Ten Hag blikt terug: 'Real-thuis was een keerpunt'

BartVeenstra, 21-06-2019 om 12:50, 11837 views, Ajax.nl |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Ajax-trainer Erik ten Hag zag de thuiswedstrijd tegen Real Madrid als een keerpunt tijdens de tweede seizoenshelft. De Amsterdammers waren - na een uitstekende eerste seizoenshelft - matig uit de winterstop gekomen en ondanks een 1-2 nederlaag tegen Real Madrid kreeg Ajax weer de juiste vorm te pakken.

'De winterstop onderbrak onze goede reeks. Na ons trainingskamp kwam er zand in de motor. We verloren punten. En dat lag vooral aan onszelf, niet aan de tegenstander', zegt Ten Hag in een interview op Ajax.nl. De trainer vond de houding van zijn spelers in die periode niet top. 'En dan loop je schade op. Je slaat een keer met je vuist op tafel, maar je zoekt vooral interactie met je groep.'

Men probeerde de vinger op de zere plek te leggen en men wilde vooral ook laten zien waarom het voor de winterstop wél goed ging. Een nederlaag, hoe gek dat misschien ook klinkt, deed het tij keren bij Ajax. 'Real Madrid-thuis was een keerpunt: we verloren, maar speelden een geweldige wedstrijd. Je hebt soms dat soort wedstrijden nodig om er weer bovenop te komen. De onverzettelijkheid kwam terug.'

Ajax wist vervolgens in Madrid met 1-4 te winnen, waarna ook Juventus werd uitgeschakeld. Plots werd Ajax niet meer gezien als underdog toen het Tottenham Hotspur trof in de halve finale. 'Het beeld dat we gelijkwaardig waren aan Tottenham Hotspur klopte niet: wij hebben drie voorrondes moeten spelen voordat we überhaupt aan de Champions League mee mochten doen. We komen uit in een veel kleinere competitie met kleinere budgetten. Maar we hadden wél het geloof en de overtuiging dat we de finale konden halen. En het was heel narrow, alleen ging het mis in de allerlaatste seconde…'

'Na Spurs was 24 uur rouwen onmogelijk'

Een zeer pijnlijke uitschakeling voor Ajax. Normaal is Ten Hag van mening dat er 24 uur genoten mag worden na een mooie prestatie en er 24 uur gerouwd mag worden na een tegenvaller. Dit keer was het anders. 'Na Spurs was dat onmogelijk… Zoiets heeft meer tijd nodig. We hebben elkaar de dagen daarna gesteund en toch weer gepusht richting de volgende wedstrijd: Utrecht-thuis. Dan komen we in die wedstrijd ook nog met 0-1 achter… Maar dan zie je hoe onvoorspelbaar voetbal is: wij houden ons hoofd koel en winnen, PSV verliest bij AZ en ineens ben je zo goed als zeker van de titel.'

