Blind wil ver vooruit verdedigen: 'Kwestie van goed opstellen'

BartVeenstra, 20-09-2019 om 15:55, 7900 views, FOX Sports |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Daley Blind vindt dat de verdediging van Ajax best met veel ruimte in de rug kan spelen. De Amsterdammers krijgen weleens kansen tegen vanuit de counter, maar volgens Blind is dat op te lossen. 'Het is een kwestie van goed opgesteld staan', zegt hij in een interview met FOX Sports.

Veel tegenstanders van Ajax spelen vaak op de counter en dat doen zij vaak met snelle aanvallers. Ook PSV zal zondag met haar snelle aanvallers proberen Ajax pijn te doen. Toch zullen de verdedigers van Ajax willen verdedigen op de middenlijn, met veel ruimte in de rug. 'Het is bij ons vooral zaak van het hele elftal. Als wij goed staan en de druk erop houden, kunnen wij als achterhoede doorschuiven. Tegen sc Heerenveen deden wij dat niet en dan zij wij, maar heel veel andere verdedigers ook, kwetsbaar met ruimte in de rug.'

Wanneer de middenvelders van de tegenstanders te veel ruimte krijgen, kunnen steekpasses gegeven worden, zo weet Blind. 'Als je goed aansluit en die ruimtes niet weggeeft, kun je hoog staan en doordekken. Dan is het voor de tegenstander heel lastig om een dieptebal te geven. Dat deden we tegen Lille een stuk beter.'

Ook tegen PSV - dat behoorlijk wat rappe aanvallers heeft - zal Ajax waakzaam moeten zijn. 'Maar als je goed staat, hoeft dat geen probleem te zijn. Het is een kwestie van het elftal goed opstellen en zelf goed opgesteld zijn.'

Favoriete positie

Blind wordt tijdens het interview ook gevraagd naar zijn favoriete positie. Hij vertelt dat hij centraal achterin leiding kan geven en ballen tussen de linies kan geven, terwijl hij als linksback juist weer veel kan opkomen. 'Het maakt mij niet uit. Ik vind het leuk dat ik multifunctioneel ben en dat ik op meerdere posities uit de voeten kan.'

Dat Blind nu weer centraal achterin staat bij Ajax komt van de kant van trainer Erik ten Hag. 'Onderling (met de spelers, red.) heb je het er wel met elkaar over. Samen met de trainer heb ik individueel gesproken en zo kom je tot een conclusie.'

Wat ook opvalt, is dat Blind een stuk agressiever lijkt te spelen dan voorheen. Hij geeft toe dat hij inderdaad meedogenlozer wilde zijn. 'Voor mezelf wilde ik agressie toevoegen aan mijn spel. Eerder zocht ik vaak de mooie oplossing', aldus Blind, die in Engeland nieuwe ervaringen opdeed. Ook in Nederland leerde hij veel en wel van een speler die veel jonger is. 'Als ik ook zag hoe De Ligt er soms invloog....daar ben ik ook meer ingegroeid.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
bdsngsfs
Mooi dat hij zich niet te groot voelt om toe te geven dat hij van een jongere speler geleerd heeft. Een speler met een niet al te groot ego, maar die gewoon goed wil voetballen. Een verademing. Top!
1 0
ST
Paar ton erbij geven en je hebt er nog jaren plezier van.
0 0
ajaxinho
Elke wedstrijd genieten van deze speler!

Hij gaf zelfs weer ballen met z’n rechter.
Dat geeft aan hoe fit hij momenteel is.

Hij moest ook wel.
Echt geweldig hoe hij het gemis van
Frenkie en DLigt opvangt.
0 0
3*stars*3
Intelligente speler met een geweldige techniek.
Was mooi om te zien hoe veel United fans destijds begonnen over zijn intelligentie en dat het jammer was dat hij vertrok.
Verrast mij niet meer hoe hij alle ballen kan aannemen of zelfs in 1x door kan spelen.
Echt alle soorten ballen, is hij de baas.
Jammer dat hij niet iets sneller is maar ben verder echt blij met zijn terugkeer.
Vergeet zijn pot in Turijn niet meer, wat was hij toen geweldig zeg.
Voor het seizoen had ik hem graag gezien als 6 maar Martinez op het middenveld is momenteel de beste optie.
Blind zorgt achterin juist voor meer rust.
1 0
JariHeijden
Ik denk niet dat Martinez op 6 zozeer de beste oplossing is, maar het is vooral dat Blind achterin het hardst nodig was. Dat vooruit verdedigen is niet makkelijk. Martinez is dat op die manier ook niet gewend in Argentinië. Leiding met de voetbalintelligentie van Blind van achteruit was het beste voor het totale elftal.

