'Alex Mendez doet mij denken aan Eriksen'

SJvanveen, 19-08-2019 om 21:35, 39119 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Ajax haalde in de persoon van Alex Mendez onlangs de derde jongeling uit de Verenigde Staten in huis. De offensieve middenvelder komt voor drie jaar over van SC Freiburg en begint zijn loopbaan in Amsterdam bij Jong Ajax. Aan de hand van gesprekken met twee volgers van het Amerikaanse jeugdvoetbal en statistieken van OPTA laat Ajax Showtime een licht over de speler schijnen.

Mendez is achttien jaar jong en maakte eerder dit jaar indruk tijdens het wereldkampioenschap Onder-20 jaar. Als teamgenoot van Sergiño Dest bij de jeugdploeg van de Verenigde Staten excelleerde hij aanvallend op het middenveld met de meest gecreëerde kansen (zeven), assists (twee) en schoten (veertien) van zijn teamgenoten. Het spel overtuigde Ajax, met een meerjarige verbintenis in de hoofdstad tot gevolg. 'Hij doet een beetje denken aan Christian Eriksen', laat Billy Marshall weten.

Genoemde bron werkt niet in het voetbal, maar volgt de jeugdteams van de Verenigde Staten op de voet. Hij kent Mendez goed en uit zijn meningen over het Amerikaanse jeugdvoetbal op sociale media. Hetzelfde geldt voor Adam Belz, die in zijn eigen Scuffed-podcast voornamelijk het Amerikaanse jeugdvoetbal belicht. Laatstgenoemde weet veel over de Amerikaanse jongelingen en is blij dat Mendez voor Ajax heeft gekozen. ‘Ajax is de beste leerplek ter wereld voor een jonge speler.’

Mendez komt uit de jeugd van LA Galaxy en vertrok vóór zijn transfer naar Ajax naar SC Freiburg in Duitsland. Daar speelde hij twaalf wedstrijden in de jeugdploeg, waarvan tien in de basis. Tijdens de minuten  die de middenvelder maakte, scoorde Mendez drie keer, daarmee is hij gemiddeld de vierde meest productieve speler van zijn inmiddels ex-ploeg. 

Belz ziet in dat Mendez productief is en noemt de tiener 'magisch' aan de bal. ‘Hij is de enige speler in de Verenigde Staten waarbij, als hij de bal heeft, áltijd iets interessants gebeurt.’ Marshall is het hiermee eens en vult aan. ‘Mendez is een unieke speler. Niet ieder team zal van hem houden, maar ik denk dat hij bij Ajax past omdat hij op de Ajax-manier speelt. Het is slim van de club om hem aan te trekken.’

Van Guti tot Ziyech

Mendez zelf adoreert Guti, de flegmatieke spelmaker van weleer die bij Real Madrid furore maakte met onder meer deze hakassist. Belz snapt dat Mendez zich wil spiegelen aan de Spanjaard, maar noemt nog een interessante naam op wie de jonge middenvelder lijkt. ‘Het klinkt misschien vreemd, maar hij heeft een beetje weg van Nabil Bentaleb.’ De Algerijnse middenvelder heeft een verleden bij Tottenham Hotspur, speelt nu bij Schalke 04 en staat onder meer bekend om zijn afstandsschot. ‘Mendez is echt dodelijk van afstand. Hij is easy de beste in afstandsschoten in de Amerikaanse player pool.’

Marshall roemt de afstandsschoten van Mendez eveneens, al kan het soms tot ongenoegen leiden omdat hij het te vaak probeert. Op het WK Onder-20 loste Mendez veertien schoten, twaalf hiervan kwamen van buiten het strafschopgebied. De naam van Hakim Ziyech valt, ook omdat Mendez het leuk vindt om fraaie, maar moeilijke (steek)passes te geven. ‘Hij weet wanneer hij moet passen, leest het spel goed en heeft een goede coördinatie en balans. De manier waarop hij de bal speelt, is fijn om naar te kijken, al vindt hij het soms moeilijk om de juiste laatste pass te geven. Ik denk niet dat zijn keuzes per se slecht zijn, maar de uitvoering is soms lastig.’

