Van der Sar: 'Raar dat Ajax zich weer moet kwalificeren'

BVeenstra, 22-07-2019 om 11:15, 6317 views, Ajax.nl |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Edwin van der Sar vindt het oneerlijk dat een club als Ajax - dat in het afgelopen seizoen de halve finales van de Champions League wist te bereiken - zich dit seizoen moet zien te kwalificeren voor de Champions League. Dit terwijl de nummers vier uit landen als Spanje en Italië wél rechtstreeks geplaatst zijn.

Ajax moet deze zomer twee voorrondes zien te overleven om wederom in de Champions League uit te komen. In de ogen van Van der Sar is de voorbereiding sowieso al niet eerlijk, zo vertelt hij tijdens de eerste Ajax Podcast van het nieuwe seizoen. 'We missen nog wat spelers. De toernooien zijn deze zomer een enorm nadeel geweest. Neres, Ziyech, Onana, Mazraoui en Tagliafico missen we nog. Zij komen vlak voor de Johan Cruijff Schaal terug. Een week later speel je alweer je eerste competitiewedstrijd en vlak erna begint de kwalificatie voor de Champions League. Daar moet je als grote club uit een "midden-klein-land" mee dealen.'

De algemeen directeur hoopt dat Ajax ook dit seizoen weer in de Champions League uitkomt. Dat de Amsterdamse club niet al geplaatst is, vindt Van der Sar eigenlijk vreemd. 'Het is raar als je een finale van de Europa League haalt of de halve finale van de Champions League je je weer moet kwalificeren. Met alle respect, maar een club die vierde wordt in Spanje of Italië is wel automatisch gekwalificeerd en kan op die manier zo zestig miljoen euro bijschrijven. Wij moeten een budget maken zonder dat we weten of we überhaupt Europees voetbal spelen.'

Van der Sar hoopt dan ook op verandering. 'Bij de UEFA en de European Club Association (ECA) wordt er veel over gesproken. We blijven aan de bel trekken dat het nu oneerlijk is. Want eigenlijk kan dit niet. Dat je niet automatisch in een Europese groepsfase zit. Het is een heel politiek spel en andere landen hebben weer andere belangen', aldus Van der Sar, die denkt dat het afgelopen Ajax-seizoen mee kan helpen. 'We hebben laten zien dat je met een kleiner budget ook van de grote clubs kunt winnen. Er moet onvoorspelbaarheid zijn in het voetbal, want anders kijken de mensen niet meer.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Gonzalez75
Geld en uitzendrechten zijn drijvende krachten achter deze onzinnige CL.
0 0
Rentokill
100% mee eens. Vooral dat argument over geld. De nummer 4 van Engeland krijgt al zoveel meer aan bijvoorbeeld tv gelden (zo’n 600 miljoen).

En nu mogen ze ook nog eens 60 miljoen bijschrijven omdat ze 4e worden en in een competitie spelen waar dat automatisch plaatsing betekend. 60 miljoen is een fooitje voor zo’n club. Voor Ajax niet.

Clubs als Ajax wordt de kans ontnomen zich op eerlijke manier sportief te kunnen meten met de rest. Het systeem zorgt ervoor dat de elite de elite blijft. Soort VVD dus.
0 0
Cupmetgroteoren
Prima uitspraken van van der sar.
0 0
Ajax4xbestevaneuropa
Natuurlijk heeft hij gelijk, laat dan alle halve finalisten altijd het seizoen erop in de groepsfase spelen, ook als ze 10e werden in hun comp. Maar dan moet je wel goochelen want elk land heeft natuurlijk maar een x aantal CL plekken
Zonder te overdrijven heeft Vd Sar dit de laatste 3 maanden al zeker 3 keer in de media geroepen. Nog 1 keer en het gaat een beetje psv achtig calimero worden. Straalt een beetje angst vanuit, zo van Stel dat we het niet halen en geen CL spelen. Gewoon arrogant zijn en denken We halen het toch wel al spelen we 5 voorrondes. Wij zijn Ajax en wij horen in de CL. 4x winnaar, meer dan juve of united.
0 0
Cupmetgroteoren
Zou een rampzalige regel zijn. Krijg je nog meer Engelse en Spaanse clubs in Europa.
1 0
AlexIbarra
Het is 'raar', maar ook weer niet. De regels zijn al jaren hetzelfde.

