Overmars: 'Doel wordt elk jaar groepsfase CL halen'

BartVeenstra, 18-04-2019 om 07:20, 16301 views, De Telegraaf |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Marc Overmars denkt niet dat het realistisch is om te verwachten dat Ajax ieder jaar de halve finales van de Champions League zal bereiken. De directeur voetbalzaken van de Amsterdamse club is nog altijd trots, maar tempert ook de verwachtingen voor de komende seizoenen.

'Het is prachtig om te zien dat we kunnen wedijveren met clubs met een begroting van zeshonderd tot zevenhonderd miljoen euro', zegt Overmars in een interview met De Telegraaf. 'Het maakt me vooral zo blij, omdat iedereen het vooraf voor onmogelijk had gehouden. Het geweld om ons heen is zo groot. Twee jaar geleden speelden we de Europa League-finale. En dan denk je: dit is ons podium. Om de prijzen spelen in de Champions League is niet reëel meer. Dus toch.'

Overmars beseft wel dat dergelijk succes in de Champions League niet ieder seizoen verwacht kan worden. 'We hebben de lat voor onszelf nu wel heel erg hoog gelegd. Deze prestatie elk jaar verwachten, is niet realistisch. Overwinteren is al redelijk uniek. Het doel wordt elk jaar de groepsfase van de Champions League te halen', aldus de beleidsbepaler, die niet durft te zeggen of Ajax de Champions League kan gaan winnen. 'Elke volgende ronde den ik: het is een bonus. Wij als Ajax vinden het belangrijk dat er attractief wordt gevoetbald, dat het publiek geniet. Ik denk dat dit wel is gebeurd...', besluit hij met een knipoog.

Koop nu jouw wedstrijdsjaal, voor de halve finale van de Champions League, in de Ajaxshop!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
mercurius3
Het is te gek voor woorden dat sponsoren van Ajax een fooitje betalen. De waarde en naamsbekendheid van een club wordt nu door social media bepaald en de image die een club heeft. Ajax is hot talk. Logo van sponsoren gaat heel de wereld rond door social media, het is niet meer alleen een wedstrijd op televisie. Van der Sar heeft dit begrepen, echter wordt het tijd dat sponsoren gaan lappen nu. Ze zitten voor een dubbeltje op de eerste rij. Tijd voor Ajax om internationale merken aan te trekken die de waarde van Ajax wel juist inschatten. Ajax heeft geloof ik nu een heel mediateam ingeschakeld, omdat ze weten dat over 10 jaar social media en internet nóg belangrijker wordt. Op twitter wordt een clipje van Ajax misschien wel 20 mijoen keer gedeeld. Allemaal gratis reclame voor een sponsor. Op youtube zelfde verhaal. Ajax moet vol op online media inzetten en filmpjes als die over Onana op Youtube blijven zetten. Daarmee gaat Ajax de kloof gedeeltelijk dichten, als Van der Sar ook een keer tegen de sponsoren zegt: het is leuk geweest, maar jullie betalen maar 10 procent voor wat jullie krijgen. Ze liëren zich aan total football, Johan Cruijff, tiki taka 2.0, voor een luxepaard, dus moeten ze gaan aftikken nu.
2 0
Deepblue
Vroeger, toen de financiële verschillen nog niet zo groot waren - waren we ook niet structureel Europese top. Alleen met (korte) perioden, net als nu eigenlijk.
Wel des te knapper omdat er nu wel een structurele financiële top is ontstaan.
1 0
Radie125
kijk dat zijn goede voornemens.
1 0
Schwalbino
We hebben heel veel geld en Marc is een tovenaar dus gaan we vanaf nu elk seizoen overwinteren in de CL?

Was het maar zo simpel. We hebben met ons studentenbudget laten zien dat we clubs kunnen verslaan die 10 keer zoveel geinvesteerd hebben. Meer geld is dus niet 1 op 1 ook meer succes.

