Waarom Promes juist wel in het Ajax-spel past

SJvanveen, 25-06-2019 om 14:20, 21804 views, Ajax Showtime |

Profiteer eerder van Black Friday in de Ajaxshop!

In de persoon van Quincy Promes heeft Ajax een speler binnengehaald die in de voorhoede op alle drie de posities uit de voeten kan. De international van Oranje overlegt een hoog rendement en is, gezien zijn kwaliteiten, meer dan geschikt voor het Ajax-spelletje. Een analyse van de miljoenenaankoop aan de hand van OPTA-statistieken.  

Als maandag plots het bericht naar buiten komt dat Ajax zijn eerste écht grote slag van het seizoen heeft geslagen, passeren de meningen over de aanvaller de revue. Promes mag dan voor Nederland uitkomen en bij Go Ahead Eagles, FC Twente en Spartak Moskou furore hebben gemaakt, wat voor speler is hij eigenlijk? In zijn eerste officiële interview als kersvers Ajacied geeft de aanwinst antwoord: ‘Ik kom uit de opleiding, dus weet wat de typische Ajax-kwaliteiten zijn; bravoure, aanvallend en mooi voetbal en koste wat het kost wedstrijden willen winnen met vechtlust. Dat kan ik wel brengen.’

Overmars, die met Ajax 15,7 miljoen euro exclusief bonussen neertelt voor de 27-jarige speler, maakt de vergelijking met Dusan Tadic. Niet omdat de Serviër in Enschede al samenspeelde met Promes, wel omdat het rendement van Ajax’ MVP flink verbeterde toen hij vanuit Southampton in Amsterdam neerstreek. De directeur spelersbeleid verwacht dat bij Promes hetzelfde gebeurt. ‘Hij is een Amsterdammer en in de kracht van zijn leven. Hij heeft veel power, beweging, dynamiek en kan goals maken. De manier van spelen zal ook bij hem passen.’

Hoog rendement voor Promes in Rusland 

Promes wordt door sommigen gezien als een counterspeler, maar niets is minder waar. Bij al zijn voorgaande clubs heeft hij laten zien goed in de kleine ruimte te kunnen opereren, bovendien spelen al zijn voorgaande werkgevers nauwelijks op de tegenaanval. Enkel in het seizoen 2016/17 zakt Spartak Moskou in en weet Promes twaalf keer het net te vinden. Het jaar daarop zet Spartak Moskou hoog druk en laat Promes zich in een veel aanvallendere speelstijl zien in Rusland: de teller eindigt op vijftien doelpunten.

Vanuit de Russische hoofdstad verdient Promes een transfer naar meervoudig Europa League-winnaar Sevilla FC, maar in Spanje krijgt hij een andersoortige rol toebedeeld. Als zogeheten wingback speelt de Nederlander geregeld wedstrijden, waardoor het aanvallende rendement stokt. Dit is geen reden om aan te nemen dat Promes weinig aanvallende impulsen toevoegt aan het Ajax-spel, want juist als een aanvallende spil in een centrale positie excelleert hij in Rusland. Elk seizoen komt hij vaker aan de bal, schiet hij meer en neemt de kanscreatie toe (ruim drie kansen gecreëerd per negentig minuten). Sinds zijn debuut voor Spartak Moskou scoort enkel Fedor Smolov meer doelpunten in de Russische competitie (59 om 67). In zijn laatste twee seizoenen in de Russische Super Liga is Promes zelfs de speler met de meest gecreëerde kansen (68 in 2016/17 en 77 in 2017/18).

Plaats je bovenstaande in perspectief, dan creëert enkel Hakim Ziyech tijdens deze seizoenen in de Eredivisie evenveel als Promes. De twee overleggen qua betrokkenheid bij schoten soortgelijke cijfers. In het seizoen 2017/18 is Promes iedere negentig minuten bij ruim zeven schoten van zijn team betrokken. Alleen Ziyech en Steven Berghuis (Feyenoord) behalen gedurende het vorige Eredivisie-seizoen soortgelijke aantallen.

18-jarige Promes op '10' bij Ten Hag 

Waar Promes bij Spartak Moskou centraal en in een ietwat vrije rol vanaf de flank opereert, speelt hij op achttienjarige leeftijd onder coach Erik ten Hag op de tienpositie bij Go Ahead Eagles. In de Adelaarshorst speelt Promes zijn eerste volledige seizoen in het betaalde voetbal en laat hij zich in de Keuken Kampioen Divisie gelden. Hij is een van de spelers die Go Ahead naar Eredivisie-promotie loodst, door onder meer in 32 wedstrijden 13 keer te scoren. De tienpositie ligt Promes goed en kan de aanvaller ook in Amsterdam bekleden, al is hij ogenschijnlijk voor zijn offensieve variëteit gehaald.

