Enkele "miskoopjes" daar gelaten.
2 0
ETM
Ja en nu ook nog verklaren waarom Ajax Onana, Frenkie, Blind, Neres, Tagliafico, Tadic haalde, en waarom Ajax er weer wereldwijd op staat als een aanvallende hartenveroverende ploeg die spot met de Europese wetten van het grote geld.

Dan zijn we er uit :)
5 0
geDaante
Jeugdaankopen zijn veelal beter gebleken, en eigen jeugd ook. Daar is het succes vooral aan te danken, aan Frenkie, De Ligt, Onana, Mazraoui, Van de Beek, etc.

Tadic kwam door connecties met Schreuder, en aangedragen door Schreuder. Blind Senior zit in de RvC. Beide spelers zaten ook een beetje op een dood spoor, wilden prijzen winnen en graag naar Ajax. Dan hoef je alleen maar genoeg te bieden, en dat is nogal gedaan.

Ik zie in dat alles weinig credits voor Overmars of Van der Sar weggelegd. Overmars is met vooral Ten Hag bezig met aankopen. Dat verklaart ook Labyad, Promes en Marin (die ze samen hebben gespot tegen Standard).

Er zaten rake treffers tussen via Veldmate, maar het verschil met de flops is dusdanig, overdreven groot, waarbij veel flops in niks Ajax-type spelers zijn, dat je kan spreken van ordinair gokwerk.

Jeugd krijgt ook minder de kans. Ze krijgen de kans niet maar moeten deze verdienen. Daar zit je dan als Lang. Een heel seizoen uitblinken bij Jong Ajax en in de voorbereiding, en Marin. Promes en Siem de Jong(!) mogen steeds opdraven.
2 -1
ETM
Ben het eens dat Lang moet geholpen worden door te breken. Heb ik ook veel vertrouwen in. En ik heb bij beslissingen van alle actoren binnen Ajax mijn bedenkingen. Dat Ajax echter juist na het succes spelers aantrekt is wel meer dan logisch. Martinez is weer mooi gevonden. Bij Promes grote twijfels, maar verrast me enigizins in positieve zin.

Waarom het enorme succes vorig seizoen? Een samenkomst van factoren. Het gaat om samenstelling. En om voetbal-geest. (iets dat bij veel topclubs anno 2019 ontbreekt) Dat heeft geleid tot het succes.
En jeugd-aankopen zijn ook aankopen, he. En Blind, Tagliafico, Tadic en Ziyech waren ook sleutelspelers. (niet zo'n beetje) En Schreuder en Ten Hag werden ook gekocht. En Veltmate ook. Even als Bosz, waar veel is begonnen-vergis je niet in de impact van het succes van dat Ajax.

Of je Overmars nu credits wil geven of niet. Hij was verantwoordelijk.

Dus kijk eens wat meer om je heen.
Wat Ajax heeft geflikt is heel erg bijzonder!

Maar ik ken deze blik inmiddels. Ajax had vooral veel geluk vorig seizoen. Want Ajax speelde niet zoals JA onder Jonk. (gechargeerd)
In werkelijkheid speelde Ajax met uniek aanvallend voetbal een trits grootmachten op een hoopje. Maar dat heb je niet helemaalzo willen zien. Die waren immers allemaal uit vorm ;)
En ook de FR en Jonk mag je er gewoon bijpakken hoor: heeft allemaal mede geleid tot dit succes. Cruijff, de revolutie en alle ruzies, ook. Ajax heeft in vuur en vlam gestaan om Ajax te zijn.

Er zijn miskopen ja. En er zijn er een paar waarbij het ook moeilijk te begrijpen is dat ze zijn aangetrokken. En dit geld voor ieder Ajax, maar ook voor iedere voetbalclub uit de geschiedenis. En qua Ajax-type spelers ben je gewoon structureel te kort door de bocht. Martinez is geen ordinair gokwerk. Als wel, dan heeft Ajax bijzonder goede gokkers. Wat is er trouwens mis met jeugd die het wint van aankopen?

Je kunt je zeker afvragen of Alvarez de juiste speler is daar. De man die als vervanger voor Mathijs gehaald werd, nooit was het de bedoeling geweest dat hij op het middenveld zou komen te spelen.
Tegen Valencia verzoop hij. Vooral positioneel. Maar voetballend had hij het ook zwaar. Geen verrassing. Dest had het ook heel moeilijk. En niet door Alvarez in het bijzonder. Heck, Ajax had het heel moeilijk, tegen veruit de best voetballende ploeg die Ajax tot nog toe heeft getroffen.