Dit team is het resultaat van 8 jaar bouwen en verbouwen. Als je vanaf nu een ondergrens kunt vasthouden zodat je elk jaar sterk genoeg bent om de CL te halen is dat geweldig maar het zal een zware klus worden.
1 0
godofajax1900
Ik vraag me alleen af of dit ajax ook barca kan verslaan
0 0
Schwalbino
Waarom niet?
1 0
sebastiaan1900
Elk jaar in de groepsfase zou een fantastische prestatie zijn. Jarenlang lukte dit niet. En ook heb je niet altijd een goede Ligt-ing. ;) Als je dat realiseert heb je standaard vele miljoenen waarmee je enigszins kan bijblijven.
1 0
Hollister
Prima reeele doelstelling... sommigen hier slaan door om te stellen dat je moet overwinteren.... komende jaren zullen de lotingen nog steeds bepalend zijn voor die groepsfase ... 4 van de 6 jaar moet je idd de groepsfase Cl halen, de andere 2 jaar minimaal 2 x groepsfase EL en van die 4 jaar is het reeel om 2 x te overwinteren... dan doe je het als Nederlandse club heel erg goed.
Vergeet niet dat in 2024 waarschijnlijk de gehele opzet op de schop gaat.. dan moet Ajax standaard bij de CL zijn ingedeeld
7 0
Babangida83
Also je kijkt naar clubs als Porto, dan is dat mogelijk, structureel overwinteren. Als je dat structureel doet, dan wordt - door de UEFA punten- het ook minder waarschijnlijk dat je een slechte loting hebt. Maar uitzonderingsjaren zul je altijd hebben.
We hebben inmiddels gezien dat Ajax enorme potentie heeft. Sleutel gaat zijn hoe onze jeugdopleidingopleiding rendeert. Te weinig talent betekent te veel geld uitgeven aan onzekere aankopen en verlies van bepaalde technische en mentale eigenschappen die de Ajax-talenten uniek maken.
Zolang we attractief voetbal blijven spelen, zullen spelers ook graag naar Ajax toe blijven komen. Zolang we dus de legacy van Cruijff blijven gebruiken. Want dat maakt indruk. Dus een bepaald niveau kunnen we structureel ook aantrekken indien nodig.
En last, but not least, veranker voetbalbeleid binnen je club middels een TH. Alleen dan hou je het langer vol als belangrijke mensen weggaan.
Alles bij elkaar maakt dat Ajax een enorme potentie heeft.
0 0
louis60
Door het succes van Liverpool, Ajax en Spurs valt op dat je een verdediger moet hebben als Virgel, De Ligt of Sanchez. Plus een goede keeper. Daarom moet er voor het nieuwe seizoen zeker een grote, snelle en sterke centrum verdediger gehaald worden. Ook voor kopgoals bij de corners. Ik ga ervanuit dat de Ligt vertrekt. Anders wordt het een probleem. Kijk maar naar lampies vs Ajax zonder de Ligt. Weet iemand een goede? Minimaal 1.90 m.
1 -1
Ozymandias
Sánchez? Die wordt in de belangrijkste wedstrijden van Tottenham juist met enige regelmaat op de bank gehouden (zoals in de twee Champions League wedstrijden tegen City) omdat hij nog moeite heeft met het niveau van dat soort wedstrijden. Alderweireld is (al sinds zijn komst) by far de beste en belangrijkste centrale verdediger van Tottenham.

"Minimaal 1.90 m."

Twee van de drie verdedigers die jij als voorbeeld gebruikte zijn kleiner dan 1.90 meter.
3 0
IkJijHijWijJullieZijnAjax
sanchez werd door tactische overwegingen op de bank gehouden.
the spurs wouden spelen met 4 verdedigers ipv 5
0 0
louis60
Oke. Tussen de 1.87 m en 1.90 m dan.
0 0
IkJijHijWijJullieZijnAjax
de europa league in 2017 was ook mooi hoor. na zon lange droogte, we moeten iig in staat zijn om elk jaar een kwartfinalist el te zijn.
dat geld hebben we.