Hij zal deze uitspraken met een (strategische) reden doen maar dit komt op mij over als Hillary Clinton die na de verkiezingen ging zeuren dat ze meer individuele stemmen had.
Heel leuk voor haar, maar zo wordt de winnaar vd verkiezingen niet bepaald.

Als kampioen van Malta word je makkelijk kampioen maar speel je zware kwalificatie.
Als Liverpool mis je ondanks geweldig voetbal de titel maar zit je wel automatisch in de CL.

De verhouding mogen wel wat recht worden getrokken in het voordeel van de kleinere landen maar zolang NL niet eens in de top-10 van Europa staat, dwingen we niet veel af.
Door al die amateurische poepclubs hier, die klagen over weinig geld maar nooit leveren op het moment dat er miljoenen verdiend kunnen worden.

Ik sta ook niet zo te springen om meer Tsjechische, Belgische, Oostenrijkse en Oekraiense clubs in de CL, en op dat niveau zit NL momenteel.
1 0
ajaxx123
Mogelijkheid tot een 3e shirt dus. Ben benieuwd
0 0
DT10
?..
0 0
mgtow
We zitten helaas met jankclubjes in een competitie die beginnen te zeuren over het feit dat we Europees succes hebben maar zelf nooit een stap zetten om ook zoiets te bereiken.
1 -1
Hagmag
Sar heeft gelijk.
Beetje (te) laat dit statement.
1 -1
rodnet
Beetje te laat als in 8 jaar te laat. Dat hele CL circus is opgetuigd om de grote competities waar het meeste geld omgaat nog meer te laten verdienen. Het heeft helemaal niets met Champions te maken. Veel logischer zou zijn om de kampioenen van pakweg de beste 16 of 20 Europese landen rechtstreeks toegang te geven en de rest op basis van ranking of coefficienten voorrondes te laten spelen samen met de nummer 2 en eventueel 3 van grotere competities.
0 0
pizzapunt
Beter zou zijn dat alle top 4 van elke competitie zich kwalificeert voor een CL draw, en 4-8 van elke competitie zich plaatst voor een EL draw. Daarna worden de clubs gerangschikt op Europees coëfficient en de hoogste coëfficienten zijn direct geplaatst voor die competitie, andere moeten voorrondes doen onderling. Zo kunnen clubs die goed presteren in de EL er baat direct bij hebben goed te presteren, in de wetenschap dat een goed jaar je volgend jaar CL kan bezorgen. Is dat geen eerlijkere en volatielere verdeling?
1 0
AFCAjax
dan zit je opgescheept met 220 ploegen die zich kwalificeren voor (voorronde) CL.
0 0
JanTa
Het grote probleem voor Ajax is dat alle ranking punten die zij verzamelen weer om zeep gebracht worden door de directe concurrenten.
2 0
Tscheu
Ophouden met huilie, huillie, gewoon kwalificeren.
0 -6
wladimir
Nederland stelt gewoon geen fuck voor. Dat komt met name door de wanprestaties van de kleinere clubs de afgelopen jaren.
4 0
Ferd
Daarom moeten ze kijken naar coëfficiënt van de clubs en van de landen. Niet alleen van de landen
3 0
Lane 8
Coefficient is ook heel vaag gemeten en dan komt daar dan discussie over..
1 -1
ThePerrysher
Daar is niet zo veel vaags aan hoor, je moet je er alleen even in verdiepen.
0 0
Rdk1983
UEFA Maffia
7 0
Labrador
Dat is ook raar. Kappen met die bullshit
5 0