Alvarez deed het voor Valencia beter dan de alternatieven. Dus geheel out of the blue was hem opstellen niet. Donny is altijd een overweging geweest en inmiddels ook geprobeerd. Een pittige afweging, als je ziet naar welk niveau hij inmiddels als 10 is gegroeid. Heb je die 3-0 tegen Valencia gezien?
Donny naast Martinez was vervolgens een matige proef. Donny speelde alsnog nauwelijks als 6 en zelfs nauwelijks als 8. Maar het kon. Resultaat heeft er niet onder geleden zegmaar. Tegen Ado was niet veel soeps maar voldoende. Persoonlijk denk ik dat het puzzelstukje naast Martinez zich nog gaat aandienen, niet Donny en ook niet Alvarez..

Kritiek op aankopen? Ieder seizoen wel weer. Ja heb ik ook. De komst van Labyad, Siem de Jong en Maggalan (met terugwerkende kracht) als recente voorbeelden.
Heb ik geen kritiek op selectiebeleid en keuzes Ten Hag? Jawel hoor. Ik zie niet hoe Marin zou moeten passen in de speelwijze van dit Ajax. Ik zie niet waarom je Siem de Jong erbij zou moeten halen. Ik vrees dat Neres weer te veel op de bank komt. Ik zie niet waarom je Promes als 10 zou moeten gebruiken, en dan Tadic niet, als je toch al met een andere spits gaat spelen. Ik maak me zorgen over het middenveld, en het opportunisme dat er in sluipt met daarin het verlengde van te veel verticaal en te veel lang.. En het is een zorg dat de balans tussen potentie en kwaliteit opstellen verloren gaat.. en zo kan ik nog wel effe doorgaan...

Had ik eerder geen kritiek op de directie? Jawel hoor. Zwaar teleurgesteld over vertrek Bosz. Had vorig seizoen geen kritiek op Ten Hag? Jawel, ook vaak.

Maar stap es naar buiten. En kijk eens waar Ajax nu echt staat. Voordat je het weet heb je het gemist..(je bent het eigenlijk al aan het missen)

En als DAT nu je voornaamste zorg zou zijn, dat het dus gauw weer voorbij zal zijn, dan zou ik je de hand schudden. :)
0 0
trooop
Als ook jij zorgen hebt dat het gauw weer voorbij zal zijn, beaam je in zekere zin impliciet wat gedaante steeds zegt. Namelijk dat dit succes niet stoelt op een diepliggende visie, niet gebouwd is op een grondig fundament. Waar zou je anders zo bezorgd over zijn?
Zo bezien: staat Ajax eigenlijk wel 'echt' waar het nu staat?

Uiteraard hebben we het magnifiek gedaan. Maar we hebben óók gewoon ons portie geluk gehad. Die twee dingen kunnen heel gewoon naast elkaar bestaan. Successen moet je vieren, maar zodra je gaat beschouwen moet je er ook doorheen kunnen kijken. Als andere ploegen om welke reden dan ook niet of minder thuis geven, dan kun je maar zo omhoogvallen. Zo gaat dat in voetbal. Al helemaal als je op hetzelfde moment zelf ook al een sprong had ingezet.

Niet ter vergelijking maar ter verduidelijking: leicester won de premier league, omdat ze de beste waren van allemaal. Wereldprestatie! Ongekend! Historisch!
Maar hoe goed was 'de beste' dat jaar eigenlijk?

Vorig jaar was fantastisch, uiteindelijk heb ik heb me suf genoten. Gedaante ook heus, of misschien ook wel niet; dat is dan mooi kut voor 'm. Maar ons uiteindelijke niveau wordt wel degelijk overdreven, opgestuwd door de begrijpelijke en vanuit zeker oogpunt ook terechte hype van voetballiefhebbers wereldwijd. De massa kijkt per definitie onkritisch, ziet het mythische doch 'nietige' Ajax met schitterende aanvallen de halve finale CL bereiken en concludeert: 'Wereldprestatie! Ongekend! Historisch!'
Ik (daarentegen ;) ) ben er diep van overtuigd dat ons spel over de hele linie nog véél beter kan.
0 0
ETM
Edit!
0 0
ETM
Het huidige succes is zeker wel diep geworteld en komt voort uit een gecultiveerde obsessie. Het komt voort uit een conservatief zelfbeeld.
Dat is de stiekeme kracht van wat Cruijff bereikt heeft met voetballers aan het roer. Voetballers die zelf het Ajax geweest zijn dat Ajax streeft te zijn. Mismanagement is ook een gevolg. We kijken niet naar het gevolg van een prima uitgevoerd plan Cruijff, maar wel naar een gevolg van plan Cruijff. En van Cruijff zelf :)

Visie, ja er is wel visie. Bij Ajax moet namelijk van alles. De beste jeugd, moet. Doorstroom, moet. Winnen moet. Europa in, moet. Van Bayern kunnen winnen, moet. Grootste talenten etaleren en verkopen, moet. In de toetsing zit de visie. En daar liggen ook de problemen.