ga er niet vanuit dat een 2e ronde cl struktureel word, je moet ook kijken naar het voetbal van nu, wat imo echt is verzwakt in europa in vergelijking met een aantal jaar geleden. komt ook doordat er veel grote spelers meer naar italie vertrekken, de kwaliteiten worden wat meer verdeeld. dit ajax heeft eigenlijk het nivo van de ploegen van 4 a 5 jaar geleden.

dus als we de cl willen winnen, moet dat NU gebeuren
0 0
mercurius3
Dit is dé kans om de CL te winnen. De grote clubs springen er dit jaar niet bovenuit en Ajax speelt geweldig voetbal. Dan moet je jezelf ook belonen met een prijs, maar dan mag overschatting geen rol spelen en moet iedereen supergeconcentreerd blijven.
1 0
geDaante
Waarom altijd zinloze doelstellingen uitspreken? Gewoon zover mogelijk reiken, in alle competities/bekers.

En houd eens op met dat 'realistisch', dat past niet bij Ajax. Ajax is dromen, geloven en daar vol voor gaan, Ajax is idealistisch. Niemand achtte het realistisch dat Ajax nu in de halve finale zou staan, zelfs niet in de kwartfinale, of zelf overwinteren. En zó verschrikkelijk goed is dit Ajax individueel ook weer niet, los van De Ligt en De Jong. Het is de spelopvatting (met name het drukzetten), de teamgeest, de gretigheid gekoppeld aan goede voetballers op iedere positie (geen echte controleurs bijvoorbeeld) dat je sterk maakt.


Betere talenten/spelers dan De Ligt en De Jong kom je de komende jaren niet aan, maar op andere posities kan je gelijkwaardige tot betere spelers regelen, zeker in de breedte, dat nu gewoon slecht is, met De Wit, Ekkelenkamp, Magallan, Kristensen geregeld op de bank.
Een verschrikking.

Je hoeft dan ook niet zo ver terug te vallen komend seizoen, als je goed doorselecteert en goed scout en aankoopt. Moet je dus wel eens kappen met totaal niet passende en belachelijke aankopen als Kristensen, Magallan, en al die die daaraan vooraf gingen, en waar dus blijkbaar niet van geleerd wordt. In die zin heb ik er niet het volste vertrouwen in.
1 -6
Ozymandias
Ben je ooit wel eens tevreden of zelfs blij over hetgene wat Ajax laat zien? Dit is tot nu toe by far het mooiste seizoen van Ajax deze eeuw en toch zijn 99% van jouw berichten overwegend negatief. Begint het je zelf niet op te vallen dat je (bijna) altijd negatief over Ajax bent terwijl het GEWELDIG gaat met de club?
4 -1
Knalpot
Ach en idealist die denkt het beter te weten dan allerlei topmensen die al jaren in het wereldje rondlopen moet je ook niet te serieus nemen.
0 0
SilverHaze
Hij geeft alleen de ondergrens aan. Je moet gewoon elk jaar ik de groepsfase zitten om een bepaald niveau spelers te behouden of aan te trekken. Hij wil natuurlijk meer credits, want er zullen best wat ‘tussenjaren’ bij zitten waar er moord en brand wordt geschreeuwd, wat dus uitgebannen moet worden.

Daarnaast vind ik het een beetje triest dat je nu begint over kristensen en magallan en derest van de bank. Een beetje nederigheid is wel op zijn plaats dacht ik.