Hoewel Promes niet te vergelijken is met de speler die hij acht seizoenen geleden was, zijn bijvoorbeeld zijn aantal dribbels nog steeds vergelijkbaar met bekende Eredivisie-spelers van vandaag de dag. Zo gaat Promes per wedstrijd gemiddeld vier dribbels aan, dit aantal is vergelijkbaar met David Neres, Hirving Lozano (PSV) en Calvin Stengs (AZ). Het totale rendement wat betreft goals van Promes ligt hoog: in 212 competitiewedstrijden scoort hij liefst 85 keer. Dit komt neer op iets minder dan een goal per twee wedstrijden.

Elf van deze doelpunten komen voort uit de voetbaljaargang als hij samen met Dusan Tadic de kar trekt bij FC Twente. Na jaren ervaring in het buitenland en een ontwikkeling van zowel speler als mens is aan te nemen dat Promes ook komend seizoen namens Ajax veelvuldig op het scorebord kan verschijnen.

Conclusie: positief

Overall heeft de aanwinst de statistieken om bij Ajax te excelleren. Hij komt in een soortgelijke rol te spelen als waarin hij fungeerde bij Spartak Moskou en Ten Hag weet dondersgoed wat hij met de meervoudig international aan moet. De coach stond aan de voet van Promes’ loopbaan en was in gesprek met Voetbal International al eens lovend over de nieuwe Ajacied. ‘Quincy weet precies hoe hij tussen de linies moet bewegen en maakt zich heel makkelijk aanspeelbaar om vervolgens de juiste voortzetting in de diepte te zoeken.’ 

Juist in de speelwijze van Ajax, waar de aanvallers van Ajax de vrijheid krijgen om tussen de linies te komen en vrij te bewegen, liggen kansen voor Promes. Hij zal minder aanpassingstijd nodig hebben omdat hij al een Eredivisie-verleden heeft en weet als Amsterdammer en voormalig jeugdspeler van Ajax wat er wordt gevraagd in de hoofdstad. De creatieveling is qua leeftijd weer een aankoop uit de midden-categorie en past in het spel dat de club, haar technische staf en spelers willen spelen. Een nieuwe potentiële publiekslieveling is aangetrokken, Promes zelf kijkt ernaar uit om uit te blinken in de Johan Cruijff Arena. ‘Deze stap voelt voor mij als thuiskomen. Ajax wil een nieuwe weg inslaan. Dat bewijst deze aankoop. We moeten geschiedenis gaan schrijven.’

Voetbal International en Ajax Life analyseerden ook Quincy Promes aan de hand van statistieken. Deze stukken kun je hier en hier lezen. 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
JPM
Lekker Quinna kom maar JAAAAAAAA
0 0
14AJAX14
Ik was meer voorstander voor het halen van Atony omdat ik denk dat hij 1. meer restwaarde heeft en 2. een rol kan spelen in het aanblijven van Neres. Maar daarbij was ik ervan uitgegaan dat zowel Antony en Promes minimaal rond de 25 miljoen moesten kosten.
Nu heeft Overmars mij natuurlijk verrast want nu heeft de boel omgedraaid en Promes voor een spotprijsje opgehaald in Sevilla en dat is gewoon topwerk! Promes is in de huidige markt namelijk minimaal 25 miljoen waard en na een goed seizoen Ajax en EK gaat dat richting de 35 miljoen.
Voor deze prijs is dit een top transfer en top werk van Marc, complimenten.

Ik hoop alleen wel dat Neres en Vd Beek blijven en dat Marc er dwars voor gaat liggen. Als Neres echt voor monsterbedrag (90 ) weggaat dan zou ik dus wel voor Antony gaan boven Bergwijn.
Dat lijkt mij een no brainer, zeker als je zo casht op Neres.

Vraag blijft nu: hoe gaat Bande presteren deze voorbereiding en wordt hij verhuurd of gaat hij een jaar het AJax spelletje leren en vooral invallen? Voor beiden is wat te zeggen, hij moet spelen op zijn leeftijd maar hij moet ook het Ajax spelletje trainen... Wat zeggen jullie?
1 0
Libero
Laat hem maar in Jong ritme en vertrouwen opdoen en zich het systeem eigen maken.
0 0
AjaxDaniel
Vgm is Bande nog steeds niet fit. Ik denk dat het vooral invallen wordt.
1 0
YoorAjax
wanneer sluit hij aan?
0 -1
jollie18
8 juli
0 0
Dolberg25
Gelijk met De Ligt en van de Beek.
3 0
appeltje
Eigenlijk heeft Ajax dus de beste speler van een competitie die hoger aangeschreven staat dan de Eredivisie gekocht voor maar 15 miljoen
8 0
trainerdv
Als we net zoals vorig seizoen doordekken, relatief hoog druk zetten en vooral combinatievoetbal in de (extreem) kleine ruimtes blijven spelen dan is hij zeker een grote aanwinst. Neres, Promes, Tadic is een CL wardige aanvalslinie
4 0
Schip
Die halve volley na die voorzet van links vereist zo'n goeie timing en balgevoel. Hij deed iets vergelijkbaars na die voorzet van Depay tegen Engeland vanaf links. Geen toeval dus.