Echt een geweldige speler!!
0 0
Kikke
He joh geef niet alles weg! Ik zou namelijk als tegenstander meteen weten hoe daar mee om te gaan!
0 0
AnsB
Volledig eens met Daley, al helpt meer basissnelheid natuurlijk wel in die taak.
Vorig jaar was het makkelijker, omdat het team zó ontzettend hongerig naar succes was en er - na de plaatsing voor de CL - deels als vanzelf een proces begon waarin alles in elkaar viel en de ploeg precies op elkaar was afgestemd. Alleen vlak na de winterstop was er die fase waarin de ploeg in slaap was gesukkeld en niet meer de discipline op bracht die er nodig is om zo te spelen als Blind schetst.

Dit seizoen zie ik dat nu al vaker, die momenten waarop één of meerdere personen verzaken in die noodzakelijke discipline. En soms is het ook gewoon een kwestie van niet scherp zijn: nét even later reageren, niet meer anticiperen op medespelers of tegenstander, niet meer je positie houden enz. Of een kwestie van miscommunicatie. De ketting van zowel het aanvalsspel als die van de terugverdedigen (m.n. na een omschakeling) is zo sterk als de zwakste schakel.
En het Ajaxspel is bij uitstek een ketting, een ketting van acties-anticiperen op acties-reacties.

Ik zie dit als één van de belangrijkste potentiële obstakels in de prestaties - dat niet helemaal scherp zijn, dat verzaken in de teamdiscipline. Vooral omdat deze ploeg uiteraard nog steeds hongerig is, maar dat zijn ze bovenal in de Cl, en veel minder in de eredivisie - in deze fase van seizoen in elk geval. Al geldt dat uiteraard niet voor de wedstrijd tegen PSV.
0 0
AlexIbarra
Haha, mooi man!
Blind ziet net voor z'n 30e het licht en beseft dat je er ook gewoon vol in kunt kleunen. ;-)

Maakt dit seizoen nog niet zo'n rotsvaste indruk als eind vorig seizoen.
Misschien deels omdat hij meer bezig moet zijn met de jongens om hem heen, maar vd week zie ik hem weer zo t-e-r-g-e-n-d langzaam terugsloffen na z'n eigen fout aan de zijlijn..

Goede positionering lost veel op maar ben je er bij Daley eenmaal langs, dan ben je ook los.
0 -1
AnsB
In wedstrijden waar het werkelijk ergens om gaat is hij scherper en dus beter.
Het zijn vooral die potjes waarin Ajax op voorhand de betere ploeg is (of behoort te zijn) waarin hij die fouten maakt.

Ik vrees dat hij niet de enige is van de spelers die er vorig jaar ook al bij waren. Het is vreselijk moeilijk om als - als die absolute honger er niet meer is - telkens opnieuw je op te laden voor dat soort wedstrijden.
0 0
Schip
Met die agressie erbij is Blind is erg complete speler. Was een beetje zoekende, maar je weet dat het een kwestie van tijd is, voordat hij weer de patron van achteruit wordt.
1 0
DCEG
Maar Valentijn zei toch dat Blind op aandringen van de spelersgroep weer als CV speelt???
0 0
sucre
ja...die is toch niet meer serieus te nemen, negeren is beste
0 0
Radie125
tegen de lampen maar even niet daar zijn er 3 op de brommer
1 0
Hugoboss92
Ga nou niet vol op de aanval. Lekker achter overhangen en dan op zijn psv's de goals maken...
1 -2
talent020
Je kan beter ten onder gaan met je eigen visie dan met die van een ander... aldus Cruijff! wij zijn toch Ajax? en geen PSV!
2 0
Bky
Je gaat je toch niet aanpassen aan dat zielige clubje, daarbij moet je zo hoog mogelijk druk zetten, die voorste drie moeten alleen maar met de lange bal aangespeeld kunnen worden.
1 0
mvdk
Vol op de aanval dat hele Eindhoven kapot spelen.
1 0
Oeroeboeroe
dat zegt hij toch nergens...
1 0
Naoro
ga dan psv supporten als je dat graag zien...
3 0
ajaxxcied4life
Wel met beleid bitte
0 0
Rentokill
Topper. Sinds hij weer achterin staat i.p.v. op t middenveld loopt t steeds beter.
0 0