Ik denk eigenlijk dat we ook op individuele kwaliteit in de halve finale staan. Qua handelingssnelheid zie je dat iedereen het gewoon aankan en zelfs het spel kan versnellen.
3 0
Beffie
Volgende doel moet ook worden het wegkopen van de beste spelers bij de concurrentie. Bij 010 zie ik er maar een. Bij pisvee eigenlijk ook maar een als Nico weg zou gaan.
1 -1
Babangida83
Dat zie ik het liefst Europees gebeuren. Dan blijft onze competitie nog een beetje sterk. Dat heeft Ajax erg nodig wil het goede spelers behouden. Die willen namelijk niet in een flutcompetitie spelen. Is overigens ook onderdeel van plan Cruijff, de concurrentie (het algehele niveau) sterker maken. Dat is nodig om de volgende stappen te maken.
0 0
7172AFCA7395
In 2017 speelde Ajax finale EL.Toen was er ook die euforische stemming,misschien iets minder
dan nu.Maar toen kwam er een baggerseizoen achteraan met allerlei rampspoed.Voetbal is de waan van de dag. Morgen kun je er weer niets van. Ajax mist ook teveel kampioenschappen. Moet eerst veranderen en ik verwacht ook dat dat gebeurt.
6 0
Ajacied33
We weten allemaal wat de redenen erachter waren..
1 -1
7172AFCA7395
Klopt. Een andere reden was bijvoorbeeld dat Sanchez vertrok.Misschien wel een onderschat " detail" .
0 0
Shoto
Het klopt dat het na de EL finale bergafwaarts is gegaan., in het aansluitende seizoen. Ik denk echter dat dit vooral te maken heeft met wat er in de voorbereiding is gebeurd.
Dit seizoen zal cruciaal zijn. Hoe ver kom je in de Champions league ? Wordt je kampioen? Win je de beker? Dit zal toch bepaalde spelers gaan aantrekken. Spelers die zich willen profileren. Spelers die nu de beste van een middenmoot club in spanje/engeland zijn zullen willen laten zien wat ze in Europa kunnen met Ajax.
Alles bijelkaar is dit en het volgende seizoen cruciaal voor de komende jaren.
0 0
f.m.d.
Meedoen is niet genoeg Overmars. Minimaal overwinteren als doelstelling.
2 -5
Ozymandias
Dat is geen realistische doelstelling. Ajax is een club die het van lichtingen moet hebben. Dat is het altijd geweest en zal
het (zolang het Kapitalisme profsport vormgeeft) altijd zo blijven.
7 -1
Ajax114
Iedereen zei ook dat finale CL niet realistisch meer was. Ik haat het woord realistisch. Is een excuus om de lat laag te leggen en te falen. Klopt maar je mag hier wel naar streven. Zal niet structureel zijn maar heb altijd het gevoel dat ze de lat niet hoog genoeg leggen. Overmars mag wel wat meer vertrouwen hebben . Waarom niet streven naar laatste 16 in plaats van groepsfase CL ?
2 0
Knalpot
Leuk gedacht van je maar ga er maar vanuit dat er vanaf nu heel anders naar ajax gekeken gaat worden, Nu kunnen we nog steeds vanuit de underdog positie grotere ploegen over de knie leggen. Als die volgend seizoen zich allemaal gaan aanpassen a la een Man U 2 seizoenen geleden dan gaat het gewoon een heel ander verhaal worden voor ons. De moeizame potten tegen Benfica en PSV kan je dan mooi al als graadmeter zien.
0 0
PuurGeluk
Als je Barcelona en bijvoorbeeld Man utd treft in de poule kun je zomaar 3e eindigen...ook dat heb je, net als je lichting talent wat wel of niet doorschuift, niet in de hand. Het ene jaar win je wel van United en het andere jaar niet.
0 0
Rdk1983
Lijkt me goed uitgangspunt. Je weet dat je ieder jaar je beste spelers verliest en briljanten als De Ligt en de Jong zijn heel schaars. Onanas en vd Beeks ook. Daarnaast moet je geluk hebben dat je jongrns als KJH, Blind en Tadic kan blijven aantrekken.
2 0
Joseph
In de huidige opzet moet het doel gewoon zijn om te overwinteren in de Champions League, je haalt genoeg geld binnen om daar elk jaar voor te gaan.