Maar Ajax moet ook wel. Andere grootmachten in het moderne voetbal domineren jaren omdat ze jaren lang de beste spelers kunnen betalen. Zo simpel is het. En zo is het voor Ajax nooit. Op CL niveau is Ajax compleet kansloos als het 'gewoon' gaat voetballen. Is Ajax nooit goed genoeg. Het beste van Nederland zijn, is nooit goed genoeg.
En daar waar de eredivisie alleen maar kleiner en jonger werd, werd het mannen-voetbal in Europa steeds vaker als een uitsmijter aan de deur. "Jullie de bal, wij de doelpunten". Schouderklopje, even goede vrienden. En dan zal de trainer er hier en daar er een zootje van hebben gemaakt. Een verkeerde aankoop. Een tenonrechte genegeerd talent. Allebei. We kunnnen op alles specifiek ingaan.
De realiteit is, we waren daar en nu zijn we hier. En het zijn de drijfveren van Ajax waarom ik Ajacied ben. Niet om het behalen van schalen. En zelfs niet om vermaakt te worden door leuk voetbal.
Dat ik een met de paplepel ingegoten Amsterdammer ben speelt vast ook een beetje een rol ;)

Maar het is niet allemaal gegaan zoals de bedoeling was. Natuurlijk niet. Veel dat bijgedragen heeft aan de wederopstanding van Ajax was niet zo bedoeld. Dan begin ik voor t gemak wel bij de FR. Jaren lang voetbal waarbij supporters nauwelijks konden genieten wel of niet met een kampioenschap. Het was de bedoeling niet. Maar ook dat Ajax moest van alles. Met een in alle lagen gedoogd Ajax-icoon aan het roer 'domineren'. Tussen neus en lippen door werd City nog uit Europa geflikkerd.
Een Bosz die met met veel al sensationeel voetbal de EL finale haalt waardoor je een onopgemerkte Colombiaan voor 40miljoen verkoopt... Met die transfervrije NEC-er op 6. Het was niet de bedoeling. Wel dat je jong scout, en doorverkoopt na succes. De beruchte mix tussen jeugd en ervaring. Tot aan misschien Blind lukte er niks, maar die mix kwam door doorselecteren. Bosz droeg een mantel met een Cruijff-portret. Daarom werd hij de trainer van Ajax. Dat klinkt 'dun'. Maar toeval is het niet. En die 40mijoen van Sanchez was er niet als Viergever niet doorjaagt bij Schalke uit.

Ajax is ook een luchtbel, een fatamorgana. En hierin schuilt weldegelijk het vermogen weer naar boven te drijven, in Europa. En naar boven drijven, dat is zojuist gebeurd.
Ajax is een enorm groeiend bedrijf, en onderdeel van een snoeihard bedrijfsleven. Op de internationale markt is Ajax hooguit een charmeur. Een handige vogel met een knap gezicht, afkomstig uit de 9de (?) competitie van Europa. 'Oh en btw volgend jaar spelen we wel met een ander team'. Maar hee 'wij zijn Ajax, wij zijn de beste'.

Maar ziet nu de nieuwe financiele situatie van Ajax. Vanuit een Ajax dat oogst. Een Ajax dat wil behoren tot de elite van Europa deels vanuit geslagen positie. Van waar Ajax nu staat kan het heel veel kanten op. En Cruijff zal niet weer met de deur in huis vallen.
Imo betreed Ajax nu een gebied waar het nooit eerder geweest is.. Maar als ik nu geen goede moed heb, wanneer dan ooit wel?

Verder denk ik niet dat Ajax het beste voetbal ooit speelde. En idd dat het beter kan. Vind ik de hype mooi en terecht. Maar heeft t weinig invloed op mijn eigen beschouwing en gekoppelde standpunten. 