'Elke balaanraking brengt iets extra's' 

‘Misschien neemt hij soms te veel risico, maar ik denk dat hij slim genoeg is', gaat Belz verder. 'Je wilt in het laatste deel van het veld ook spelers die risico’s nemen. Zo niet, dan gebeurt er nooit wat. Mendez doet geen trucs, maar bepaalt het ritme. Hij zoekt voor de ambitieuze bal, maar schroomt niet om de makkelijke pass te geven. Elke balaanraking ziet er mooi uit en zijn aannames zijn goed. Hij weet hoe hij het ritme moet bepalen.'

Hoewel Marshall stelt dat Mendez goed achter de spits kan spelen, blijkt uit data dat hij geen speler is die vaak in het zestienmetergebied komt. Op het hele WK Onder-20 had Mendez slechts twee balaanrakingen in het vijandelijke strafschopgebied, niet veel voor een offensieve middenvelder. Het is mede waarom Mendez mogelijk het best tot zijn recht komt als nummer acht, ofwel centraal op het middenveld. 

'Misschien als hij ouder en meer ervaren wordt, kan hij een tien worden, maar voor nu zie ik hem als een nummer acht', vertelt Marshall. Belz is het daarmee eens en stelt: ‘Hij is daar het beste, maar wel met een defensief stabiele speler naast hem. Deze cover heeft hij nodig omdat hij zelf niet veel ballen afpakt.' 

'Mendez is verdedigend niet op zijn best'  

Op het WK Onder-20 was de defensieve bijdrage van Mendez beperkt, zeven Amerikaanse teamgenoten veroverden meer ballen. De speler denkt voornamelijk aan de bal, terwijl er defensief juist nog veel te winnen valt. ‘Het is geen kwestie van niet proberen, maar hij mist gewoon wat slimmigheid. Hij is verdedigend niet op zijn best en het is niet zijn kracht om de tegenstanders defensief te ontregelen. Hij is geen heel actieve speler als hij de bal niet heeft, hij wil het liefst gewoon het spel verdelen.'

Belz is het eens met Marshall en legt uit wat Mendez goed kan. ‘Wanneer hij kan dicteren is hij op zijn best. Hij wil graag de bal hebben en is niet het type dat dribbelt en dan scoort. Hij wil passen en dan door bewegen. Hij is de sleutelspeler, zoals hij zich ook liet gelden op het jeugdtoernooi van de CONCACAF en het WK Onder-20. Toen was hij de spelmaker en had hij veel assists en goals.’ 

'Paar jaar Jong Ajax doet hem goed' 

Al met al zijn de verwachtingen hooggespannen. Ajax krijgt een speler die voor de Onder-19 van SC Freiburg een goed moyenne overlegde. Mendez creëert kansen vanuit standaardsituaties en open spel en is gevaarlijk van afstand. ‘Het Ajax-middenveld is vol nu, maar ik denk dat een paar jaar Jong Ajax hem goed doet', besluit Marshall. 'Bij Freiburg zou het gezien hun Bundesliga-speelstijl niet gaan werken, maar hij komt uit de academie van LA Galaxy en zij produceren goede spelers van vooral Mexicaans-Amerikaanse afkomst. Hij is een unieke speler en ik denk dat hij Ajax veel plezier kan bezorgen.' 

Foto via Instagram Alex Mendez. 

Sjors van Veen (Twitter: @SjorsvVeen | e-mail: sjorsvanveen@live.nl)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
tikkie takkie
Die actie op 0:38 van het filmpje (wedstrijd USA tegen Ukraine) lijkt precies op de actie die Frenkie maakt om van een tegenstander weg te draaien!
0 0
IkJijHijWijJullieZijnAjax
pipo heeft eigenlijk ook wat weg van bassie
0 0
FrankBeton
Dus AJAX heeft met Gravenberch, Mendez, Taylor, Jensen, Unuvar en Timber zes !!! talentvolle middenvelders die aan de deur gaan kloppen??
1 0
036AFCA97
Heerlijk, maarja altijd afwachten wie er niet alsnog naar de Premier League vertrekken en wie daadwerkelijk doorbreken.
0 0
WZAWZDB14
Ben benieuwd!
0 0
LammertAlbertus
De classic creative lefty class druipt er vanaf
top top talent
heel goed gescout .
1 0
Schwalbino
Compliment AS. Boeiend artikel!
2 0
Suarez16_
Eerst nog maar zien. Kan al zo 20 spelers opnoemen die "de nieuwe" zouden zijn, maar uiteindelijk geruisloos De Toekomst hebben verlaten zonder een minuut in Ajax 1 te hebben gespeeld zoals Bay, Leyder, Pasquali, Höner, Karlsson, Bocarra, etc.
3 0
ajaxdordtt
Blijft apart dat zulke toptalenten niet eens eindigen bij een Fortuna of Excelsior.

