Analyse APOEL: Ajax favoriet, hoofdrol Ziyech?

SJvanveen, 19-08-2019 om 16:00, 13705 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Nog één horde en Ajax heeft voor het tweede jaar op rij het hoofdtoernooi van de Champions League bereikt. APOEL Nicosia is de tegenstander, een oude bekende die het afgelopen seizoen kampioen werd van Cyprus en de Amsterdammers al eens trof in de groepsfase van het miljardenbal. Destijds kende de equipe van Frank de Boer weinig moeite met de Cyprioten en ook tijdens deze twee edities is Ajax torenhoog favoriet.

APOEL Nicosia werd afgelopen seizoen voor de zevende keer (!) op rij kampioen van Cyprus, maar is volgens ex-Ajacied Hedwiges Maduro niet per se het sterkste team van het land. PSV treft in de Europa League Apollon Limassol en zij zijn stiekem misschien wel beter dan de opponent die Ajax tegenkomt in de play-offs van de Champions League.

Sterker of niet, het afgelopen voetbalseizoen reeg APOEL weer een prijs aan het palmares en werd het getraind door Paolo Tramezzani. De Italiaan is inmiddels vertrokken en opgevolgd door de Duitser Thomas Doll, die tussen het tweeluik met Qarabag in de honneurs voor het eerst waarnam. Doll is een ervaren oefenmeester die in het verleden onder meer Hamburger SV, Borussia Dortmund en Al-Hilal onder zijn hoede had. Vorig seizoen kwam hij als interim-manager binnen bij Hannover 96, maar kon hij de Bundesliga-club niet behoeden van degradatie. Nu is hij aangesteld op Cyprus en schakelde hij, na een 1-2 nederlaag in eigen huis, knap Qarabag uit op weg naar het tweeluik met Ajax. Na een thuisnederlaag werd in Azerbeidzjan ietwat gelukkig met 0-2 gewonnen.

Kansen voor Ajax in de halfruimtes 

Wat opviel tijdens het debuut van Doll als hoofdtrainer van APOEL is dat de ploeg niet schroomt om terug te deinzen in een compact, diep blok. In de beginfase tegen Qarabag proberen de Azerbeidzjanen snel een goal te maken en wordt APOEL teruggedrongen. Hieronder is te zien dat liefst acht spelers van de Cypriotische kampioen rond het eigen zestienmetergebied staan, ook later in de wedstrijd is dit meermaals het spelbeeld. APOEL lokt Qarabag richting de zijkant, zodat zij via deze posities gevaar moet stichten. Dat laatste lukt aardig, waardoor APOEL soms met kunst en vliegwerk overeind blijft. 


APOEL Nicosia wordt teruggedrongen door Qarabag. De uitploeg verdedigt letterlijk met man en macht en de club uit Azerbeidzjan probeert een doorgang te vinden via de zijkant. 

In bovengenoemde ruimten liggen gelijk kansen voor Ajax, want zowel in Cyprus als in Amsterdam doen soortgelijke situaties als hierboven zich waarschijnlijk voor. Bijna alle teams beschermen tegenwoordig het midden van het veld en sturen de ploeg aan de bal richting de zijkant. APOEL doet dit ook, maar heeft moeite met lopende mensen die overlappen of in de halfruimtes opduiken. Qarabag sticht op deze manier gevaar en aan Ajax de taak hetzelfde te doen.

In de tactiek van de Amsterdammers komen loopacties aan de zijkant structureel terug, reden genoeg om aan te nemen dat de manschappen van Erik ten Hag hierop zullen inspelen. Vooral Hakim Ziyech, als hij speelt, en de andere flankaanvaller zullen aan de zijkant de mogelijkheid krijgen om hun creativiteit te laten floreren, terwijl ook de backs van Ajax een belangrijke rol vertolken met het opkomen aan de binnen- en/of buitenkant. 


De nummer zes van Qarabag beweegt in de halfspace en benut de ruimte achter de laatste lijn van APOEL. Wat seconden later volgt is een harde lage voorzet die net niet resulteert in een doelpunt. 

Creativiteit voorin, aanvallende backs 

Over het algemeen hanteert APOEL op papier een 5-3-2-formatie met drie centrale verdedigers, twee backs die hoog op het veld staan, twee controleurs, een nummer tien en twee aanvallers. In balbezit verandert dit systeem soms in een formatie met twee centrale verdedigers, met drie centrale middenvelders daarvoor. De backs zorgen voor wijdte door hoog op het veld te staan. Komt APOEL door de eerste fasen van balbezit heen, dan fungeren zij als flankaanvallers (zie hieronder). Het voordeel hiervan is dat de Cyprioten met meer mannen kunnen aanvallen wanneer zij in de offensieve zones terechtkomen, nadeel hiervan is dat de ploeg kwetsbaar is in de omschakeling.


Moussa Al Tamari is aan de bal en de rechtsback van APOEL is al mee opgekomen om in de aanval van waarde te zijn. 

Qarabag maakt hier op Cyprus goed gebruik van en scoort twee keer als de ruimte in de omschakeling toeneemt. Zoals hieronder is te zien, zet Qarabag een counter in. De kampioen van Azerbeidzjan komt er niet eens zo razendsnel uit, maar de transitie van aanval naar verdedigen laat bij APOEL te wensen over.

Hierdoor scoort Qarabag de 0-1, alvorens bij de 0-2 in een soortgelijke situatie opnieuw het net te vinden. Twee spelers komen door via de zijkant, de opkomende linksback stelt de APOEL-verdediger voor een keuze en seconden later ligt de bal in het net. 