Benieuwd.
2 0
AFCAMM
Prima aanwinst. Dat hij al eerder goed samengewerkt heeft met zowel Ten Hag als Tadic is ook erg fijn, naast zijn vaardigheden als voetballer en ervaring. Fysiek ook prima in orde trouwens. Fijn dat we nu echt spelers -kerels- hebben die er staan, naast dat ze goed kunnen ballen.
4 0
Wereld
Als Neres (en misschien zelfs Ziyech) blijft, waar laten we Tadic dan spelen? Of gaan we het hele seizoen met Tadic of een Promes in de spits spelen?

Op het middenveld hebben we al Marin en V/D Beek. Blind kan er gaan spelen. Schöne zal op de bank komen. En dan hebben we nog Mazraoui die naar het middenveld kan als Veltman basis staat.

Of komt Promes als 10?

Promes - Tadic - Neres
V/D Beek
Marin - Mazraoui

of

Tadic - KJH/Dolberg - Neres
Promes
Marin - V/D Beek


In ieder geval hebben we eindelijk weer een speler met snelheid aangetrokken. Nu nog een rcv. Alvarez?
We kunnen ook alvast die Vargas/Anthony halen zodat die zich vast kan aanpassen voordat Neres vertrekt.

Het begint wel druk te worden voorin, we moeten ook Bandé niet vergeten.
2 0
jaribombari
Ajax is Europese top. Concurrentie is belangrijk. De beste speelt.
0 -1
EersteAanname
Ik denk dat ze er wel vanuit gaan dat Ziyech en/of Neres vertrekt, maar mochten die toch blijven dan weet Ten Hag daar wel een mouw aan te passen denk ik zo. Voor goede voetballers is altijd plek. Een mogelijkheid zou kunnen zijn om Promes op 10 te zetten met een blok van Marin en Donny erachter. En dan Neres, Tadic en Ziyech voorin. Waarbij je bijv. Ziyech ook nog zou kunnen omruilen met Promes.
4 0
Luck76
Prima aankoop! Nu nog even een grote aankoop voor de verdediging.......
1 0
MankeNelis
Er hangt weer een buikschuiver in de lucht. Goed signaal naar de rest van de selectie.
3 0
fanforeffer
Ik heb geen vertrouwen in Promes ,middelmaat , geen intelligente speler. vind zichzelf heel goed.
3 -25
Wesl
Dat je twijfels hebt dat is heel normaal. Maar hoe kun je zo stellig zijn, zo absoluut. Als Promes zowel in Rusland als Spanje heeft bewezen veel kwaliteiten te bezitten? Er zijn genoeg redenen te verzinnen waarom hij goed in dit Ajax past, op basis van zijn kwaliteiten i.c.m. statistieken.

Wat vond je van Tadic en Blind, pakweg een jaar geleden?
2 0
Ajax412
Komt wel goed met Promes. Hij is op de leeftijd en ervaring waarop hij terug kan vallen op bepaalde basisprincipes. Dat zie je ook aan Blind en Tadic, die kunnen het spel simpel houden als het even niet lukt. Dat is wat ervaring is, het herkennen wanneer je niet gek moet gaan doen. Ik zie in Promes ook geen Suárez of wie dan ook, maar hij kan zeker stabiliteit toevoegen aan het elftal. Zet dan Neres op de andere flank voor de uitspattingen en je hebt de vleugels gewoon prima bezet.
1 0
pettuh
Het is ook nooit goed. 5 jaar geleden kwamen we pas echt met middelmaat aanzetten, toen was het schreeuwen om grote spelers uit andere competities. Nu haalt Ajax internationals in de namen als Blind, Tadic en Promes en dan zeuren we nog. Ik ben blij dat Ajax meer investeert en we hopelijk de komende jaren zo kunnen domineren net als afgelopen seizoen! Overmars doet in mijn ogen fantastisch werk!
4 0
Mikee
Haha nou, je hebt me overtuigd met je steekhoudende argumenten. Ohnee. Toch niet.
1 -1
***1900***
Oke man, bedankt voor je bijdrage! Gelukkig ziet 95% hier wel dat het een heel goede match kan worden :)
10 -1
EersteAanname
Goede analyse.. gewoon een uitstekende aankoop van Overmars!
5 -1
SJvanveen
Dank!
2 0
FTS95
Het begint alweer te kriebelen bij mj....volgens mij gaat het weer een prachtig seizoen worden!
5 -1