Honer:6e niveau Duitsland
Karlsson: nummer 10 van Ijsland
Leyder: Amateurs Belgie
Bay: 2e niveau Denemarken
Boccara voetbalt al 2 jaar niet meer
2 -1
IkJijHijWijJullieZijnAjax
tja als je alleen scout op techniek
0 0
eriksen23
als een type als karlsson ooit op techniek is gescout dan vraag ik me af wat desbetreffende scout verstaat onder technische bagage. waarschijnlijk ben je dan ook technisch als je een bal 10 keer kunt hooghouden.

bay en leyder hebben destijds pech gehad met hun zware blessures. van bay heb ik nog wel hoop dat hij een vergelijkbaar traject als mats rits doorloopt, die zal op den duur wel bij een team als kopenhagen of brondby kunnen uitkomen. prima.
0 0
Ajax#1900
Daarom moeten we spelers niet te snel ophemelen en afschrijven.
0 0
Noxin
Het constant goed wegdraaien doet me aan Frenkie denken. Ben benieuwd.
3 0
Sterspeler
Ook het wachten met de bal aan de voet. Terughalen bij druk en dan ineenkeer inspelen en een versnelling erin. Ik heb veel verwachtingen van deze aankoop.
1 0
Flipper33
Indd heeft die wel wat van weg
0 0
MPAjax
geen idee, speelde alleen in jeugdwedstrijden of in tweede divisie usa maar nog nooit op het hoogste podium
1 -1
Schwalbino
Daarom is het ook jeugd.
3 0
PJSM
De laatste tijd goed naar Stengs gekeken. Die jongen heeft echt wel potentie. Als ik Ajax was zou ik hem per direct halen.
1 -4
IkJijHijWijJullieZijnAjax
stengs is een goede speler, maar nog te jong en te traag kwa spel voor dit ajax. je gaat stengs ook niet halen voor de kk divisie.
die stap is nog te groot.
1 0
Vertonghen
Dit jaar sowieso niet nodig... mocht hij zich blijven ontwikkelen kan Ajax overwegen hem vast te leggen voor volgend jaar.
Laten we uitkijken met Az materiaal onze ervaring is daar niet zo positief mee.
1 0
MarkAFCA
Laat hem eerst eens minstens 1 vol seizoen spelen bij AZ. Hoe vaak hebben we geen spelers gekocht die een paar maanden leuk hebben gespeeld en bij ons het niet redde? Idem voor Feyenoord en PSV. Ik snap dat het altijd een gok zal blijven, maar een beetje meer zekerheid inbouwen kan geen kwaad.
3 0
Superjan
We hebben Promes al op de bank. En Lang. Stengs daar nog maar even naast zetten? Leuk voor die jongen. Goed voor zijn ontwikkeling ook.
3 0
ajaxxcied4life
Sterker, Lang is van minimaal hetzelfde niveau als Stengs.
4 -1
Flipper33
Denk dat Lang het nooit gaat redden bij Ajax als die begint te praten is het slecht voor het imago van Ajax !
1 -10
ajaxxcied4life
okay, okay...
0 0
Flipper33
Blijkbaar niet okay meeste keuren die gekke houding van Lang goed ik dus niet past gewoon niet bij Ajax.
0 -1
ajaxxcied4life
Jouw punt is duidelijk.
0 0
afcas
Hahahahahahha
0 0
trodat4030
Áls Ajax dat al een probleem zou vinden is dat vrij simpel op te lossen. Miel Brinkhuis kan bijv alleen schrijvende pers toestemming geven om met Lang te praten en als je hem geen aanvoerder maakt is er geen enkele verplichting om voor de camera te verschijnen. Maar ik denk dat Ajax het lang (no pun intended) niet zo'n probleem vind als wat jij er nu van probeert te maken om te trollen. Doei!
2 -1
Flipper33
Trol niks Lang is gewoon een dom figuur met zijn gangster Praat en houding past niet bij Ajax !
2 -2
Bjorn
Die passjes in het filmpje getuigen van veel spelinzicht en zachte voetjes. Wie weet ontwikkelt hij zich goed, dit soort gokjes moet je nemen.
2 0
Ozymandias
Ik blijf het een vreemde aankoop vinden gezien het feit dat Ajax zowel Gravenberch als Taylor voor op dezelfde positie heeft.
0 -4
ram
Als Ajax van mening is dat dit een exceptioneel talent is, dan moet je hem natuurlijk halen. Ik snap dat heel goed.