En ik kan me niet voorstellen dat geDaante genoten heeft denkend aan hetgeen hij er ook altijdens over postte. Dat hoeft ook niet en ik ga niet veranderen. Ik gooi alleen wat sneeuwballen naar m zeg maar, en dan vooral naar de bekende manier waarop hij zijn mening onderbouwd, en naar het perspectief dat hij verkiest ;)

En ik denk dat we geDaante beter erbuiten kunnen laten. Ik vind zijn zorgen vaak terecht, maar zijn analyse vaak onjuist.
Met jouw heb ik andere discussies te voeren :)
0 0
trooop
Kijk, hier word ik nog eens vrolijk van. Een ware remontada van het door de tijd uitgeholde begrip 'echte Ajacied'. Ik had het niet beter kunnen verwoorden. Iedereen mag natuurlijk z'n eigen ideeën (of ideeloosheid) erop nahouden, maar er bestaat wel degelijk zoiets als een hoger begrip van de dingen. Ajacied ben je vanwege de uitgangspunten. Die zijn zo vrijmoedig, zo brutaal, zo groots ook, dat ze het voetbalveld ontstijgen. Je weet ongetwijfeld van de culturele invloed die de stijl van cruijff heeft gehad op het zelfbeeld van de catalanen. Zelf noemen ze het misschien anders, maar in feite zijn zij allemaal een beetje Ajacied geworden.

Sta me toe om jouw definitie toch op één punt aan te scherpen. Je zegt: ik ben zelfs geen Ajacied om vermaakt te worden door leuk voetbal. Mee eens, maar: wél omdat mooi voetbal het uitgangspunt is. Dat het niet lukt; alla. Niet erg. Maar het moet wel de bedóeling zijn. Het is wat mij betreft enige wat mist in die prachtige opsomming waaruit je tweede alinea bestaat. 'Mooi voetballen moet.' Het hoort onlosmakelijk bij de rest. Het is bovendien cruijff's bedoeling van het spel. Het is de noodzakelijke toevoeging van lichtheid aan het bestaan.

Op welk niveau deze waarden in de praktijk worden gebracht hangt eigenlijk maar van één ding af: het begrip en de klasse van de mensen die aan de touwtjes trekken. Hoe goed snappen ze het écht, hoe diep voelen ze het na, en hoe capabel zijn ze om dat begrip om te zetten in beleid?

Jarenlang zijn we overgeleverd geweest aan een stelletje ijdele halvegaren. Zo bezien mogen we onszelf inderdaad -jij betoogt in zeker opzicht eigenlijk nooit anders- in de handjes knijpen met een aantal van de mensen die nu op sleutelposities zitten.
0 0
ETM
Reactie staat bovenaan
0 0
Radikaal
Nu kleur je het een beetje.
Onana, Frenkie zijn heel jong gehaald maar allebei op het moment dat de generatie Nouri naar Jong ging. Daar werd al heel lang op ingezet, op die gouden generatie. Je zegt dan ook nog "etc." maar dan is je lijstje ook wel zo'n beetje af eigenlijk. Kluivertje? Wie verder nog?

Dat Tadic kwam en gehaald kon worden was het resultaat van jarenlang "geldpakhuis" van Overmars. Blind net zo. Beide top uitgepakt. Bovendien krijgt Overmars credits niet voor de aankopen, maar voor het vasthouden. Dat Ziyech bleef na het ongeluk met Nouri, en toen nog een keer bleef, en toen weer niet wegging, ook daarvoor heeft Marc deels de voorwaarden gecreeerd. Afgelopen zomer is het een klein wonder dat niet meer spelers weggingen, al was het jammer dat Schöne kennelijk opnieuw onderschat werd, die missen we nu echt wel.

Dus moet iemand die plek opvullen en blijkbaar is Gravenbergh er nog niet klaar voor, valt Marin tegen en moet Alvarez er staan, de minst slechte van de opties.

Jeugd minder de kans, ja en dat wordt erger als Ajax de komende 2 seizoenen, in afwachting van de lichting Unuvar, "om het niveau hoog te houden" een zootje aankopen gaat doen. Daarin ben ik het eens. Maar dan moet je ook accepteren dat volgend jaar gewoon minder wordt en het weer eventjes gaat duren.
2 0
DrD3k
Onana: Sar en L'ami zagen zijn enorme tallent.
Frenkie: Iedereen zag zijn enorme talent.
Blind: Beschikbaar en enorme stunt.
Neres: Braziliaan en enorm Talent
Tagliafico: Argentijn en een zekere gok
Tadic: Ajax hart, beschikbaar, stunt, zekerheidje en vervanger voor Kluivert.