24 jaar geleden hebben we te weinig geld verdiend aan vertrokken kampioenen, nu is dat anders. Ajax moet dit aanzien ook gebruiken om nog meer van de grootste talenten binnen te halen. Ze moeten over de hele wereld zelf naar Ajax willen komen, dan ben je goed bezig.
1 0
Ajax114
Daarom, ik wil niet negatief doen in deze week maar Overmars legt echt de lat te laag. Vraag mij ook af of hij prestaties van dit jaar voldoende zal uitbuiten. Hij doet het fantastisch maar aankopen Pierie en Scherpen beloven niet veel goeds. Zou daarom zo graag Ling zien als technisch directeur. Die zou lat net iets hoger leggen door te streven naar laatste 16 elk jaar. Daarnaast moeten wij net als PSG, Juventus , Bayern en Barcelona ook maar eens een paar jaar kampioen worden achter elkaar.
0 -3
WZAWZDB14
https://www.telegraph.co.uk/football/2019/04/17/love-letter-ajax-europes-exciting-team/

Mooie column, moeite waard om te lezen!
0 0
MisterAFCA
Ja prachtig man. Heb hem gisteren zitten lezen met kippenvel over me hele lijf.
0 0
Bjorn
Elk jaar groepsfase is gewoon een prima doelstelling kijkende naar de laatste 10 jaar. Dat is moeilijk genoeg gebleken, zeker omdat we veel voorrondes moeten overleven als je geen kampioen wordt.

Hoofdmodus moet in mijn optiek worden de absolute alleenheerser in eigen land worden, waardoor je altijd minimaal play-offs CL of groepsfase behaald. Daardoor heb je gegarandeerde hoge CL inkomsten waarmee je kam bouwen. Jaar na jaar.

Succes van nu is schitterend maar er gaan gewoon 5 a 6 spelers vertrekken waardoor het grotendeels in elkaar zal storten. Gaat weer tijd kosten.
2 0
NotForSale
Elk jaar de knock out fase moet ons doel zijn
1 0
Joodhannus73
Denk toch eens groot, anders blijven we altijd Calimero. We zijn in veel meer in staat dan we zelf denken. Voor het eerst in de geschiedenis van de club hebben we twee "dure" ervaren spelers gekocht en we staan prompt in de halve finale. Het grote probleem van Ajax de afgelopen 20 jaar is precies dat. Met Rijkaard wonnen we ook de CL. Als hij er niet was geweest zeker niet. Als Ajax een goede jonge lichting heeft, gemixt met ervaring, kan het gewoon prima de kwartfinale CL en hoger halen. Net zoals de Portugese topclubs Benfica en Porto ook bijna elk jaar wel in de kwartfinale staan. Als je niet groots kunt denken, ga je daar ook niet naar handelen. Natuurlijk moet je verwachtingen managen, maar iets minder Calimero mag wel in mijn optiek.
4 -10
Ajax114
Dit is het precies. Iedereen die succesvol is begint eerst met groot te denken en fuck het zogenaamde realisme. Laatste 16 moet voor een club als Ajax echt wel regelmatig haalbaar zijn met onze unieke stijl en vele geld wat wij nu hebben. Verstandig met geld omgaan en een goed beleid voeren en het moet lukken.
1 0
Knalpot
Tja clubs als Madrid en Juventus hebben ook tig keer meer geld dan ons, je snapt wel dat dat andersom ook zo kan gaan werken.
0 0
Schip
Vergeet niet dat er juist groot gedacht wordt, maar dat men geen ongezonde verwachtingen wil wekken. En je zegt het zelf al, aankopen kun je doen, maar super lichtingen kun je niet bestellen. Daarmee is succes in Europa per definitie periodiek.

Ik zie niet in dat daar veel mis mee is. Zolang je maar wel zoveel mogelijk CL speelt met echt Ajax voetbal. En af en toe EL voetbal, waarvoor hetzelfde geldt.
4 0
SjaakWolfs
Al de tweede domme reactie van jouw hand, vanochtend...
1 -4
Ozymandias
Sommige mensen zullen nooit tevreden zijn en daardoor nooit optimaal kunnen genieten van het hier en nu. Ajax doet het GEWELDIG maar toch zijn er een aantal AS-leden van wie 99% van hun berichten hier negatief is.
2 -3
433metdepuntnaarlinks
Onzin, dit heet realisme. Natuurlijk kun je twee "dure" ervaren spelers halen en zal en moet Ajax dit blijven doen. Maar de garantie dat je elk jaar twee van zulke spelers koopt die al in de basis mee doen is er niet, laat staan dat ze wekelijks excelleren en constant je team naar een hoger niveau tillen.

