Ten Hag: 'Moeten in een hoger ritme gaan spelen'

JesseTH, 01-09-2019 om 17:20, 6691 views, FOX Sports |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

Erik ten Hag is van mening dat er nog een hele hoop beter moet aan het spel van Ajax. Hij ziet dat zijn ploeg regelmatig goede dingen laat zien op het veld, maar is ook ontevreden over bepaalde zaken. Vooral het te lage ritme komt regelmatig terug bij de oefenmeester.

'Er gaan nog heel veel dingen verkeerd, maar ook heel veel goed', spreekt Ten Hag tegenover FOX Sports. 'We beginnen heel slecht aan de wedstrijd, dat kan niet. Als je met deze houding aan de wedstrijd begint, in een veel te laag tempo, dan loop je een keer tegen schade aan. Dan moet je in de achtervolging en dat moet je zien te voorkomen.'

'In het verdedigen, het pressen, waren we niet altijd even goed', begint de trainer de pijnpunten die hij zag te benoemen. 'Aan de bal, in de opbouwfase, ging het in een te laag ritme. Het was ook heel slordig en dat moet vele malen beter. Je moet door het resultaat heen kijken, dit is niet goed genoeg. Wij zijn ambitieus. Dan moet je de lat hoog leggen en gedisciplineerder en in een hoger ritme gaan spelen. We moeten hier op voortborduren, maar dat zal keihard werken zijn.'

Nadat Edson Álvarez en Lisandro Martínez tegen APOEL Nicosia het controlerende blok op het middenveld vormden, deed het tweetal dat zondag tegen Sparta Rotterdam ook. De oefenmeester wil ook bij hen een hoger baltempo zien. 'Dat moet vele malen hoger, maar dat kan ook. Er zit rek in die twee. Dat zie je aan alles. Ze zetten de dingen die wij willen heel snel om. We hebben ook gezien dat ze aanvallend een bijdrage kunnen leveren.'

Niet alles was negatief bij Ten Hag na de 1-4 overwinning van zondagmiddag. Zo zag hij zijn ploeg de verdediging van de opponent bij vlagen goed bestrijden. 'Wij lokken ze eruit en dan komen we er met loopacties achter. Dat kwam er fantastisch uit, bij de 1-0 bijvoorbeeld, maar vele malen vaker. Je ziet dat Sparta dan moeite heeft om dat te verdedigen, zeker met onze lopende mensen.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
geDaante
Vind je het gek met Alvarez op het middenveld, daar kiest ie zelf voor, en die kan niet in een hoger tempo spelen, Martinez wel. En dan ook weer Promes op het middenveld opstellen... en dat terwijl je Tadic en Ziyech en ook Lang hebt, allemaal betere opties.

Het is nu echt een blok achterin dat de counter eruit moet halen, en alles tegenhouden, en de voorsten kunnen dan in alle vrijheid ballen. Dat laatste is mooi, dat eerste is onacceptabel en on-Ajax, dat is des PSV's.

Ajax is van het superieur opbouwen, ook onder druk, en ook onder druk uit voetballen, en aanvallend combinatiespel over het hele veld, van achter naar voor. Dat kan je nu vergeten op een hoog niveau, met Alvarez op het middenveld. Ook de formatie 4-2-3-1 is niet ideaal daarvoor.

Vorig seizoen was Ajax al erg zwak in het onder druk uit voetballen, zie Heracles, Feijenoord en Benfica, dat is nu nog veel zwakker. Teams die fel druk gaan zetten, maken een grote kans van Ajax te winnen. Als teams in de CL flink druk gaan zetten, kan je het vergeten. In plaats van daar aan te werken, blijft Ten Hag Alvarez maar opstellen. Nu krijgt hij alle tijd en ruimte tegen Apoel en Sparta, dan kan iedereen zo spelen. Bij minder tijd en ruimte zal hij bezwijken, en dat zag je bij een beetje druk vandaag ook al.
3 0
AFCA.
Eens. Ik maak mij ook zorgen als tegenstanders wat druk zetten. Gister tegen Sparta kwamen we het eerste kwartier ook niet aan voetballen toe. Tegen Sparta!
Heeft inderdaad met het systeem en de spelers te maken. En het begint toch steeds duidelijker te worden dat Ten Hag niet zo'n aanvallende coach is als vorig jaar werd beweerd. Met Frenkie de Jong in je team die de volledige opbouw in zijn eentje verzorgde zag het er allemaal wel leuk uit. Nu komen de pijnpunten van het 4231 systeem en de behoudende Ten Hag duidelijk naar voren.
Een blok van 6, 30 meter niks en daarna een blok van 4. Vorig jaar bespeelde Frenkie die 30 meter met de bal en dat was dan de opbouw. Nu heb je daar Martinez (die ik nog wel een kans op het middenveld wil geven) en Alvarez. Dat is voetballend echt ondermaats.
En in het 4231 systeem zoals Ten Hag het speelt heb je gewoon geen afspeelmogelijkheden naar voren toe. Ja, heel misschien ééntje. 1 cvm zakt vaak uit tussen de cv's. Hierdoor gaan de backs hoog staan. Maar vaak staan ze zo hoog (naast de buitenspeler of naast de 10 in de half space) dat ze al niet te bereiken zijn. Dan heb je nog een 10 die bij de spits op zijn nek zit. En dan houd je één cvm over die aanspeelbaar zou moeten zijn. Dat is lekker makkelijk druk zetten als tegenstander. Als je maar één middenvelder onder druk hoeft te zetten. En nu heb je de 10 die heel diep staat. Daardoor is er voor de buitenspelers ook weinig ruimte om naar binnen te komen (wat toch gewoon gebeurd) en ook de backs hebben op de flank bijna geen ruimte om op te komen (wat toch gewoon gebeurd). Wat je nu vaak ziet is dat de linksback, linksbuiten, 10, spits, rechtsbuiten en rechtsback (6! Spelers!) op een lijn staan met nog geen 15 meter diepte verschil. Dat is echt zo verschrikkelijk om te zien hoe slecht die veldbezetting is. En het dan gek vinden dat het voetballend nog niet zo lekker loopt.