Omdat mensen over heel de wereld Ajax kennen en extra interesse hebben omdat er een landgenoot speelt.
0 0
geDaante
Haha, het is me wat, je moet wat zeggen en jezelf en de speler verkopen, hoop dat dat het is wat er achter steekt.

Bakt er weinig van op het middenveld, en is verdedigend ook kwetsbaar.
3 -6
Schwalbino
En jij hebt er verstand van zeg je steeds? Kom op man, je wordt enkel door rancune gedreven en niet door verstand van voetbal. Overal geef je een negatieve draai aan omdat Ajax niet jouw ideeen volgt.
0 -1
geDaante
Ajax volgt Cruijffs ideeën niet, en dat stoort mij inderdaad, dat maakt mij pissig. Mensen die anderen in de rug steken. laten vallen en de macht grijpen uit eigengewin, ego en eigenbelang, moet ik niks van hebben, zeker niet als ze er dan ook weinig van bakken en alles wat Cruijff graag met Ajax wilde, haaks daarop aanpakken en neerzetten.

En het is gewoon veelal negatief, het aankoopbeleid, het jeugdbeleid (krijgen veel minder kansen en speelminuten, Siem de Jong heeft gewoon voorrang), de nieuwe organisatiestructuur met een almachtige TD die werkelijk over alles gaat (stel voor dat er een nog slechtere dan Overmars komt). Een passant (trainer Ajax 1) die even de visie bepaalt van de club, en samen met de TD heel veel inspraak in aankopen heeft.
0 0
FreddyAX
Je draait alles de negatieve kant op door overal meteen een negatieve kwalificatie aan te geven, zo kun je uit alle goeds altijd nog wel iets slechts maken.

Het aankoopbeleid is negatief maar waarom vermeld je niet,ik zie dat er wel degelijk een selectie plaatsvindt en dat de zwakke broeders alsnog doorverkocht worden, dat lijkt me niet verkeerd.

Het jeugdbeleid is niet goed want de jeugd krijgt minder kansen en dan vergeet je Dest bijvoorbeeld en kom je aan met Siem die bij elkaar nog geen 30 minuten is ingevallen.Ook zie je dat Ajax het aandurft om getalenteerde spelers in een vroeger stadium aan te kopen om ze eerst in Jong Ajax te laten settelen.

De nieuwe organisatie structuur(van de laatste jaren ) is ingezet omdat het experiment met een Technisch Hart volledig vastliep .
De redenen daarvan zijn talloos maar er bleek gewoon geen inhoudelijk gemeenschappelijke visie te bestaan en er was sprake van een zeer slechte onderlinge communicatie,de meningen over het hoe en wat verschillen.

Je vindt dat de trainer niet mee mag kijken in het aankoopbeleid (wat heel onverstandig zou zijn daar het rechtstreeks met zijn vak te maken heeft) want hij is een passant.
Welnu dat is een trainer altijd, en dat zijn spelers ook ,zelfs technisch directeuren gaan ooit weer weg dus lijkt me dat geen argument.

Ook dat zwaaien met de kreet "visie van Cruijff" is geen argument; Johan was geen goede beleidsmaker en er zaten, weliswaar idealistische, maar weinig pragmatische kanten aan zijn plannen.
Op hoofdlijnen zijn er veel onderdelen van zijn visie meegenomen in de huidige structuur, andere bleken niet te werken.

Ik heb bewondering voor Cruijff en voor zijn frisse alternatieve kijk op zaken maar ook een plan gemaakt door Cruijff is nooit een doel maar een middel.
0 0
FerdiZ
een betere dan overmars is er niet..
en de trainer bepaalt niet alles
0 0
Radie125
Het gaat nu zo slecht met Ajax ja Cruijff zou het anders doen. man schei uit we leven nu en niet meer in de jaren 80 90 vorige eeuw
0 0
RusselWestbrook
Van dittum.
0 0
ajaxdordtt
Grote indruk? Huh?
3 -3
Hagmag
Peptalk van onze presess.
Moet zich hier niet aan wagen.
Hij schrijft het zelf: Is gehaald als vervanger voor de De Ligt.
Heeft nog nooit of amper centraal in de verdediging gespeeld.
El Machine is GEEN middenvelder die in de CL Ajax overeind gaat houden.
Eredivisie is een ander niveau.
Als ik een loodgieter nodig heb voor een klus bel ik ook niet de timmerman.
4 -2
Cupmetgroteoren
Hij is in Noord-Amerika bezig met een verkooppraatje, dus ja, hij moet zich daar wel aan wagen. Stel je voor dat je op deze manier een product aanprijst: ja, het product vertoont allerlei gebreken, maar het is wel goed hoor, je moet het kopen. Van der Sar is sluw genoeg om alles daar mooier te maken dan het is.
0 0
davidgravemaker
Waar heb jij het over? Speelde voor Mexico voornamelijk CV, evenals voor América.
0 0
Ferd
maar Alvarez is gewoon een hele handige klusjesman, die zowel kan timmeren als solderen.
3 -1
Plein19
Ik voorzie de bank voor hem. Vaak niet nodig op het middenveld. En De verdediging staat goed.
4 -4
Ajaxadept
Na een paar wedstrijden kan jij die beoordeling al maken...!
2 -2
DrD3k
Ik zie op dit moment gewoon graag Donny op 8 en Promes op 10 en CV is Blind/Veltman