Qarabag heeft ruimte in de omschakeling en speelt met een simpele bal in de diepte de nummer elf vrij. Een doelpunt is het gevolg. 


Nadat Qarabag al uit de omschakeling op 0-1 is gekomen, laat de ploeg bij de 0-2 de gebreken van APOEL duidelijk zien. Uit een tegenaanval komt de linksback mee op, hij stelt de APOEL-verdediger voor een keuze, waarna Abdellah Zoubir zijn actie kan maken en de aangever wordt van de 0-2. 

Tomás Di Vicenti

Waar APOEL defensief kwetsbaar is, moeten ze het aanvallend vooral hebben van afstandsschoten, standaardsituaties en de creativiteit voorin. Hoewel eerstgenoemde doorgaans relatief weinig kans op een doelpunt oplevert, schiet APOEL vaak van ver. Matige schotlocaties of niet, de pogingen belanden regelmatig tussen de palen. André Onana moet zich hierop voorbereiden en goed positie kiezen als er ruimte is vanuit de tweede lijn.

Het creatieve brein van APOEL is de Argentijn Tomás Di Vicenti. De aanvallende middenvelder speelt met nummer tien op zijn rug en zet de lijnen uit. Hij verdeelt het spel, is verantwoordelijk voor de standaardsituaties en neemt het doel van de tegenstander vaak onder vuur. Moussa Al Tamari is een andere speler die opvalt. De aanvaller is aardig met zijn rug naar de goal, behendig en was indirect verantwoordelijk voor de APOEL-productie tegen FT Sutjeska met een versierde penalty en assist. 

In balbezit probeert APOEL de voorste spelers te bereiken, om vanuit daar doelgevaar te stichten. Ligt er ruimte achter de defensie van de tegenstander, dan hebben de aanvallers de bewegingsvrijheid voorin om naar de zijkant uit te wijken. Hebben de backs de ruimte om mee naar voren te gaan, dan komen ze zoals eerder aangegeven mee op om APOEL aanvallend te helpen middels loopacties en voorzetten. Goals uit open spel moeten komen van Andrija Pavlovic, de spits die vorig seizoen nog uitkwam voor Rapid Wien en daarvoor FC Kopenhagen. Penalty’s zijn voor bovengenoemde Di Vicenti.


Er ligt ruimte achter de defensie en APOEL schroomt niet om met een lange, diepe bal de voorwaartsen te zoeken. Het is een voorbeeld van het directe spel dat APOEL kán spelen. 


APOEL bouwt op en zoekt Al Tamari. Wat je ziet, is dat de back al zijn loopactie naar voren maakt in de rug van de aanvaller, waardoor hij even later offensief gevaarlijk kan worden. 

Favorietenrol Ajax 

Overall moet Ajax geen enkele moeite hebben met APOEL Nicosia. Individueel zijn de Amsterdammers beter dan de opponent uit Cyprus en ook als team zit het beter in elkaar. Tegen Qarabag is APOEL met geluk doorgegaan en het is de vraag of PAOK Saloniki minder was dan de aanstaande tegenstander. Offensief creëert APOEL niet bijster veel en defensief heeft Ajax de precieze wapens om Doll en consorten pijn te doen.

Heeft Hakim Ziyech het op zijn heupen, speelt Ajax haar eigen spel in balbezit en is de Amsterdamse club beide wedstrijden gefocust, dan mag het tweeluik met APOEL geen enkel probleem zijn. Werd het in 2014 nog 1-1 op Cyprus en 4-0 in Amsterdam, moet het dit keer zeker mogelijk zijn om twee keer met winst van het veld te stappen. APOEL zelf toonde al respect en wrong zichzelf in de underdogpositie en dat lijkt terecht. Ajax moet waarschijnlijk haar geduld bewaren tegen een gesloten defensie, maar als het haar gewoonlijke niveau haalt is een nieuw Champions League-avontuur een feit.  

Sjors van Veen (Twitter: @SjorsvVeen | e-mail: sjorsvanveen@live.nl)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
JOHANisGOD
Waarom is Apollon stiekem misschien beter dan Apoel?
0 0
Rondo64
Omdat ze (volgens maduro, die daar heeft gespeeld) mooier voetbal spelen en leuke spelers rond hebben lopen. Verder halen ze in europa nog met enige regelmaat punten tegen het soort ploegen als marseille, lazio, lyon en basel
0 0
IkJijHijWijJullieZijnAjax
mooie analyse
0 0
SJvanveen
Dank!
0 0
A'dam Oud-West
Qarabag was gewoon de veel betere ploeg en had ten alle tijden door moeten gaan. Ze verprutste gewoon een veelvoud aan kansen en mogelijkheden. Dat mag Ajax niet overkomen dus, want het is wel een ploeg dat altijd 2-3 keer venijnig kan counteren.
1 0
Rentokill
Beetje zoals PAOK dus? Is dit weer een counterploeg?
0 0
Van Reenen
Een beetje als VVV maar dan efkes beter, vermoed ik.
0 0
A'dam Oud-West
Uiteraard, al kunnen ze zelf best redelijk voetballen, maar ze hebben er geen problemen mee om het initiatief uit handen te geven. Zo spelen Griekse en Cypriotische clubs nu eenmaal... een beetje een mix van Oost-Europees en Balkanvoetbal.
0 0
Rentokill
Wie is die meneer met het pokdalige gezicht op die foto?
0 0
MankeNelis
Thomas Doll, was een goede voetballer.
1 0
HilversumNoord
Als hij speelt....:-/
0 0