Eventueel moeten we wat meer spelers gaan verhuren (De Wit, Ekkelenkamp, bijvoorbeeld) om ruimte te maken voor andere talenten. Ik geloof daar heel erg in. Op die manier kun je (net zoals veel Engelse topclubs doen) meer spelers laten voetballen en meer spelers ontwikkelen.
3 0
Schwalbino
Je vergelijkt hem met Taylor en Gravenberch. Hoe ver zou Mendez zijn als hij twee jaar eerder gekomen was? Het talent dat je in de video's ziet is tot ontwikkeling gekomen in zeer middelmatige competities, bij clubs die vele keren minder professioneel werken dan Ajax. In een voetbalontwikkelingsland. Hij was niet omgeven door andere grote talenten of grote spelers.

Ik wil graag zien hoeveel hij nog kan bijleren bij ons. Dit is een ruwe diamant.
2 0
Hakkie
Ik zal het wel verkeerd zien, maar ik vind Gravenbergh (nog) geen asset voor Ajax. Hij oogt slordig en een beetje arrogant. Ben geen fan van hem, al is zijn reputatie uit de jeugd hem vooruitgesneld. Ik wacht tot hij die belofte inlost.
0 -2
Ozymandias
Elke zestienjarige speler (hij is pas na het afgelopen seizoen zeventien jaar geworden) is slordig en een beetje arrogantie is juist goed voor een Ajacied.
1 0
Sterspeler
Nouri en van de Beek waren niet slordig op die leeftijd. Ook een Fischer niet. Onbevangen misschien, maar niet slordig.
0 0
Schwalbino
Bekijk dan maar een paar video's van hem. Dan begrijp je het beter.
3 -2
Ozymandias
Ik heb alle beelden die van hem online beschikbaar zijn bekeken. Hij lijkt op een talentvolle speler maar Ajax heeft met Gravenberch en Taylor al twee toptalenten voor die positie. Waarbij Gravenberch een talent van buitencategorie is.
2 -3
Schwalbino
Met drie spelers is de kans gewoon groter dat er minstens 1 echt de top gaat halen.
4 0
Ozymandias
De kans is niet veel groter dan met twee spelers doordat ze niet alledrie veel aan spelen toe kunnen komen bij Jong Ajax aangezien ze voor dezelfde posities in aanmerking komen.
1 -3
Schwalbino
Je moet niet zo zeer in posities denken. Deze jongens hebben allemaal zoveel talent dat ze op alle plekken op het middenveld kunnen spelen. Het hoeft niet altijd op hun favoriete plek te zijn.
2 0
Ozymandias
Maar als we niet aan posities denken moeten we ook Kühn (die beter is als '10' dan als rechtsbuiten), Ekkelenkamp, Jensen, Quinten Timber en straks ook Llansana en Ünüvar (die misschien in de tweede helft van dit seizoen die stap al kan maken maar anders zeker volgend seizoen dat zal doen) meerekenen. Dan is het nog steeds absurd om er nog een extra middenvelder bij te halen voor Jong Ajax.
0 -1
Schwalbino
Er is nog nooit iemand slechter geworden van concurrentie.
0 -2
Ozymandias
Wat een onzin. Door concurrentie zullen bepaalde spelers altijd minder aan spelen toekomen en zich daardoor niet optimaal ontwikkelen.
0 0
DanverAFCA
zonder messi had ronaldo niet ronaldo geweest daar ben ik heilig van overtuigt
2 -2
Ozymandias
Wat heeft dat te maken met de concurrentie tussen teamgenoten?
1 0
afcas
Dat is ook een manier om compleet langs de discussie te praten...
1 0
Vak M
Jawel hoor Danny Blind had wel last van Ronald Koeman voor hem in Nederlands XI....
0 0
Liam
Ryan zit bij Raiola dus ik denk dat Marc vreest dat hij nog maximaal twee seizoenen blijft. Overigens denk ik dat Ryan meer een speler is voor achter de bal. CV of CVM.
1 -1
Ozymandias
Jouw beeld van Gravenberch is dan TOTAAL anders dan die van mij. Hij is juist iemand die zo veel mogelijk in het laatste 1/3 van het veld aan de bal moet komen. Ik zie niet in hoe hij geschikt is voor een rol als centrale verdediger en als '6' komt hij ook niet tot zijn recht omdat hij dan veel te positietrouw moet spelen terwijl hij juist de vrijheid moet krijgen om met de bal aan de voet meters te maken.
1 -2
Hollister
Moet hij wel eerst verlengen.. met Raiola weet je het nooit
1 -1
Mikes
Taylor is natuurlijk veel meer een 6, waar Taylor juist goed in is, is zijn positionering verdedigend en aanvallend. Waar Taylor minder in is zijn zijn passes in de eindfase. Oftewel precies tegenovergestelde van Mendez. Daarnaast is Mendez ook al 2 jaar ouder. Alleen maar goed dat je niet gokt op 2 spelers, maar het meer gaat verdelen. Hij is daarnaast ook nog eens bijna gratis gekomen, lijkt me een uitstekende zet.
5 0
Ozymandias
In welk opzicht is Taylor een '6'? Taylor is in mijn ogen juist het prototype linkshalf. Van de beelden die ik tot nu toe van Mendez heb gezien lijkt hij aan de bal juist erg op Taylor. Dat Mendez twee jaar ouder is zegt mij helemaal niets. Zeker niet aangezien Ajax ook al Gravenberch voor die positie heeft die kwalitatief veel verder is dan spelers van zijn leeftijd normaliter zijn.