Dus om je vraag te beantwoorden. Ja! ;)
3 -2
Illegaal
Ja ik vind hem ook goed, als verdediger weet ik het niet maar als middenvelder doet hij het heel goed in de korte tijd dat hij hier is
4 -5
Joseph
Vind ik wat overdreven, op dit moment doet Martnez het heel goed op het middenveld, Alvarez komt mee, maar ik weet zeker dat als je Eiting op die plek naast Martinez zet, het ook goed gaat, voetballend beter. Beste optie blijft echter Donny.
1 -1
GvanAchteren
Nee hoor. Het ging helemaal niet ruk tegen Ado. Donny svp niet meer op 6 of 8, hij hoort echt op 10
0 0
geDaante
Nergens op gebaseerd, zelfs tegen ploegen die nauwelijks drukzetten maakt ie al verkeerde keuzes, is het veelal breed en terug door zijn moeizame motoriek en draaicirkel. Brengt Dest zo vaak in de problemen door de verkeerde kant op te draaien, de oplossing centraal niet te zien of niet de skills heeft daar naar te handelen.

Heeft tijd en ruimte nodig, als een tegenstander eens druk gaat zetten voor de verandering, valt ie meteen keihard door de mand. Martinez doet het goed, maar zou de enige 6 moeten zijn. Samen met Alvarez is het opbouwend en voetballend veel te matig, en valt het team mede door de zeer diepe 10 uiteen in twee delen.
3 -3
DrD3k
Mee eens.
Net als Oranje gister met de Roon ook geen gezicht is.
Ze kunnen wel ballen, maar wel in de juiste wedstrijd. Alvarèz is nog jong, maar op dit moment veel meer vertrouwen in Schuurs achterin dan hem. Donny op 8 promes op 10 en laat Alvarèz maar even "wennen".
2 -3
DeWijsneus
Jup, helemaal eens.
2 -2
AFCAMM
Edwin is vanaf 12:20 ongeveer te zien.
Zijn goed bezig wat de marketing betreft.
1 0
geDaante
Maketing en commercieel gezien wel, technisch slaat het alleen helemaal nergens op helaas. Ten Hag doet daar helaas ook aan mee. Alvarez als middenvelder bijvoorbeeld, Promes als 10... Siem de Jong als vaste invaller voor het middenveld ineens weer, na jaren afgeschreven te zijn. Waarom geen jeugd?!
1 -2
Sterspeler
Het "probleem" is echter dan Promes een kneiterhoog rendement heeft en helemaal los is sinds hij op 10 speelt. Donny kan ook een linie naar achter en Promes niet. Anders had ETH dat allang gedaan.
0 0
Knalpot
Tja wie wat presteert heeft recht van spreken, hollandse mopperkontjes die het allemaal beter denken te weten moeten gewoon lekker hun mondjes houden.
2 -1
geDaante
Je weet wel dat ik zeker in deze gelijk heb, maar je hebt onderhand zo'n ergernis naar mij toe dat je het niet meer toe kan geven. Dat begrijp ik wel, maar je kan je afvragen of ik zit te mopperen om het mopperen. Dat vind ik zelf van niet. Ik onderbouw mijn (toegegeven) vele kritiek.
0 0
Sterspeler
Nou Marc. Hij doet het ok en hij scoort. Dat is fijn. Maar als er iemand indruk maakt is het Martinez.
0 -2
MichelBoerebach
Het is niet Marc, maar Edwin die hier geinterviewd werd...(-;
6 0
Sterspeler
Verkeerd gelezen. Ook hallo!
0 0