Met het oog op volgend seizoen weet Ten Hag dat het enorm lastig wordt om dergelijke prestaties te evenaren. 'Dit elftal valt uit elkaar, dat weet je. Toch willen we een kern behouden en opnieuw met een sterk team voor de dag komen. Het is incidenteel mogelijk om nog een keer zo’n seizoen te beleven, maar of dat komend seizoen al is ? Eigenlijk kun je pas op 1 september zeggen wat realistische doelen zijn. Maar laten we eerst even genieten. Dit was een uniek jaar, met een uniek team.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Web
Ik had echt het idee dat de spelers rond de winter stop Ten Hag lieten vallen, niet om zijn kwaliteiten, want dat staat niet der discussie, maar ik was bang dat er geen ruimte was voor ontspanning, alles heel serieus benaderen. Spelers houden daar niet zo van, en als die je niet meer pruimen ( hoe goed je ook bent, kun je het vergeten. Ten Hag en Scheuder lijken als trainer heel erg op elkaar, tot in de details tegenstanders analyseren, waar kunnen wij ze pijn doen. Ook hoe ze elkaar aanvullen ( goed te zien aan de zijlijn bij wedstrijden ) zo hoor je met je assistenten om te gaan Want ben ik blij dat ik dat verkeerd zag, Ten Hag is het beste wat Ajax kan wensen.
Poulsen lijkt mij een heel ander type dan Schreuder, hopelijk pakt dit goed uit? Hij heeft stage gelopen bij het eerste, en zal daar ongetwijfeld een goede indruk hebben gemaakt
0 0
Web
Er is geen ploeg in de wereld die met 2-0 voor staat in totaal met 3-0, zijn centrale duo mee naar voren stuurt met dode spelmomenten.
Dat kan tegen kleine clubjes in de eredivisie, maar absoluut niet in Europa
Man wat was ik er ziek van, dat Spurs haal je over het dode punt een, echt ongelooflijk
1 0
AFCAjax
Ik word nog steeds niet goed als ik beelden van de thuiswedstrijd tegen tottenham (doelpunten van ons etc.) zie in compilaties. Ben er vrij van overtuigd dat als we die finale hadden gehaald we hem hadden gewonnen.
1 0
Web
Ik vind al knap dat je dat doet, ik wil er niets van zien
2 0
Jariiii
Het doet nog stees heel veel pijn.

Maar een prachtseizoen was het. Met heel veel dank aan Ten Hag.
1 0
Bjorn
Real-thuis, kort gevolgd door Feyenoord-uit in de beker en Real-uit hielp ons er volledig bovenop. Geweldige weken na een verschrikkelijke januari maand.
1 0
blava
Ik denk eerder de nederlaag tegen Feyenoord. Die nederlaag kwam precies op tijd en fungeerde als een wake up call voor zowel technische staf en spelers.
0 0
WZAWZDB14
"Dit elftal valt uit elkaar, dat weet je."
Nou merk er anders nog weinig van. Wss de ligt weg, miss ziyech. Maar de rest kan je echt wel behouden. Geld is geen drijfveer meer.

Ff afkloppen
0 0
Ajax27
Alles kan.. maar na zo'n jaar is er belangstelling voor iedereen. Het zal lastig worden. De Ligt, Ziyech, Neres, Donny.. mochten ze samen met Frenkie allen vertrekken dan praat je over potentieel 5 basisspelers die je moet vervangen. 5 nieuwe spelers die zich het spel van dit Ajax eigen moeten maken, die de looplijnen van spelers dienen te herkennen, die elkaar moeten kunnen aanvoelen. Van hoe goede kwaliteit de spelers ook zullen zijn... dat heeft tijd nodig.

Vergis je niet, 6 spelers van de huidige groep stonden in 2017 als basisspeler de Europa League finale te spelen. Nog eens 3 anderen (Frenkie, Donny, Neres) vielen in die finale in. Dan heb je het over 9 jongens die al 3 jaar met elkaar samen trainen en wedstrijden spelen.

Dat kun je met geen enkele aankoop erbij krijgen, dat moet erin slijpen. De kunst van de trainer is dat dit gevoel van 1 groep zo snel mogelijk terugkomt waardoor iedereen weer wilt vechten voor elkaar.

Kampioenschap gaan we altijd voor en moet je met zoveel geld en kwaliteit gewoon binnen kunnen slepen. CL is toch ff anders, daarvoor heb je automatismen nodig. Als ik realistisch kijk zonder Ajax-bril zou het mooi zijn als we CL groepsfase halen, en iig 1 ronde doorkomen in CL of EL. Dat is een mooi doel.
0 0
Bjorn
Het is pas 21 juni. De transfercarrousel komt nog wel op gang. Maar eerlijk is eerlijk, Ajax zit in een zetel en kan voor iedere speler de hoofdprijs vragen.
2 0
Tinus
Voor Ajax hoeft geld niet meer de drijfveer te zijn (dit seizoen), voor spelers ligt dat natuurlijk anders. Die hebben er ook nog wel wat over te zeggen.
3 0
Ajacied33
Uitgerekend tegen de Spurs begonnen we voor het eerst als favoriet en prompt ging het mis
0 0