Met een 433 met de punt naar achter heb je de cvm die iets uitzakt. Vervolgens heb je 2 halven die verder terug staan en dus makkelijker aanspeelbar zijn. Omdat de 2 halven niet zo diep staan als de 10 van de 4231, heb je in de half space meer ruimte voor de buitenspelers om wat naar binnen te komen en daardoor heb je weer ruimte voor de backs langs de zijlijn. Zo heb je dus zoveel meer mogelijkheden in de 433 met de punt naar achter.

Ziyech - Tadic - Neres
Lang - vd Beek
Martinez
Tagliafico - Blind - Alvarez - Dest
Onana

Tadic is te traag op de flank en ook voor het middenveld. Dus dan maar in de spits. Waar ik eigenlijk toch liever een echte Ajax spits zie, maargoed die hebben we aan Nice verkocht.

Ziyech vanaf links zodat hij niet steeds naar binnenkomt en schiet met zijn linker of een steekbal over 35 meter wil geven die nooit aankomt.

Lang heeft de dynamiek en creativiteit die het middenveld nodig heeft.

Donny kan prima als half. Heeft hier ook de opbouwende kwaliteiten voor. Onder Bosz speelde hij erg goed ook als 6. Iedereen wilde hem toen in de basis zien in de EL finale tegen United ipv Schöne.

Martinez op 6. Maar dat is meer omdat we geen echte 6 in de selectie hebben. Top werk van Overmars.

Verdediging spreekt voor zich.
0 0
flyingsoccer
Ik ben blij dat hij kritisch is hij mag meer eisen zeker met de cl voor de boeg.
1 0
Simpelishetmoeilijkst
Heerlijk dat hij erg kritisch naar zijn team kijkt. Zo word je beter.
1 0
Ajacied33
Goed geanalyseerd van TH en je moet idd ambities hebben en niet snel tevreden zijn. Dat tekent een Ajax coach ook. Als het tempo omhoog gaat speel je een tegenstander echt helemaal kapot
2 -1
Joseph
Alvarez zal nooit een speler worden die op een Ajax niveau het middenveld aan kan. Daar is niks mis mee, dat zijn juist de verdedigers die we nodig hebben.
Donny moet zijn plek over nemen, en dan zal Alvarez het met Schuurs en Veltman uit moeten vechten. Heel bizar dat er überhaupt met Veltman gevochten moet worden, wat een stap achteruit vergeleken met de Ligt!
4 -2
Sterspeler
ETH gaat gewoon voor zekerheden totdat die jongens geaard zijn. Daarna zal Veltman al gauw naar de bank gaan of op rechtsback eindigen. Een enkele keer centraal tegen de kleintjes als de grote jongens rust moeten hebben.
0 0
b.hulshof
Een hoger tempo bereik je al snel door Alvarez van het middenveld te halen, en Veltman uit het centrum te halen. Verder Onana eens aanspreken over dat irritante onnodige tijdrekken. Als Ten hag doorgaat met het centrum Blind en Veltman weet je dat je geslacht wordt bij een tegenstander met een kopsterke spits.
11 0
vincent_DV
Het enige probleem: wat was voor nu een andere optie? Van de Beek kon nu niet en Marin is ook voor nu niet echt een optie. Ajax heeft gewoon te weinig opties op die positie en dat is onnodig en jammer.
1 0
AFCA.
"Je moet door het resultaat heen kijken"

Dat is wel fijn om te horen. Het was inderdaad echt nog niet goed.
1 0