Daarnaast hebben we Neres ook niet als een goede constante factor gezien in het begin, het moet ook maar net allemaal klikken en samenvallen. Je zag dat hij talent had maar je zag ook dat hij nog tijd nodig had.

Tevens zul je moeten proberen om spelers een jaartje langer te houden door het geven van de upgrades met de garantie dat Ajax meewerkt na het volgende jaar (zoals Onana en Ziyech). Maar je moet niet naief zijn, spelers houden tot ze 23 zijn lijkt me redelijk de max (als ze exceptioneel talentvol zijn vertrekken ze al eerder) en daarna moet je ze ook de stap gunnen naar de top. Elk jaar de groepsfase halen is reëel maar hij had er nog wel wat doelen bij mogen noemen. Je moet elke 5 jaar minimaal 3x kampioen worden, minimaal 2x die beker pakken en minimaal 2x de groepsfase van de CL overleven. En mogelijk een keer doorstoten naar een halve finale EL.

Soms heb je een bizar goede lichting, valt alles op zn plek en kun je ver komen. Dat zagen we bij Bosz in het EL jaar en nu weer. Maar het verval als iedereen vertrekt is ook groot ... Als je met behoorlijke regelmaat internationaal potten breekt vind ik dat we het al heel goed doen. Zeker als dat gebeurd met eigen jeugd, met onze eigen stijl en met de complimenten van de hele voetbalwereld.

Winnen van het geld gaat ons niet (structureel) lukken, dan maar de romantische kant; de harten van de liefhebbers stelen. Oh en de jaloezie en afgunst vanuit Eindhoven is stiekem ook wel genieten ... Wat hebben ze het er zwaar mee, arme lampjes haha.
5 0
kade88
Frank Rijkaard, wat een speler was dat! Absolute held.
1 0
Vak M
Uefa clubcoeffincient: Ajax 2e dit seizoen met 25 punten. Alleen Barcelona met 28 hoger.. ajax-barca dus terechte finale!
7 0
PuurGeluk
Kijk, dat zijn nog eens statistieken. Jammer dat Barça er meer heeft. Die zullen wel meer gewonnen hebben maar betekent ook direct dat de voorrondes niet heel veel punten opleveren.
0 0
JesseMKB33
Punten in de voorronde tellen niet mee bij de club ranking, wel voor de Eredivisie. Tel je punten behaald in de voorronde er bij op, staat Ajax wel 1e.
3 0
PuurGeluk
Ah oké. Dank je. Wat ik haat is dat tot nu toe alle psvers en Feyenoorders na de 1-1 tegen Juve tegen mij zeiden dat het zo wel genoeg was. Het vuile werk is opgeknapt en nu mag Ajax uit de CL vliegen. Stelletje ondankbare honden.
2 0
Ajax27
En zo is het Overmars! Met aantrekkelijk voetbal ieder jaar iig groepsfase CL voetballen is een mooi realistisch doel wat met onze financiële middelen haalbaar is.
4 0
3sterren
Dat zou inhouden dat we voorlopig ieder seizoen kampioen van Nederland gaan worden.
Een waanzinnig mooi vooruitzicht.

Daar teken ik voor ...
1 0
PuurGeluk
Waar haal je dat vandaan? Nr 2 kan zich ook gewoon plaatsen voor CL he? Of was je er niet bij van juli tm augustus jl?
0 0
RuffRhythim
Vergeet niet dat vanaf 2020 dankzij Ajax de NLse kampioen zich weer rechtstreeks plaatst he? Dus dan behaal je daarmee automatisch de doelstelling die Overmars neerlegt.
0 0
PuurGeluk
Klopt maar nergens in de tekst van Marc staat ieder jaar kampioen.
0 0
insectenverdelg
Als je daar 3e wordt en daaena een mooie zegetocht in de EL hebt is het ook een goed seizoen voor een Nederlandse club.
5 -1