Het is volgens mij nogal vreemd om een speler te kopen voor een positie bij Jong Ajax waar al twee basiswaardige (voor Jong Ajax) talenten met enorm veel potentieel voor beschikbaar zijn. Iemand zal daardoor minder speeltijd bij Jong Ajax krijgen dan hij verdient en dat talent zal zich daardoor niet optimaal verder kunnen ontwikkelen.
0 -4
Superjan
Volgend jaar ook dat onder 21 team he.
1 0
Ozymandias
Behalve Gravenberch, Taylor en Mendez heeft Ajax ook Jensen, Quinten Timber, Llansana, etc. die de komende twee seizoenen veel aan spelen toe moeten komen bij Jong Ajax en/of een o21 team. Mendez zal als hij aan spelen toekomt de ontwikkeling van de toptalenten die al in huis zijn in de weg lopen.
0 -1
Beer
Hij kijkt een beetje ondeugend en slim uit zijn ogen.
Als die dat vertaald naar het veld komt het goed.
0 0
Red Devil
We gaan het zien.
Laat hij eerst maar een seizoen wennen aan het Ajax spel en hopen dat hij het snel oppikt.
0 -1
JSF
Doet mij aan Ziyech denken
0 0
jaripettersson
Dan mag hij toch rap gaan oefenen op het actief zijn zonder bal.
0 -6
DonAdam
Eriksen deed toen hij net bij Ajax was ook praktisch niets zonder bal. Toen hij bij het eerste kwam, deed hij vaak aan alibi verdedigen. Wel erachteraan hobbelen, maar nooit ingrijpen of dat wel doen, maar heel zwak dus ineffectief.

M.a.w. dat moet gewoon getraind worden. Meeverdedigen en werken kan je trainen, dan zag je bij de ontwikkeling van Frenkie ook. Wat hij het afgelopen jaar liet zien zonder bal, deed hij 3 jaar geleden ook niet.
4 0
Jelle2500
Enzo doet Eriksen het nog steeds.
0 -3
Ozymandias
Dit is het omgekeerde van de waarheid.
0 -1